Tagovi

freeZGy – ideja besplatnoga javnog prijevoza

Javni prijevoz je često ono što razlikuje grad od grada. Svi iz manjih mjesta bez javnog prijevoza znaju koliko znači – za posao, društvene kontakte, kulturu, noćni život. Gradovi koji ga imaju – a da je skup, također znaju što to znači – povećanje automobilskog prometa i ružnu pojavu, socijalnu isključenost – kada čak i cijena (sufinanciranog) javnog prijevoza postaje previsoka. Situacija u Zagrebu, gdje je subvencija građana (kroz prirez) točno 50% prihoda ZET-a, a da je pritom preskup je – nedopustiva. Taj trošak je visok za poslodavca, visok za korisnike, visok za Grad Zagreb, a usprkos tome je ZET u gubitku.

Situacija u ZET-u
ZET (Zagrebački električni tramvaj – dio Zagrebačkog holdinga), već godinama iskazuje gubitke (trenutno oko 400 mil. kn godišnje). Budući da ZET nije uspio uravnotežiti prihode i rashode, došlo je do povećanja cijena. Nije se puno ulazilo u rezanje rashoda (iako se iz godišnjeg izvještaja mogu vidjeti neki napori tipa "uštedjeli smo 30% na uniformama" i sl.), dapače, kako je uslijed porasta cijena vjerojatno pao broj prodanih karata (gle čuda!), sada se povećava broj kontrolora na 200 i slično. Uglavnom, 2011. godina (ona prije poskupljenja) izgleda vrlo ugrubo i zaokruženo ovako (Račun dobiti i gubitka za 2011. i projekcija za 2012.):
Prihodi: 1000 mil. kn (500 mil. kn – subvencija Grada Zagreba (novac građana Grada Zagreba); 300 mil. kn – prihodi od prodaje karata; 200 mil. kn – ostali prihodi); Rashodi: 1400 mil. kn; Gubitak: 400 mil. kn
Sadašnja intencija ZET-a je, osim podizanje cijena, rigorozna kontrola karata, povećanje broja kontrolora, otvaranje samo prvih vrata u autobusima – dakle činjenje javnog prijevoza sporijim i neugodnijim te, zbog rasta sustava kontrole, skupljim.

Situacija s naknadom za javni prijevoz
Ta je naknada zanimljiva kategorija – riječ je o "udomaćenom pravu" djelatnika da mu se nadoknade troškovi puta na posao. No nije riječ o zakonskom pravu već ugovornom – naime, upravo su krajem 2012. mijenjanjem TKU mnogi javni i državni službenici (svi koji stanuju manje od 2 km od mjesta rada) potpuno izgubili pravo na naknadu, nekima je smanjena, a isplaćuju se samo uz predočenje računa. Uglavnom, nije riječ o zakonskom pravu, već mogućnosti, a to što se često prikazuje u knjigovodstvu treba zahvaliti prije svega činjenici da je ta stavka za poslodavca "neoporezivi trošak" (pa se dio neto plaće može isplatiti kroz prijevoz, a da se sami troškovi prijevoza nikada ne plate).

Situacija s poslodavcima
Kod "normalnog poslodavca" situacija je ovakva – poslodavac zna da će djelatniku jednom mjesečno isplatiti 360 kn (trošak mjesečne karte) na ime "troškova prijevoza", to knjižiti kao rashod – i to je to. Neki će tražiti račun kako je karta stvarno kupljena, neki neće – na poslodavcu je uglavnom da taj novac osigura. Neki umjesto da isplaćuju 11 x 360 kn, kupe djelatniku godišnju kartu koja košta 3000 kn (i uštedi oko 1000 kn).

Situacija u Gradu Zagrebu - IDEJA !
U Gradu Zagrebu je zaposleno cca 450.000 građana. Sada zamislimo dopis Grada Zagreba upućen poslodavcima (pa i samome sebi) s tekstom: Poštovani poslodavci – od 1. srpnja uvodi se obveza uplate SVAKOG poslodavca izravno na ZET-ov račun naknade za prijevoz koja se izračunava po ovoj formuli: Prosječan broj zaposlenih u tom mjesecu x 100 kn. Ovom uplatom se smatra da ste ispunili sva osnovna prava prema zaposlenicima u smislu naknade troška prijevoza. Hvala.

Reakcije poslodavaca - Jupi! Umjesto troška od 3.000-4.000 kn po zaposlenom, sada ih ta ugovorna obveza košta 1.200 kn godišnje. Za tvrtku od 50 zaposlenih je to 100.000 kn uštede godišnje.

Reakcije zaposlenika - Od neutralne "baš me briga, ja kad dobijem novac za prijevoz, ionako kupim pokaz i to je to", do ljutitih "ali ja nisam to ni trošio na prijevoz nego sam – točio u auto; popio konjak; trčao za taksijem...". No – kada bi shvatili kako se besplatan prijevoz ne odnosi samo na njih već i na njihovu djecu, prerano umirovljene roditelje, da vrijedi stalno, 24 sata na dan za sve – vjerojatno bi odvagnuli da je korist višestruko veća.

Reakcije Grada Zagreba - Pretpostavimo kako Grad Zagreb ima 50.000 djelatnika kojima isplaćuje puni prijevoz. Grad Zagreb bi ovim potezom uštedio oko 100. mil kn svog proračuna – dovoljno za cca 5 fontana godišnje!

Reakcije ZET-a - Subvencija Grada bi ostala ista – 500 mil kn, kao i prije (vidjeti gore). No sada bi, umjesto prihoda od prodaje, na račun sjelo odjednom 450.000 zaposlenih x 1200 kn =540.000.000 kn. Usto, rashodi bi se smanjili za cca 100 mil. kn (ukidanje kontrolorske službe, tiskanja karata, sustavi za kontrolu, naplatu), te bi tim potezom u jednom danu ZET poslovao s pozitivnom nulom.

Reakcije ostalih građana - Malo je reći da bi svi bili oduševljeni (osim kontrolora karata i taksista, ali oni samo jedno kratko vrijeme). Ovaj bi potez smanjio automobilski promet u centru, svim obiteljima smanjio izdatke za dječje i studentske pokaze. Također bi se potez osjetio u cijeloj RH, svi kad tad nešto obavljaju u Zagrebu (i muče se sa sustavom karata) ili im djeca studiraju u Zagrebu. Turisti bi bili oduševljeni, ne toliko zbog uštede, nego što su pošteđeni muka odgonetavanja što je to Smjer A ili Spremište Remiza. Grad Zagreb bi se mogao pohvaliti da je prvi grad te veličine u Europi (možda i na svijetu) s potpuno besplatnim (subvencioniranim) prijevozom. Koliko to pomaže ljudima bez primanja da razvezu djecu po aktivnostima, da obave zdravstvene preglede, koliko to utječe na odluku o odlasku u centar (zamislimo dilemu – da li da trošim benzin, pa tražim parking, pa plaćam skupi parking... ili da odem besplatno tramvajem?).

Zaključak

Poslodavci – štede. Zaposlenici su (u idealnom slučaju) u relativno neutralnom položaju – no više nema traženja karte po džepu, gnjavljenja kontrole, otvaranja prvih vrata; osim toga svi u obitelji se ovim potezom besplatno voze. Grad Zagreb direktno štedi 100 milijuna kn gradskog proračuna (našeg novca), dobiva u marketinškom smislu, te značajno podiže kvalitetu života svojih građana i revitalizira centar. ZETu rastu prihodi, novac mu se uplaćuje direktno na račun (nema posrednika tipa "nadoplata na kiosku Tiska"), može se na miru posvetiti rezanju rashoda.

p.s. Ako netko provede ideju u djelo, spreman sam ustupiti autorska prava u zamjenu za doživotno oslobođenje od uplate za prijevoz. Nobelovu nagradu iz ekonomije neću odbiti.

Komentari

Šverceri, ukradite ideju!

Osnujte fond švercerske solidarnosti, po uzoru na Francuze - http://danas.net.hr/svijet/osnovali-fond-za-one-koje-kontrolori-ulove-u-...

Kontrolori bi ionako na vas ognjem i mačem - http://danas.net.hr/hrvatska/ako-ste-se-svercali-nema-izvatka-iz-gruntov...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

trla baba lan

Kad to govori tvrtka koja dobiva cca 750 milijuna kn godišnje subvencije... a i kada bi ulovili sve švercere na svijetu... onda bi subvencija pala na cca 700 milijuna kn godišnje... bah.

Tko je glasao

Holding mi krade ideje!!! :)

Osim navedenih smanjenja prava, sindikalisti su pristali i na smanjenje godišnjeg odmora od dva dana, kao i na to da se zaposlenicima ubuduće ne isplaćuje naknada za prijevoz u gotovini, već će koristiti pokaz. Na taj način, radnici su odlučili izaći u susret zagrebačkom ZET-u u koji bi se nakon ove najnovije odluke, trebalo 'sliti' dodatnih 35 do 40 milijuna kuna, kako doznajemo.

http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/92145-zaposlenicima-zagrebackog-ho...

Ah, evo - dakle može se normalno odrediti da se ne isplaćuje gotovina već da se kupi pokaz, i to odjednom za cca 10.000 ljudi...

Tko je glasao

Dobre namjere ili put do pakla?

Ovo je lijepi primjer izšupljegupraznoizma. Hoće li i Kikaš sad moći financirati novih 200 "svojih" i obnoviti vozni park?

Srećom, svima se fućka za šljakere Holdinga, pa i njima samima jer je većina sretna da se negdje uhljebila, inače ovo ne bi prošlo samo tako. Nadam se ipak da recept neće biti prepoznat kao poželjan, pa da recimo svim nastavnicima smanje plaću za 360 kuna i uruče im pokaz. Sljedeće, mogli bi im velik dio plaće isplaćivati u Konzumovim bonovima, zašto ne :P

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

šaptom padoše...

... naravno da je ovo put u pakao jer držati jednog gubitaka na ovolikim gradskim škrgama nije normalno. Koliko dobivaju sigurnog novca, stvarno je još samo mali korak do toga da prijevoz MORA postati besplatan.

Danas je ukinuto i plaćanje sms-om do daljnjega... :) (testiranje novog sustava... kojeg će vjerojatno testirati osam godina), i velika nada da će sada svi koji barem tu i tamo platili sms kartu u panici odjednom kupiti pokaz... idioti i idiotsko vođenje tolike firme.

A što se tiče zaposlenika holdinga, što se mene tiče mogu si isplaćivati plaću u bonovima holdinga :)

Tko je glasao

40 M eura

Kad vidim ovakve poslovne "rezultate" ZET-a koji je i nakon krezovskog poskupljenja u minusu od 40 milijuna eura, onda ne samo da i dalje podupirem Zaphodov prijedlog o javnom prijevozu besplatnom za korisnike, nego smatram i da ga mora zakonom uvesti.

Tko je glasao

...

Meni se sviđa porast donacije Grada, usprkos povećanju cijene karata... :)

Dakle - prijevoz je još sufinanciraniji, iako to nitko nije tražio - dakle argument koji se pokazao u raspravi "zašto bih ja plaćao nečiji prijevoz" ima još manje smisla. Svatko od nas plaća kroz sufinanciranje ogroman dio - a rezultat je još skuplji pojedinačni prijevoz.

Skoro 700 miliona je subvencija... 700 miliona kuna!!! Svaki dan 2 miliona kuna. Cca 3 kn dnevno po stanovniku (dakle četveročlana obitelj mjesečno izdvoji 360 kn kroz gradsko sufinanciranje, a da zauzvrat ne dobije ništa).

Tko je glasao

Ovo jednostavno NE moze biti

Ovo jednostavno NE moze biti istina jer je proracun Grada Splita za 2013 nesto iznad 700 milijuna kuna, a na jesen ce bit srezan rebalansom na vjerojatno oko 680 milijuna. Stvarno ne mogu vjerovat da je godisnja subvencija ZET-u 100 milijuna eura??? Odbijam vjerovati da Zagreb subvencionira ZET iznosom vecim od splitskog proracuna:)Sad sam pronasao na netu da Ljubljana subvencionira javni promet s iznosom od 9 milijuna eura, a cijena autobusna karte iznosi 1.2 E sto je nize od zagrebacke cijene.

Tko je glasao

o da da....

Preporučeno štivo za duge zimske noći:
http://www1.zagreb.hr/slglasnik.nsf/52e5cbe929e7b66fc125696500452b27/1deaf358871b9703c1257ae20030da3a/$FILE/Prora%C4%8Dun%20Grada%20Zagreba%20za%202013.pdf

Program 1002. Javni gradski prijevoz 747.000.000 kn
Program A 100019 ZET - Prijevoz umirovljenika 79.940.000 kn

Pa ti zbrajaj :)

Tko je glasao

Zamislimo se

Početkom mjeseca u pojedinim su brazilskim gradovima stupile na snagu nove cijene javnoga prijevoza. Ideja je bila prikupiti više love za investicije u poboljšanje javnoga prijevoza, radi SP u nogometu i Olimpijskih igara.

Brazilci su pobjesnili, izašli na ulice, manji dio lokalne policije čak je odbio intervenirati. Političari su podvili rep i nadležna su tijela bila prisiljena povući odluku o povišenju i vratiti cijene na staro.

A cijene su ovakve (preračunate u kune, po googleovom tečaju):

São Paulo - "Jedinstvena karta", tj. s jednom se kartom voziš u busu, metrou i prigradskom vlaku, bila je i opet je 7,87 kuna. Povišena cijena bila je 11,81 kuna.

Rio de Janeiro - Bus bio i jeste 6,98 kn, nije prošlo da bude 7,49 kuna. Metro košta 8,13 kuna, nije prošlo da košta 8,89 kuna. Vlak ponovo košta 7,36, trebao je biti 7,87 kuna. Trajektom Rio - Niterói (dvadesetak minuta vožnje), "jedinstvena karta", tj. poslije se voziš busom i metroom, plaćaš ponovo 8,13 kuna, a povišena je cijena bila 8,89 kn.

Moje pitanje je zašto dovraga mi ne možemo baš ni na što popizditi, a Brazilci mogu i za nekoliko lipa?

Tko je glasao

Latinski temperament? Ili

Latinski temperament?
Ili zato što mi ionako ne plaćamo ništa, pa ako to ništa i duplo poskupi, to je opet ništa?
Ili zato što puštamo velika sranja i čekamo da popizdimo na jedno srušeno stablo...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Ne znam točan odgovor, no

Ne znam točan odgovor, no osim temperamenta i višega stupnja demokratske svijesti (bar u urbanim centrima), sigurno je jedan od razloga i taj da im je dosta ovih neoliberalnih sranja i toga su svjesni.

A mi toga još nismo svjesni.

Tko je glasao

Eh, naravno

Nije stvar u par lipa poskupljenja, već u kapi koja je prelila čašu tolerancije na trošenje javnog novca na megalomanske projekte i privatne biznise.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

evo da i mudroslov kaže

evo da i mudroslov kaže konačni pravorijek.

a zašto dirati kolektivne ugovore i naređivati nekome da uplaćuje zetu te pare, neka ih uplati punici.

kao što je mudro primjetio pjastrela u komentaru na tvoj predhodni dnevnik, i mudroslov je pisao na temu javnog prijevoza http://pollitika.com/trajekti-tramvaji-autobusi-vlakovi. neke idejuce se i iz tu mogu posuditi.

recimo neka se odredi da dio od onoga što se naplati od parkinga ide zetu za subvencioniranje javnog prijevoza, a dio neka ostane punici. isto tako od naplate prometnih prekršaja i kazni za nepropisno parkiranje, za plaćanje zlog pauka.

a tu su i trošarine na gorivo, da dio od tih trošarina ide za javni prijevoz manje bi trebalo održavati ceste i graditi nove. znači isplatilo bi se.
isplatilo bi se svima, svi imaju besplatni javni prijevoz, oni koji voze će imati manje gužve na cesti pa će brže do posla, i još će šetediti gorivo jer neće biti u krkljancu.
država i grad će biti u plusu jer će moći uštedjeti na naknadama za prijevoz.
mislim mogu je oni i davati, ali ako je dižu kako se cijena javnog prijevoza diže, neka je i spuštaju kako ona pada, i tako sve do nule.
ako državni zaposlenici mogu koristiti državne sjedalice na poslu, državne kompjutere, mogu i državne tramvaje i autobuse.

bilo bi dobro kad bi se to proširilo i van zagreba i na sav javni prijevoz, ja sam nešto trumbetao i o trajektima http://pollitika.com/trajekt.
kad bi se više udruga koje su angažirene oko grada i urbanizma pa i ovaj otočni sabor za moj rejon nekako angažirali oko svega možda bi se dalo nešto napraviti i na razini cijele države.

možda napišem i dnevnik na tu temu ali sad sam previše krepan.

Tko je glasao

Nema me par dana a ti produktivan...

Iskreno, 99 komentara na zidu je previše za odbrojavanje i unaprijed isprike ako ponovim već izrečeno ali kako sam se obećao javiti...

Prvo, ne smije biti nikakve opće obaveze uplate u Holding. To je jednostavno novo oporezivanje.

Drugo, naknada za prijevoz nije naknada za ZET. Cijena ZET pokaza može biti mjera kojom se određuje iznos ali slobodno je pravo izbora svake osobe kako će ići na posao i shodno tome trošiti taj novac.

Treće, što je sa onim putnicima koji me izdvajaju svoj prirez Zagrebu? Od studenata, radnika iz zagrebačkog prstena do npr saborakih zastupnika i turista. Da li je opravdano da oni ne plaćaju kartu?

To su tri ključne primjedbe na ovaj prijedlog, smatram da je moguće organizirati potpuno besplatan tramvajski i daleko povoljniji autobusni prijevoz sa postojećom razinom gradske subvencije i bez uvođenja novih poreza. Isto tako smatram kako oni koji ne plaćaji prirez u Zagrebu trebaju plaćati kartu.

Tko je glasao

ulovilo me

OK, sažeo si većinu primedbi koje su se iskristalizirale u raspravi u jedan komentar. Da, najviše prigovora je išlo na "prisilu" i na "odabir ZETa" - i mogu ih prihvatiti, ali i ne moram. Ja vjerujem u apsolutizam.

Dakle - smatram da je ponekad sasvim ok dobru ideju nametnuti, budući ljudi često neracionalno odlučuju u trenutnu korist, umjesto dugoročnu solidarnost. Većina ljudi danas bi rado prekinula obvezno zdravstveno uz obrazloženje "zdrav sam; štedjet ću sam; ionako će propasti" i slično. No - ova rasprava bi sada predaleko otišla.

Uglavnom, da sam "ja netko" ja bih naredio ZETu da radnički pokaz košta 100 kn (kao pilot projekt recimo pola godine) - i onda gledao reakcije građana. Pritom bi natjerao policiju da radi svoj posao i skidaju automobile sa žutih traka i podesio signalizaciju da javni promet ima prednost (takav eksperimentalni semafor je ugrađen na križanje Savska kod tehničkog muzeja, slučajno znam jer je prijatelju prošao taj projekt - senzori koji osjećaju tramvaje).

p.s. Što se tiče ovih van Zagreba - meni se sviđa ideja Zagreba kao otvorenog sveučilišnog grada, pa bih to ostavio.

Tko je glasao

p.s.

Budući sam ja i poslodavac i posloprimac... griota je dala dobar primjer, njoj u ugovoru piše "230 kn naknade za trošak prijevoza" (koliko je tada košta pokaz). Meni kao poslodavcu je dakle taj trošak skočio s 230 na 360 kn (130 kn) bez da me itko išta pitao - administrativnom odlukom ZETa. Ako sutra odluče da je 500 kn - ne mogu ništa, u ugovorima mi isto piše "cijena pokaza".

U usporedbi s tim - "namet" od 100 kn smatram zanemariv u odnosu na cost-benefit.

Tko je glasao

Ideja je i više nego odlična,

Ideja je i više nego odlična, ali... Kako bi onda krali i prehranili sve rođe u omraženom Zg-u? O.o

Tko je glasao

Subvencije

Dugo me nije bilo na pollitika.com, ponešto pročitam no kako izbjegavam dnevnopolitičke teme i temtiziranje 2. sv rata; ne uključujem se, no ova mi je tema po guštu.
Načelno sam za smanjenje subvencija na najmanju moguću mjeru, no ova ideja mi je zanimljiva.
Moja razmišljanja idu u sljedećim stavkama:
1) Opće subvencioniranje ima za posljedicu 2 moguća problema
a) subvencioniranje onima kojima subvencije ne trebaju
Recimo turist, bogati stranac dođe u Zagreb i besplatno se voza, ne plaća prirez... Dakle umjesto da mu naplatimo subvencioniramo njegovo ljetovanje
b) već spomenuto izostajanje subvencija;
ukoliko netko na posao putuje biciklom ne može tražiti od firme nove zračnice i pedale...

Makar smatram da su koristi veće od potencijalne štete tako da ovaj prijedlog zavrijeđuje logiranje na pollitika.com i konstruktivnu raspravu.

->Pointer

Tko je glasao

...

Upravo sam se vratio s pive s prijateljem, a taj je prijatelj veliki protivnik ovakvih subvencija. I osnovna postavka mu je da bi prvo trebalo rezati rashode ZETa, vidjeti tko mu je "uvalio" leasing, vidjeti zašto ima 9,5 zaposlenih po vozilu, naspram 2,5 zaposlenih u Munchenu (ako je navaram, kometar @stare)... i u pravu je. Ali ta raščišćavanja traju godinama.

Ono što je mene mučilo jest stvarno stanje - Grad Zagreb u ovom trenutku uplaćuje kao subvenciju preko 50% prihoda ZETa. I to stanje se neće promijeniti preko noći. Ovaj dnevnik (i prethodni) su samo pokušaj promišljanja u stilu "OK, kad već dajemo toliko, a rezultat je prilično skup javni prijevoz - bi li se uz malo truda moglo pokrenuti cost-benefit jezičac u pozitivnu stranu.

(Ja se 9 mjeseci godišnje vozim biciklom, ali stvarno mi ne bilo problem davati dio svojih prihoda da svi školarci i studenti imaju besplatan prijevoz, recimo. Samo to mi se već čini dobar cilj.)

Tko je glasao

ili se varas ili si

ili se varas ili si neprecizan - kao i u cijelom ovom dnevniku:
zagreb - 9,38
minhen - 2,83
mislim, kad se vec pozivas na mene - prenesi ono sto sam napisala
razlika je dovoljno alarmantna da je ne treba dodatno povecavati

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

imaš krivo

Besplatan prijevoz treba prvo osigurati onima koji imaju alternativu voziti se automobilom - zaposlenom građaninu sa svojim primanjima (kao ja npr.)

Ali usput podignuti mi troškove korištenja tog automobila za jedno 200%.

I da još plaćam svom djetetu ili studentu kartu.

Onda će odmah svi tražiti potpuno besplatni prijevoz.

BTW frend ti je u potpunom pravu. Ali to nebumo nikad razbucali dok je Bandić tamo.

Što se mene tiče, može se i ZET dati u koncesiju ako je cjelokupno plaćen od grada, fiksnom cijenom godišnje. Pa tko vidi računicu s 8-10% dobiti neka preuzme.

Democracy is more than two wolves and one sheep voting on what to have for dinner...

Tko je glasao

slogani

Ne da mi se sada tražiti engleski izvornik koji kaže otprilike "Napredno je ono društvo gdje se bogati koriste javnim prijevozom".

Sad, da li to raditi prisilom (tipa London, ulazak automobilom u centar XX funti), ili kroz solidarnost i predočavanje mogućnosti koje pruža javni prijevoz (moš se vozit pijan, nema traženja parkinga, brz, siguran...) - to je pitanje.

Frend je zapravo potpuno u pravu, ali je - na jedan način - i potpuno u krivo. Ja sam tražio "brzo rješenje", a ne ono koje zajtijeva godine snimanja, rezanja, otpremnina i ovoono.

Tko je glasao

predlozio si rjesenje.. tudim

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

gle lunić

Tko je glasao

vidi @zapic.. ovaj

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

naravno

da subvencioniranje onima koji subvencije ne trebaju nije OK, no već i sada imamo takvu formu - naime grad Zagreb VEĆ SUBVENCIONIRA sa 50% ZET direktno iz prihoda Grada (prirez, iznajmljivanje, parkinzi, komunalna davanja itd).

Znači, principjelno, taj bogati turist već plaća samo pola cijene karte. Drugu polovicu mu plate građani Zagreba, a to je u biti radni narod Zagreba i djelomično radni narod RH jer mnogo firmi ima sjedište u Zagrebu a djelatnike i konzumente po drugim lokacijama.

Sad, prebaciti cjelokupnu svotu sa krajnjeg korisnika na zaposlene građane kroz tvrtke (bilo porezom ili ovakvim direktnim uplitanjem u cijenu rada u Zagrebu, što Zaphodov prijedlog jest) daje mnogostruku korist korisnicima građanima Zagreba (od djece do umirovljenika), ali najviše zaposlenicima s manjim primanjima. Zašto?

Pa baš zato jer oni najviše plaćaju taj prijevoz (ukoliko se ne švercaju)! Plaćaju svoj pokaz, plaćaju djetetov pokaz, žena plaća svoj, to ti je ipak više od naknade koju bi mjesečno izdvojili.

Gdje se stvorila razlika u novcu? Pa razliku u biti plaćaju upravo NEkorisnici javnog prijevoza! Oni se voze autom ili idu taksijem, biciklom, pješice... Ili uopće ne idu... No koristi imaju i oni!

Smanjenje gužva u automobilskom prometu je prvi dobitak. Uporedo ide smanjenje emisija plinova. Manji broj automobila povećava protočnost javnog prijevoza pa će opet više ljudi javnim prijevozom. Trošak predvidljiv kroz godine, manja ovisnost o benzinu (volatilnost cijene) a koristi se struja ili u busevima plin/biodizel.

Svakako te subvencije trebaju potpomognuti i pješacima i biciklistima, kroz bolje uređenje staza i za jedne i za druge, a ne sada kad se bore za isti (mali) preostali prostor...

Jedna od prvih mjera bi trebala biti ograničavanje parkinga - parking zone NE SMIJU omogućavati parkiranje u CIJELOJ ZONI! Treba vrijediti 100-150m od prebivališta, s manjim dozvoljenim preklapanjima. Znači, ja kad kupim crvenu zonu ja u biti kupujem crvenu zonu 12/A, koja mi vrijedi kroz lokaciju 12/A do 12/D npr. no ne vrijedi u zonama 1-11 i 13-28....

BTW ja IMAM crvenu zonu i stalno ju abuseam... po logici stvari svi to rade, i to me košta pišivih 100kn /mj. Vozač iz susjedne ulice za tu privilegiju roka 12kn/h što znači da za 9 sati parkinga pređe moju uplatu. Ovakva privilegija ne bi trebala biti ispod 2000kn/mj brat bratu i 1900kn od tih para bi trebalo ići direktno u poboljšanje javnog i pješačko/biciklističkog prijevoza.

Sad da se vratim: vidljivo je da bi "besplatni" javni prijevoz višestruko doprinio većini građana Zagreba. A da bude održiv treba smanjiti troškove. Među prvim smanjenjem je nestajanje troška vezanog za nabavu/kontrolu/registraciju karata. Znači, prodati mašine za štancanje karata, raspustiti kontrolore i ukinuti službu prodaje. 100mil kuna uštede - umnogo manje nego strani turisti a bogme i svi drugi građani Hrvatske u posjetu Zagrebu kupe karata godišnje.

Democracy is more than two wolves and one sheep voting on what to have for dinner...

Tko je glasao

trenutna subvencija

Kada bi Grad Zagreb ovaj tren ukinuo subvenciju, pojedinačna karta bi koštala cca 35 kn, mjesečni pokaz 1200 kn. Budući da se nitko živ ne bi vozio po toj cijeni (baš da mi je vidit poslodavca koji bi to plaćao) - javni prijevoz bi propao u roku dva mjeseca. A to nije cilj.

Ideja prijedloga je bila da upravo u tim građanima - koji nimalo ili malo koriste javni prijevoz - stvori ideju "pa kad ga već plaćam, hajd da ga malo i koristim".

p.s. Ja, npr. kao biciklist - jednako sudjelujem novcem u rekonstrukciji neke ceste kao i automobilist. Znam da je to potrebno, pa se ne bunim, iako je ne koristim. To se zove solidarnost.

Tko je glasao

Neznanje

Velik dio sredstava za odrzavanje cesta dolazi od trošarina (cca 30% cijene benzina), te registracija i slično. Ne znam kakav bicikl voziš, ali čisto sumnjam da njime trošiš puno benzina, što je jedini način da jednako kao automobilisti doprinosis održavanju ceste. Ovaj prijedlog ekvivalentan je tome da se smanji cijena benzina tako da se i tebi naplačuje trošarina za benzin iako ni nemaš auto - e TO bi bila solidarnost.

Tko je glasao

ipak trošim benzin!

Svaki puta kada uđem u javni prijevoz povećam težinu vozila i time uzrokujem veću potrošnju! U vozilima svojih prijatelja također dodajem svoju masu i povećavam potrošnju.

Budući da ogroman dio cesta sagrađen na kredit koji se financira iz budžeta, a koji kao svaki zaposlenik punim - ipak sudjelujem u održavanju cesta.

No, kao biciklist imam prilično manje ispušnih plinova (pa manje utječem na troškove zdravstvenog sustava i oštećenje fasada) i time štedim državni proračun, a i zaslužan sam za manji odljev deviza čime uravnotežujem bilancu naše zemlje. Mislim da je cost-benefit tu negdje, da nisam totalni uhljeb :)

Tko je glasao

kad bi grad ukinuo subvenciju...

Izgledali bi ovako:

kampala

Bio, vidio, vozio se u tome. Ne želite to iskusiti svakodnevno ni pod razno...

Kolegi iz Ivanića bi trebalo cca 4 sata na posao i sa posla u Zagreb. Još jedno radno vrijeme...

Democracy is more than two wolves and one sheep voting on what to have for dinner...

Tko je glasao

Kvaka 22

S obzirom na povećanu potražnju za javnim prijevozom, koji niti sad nije kvalitetan, česte su gužve, zastoji i kašnjenja, pojavit će se i neminovna potreba da se isti unaprijedi, što izaziva i pripadajuće nove troškove. Odakle će se oni podmirivati - iz fondova EU :)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

...

Budući je bicikl teško voziti po kiši i snijegu, a kao korisnik ZETa preko 40 godina - drsko ću izjaviti da je najveći problem javnog prijevoza u Zagrebu - automobilski promet. Prezagušenost cesta, voženje po žutoj traci, krcanje centra grada garažama i slično uzrok su što se tramvaj kroz Savsku probija pola sata, npr.

Moje višedesetljeno iskustvo pokazalo je otprilike ovo. Radim u centru, cca 8 km od stana.
- pješačenje - 1:30 minuta
- javni prijevoz u špici - 50 minuta
- automobilski prijevoz sa traženjem parkinga i hodanje - 50 minuta
- bicikl - 30 minuta (lagodne vožnje)
- javni prijevoz izvan špice - 30 minuta
- automobilski prijevoz bez traženja parkinga (taxi) - 30 minuta

Dakle, javni prijevoz itekako ima šanse bez velikih ulaganja - ako mu se poboljša infrastruktura... i ako se njegovo korištenje učini izuzetno isplativim naspram automobila.

Tko je glasao

Eeee, zap...

Čini mi se da se ti dugo nisi vozio javnim prijevozom u špicama :P

Slažem se da bi prometovanje, zbog umanjene smetnje automobila, bilo prohodnije, ali u špicama su vozila nepodnošljivo prekrcana i s povećanjem broja putnika neminovno bi bilo povećati i njihov broj.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Jedan bi se dio gužvi i

Jedan bi se dio gužvi i kašnjenja riješio i racionalizacijom postojećih linija. One su preduge (petica npr. vozi oko 15 km), pa se naprosto ne može poštovati vozni red, besmislene (trinaestica) ili glupe (npr. iz Maksimirske samo jedna linija za Glavni željeznički kolodvor, a s Medveščaka nijedna).

No zato su bar stabilne - najmanje tri desetljeća nisu mijenjane (v. vozni red).

Tko je glasao

ako ćemo u detalje

Kad sam ja bio mali - onda je policija kod SC "skidala" vozače sa žute trake po Savskoj i debelo to naplaćivala. Automobili uzrokuju gužve u Savskoj, Gundlućeva-Ilica, Šubićeva-Zvonimirova itd. Postojanjem "prave žute trake" (ovako je više nalik na biciklističku stazu, uzmeš kantu boje pa nacrtaš) otpalo bi 50% problema.

Inače, poznat je vozač autobusa Malešnica-Črnomerec, koji kad izbije na Aleju Bologne (tamo je žuta traka sve do Črnomerca) sjedne na trubu i ne miče se s nje sve do Črnomerca. Lud kao puška. Ali stigne duplo brže od drugih vozača na Črnomerec. Proglašen je prije dvije godine - vozačem godine :)

Tko je glasao

Grrr...

Ako za prijevoz 50.000 putnika treba 100 vozila, koliko vozila treba za 100.000 putnika...hmmm...

(i ne, ne tvrdim da ih treba duplo više, da mi sad ne počneš trubiti o bržoj protočnosti, ali tvrdim da ih treba barem...nešto više... recimo 20%)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

nou problem

Koliko sam shvatio, ukupan trošak leasinga za 400 vozila (!) je godišnje oko 200 mil. kn.

Moja ideja (kako to gordo zvuči) podiže promet ZETa za 200 mil kn. Dakle, broj vozila bi se odmah mogao duplirati (naravno da ih ne treba toliko, ali pojačavanje voznog parka ne bi smio tada biti nikakav problem).

Tko je glasao

struja

najveći problem ne leži ni u broju vozila (šta koštaju da koštaju) niti u vozačima (takitak ih imaju 2x previše) već u energetskoj infrastrukturi koja je sad pred kolapsom. fali trafostanica jer ovi novi tramvaji vuku 3x više struje od starih bikova (stara 11tica i 12tica) koji su bili najveći potrošači.

štajaznam, ja bih radije u neklimatiziranu 11ticu koja me pelja od maksimira do britanca 20 minuta nego u klimatiziranu koja se vuče Vlaškom i Ilicom 45 minuta...

A da bi to postigao trebam odvojiti tramvaj od automobila ili maknuti automobil skroz sa kolnika.

Democracy is more than two wolves and one sheep voting on what to have for dinner...

Tko je glasao

I don't trust a man who talks

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao
Tko je glasao

da sam ja...

Kao odgovor na kritike da je prijedlog "protuslobodarski" i slično - napomenuo bih sljedeće: Naknada troškova prijevoza je - pravo koje se ugovara. A poslodavac uvijek može ponuditi novi ugovor...

Uglavnom, da sam ja direktor ZETa i da želim da mi ovaj prijedlog "prođe", napravio bih nešto od sljedećeg:

a) rekao bih da zbog situacije gubitka i slično ukidam socijalne kategorije "student", "učenik" i "umirovljenik", a zbog poticanja gospodarstvu uvodim "djelatnik". Proglasio bih cjenik gdje radnički, studentski, umirovljenički i đački pokaz koštaju isto = 150 kn mjesečno (djelatnicima bi se sada u cijelom Zagrebu isplaćivalo 150 kn na ruke).

b) (nije vezano za a) - uveo bih kategoriju "godišnji radnički pokaz plaćen od tvrtke" i spustio cijenu na 1500 kn za godinu dana. Svi poslodavci bi vrlo rado uplatili taj iznos i lijepo dali djelatniku godišnju markicu i svima dobro.

Odustati od solidardne ideje zbog "da, ali ja primim 360 kn, natočim benzina za 300 kn i pojedem pizzu s artičokama" je lijepo, naravno. No kada je poslodavcima iznenada skočio mjesečni pokaz sa 290 na 360 kn mjesečno po zaposlenom, nitko se nije pitao odakle poslodavcu tolike pare, zar ne? Pogotovo ne oni koji stanuju 100 metara od posla i odjednom su im narasla primanja.

Šteta što je apsolutizam ukinut :)

Tko je glasao

Analogno tvome razmisljanju,

Analogno tvome razmisljanju, predlazem sljedece:
umjesto da svom najmodavcu placas 300€ mjesecno, placaj meni 100€.
Tebi je to bolje jer ces umjesto 300€ placati 100€, a najamnina se ionako odredjuie ugovorom pa vas dvoje to lijepo tako ugovorite.

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

da se ne prepucavamo...

Ajde jednom kada ćeš imati vremena pogledaj što ti piše u vezi te stavke u tvom Ugovoru, ili pogledaj Pravila tvrtke, ako se ugovor poziva na njega.

Da radišza Grad Zagreb, s prvim siječnja bi te dočekao dopis "Od 1.1.2013. naknada za prijevoz isplaćivat će se samo uz predočenje računa ZETa o kupljenoj karti". Da radiš u... WestGateu poslodavac bi ti rekao da imaš njihov besplatan autobus u 7, 7:30 i 8... i u povratku.

Je li tako teško shvatiti da je slobodna volja poslodavca kako će isplatiti tu naknadu? I da je ne mora niti isplatiti (ako nije ugovorena).

Država bi, jednako tako (kao što je napravila s izdacima za topli obrok) jednim potezom pera mogla proglasiti naknadu za prijevoz dijelom plaće, pa da vidiš veselja (nadam se da Linić ne čita Pollitiku).

Tko je glasao

Bez brige, nasla sam vremena

Bez brige, nasla sam vremena pogledati sto pise. Imam i ja svoj kolektivni ugovor i u njemu stoji da imam pravo na naknadu za troskove prijevoza u iznosu od 230,00kn. Cijena je vjerojatno odredjena po cijeni pokaza u vrijeme kada je to pisano.
Ponovno kazem, po kolektivnim ugovorima i pravilnicima u pravilu se odredjuje pravo na NAKNADU TROSKOVA PRIJEVOZA, a visina koje se u pravilu odredjuje cijenom pokaza.
Mozda me kod mog poslodavca i bi docekala odluka kakvu navodis, a ja bih tada svog poslodavca u idealnom slucaju tuzila radi isplate naknade jer je takvo sto protivno odredbi koju sam navela.

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

promjena TKU

Ponekad me rastuži da se tekst ne pročita kako treba. Sredinom prosinca je PROMIJENJEN TKU za Grad Zagreb, o čemu su pisale sve novine, onima koji žive manje od 2 km od mjesta rada je UKINUTO pravo na naknadu, mnoge naknade su smanjene (onima koji žive izvan Zagreba) i sl. - ugovor su sindikati POTPISALI, jer je bilo "Ili to ili rezanje plaća" (također su ukinute i smanjene neke jubilarne nagrade i ostala prava zaposenika).

p.s. Dovedimo slučaj do ekstrema. ZET poludi i kaže da ovako nikako ne ide, i digne cijenu radničkog pokaza na 800 kn. Poslodavac naravno svima isplaćuje sada 800 kn, pa makar djelatnik stanovao u susednoj zgradi. Ne bi išlo.

Tko je glasao

vrlo često me rastuži kad

vrlo često me rastuži kad ljudi zaborave nešto su sami do maloprije isticali.
kakve veze ima izmjena kolektivnog ugovora grada zagreba? sam si rekao da grad zapošljava cca 9000 ljudi, što je kap u moru za provedbu ove tvoje ideje koja da bi bila provediva treba široku osnovu. ili se sad ponašamo kao da je grad zagreb jedini poslodavac?
realnost koju imaš je da dio ljudi uopće nema pravo na naknadu za prijevoz, dio ljudi ima pravo na naknadu za prijevoz u visini x i tvojih 9000 iz grada zagreba, ali ti iz nekog razloga forsiraš sustav grada zagreba. pa zašto, o zašto, bi itko drugi išao mijenjati svoj kolektivni ugovor zato da usreći zaphodov holding? daj probaj malo realno sagledati.

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

realno sagledavanje?

Realno sagledavanje bi bilo upasti bazukom u ZET, posmicati pola zaposlenih, ukinuti im 50% prava (jer je nenormalno i nemorlano da vozač autobusa zarađuje više od srednjoškolskog nastavnika), rastjerati im odjel grafičke pripreme, marketinga i mnoge druge. Ali za to nemam dovoljno moći. A taj bi potez smanjio rashode ZETa barem za trećinu, ako ne i za polovicu.

A zašto bi išao mijenjati kolektivni ugovor? Zbog pohlepe :) Poslodavac time ŠTEDI. Osim toga, time stvara potencijalne klijente; ako svim "prigradskim naseljima" ukineš prijevoz (besplatan je) onda oni postaju potencijalni klijenti za tvoju kiflu, tvoj kafić, tvoje kazalište...

Pazi, ovdje pričamo o "prisilnih" 100 kn mjesečno. To je maleni novac. Čak bih (ako treba) modificirao svoj prijedlog u smjeru "Ok, poslodavcu nije teško plaćati 360 kn mjesečno - 100 kn ZETu, a 260 kn djelatniku za osobne troškove prijevoza (auto, bicikl, vlak)"... jel bi to bilo ok? A zauzvrat možeš godinu dana koristiti javni prijevoz besplatno, kao i svi tvoji sugrađani, turisti...

Tko je glasao

Zaboravljas da kolektivni

Zaboravljas da kolektivni ugovor nije jednostrani akt.
Osim toga, zaboravljas da i poslodavcu pase da radnik dolazi svojim autom jer u masu slucajeva takvi radnici obavljaju hrpu voznje po gradu u sluzbene svrhe (npr svrati u sesvete :)).
Usto, zaista ne razumijem iz kojega razloga bi u snasanju troskova onih koji se voze tramvajem trebali sudjelovati svi, a recimo troskove putovanja autom snosis sam, isto kao i trosak putovanja biciklom (nema benge, ali i taj bicikl kosta).
Sorry, ali sto se vise vi borite za ovaj prijedlog, meni se vise cini da samo zelite da netko drugi plati vas burek.
I pazi, sve to govorim iako i sama koristim pretezito javni prijevoz, i to i bus i tramvaj.

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

@griota

Evo - jedno "zločesto pitanje" (a vezano uz @zuijev komentar ispod): Je li tebe sram što ne plaćaš punu, tržištnu cijenu karte ZETa, već koristiš sredstva građana (subvencija grada) koji možda uopće ne koriste javni prijevoz.

Naime, ako prihodi od prodaje karata daju 300 mil kn, a subvencija preko 500. - onda je trošak 800... što znači da bi tvoja karta trebala koštati 2,5x skuplje nego sada (obična 25 kn, pokaz 900 kn).

Ako tome dodamo i 400 mil kn gubitka onda bi karta trebala koštati 40 kn, a pokaz 1440 kn. Dakle - osjećaš li grižnju savjesti kada platiš 10 kn kartu, a građani grada će kroz prirez platiti onih 30?

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci