Tagovi

Fitilj je zapaljen

U ovo pred_vikend jutro htio bih se osvrnuti na jučerašnje izglasavanje (ne)povjerenja navodnom ministru Branku Vukeliću za kojeg se M. dobro pita koja on to postignuća ima iza sebe da ga Sanader zove najboljim ministrom (osim što je možda za stranačku blagajnu mrknuo 6mil usd što je sasvim solidna cifra). No ono čime bih počeo je u stvari jedan tekst koji se pojavio u Jutarnjem prije nekoliko dana a koji kaže kako neki SDPovci ne žele Jurčića za premijera - a i jučerašnje glasanje i tekst se u osnovi bave istom stvari.

No pasaranNaime, kaže tamo neki neimenovani izvor kako se pojedini SDPovci bune radi nepotrebne “radikalizacije” (štogod to značilo ako ste oporbena stranka) a koja se manifestirala tako što su SDPovci napali premijera (onom izjavom kako štiti “mafiju”) te pokrenuli proces izglasavanja povjerenja Vukeliću. Eh, i sve to skupa se onda preslikava na unutarnji ustroj SDPa i tko gdje želi sjediti nakon dobivenih izbora (koji su prema anonimnom izvoru čini se gotova stvar).

Daklem, funkcija oporbe u svim mogućim situacijama je da bude korektiv vlasti, da (kako je to jedan poznati lijepo rekao prije neki dan) vodi “knjigovodstvo” dobrih i loših poteza te da viče kada se nešto dogodi krivo. Vlast, prevrtljiva kakva je, ima tendenciju deformirati ljude, njihova načela i ljestvicu vrijednosti pa se neka bogatstva čine bližima nego što doista jesu i ponekad uhvatimo nekoga s prstima u pekmezu kao što se desilo u slučaju Brodosplita.

Upravo zato ovakve akcije imaju smisla, jer skreću pozornost na nepravilnosti koje se događaju i daju do znanja vladajućima da ima netko tko ih promatra. Mnogi (čitajući komentare po jutarnjem i večernjem) se smiju akciji SDPa koja je unaprijed bila osuđena na neuspjeh i pitaju se čemu dragocjeno gubljenje vremena za cilj koji je od početka bio nedostižan (a taj je izglasavanje nepovjerenja ministru)? Sada je vrijeme da vas podsjetim na pjesmicu koju sam već nekoliko puta citirao:

When the Nazis came for the communists,
I remained silent;
I was not a communist.

When they locked up the social democrats,
I remained silent;
I was not a social democrat.

When they came for the trade unionists,
I did not speak out;
I was not a trade unionist.

When they came for me,
there was no one left to speak out.

Oporba u saboru su ljudi koji prenose naše stavove vladajućima i koji bi se morali brinuti da vladajući izvrše svoj program temeljem kojeg su dobili na izborima. Diskusije po saboru, saborskim hodnicima ili medijima su poput rovovske borbe i koji je smisao da imate s jedne strane vladajuću vojsku koja puca na sve strane, a da s druge strane imate oporbenu vojsku koja sjedi, šuti i ne puca nego samo sebi mrmlja u bradu kako je ona bolja i kvalitetnija samo kada bi dobili priliku da počnu pucati?

Oporba je uostalom oporba zato jer ima drugačiji program i drugačiju viziju kako voditi zemlju i normalno je da kada god može iskazuje svoje nezadovoljstvo potezima vladajućih, a još više zbog propusta vladajućih.

Uostalom, što bi vam više odgovaralo; da li da oporba sjedi i šuti i kada ih god nešto pitate kažu “čekajte da pobjedimo na izborima” (kao što to neke oporbene stranke i rade) ili pak da imate oporbu sa stavom koja svjesno ide u borbu za ono u što vjeruje (ili želi vjerovati, ili je motivirana da vjeruje ili…) kako bi postigli svoj cilj? Da li je šutnja oporbe uopće prihvatljiva neovisno o tome što znamo da ministar neće biti smijenjen ili da nijedan amandman na državni proračun neće biti prihvaćen i da nijedan oporbeni zakon neće proći? Smije li oporba šutjeti? Ja mislim da ne.

I da vas ne davim dalje, samo da jasno napišem da se sramim svih onih koji su jučer izglasali povjerenje Vukeliću ne zato što je možda on mrknuo 6mil usd (i time poboljšao saldo svoje pokretne imovine) nego zato što je certificirano glup i zato što po zapovjednoj odgovornosti mora odgovarati za ono što se događalo u Brodosplitu, a krajnje je vrijeme da se predstavnici države počnu odgovorno ponašati prema imovini kojom upravljaju. Jedan otkaz insignifikantnom ministru ne bi riješio problem ali bi barem malenim dijelom pokazao da vladajući brinu o nečemu.

 

 

(da li ovaj gornji jubito daje bolje značenje riječi “radikalizacija” ili riječi “politikanstvo” koju je taj isti govornik jučer upotrijebio opisujući SDPov zahtjev za smjenom)

Komentari

Suluda mi se čini ideja da

Suluda mi se čini ideja da oporba treba šutiti ako nije sigurna da može provesti to što u određenom trenutku (kao oporba) predlaže. Pa naravno da ne može! Kad bi mogla ne bi bila oporba. Bila bi na vlasti. Isto tako mi se čini šašavim da prešutimo Vukelićeve petljancije, zavrzlame, laže i ostalo. Pa to su Sanaderove petljancije, zavrzlame i laži. Ako oporba u parlamentu to prešuti jer ne može smijeniti ministra, tko bi to onda trebao govoriti? Čast blogerima, ali teško da im se riječ toliko čuje (iako joj se često više vjeruje). A dilema oko Vukelića u parlamentu bila je jednostavna. Ako je znao što se događa onda je lopov, zajedno s drugim lopovima. Ako nije znao onda je budala kojoj se poslovična nacrtana ovca lako da ukrasti (a druga iz para mu pobjegne). Naravno, on nije odabrao ništa od toga. Ali javnost jest. A što se tiče njegovih poteza u Karlovcu i okolici i o tom se vrišti s vremena na vrijeme. S istim rezultatom kao i u parlamentu.
Kako god, jednu stvar treba imati na pameti. Kakva god da nam država jest da Vlado Gotovac (i ostali) nije devedesetih bezuspješno vrištao, siguran sam da bi nam danas bila puno gora. Zato nitko tko vidi i zna reći to što vidi nema pravo prešutjeti. To nije pitanje politike, to je stvar osobnog morala.

nvuljanic

Tko je glasao

Zakazujem u viđenjima i

Zakazujem u viđenjima i reakcijama pa moram dodati.
I za hrvatsku praksu, bez obzira kako ju tko vidi, je slučaj ministra Vukelića prešao crte u toliko što je jedan takav ministar preživio takav slučaj te što je oporba uspjela još pogoršati stvar s tim u vezi.

Bez obzira kakvo je stanje u SDP-u, oni su u slučaju. I za minimalne kriterije hrvatske prakse je Linić zadnji koji se smije javljati za riječ u temama gdje brodogradnja, sa Fižulićem iz HNS-a. Splitski dio SDP-a, uključujući Jurjevića i simpatizerske ikone kao Ćićo Senjanović, su se također trebali disciplinirati od prodaje već preblamiranih fora tamo gdje im nije mjesto. Ovako je SDP u biti ista stranka koja konkurira zato što je HDZ takav i takav. Ta utakmica je već odigrana, s tim što SDP zaboravlja da su glasovi dani u paketu s Budišom pa ma kakav on bio te da više nema kredit za ovakvu uobičajenu igru.
HNS se u danima ovog slučaja pokazuje da nije niti stranka, bez obzira šta to znači, ali i pomaže u logici stvari. Za Čačića je Vukelić dokaz nesposobnosti i HDZ-ova shvaćanja gospodarstva kao nevažne stvari, što implicira da on treba biti premijer, što je jedino bitno a ostalo je za diletante.
I dalje je veoma aktualno zašto u pitanje o smjeni ministra gospodarstva nisu uključene njegove evidentno sporne aktivnosti u karlovačkom području. Sigurno zato što je Vukelićeva praksa i praksa svih drugih stranaka, pa i na karlovačkom području, pri čemu časne iznimke samo potvrđuju da je tako.

Obzirom da su potvrđene stvari s pitanjima vlasti, stečeni su uvjeti za bitno normalnije i jednostavnije bavljenje interesima i osobnostima na sadašnjoj hrvatskoj političkoj sceni.

Tko je glasao

Hrvatsko društvo zbog slabe

Hrvatsko društvo zbog slabe educiranosti, zatvorenosti i povijesnih okolnosti vrlo slabo razumije parlamentarnu demokraciju i u načelu smatra da se demokratska volja očituje jednom u četiri godine na izborima dok u međuvremenu vlast postoji u vakuumu neodgovornosti koji je moguće prekinuti samo u vrlo ekstremnim situacijama. No opozicija u parlamentu je odgovorna upravo za stvaranje kulture odgovornosti gdje je izglasavanje povjerenja samo jedan od raspoloživih mehanizama. U tom kontekstu svaku akciju bilo koje opozicije ne treba samo pozdraviti nego tražiti da se intenzivira ali ne samo kvantitavno nego i kvalitativno.

To je jedini put da jednog dana doživimo recimo ovakav opozicijski govor o proračunu:

David Cameron v. Gordon Brown (2006 budget)

Opinioiuris

Opinioiuris

Tko je glasao

A meni pojam "nepotrebne

A meni pojam "nepotrebne radikalizacije" jako vuče na retoriku HDZ-a. Naime, u više su navrata javno izjavljivali kako se politička scena nepotrebno radikalizira jer oni eto tako dobro rade da je to nepotrebno, a kad je nepotrebno, sve što ide u tom pravcu je politikantstvo.

Sad ja pitam što bi onda oporba trebala raditi. Pjevati hvalospjeve Sanaderu? Agitirati da on dobije još jedan mandat?

Ne, ne, ukoliko HDZ može imati određeni upliv na medije, ukoliko u HDZ-u ima "starih provjerenih kadrova iz službi vičnih psihološkom djelovanju", i ukoliko u HDZ-u postoje savjetnici koji se razumiju u ove stvari, onda to jest HDZ-ov rukopis.

Znate onu, ako nešto izgleda kao pas i ako laje kao pas, a ako još i grize kao pas, onda je to sigurno pas.

Pa nije to izmišljena poslovica.

B-52

Tko je glasao

Iz pozicije velike

Iz pozicije velike zainteresiranosti za pritisak na viđenje stvari, nisam uspio uočiti bitno različito ponašanje stranki oko onog što se po Čačiću zovu interesi (novci, imovina i slično). Ili to previše zamagljuju druge stvari ili ja slabo uočavam.

Još sam sigurniji u dominaciju prakse povezanosti, što i toliko čistih stvari uspješno pokopa. Ovdje u vezi Brodosplita HDZ je diskretno otvorio pitanje 300 milijuna uprave 2002.-2003., koju je postavio i nadzirao SDP (Linić i Jurčić). Isto blago je otvoren slučaj još gore uprave 2000.-2002.g., koju je rukovodio i s kojom je poslovao Fižulić, kojeg sada Čačić drži u varijanti za dream team, kojeg je smjenio Budiša a upravu SDP. Doba je interesa i osobnosti, kao što kaže Čačić, i treba voziti brže kao što kažu Čačić i Fižulić, ali je zakon povezanosti stvari izgleda izuzet i od toga moderniteta.

Zato bi od SDP-a bilo revolucionarni potez kad bi bar minimalno rekli nešto tipa evo, mi smo zbrljavili oko Lenca to i to, oko Brodosplita to i to, sada se odlučujemo bar za minimalno okretanje stranice i predlažemo da se svi skupa zahvalimo Vukeliću, tim više što to i HDZ-u sigurno odgovara. Nešto slično o tome govori njihov bivši Ninić ULJE. Pitanje SDP-u u tom smislu mi se čini smislenijim nego HDZ-u i HNS-u jer je njihova pozicija jasna.
Nije apstraktno niti pitanje kako smo se navikli da je normalno što i rijetki jači retoričari brzo umuknu i prilagode se (Božo Kovačević, Banac ...) ili nas takvim iznimnim govorom opskrbljuju sumnjivi za milijarde pa nema se čini da 6 mil dolara i nije neka tema.

Tko je glasao

Da bih riječ

Da bih riječ rekla.
Zanimljivi su ti medijski natpisi i analize: ako oporba šuti - nije dobro; ako radi svoj posao - opet nije dobro.
I ja mislim da bez obzira na to što unaprijed zna rezultate svojih prijedloga, oporba se jako govorljivo mora za njih zauzimati mada se to nekima činilo kao uzaludan posao.
Sabor je zapravo gotovo jedina pozornica za oporbu da iskaze svoje stavove.
A ovaj JUBITO (joj, sad cemo svi tako poceti govoriti) pokazuje kako ima oporbe i "oporbe". Sanader je bio jako neodgovorna oporba. Jer ima razlika i u oporbenom djelovanju - jedno se boriti u parlamentu, a jedno je pozivati na državni udra na cesti. Još je zanimljivije što je Sanader te stavove radikalno promijenio kad je došao na vlast. I tu je neodgovornost.
Meni se kod SDP-a sviđa što ima iste stavove u oporbi i na vlasti. Ljudi piče svoje, a ne ovi - okreću se kako to trenutak nalaže. Pa ti skuži koji je njihov program i interes - po recentnim događajima ispada da im je interes osobni probitak.

Tko je glasao

M. Oporba ne treba vikat,

M.

Oporba ne treba vikat, jer to mogu i blogeri, to moze i ekipa u birtiji, kao i svatko drugi tko je oboruzan zdravim glasnicama.

Oporba mora nuditi rjesenje. U ovome trenutku oporba ne nudi apsolutno nista, osim deplasiranih fraza i to je razlog zasto javnost bas i nema previse razumjevanja prema oporbi.

Naravno, uvijek je lakse prebacivat krivicu na sve druge, umjesto na sebe, ali to sto je nesto lakse, ne znaci da je to i dobro.

Tko je glasao

Uopće mi se ne da

Uopće mi se ne da raspravljeti s tobom jer ti imaš svoje stavove za koje niti najmanje ne sumljaš da su apsolutno ispravni i pravi i niti najmanje ne želiš vidjeti drugačije nego kako je u tvojoj glavi unaprijed zacrtano.

Oporba mora vikati i upozoravati, a mora i predlagati rješenja. I čini i jedno i drugo. Ako meni ne vjeruješ, baci oko na sajt sabora i na sajtove političkih oporbenih stranaka, pa vidi.

Tko je glasao

Eto, vidis da se slazemo po

Eto, vidis da se slazemo po pitanju predlaganja rjesenja. :-)

No, koje je to rjesenje oporba predlozila? Smjenu? OK, od smjene nista, s obzirom da je u ovom trenutku HDZ vladajuca stranka koja ima vecinu u Saboru. Tako da je i slozno pozivanje na smjenu u svom startu JALOVO rjesenje koje nece naici na odobrenje javnosti, s obzirom na tu svoju JALOVOST, odnosno opcu impotenciju.

I sto se onda dogadja? Umjesto da konkretno SDP krene dalje u borbu sa ovim vrlo stetnim oblikom kriminala, SDP je reko dosta. Kao sto je to bio i slucaj sa prethodnom aferom Zuzul.

Umjesto da jasno i glasno kazete kako cete uciniti sve sto je u vasoj moci da Vukelic i njegovi suradnici (ukljucujuci i Sanadera) zavrse na sudu, ako ne za vrijeme ovog mandata, onda u sljedecem (s obzirom na snagu uporista, sve drugo je samar predlagatelju), vi ste svoje obavili. A morali ste od ovog slucaja napraviti jednu zestoku gromadu koja bi bila pocetak obracuna sa kriminalom u visokoj politici.

Iza ovakve poruke koju ste pak vi odaslali sve sto mogu vidjeti jeste potpuni politicki amaterizam i sveopca nesposobnost ili u nesto manje zastrasujucem slucaju obicna sprega odnosa gdje je princip nediranja temelj svog daljnjeg politickog djelovanja. U ovome trenutku necu ulaziti u ozbiljnost ovakve kobne politike, s obzirom da je to nesto cega svatka iole lucidna osoba moze kvalitetno poimat.

E sad ti meni reci (naravno ako to zelis), zbog cega vi u SDPu sebi dozvoljavate samo pozerske, impotentne politicke projekte, pa cak i nakon sto ste nedvosmisleno upozoretni na njihovu sustinu? Nije li vas posao ipak previse odgovoran za cijelo ovo drustvo da biste tako olako prelazili preko toga?

Razumijem da dio unutar SDPa ima svoje kriminalne interese ukljucene u ovu pricu, no nisu svi SDPovci kriminalci. A zbog cega ti SDPovci koji nisu kriminalci drze svijecu ovima prvima? Koliko sam upoznat sa pravnim temeljima, neznanje nije prihvatljiv izgovor za sudjelovanje u kriminalu.

Tko je glasao

Samo ću napisati (jer ne

Samo ću napisati (jer ne želim ulaziti u jalove debate s tobom) da je SDP preko nekoliko puta u zadnjih 6 godina predložio zakon o jednokratnom oporezivanju nezakonito stečene imovine. Nije prošlo.

Tko je glasao

Ponavljas klasicnu gresku, a

Ponavljas klasicnu gresku, a to je da kada trebas opravdati manjak volje u SDPu da se bori sa kriminalom, tada postavljas cijelu politicku borbu iskljucivo na nivo saborske procedure, sto je nekonzistnetno s obzirom da istovrmeno priznajes neke klasicne oblike politicke borbe, poput recimo medijske kampanje.

Naravno, nas medjusobni diskurs jeste jalov, ali to nije zato sto ti ili ja nismo razumni pojedinci, vec samo zato sto je tebi za mrvicu preugodna fotelja u kojoj sjedis, tako da ti politika netalasaj odgovara, dok meni politika koja nema niti teznju da ozbiljno prione ozbiljnim politickim problemima ne samo da ne odgovara, vec je smatram de facto i izdajom nacionalnih interesa.

Tko je glasao

nekoliko stvari a) ajde mi

nekoliko stvari

a) ajde mi pokaži jednu razvijenu demokraciju u kojoj oporba ne predlaže opozivanje ministara u nekoj aferi? (neovisno o tome da li je to JALOV posao ili nije)

b) nije li upravo funkcija oporbe da ukazuje na takva ponašanja i da skreće pozornost na njih, nije li cjelodnevna rasprava u saboru jedan od sigurnih načina da se ta diskusije prelije u cijelo društvo?

c) ajde mi molim te navedi jednog SDPovca koji je ili optužen za kriminal ili je osuđen za kriminal, ili barem onaj za kojeg se opravdano sumnja i za kojeg je neka istraga u tijeku

Tko je glasao

a,b) Nije problem u tome sto

a,b) Nije problem u tome sto je opozicja pokrenula izglasavanje, vec je problem sto je na tome stala.

c) Ako sam dobro shvatio, slucaj Viktor Lenac (na temelju upisa Ap-a, kao i onog Stefanova) ima sasvim dovoljnu bazu da se netko iz vrha SDPa pozove na odgovornost. Je li taj cin bio kazneno djelo ili pak muljanje unutar lose srocenih zakona, to ne treba biti previse znacajno pitanje za politicku opciju kojoj je u interesu uvodjenje odgvoronosti u visoku politiku.

U slucaj Rijecke banke necu ulaziti niti toliko, s obzirom da sam samo nacuo pricu o odredejnom sukobu interesa koji je bio ukljucen u drzavnu reviziju. Mozemo ovdje spomenuti i Bandicevo zaobilazenje javnih natjecaja ili pak Sostarovu sklonost kriminalnim aktima koja je istina samo stvar kuloarskih prica.

No, sve u svemu, vise je nego ocito da oporbi u ovome trenutku nedostaje sposobnosti i/ili interesa da se obracuna sa paradigmom Vukelica. Samim time i javnost se nece pretjerano loziti na izvanredne dosege nasih vrloh parlamentaraca.

Tko je glasao

c) ajde mi molim te navedi

c) ajde mi molim te navedi jednog SDPovca koji je ili optužen za kriminal ili je osuđen za kriminal, ili barem onaj za kojeg se opravdano sumnja i za kojeg je neka istraga u tijeku
A ako ga ne uspije pronaći, onda će to biti dokaz urote i gale je opet u pravu. :-)

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Evo, Ap spominje neke

Evo, Ap spominje neke primjere. Sad, ti mozes proanalizirati sa strane navedene podatke, a mozes i nastaviti furati navijacki nekriticki djir prilikom analize politicke situacije. Na tebi je da odaberes.

Tko je glasao

Silverci. Zar ti stvarno

Silverci. Zar ti stvarno mislis da u SDPu ruze cvjetaju i da je SDP izgubio izbore zato sto je bio dobar?

Tko je glasao

Ruže cvjetaju, jer je ruža

Ruže cvjetaju, jer je ruža simbol socijaldemokracije.
SDP nije izgubio izbore. SDP je ostao druga najjača stranka u parlamentu. SDP nije na vlasti u ovom trenutku jer su im partneri podbacili na izborima.
Ne vjeruješ?
Na stranice Sabora, pa računaj mandate.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Molim, tko je podbacio?

Molim, tko je podbacio? Imena na sunce.
I brojeve mandata prije i poslije izbora 2003.

Tko je glasao

Ne se ljutiti. Nisam mislio

Ne se ljutiti. Nisam mislio na HNS. Nije HNS jedini partner SDP-a bio u tom trenutku.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

nije li hss desetkovan na

nije li hss desetkovan na zadnjim izborima?

Tko je glasao

Budući u politici nitko ne

Budući u politici nitko ne priznaje da je podbacio ili ne daj bože izgubio, primjenjuje se formula "pobjede, ali uz velike žrtve".

Tako i oni desetkovani pobjeđuju.

B-52

Tko je glasao

Silverci, ne kazu beveze da

Silverci, ne kazu beveze da je batina izasla iz raja ;-)

Tko je glasao

ma znam ja tko su njegovi

ma znam ja tko su njegovi kandidati ali za njih nema niti osude, niti optužbe a čak nema niti istrage

a nekako si mislim, ako postoji netko tko je iznimno motiviran da pronađe takve aktivnosti unutar SDPa onda je to vladajuća garnitura koja je demonstrirala da su apsolutno svi elementi države pod njezinom direktnom kontrolom i utjecajem

pa ako oni nisu našli, neće ni gale

Tko je glasao

A mozda je HDZu potreban

A mozda je HDZu potreban njegov lazni neprijatelj, gdje ce jedni biti pokvareni i sposobni, a drugi dobri i nesposobni. Mozda se ovdje radi o jednoj izricito nelojalnoj simbiozi koja ce funkcionirat iznimno dobro dok se:

a) ne razbije njihova politicka pozicija
b) dok SDP ne postane sposoban (na taj nacin cemo moci testirati i dobru namjeru SDPa u koju se mnogi IMO prilicno nekriticno zaklinju).

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci