Tagovi

GADOVI, GADOVI, GADOVI

Koji su ? Di su ? Zašto su ?

Koji su – Jarnjak, Markač, Norac, Laušić, ...

Di su – U Hrvatskoj (uz izuzetak jednog koji je u Haagu, i u kontekstu najnovijeg razvoja situacije, nadam se da će tamo duuuuuugo ostati)

Zašto su – Zato jer su govna koja spašavaju svoju guzicu lažima (ili, u najboljem slučaju licemjernim „Ne sjećam se“), uvaljujući Rahimu Ademiju odgovornost za zločine u Medačkom džepu.

GADOVI, GADOVI, GADOVI.

Već desetak dana sam planirao pisati o ovome, ali konačni trigger je bila kolumna Denisa Kuljiša u novom Globusu, u kojem piše:
Markač je na sudu pokušao sve svaljati na Ademija. Budući da je Globus detaljno pratio operaciju u Medačkom džepu, imam u to savršen uvid. Dakle, postojale su dvije legalne linije zapovijedanja – jedna preko vojske, ministra obrane Šuška te Norca, komandanta 9. brigade, inače člana šuškovskog Hrvatskog državotvornog pokreta, sastavljenog od udbaša, kriminalaca i mizerija poput ovog sinjskog kelnera koji je već u Gospiću poubijao nekoliko starijih žena hicima u leđa, za što je pravomoćno i osuđen. Druga linija išla je preko policije, ministra obrane (lapsus - misli se vjerojatno na ministra policije, op. Z.R.) Jarnjaka te zapovjednika brigade specijalaca, najopremljenije formacije oružanih snaga, generala Markača. Debelog feldmaršala Bobetka Tuđman je pak postavio na čelo Glavnog stožera umjesto Tusa, u sklopu priprema za osvajanje Bosne i rekonkvistu krajinskih područja, gdje je također trebalo provesti etničko čišćenje, radi ostvarenja koncepcije „humanog preseljenja“, dogovorenog s Miloševićem u Karađorđevu i Tikvešu. Bobetko je planirao akciju u Medačkom džepu uz pomoć Domazeta, s Norcem i Markačem. Šušku i Jarnjaku vrhovnik je izdao nalog da se prilikom povlačenja provede temeljito etničko čišćenje, Oni su instrukciju prenijeli zapovjednicima vojske i specijalaca na terenu, a fiktivni 1. sektor, kojemu su jedinice tobože pripadale, zasnovan je tek da Norac kao zapovjednik tog krnjeg korpusa dobije čin general-pukovnika. Zapovjedna odgovornost obojice ministara pritom je neosporna, kao i osobna odgovornost obojice komandanata koji su vodili akciju na terenu (o čemu je Markač sasvim neuvijeno dao izjavu Ivi Pukaniću, tada mom novinaru u Globusu). Ademi s tim nema nikave veze, on je samo ucrtavao dispozicije topništva na generalštapske karte koje je Bobetko poslije objavio u sklopu svojih ratnih sjećanja lažljivog senilca.Eto, tako je govorio Denis Kuljiš.

I JA MU VJERUJEM SVE, DO ZADNJE RIJEČI.

Jer Rahim Ademi je častan čovjek i od onog trenutka kad je dragovoljnim odlaskom u Haag odabrao jedini ispravni put za obranu svoje časti (i časti Republike Hrvatske i Domovinskog rata!) Zvone Radikalni ga cijeni više nego sve ove HDZ-ovske gadove i probisvjete zajedno (pa onda još deset puta više).

Nažalost, u kaljuži hrvatskog pravosuđa i pod napadom ljudi „koji ne mogu biti krivi/osuđeni jer previše toga znaju“, njegova sudbina je neizvjesna.

Ipak, vjerujem da će na kraju istina prevladati (a hoće li u ovom konkretnom slučaju vrijediti i ona „the truth shall set you free“ – vidjeti ćemo ...)

Komentari

Ja ne bih bio tako sklon

Ja ne bih bio tako sklon tvrditi da se zločini "uvaljuju" Ademiju jer to implicira da je on potpuno nevin.

Razlog? 47 stranica solidno (no ne i fantastično) argumentiranog predraspravnog podneska tužiteljstva u slučaju Tužitelj v. Ademi iz 2003. (prije spajanja s Norcem) koji se može pročitati ovdje. Onima kojima je Ademijev slučaj interesantan preporuča se koncentracija na dio od paragrafa 63. nadalje.

Onima kojima se ne čita engleski, evo sažetka onog što je iz podneska najvažnije: Ademi je bio glavni zapovjednik svih snaga na terenu u gospićkom zbornom području i eventualna dvostruka linija ga eventualno oslobađa dijela individualne odgovornosti za planiranje ili naređivanje, ali ne oslobađa zapovjedne odgovornosti za nekažnjavanje/poduzimanje adekvatnih mjera nakon što su zločini dogodili, ako je za njih znao ili mogao znati.

Ademijev najveći problem je zapovjedna odgovornost, a spas će vjerojatno tražiti u tada vrijedećem hrvatskom zakonodavstvu koje neke vrste te odgovornosti ne poznaje (no koje je Hrvatska prilikom preuzimanja slučaja obećala implementirati "kreativnom primjenom prava" odnosno ekstenzivnom interpretacijom nekih odredbi o neprijavljivanju kaznenih djela, itd.)

Izgledno je da Ademijevu odgovornost pokušavaju napuhati oni čija bi odgovornost izbila u prvi plan kada bi Ademi bio iz njega maknut, ali nije mudro predstavljati bilo kojeg haškog optuženika kao sveca kojem zlikovci pakiraju. Barem do presude.

P.S. Tvoje nade u transparentnost hrvatskog postupka su, bojim se, uzaludne. Transkripti saslušanja se ne mogu pročitati online niti je moguće pratiti raspravu preko interneta, podnesci se ne objavljuju na stranicama suda, a čak je i sama optužnica s njih nestala. Javnost nažalost ovisi o tragičnim izvještajima novinara koji u pravilu ne razlikuju temeljne pojmove, prakticiraju substandardno izvještavanje i lijepe se na marginalne teme kao što su "sukobi" odvjetnika.

Opinioiuris

Opinioiuris

Tko je glasao

ja kuljisu ne vejrujem ni za

ja kuljisu ne vejrujem ni za crno pod noktom... kuljis je precesto "frizirao" cinjenice da odgovaraju njemu... zadnji najbanalniji primjer mu je bio kada se je isao "obracunati" s ilice (dizajnerom) pa je ono sto je on radio onda u poletu isao prekrajati da bi danas izgledalo ljepse....

no tu nije problem u kuljisu, vec o istemu, o sudu,.... koji moze progutati da jarnjak koji je bio "ratni ministar" nema pojma o dogadjajima (da je nekim slucajem bilo cirkusa na prosvjedu za radio 101, da li bi i danas jarnjak govoril kak je on anredio da se ne pusta murja na prosvjedniki ili bi izgubio taj dio pamcenja??) ili da je lausic, koji je onda bio premrezen u sve u svasta, cuje za operaciju nakon 5 dana i to iz novina???? mislim to se nemrem vise ni maloj djeci prodavat i za tao nam nije potreban nikakav kuljis, vec malo logike i zdravog razuma....

--->+
photopublika.blog.hr

--->
photopublika.blog.hr

Tko je glasao

Markač je na sudu pokušao

Markač je na sudu pokušao sve svaljati na Ademija. Budući da je Globus detaljno pratio operaciju u Medačkom džepu, imam u to savršen uvid. Dakle, postojale su dvije legalne linije zapovijedanja

Denis K je neki dan osuđen na godinu ili dvije uvjete zbog lažnog potpisa na sjednici nazornog odbora Jadran filma. Zbog čega je potpisao lažni dokument? Zbog svoje materijalne koristi.

I tom čovjeku ti vjeruješ što piše?
Ajme Zvone Radikalni, pa daj kroz život idi svojom glavom, nemoj čitati Denisa K i ravnati se po njegovim lažima.

Čovjek je dno hrvatskog novinarstva, EPH-ov hitmen koji kad kod treba nekoga vrijeđati i omalovažavati - izvrši što mu iz vrha zadaju. Što je sve govorio protiv Pukanića npr. A sve zato što treba 10.000 kn mjesečno da bi nahranio svoju veliku mješinu pa nema više moralnih kriterija za svoje izjave i uvrede. A vidi njega, savršeni oblik kugle. Najdebeliji urednik Playboya u povijesti magazina. kad ga je Hefner vidio - naredio je da ga otpuste ili će EPH-u uzeti licencu.

--
www.youtube.com/user/bijesdrugi

Preporučam i
www.youtube.com/HDZzna
www.youtube.com/HDZpokrenim

Tko je glasao

Pazi ti našeg bijesadrugog

Pazi ti našeg bijesadrugog što se uzjogunio :-))))

Čuo sam za osudu protiv Denisa Kuljiša. I vrlo je zanimljivo kako to potežeš kao "ključan" dokaz da on u ovom slučaju laže.
Bo. Čovjek nije posve čist, to se i ja slažem. I žalosno je što se svaka riječ koju naši novinari napišu mora promatrati kroz prizmu "ko je platio to objavljivanje".

Međutim, "čudi me" kako te recimo ne sekira toliko 5-6 milijuna dolara nestalo iz Brodosplita, i pretpostavljam da i dalje imaš izrazito pozitivno mišljenje o Vukeliću. Par sto iljada eura vrijednosti satova dr Ive za koje se ne zna odakle, ali tebe ni to ne sekira previše jer i o njemu vjerojatno imaš i dalje izvrsno mišljenje. Ali, glavno da je "Kuljiš lopov" :-))) Ma molim te.

A što se tiče "hodanja kroz život svojom glavom", hvala na savjetu bijesdrugi, ali to upravo i radim. MISLIM SVOJOM GLAVOM i onda pokušam zaključiti ko je u pravu a ko laže.

A ovdje je mislim svakom normalnom jasno o čemu se radi.

Doduše, malo sam iznenađen četvorkom koju ti je za komentar dao ap !!!??? Pretpostavljam da se radi o tome da ap poprilično dubinski poznaje cijelu našu političku scenu pa je shodno tome i upoznat s mnogim sranjima koje je Kuljiš radio tijekom svog novinarskog staža (a da ih je bilo, sigurno jest) te je na taj način htio izraziti svoj stav o Kuljišu.

Ne znam, ali kako duboko cijenim ap-a kao suradnika na pollitika.com, to je za zamisliti se. Ipak, i pored toga, u ovoj priči sam poprilično uvjeren da je Kuljiševa verzija ispravna i u njenu ispravnost bih se kladio u velike pare.

Tko je glasao

Ja sam četvorku dao radi

Ja sam četvorku dao radi značaja komentara o Kuljišu (ne mora značiti potpuno slaganje s tim) u prilog ovoj a još više općenitim raspravama. I u nekim drugim prohadezeovskim komentarima "bijesdrugi" je ponešto korisan za razvoj rasprava, ali je ovaj komentar veoma bitan.

To je djelom kako ti navodiš za Kuljiša ali imaš i ozbiljnijih dodataka:
- na pollitica.com ti teče rasprava gdje ugledni pravni autor i komentator opinioiuris navodi da suđenju predsjeda jedan od najuglednijih hrvatskih sudaca Marin Mrčela te da Ademi ima odličnu obranu, sm daje odličnu analizu kojom isključuje dvostruku liniju zapovjedanja a uključuje bitno svjedočenje izravnog aktera Sačića (javno vjerodostojnijeg) itd. Kad smo došli do tih i takvih javnih priloga, velika je šteta oslanjati se na Kuljiša, Pukanića, Pavića EPH pa i njihove zbunjene partnere iz vrhova politike i obavještajno-medijske zbrke;
- pojednostavljeno, Denisa Kuljiša već iz njega samog možeš pročitati kao jednog značajnog aktera beskrajnog društvenog driblanja samog sebe i javnosti. To ne znači da i on nekim djelom nije ponešto značajno informirao, pokazao hrabrost i raskrinkao niti da je glavni kreator, ali druga strana prevladava, to je jedno od više složenih naraslih hrvatskih smetlišta koja se nikad neće moći uspješno sanirati. Slučaj koji navodi "bijesdrugi", gdje je Kuljiš osuđen jer je falsificirao potpis najuglednijeg živućeg hrvatskog filmaša i jednog od uglednijih intelektualaca Zvonimira Berkovića dok je on u odličnoj svijesti, samo je kap u moru duhovitosti koju su nam Kuljiš i njegove kuhinje podarile;
- za razliku od mnogih drugih medijskih driblera za koje je većini jasno da su lopine, Kuljiš u krugovima javnih djelatnosti i javnosti uspjeva održavati popriličan respect a kod nekih značajnih i respektabilnih osoba i više od respecta. Vremena su složena, muljanja još više jer se enormna praksa već dugo samo time bavi, pa su oni ljudi koji su i više nego zauzeti ozbiljnim i odgovornim poslovima (kao ti i mi mnogi) osuđeni na to da ovise o izvorima informacija osoba a la Kuljiš;
- predmetna tema je i više nego delikatna a i složena. Doslovno će o tome najbolji sud dati hrvatski sud u ovom suđenju, baš zato što je uključen najbolji dio pravosuđa i što je tema delikatna a i složena. Kao što je na suđenju za zločine na gospićkom ratištu presuda koju je izrekla sutkinja Ika Šarić, gdje su bitnija obrazloženja nego sama kazna, bitno nadišla enormnu količinu zbrke oko toga i postala autoritet za svagda, to gotovo sigurno slijedi i na ovom suđenju. U tom kontekstu su Kuljiš, Globus i slična praksa (pristojno rečeno) preseravanja na ozbiljnu temu. Pod ozbiljnim treba uzeti u obzir da su rat i ovo suđenje nešto što se, iako je težište na akterima u procesu, tiče svih nas pa i šire. Nije pretjerano karikirati da su bitno šire sustavne i raznovrsne prakse, svjetske i domaće, kreirale i održavale uvjete za ovakve bitke te da i sada usmjeravaju pažnju na to kao da se radi o spletkama u malom krugu problematičnih a svi ostali su čisti i humanisti;
- ovako delikatne situacije bi bilo dobro koristiti za uhodavanje sadašnjih i budućih razumijevanja i ponašanja, da sadašnje i nove generacije u manjoj mjeri služe za nečija preseravanja i još gore stvari. Npr. meni bliski ljudi su bili u opasnom okruženju za odstrijel na više pozicija, pa i blizu ovoga (S. Rok), i kad smo se javljali kao dobrovoljci (bilo je nešto i danas istaknutih političara) samo su slučajnosti djelile gdje završiš (Gospić, Vukovar, Drniš ...). A tamo su se stvari odvijale da su samo slučajnosti djelile od toga da bivaš ubijen ili ubijaš (ja sam imao veliku sreću biti bez jednog i drugog a bilo je prilika i kad je bilo potpuno mirno). Takve teme zahtjevaju bitno ozbiljnije novinarstvo od Kuljiša te prikaze i sud ozbiljnijih i raznovrsnijih stručnjaka, aktera i autora, kakvih i Hrvatska ima.

Tko je glasao

To te ja pitam CARE

To te ja pitam CARE :-))).

Samo, nadam se da si u pravu vezano uz sam proces suđenja i da će sve biti pošteno i transparentno. Ja sam nekako po tom pitanju malo pesimističniji, ali, moguće je da sam "pod utjecajem" recentnih medijskih izvješća iz kojih se stječe dojam, a slično se pisalo i već ranije u nekoliko postova ovdje, da se Ademiju sapuna daska i da ga niti ugledni sudac Mrčela neće spasiti.

Tko je glasao

Ne da sam pesimist, nego sam

Ne da sam pesimist, nego sam uvjeren da će suđenje biti perfektno. I to ne zbog razloga koje navodi opinioiuris, a prenosi ap gore (odnosno ne samo zbog toga), nego zato što je ovo suđenje koje prate mediji, a kod nas pravosuđe pod svjetlošću reflektora pari američko u smislu neovisnosti i pravednosti. Tada tu ni Drivo, ni Dlivo, ni Denis YouBeTwo Kuljiš, ni bijesovi ne mogu ništa.

Tko je glasao

izvrsni argumenti kojima si

izvrsni argumenti kojima si pobio ono što je Denis K, koliki god bio, napisao. svaka čast. na razini Jarnjaka, Markača i ekipe.

-----
http://strategopr.biz/
objectives strategy tactics

Tko je glasao

Ja mu ne vjerujem baš do

Ja mu ne vjerujem baš do zadnje riječi.

Nikada, ali doslovno, ne postoje dvije legalne linije zapovijedanja. Može biti samo jedna, još otkako su ukinuti partizanski komesari. Jedino tada je, povijest nas uči, postojala mogućnost da komesar ravnopravno s komandantom ili komandirom legalno izdaje zapovijedi.

Da se razumijemo, ja ne tvrdim, čak suprotno, da dvostrukih linija zapovijedanja nije bilo, ali one nisu bile legalne i utoliko Kuljiš griješi.

S nešto uvida, kad se radi o različitim ustrojbenim cjelinama, posebno MUP i MORH, odnosno policija i vojska, jedinstveno se zapovijedanje postiže pridodavanjem i podređivanjem jednih drugima, najčešće i u konkretnom policije vojsci. Tko je zapazio, Sačić je potvrdio upravo to, samo što je odbio izvršiti zapovijeđeno mu (bilo mu ispod časti ?!?). I sve to ide normalno, kad ide i dok ide.
Slažem se s Kuljišom i vjerujem da to tamo nije išlo tako.

Ukoliko se radi o većem broju postrojbi koje sudjeluju ili su zadaće različite na različitim djelovima prostora, on se dijeli na sektore, kako Ademi i svjedoči, i za svaki se sektor privremeno određuje zapovjednik. Koji zapovijeda svim postrojbama u sektoru, i vojnim i policijskim.

Problemi nastaju kad svako radi po svome, iznimno rijetko jer previše odudara, ili kad se u liniju zapovijedanja umiješa "netko treći", po ovlaštenjima viši od nominalnog zapovjednika tako da "preko" ili "pored" njega zapovijeda postrojbama. Ili se radi o samovolji kad neki po svome. A ovaj to ne može spriječiti. Kad nema sve konce u rukama jer ne dobiva sva izvješća niti zna kome je i što "netko treći" zapovijedio. Tad može paradirat i praviti se kao da je, a zapravo je više figura.

Kod odgovornosti je suprotno, odgovara nominalni jer "treći" već zbog svog položaja ne mora pisati zapovijed kojom ovlašćuje sebe da nešto zapovijedi pa najčešće nema traga a ni samovoljni se baš ne gura to priznat. Tad ostaju samo svjedoci. A oni znaju biti i "zaboravni" i "zainteresirani", pa i "zlonamjerni", kada neće govoriti cijelu istinu već fragmentirano.

Na sudu će biti da fragmente polovi i poveže u cjelinu. Ako je iskusan, "slagač" može napraviti lijepi kolaž (mislim da se tako zove slika od onih komadića papira ili nečega) i presuditi kako treba.

B-52

Tko je glasao

Heroj, a ne bjegunac.

Heroj, a ne bjegunac.

Tko je glasao

Pa naravno da je bjegunac.

Pa naravno da je bjegunac. Pa to je notorna činjenica. To je bilo poslije domovinskog rata. U domovinskom ratu je vjerojatno bio heroj, ali ga službeno nitko nije proglasi. Samo ulica, a to n ije ništa. Prije domoviskog rata je bio kriminalac, za to postoje i presude. To su tri odvojene stvari, a samo budale to brkaju.

Tko je glasao

u ovakvim mi situacijama,

u ovakvim mi situacijama, uopće, nije jasno zašto je Republika Hrvatska za svoje oficire odabrala naziv časnici, a za političke funkcionere, dužnosnici?!

riječ časnik implicira časnost, odnosno čovjeka koji je častan. i koji nema đon umjesto obraza. čovjeka koji stoji iza svojih dijela i odluka, a posao koji mu je dodjeljen obavlja pošteno i časno.

riječ dužnosnik, pak, u sebi nosi dužnost, odnosno obavezu za koju si zadužen ili zadužena.

ispada da značajan broj najviših časnika Hrvatske vojske, posebno onih koji su stvoreni preko noći, nemaju u sebi ni trunke časti, a dužnosnici koji su obnašali dodjeljene im dužnosti tijekom 1990.tih su bili marionete kojima je netko drugi upravljao. ako već nisu bili totalni glupani kojima ni lobotomija ne bi pomogla.

sve u svemu, JADNO!

-----
http://strategopr.biz/
objectives strategy tactics

Tko je glasao

i ja Kuljišu također

i ja Kuljišu također vjerujem sve do zadnje riječi

Tko je glasao

Ne znam koliko se Kuljisu

Ne znam koliko se Kuljisu moze vjerovati ali u ovom slucaju sa Ademijem vjerujem Ademijevoj strani.
Oni sa drugi strane imaju i tekako interese da Ademija proglase krivim inace bi i sami mogli biti optuzeni kao sto je to Jarnjak, Norac i ostali.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci