Tagovi

GAZA i znakovi apokalipse (I)

Možete li zamisliti da se bavite čak 45 godina jednom temom – temom Izraela i Bliskog istoka -, i da danas, 2014. godine, slušajući, gledajući, čitajući, raspravljajući o toj temi, osjećate se izrazito DEPRESIVNO, IZGUBLJENO, kao da ste proćerdali više od pola života odgonetavajući kvadraturu kruga, kao da ste se zapleli u CIRCULUS VITIOSUSE, začarane krugove, koje je nemoguće odčarati. I, zašto bi to učinila jedna relativno anonimna persona kada to nije uspjelo ni Ben Gurionu, ni Goldi Meir, ni Anvaru El Sadatu, ni Jasseru Arafatu, ni Yitzaku Rabinu, ni Shimonu Perezu, ni brojnim predsjednicima USA, SSSR-a, poslije Rusije, bliskoistočnim kvartetu, UN-u, Vijeću sigurnosti…, ni papama, uključujući papu Franju! Red molitvi, red ataka, grubih, pogubnih, red intervencija stranih čimbenika, red suza, red osmijeha, i redovi leševa, mladih, starih, žena, djece…sa kefijama, sa talesima, jarmulkama… Magen David kontra Polumjeseca, i Polumjesec kontra Magen Davida!? Tko se još sjeća brojnih posrednika za Bliski istok, Gunnara Jarringa, švedskog diplomate, primjerice? Da, u vrijeme Gunnara Jarringa i njegove posredničke misije zainteresirao sam se za tu neuralgičnu točku zemljopisne kugle, uvjeren tada a i danas, da u ovom pupku svijeta determiniraju se važne civilizacijske i kulturne relacije, da je Jeruzalem grad mira, ali i grad prijepora, realan grad ali i mit za jedne, druge, treće…Maturalni rad u gimnaziji 1968. nosio je naziv "Izrael kao jedina nearapska zemlja Levanta", a diplomski rad na Fakultetu političkih znanosti 1973. "Arapsko-izraelski sukob" - možete si pretpostaviti kako je bilo pisati na te teme u vrijeme Josipa Broza Tita, kada se Jugoslavija otvoreno svrstala na stranu Arapa i kada je Izrael bio označavan AGRESOROM, opasnim conističkim agresorom. Nesvrstanost je bila IN, kritičnost prema vanjskoj politici Jugoslavije nepoželjna, ali u akademskim krugovima ipak povremeno i gdje-gdje prisutna.
Svoditi aktualni konflikt Hamasa i Izraela, ekstremnih palestinskih militanata i IDF-a, na pitanje Gaze, pojednostavljivanje je konflikta koji traje najmanje jedno stoljeće, bremenita podkonfliktima koji opterećuju svaku racionalnu misao i napor za uspostavljanje nasušne potrebe ljudi, država, ove regije - MIRA!
Sazvano je Vijeće sigurnosti UN, donijet će se nakon dugog natezanja diplomata (Krleža je negdje zapisao da su diplomati poput komaraca anofelesa..!) još jedna rezolucija, u međuvremenu će moguće je završiti još jedna intervencija u pojasu Gaze, jedni izvori će tvrditi da je poginulo toliko i toliko osoba, drugi, da je to bila legitimna vojna akcija IDF-a i izraelske vlade.. Naravno, potegnut će se i antisemitski arsenal objeda židovskog naroda, Izraelci će biti uspoređivani sa nacistima, fašistima itd. i tsl.
Raspolućen sam, razumijem i Palestince, za nijansu više razumijem i Izraelce, jer, krv nije voda…, šizofrena je to situacija za mnoge Židove (vjerojatno i za Palestince), jer očekuje se opredjeljivanje. Ako napišem ovako, zamjerit će mi moji, ako napišem onako, zamjerit će mi oni drugi, pokušavam pisati po savjesti, depresivan, djelomično izgubljen, vođen mišlju zlatne Golde Meir: „Nije problem što Arapi ubijaju nas, problem je što su oni naučili nas Izraelce da ubijamo njih!“ U toj izjavi sažeta je možda više nego u ijednoj drugoj, tragedija židovskog naroda, Izraelaca, svakog kritičkog intelektualca, od Naoma Chomskog, Urija Avnerija, Amosa Oza, Davida Grossmanna, Henry Bernard Levyja do Slavka Goldsteina i, dozvolite, moje persone koja si utvara sve manje, jer svijetom, možda više nego ikada vladaju ekscentričnost, ekstremizmi i – RAVNODUŠNOST! Gdje su naši rabini, hodajuće mudrosti? Poziva se na molitvu, a molitve nisu dovoljne, odlaze u vjetar, odlaze do Zida, pa i do Zida plača…I kako god bilo apsurdno vjerojatno ovaj stari vic govori jednako kao i izjava Golde Meir: CNN-ova novinarka je čula za jednog starog Židova koji je zadnjih šezdeset godina molio svaki dan dva puta dnevno na Zapadnom zidu-Zidu plača, te ga je odlučila posjetiti i napisati članak o njegovom iskustvu. Gledala ga je nekih 45 minuta kako moli i kad je završio i krenuo nazad, prišla mu je i zatražila intervju.
"Oprostite, ja sam Rebecca Smith, CNN. Kako se zovete?"
"Morris Feinberg", odgovorio je stari Židov.
"Gospodine, koliko dugo dolazite i molite na Zapadnom zidu?"
„Šezdeset godina."
"Šezdeset godina, to je zadivljujuće, a za što molite?
„Molim za mir među kršćanima, Židovima i muslimanima. Molim za prestanak mržnje i ratova. Molim da djeca odrastu u odgovorne zrele osobe i da vole svoje bližnje."
"I kako se osjećate nakon šezdeset godina?"
"Kao da govorim zidu...!“
Da, mnogi se od nas osjećaju kao da govore zidovima (Zidu), Zapadnom zidu, Zidu plača, jer suze su tu ostavile traga, nitko ne zna koliko je tu suza proliveno dobronamjernih ljudi, vjernika-pacifista kao i na milijune ceduljica (među njima i moja iz 1971.) samo sa jednom željom – da mir zavlada Bliski istokom!
ESKALACIJA NASILJA
A kako, kada svjedočimo eskalaciji nasilja, spirali smrti, koja se penje u vis, razorna. opasna da opasnija ne može biti. Jer, od otmice i grozomorne smrti triju izraelskih mladića, preko ubojstva palestinskog dječaka ( koji je navodno živ spaljen, a da nismo saznali koja bolnica . koji liječnici su proveli obdukciju?) svijet se suočio sa raketnim napadima iz pojasa Gaze na naselja u Izraelu, u dometu raketa koje dosežu čak i šire područje Tel Aviva, pa čak i Jeruzalema. Ono što ima zabrinjavati do besvijesti je da su Hamasove rakete pale i u blizini nuklearnog centra Dimona, dakle, napadnuto je pola Izrela, uključujući ne samo nasumce ispaljene rakete, već i one u namjeri da se izazove totalni kaos. Ostati suzdržan (što se preporuča vladi Benjamina Netanyahua) gotovo je nemoguće, jer pitam sasvim dobronamjerno: postoji li ijedna država na svijetu koja bi u svojim granicama tolerirala na stotine dalekometnih raketa ili pak ogromne količine ILEGALNOG oružja? I koja ne bi pitala kako je to oružje stiglo u pojas Gaze, tko ga je dopremio, tko ga je platio?
Ostati suzdržan ako kojim slučajem neka Hamasova raketa pogodi Zid plača, Crkvu S, .Groba na kraju i džamiju Al Aksa u Jeruzalemu?…
Cijeli Bliski istok, Srednji istok, od arapskih proljeća prepunih nada do danas u silnim je turbulencijama, na djelu su geopolitička preslagivanja, mijenja se dramatično odnos snaga, raspadaju se neke države (Irak), od ranije je tu podijeljeni Libanon, uzavrela Sirija, nestabilan Egipat a negdje u pozadini dvije moćne i bogate države – Saudijska Arabija i Iran. Na razvalinama nekada koliko-toliko stabilnih država bukvalno preko noći uskrsnuo je neki kalifat, na valu zapravo snažne islamizacije koja je opet posljedica i površnih politika USA, EU, velikih, posebno, super sila… Jer, dok se oči usmjere prema sukobu Ukrajine i Rusije, dok trećina svijeta živi od danas do sutra, od utakmice do utakmice na Mundijalu, 2/3 svijeta suče mačeve i sablje, e da bi uhvatila komadić teritorija, jer. svijet funkcionira na ideji da samo državni okvir štiti narode i kulture…
..............................
(nastavit će se!)

Komentari

RAT TREBA ZAUSTAVITI!!!

Mislim da je doslo vreme da se stane na kraj SVIM teroristima. Isto tako posrednicima u miru, kad i gdje je USA donjela dobar mir??? Pa vidite i sami da je Dejton upropastio BiH za dogledna jos 3 stoljeca. Oni samo sebi prave prostore za manipulacije u politicke institucije da peru novac i švercaju oružje. Izraelci i Palestinci treba da odjeraju te u PM i nađu pametne ljude da ih vode. Da sjednu za stol i dogovore se!!! Ja sam Jevrejka - Židovka i samo želim MIR. Bez krvi i suza majki. Znam sigurno da če HaShem voljeti više te pametne lidere nego ove gnjide što u Njegovo ime rade zlo. Nije nitko vjernik i dobar covjek ako kaze da ubija i ratuje u ime Božije. To su samo paravani za pljacku i iživljavanje nad civilima.

SarajevoJEW

Tko je glasao

Nije nitko vjernik i dobar covjek ako kaze da ubija i ratuje u

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Nije nitko vjernik i dobar covjek ako kaze da ubija i ratuje u

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

@sarajevoJEW

Sve pet, samo nisi trebala napisati da si Jevrejka - Židovka! Da to nisi napisala, za ova upis pljuštali bi plusevi, ovako...?!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

@Ljubo ovo je spam istinine, ali izvan teme, zarolaj ga!

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

@sarajevoJEW dugo ti treba da te Ljubo navabi na pollitika.com

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

NAŽALOST ZLOGLASNI DANIMIR PONOVNO JAŠE POLLITIKA.COM!

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Jer, od otmice i grozomorne

Jer, od otmice i grozomorne smrti triju izraelskih mladića, preko ubojstva palestinskog dječaka ( koji je navodno živ spaljen, a da nismo saznali koja bolnica . koji liječnici su proveli obdukciju?)

Ovaj "navodno" ti nije trebao. Odaje neiskrenost.

Naravno da se zna gdje je izvršena autopsija: Abu Kabir Forensic Institute aka L. Greenberg National Institute of Forensic Medicine u Tel Avivu.

Autopsiju su proveli stručnjaci instituta uz prisustvo palestinskog forenzičara sa sveučilišta Quds University i palestiskog državnog odvjetnika Mohammed Abdel Ghani al-Owaiwi

The Observer

Tko je glasao

@bet

Zašto neiskrenost? Zašto se u nas odmah pomišlja na neiskrenost, ako se kaže da mi nije poznato. Ako nešto nije poznato, a navodi se preko drugih izbora, onda je posve legitimno napisati "navodno"!
Hvala ti na dopuni dnevnika!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Zagovaram nepristranost u stoljetnom konfliktu

Činjenice su bolne za obje strane međutim uu sagledavanju mogućeg rješenja moraju se sagledati povijesni aspekti posebno u prepoznavanju što je uzrok a što posljedica.
Dakle ova fotografija je činjenica koju nitko u svijetu ne osporava i zato ju prilažem kao osnovu argumentiranoj raspravi!

http://prntscr.com/41kw65

Zato ovaj dnevnik nije izbalansiran glede pravednosti i faktičnog stanja - zato nije objektivan, a koju tezu potkrepljujem slijedećim navodom autora;

Jer, od otmice i grozomorne smrti triju izraelskih mladića, preko ubojstva palestinskog dječaka ( koji je navodno živ spaljen, a da nismo saznali koja bolnica, koji liječnici su proveli obdukciju?)

Dakle, smrt tri izraelska mladića je grozomorna dok je smrt palestinskog dječaka negrozomorna iz prostog razloga jer je NAVODNO živ spaljen i k tome ne znamo koja bolnica i koji liječnici su proveli obdukciju...

Iz navedenog citata jasno je koji vrijednosni stav u sukobu ima autor što ga diskvalificira i kao politologa i kao čovjeka!?

... razumijem i Palestince, za nijansu više razumijem i Izraelce, jer, krv nije voda…,

Niti autor razumije palestince niti više razumije frustracije židovskog naroda - autor prikriveno animira za stvar židovske elite. Namjerno govorim elite jer narod sigurno ne stoji iza ovakve fašističke politike, a koja svoje ishodište ima u izmišljenom pravu na "globalnu poziciju" odabranog naroda...! Hamas je posljedica a ne uzrok!!!

Iz navedenog je jasno da tekst ne pretendira suhoj analitici nepristranog promatraća već pridobivanju auditorija za "našu stvar" a koji trend je jasno nacrtan na priloženoj fotki...
Stoga dnevnik nije podoban za ocjenjivanje!!!

Tko je glasao

@sjenka

Ako se išta da zaključiti iz prvog dijela ovog teksta onda je to naglšavanje teškoća, pa i razočarenje što konflikt dugo, predugo traje i što napori za uspostavom mira ne daju rezultate.
Drugo, nigdje ne tvrdim da je to izbalansiran dnevnik, dapače, tvrdim da krv nije voda... A k tome, sitna je podvala da pšem u prilog neke elite, dapače, mogao si se uvjeriti i po drugim mojim tekstovima da NIKADA NE PIŠEM O ELITAMA, VEĆ PSEUDOELITAMA, a najmanje izmišljam pravo na "globalnu pozciju" izabranog naroda! No, svatko pa i ti ima pravo da dnevnik iščitava na svoj način!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

nije sve tako bijelo...

... ima i puno crnog. Evo, znak apokalipse. Koliko moraš biti čudak da uživaš u ovome...

http://radiosarajevo.ba/novost/158265/izraelci-donijeli-stolice-na-brdo-...

(ovo nije navijački, ne kažem da i "druga strana" nema identične postupke)

Tko je glasao

@zaphod

Vjerujem da je tako kako je prikazano! Grad Sderot bio je napadan raketama, ovo reagiranje nije pametno, glupo je, ali vjerojatno ti ljudi znaju što rade izlažući se novim opasnostima na brdu!?
Inače, uočeno je da u izvještavanju o "crnim stranama" događanja u i oko Gaze, prednjače neki mediji u - Bosne i Hercegovini, posebno oni iz Sarajeva, primjerice Al Jazzera! Zašto oni, može se samo pretpostaviti!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

"neki mediji u-Bosne i Hercegovini, posebno oni iz Sarajeva...."

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Shabbat Shalom

Moj profesor marksizma Petar Andric dao mi je 1980 zadatak da svaki dan vodim dnevnik o ratu Iran-Irak. Cudio sam se kako civilizirani ljudi 20. stoljeca mogu jedni druge ubijati.
Cudio sam se da Svijet, Nesvrstani to ne mogu zaustaviti. Tek sada razumijem spiralu rata,spiralu smrti,spuralu mrznje.
Uvijek je neko drugi kriv.Sto je neko primitivniji,to je ova stav jaci.
Uvjerio sam se u to u ratu u Bos. Posavini.
Zbog tog iskustva, mislim da imam pravo reci da je Ljubo ovaj puta napisao divno djelo.
Ono je jednako politicki,kao i literarno,umjetnicki,pa cak i religiozno vrh pisanja na Hrvatskom jeziku.Nazalost je ljepota ponekada tuzna, ali imajmo optimizma;sve je u rukama Adonaja.Shalom=Mir.

Tko je glasao

dnevniku nedostaje jasna osuda izraelskog terorizma!

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Ipak se trudio biti što objektivniji

I zato od mene, ovaj puta, plus!

Tko je glasao

@ppetra prihvaćam i zato i od

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Temelji su položeni,samo nema zidara za dalje...

Riješenje je jednostavno, kao i obično, da nema političara- vratiti se principima dogovora iz Osla, priznanje istodobno obje države, uz ispunjavanje uvjeta iz dogovora iz Camp Davida iz 2000. godine. Zapravo, kad se hladne glave danas pogleda, jedino sporno pitanje koje je ostalo iz tih pregovora oko kojeg nije postignut dogovor jeste pravo izgnanih Palestinaca na povratak u Izrael (što je ,realno govoreći ,nerealna opcija za Izrael), odnosno pravo na pravičnu naknadu za oduzetu imovinu i izgon, te korištenje tuđe imovine , što je moguće i realno danas.Izrael mora biti svjestan da ne može imati oboje: i tuđu imovinu i zaradu te zadržati novac.
Broj prognanih/iseljenih također ne bi trebao biti veći problem, jer su se gledišta približila,te se barata nekom kompromisnim brojem od 600.000 ljudi. (Palestinski izvori max 900.000, Izrael izvori max 450.000 ).
Čuditi se Arafatu što je odbio potpisati takav sporazum bizarno je, posebno ako se zamisli obrnuta situacija,bio bi proglašen izdajnikom.
Dakle,uz malo dobre volje i političke pronicljivosti ,neovisnosti treće strane (ponovno Skandinavci,ponovno tajni pregovori,Fatah i Hamas zajedno ?) ,moguće je najzad zaključiti ovu agoniju i donijeti mir jednima i drugima.

Tko je glasao

@GLEMBAY

Problem je jedino u zahtjevu da se svi raseljeni Palestici, a njihov broj se penje čak do 3,5 milijuna, vrate u Izrael, što bi značilo da bi Židovi u vlastitoj državi postali manjina.
Valjda je svakom pametnom jasno da Izrael na to nikad pristati neće, ali isto tako ja stavljam ruku u vatru da Izrael neće poduzimati nikakve represivne mjere prema područjima palestinske samouprave (Zapadnu obalu ni danas gotovo ne dira), prestanu li odonud lansirati rakete na ciljeve u Izrael.

Trudio sam se razuimjeti, ali mi to ne uspijeva, zašto palestinska strana toliko inzistira da se Palestinci vrate u Izrael, a ne u svoju državu.

Tko je glasao

"Trudio sam se razuimjeti, ali ..............."

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Sve je moguće, ako se doista želi...

@Feniks,izgleda da se ne čitamo dobro/pažljivo. Broj koji citirate nije točan, već se razlike svode na 450.000 ,odnosno ovisno o kojoj se strani radi (za izrael konačna cifra, za Palestince duplo,ali bitno je da se u pregovorima obje strane slažu da ne idu u ekstreme-nasljednici do 5.koljena,itd.). Već samim Camp David i Oslo, te Taba dogovorima obje strane su se obvezale na neovisne analize za izbjeglice UN-a,CK itd. do 1961. godine, dakle kompromis i s izraelske strane.
Drugo, Izrael se već tad oprijedjelio za soluciju obeštećenja s inicijalnim fondom o kojem bi se dalo diskutirati,kao i o opcijama isplate (cash,drž.obveznice,i sl.) te ponudio 30 milijardi US $. Ali,problem za Izrael su settleri ,koji će ih na kraju balade,koštati i više.Shlomo Ben -Ami je lijepo primjetio,kao jedan od izraelskih pregovarača,suptilnost s palestinske strane (koja će Izrael kasnije koštati),kad su ponudili razoružanje svih palestinskih naoružanih grupa u zamjenu za granice iz 1967, da bi to Izrael odbio, omogućivši Hamasu uspon do vlasti inzistiranjem na izborima,baš kao i Ameri. O neshvaćanju trenutka i povijesti više u odličnoj knjizi Davida Switchera (The Truth About Camp David).
Ali,u globalu, stvari su se svele na prograne/izbjeglice , uporabu vodnih slivova na Zapadnoj obali (to bi umjesto izraelskog upravljanja moglo biti riješeno recimo upravom CKP-Crvenog križa i polumjeseca), kontrola zračnog preleta iprometa Zapadne obale može biti dogovorena između Rusije,Turske,Egipta i NATO-a. Zamjena teritorija s Izraelom uz obeštećenje od 3 % Palestincima za poveznicu Gaze i Zapadne obale ("Clintonovi parametri") bi se mogla izvesti uz posredovanje SAD,EU i Rusije te Kine kao garanta.
Dakle,ništa nije premostivo, ako se doista želi.

Vise o pregovorima i mogućnostima uostalom se može saznati direktno u sučeljavanju i polemici izmedju Ben-Amija i Normana Finkelsteina na
http://www.democracynow.org/2006/2/14/fmr_israeli_foreign_minister_shlom...

Tko je glasao

@Feniks

Da, ukazuješ na jedan vrlo ozbiljan problem - povratkom svih za koje Paletinci traže povratak na stara ognjišta mijenja se znatno demografska slika Izraela. Izrael nudi obeštećenje za prognane, ali ekstremne struje među njima ne pristaju na to. Postavlja se dalje i pitanje obeštećenja za one Židove koji su zadnjih 70-tak godina morali napustti svoja ognjišta u arapskim zemljama i doseliti u Izrael, imaju li oni ili njihovi nasljenici pravo na odštetu!?
Dalje, ovaj zahtjev za povratak SVIH izbjeglica Izraelu je nemoguće prihvatiti, ali postavlja se i pitanje statusa Jeruzalema. Vrlo je rašireno mišljnje je i Izraelaca i židovske dijaspore da Jeruzalem treba ostati nepodijeljen, jedinstven glavni grad Izraela, tim više što on za Židove u Izraelu i u svijetu ima posebno, emocionalnio značenje. Naime, dok muslimani imaju i Meku, i Medinu i druge gradove od povijesnog značaja i kao hodočasničke mi Židovi imamo samo - Jeruzalem! I uvjeren sam da samo organizirana i disciplinirana izraelska vojska i policija, uz pomoć UN i Vatikana te Moskve i Carigrada, mogu osigurati pristup svim svetim mjestima u Jeruzalemu.

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

I Jeruzalem dio riješenja...

Van okvira pregovora (pogledati debatu) Ben-Ami je iznio prijedlog podjele ,sigurno ne slučajno,da Izrael zadrži ono što je židovsko u Jeruzalemu, a Palestinci ono što je islamsko. Na stranu što je to segregacijski usko gledano i što tko smatra "svojim" (utjecajni katolici unutar Palestine,poput Hanan Ashravi), ali riješenje kakvo nudi Izrael bi bilo , baš kao i palestinsko,non-stop tinjajući detonator. Najbolje riješenje po meni bi bilo da se Jeruzalem proglasi gradom-državom, otvorenim za sve religije, a pod patronatom UN-a.
Isto tako,zaboravlja se jedna stvar u svemu tomu: settleri su sad i formalno u Palestini kao državi i vrlo će vjerovatno doći trenutak otrežnjenja u pregovorima, čemu su Amerikanci već dali naznaku (više na http://www.timesofisrael.com/palestinians-yes-to-jews-no-to-settlers-in-... ).

Tko je glasao

@GLEMBAY

Ben-Ami nije prevođen u nas?
Što se tiče statusa Jeruzalema, bojim se da prijedlog Ben - Amija nije realan. Još od 1967. kada je osvojen u cjelosti, Izrael i židovska dijaspora vode kampanju o cjelovitom i vječnom židovskom Jeruzalemu. Istočni Jeruzalem je podosta integriran, gradonačelnici od Tedyja Kolleka do najnovijeg, rade na tome, gradilo se i gradi i podijeliti ga sada, odnosno omogućiti Palestincima da ga drže glavnim gradom buduće Palestine, izazvalo bi reagiranja i u Izraelu i u židovskoj dijaspori. Čak mislim da je zahtjev za jedinstvenim Jeruzalemom prisutniji u dijaspori nego u samom Izraelu.
U svakom slučaju, osobno sam protiv političke podjele velikih gradova, to jednostavno nije pametno, jer grad treba funcionirati kao cjelina, a ne po dijelovima, kvartovima i sl. Dovoljno je pogledati slučaj Berlina, danas Sarajeva...
Kao kompromis možda samo da se sveta mjesta u Jeruzalemu izdvoje i da ona budu pod patronatom UN?

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Ako se nudi, znači i kompromis je moguć...

Pardonček,more mami,pa ne stigoh odgovoriti. Nisam naveo Ben-Amija kao argument za podjelu Jeruzalema, ali i sam čin te ponude vrlo iskusna pregovarača, kao mamca za Palestince, govori da je sve moguće na Bliskom Istoku, pa i kompromis. Mislim da je Ben-Ami dosljedan u kritici Izraela za pogrešan stav kroz pregovore i inače stanje nacije ("Shimshon der Nebechdiker"), a to što kod nas nije prevođen,govori više o nama (kamo bi se dali onda raznorazni "stručnjaci" kroz medije i krizne situacije poput Cvrtile !?). Da bi se upoznale teze ovog samoproklamiranog cioniste-realiste i kritika, potomka inače Sefarda iz Maroka, toplo preporučam knjigu "Scars of War,Wounds of Peace", koji je svojevrsni samo-kritički vodič kroz greške Palestinaca ,ali napose samih Izraelaca u pregovaračkom procesu.

Tko je glasao

@GLEMBAY

Hvala ti na upućivanju na naslove Ben-Amija. Prvi strani jezik mi je njemački, engleski drugi pa ću potražiti njegove knjige na njemačkom jeziku.Pretpostavljam da je i ova prevedena na njemački? A što se tiče naših "eksperata", pogotovo za Bliski istok, nema ih više od dvoje - troje, a Cvrtila, uvjerljivo komentira i Bliski istok i Srednji istok, na temelju dva pročitana članka na stranim jezicima! I to je to - našoj nekritičkoj javnosti i previše! Od samo tri osobe da se puno u nas naučiti o Izraelu - Sl. Goldsteina, dr. B. Havela i dr. M. Kasapović!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

"Izrael nudi obeštećenje za prognane........."

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Radjanje

Ne zna,sasvim slucajno je zaboravio... (Spam) ??? ;)

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci