Tagovi

Financijske teskoce vode direktora u zatvor?

Nevjerojatna je ideja kako bi se prava radnika, u prvom redu na isplatu placa mogla zastiti kaznenim zakonom, odredbom o odgovornosti zbog neisplate placa bez navodenja razloga.
Istina, nije to bas u skladu s Zakonom o trgovackim drustvima, kako kod nas, tako ni igdje u svijetu, no sto bi to zabrinjavalo hrvatske politicare? Gaziti principe i ideje privredivanja, sustav stecaja, rizika, ulaganja, naprosto poslovanja ionako se uobicajio posljednjih desetljeca, zasto ne bi srusili i ideju drustva s ogranicenom odgovornoscu ili dionicarskog drustva?

Dakle, da pocnemo od pocetka Trgovacko drustvo u osnovnom obliku je drustvo s ogranicenom odgovornoscu. Zgodno zvuci, no sto to znaci? Upravo ono sto i same rijeci kazu, ako nema love, nema love.. Drustvo odgovora svojom imovinom za sve svoje aktivnosti. I gdje smo onda s kaznenim zakonom koji zeli uvesti kaznenu odgovornost za neisplatu placa odgovornoj osobi bez uzimanja u obzir zbog cega je do te neisplate doslo? Nigdje, bar ne u okvirima normalnog poslovanja u skladu s zakonom o trgovackim drustvima.

Naime, i do sada, ovdje i tamo, u svijetu, kazneni zakoni imaju navedene razlicite clanke o vrstama kaznenih djela i njihovom sankcioniranju. Sto znaci da je svako devijantno ponasanje, kao pronevjera, porezna prijevara, zloupotreba polozaja ili ovlasti rukovodstva vec regulirana postojecim zakonom o kaznenoj odgovornosti te apsolutno nije jasno sto se misli sankcionirati uvodenjem kaznene odgovornosti za neisplatu placa... Ili mozda jest?

Onako kako ja "slusam" taj novi ili ovaj do sada, prvijenac odredbe o kaznenoj odgovornosti za neisplatu placa kaze: "Ako ste direktor poduzeca kazneno cete odgovarati u slucaju da nemate novaca za isplatu placa" .. Nema veze sto niste nista lose u kaznenom smislu napravili osim ostali bez posla za poduzece ili niste naplatili, cak mozda i neki javni posao, ugovor s drzavom. Nema veze ni sto porezna uprava ima prednost pri naplati kao i banke, i sto su one "povukle" sva sredstva s racuna poduzeca pa ni uz najbolju volju u nedostatku sredstava niste mogli dati prednost radniku. Nema veze ni sto ste ostali bez novca jer je drzava omogucila predstecajnu nagodbu nekom vasem klijentu, u kojoj ste vi bez pardona ostali kratkih rukava. Nista nema veze, cak ni to sto niste pronevjerili, lazirali, sto ste sve svoje ugovorne obveze ispunili.. Bitno je da nemate dovoljno sredstava i da zbog toga morate kazneno odgovarati.

Sto je rjesenje? Rjesenje je jednostavno. Ovih dana poduprto tablicama o poslovanju malih poduzeca, onih koji nestaju. Medu inim problemima i zbog ovakvih zakonskih nebuloza. Zasto zaposljavati kad mozete dodatano u zatvor po kaznenom zakonu ako zbog nekih okolnosti ostanete bez novaca? Dakle, necete zaposljavati. Otpustati cete. Zatvoriti cete proizvodnju jer ona uglavnom zahtjeva stabilnu i iskusnu radnu snagu. Rizicnog radnika, onog koji vam svojim zaposlenjem prijeti "kaznenom odgovornoscu" i kad napravite najmanju poslovnu gresku, ostanete bez novaca. Onog koji vam rizik poslovanja dize u nebo, na osobnoj razini posebno.

Politicari stvarno zive u nekom svojem svijetu i bez dodirnih tocaka sa stvarnoscu, nazalost i sa smislom postojecih odredbi i zakona. Uvoditi kaznenu odgovornost za neisplatu placa bez da se ude u razlog neisplate proizvesti ce samo jos vise otpustanja i jos manje zaposljavanja. I to kod onih koji su svugdje na svijetu najbrojniji poslodavci, srednja i mala poduzeca. Na koncu, zasto bi radili i zasto bi zaposljavali bilo koga kad osim ogromnog rizika da povratite ulozena sredstva, platite sve dace i nedace koje drzava od vas trazi, ispunite ugovorne obaveze po svim pravilima i zakonima dovodite sebe u opasnost da u slucaju financijske propasti budete istovremeno i kriminalac zbog neisplate placa?

Stvarno nema razloga ne samo zapocinjati novi, vec ni odrzavati stari posao, bar ne u Hrvatskoj. Preveliki je rizik, povrat ulaganja i kad ga ima veoma malen, neznatan i spor, porezno opterecenje i presija velika, a sad jos i kaznena odgovornost za neisplatu placa? Pa tko ce biti toliko lud, da osim rizicnih ulaganja ulozi i rizik svoje slobode u legalno poslovanje? Malo tko, to je sigurno.

Svi na proracun! danasnje je politicko geslo, u kojem nitko ne razmislja kako se proracun ne puni geslom, vec novcem vanproracunske zarade

.
.
.
.
.
.
(Luna, nov. 2014)
.
.
.

Komentari

"a sad jos i kaznena odgovornost za neisplatu placa?"

@lunoprof nije vrag da smatraš da bi ih zbog toga trebalo nagrađivati! Misliš radnici ne primaju plaću, ne mogu plaćati svoje obveze i dugovanja, pa će biti još više blokada i ovrha. Kao da su zaposlenici krivi za loše poslovanje i financijske teskoće nastale zbog nesposobnosti direktora koji vode gubitaše. Možda bi po tebi u zatvor trebali ići zaposlenici posrnulih firmi?

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Ekstremista

nije vrag da smatraš da bi ih zbog toga trebalo nagrađivati!
Ma ne treba ni nagrađivati i mislim da to nitko ne spominje. Ono što se ne smije zaboraviti je da za neisplatu plaća postoje raznorazni razlozi, i na to cilja ovaj dnevnik. Besmisleno je tjerati sve poduzetnike ili direktore u ladicu prevaranata jednostavno jer to nije istina isto kao što nisu uvijek radnici nevini u situaciji kad imamo probleme. Ne jednom sam doživio situaciju gdje je gazda morao gutati kritike zato što je njegov djelatnik napravio loš posao ili je prešao dogovoreni rok. Naravno da taj isti djelatnik nije u situaciji da opravdava nastale greške i pokuša naplatiti posao od nezadovoljnog investitora, a da ne govorimo kad imamo nastalu štetu.

Ima i priča malog građevinskog poduzetnika koji je bio pred ugovaranjem posla s vrlo kratkim rokom što je zahtjevalo rad subotom i nedjelom i u posljepodnevnim satima. Sazvao je svoje radnike i pitao da li prihvaćaju takav posao, a ovi su to odbili, eto bilo je upravo vrijeme berbe. Obzirom da nekog drugog posla nije bilo na vidiku, a blesavo je plaćati radnike da sjede doma ovaj je bio prisiljen drastično smanjiti broj zaposlenih i sad si ovi mogu svaki dan ići na berbu.

Ukratko ne treba nikoga potapati niti idealizirati jer stvari nisu crno-bijele.

leddevet

Tko je glasao

socijalnu državu kad se liječom, liberalnu kad plaćam porez

bože daj mi

molim te,
o svemogući bože daj mi
dvore bijele
obraze čedne
fine skute
najbolje pute
misli na djecu moju
ja na pravednost tvoju
daj vladarima našim
kredit svagdašnji
za života
svoj nek u radosti prođem
i do darova tvojih dođem

moram ponoviti, čini mi se da je ovaj prof Zec dobro oslikao stanje kultura vezanih uz crkve ( a tema o kojoj pričaju je zapravo samo uvećana naša)
http://vimeo.com/110559003

da li će papa Franjo uspjeti u reformaciji -uglavnom izgleda za sada da je zakasnio za ovo stoljeće .... pravoslavne crkve se očito tvrdo ne žele mijenjati

protestanti plaćaju nedvojbeno poreze na nasljeđe, nekretnine....krađa se ne podrazumijeva
u muslimana za krađu ode ruka
kod istočnjakih kultura ode glava

katolici dobiju za krađu povečan broj očenaša i zdravomarija
pravoslavlje podržava "sposobne" kojima nikakvi oprosti ne trebaju

kako je Mareković rekao: ako te uhapse jer si krao a nemaš za jamčevinu znači da nisi dovoljno krao

može se cipelariti crknuta krava na respiratoru nade u pomoć božju
mogu se i ratovi projektirati
a možda se može ipak ne podržavati iracionalno - možda

Tko je glasao

Populistička isplativost neisplata plaća

Ma problem da su svi ti zakoni bazirani na vrlo jednostavnom modelu on-off koji u praksi rijetko postoji. Uzmimo tako najčešći primjer neisplate plaća koji ne nastaje odjednom nego plaća počne kasniti i isplata se obavlja svakih 33-35 dana što znaći da za 7-10 mjeseci će nam nedostajati jedna plaća. U pretpostavljenom primjeru gdje je poslodavac poštena osoba to je proizvod vrlo grčevite borbe da se održi poslovanje često na vlastiti račun obzirom da je poslodavac u pravilu onaj koji je najviše uložio. E sad, država tu može krenuti bagerom i sve rasturiti, naplatiti svoja potraživanja, poslati gazdu u prižun, a radnike na čekanje redova u zavodu za zapošljavanje.

Naravno, glupo i besmisleno.

Međutim postoji tu jedan drugi problem, a to je politički populizam koji bere bodove trenirajući strogoću na privatnom sektoru, gotovo isključivo onom "malom", gdje ne moramo biti posebno pametni da znamo ako propadne firma s 30 zaposlenih da neće sutra na Markov trg osvanuti 3.000 radnika. Neće osvanuti nitko jer su ovih 30 radnika svjesni svoje nevažnosti u političkoj mašineriji. Na njih će se eventulno osvrnuti neke novine u epitafu rahmeti firmi i ocrnjenom nesretnom vlasniku. To će biti samo još jedan dokaz da su svi poslodavci prevaranti i slijedno tome dokaz da treba hitno izglasati zakon koji kažnjava neisplatu plaća.

Zapravo nije ni bitno da li taj zakon o nesiplati plaća postoji ili ne te da li je smislen ili nije, važno je stvoriti "narodog neprijatelja " na kojeg se može iskaliti sav bijes naše nesreće i nadasve je politički praktično ako se može kontinuirano potpirivati tu vatru.

Neka visi Pedro!

leddevet

Tko je glasao

Trebalo bi još naglasiti

U razvijenim zemljama zapadnog svijeta, a kojima bismo i mi željeli pripadati, apsolutno je nepojmljivo da poslodavac ne isplaćuje plaće.

To je u tolikoj mjeri nepojmljivo da kad im spomenem takvu praksu u Hrvatskoj, a koja je poprilično raširena, gotovo da ne mogu shvatiti o čemu im govorim.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

redoslijed

dobra uprava poduzeća u naprednom kapitalizmu uvijek poštuje redoslijed isplata:
1. dobavljači
2. radnici
3. dioničari

u tranzicijskim zemljama taj redoslijed je malo poremećen, prvo dioničari, pa onda svi ostali ako nešto preostane, ali situacija se lagano popravlja. Svi uspješni direktori su shvatili što je pravilan redoslijed.

Tko je glasao

dodati

izmedu 2 i 3 ... POREZI

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

izmedu 2 i 3 ... POREZI To je

izmedu 2 i 3 ... POREZI

To je nekad bilo u modi.

Usprkos deklariranim stopama "corporate tax" od 33% (USA) i 20-25% u EU, ukupni porezni prihodi u Svijetu od "corporate tax" ne prelaze 3% BDP-a. To nije zbog male porezne osnovice (ostvarene dobiti) nego zbog različitih olakšica, knjigovodstvenih finti i direktne utaje.

Najveći dio poreznog tereta snose uposlenici i potrošači.

Danas, ako si dovoljno velika firma za platiti neku od većih revizorskih kuća, možeš korporativni porez svesti svesti na zanemarivu mjeru.

Šifra: Luxembourg

The Observer

Tko je glasao

"dodati izmedu 2 i 3 ... POREZI"

Pogrešno! POREZI staviti na prvo mjesto! Naravno ukoliko je došlo do naplate potraživanja. i onda bi se složio s redosljedom isplate:
1. dobavljači
2. radnici
3. dioničari

Pri tomu bi u interesu dioničara bilo da dio svoje dobiti upotrijebe za stvaranje financijskih rezervi i kapitala za unapređenje poslovanja, čime bi povećali svoju dobit.

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

pises gluposti

pises gluposti

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Luna, Ima Zrakomlat praf. On

Luna,

Ima Zrakomlat praf. On ti zastupa onu ekonomiju gdje treba sve dati državi, a radnik nek se snađe.
Jel ak poslije plačanja poreza za radnika niš ne ostane, onda raste njegova kupovna moč i on troši nemilice i na svu kupljenu robu plati 25% poreza.
Neki još ni danas nisu shvatili da se lova mora okretat, a ne plačat nesposoban državnički aparat.

No sve je vidljivo u kaj nas je takva politika zadnje tri godine uvalila.

Tko je glasao

@Skviki koji se o gronjoj

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

"pišeš gluposti"

@lunoprof da ne pišem gluposti govori činjenica da je to tvoje pametovanje podržao Skviki koji se u poslovnu politiku i poduzetništvo razumije kako ono narod kaže ko Marica u kriv ku*ac.

Prvo pročitaj http://pollitika.com/comment/reply/13777/473345 pa se onda zapitaj koja bi to sposobna i promućurna uprava i budalasti dioničari plaćali porez državi, ako svoju dobit mogu povećati kroz porezne olakšice i ulaganja u modernizaciju, čitaj investicije koje za sobom povlače državne subvencije ili poticaje. Tu se nabi kao primjer pozvao na Todorića i njegovo "umjeće" kojim je kao što vidimo sasvim uspješno i legalno opeljušao ne samo radnike, već i hrvatsku državu i njen porezni sustav!

Nemam namjeru upuštati s tobom u neku veliku diskusiju oko toga, jer bez obzira koliko si si uobrazila da si potkovana na tom području, srž tvoj problema je da polaziš od zaostale balkanske doktrine i prakse.

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

tesko da mozes, barem sudeci

tesko da mozes, barem sudeci po prvotnom komentaru, sudjelovati u nekoj smislenoj diskusiji, tako da ti je odluka "nesudjelovanja" vrlo dobar odabir

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

@lunoprof da gospođo

@lunoprof da gospođo "pameti". Tko bi s tobom koja si posisala svu mudrost!

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

nije nepojmljivo i dogada se.

nije nepojmljivo i dogada se. no neisplata placa podlijeze brzom sudskom procesu gdje se po sili zakona naplacuje odnosno poslovni subjekt odlazi u stecaj ako nema sredstava za taj trosak, sto je korektno i u skladu sa trgovackim pravom. dakle, vec drugi mjesec radnik kojem se nije isplatila placa svoje pravo zahtjeva na sudu, stvar jasna i brzo rjesiva, sud odlucuje i to je to..

fama o "nedogadanjima neisplate" je stoga sto radnici znaju svoja prava i obaveze, te sto sudovi rade svoj posao, pa takvi slucajevi ili bivaju brzo naplaceni ili nestane poslovni subjekt. pored toga postoje i sindikati (napr. metalski, koji su jaki) koji dio novca imaju rezerviran bas za pomoc radnicima koji su iz nekog razologa ostali bez prihoda, a ne svojom krivicom. kod nas ni suda ni sindikata, ni normalnog odnosa sa svim pravima i obvezama radnika i poslodavca, pa stoga obicno strada onaj koji je najmanje kriv.

inace, postoji jos jedna "caka" zbog koje se dogadaju neisplate place, a to je zakon koji poslodavce koji nemaju veze s kolektivnim ugovorima (posebno trgovackog ili nekog iz javnih poduzeca) obvezuje na isplatu "odstete" u slucaju otkaza zbog tehnoloskih viskova, mirovine ili svaceg neceg.. sto je malim poslodavcima u financijskim teskocama nemoguce. Ako ne mogu zbog teskoca isplatiti ni placu, otkud bi trebali imati novac za otpremninu? pa onda oni n edaju otkaze, radnici nemaju place, dubioze rastu.. firme propadaju..

mene inace vesele te zakonske obaveze mimo vazecih zakona ili zbog izmisljenih zakona temeljenih na poslovanjima monopolistickih ili javnih poduzeca, poslova, kao i njihovim uvjetima rada, ugovaranja, financiranja i slicnog sto je malim i srednjim poduzetnicima naprosto u hrvatskoj nemoguce ispuniti ako se i najmanje "poskliznu"

zato i jest situacija kakva jest, najveci poslodavac odumire, onaj mali i srednji, todorici i javna poduzeca, monopoli kao hep bujaju i kao cuvaju socijalnu sigurnost nacije.. a rezultat je da cemo u bankrot jer se proracun sve manje puni.. naprosto zato sto ga nema vise tko puniti..
a @bigi i slicni se cude eto "hrvatskim pojavama" koje su jasne i ocekivane ako poznas hrvatske zakone i ponasanje na trzistu

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

I u Njemačkoj neki poslodavci ne isplaćuju plaću

Itekako je pojmljivo, recimo u Hamburgu...

razlika je samo u brzini pravnog sankcioniranja!

Tko je glasao

Trgovacko pravo kao i radno

Trgovacko pravo kao i radno pravo obvezuje poslovni subjekt na sve ugovorene isplate. Radno pravo je uz to jos i s jako brzim epilogom na sudu. To je nacin na koji se pravno postavlja Njemacka.

Kaznena odgovornost ne veze se i ne moze se vezati uz neisplatu placa na "pausal" ili bolje na presumpciju kriminala tj. namjernu neisplatu place kod svakog poslovnog subjekta, stoga se kaznena odgovornost ne veze za pojam neisplate place vec za neko kazneno djelo, nedostatak novca zbog pronevjere, porezne malverzacije, zaposljavanje s namjerom da se radniku ne isplati placa, dakle na ono sto postoji u svakom kaznenom zakonu, nasem ili njemackom ili bilo koje druge zapadne drzave..

Zbog toga su sve ove "kaznene odredbe" zadnjih godina, od Linicevih ideja do ovih novih, njegovog zamjenika nebuloza.. Placa se naplacuje kroz radno pravo, odnosno svaka isplata je vezana uz normalne trgovacke odnose, a u slucaju kriminalnih radnji - sankcionira se kriminal potpuno neovisno da li je firma u financijskim teskocama ili ne, da li je isplatila place ili ne..

Ekipa naprosto ne razumije odnose, a posebno ne razumije zakon o trgovackom drustvu kao ni njegov izvorni smisao, dakle ni definiciju d.o.o., d.d. i sve ostale..
Dok je to tako i dok isto nerazumijevanje proizilazi iz Ministarstva financija sa zakonskim prijedlozima koji nemaju veze sa biti stvari ne moze biti nista bolje.
Silno neznanje i slina sila koju politicari osjecaju dolaskom na vlast vodi do kaosa u zakonima i posljedicno do teskoca u poslovanju, posebno domacih i manjih poslovnih subjekata koji su u praksi nezasticeni od suludog sustava.

Zbog takvih zakona nemamo investicije kao ni prave developere, sa realnim novcima i suvislim bussinesima u Hrvatskoj. Kako stvari stoje necemo ih ni imati, a domace, manje, se sustavno unistilo ili naprosto ljudi nemaju vise volje hraniti trolove i njihove nebuloze podnoseci svu torturu neznanja i slasti u vlasti

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Pravosuđe

Sve počinje i završava stanjem u pravosuđu.
Svaki zakon ima vrijednost, točno toliko koliko je mogućnost njegove primjene

Neisplata plaće, oduvijek je bilo kazneno djelo.
U ranijem razdoblju implicite. Naime neisplata doprinosa (mirovinsko, zdravstveno) bila je kažnjiva. Kako ne možete isplatiti plaću, a da niste uplatili doprinose, kažnjivost se odnosila i na neto plaću silom odredbe.
Sad je kazneno djelo neisplata plaće izrijekom.

Kazneno odgovara odgovorna osoba u pravnoj osobi ili poslodavac kao fizička osoba.

Pitanje!
Tko odgovara ako je poslodavac Republika Hrvatska? Resorni ministar?

Moj slučaj nezabilježen je u povijesti pravosuđa država u svijetu.

8 godina sam vodio sudski spor na sudu da mi se isplati plaća suca, a koje poslove sam svakodnevno obavljao. Ne samo da nisam dobivao uredno plaću, već mi šefica računovodstva nije htjela dati računovodstvene podatke, a što je njezina obveza. Nakon 8 godina vođenja spora dobio sam pravomoćnu presudu radi isplate 200.000 kuna.
Znate li što su napravili nakon pravomoćne presude?
200.000 kuna mojih novaca Ministarstvo pravosuđa RH doznačilo je Općinskom sudu u Zagrebu i tvrdili su da je time izvršena presuda. Isplatili su - sami sebi moju plaću!.
Nakon "bitaka" podnescima, proslijedili su Poreznoj upravi radi obračuna poreza i to dva puta, pa sam na koncu dobio 50.000 kuna. Ostalo je Država zadržala za sebe.
Bijes "struktura" što sam im na Ustavnom sudu RH srušio Zakon o plaćama sudaca (imalo je za posljedicu rebalans proračuna u tom dijelu), bio je pregolem

Možda je važnije shvatiti da nitko, baš nitko u RH nije zaštićen od zlouporaba ovlasti, ako niste u interesnoj skupini. Radnik, bio on sudac ili radnik na baušteli u istom su sustavu društvenih realnosti.
Nema izuzetaka.

Teško je biti radnik, pa i poslodavac u RH. Tako će i biti do promjene društvenog sustava.

Tko je glasao

Kazneni zakon kaže slijedeće

Kazneni zakon kaže slijedeće u članku 132:

"Tko ne isplati dio ili cijelu plaću jednom ili više radnika,kaznit će se kaznom zatvora do tri godine.
.....
(3) Nema kaznenog djela iz stavka 1. ovoga članka kada je do neisplate došlo zbog nemogućnosti raspolaganja financijskim sredstvima na računu poslodavca ili nedostatka financijskih sredstava na računu poslodavca koji nisu nastali s ciljem izbjegavanja isplate plaće.
........
Ako počinitelj iz stavka 1. ovoga članka naknadno uplati zaostale plaće, može se osloboditi kazne."

prema tomu, nema kaznene odgovornosti kad je račun blokiran, a drugi dio odredbe(3) je potpuno nejasan i nedokaziv
kada je do neisplate došlo zbog nedostatka financijskih sredstava na računu poslodavca koji nisu nastali s ciljem izbjegavanja isplate plaće

prema tomu, kazneno djelo postoji kad ima love, a plaće nisu isplaćene jer je poslodavac imao neke druge prioritete, takvog i treba kazniti, iako u članku Zakona zapravo nije jasno definirano tko je poslodavac ....

Tko je glasao

Taj clanak je bedastoca jer

Taj clanak je bedastoca jer trazi dokaz da Li je vaznije plAtiti struju Ili placu, sto je nemoguce dokazati.. Ali je moguce mazati oci radnicima kazujuci im kako ih stiti.. S drugs strane omogucuje presiju sudskim procesom prema nekim poslodavcima Kao i zakonske sankcije ako nemaju dobrog advokata..
osim toga zakon bi po logici stvari trebao predpostaviti da radnik dokaze kako je njegova placa namjerno neisplacena Ili kako je bila prioritetnija od neke druge isplate sto je skoro pa i nemoguce cak i drzavnom odvjetniku a kamoli radniku..
dakle, Sam zakon ne sluzi nicem osim sto kaze da placu treba isplatiti ako ima novaca Na racunu.. Dok s druge strane opterecuje nekog direktora zbog moguceg dugotrajnog process u kojem je ostavljen Na milost pravosudu Ako nema novaca za advokata, sto je nelogican rizik za svakog tko zeli poslovati normalno i legalno . Dovoljan je i rizik od gubitk kapitalA tj stecaja ovaj kazneni je suludi dodatak ciji rezultat moze biti samo Jos veca nezaposlenost

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci