Tagovi

Fine vijesti iz Finske

I tako ovih dana stigla do nas vijest da će Finska uvesti bezuvjetni temeljni dohodak u visino od 800 eura po građaninu. Lijepa vijest.
Sad će valjda lijepo i sve protržišne neoliberalne snage na našim prostorima koji su u nebesa dizali Finsku i njihov obrazovni sustav, istu tu Finsku proglasiti za socijalističku tvorevinu. Znate Fince, oni su kolektivisti, u njima još živi socijalistički mentalitet, nikako da ga se riješe.

Pa onda uz ovu vijest ide vijest da će i u Nizozemskoj nešto eksperimentirati s bezuvjetnim temeljnim dohotkom pa bi u Švicarskoj mogao opet biti na referendumu bezuvjetni temeljni dohodak i tako odjednom to više nije smiješna i bezvezna ideja. Mislim, kada ozbiljne i uspješne zemlje o nečem takvom razmišljaju i uvode takve stvari onda ima nešto u tome zar ne? Onda je i prihvatljivo pričati o takvim stvarima.

Mogli bi tako popričati i o tome je li beuvjetni temeljni dohodak moguć i u Hrvatskoj.
Mislim da je moguć, naravno uz dosta truda, izmjena pravila, izmjena oporezovanja, te prilagođeno našim mogućnostima i potrebama.

Bezuvjetni temeljni dohodak bi zamjenio razna socijalna davanja i pomoći koje građani dobivaju. Time bi pojednostavili sustav upravljanja državom i osigurali dio sredstava za bezuvjetni temeljni dohodak.
Pošto bi i umirovljenici dobivali bezuvjetni temeljni dohodak onda bi on mogao eliminirati potrebu za postojenjem drugog stupa mirovinskog osiguranja. BTD (bezuvjetni temeljni dohodak) uz mirovinu iz prvog stupa bi bio dovoljan.
Ukidanjem drugog mirovinskog stupa bi 70 mlrd. kuna imovine mogli iskoristiti za smanjenje državnog duga, a onih 5% bruto plaće što sad ide u drugi stup bi mogli preusmjeriti u BTD.
Ako nekoga brine to što bi i bogati i siromašni dobili isti iznos neka se ne sekira, to se može riješiti većim oporezivanjem bogatih. A stvar je tu i u jednakosti. Svi smo jednaki u nekim pravima i obavezama pa tako i u BTD-u.

Ako bi iznos BTD za početak iznosio 1000 kn onda bi mogli napraviti tako da povećamo porez na plaće. tako da je plaća u prosjeku oporezovana s 500 kn više, a radnik bi imao 500 kn veće mjesečne prihode.
Znači, ako sad imaš plaću od 4000 kn neto, onda bi uz BTD imao 3500 kn neto plaće +1000 kn BTD, odnosno ukupno 4500kn. Ovako bi imali i veću potrošnju i veće plaće radnika, a sustav bi bio održiv, jer od plaće 500 kn dodatnog poreza kao i 5% što je prije išlo u drugi stup bi bili dovoljni da se financira BTD za sve zaposlene u zemlji (oko 1,4 mil zaposlenih građana).

Umirovljenicima bi BTD isto tako bio ugrađen u iznos mirovina s time da bi se veće mirovine jače oporezovale, a najmanje malo podigle.
time bi osigurali BTD za još 1,2 građana.

Kad time dodamo i razna socijalna davanja koja bi se ukinula i zamjenila BTD-om te ako dodamo prihode države od dodatne potrošnje to znači da bi bezuvjetni demeljni dohodak bio ostvariv i kod nas bez nekih većih potresa i povećanja poreza za financiranje temeljnog dohotka. A ako treba moglo bi se dodatno oporezovati luksuzne aute, jahte i bazene (jer kod nas se sufinancira gradnja bazena, a ukida socijalna pomoć za one koji imaju ikakvu imovinu npr. kuću)...

Ali za to bi trebala politička volja koje kod 3u1 (HDZ, SDP, Most) reformista nema.

Komentari

možda ne bi bila loša niti

možda ne bi bila loša niti ideja da postoji BTD na razini EU. on bi vjerojatno puno bolje ujedinio i ustabilio eu ali i izjednačio razlike među zemljama članicama eu. recimo da se dogovori da će biti 50 eura po građaninu eu mjesečno. nekome u njemačkoj ili norveškoj to ne bi puno značilo, ali 200 eura za četveročlanu obitelj u hrvatskoj bi već nešto i značilo dok bi u rumunjskoj i bugarskoj značilo veliku razliku u načinu života, mogućnostima, prosperitetu.

ovako bi pomagali siromašnijim članicama eu i izjednačavali bogatstvo među zemljama unutar eu bez tri tone papirologije za svaki projektić koji financire eu. ne treba se dokazivati svoja vrijednost i vrijednost svojih projekata anonimnim činovnicima u bruxellesu već bi na jednostavan način redistrbuirali bogatstvo i pomagali privredi svih zemalja eu.

Tko je glasao

meni

je u cijeloj priči oko btd-a najsmješnije što mu se najviše opiru fanovi kapitalizma ne shvaćajući da je to zapravo zadnje utočište kapitalističkim svinjama, baš kao što je nacionalizam huljama. produktivnost već desetljećima raste, a plaće stagniraju ili padaju, radnička prava erodiraju, a krmci patološki grabe, osilili su se i nikad im dosta. polako počinju kužit da mogu sa btd-om malo ugasit požar i odgodit neminovno, a to je njegovo veličanstvo socijalizam, iako se i dalje opiru jer su u bolesnoj pohlepi izgubili i one temeljne ljudske nagone, sa samoodržanjem, o empatiji da ne pričamo, to je za svinje šporka riječ.

socijalizam, odnosno društveno vlasništvo nad robotima koji će uskoro radit 80 posto govnarskih poslova za koji nas redikuli uvjeravaju da su neophodni i dobri za nas, je put istina i život. ili to ili da svinje prisvoje robote u privatno vlasništvo i nametnu distopiju epskih razmjera, neko elysium sranje, prije nego ih po ko zna koji put nabijemo na kolac pa da opet kmeče, ko kad su onu godinu za francuske revolucije nazvali 'velikim terorom' zanemarujući kakav je višestoljetni perfidni teror s njihove strane do toga doveo.

umjesto da razgovaramo o etičkim probemima koje sa sobom nosi umjetna inteligencija za nas kao vrstu i civilzaciju, ja na vijestima gledam kako kinezi, koji žive mokri san svake kapitalističke svinje, stoje zatvoreni u kućama u pekingu jer im je grad otrovan. do toga nas je dovela veličanstvena trka za profitom i deregulacija, da se gušimo u vlastitim govnima, doslovce. još tu ima i poetike jer se voze na parne i neparne tablice :)

brinem se samo da nas roboti ne sjebu kad ih dovoljno opametimo pa uvide s kakvim šljamom imaju posla, ali sad sam u nekom rebelovom komentaru pročita da nema mjesta strahu jer imamo skvikinatora, prijatelja naroda i ppetre connor koji će stat na kraj skynet krmcima. hvala skviki. thanks kolinda.

Tko je glasao

simpatičan upis @lignja

malo ga sereš kao i obično..ali bit si ubo...

vidi zajeb...najprije su proizvodnju selili gdje je najjeftinija radna snaga.....pa su doživjeli slom i krizu u matičnim državama...

zapazimo ...sad uvoze jeftinu radnu snagu...

rješenje je u naseljavanju nekih novih kontinenata,,,kojih nema...možda na neki planet

sve dobro...

Tko je glasao

možemo i u svemir, a do tada

možemo i u svemir, a do tada bi mogli probati neka druga rješenja.

tu je problem gospodarskog rasta i prodaje onoga što se proizvede.
pojednostavimo.
radnik proizvde robe u vrijednosti 5000 kn, a plaća mu je 3000 kn. on tih 3000 kn kao potrošač može i potrošiti, što ćemo s onih preostalih 2000 kn vrijedne robe.

prvi način je da je izvezeš, i to je do sad radila kina. ali i to ide do neke granice i sad i kina vidi da mora povećati unutrašnju potrošnju ako želi rasti.
drugi način je da radniku/potrošaču kreditiraš potrošnju, to je do sad radila amerika, a i mi donekle. ali i to ide do neke granice i onda nastupa kriza.
treći način je da digneš plaću radniku, a ako to ne želi napraviti kapitalist onda može društvo kroz npr. BTD. pa onda radnik/potrošač ima 5000 kn da potroši za svu robu koju i proizvede.
naravno možemo i potrošnju smanjiti na 3000 kn što zagovaraju naše neoliberalne protržišne snage, ali to znači pad gospodarstva i siromaštvo.

Tko je glasao

pa fanovima kapitalizma se ne

pa fanovima kapitalizma se ne sviđa BTD jer dokazuje da svak za sebičnist, "svak za sebe" politika, nedostatak solidarnosti i kolektivizma ne funkcioniraju. da ipak postoji društvo, da postoji nešto više od tržišta i da tržište ne može sve samoregulirati.
naravno pametni kapitalist će prihvatiti neke ustupke u cilju dugoročne održivosti sistema i njihova profita.
a vjerojatno im se ne sviđa ni smer kamo bi se moglo krenuti s drugim mjerama. eto tek su u procesu razmontiranja socijalne države koje su na zapadu stvorili zbog straha od komunizma, zbog straha da sssr ne izgleda previše privlačno radnicima Zapada a već moraju misliti o novim opasnostima poput BTD-a.

što se tiče robota i njihove inteligencije, mene više brine umjetna neinteligencija od umjetne inteligencije. slične probleme imam i kod ljudske inteligencije.
mislim da je vrijeme da se u javnost uvede neka šira rasprava što to inteligencija uopće jest i kad možemo reći da ona izostaje.

Tko je glasao

Najnovije vijesti iz Finske

Najnovije vijesti iz Finske kažu da ni tamo više neće biti besplatnog ručka ...

Pozdrav, i gledajte oko sebe !

Tko je glasao

Besplatnog bi ručka zapravo trebalo biti za sve

Kad sam bila mlada i nadobudna, iskreno sam bila fascinirana informatizacijom i kako će informatička revolucija samo u najobičnijoj poslovnoj sferi osloboditi čovjeka od mukotrpnih rutinskih uredskih poslova i tona pripadajuće papirologije (da, i potrošnja papira drastično će se smanjiti), a vidi ga danas - siva lica iza mnogobrojnih šaltera kljucka li ga kljucka, programeri geekovi i nerdovi prodali su dušu vragu i rade 20 sati dnevno za sve manju i manju satnicu, a jedno od najsigurnijih ulaganja je u industriju koja bez ikakvih potresa bilježi stalan i krupan porast - ona proizvodnje papira.

U cijeloj je toj priči neki veliki zajeb koji sitnozubani tek trebaju prokljuviti - trebaju okupirati robote i učiniti ih svojim robovima, a ne robovima kapitalista koji kroz automatizaciju eksploatiraju znanja i dostignuća stečena kroz cijelu civilizaciju.

Basic income treba afirmativno gledati kao royalty, copyright, autorsko pravo koje svaki čovjek ima nad tekovinama civilizacije.

To je ipak konstruktivnije od saznanja koje je lijepo uobličio lignja gore - radi se o koski bačenoj bijedniku da ne nagrđuje svijet, nego da se makne i tu i tamo umije musavo lice. Nije se bez veze toga Milton Friedman sjetio...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

najveći proizvođači potrebe

najveći proizvođači potrebe za papirom su birokracije, a pogotovo autoritarno strukturirane birokracije i to kako korporativne tako i državne, crkvene, stranačke.
bilo bi zanimljivi vidjeti koliko se povećava potrošnja papira s usponom autoritarne države, koliko s rastom korporacije.
kad nestaje ljudski kontakt i povjerenje, kad je sve posloženo po nekim zapovjednim linijama i dominira odnos podređenih i nadređenih tada se svara i potreba za brdom papira na kojima će se bilježiti što tko radi, preko kojih će se kontrolirati ljude i na temelju čega će ih se pozivati na odgovornost. možda da se usporedi količina papira iupravljačkih razina u firmama ili državnim ustanovama. više menadžera=više papira.

što se tiče besplatnog ručka, protiv njega najviše laju oni kojima se taj isti servira.
recimo strani investitori koji niti su do tada plaćali porez državi u koju dolaze niti su ikakva druga dobra u nju ugradilii, ali treba im se džabe srediti papirologija, i dati zemljište i firmu za kunu.
pa predstečajne nagodbe, zadužiš se za milijune potrošiš ih, i onda ne moraš platiti. to je isto besplatan ručak.
sve je to besplatan ručak. slično je i s poduzetnicima koji dobiju poticaje od države a voze skupe aute i žderu po restoranima.
eto za socijalnu pomoć dobivati moraš dokazati da nemaš imovine da si sirotinja, da nemaš kuće. a što je s poduzetnicima, zašto njima dati poticaje ako imaju luksuzni auto, dvorac i helikopter. ako ima za luksuz onda ima i za biznis, ovako se posredno državnim poticajima financira ugodan život pojedincima i njihove besplatne ručkove od bifteka ili škampa po restoranima. e da, sad neki govore da treba smanjiti pdv na hranu a zaboravljaju da je on već smanjen na hranu u restoranima. poduzetničkoj sirotinji treba osigurati besplatan ili berem jeftiniji ručak.

zaključak, nema besplatnog ručka za sirotinju i radničku klasu, a što se tiče drugih ćemo se dogovoriti.

Tko je glasao

Lova bez rada? Nije loše,

Lova bez rada? Nije loše, nije loše. Da pogodimo kamo će skrenuti migranti?

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

U Finsku neće

U finsku neće jer ne namjeravaju tražiteljima azila davati temeljni dohodak.

Tko je glasao

"lova bez rada" - bljazgotina iz pretprošlog stoljeća

za par godina ni u todorićevom superkonzumu neće biti zaposlena ni dva čovjeka

Tko je glasao

kakva lova bez rada? pa mi

kakva lova bez rada? pa mi ćemo svojim radom zaraditi plaću od plaće i potrošnje davati za poreze koji će financirati između ostalog i bezuvjetni temeljni dohodak.
valjda građani hrvatske imaju pravo sudjelovati u raspodjeli bogatstva koje se stvara u njihovoj domovini. ili ne, aaaaa ne, ne pare treba dati stranim investitorima i domaćim poduzetnicima. treba dati strancima na upravljanje bogatstvima naše zemlje i tajkunima koji su izniknuli iz redova crvene buržoazije. zašto bi radnik dobio išta kad možemo ukinuti od poreza, zar nije bolje smanjiti porez na toćanje turista u moru i žderanje bifteka i škampa po restoranima.
bah, ako se mogu financirati gradnje bazena, onda se može dati i bezuvjetni temeljni dohodak.
što se tiče izbjeglica, pa bezuvjetni temeljni dohodak bi dobivali građani republike hrvatske. tako da bi i izbjeglice mogle dobiti pomoć tek kad postanu punopravni građani naše zemlje. građani koji će imati sva prava i dužnosti kao i mi ostali koji tu živimo.

Tko je glasao

Istina je da svaka zemlja ima

Istina je da svaka zemlja ima mogućnosti uvođenja BTD-a, pa tako i Hrvatska Samo treba uzeti određeni postotak BDP-a, koji će se izdvajati za BTD. Naravno zemlje sa većim BDP-om imale bi i većii BTD a zemlje s manjim BDP-om imale bi i manji BTD.
Da bi se financiralo BDT od tisuću kuna po stanovniku, Hrvatska bi za to trebala izdvajati oko 40 milijardi kuna, što je manje od 15% Hrvatsko BDP-a.
BTD, ako već bude uveden, osim na državne financije, snažno će utjecati i na odnose zaposlenika i poslodavca.
S jedne strane zaposlenici će imati određenu dozu sigurnosti, te neće sebi dozvoliti da ih poslodavci doslovce maltretiraju, što je sada djelomično slučaj u RH.
A opet s druge strane zaposlenici će i dalje biti motivirani da rade, jer iznos BTD-a, bez zaposlenja neće biti dostatan za dostojan života.
Dakle, BTD, bi barem teoretski trebao doprinijeti boljem položaju zaposlenika u odnosu na poslodavce.

Zasada je previše optimistično očekivati da će BTD, u skoroj budućnosti biti uveden u Hrvatskoj. Čak iako se pokaže u Finskoj, da to funkcionira, da je to dobro, naši mediji i političke elite svejedno neće htjeti ozbiljnije razmotriti takvu ideju. .
Finska je druga stvar, u zadnje vrijeme sve napredne ideje, manje-više, dolaze iz skandinavije.
Bravo za Skandinavce, bude optimizam da svije može ići naprijed.

Tko je glasao

sama ideja nije skandinavska,

sama ideja nije skandinavska, nego libertarijanska, u skladu s libertarijanskim načelom da pojedinac ne može biti zaštićen od državne samovolje ako nema elementarne uvjete za život.
Friedman ju je predložio kao negative income tax, i po njemu se basic income mora isplaćivati samo na teret poreza na dohodak.
Finska je tek u prvoj fazi rasprave o uvođenju bazičnog dohotka. Najprije se planira eksperimentalna faza za 2016, u iznosu od 650 eura za manji broj ljudi koji bi bili izabrani na lutriji. Kad bi se to pokazalo dobro, sistem bi vjerojatno počeo djelovati 2017, ako rasprava krene u tom smjeru.
Finska je luteranska zemlja, a luterani ne prihvaćaju načelo da se dohodak dijeli bez rada.
Protiv su i sindikati i socijaldemokracija. Njihov je argumenat da će bazični dohodak smanjiti poduzetnička izdavanja za plaće, a povećati profite.
Ukupna suma godišnjih planiranih izdvajanja za BTD je 53 milijardi eura, za punoljetne državljane Finske, a to je vrlo velika suma za Finsku, koja sada ima financijskih problema zbog propasti Nokie.
Moje osobno mišljenje je da Finska time nastoji potaknuti zapošljavanje Finaca na slabo plaćenim radnim mjestima, a to bi onda bio efikasan lijek protiv vala imigranata, posebno Muslimana.
Jer, kako sada stoje stvari Finci ne žele raditi slabo plaćene poslove, pa je priliv imigranata nužno, ali neželjeno rješenje. Ovako bi se zaustavio, barem djelomično.

Tko je glasao

???

Na koji način bi uvođenje BTD potaknuo zapošljavanje Finaca na slabo plaćenim radnim mjestima?

Tko je glasao

Na koji način bi uvođenje BTD

Na koji način bi uvođenje BTD potaknuo zapošljavanje Finaca na slabo plaćenim radnim mjestima?

Uvođenjem BTD slabo plaćena radna mjesta to više ne bi bila. Planiraju početi samo u nekim pokrajinama, a onda će vidjeti što dalje.

Tko je glasao

taj negative income tax je

taj negative income tax je ipak malo drugačiji jer bi se odnosio samo na zaposlene i to koliko će poreza platiti te hoće li se dio poreza na dohodak isplaćivati onima s malim plaćama. više mi je to onda modificirana minimalna plaća ili nešto slično.

najpoznatiji zagovornik BTD je koliko znam Philippe Van Parijs https://en.wikipedia.org/wiki/Philippe_Van_Parijs
koliko sam shvatio on je ljevičar, a ne friedmanovac.

što se tiče imigranata, da to može biti i način da se kontrolira njihov dolazak, ali zatvorena društva i tako i tako ne puštaju strance, a otvorena ih prihvaćaju i daju im sva građanska prava u relativno kratkom roku.
isto tako ideja da BTD ide na ruku kapitalistima jer će tako doći do jeftinije radne snage može stajati, ali isto tako se govorilo da kapitalu odgovaraju imigranti jer im osiguravaju jeftinu radnu snagu. pa što sad s tim, bi li BTD kojim bi kontrolirali priljev migranata koristio ili štetio kapitalistima?

kapitalističko društvo je naštelano tako da odgovara kapitalu, zato i jest kapitalističko.
to je kao i kod nas s bankama i telekomima, ako ih se ne oporezuje onda imaju veliki profit neovisno o stanju u društvu i njegovim, a ako ih se oporezuje onda oni taj teret prebace na građane pa opet imaju veliki profit neovisno o stanju u društvu i njegovim potrebama.

ono što bi mi morali gledati jest, da li neka politika dugoročno pomaže svim građanima i razvoju neše društva, stvaranju stabilnosti i blagostanja. a što se tiče kapitalista i BTD, ako im pomaže pa neka.

Tko je glasao

pa bilo bi po meni tu i nekih

pa bilo bi po meni tu i nekih 50-ak milijardi kuna, ali ako preraspodjelimo sadašnje rashode iz proračuna i ukalkuliramo povećanu potrošnju, a time i većeprihode od poreza na potrošnju, uz to bi uz veću potrošnju građana vjerojatno došlo do veće zaposlenosti moglo bi se BTD uvesti bez nekih većih potresa u društvu što mi je i bilo cilj da objasnim u ovom dnevniku.
osim što bi se projenio odnos poslodavca i radnika u smislu da bi se teže ucjenjivali radnici, vjrojatno bi motiviralo ljude da rade na pola radnog vremena ili povremeno i tako popune svoje prihode, što bi išlo na ruku i poslodavcima i radnicima. a ako imaš i donekle osiguranu egzistenciju onda bi možda više ljudi odlučilo da pokušaju sami pokrenuti neki poslić, a btd će im osigurati bar osnovne prihode dok posao ne krene ili neodluče da zatvore posao i pokušaju nešto drugo.
zatim, veće obitelji bi se lakše odlučile da jedan od roditelja ostane kod kuće s djecom ili da radi tek povremeno ili skraćeno...
lakše bi se plaćali vrtić školovanje, lakše bi bilo poslati djecu na studij, pogotovo u malim siromašnim sredinama.

Tko je glasao

stopa kriminala bi drastično opala

pa je i tu velika ušteda, i zdravlje velike većine ljudi bilo bolje

Nažalost, to se kod nas neće uskoro desiti, ali bi bilo jako dobro jer bi prvo pokleknuo tradicionalni patrijarhalni sustav koji usisivači i uništava veliki dio (prvenstveno muške) populacije

Tko je glasao

Ja sam do brojke od oko 40

Ja sam do brojke od oko 40 milijardi kuna došao, na način, da sam računao samo punoljetne građane. Negdje sam čitao u novinama o tome da će BTD u Finskoj primati samo punoljetne osobe, sad ne znam jeli to istina.
Dakle računica,
3,5 milijuna punoljetnih građana * 1000 kuna = 3,5 milijardi kuna mjesečno. 3,5 milijarde kuna puta 12 mjeseci = 42 milijarde kuna na godinu.
Ako se računaju svi građani, dakle 4,3 milijuna onda iziđe oko pedeset milijardi kuna.

Tko je glasao

to sam i ja pročitao, ali i

to sam i ja pročitao, ali i primjedbe da bi se time obitelji sa samo jednim od roditelja dovele u nepovoljan položaj, jer ako se ukine socijalna pomoć u zamjenu za BTD onda bi stvarno samohrani roditelji nagrabusili. mislim da je bolje da svi dobivaju. možda ne u jednakom iznosu iako bi i jednak iznos za sve bio po meni najbolji.
tako bi obitelj s 4 ili 5 djece lakše odlučila dali da jedan roditelj ostane kući s djecom ili radi na pola radnog vremena ili djecu u vrtić pa da oba roditelja rade puno radno vrijeme.

još jedna stvar s BTD je i ta da se tako lakše kontroliraju ilegalni useljenici i njihov rad jer su oni bez BTD te domaći s BTD imaju bolje mjesečne prihode a doseljenici bi teško dosegli standard domaćih bez BTD-a i s malim plaćama.
tržišt rada, a i troškovi života bi se vrlo brzo prilagodili novonastalom stanju.

Tko je glasao

Neuvjetovani dohodak

Sam naziv predmijeva neuvjetovanost po bilo kojoj osnovi pa tako i starosnoj ili spolnoj, nacionalnoj i bla, bla....
Prema tome radi se o svim stanovnicima zemlje...

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci