Tagovi

GAZA i znakovi apokalipse (III)

…………………………………...
Ima li igdje na svijetu situacija da se teroristički akti Hamasa slave kao pobjeda, kao što se to radi u pojasu Gaze? Ima li igdje situacija da se civilno stanovništvo potiće da izađe na zadnje katove zgrada i na krovove, da bi kao živi štit spriječili zračne udare IDF-a, a da istovremeno bossovi Hamasa sjede u podrumima ili bunkerima i upravljaju akcijama, ima li ratovanja gdje IDF upozorava da predstoje zračni udare i traže od civila da se sklone, ima li situacija da se mladi i mlađi iz cijeloga svijeta okupe da bi se dogovorili o provođenje edukacije o Holokausta, i da se savjetovanje prekida alarmima sirena, kao što se događalo ovih dana u Jeruzalemu?..
Jedan od posljednji ustupaka i znak dobre volje vlada Izraela iskazala je pod vodstvom Ariela Sharona, kad je naredio da se iz šire okoline Gaze povuku svi useljenici, sa svojih farmi, iz svojih modernih kuća i stanova. Nekadašnji jastreb, ozloglašeni Ariel (u prevodu: lav), optužen za krvavo gušenje palestinske pobune (motiv za izraelsku odmazdu je bio u navodnom sakrivanju terorista u izbjegličkim kampovima nakon izvedenih napada), našao se pred istom prijetnjom i optužbom za izdaju. Pisao sam o tome povodom smrti Ariela Sharona, pisao sam o mnogo čemu, ali, dojma sam da je zamalo sve otišlo u vjetar. I mnogo toga bih još mogao reći i napisati, ali dojma sam da ova Hrvatska, s ovako dubokom socijalno - političkom krizom nije zainteresirana previše za ove teme, jer solidna analitika vanjskopolitičkih događanja u nas prije je izuzetak nego pravilo. Znate li vi za neka priopćenja Ministarstva vanjskih poslova RH u vezi događanja u i oko Gaze? Da sada ne spominjem, pro domo sua tezu, da publicista Židova u Hrvatskoj u javnom prostoru je zanemariv broj, pogotovo na HRT, i drugim TV kanalima, koji nam serviraju često informacije bez poznavanja pozadine, ne lučeći propagandne uratke od objektivne informacije. Tako se može događati da u medijski prostor, u javnost odlaze fotografije snimljene ranije u Siriji, kao fotografije snimljene ranjene djece danas, u lipnju i srpnju 2014. u – pojasu Gaze!
Pojas Gaze, grad Gaza i okolina s blizu 1.400 000 stanovnikai, smješteni na samo 360 kv. km, jedno je od najnaseljenijih mjesta na svijetu, doslovno leži na eksplozivu. Pripadnici Hamasa su kroz prokope s egipatske strane prenijeli neutvrđeno velik broj raketa, koje pored već proizvedenih u vlastitim improviziranim kućnim laboratorijima čine podjednaku opasnost za Izraelce, kao i za same Palestince. Rakete se često ispaljuju iz stambenih prostora, i da bi se uništile lansirne rampe, nažalost, u protuudarima IDF-a stradavaju i civili… Nameće se mnogo pitanja, a prvo, zašto je Egipat i UN to dopustio? I drugo, zašto ne omogući bar dijelu palestinskog življa, ženama sa djecom, starima i bolesnima, da napuste „obalu smrti“? Zašto druge arapske zemlje iz pojasa Gaze ne prime Palestince željne rada?
Mirovnim sporazumom u Camp Davidu, uz Carterovo posredovanje, Begin je Sadatu ( dobili su Nobelovu nagradu za mir,ccc) vratio Sinaj, čime je više pogodio stanovnike Gaze, nego same Izraelce: Gaza se jednostavno našla kao otok u oceanu i. ubojstvom predsjednika Sadata to stanje se samo zakompliciralo. Pred izbjegle Palestince isturio je Mubarak tenkove i poručio da neće snositi odgovornost za postupke Hamasa. On nije gledao narod koji bježi tražeći u sinajskoj pustinji jedni mogući izlaz, jedini spas, – naređuje da se po njima puca. A previđa ono što je godinama dopuštao, da se s teritorije Egipta u Gazu, podzemnim tunelima, koji su bili unosan posao dijelu Palestinaca, unese velika količina raketa, rastavljenih, pa ponovo sastavljenih!. Zar nije nikada pomislio da bi svi ti arsenali mogli ubiti i palestinsku djecu? Da je zaista htio pomoći Palestincima, da to uistinu žele arapske i muslimanske zemlje, mogu to na brojne, konstruktivne načine. Za sadašnju tragediju Palestinaca, osim Egipćana, odgovorni su iranski mecene koji su u Gazu slali novac, oružje i uvježbane gerilce, pokojni Gadafi koji je financirao terorizam, mnoge arapske zemlje prebogate naftom kojima Palestinci trebaju samo kao instrument poticanja nemira i skretanja pažnje sa neuspjeha u vlastitim zemljama duboko socijalno raslojenima.

EU I BLISKOISTOČNI SUKOB

Što je ta bajna EU učinila da spriječi ilegalnu nabavku oružja? Da li je kontrolirala kako se troše ne mala sredstva iz evropskih fondova namijenjena projektima u Palestinskoj autonomiji? Donosila je propise da se bojkotira izraelska roba u EU samo zato što nema oznaku da je proizvedena u području Palestinske autonomije?! Ta EU predlaže da se zabrani obrezivanje dječaka jer, kao, to je agresija na dječje tijelo, oštećujući takvim preporukama ne samo Židove, već i evropske muslimane! Gaza se u našim medijima desetljećima prikazuje kao rezervat, konc-logor: ona i jest svojevrsni logor, i simbol otpora kolonizaciji, okupaciji koju cionisti ne zovu tako, već, povratkom u zemlju pradjedovsku. Kako u isto vrijeme biti povratnik i okupator? Nešto se u toj fabuli nije logično, kao što i druge pojmove koji su poprimili emocionalni naboj, treba pojasniti. Iako nije priznavao državu Izrael, Hamas je potpunosti ovisio o narodu kom ako ne upućuje teroriste-samoubojice i ne lansira posebno za blagdan ukrašene rakete, nastojao je u boljim vremenima prodavati voće i povrće i slati radnike kao jeftinu radnu snagu.
Kad je o raketama riječ, njihov smisao je i u poruci: Svijetu, mi smo tu, čujte nas i pogledajte! Kada pak pogledamo TV izvještaje radi se to na uvijek manje ili više sličan način, uz manipuliranje djecom, gdje zamalo da nema izvještaja a da Palestinci ne nose ranjenu djecu u naručjima, uz pokope gdje se na ramenima nose pokojnici, otvorena lijesa, iza kojih često trči žalobna povorka, sugerirajući da se ni pokopati mrtve ne može u miru. Svijet žamori, larma, užasava se nekoliko dana i noći uz TV ekrane, zapali koju zastavu neka grupa demonstranata, verbalno prijeti, političari se takmiče u izjavama podrške ili osude, poziva na suzdržanost i to je manje -više sve. Žrtvovani narod, palestinska raja, zavedena od vjerskih fanatika, do jučer je imalo otvoren put u budućnost, ali zamalo svaki put kada se dođe do neke točke razumijevanja i rješenja dugotrajnog konflikta, događaju se takvi incidenti koji pregovore i dogovor o miru čine nemogućim. I pojave se zidovi, narod koji je stoljećima bio stješnjen u geta, odjednom poželi da se sam zatvori u geto? Incidenti koji završavaju često i prekomjernim granatiranjem Gaze jačaju izraelske jastrebove i nije čudo da Naftali Bennet, ministar gospodarstva desne orijentacije počne ugrožavati i samog Netanyahua.
Otmica trojice izraelskih mladića i niz događaja poslije, udar je i na izraelski turizam, na hodočasnike, na one koji rado posjećuju Izrael. Iako znam i loše strane izraelske politike, u jedno možemo biti sigurni: Izrael je pravna država i nema tog događaja koji izraelsko pravosuđe ne sankcionira i gdje i sami Izraelci, pa bili oni i predsjednici države ili tzv. mali ljudi nisu suočeni kad-tad sa zakonima i moralnim osudama. Nije nemoguće suosjećati sa Palestincima, sa naraštajima koji stradavaju u kolopletu raznolikih interesa, koji pate desetljećima i često tek moneta za potkusurivanje u međuodnosima razjedinjenog arapsko-muslimanskog svijeta, u kojem ima i inertnosti, nerada, uzavrelih strasti i emocija, gluposti, zluradosti, destruktivnosti, nepovjerenja, liderskih sukobljavanja…Naravno, od toga nije posve imuna i druga strana.

GAZA KAO SIMBOL

Što Gaza ima danas od ovog kaosa koji prijeti i svjetskom miru? Čega je ona zapravo simbol? Da li je za osudu povratnik - okupator, obnovitelj svoje zemlje i zajedničke države, ima li on pravo braniti se? Da li je narod Izraela na putu obnove Trećeg hrama, ili još jednom zaboravlja plač svog najvećeg proroka Jeremije? Danas Gaza, sutra, tko zna? I to su pitanja mog izraelskog virtualnog znanca porijeklom iz Bosne, s kojim je nemoguće dopisivati se a da nas ne prekidaju sirene, i on mora u sklonište iz svog stana? Moje pesimističko pitanje je jednostavnije, ali vjerojatno i dramatičnije: Izvan specifičnog biblijskog značenja, izraz “apokalipsa” često se koristi u odnosu na posljednja vremena općenito ili izrijekom na događaje posljednjih vremena. Događaji posljednjih vremena kao što je Kristov drugi dolazak i bitka Armagedon ponekad se nazivaju Apokalipsom. Svijet se sudara na liniji DOBRA I ZLA milenijima, no aktualna događanja s mnoštvom ekstremizama, od svakodnevice do globalne politike, mladi bi napisali, brije na zabrinutost. Živimo li, nedaj Stvoritelju, u posljednjim vremenima?
Jahači apokalipse jašu… Na konjima, uz pojas umjesto remena su hrpe eksploziva. Sve je dobro dok u nas ne grune, a kada grune, bit će možda kasno!
Pokušao sam objasniti otkuda moja depresija: nujan sam i zabrinut, slabo spavam zbog slika iz Izraela. I tako, više od 40 godina…Izvještavaju mediji o već stotinu mrtvih u vojnoj intervenciji u pojasu Gaze, rakete se već ispaljuju iz južnog Libanona, špekulira se o kopnenoj invaziji IDF-a na pojas Gaze, no vjerujem da se ona neće dogoditi!
Tko je izmislio dinamit? Tko je dinamitom raznio početkom 1992. vikend - kućicu, skromnu, drvenu, kupljenu i montiranu od zatvorenika na betonskim temeljima koje sam zamalo sam postavio. Bio je to pokušaj ukorijenjivanja u hrvatsku zemlju. Nisam slušao oca koji je upozoravao: „Za koga to gradimo, uništit će je netko jednoga dana…“
A da smo podigli vikendicu pokraj Haife, ili na nekom ranču na rubu Negeva? Imamo li pravo igdje se ukorijeniti, ili imamo pravo na suze, vječite suze, nad nama i nad drugima? Ili ćemo živjeti u strahu, vječitom strahu, vječiti Židi, poput Ahasfera, ili ćemo brojati tih 15 sudbonosnih izraelskih sekundi od zvukova alarm sirena do sklanjanja u sklonište? Znam jedno sasvim pouzdano: ako židovski narod, uključujući Izrael i Izraelce, doživi još jedan Šoah, ako se nije u stanju obraniti, onda će taj drugi Šoah biti zaslužen.
I ići će na dušu nama samima, ali i RAVNODUŠNOM SVIJETU!
Napomena za kraj: Nema više, vjerojatno će nekima i ovo biti previše, ali trebalo je ponešto i objasniti, nečega se i prisjetiti, podsjetiti da sukob nije počeo prije mjesec dana nestankom tj. otmicom triju izraelskim mladića, naglasiti da nije lako do dugotrajnog mira, ali da bez pregovora do njega neće biti moguće doći! Počeo je Šabat, neka nam je svima miran i blagoslovljen!
(12.07. 2014.)

Komentari

Tko je glasao

https://www.facebook.com/phot

https://www.facebook.com/photo.php?v=673202166081794

Eto, to je faca. Ljubo, kako to da ti nisi takva faca, vec se furas na neku vrstu ustastva?

Tko je glasao

@gale ISLAMSKI DŽIHAD I DALJE RAKETIRA IZRAEL!!

Vlada "zločinačke tvorevine"- Izraela -prihvatila je prijedlog Egipta o primirju, još ekstremnija organizacija od Hamasa, Islamski džihad, odbija primirje i dalje raketira izraelske civilne ciljeve! Ali, važno je da si ti napisao ZLOČINAČKA TVOREVINA IZRAEL! Važno je Izrael prikazati nepopustljivim i RATOBIORNIM, čak ZLOČINAČKOM TVOREVINOM!
A ja pišem: LONG LIVE, ISRAEL!
PS: I ti smiješni "gale" konačno malo brini i o Hrvatskoj, u rasapu! Čujem danas podatak da je u prvih sedam mjeseci 2014.čak 15 000 Hrvata napustilo Hrvatsku! I vrlo vjerojatno, od 15 000 većina su mladi i obrazovani Hrvata! Istovremeno, i u ovim opasnim vremenima u Izrael slijeću avioni EL-AL-a sa novim doseljenicima! Svi će biti zbrinuti i uskoro zaposleni!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

"slijeću avioni EL-AL-a sa novim doseljenicima"

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Po ideji koja postavlja

Tko je glasao

ne mogu se čudu načuditi da

ne mogu se čudu načuditi da gospodin rakar dozvoljava objavljivanje ovakvih ništarija od dnevnika! to sa slobodom izražavanja nema nikakve veze.

Tko je glasao

Rezultat

Pošto je prije malo vremena odigrano finale svjetskog nogometnog prvenstva ajde da ovdje napišem trenutačni rezultat ovih tužnih događaja u Gazi:

Izraelci - Palestinci = 159:0

ili u prijevodu do sada je ubijeno 159 Palestinaca i niti jedan Izraelac.

Kada je Izrael 2008. godine napao Gazu rezultat je bio:

Izraelci - Palestinci = 1110: 13

ili u prijevodu Izraelci su ubili 1110 Palestinaca dok su Palestinci ubili 13 Izraelaca.

Pametnome dosta

Tko je glasao

Život nije nabacivanje loptom

Ako se tebi zločin svodi na broj golova, onda si jako zabrazdio. Podsjećam i da je silovanje u ratu ratni zločin, a zamisli - nema mrtvih.

Tko je glasao

Oluja

Kada se vec "igramo" brojkama, koliko je ubijenih u samoubilackim napadima.
Kada u Oluji ubijemo 100 puta vise njihovih, vec nasih onda je to pobjeda i to slavimo.
Vjerujem da je ruzno usporedjivati mrtve sa nogometom i golovima.

Tko je glasao

Ne radi se o "igri" brojkama, već ljudskim životima

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

@vladimirar ružno je i

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

@Kvarner Raketa u Draškovićevoj, u Zagrebu?

Ne znam kako ti, ali kada gledam nogomet, ne gledam samo rezultat! Gledam i tko je kako igrao, tko je provocirao, tko je igrao grubo, kakav je bio sudac, kakva publika...? U tom smislu su pisana sva moja tri dnevnika, s pokušajem da dam svoj pogled na kompliciranost palestinsko(arapsko)-izraelskih odnosa, Navoditi samo rezultat a ne spomenuti bar usput da je do sada na Izrael iz pojasa Gaze proteklih godina palo oko 10 000 raketa jednostavno prešućivanje je jedne VAŽNE činjenice.
I da ti odgovorim činjenično, ali zvuči propagandistički: KADA PADNE RAKETA NA DRAŠKOVIĆEVU ULICU U ZAGREBU, ONDA JE TO SRPSKO-ČETNIČKI TERORIZAM A
KADA PADAJU RAKETE NA SUVERENU DRŽAVU IZRAEL, I NJENE STANOVNIKE, NA CIVILNE OBJEKTE, ONDA JE TO PALESTINSKA BORBA ZA SLOBODU?
Ujednačimo kriterije i ne budimo licemjerni!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

POZIVAM MRAKA DA UKLONI SVA TRI LJUBINA DNEVNIKA!!!!!

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Ljubo dao si minus i to je u redu, ali ne zarolavaj komentar!

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Potapanje takvog fašizma je

Tko je glasao

Nedjelja

Nedjelja je manje stroga od Shabbata. Neki nisu htjeli uciti nedjeljom na fakultetima. Ja jesam. Pokojni otac je tumacio da na "ekonomijama" kupe sijeno nedjeljom, pred kisu, bile bi uspjesnije; mi smo na malim domacinstvima to radili i nedjeljom.
Vratimo se Izraelu i pozelimo mu mir. I u Domovinskom Ratu smo mi Hrvati ponekad cinili zlodjela, to su cinili i partizani i domobrani i ostali.Tko to negira, nije bio u ratu i ne razumije ga.
Pokusajte zamisliti da Vama ubiju sina. Bol oca za mrtvim sinom je poznata od Abrahama.
Poznajem dovoljno otaca, koji su pokopali svoje sinove; jedan je bio prof. Dr Vladimir Devide.
Kada jos sebe krivite za smrt svoga djeteta, bol je neopisiva.
Poznate su majke, koje su u 2. Svjetskom rat i tri sina sahranile ili iz Domovinskog, koje zele da sahrane sinove.
To je rat i o tom ovdje Lj.R.Weiss pise.
Jedna od metoda sprecavanja rata je zaposljavanje ljudi u Gazi i Arapski svijet ima potencijal da zaposli Palestince.
Jevrejski narod mora imati mjesto za spas u, nedaj B_ze, novom Holokaustu.
Tek, kad to Arapi shvate, razumjet ce Izrael.

Majka jednog od ubijenih mladica, osudila je ubice Palestinskog mladica.
Trebamo razlikovati majke, djecu i oceve, koji zele mir od nekih u Mosadu.
Trebamo razumjeti zelju za osvetom ili pravdu a ne osvetu.
Da Vam neko siluje 16. godina staru kcerku; kako biste reagirali ?
Zbog svega tog spominje Ljubo i apokalipsu.
Izrael nece dozvoliti novi Holokaust, a antisemitizam je velik i novi Hitler
ga moze izazvati.
Rasne ideologije, nazivanje cijelih naroda zlim (mnogi to cine Srbima, a neki i Jevrejima)
potencijal su za krvoprolice.
Da bi smo razumjeli sukob Jevreja i Palestinaca trebamo poznavati povijest, koja je u ovom slucaju stara skoro 6000 godina, trebamo poznavati Egipat, Fenicane, nacionalsocijalizam, Jidisch, Ladino, Stari Zavjet, pojavu Isusa, koja je znacila kraj Rimskog carstva, metale i maceve, a danas i ratnu industriju, koju Ljubo spominje i koja ima svoj interes.
Na FSB u su nam neki profesori govorili:ostavite industriju oruzja na miru; oni razvijaju znanost.Ali po koju cijenu?
Zelim Vam ugodnu nedjelju i
Shalom
DI V. Rosic

Tko je glasao

@vladimirar

Mein Freund Vlado, danke das du nicht vergessen kann: RECHT, NICHT RACHE!
Fuer dich und alle Pazifisten, za tebe i sve pacifiste: http://youtu.be/HRhHpTRuBrk

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

RECHT, NICHT RACHE! IZRAELISCHES RECHT AUF MORDEN?

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

"Izrael nece dozvoliti novi Holokaust,"

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

"Da bi smo razumjeli sukob

"Da bi smo razumjeli sukob Jevreja i Palestinaca trebamo poznavati povijest, koja je u ovom slucaju stara skoro 6000 godina, trebamo poznavati Egipat, Fenicane, nacionalsocijalizam, Jidisch, Ladino, Stari Zavjet, pojavu Isusa, koja je znacila kraj Rimskog carstva, metale i maceve, a danas i ratnu industriju, koju Ljubo spominje i koja ima svoj interes."

Meni ovo vuce na obicno izbjegavanje suocavanja sa genocidnom politikom Izraela. Nista vise od toga. E sad, to sto ce Zidovi nastradat i sto ce neki govoriti da Hitler nije odradio svoj posao kako treba kao posljedicu izivljavanja Izraela nad Palestincima, cini mi se da nije toliko bitno onima koji donose odluke.

Sad, sto se moze napraviti u toj prici? Meni se cini da je osnovna stvar eliminirati ideju Izraela kao nacionalne drzave, jer to ne moze biti. Dokle god Izrael po ustavu kreira sovinizam, takva drzava nema legitimimtet za postojanjem. Moze li se drugacije? Moze. Ali se mora poceti ozbiljno razmatrati o potpiunoj nebitnosti "povijesnih teznji" i ostalih nacional sovinistickih koncepata kojima se legitimira postojanje te drzave.

Dok se taj element ne ukloni, patiti ce prije svega Zidovi, jer ce se balega takve genocidne politike prebacitvati direktno na tu siroku populaciju, objektivno govoreci ne pretjerano krivu, niti pretjerano duznu.

Tko je glasao

@gale

Hoćemo li istovremeno eliminirati i ideju i praksu Hrvatske kao nacionalne države? Ili najmanje 95 % država u svijetu koje tu ideju prihvaćaju i provode!?

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Hrvatska je prije svega

Hrvatska je prije svega demokratska drzava. Postuje manjine i osigurava manjinama JEDNAKA prava. Kakva je praksa Izraela prema nezidovima?

Tko je glasao

Ljubo siromak si ti, a najviše si siromak u glavu!

@Ljubo a čiji su to teritorij imovinu i posjede Hrvati okupirali, oduzeli, i proglasili za svoje, kao što to čini žločinačka i genocidna izraelska vojska. Zar misliš da bi bilo koji Palestinac u Izraela usudio ovako srao i pljuvao poizraelskoj ubilačkoj i terorističkoj vojsci, izraelskom narodu i njenoj vlasti kao što ti činiš!? Dobro svi znamo da ti nisi baš najčistiji u glavi pa zato proseravanje nitko ni ne uzima za ozbiljno!

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Ne filozofiraj nad jasnom kartografijom

Da bi smo razumjeli sukob Jevreja i Palestinaca trebamo poznavati povijest, koja je u ovom slucaju stara skoro 6000 godina, trebamo poznavati Egipat, Fenicane, nacionalsocijalizam, Jidisch, Ladino, Stari Zavjet, pojavu Isusa, koja je znacila kraj Rimskog carstva, metale i maceve, a danas i ratnu industriju, koju Ljubo spominje i koja ima svoj interes.

Objasni nama neukima u duhu ove tvoje verbalne eskefade razvoj ove geografije koju ti dajem u prilogu!?

http://prntscr.com/41kw65

Tko je glasao

ti stalno s tom kartom @sjenka

pa to je tako lako za objasniti čak i meni neukom

evo

zamisli da je zelena boja indijanci u Sj. Americi a bijelo - bijeli doseljenici i samo ti se kaže

naravno, treba imati na umu da su Židovi iseljavani tj. naseljavani poslije WW2 iz cijelog svijeta, naročito iz SSSR-a pa i iz Titine Yuge jer im Tile nije htio vratiti imovinu koju su im oduzele kvislinške vlasti, a kako se u SSSR-u tretirao intelektualac, bankar, kapitalist ili kulak mislim da nije potrebno šire obrazlagati

Znači, svugdje su ih progonili, Hitler je osmislio " konačno rješenje" ali ruku na srce, ni antifašisti im nisu bili skloni ( Staljin, Tito...)

tako da je došlo do masovnog priliva Židova ondje, toliko da ni Palestinci to nisu mogli natalitetom kompenzirati

Onda imaš i činjenicu da je tadašnje palestinsko društvo bilo zasnovano na feudalnom sustavu gdje su i između sebe bili posvađani ( čemu svjedočimo i danas), i vlasnici zemlje su zemlju ( i ) prodavali useljenim Židovima- nije se samo otimala.

Kad tome pridodaš stupanj razvoja tj. razliku u stupnju razvoja , ( kopljem i praćkom protiv UZI-a ili tenka) čvrstu opredijeljenost Židova u smislu uzrečice " Nikad više Masada"

(napomena: Masada je za Židove usporediva kao kod Srba Kosovo samo na mnogo veću potenciju u smislu mita, legende)

plus militarizam od dječjih nogu, ta karta ti se sama objašnjava

na isti način možeš prikazati, recimo broj Hrvata i migraciju istih u Bosni tj. iz Bosne od WW2 do danas

i primijetit ćeš stalni pad pogotovo ako izuzmeš Hercegovinu gdje su se kako tako održavali

ili ako ti je draže... smanjenje broja Srba na Kosovu

eto tako dolazimo na moju ciničnu primjedbu da zemlje možeš imati samo onoliko koliko možeš sabljom osvojiti i obraniti

sve dobro...

Tko je glasao

Ugodna nedelja.. ima prezivjelih...

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

nakon toliko vremena mržnje tamo

zaključujem

da Židovi ne ubijaju Palestince i ostale u okolici koje već treba...
ubijali bi ovi njih

e sad, Izraelci su sposobniji, napredniji i u ubijanju uspješniji

tj. bolji su u ratu

rat je svojstven ljudskoj vrsti, radi se o borbi za životni prostor za sebe i svoje

meni osobno je stil i način borbe, sposobnost male države da se othrve mnogobrojnijem neprijatelju jednostavno ....

fascinantna

da smo bar mi Hrvati poput Židova u tom pogledu... ne bi nam država izgledala kao kifla ili položeno slovo V

međutim što, nama odmah poslije oslobodilačkog domovinskog rata ukinu služenje vojske, najsposobnije generale izdajnici umirove ili izruče nekim birokratskim sudovima da im sude što su se eto borili, štaviše zapovjedali u obrambenom ratu

i to uz pljesak izdaji sklonih kojih koliko smo imali prilike vidjeti

ne manjka ni na ovom forumu

sve dobro...

Tko je glasao

Subota

Kako je tema Izrael, postujem subotu i komentar na komentare pisem
tek sutra ili u ponedjeljak. Zelim vam svima Sabbat Shalom ili ugodan vikend.
I ne rasipajte mrznju; ionako je je previse.
V. Rosic

Tko je glasao

@Ljubo kretenčino tvrdoglava ovo nije spam, već odgovor

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Izraelci toliko poštuju Sabbat

da su danas uredno pičili po Gazi. Mislim da se i ti možeš opustiti, kad već niti pravi Židovi ne uzimaju Sabbat za ozbiljno.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

@Bigulica

Što možemo - Arapi (Egipćani) napadnu Izrael za izraelski (židovski) najveći blagdan JOM KIPUR (odatle i naziv JOMKIPURSKI RAT 1973.) pa ovo za šabat i nije neka novost za Bliski istok! Inače, što ti msiliš ne bi li te vojnikinje i vojnici IDF-a radije bili za Šabat u krugu svojih najbližih? Oni su iz čista mira krenuli prema Gazi?

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

@Ljubo s obzirom da si

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Onako generalno

jebli "vas" vjerski praznici - izmislili "ste" ih ne bi li ih mogli zloupotrijebiti i manipulirati ljudima.

Tako, primjedba o Šabatu je u kontekstu zbivanja čista ljigavost.

Očekujem da ćeš poštivati moju nedjelju i ne odgovarati komentarima :P

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

@Bigulica TOTALNI PROMAŠAJ LOPTE!

Eh, sada si promašila kao možda nikada otkako komentiraš! Naime, da Židovi ništa drugo nisu pridonijeli kulturi i civilizaciji, uvođenjem sedmog dana - ŠABATA - kao dana ODMORA, MIROVANJA.. učinili su REVOLUCIJU u poimanju i vremena, i rada, i života!
Jedni imaju za to petak, mi subotu, a eto, tebi je to nedjelja! Pa, uživaj u nedjelji i misli da nije bilo Židova, ne bi imala dan za odmor! Jer, kršćani da bi se razlikovali od Židova, odredili su nedjelju za taj dan, i to negdje u III stoljeću naše ere. Do tada su i kršćani slavili - subotu!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

O blagi bože...

...smiluj mi se...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

"I ne rasipajte mrznju; ionako je je previse"

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Izraelski trend nekažnjivosti

Ratni zločini, nasilje, zastrašivanje palestinske djece, ugnjetavanje... dio su metoda karakterističnih za izraelsku okupaciju.

Fakher Zayed, 47-godišnji Palestinac iz grada Beitunia na okupiranoj Zapadnoj obali, živi u blizini izraelskog vojnog zatvora Ofer, područja na kojem Palestinci često održavaju protestne skupove. Petnaestog maja, kada su se ispred njegovog doma sukobili palestinska mladež i izraelske snage, vidio je kada su izraelske snage pucale na dva palestinska dječaka pravim mecima i usmrtile ih. Fatalne hice zabilježile su i njegove sigurnosne kamere.

Snimak ubistva Nadeema Nawaraha (17) i Mohammada Abu Dahera (16), koje su zabilježile sigurnosne kamere, postao je viralan čim se pojavio, podstaknuvši američku administraciju da apelira na izraelske zvaničnike da "provedu brzu i transparentnu istragu". Ured visokog komesara Ujedinjenih naroda za ljudska prava saopćio je da bi ova ubistva, prema međunarodnom zakonu, mogla biti u kategoriji "vansudskih pogubljenja" ili "hotimičnih ubistava", a Human Rights Watch je nedavno zaključio da su ova ubistva očigledni ratni zločin.Uprkos ovim navodima o ratnim zločinima te velikim kritikama izraelskoj vojsci zbog pretjerane upotrebe sile protiv civila, izraelske vlasti se još nisu pozabavile ozbiljnom i transparentnom istragom. Vlasti su, umjesto toga, mjesec dana nakon ubistava usmjerile napore na diskreditiranje porodica žrtava i zastrašivanje svjedoka.

Sedamnaestog juna u 16:20 sati dvadesetak izraelskih vojnika naoružanih do zuba i raspoređenih u četiri vojna džipa došlo je pred Fakherovu kuću. Umjesto da ispitaju Fakhera kao svjedoka ili da istraže ubistva, vojnici su mu uzeli ličnu kartu, ugurali ga u džip i odvezli u vojni zatvor Ofer, gdje su ga smjestili u jednu sobu, a nekoliko izraelskih vojnika ga je okružilo. Tamo su zastrašivali njega i njegovu porodicu, prijeteći da će ga izraelska vojska "slomiti". Zahtijevali su da kamere koje su snimile ubistva budu uklonjene u roku od 24 sata. Nakon što su ga u proizvoljnom pritvoru držali otprilike sat vremena, vraćen je kući.

Izraleski vojnici su u više navrata tvrdili da 15. maja nije ispaljen nijedan pravi metak i da su izraelski vojnici koristili samo gumene metke i suzavac. Videosnimak, iskazi svjedoka i forenzički dokazi jasno sugeriraju da to nije tačno. Obdukcija na tijelu Nadeema Nawaraha, koja je izvršena prošlog mjeseca na Institutu za forenzičku medicinu pri Univerzitetu u Abu Disu, pokazala je da je uzrok njegove smrti bio pogodak pravim metkom.

Nakon razmatranja svih dokaza u slučaju pucnjave od 15. maja, Human Rights Watch je zaključio da "videosnimak, fotografije, izjave svjedoka i medicinski nalazi ukazuju" na to da Nadeem i Mohammed "nisu predstavljali nikakvu neposrednu prijetnju izraelskim vojnicima u vrijeme kada je na njih pucano".U periodu nakon ubistava izraelske snage u sve većoj mjeri pribjegavaju upotrebi pretjerane sile, nesmotreno ispaljujući i prave i tzv. gumene metke na civile, uključujući i djecu. Nakon ubistva Nadeema i Mohammeda uslijedilo je nekoliko sedmica eskalirajućeg nasilja, što je rezultiralo povredama kod više od desetero djece.

U Gazi su 23. maja izraelski vojnici pucali na Mohammada (16), dok su on i njegova braća kupili sijeno 150 metara od granične ograde. Dok je trčao da zaštiti braću, metak mu je ušao kroz desno rame i oštetio kičmenu moždinu, paralizirajući ga od struka naniže. U Hebronu, na Zapadnoj obali, Yazan (15) je izgubio oko kada ga je pogodio gumeni metak koji je ispalio izraelski vojnik. Obavljao je poslove za svoju majku 30. maja kada se našao usred sukoba izraelske vojske i palestinskih civila.

Nakon 12. juna, kada su nestala tri izraelska tinejdžera koja su studirala u okupiranoj Zapadnoj obali i čija su tijela nedavno otkrivena u blizini Hebrona na Zapadnoj obali, izraelska vojska provodi politiku kolektivne kazne širom okupirane palestinske teritorije, što ima značajnog utjecaja na djecu. Izvršavani su pretresi kuća na Zapadnoj obali, sloboda kretanja je drastično reducirana i broj poginulih i povrijeđenih raste dok se mještani sukobljavaju s vojnicima. Izvori organizacije DCI-Palestine kažu da su palestinska djeca među stotinama uhapšenih u periodu nakon nestanka izraelskih tinejdžera.

Dvoje palestinske djece pogodio je geler 15. juna uvečer, kada je izraelska vojska bacila bombu na ulazna vrata njihovog doma u Hebronu, kako se navodi u vijestima. Vojska je izvršila pretres i uhapsila jednog muškog člana porodice. Mohammad Dudeen (15) smrtno je stradao od jednog metka, nakon što su se deseci izraelskih vojnika spustili na njegovo selo Dura blizu Hebrona, na jugu Zapadne obale.Iako Izrael tvrdi da otvara istrage o incidentima koji uključuju stradanja i nasilje nad djecom, nasilje izraelskih vojnika nad Palestincima se ne kažnjava. Istrage nisu ni transparente ni nezavisne i rijetko rezultiraju krivičnom odgovornošću vojnika. Maltretiranje i zastrašivanje kojem je Fakher Zayed nedavno bio podvrgnut dokaz je ugnjetavanja i kontrole inherentnih za izraelsku dugu okupaciju palestinskog stanovništva.

Ratni zločini za koje se Izrael optužuje neće prestati sve dok Vlada Izraela bude nastavljala nasilnu vojnu okupaciju, koja dozvoljava nejednakost i nepravdu. Nedavni potezi Izraela, uključujući i pokušaje da se diskreditiraju porodice žrtava i svjedoci, namjerno ciljanje na civile i provedba politike kolektivnog kažnjavanja primjer su represije i sistematskog kršenja ljudskih prava karakterističnih za nepravednu izraelsku okupaciju. Izraelska okupacija sankcionira ugnjetavanje i zabranjuje pravdu na svakom koraku. Izraelske vlasti moraju prestati s provedbom svoje politike kolektivnog kažnjavanja i moraju se pobrinuti da se civili zaštite i da ne budu mete.

http://www.h-alter.org/vijesti/svijet/izraelski-trend-nekaznjivosti

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

@Ljubo ovo nije spam već odgovor na komentar

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Židovi očigledno ništa nisu

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

@janus CRVENI ANTISEMITIZAM!

Već sam negdje napisao da tekstove Al Jazeere treba primati s velikim oprezom, a to jest tekst s Al Jazeere! Tekst koji navodiš je objavljen dakle, na Al Jazeeri i ne vidim ga na drugim portalima osim evo, na H-Alteru koji ga prenosi.
Inače, trenutno ne vidim nijedan tekst na temu Gaze židovskog autora, na cijelom prostoru ex-Jugoslavije. Ovako, među nama, i portal na kojem redovno objavljujem kolumne (www.tacno.net) odbio je objaviti ova tri moja teksta uz obrazloženje da "imaju većinom lijevu publiku". Ispričavam se uredništvu "Tačno.neta" zbog objave njihova odgovora, ali zašto ne reći da na našim prostorima, po tom pitanju, Brozova politika prema Izraelu je još itekako živa i što je posebno zanimljivo, baš u tzv. llijevim i ljevičarskim krugovima koji su i u svijetu poznati kao neobjektivni kritičari Izraela! I ne znam nikoga na našim prostorima da se bavio ili bavi tzv. crvenim antisemitizmom, a trebalo bi i tu temu dohvatiti!
Mnogo toga se promijenilo, puno toga i na gore, ali animozitet u dijelu publike prema Izraelu i Židovima, ostaje kao KONSTANTA!
Inače, ako pratiš izraelsko pravosuđe, pojave koje navodiš, ako odgovaraju činjenicama, bit će sankcionirane i vinovnici kažnjeni! U nas se i nakon 20 godina ne završavaju sudski procesi (primjerice slučaj Lora, slučaj Merčep), a ti bi htio da Izraelci istrage vode u roku od odmah, i kažnjavaju u roku od odmah?

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

@Ljubo ovo nije spam:

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

"animozitet u dijelu publike prema Izraelu i Židovima,........."

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

ljubo,

crveni antisemitizam?!

autor članka kojeg je međuostalima prenijela i al jazeera je brad parker, odvjetnik pri nezavisnoj organizaciji defence for children international palestine, koja se zalaže za obranu i promociju prava djece nastanjene u okupiranoj palestinskoj teritoriji...

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

Tko ili što generira "crveni antisemitizam"

ne znam nikoga na našim prostorima da se bavio ili bavi tzv. crvenim antisemitizmom, a trebalo bi i tu temu dohvatiti!

Što misliš kome je u interesu netalasanje glede navedene paradigme...

Tko je glasao

@sjenka Paul Lendvaj i crveni antisemitizam

Naravno da se može znati kome nije u interesu rasprava o pojavama CRVENOG ANTISEMITIZMA! Imam neke podatke koji pokazuju da je hrvatskim Židovima od ono malo satisfakcija dala više vlast HDZ-a i uvjetno još nekih desnih stranaka, nego SDP, HNS...Kažem evo teme za mlađe istraživače, povjesničare... Istražujući razdoblje nakon 1945. jedne male židovske općine uvjerio sam se kako su neki preživjeli Židovi imali velikih problema sa vlastima, neki su napravili i alija u Izrael, upravo zbog toga! Među tzv. hrvatskim desničarima ima dosta osvjedočenih prijatelja Izraela, među edepenjarama i liberalnim demokratima nisam ih baš uočio...Ne znam pozicije ORAHA, uglavnom se ni ne izjašnjavaju...?
Usput, za pojam CRVENOG ANTISEMITIZMA prvi put sam čuo od Paula Lenvdaja, istaknutog austrijskog novinara mađarsko-židovskog identiteta!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

@Ljubo ovo nije spam već odgovor na tvoje upite

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Jahači apokalipse jašu i brane zločine i genocid nad Palestincim

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

@Ljubo majmune jedan matori tvrdoglavi ovo nije spam:

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci