Tagovi

Feral Tribune obični je medijski recidiv boljševizma

Ovih dana, dežurni samozvani "borci za medijske i novinarske slobode u Hrvatskoj", šire u Hrvatskoj opću histeriju zbog prestanka izlaženja tjednika Feral Tribune. Od ocjena kako se radi o "društvenoj katastrofi", do ocjena kako Feral treba spašavati pod svaku cijenu, te kako je Feral "značajna kulturna i društvena institucija" u Hrvatskoj, pokušava se ovoga puta nametnuti hrvatskoj javnosti osjećaj krivnje zbog propasti toga gotovo već zaboravljenog tjednika.

Međutim, histeriju na stranu; O čemu se, zapravo, radi? Zašto je Feral Tribune stvarno prestao izlaziti?

Odgovor je jednostavan. Posljednjih godina, a posebno od 2001. godine do danas Feralu je čitanost i prodaja u stalnom drastičnom trendu pada. To zapravo potvrđuju i međunarodna izvješća koja su analizirala stanje medijskih i novinarskih sloboda u Hrvatskoj. Iako danas razni "medijski stručnjaci", koji su poput Stjepana Malovića svoj zanat ispekli kao sekretari Komunističke partije, govore o političkoj pozadini prestanka izlaženja Ferala, istina je potpuno drugačija. Feral Tribune prestao je izlaziti zbog toga što više nije bio konkurentan na hrvatskom medijskom tržištu. Broj prodanih primjeraka Ferala nije dovoljan da bi se financirali troškovi izlaženja toga tjednika. Računica je jednostavna i u njoj nema nikakvih političkih igara, zavjera za zatvaranje Ferala, tajnih političkih dogovora ili bilo čega drugog.
Radi se o neminovnoj i očekivanoj poslovnoj propasti Feral Tribuna, njegovog uredništva i njegovih vlasnika, te poslovnog vodstva.

Takav razvoj događaja, odnosno propast ferala zbog nemogućnosti opstanka na medijskom tržištu, još prije četiri godine predvidjeli su u Radnoj skupini za medije Pakta o stabilnosti za Jugoistočnu Europu, u svojem službenom Izvješću za 2003. godinu. (download)

"Za razliku od raznih dnevnih novina, tržišni udio političkih tjednika u predstojećim godinama vjerojatno će se smanjivati. Prodaja političkih tjednika u stalnom je padu i sada je na razini polovice ili čak manje od polovice usporedno s prodajom sredinom i krajem 90-ih godina. (...) Sva tri vodeća politička tjednika na samom su rubu samoodrživosti (misli se na Globus, Nacional i Feral Tribune, op.a.). Izdavači Globusa i Nacionala naći će načina da sačuvaju svoje publikacije, bez obzira na slabe prodajne razultate.
Međutim, sudbina Feral Tribuna je neizvjesna. Postoje naznake drastičnog povlačenja Fondacije za razvoj medija iz Ferala (Soroševa fondacija, op.a.), zbog slabijih tržišnih rezultata od predviđanih i očekivanih. Ukoliko se to dogodi, budućnost Ferala je upitna", stoji u izvješću radne skupine Pakta o stabilnosti za 2003. godinu Media in South Eastern Europe (Media Task Force, November 2003, str. 26).

Drugim riječima Feral Tribune nije propao "preko noći". Propadanje, u financijskom i poslovnom smislu, traje već godinama, i zapravo ovakav ishod bio je neminovan. Feral Tribune nisu spasile čak ni financijske intervencije Soroševe fondacije, a kao razlog tomu navodi se izrazito loša prodaja Ferala na tržištu. Drugim riječima, Feral nitko ne čita! Odnosno, čita ga vrlo mali broj ljudi, vrlo mala skupina. U tom kontekstu prestanak izlaska Ferala niti ne može predstavljati neku "veliku društvenu katastrofu", niti takav marginalan tjednik može predstavljati "značajnu društvenu i kulturnu instituciju u Hrvatskoj". To je katastrofa jedino za izdavače i usku interesnu grupaciju koja je preko Ferala u hrvatsku javnost puštala svoje "dimne balone" u obliku raznih dezinformacija, fabriciranih afera, i dobro osmišljenih medijskih progona političkih neistomišljenika.

S druge strane nastupi Feralovih pristaša i trabanata zadnjih su dana bili uistinu neinventivni. Tako su gotovo istovremeno književnik Zvonimir Maković na HTV-u i novinar (inače suradnik UDB-e) Žarko Modrić (iz iste partijske škole kao i Malović), nastupili sa istim tekstom. Naime, Zvonimir Maković je svoj tekst pročitao sa lista papira u jednoj emisiji petkom navečer na HTV-u, a Žarko Modrić je istovremeno taj isti tekst poslao na jednu internet grupu za rasprave, osnovanu inače od strane istražitelja i sudionika u haaškim procesima. Maković je u studio donio isprintani dokument u kojem se opisuje stanje u Feralu, a Modrić je taj isti dokument poslao navedenoj online grupi. Kao u njima dobra stara vremena, kada bi im Partija poslala "depešu", okružnicu po kojoj bi svi jednoobrazno funkcionirali i djelovali, tako su i sada ti quasi intelektualni boljševički recidivi potpuno neinventivno krenuli u svoju propagandnu kampanju za spas Ferala.

Danas Feral Tribune nariče nad svojom sudbinom - nad vlastitom poslovnom, medijskom, novinarskom propasti. Pozivaju se na medijske i novinarske slobode, koje će tobože biti ugrožene ako Feral sljedeći tjedan ne izađe iz tiska. Gluposti!
Još prije tri godine taj isti Feral bio je otvoreni glasnik retorike vladajuće politike i političkih čistki u medijima. Naime, upravo preko Feral Tribuna Stjepan Mesić uputio je otvoreni zahtjev za moju smjenu sa mjesta glavnog urednika tjednika Hrvatsko slovo. Dva dana nakon zahtjeva za moju smjen objavljenog u Feralu, ja sam smijenjen i dobio sam otkaz. Za takvu se medijsku i novinarsku slobodu zalagao Feral prošlih godina.
Taj propali tjednik obični je recidiv medijskog boljševizma i oduvijek je predstavljao utočište onima koji su bili propagandisti komunističke diktature. Drugim riječima, Feral Tribune bio je instrument medijskog i novinarskog jednoumlja, a nikakva perjanica slobode.

Čitatelji i hrvatska javnost to su i prepoznali u Feralu. I rekli sve o njemu tako što su ga prestali čitati. Zato je Feral propao.

Domagoj Margetić

Tagovi

Komentari

Ipak,nije ga ugasila

Ipak,nije ga ugasila ˝nedemokratska˝ socijalistička vlast kojoj se zdušno rugao,a za koje je i nastao,već "demokratska",koja ne dozvoljava drugačije viđenje,koja je u sve medije stavila svoje poslušnike(čast iznimkama) ,koji ne "vide" dobro,koji ne govore o čemu se ne smije govoriti. koji poslušno klimaju glavom... Kakva je to demokracija u kojoj se pokrala vlastita država,u kojoj političari imaju samo jedan cilj ,a taj je ostati na vlasti . Kakva je to demokracija u kojoj se svi oni koji drugačije misle pokušavaju uništiti ili kupiti,e pa izgleda da urednike Ferala nisu mogli kupiti,pa su im ukinuli list.
Tko će sada "vidjeti",tko će sada reći....

Tko je glasao

Feral ima sto mana, ali ima

Feral ima sto mana, ali ima jednu vrlinu koja ih sve nadmašuje: kroz sve ove godine služio je za održavanje mentalne higijene, braneći nas, među ostalim, i od proizvoda poput Hrvatskog slova.
Očito je da niste upućeni, ili ste jednostrano upućeni, pa stoga s vama ne treba polemizirati.

Tko je glasao

Da Domagoj Margetić nije

Da Domagoj Margetić nije upućen??. O, je, je, i te kako! Pa i on je pripadnik one "zlatne mladeži" kakva nas je zadesila kad smo izabrali našu "sretnu političku opciju" - HDZ. I eto, tako se i ja pridružujem gomili onih koji ne daju da se afirmira bilo što hrvatsko - jer je mjera za to pristajanje uz gromoglasni ali nesposobni HDZ. A tu Margetić itekako ima zamazane prste.

Tko je glasao

Feral je bio legenda ......

Feral je bio legenda ...... dok su ga vodili i uređivali Lucić/Dežulović. Njihovim odlaskom, a pogotovo pojavom Heni Erceg sveli su se na medijsko izdanje kategorije Hrvatskog slova i sličnih - bili ultra lijevi ili desni, ako su patološki opterećeni svojim zauzimanjem prostora u svijetu većini normalnih osoba nisu interesantni.

Jedino je žalosno što, unatoč svoj promašenosti sadržaja zadnjih godina ipak nisu pronašli neku pokroviteljsku sisu (ako ima neka za šuplja hrvatska slova i tjednike, mogla se nać i za Ivančića/Erceg...),
tek toliko da tradicije radi opstane nešto što će iritirati senzibilne desničare nacionalne nam ruralnosti...

No, otišli su u legendu i svaki hrvatski intelektualac će ih kao legendu devedesetih i pamtiti... a gospoda poput pisca ovog teksta neka samo u tome činu odlaska nalaze svoja mala zadovoljstva (nadam se da ih
teret sise koja ih hrani u tome ne ometa...)

Tko je glasao

Strelica gore za članak u

Strelica gore za članak u kojem iznosiš svoj jasno oblikovani i obrazložen stav.
Na dio o uzrocima gašenja koji se odnosi na slabu čitanost i djelovanje zakona tržišta nemam što reći.

Podržavam pravo svakoga na vlastito mišljenje i izražavanje vrijednosnog suda o tim novinama, pa i takvog prema kojem je Feral "medijski recidiv boljševizma".

Ono što ne stoji i s čime se ne slažem je argumentacija tog stava:

Taj propali tjednik obični je recidiv medijskog boljševizma i oduvijek je predstavljao utočište onima koji su bili propagandisti komunističke diktature

To je ocjena koju donosiš nakon što si dao sljedeći primjer:

Stjepan Mesić uputio je otvoreni zahtjev za moju smjenu sa mjesta glavnog urednika tjednika Hrvatsko slovo. Dva dana nakon zahtjeva za moju smjen objavljenog u Feralu, ja sam smijenjen i dobio sam otkaz.

Ne vidim uzročno-posljedičnu vezu između ocjene i argumenta. Za jedne bi novine trebalo biti normalno da objave otvoreni zahtjev predsjenika države jer je neobičan zbog toga što se radilo o smjeni jednog urednika jednih novina. Ukratko, oni su samo prenijeli informaciju da je Mesić nešto tražio.

Također, ja ne znam zašto su čitatelji prestali čitati Feral, a sumnjam da znaš i ti ukoliko to pitanje nije posebno istraživano. Da jest, sigurno bi bilo objavljeno.

Priklonio bih se tome da je propao zbog razloga iz prve polovice tvoga članka.

Za drugi dio nedostaje smislena argumentacija. Navedeno to nije.

B-52

Tko je glasao

ZoomPolitikON:::... Feral je

ZoomPolitikON:::...

Feral je doživio poslovni hrah, a sve zbog jadnog svjetonazorskog usmjeranja, koje čak ni Soroš više nije želio financirati. Nisu plaćali PDV zbog nedostatnih financija za tiskanjem, nastalih uslijed slabe, odnosno nikakve čitanosti, stvar je jednostavna.

Zanimljivu je stvar izrekao književnik Maković; ona najbolje očitava usmjerenja tih jadnih novina. Razgovarajući o veličini i važnosti Ferala istakao je da njegova veličina leži u obavještavanju nacije u trenucima najveće cenzure u Hrvatskoj, 90-tih (očito da je nije bilo kada su djelovali) o ključnim stvarima (za koga, što?); slučaju Gospić i slučaju Glavaš.. uistinu, informacije od velikog značaja, nema im premca, super, dobro da su nas obavijestili i odagnali tuđmanovsko crnilo, dobro da su nam osvijetlili put izlaska iz ekonomskih kriza, nezaposlenosti, malih plaća, jada, bijede i siromaštva.

Propast Ferala spominje spominje se i u kontekstu gubitka na društveno kulturnom planu, kao da ovakava marginalija uistinu može biti dio društveno kulturne scene, jer na kraju krajeva marginaliju nitko nije ni čitao, neki si stvarno umišljaju. Nikada nisam vidio da itko igdje čita Feral.

Pompozno isticanje "gašenja" Ferala zbog kojekakvih razloga, samo ne pravih; neplaćanja PDV-a, male čitanosti itd., znak su razine svijesti onih naviknutih na jugoslavensku komunističku oligarhiju, koje su dio i ove sada već propale novine.

ZoomPolitikON:::...

Tko je glasao

@ZoomPolitikON, daj molim te

@ZoomPolitikON, daj molim te ne lupetaj. Daj mi molim te objasni što si htio ovim reći:

Pompozno isticanje "gašenja" Ferala zbog kojekakvih razloga, samo ne pravih; neplaćanja PDV-a, male čitanosti itd., znak su razine svijesti onih naviknutih na jugoslavensku komunističku oligarhiju, koje su dio i ove sada već propale novine.

Sve što ste oduvijek željeli znati o swingingu politike, medija i tajnih službi.

Tko je glasao

@45Lines Mislim da

@45Lines

Mislim da jednostavnije to nisam mogao reći!

ZoomPolitikON:::...

Tko je glasao

Nisam baš dobro shvatio.

Nisam baš dobro shvatio. Tko je autor teksta. Gore piše napisao cd a dolje je potpisan Domagoj Margetić. O ćemu se radi? Pa ako je Feral i recidiv boljševizma ja, iako ga nisam kupovao, ipak sam ga rado pročitao. Oni su na mnoge stvari gledali drugim očima nego ja i baš je bilo dobro što mogu i hoće tako pisati. No, ali to je meni bilo drago čitati jer sam vjerojatno i ja "bivši udbaš" pa je onda sve samo po sebi razumljivo. Mene je posljednjih tjedana napadalo "Hrvatsko slovo". Pa ipak nikad ne bih bio za to da ih se ugasi na ovaj ili onaj način iako mislim da nemaju veliku nakladu.

Tko je glasao

U kojem kontekstu ste vi

U kojem kontekstu ste vi stari udbaš, ako Vam nije problem odgovorit! (zoompolitikon@mail.com)

p.s.
Kako to da Vi kao iskusan politolog, novinar itd. napišete "ć" u riječi "čemu"? Nemam zlih namjera, unaprijed se ispričavam zbog male digresije!

ZoomPolitikON:::...

Tko je glasao

U jednom postu sam već

U jednom postu sam već davno napisao da neznam dobro hrvatski s obzirom da se tijekom mog školovanja pravopis mjenjao čak tri puta a onda sam više od polovice života bio u inozemstvu. Pa dođe i nepažnja i ne vidim uvijek dobro. A i mi Zagrebčani ne razlikujemo dobro "č" i "ć" što je mojoj supruzi npr. prirođeno.

A što se tiče "starog udbaša", 1992. god. Vice Vukojević je uz pomoć drugih snimio film o Bruni Bušiću. U tom sam filmu oklevetan kao "doušnik udbe". Dakle, otkucavao sam najbolje prijatelje. Odmah sam tužio i onda se ustanovilo da nemaju dokaza koje bi mogli pokazati na sudu. Nakon 15 godina dobio sam prvostupanjske presude potpuno u moju korist a sad se kisele na Županijskom sudu.

Ali taj film je u stvari bio tužba, presuda i kazna u jednom. Odmah sam izgubio posao a HDZ se pobrinuo da ga ne dobijem ni u inozemstvu, izgubio sam prijatelje, zdravlje - ukratko bio sam živ zakopan.

Tko je glasao

Pa nije njih nitko ugasio,

Pa nije njih nitko ugasio, ugasili su se sami, nerentabilnim poslovanjem. Poanta i jest da ih niste citali, kao sto ih nisam citao ni ja, ni vecina ljudi. Gotovo svi se slazu da je Feral BIO kvalitetan tjednik, pogotovo u vremenu od zavrsetka rata do trecesijecanjskih izbora. Jednostavno je bio glas oporbe, ukazivao na pogresne stvari, cesto i na nacin koji nije bio bas najbolji. Sjecam se kako su se sprdali s Tudjmanovom bolescu, i tada su za mene polako poceli nestajati. Cini mi se da su Tudjmanovom smrcu igubili svog glavnog protivnika, naklada je pocela padati i logicno je da se medij koji je izgubio svoju publiku, sto padom kvalitete, sto odlaskom glavne inspiracije pisanja njegovih novinara, jednostavno izgasi.

Tko je glasao

Da, istina je da je Feral

Da, istina je da je Feral imao vrlo kvalitetnih clanaka, te ostrih, ali opravdanih kritika, medjutim imao ih je i mnostvo zapanjujucih, provokativnih i degutantnih. Doista se ne sjecam (ako se netko sjeca neka me ispravi) da su ikada napisali lijep clanak o nekom (osim samo o jednom, bivsem politickom uzniku , niti politickom prognaniku, ni o sudioniku proljeca. Ismijavali su se sa: B. Busicem, B. Budisom, M. Veselicom, A. Kovacevicem, D. Paragom. Nebih u nedogled. Djordje Licina, Aleksandar Tijanic, Jovan Hovan su bili andjeli pri usporedbi s feralovim novinarima. Dok su prvi dobivali upute za pisanje u CK SKH-e od Jakova Blazevica, Jure Bilica, Mile Planinc feralovi novinari su ih dobivali u prizemlju dvorisne zgrade u Ilici 61. Da, tamo su se pisali naslovi "deset godina mraka", drzava stvorena na zlocinima" i drugi.
Prije pet-sest godina Mesic je pokrenuo akciju kupovanja feralovih knjiga uz parolu: "Omogucimo im da nastave pisati. Znaci i tada je Feral bio u financijskom skripcu. Zgrada koju sam spomenuo je jos uvijek na istome mjestu, neka tamo potraze pomoc. No, njima na zalost, drugarica koja im je davala instrukcije za pisanje nije vise u njoj. Valjda ih stoga, ne moze vidjeti, cuti, ni pomoci. A kada ne moze Soros, kako bi i ona.

Tko je glasao

Ne bih hrvati pisu

Ne bih hrvati pisu odvojeno... a sto se ismijavanja tice, o Busicu bas ne bih (nemam dovoljno sa/znanja), ali zar Budise, veselice i njima slicni i nisu bas i upravo samo za to - podsmjeh....

Tko je glasao

Ovih dana, dežurni

Ovih dana, dežurni samozvani "borci za medijske i novinarske slobode u Hrvatskoj", šire u Hrvatskoj opću histeriju zbog prestanka izlaženja tjednika Feral Tribune.
Na izravno pitanje Branimira Bilica i premijer Sanader pridruzio se ovoj skupini.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci