Tagovi

Blogerska inicijativa za NATO referendum

Građanski odbor za referendum o NATO-u: Prijedlog Pravila djelovanja

Prijedlog je pripremljen za sastanak u subotu (vidi topic "Prijedlog Programske povelje")

Razjašnjenja predloženih rješenja

Ubacio sam, u točkama 2 i 3, puni citat odgovarajućih članaka Ustava i Zakona o referendumu, tako da ih svi uvijek imaju pred očima i na umu!

Moramo strukturirati vrlo složeno djelovanje u kojem će djelovati, nadajmo se, nekoliko tisuća aktivista i volontera. Sve se ne može voditi samo po "štabskom" načelu iz jednog centra - za to nema uvjeta - ali i dobre strane takvog načina rada treba koristiti.

Predviđena je struktura međusobnog koordiniranja na četiri nivoa:

1. Nacionalna koordinacija (sa posebnim dužnosnicima, radnim grupama isl.)
2. Županijske koordinacije (i grada Zagreba
3. Gradske i općinske (ili gradskih četvrti, općina idr.)
4. Pojedini štandovi i mobilne ekipe

Građanski odbor za referendum o NATO-u: Prijedlog Programske povelje

Poslano za diskusiju na emajling listi inicijative. Treba biti diskutirano i prihvaćeno na sastanku u subotu. Sastanak će biti od 11 do 14 u Net-kulturnom klubu MAMA, Preradovičeva 18.

BILJEŠKE ZA LAKŠE RAZUMIJEVANJE

U članku 1 naveden je puni naziv odbora. Zakonska formulacija je Organizacijski odbor za izjašnjavanje birača o potrebi da se zatraži raspisivanje referenduma (...), pa je dodano "o članstvu Hrvatske u NATO-u" kao najkraći opis.

Članak 2 daje moguće varijante skraćenog imena, koje se mogu koristiti. Odustao sam od prijedloga nabačenog u ponedjeljak, "Narodni odbor (...)", ali narod se spominje u članku 8 u citatu iz Ustava. Također, prijedlog kratice GONI NATO bio je samo igra riječima - slažem se da nije prihvatljiv zbog preočite pristrasnosti.

U članku 3 spominje se članak 3 Zakona o udrugama, koji glasi:
Na udruge koje nemaju svojstvo pravne osobe, na odgova­rajući način se primje­njuju propisi koji se odnose na ortakluk.

U člancima 4 do 6 navode se točni nazivi zakona i članci zakona i Ustava. Bitno i korisno za sve, da znaju u javnom nastupu!

Zatvaranje foruma

Sada imamo dva radna foruma. Stari i novi. Kako bismo se ipak preselili na novo mjesto, mislim da bi bilo dobro da se ovaj forum zakljuca, te da se daljnje rasprave presele na novu stranicu.

Podržite referendum o NATO-u s banerom !!!

Dragi blogeri upotrijebite svoje privatne i ine veze za promicanje inicijative BORNA-e i Građanskog Odbora za Neposredno Izjašnjavanje o NATO-u... tako da širite baner po prijateljskim blogovima i web-stranicama.

Postupak za bloger.hr (zahvaljujući Lostways.bloger.hr) glasi:
1. ideš na editiraj svoj blog
2. odabereš Html
3. odabereš kreiraj novu grupu html koda
4. upišeš BORNA ili kaj hoćeš, pa snimi
5. otvori ti se mali texs(blog) editor.
6. gore desno klikni na tipku kod.
7. paste slova i brojki html koda dostupnog ovdje -> http://012station.bloger.hr ili na dnu posta
8. opet klikni na ono di je pisalo kod, sad piše tekst ili nekaj slično.
9. sad iskopiraj opet ove brojke i slova tako da i drugi mogu preuzeti tu adresu ili kaj to već je.
10. iznad napiši podržite ili kak te inspiracija kresne.
11. ne zaboravi tome svemu dati ime u mali prostor iznad tekst editora.
12. dolje desno odaberi snimi html kod i gotovo

borna.pollitika.com up and running

Mrak je posložio domenu, prebacila sam testni site na borna.pollitika.com.
Molim sve participante na ovom forumu da se registriraju na site. Onima koje po nicku / emailu prepoznam odmah ću dati ovlasti za objavljivanje. Glasnogovornici: molim vas da i tamo dodate drugdje objavljena priopćenja.
Da bismo mogli od napraviti bannere koji će voditi na BORNA-u, moramo pod hitno odlučimo o logu.
Netko (Hadži?) je napisao da je otvorio gmail adresu. Kako glasi email (moram ga dodati kao kontakt na site). Možeš li poslati password ostalima na mail? Zorane: možemo li i ovu adresu pretplatiti na zajedničku listu budućeg Odbora?

Prosvjed 15. ožujka

Evo kako sam bio jučer još bolestan, nisam poslao izvještaj sa sastanka Koordinacije neparlamentarnih stranaka od prekjučer.

Potvrđen je dogovor da u subotu 15. svibnja od 11 do 13 sati Koordinacija neparlamentarnih stranaka organizira prosvjedni skup na Trgu bana Jelačića. Stranka Hrvatski pravaši - Hrvatski pravaški pokret ima pokretnu binu i razglas, o administrativnim pripremama brine Demokratska stranka žena. Još nije jasno da li da skup bude samo o temi referenduma za NATO, ili da se ubaci i tema prosvjeda zbog rasta cijena i pada životnog standarda; vjerujem da ćemo na sastanku radne grupe prekosutra o tome odlučiti.

U svakom slučaju, bit će tu štand, na kojem će se ljudi moći potpisivati da žele sudjelovati kao volonteri u prikupljanju potpisa. U pripremi ćemo polijepiti dosta plakata i podijeliti letaka. Organizirati nekakav program, netko da nešto odsvira i otpjeva, izrecitira isl. Dakle, usmjereno na uspjeh Organizacijskog odbora.

Evo recimo u stilu antičke drame:

* Prvi glumac govori argumente za NATO
* Drugi glumac govori argumente protiv NATO-a
* Kor upada čitajući ustavne odredbe "vlast proizlazi iz naroda" isl.

Izvješće s Kaptola...

...možete pročitati na http://012station.bloger.hr

Načelno smo se dogovorili s glasnogovornikom HBK Ančićem naći sljedeći tjedan.

A u međuvremenu im je odaslan dopis sljedećeg sadržaja.

Blogerski odbor za referendum o NATO-u

HRVATSKA BISKUPSKA KONFERENCIJA
Kaptol 22
10000 Zagreb
fax. 01/4811-894

Predmet: Zamolba za potporu HBK i HKC

U Zagrebu je 16. veljače o.g. osnovana udruga BORNA - Blogerski odbor za referendum o NATO-u. Odbor okuplja građane koji su aktivni kao autori blogova na portalima blog.hr i bloger.hr, te na forumu pollitika.com. Cilj BORNA-e jest da o eventualnom pristupanju Republike Hrvatske u Organizaciju sjevernoatlantskog ugovora (NATO) odluči narod na referendumu, u skladu s člankom 1, 2. i 86. Ustava RH, te Zakonom o referendumu. Odbor stoga, zastupa poželjnost referenduma kao oblika neposrednog odlučivanja naroda o osobito značajnim pitanjima, u skladu s člankom 1. i 2. Ustava RH, koji kažu:

Unistava li MANGA inicijativu?

Vidim da MANGA opet ima neke price o vodstvu i samoinicijativnom djelovanju bez postivanja procedure.

To su istina detalji, ali ti me detalji pomalo zbunjuju, jer ja kao covjek sklon proceduri ne znam trebam li mozda i ja prvo raditi u ime BORNAe, a onda podrazumijvati dozvolu, cisto da utvrdimo kako tako stvari ne mogu funckionirati.

Dakle, hocemo li eliminirati dogovoreni sustav odlucivanja i pustiti svakoga da radi sto ga je volja u ime BORNAe, pa ako to bude samo MANGA da prihvatimo njega kao sefa (mozda optimalno rjesenje) ili cemo se orjentirati na legitimaciju na temelju dogovorene procedure?

Jer malo mi je istina smjesno da se tu petljamo oko usuglasavanja dok istovremeno neki pojedinci taj proces ignoriraju.

Hocemo li proceduru ili cemo MANGAu?

Ja sam za proceduru jer nam je tako lakse suradjivati po mome misljenju, ali ako cemo svi biti spavaci onda to i nema previse smisla, te je tada bolje stvar prepustiti MANGAi. Ali, ako necemo biti spavaci (Kalamita je puno napravila, Hadzi i Ostric isto tako, ostali se istina slepaju), tada vjerujem da MANGAina samovolja unisava inicijativu.

Izvjestaj sa sastanka

Hadzi, hoces li nam prosljediti izvjestaj sa sastanka kako bismo se upoznali sa tekucim dogadjanjima?

PRIJAVE U ČLANSTVO

Evo da postavimo i topic koji će se time baviti.

Predlažem da sve prijave za članstvo ubuduće dolaze na ovaj topic, i da stavimo neki razuman rok - 72h? - u kojem se mogu javiti čalnovi koji se protive prijemu (u skladu sa člankom 5. u Pravilima djelovanja). Ukoliko se u tom periodu nitko ne oglasi, osoba je primljena.

Konkretno, javila mi se esperanza (podaci - ime & prezime, te mail za kontakt su prilozeni skupa s prijavom), pa ukoliko ima netko tko se protivi prijemu neka se javi.
vrijeme sad! :)

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci