Tagovi

Fekalije na plazi, a beton u glavama - Izgradnja marine na Vlacici, Grad Supetar

Kraja devastaciji nema, Supetar je uz pomoc svih dosadasnjih, a kako izgleda i danasnjih "politickih vizionara" osuden na kompletnu devastaciju i ekolosko unistenje. Gradonacelnica se hvali devastacijom "vizure":
Čitav niz promjena koje čekaju Supetar prilično će promijeniti njegove vizure, a najznačajnija među njima je izgradnja nove marine s privezištem za 50 brodova.

Lijepo je izgleda "dobiti" novce, kreditima betonirati i graditi.. zaraditi strasne politicke pluseve na potpunom unistenju obale, turizma grada, a na koncu i svih njenih stanovnika.. Na kratkorocnoj koristi, sto nas briga za sutra.. za nove generacije.. vazno je nase danas, ono sitno, u novcaniku pa i po cjenu unistenja vlastitog grada... Jer sto su stanovnici otockog grada bez obale, bez plaza? Meni se cini nitko i nista, i jos manje od toga..

Marina na Vlacici kao ideja je cisti zlocin protiv gradana, protiv otoka Braca i grada Supetra. Kratkorocna korist koja ce nastati samom investicijom donjeti ce pogubni period nakon toga. Onaj u kojem ce potpuno nestati turizam i svi privatni turisticki smjestajni kapaciteti grada postati posve nepotrebni.. jer turisti nece dolaziti. Zasto bi? Plaze i more ce biti onecisceno, morske struje potpuno promijenjene, mega bogatasi i mega jahte parkirati ce se na par sati, ostaviti ekolosku katastrofu iza sebe, mozda pojesti neki obrok i ici dalje.. a grad Supetar nece imati svoju plazu, ali ce zato imati gomilu smeca i unisteno podmorje, sa svim zivim bicima koje se tu nalaze.. Beton, beton i beton.. to nije urednost, to je iskljucivo glupost.

Marina na Vlacici je ideja koja nije pala na pamet niti jednom covjeku u proslosti naprosto zato jer je to podrucje potpuno nezasticeno od vjetra, plitko i posve neprikladno za brodove. Zasto nitko od nadleznih i odusevljenih ovom devastacijom nije pitao stare ribare kako to da se to podrucje nije nikada koristilo ni kao priveziste za male ribarske brodove? Zato sto im  odgovor ne bi pasao, jer na Vlacici i malo jaci maestral razbija brod.

Citam i ne vjerujem svojim ocima... Idejni projekt je u toku, gradonacelnica Ivana zahvaljuje Domagoju Marojevicu na uspjesnoj pokusaju devastacije svoga mjesta.. kaze:

Na sreću imamo podršku u Lučkoj upravi i njenom ravnatelju Domagoju
Marojeviću, s kojim smo uspostavili odličnu poslovnu suradnju.

Zadnji je cas za reakciju.. krajem sijecnja udruzeni zlocinacki projekt na putu je dobijanja lokacijske dozvole:

Idejni je projekt napravljen, predan je i zahtjev za dobivanje lokacijske dozvole.     

Da li je taj Idejni projekt prije izdavanja lokacijske dozvole stavljen na javnu raspravu? Da li gradani Supetra imaju pravo na informiranost o politickim potezima i planovima koji drasticno mijenjaju njihove zivote i dugorocnu buducnost? Da li gradani imaju pravo ista reci i sudjelovati u ovakvim drasticnim odlukama po njih?

Postovana gradonacelnice Markovic, postovani gosp. Marojevicu,

koliko dugo mislite da ce izdrzati grad Supetar kupajuci se u fekalijama i nafti sa mega jahti? Bez mora i ciste obale? Posve betoniran, bas kako se vama cini prikladno.. uredno.. posve civilizacijski dosegnuto.. Ovaj grad treba turizam ali treba i gradane, treba obalu, treba more, treba mnogo toga... prije svega treba pameti da se ne dozvoli devastacija "naprisnim" i "nadobudnim" politicarima.. jer poslije nece biti kajanje dovoljno... obalu i more, grad se ne moze unistiti da bi ih se moglo popraviti pokajanjem kad i sami uvidite koliko su vam ideje neprimjerene i devastirajuce..

Eh, da napomenem, ...ne cisti se grad betonom vec metlom.

linkovi:
 http://yachtsincroatia.com/novosti/2660/supetar_u_vlacici_gradi_novu_marinu_za_50_brodova
 http://www.lucka-uprava-sdz.hr/Novosti/tabid/76/articleType/ArticleView/articleId/59/Supetar-u-Vlacici-gradi-novu-marinu-za-50-brodova.aspx

Nadam se da ova studija nece dovesti do izgradnje te marine... usprkos svesrdnom angazmanu gospodina Marojevica, a kako izgleda i gradonacelnice..
 http://puo.mzoip.hr/UserDocsImages/Elaborat_19_12_2013_1.pdf
 http://puo.mzoip.hr/UserDocsImages/Elaborat_19_12_2013_1.pdf

Prosle godine bilo je problema sa ekoloskim oneciscenjem plaze Vlacica i od dosadasnjih, "malih" zagadivaca, sto mislite da ce se dogoditi ako se vas projekt oneciscenja i betoniranja pregrada za morske struje uistinu i ostvari?

I sto cete nakon sto se to dogodi?

reci.. upsss.. zao mi je, nisam mislila nista lose..
a onaj "zainteresirani", kojem ni najmanje nije stalo do mjesta, jer mu ne treba, jer mu smeta.. ce samozadovoljno protrljati ruke ispracajuci mladost ovog grada na od vas pokrenutom putu "trbuhom za kruhom" ...

Ovo je samo nastavak devastacije plaze Banj? Ili to moje "oke nesto krivo vide"? napisala sam: Zadnji udar na zadnju gradsku plazu ... a bio je to ipak predzadnji, marina je preuzela to pocasno mjesto "zavrsnog udarca"..


Prikaz veće karte

.

Komentari

Nova granica kupalista ... crna linija- Supetar samo lucki grad?

Granica kupalista se "naglo" pomakla... kazu neki zbog marine, neki kazu da je posmik poceo pojavom svjetionika.. koji je naglo, pred nekih "par" godina izmjesten na vrh od Punte.. te da je legalna granica luke i kupalista time odavno zapecacena???? Cudno? Da, nadasve cudno.. jer javnost nije nikad informirana po cijem naredenju je svjetionik izmjesten, tko je donio odluku, tko je izdao gradevinsku dozvolu, napravio studije.. projekt luke i projekt izmjestanja.. Jednako kao i oduzimanje dijela plaze vlacica u "lucke" svrhe, "legalisti" provode zakon do kojeg se dode na nacin da se pojave neke odluke o kojima nitko nista ne zna... a za par godina se "novi" na njih pozovu, jer zaboga.. mi smo "legalisticka" drzava, zar ne?

U ovom mjestu bi trebala gradska uprava prvo obavijestiti gradane sto se sve promijenilo a da nitko o tome nije obavijestio one koji tu zive..

Danas bi bilo posebno interesantno pratiti reakciju javnosti kad bi ona znala kako je plaza Vlacica "skracena" ..

Supetar - lucki grad

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Kad ekonomiste upitate di je

Kad ekonomiste upitate di je u tin njihovin proračunima i jednadžbama utjecaj na okoliš onda dobijete odgovor da je to vanjski faktor.

Svi su već odavno zaboravili izgradnju ogromnoga lukobrana i pristaniša u Supetarskoj luci, na koji su potrošeni silini novci, pa je lukobran ka pristaniše za trajekte posta zbog bure vrlo brzo neupotrebljiv i tako stoji do danas već 25 godin ako ne i više. Naravno, uz dodatne troškove moralo je bit izgrađeno novo pristaniše.

Tko je glasao

Prevara??? neuskladeno sa GUPom, potrebna ekoloska studija

Ocjena je potpuno neprofesionalno napravljena i sa svrhom izbjegavanja ekoloske studije kao i nadleznosti Ministarstva graditeljstva i zastite okolisa te samim time i formiranja strucnog povjerenstva koje bi odlucilo o ekoloskoj prihvatljivosti..

iz elaborata...
ZAHTJEV ZA OCJENU O POTREBI PROCJENE UTJECAJA ZAHVATA NA OKOLIŠ ZA ZAHVAT: „UREĐENJE DIJELA OBALE VLAČICA U SUPETRU, OTOK BRAČ “

Jedan od osnovnih dokumenata za ishodovanje lokacijske dozvole jest idejni projekt izraden od „Prostor-Split“ (oznaka projekta T.D. 06/13) za uređenje dijela obale Vlačica u Supetru

Tijekom izrade Idejnog projekta za zahvat uređenja dijela obale Vlačice u Supetru, odgovorni projektant je dao Izjavu, temeljem Zakona o prostornom uređenju i gradnji (NN 76/07) članka 107., o usklađenosti idejnog projekta s Prostornim planom uređenja Grada Supetra (Službeni glasnik Grada Supetra 03/09)2.

iz sluzbenog glasnika 03/09
BROJ: 03/09 SLUŽBENI GLASNIK GRADA SUPETRA 14. travnja 2009.
(2) Na području Grada, prema PPSDŽ, određene su sljedeće građevine od važnosti za Županiju:
b) Pomorske građevine
•morska luka za javni promet – luka Supetar
•luke nautičkog turizma - marine kapaciteta manjeg od 200 vezova:
Supetar – Stari porat (kapacitet 150 vezova)

GPN Supetar
- naselje Supetar, unutar kojeg su razgraničene..
- uz navedene površine, označene su i lokacije namjena na pomorskom dobru te
akvatoriju Luke Supetar: morska luka javne namjene državnog značaja, sportska
luka – LS, luka nautičkog turizma – marina – LN („Stari Porat“), kojima se
detaljnija razgraničenja utvrđuju odgovarajućim UPU-ima; označene su i lokacije
uređenih plaža (R3) u okviru površina ugostiteljsko-turističke namjene («Vela
luka», «Bili rat», «Tri mosta», «Banj», «Vlačica») - čija se razgraničenja utvrđuju
odgovarajućim UPU-ima; označena je i lokacija pročistača (IS) na lokaciji Vrilo te
sportske građevine (R4) «Mali plac»

Stari porat nije mjesto na kojem je po idejnom projektu napravljena marina/priveziste..

samim time citav projekt ne smije proci lokacijsku dozvolu te ga povjerenstvo treba odbiti.. za "aneks" starom portu, bas kako je u idejnom projektu nacrtano, potrebno je izraditi stotine studija, posebno se to odnosi na ekolosku studiju i jos posebnije na utjecaj gradevine iz idejnog projekt, privezista sa molom vecim od 50m na plaze vlacica i banj..

TKO ODLUCUJE O OVAKVOJ INVESTICIJI? o potrebi za ekoloskom i ostalim studijama? o isplativosti?

Članak 4.
(1) Zahvati koji su određeni u popisima zahvata u Prilogu I. i II. ove Uredbe u nadležnosti su
Ministarstva.
(3) Za zahvate iz Popisa zahvata iz Priloga II. ove Uredbe, Ministarstvo odlučuje o zahtjevu
za ocjenu o potrebi procjene utjecaja zahvata na okoliš.
(4) Kada se za zahvat iz stavka 3. ovoga članka utvrdi potreba procjene utjecaja zahvata na
okoliš, Ministarstvo za taj zahvat odlučuje i o zahtjevu za davanje upute o sadržaju studije o
utjecaju zahvata na okoliš.

i u cemu je caka ovog elaborata koji kaze da nista to ne valja, skoro po niti jednoj osnovi, ali da ipak ne treba ekoloska studija? u tome sto zele izbjeci jurisdikciju veceg tijela koje bi ih vrlo vjerojatno zaustavilo i trazilo ekolosku studiju utjecaja na okolis, koja nema sanse proci vec i po napisanom u ovom elaboratu..

elaborat : http://puo.mzoip.hr/UserDocsImages/Elaborat_19_12_2013_1.pdf
Uredba o nadleznosti i potrebi za ekoloskom studijom: http://www.mzoip.hr/doc/Propisi/Nacrt_prijedloga_uredbe_06_08_2013.pdf
sluzbeni glasnik grada supetra 03/09: http://www.gradsupetar.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=1...

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

uobičajeno zajebavanje

Obala d.o.o. je stara i vrlo iskusna firma..., mislim da su još uvijek u onoj zgradi gdje se prodaju karte za trajekt - ona velika koja i izgleda kao trajekt, gore na prvom ili drugom katu sa na jugoistoku - to ti je uz put

oni su očito dali suvislu procjenu:

nikako marina i zbog studije valovanja i zbog rizičnog manevriranja trajekta,
ne zadovoljova osnovne sigurnosne uvjete
preporuka Lučkoj kapetaniji odustanak od ovakvog projekta marine koja će dodatno u zagušenom lučkom prostoru udaviti sve

zaključak Lučke kapetanije kao zauinteresiranog "investitora" (to ćemo svi mi platiti) je prirodan: ne trebamo ovakvu studiju, mi bi sve 5

Tko je glasao

ako nešto ima obavezu proći ovakvu studiju

to znači da to nešto je siguran isisavač love za sve (odnosno jednu jedinstvenu stranku) - od važnosti priključen na pumpu za isisavanje. Ta pravila igre odavno je polielita savladalai.
ako je studija loša, tim više
na jednom te istom imat će kontinnuum za isisavanje - održavanje bez ikakvih papira
a ovako postavljen "lukobran" u bračkom kanalu, osigurava već za nekoliko godina ponovo pozamašnu lovu iz proračuna

Tko je glasao

umjesto zelenila neka se stavi beton

sjećam se komentara jedne strankinje, Amerikanke :'vi Hrvati ste ludi. imate predivnu prirodu. ali kao da se nje sramite, kao da se sramite zelenila. pokušavate gdje možete postaviti betonske zgradurine, betonirate obalu, betonirate plaže. betona ima svuda ali nema više zelenila, nema više pješčanih uvala i borovih grana koje se ogledavaju u moru.

w. ;)

Tko je glasao

iskustvo komunikacije sa gradonačelnicima:

vlada totalni totalitarizam

prednjače gradonačelnici hdz - oni bez dlake na jeziku nameću htijenja, onda ih uvijenije slijede sdp, hns i koji već

tako da je očito do daske moć pražnjenja love za stranke

u tome su sve mreže

Tko je glasao

U Supetru sam bio ovo ljeto

U Supetru sam bio ovo ljeto prvi i jedini put u životu.
Izgradnja marine na mjestu koje je navedeno u dnevniku je, po meni, teži idiotizam.

S jedne strane imamo trajektno pristanište, pa onda malu lučicu, pa slijedi mjesto koje je predviđeno za tu marinu, a iza toga je plaža i nekakav turistički kompleks.
I sad bi trebalo tu uvaliti marinu i ostaviti mjesto bez plaže.

Time bi Supetar postao tranzitno mjesto za druga odredišta na Braču i sklonište za nautičare, a sami bi mogli zaboraviti na druge oblike turizma.

Bolje bi im bilo da obnove asfalt na postojećim cestama na kojima sam se prošlo ljeto na bicikli osjećao kao da vozim off road.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Vinkovci na moru

Pa... Supetar ima tu nesrecu da je daleko najruznije mjesto na Bracu i sluzi kao tranzitno mjesto do onih ljepsih:) Tako je vec 50 godina.

Tko je glasao

Pitam se sada gdje su ZELENI

Pitam se sada gdje su ZELENI , gdje je ZORAN , gdje su ostali . Rogove dobijam na ovakve glupave projekte...

Justice for all !

Tko je glasao

busola

daj ne budi dete, "zeleni" su tamo gdje treba reketariti one sa puno love, nuklearce, ugljenare, naftaše, kada treba gurati tzv. "obnovljive" izvore ili električne automobile koje subvencioniraju carbon capom. oni su tamo kada treba tužiti zbog izrade hidrocentrala, kada treba zalivati bojojm tuljane, kada treba bajati da kravama treba staviti filter u guzicu kako ne bi ispuštale metan i co2, i kako bi snizili prosječnu temperaturu zemlje za 0,00000001 stupanj. svakodnevni problemi radničke klase sr hrvatske trenutno nisu u njihovoj "agendi". oni su zamišljeni i zagledani daleko u budućnost, nije ti to stvar za obični puk koji samo gleda use nase i podase, i koji se ne briga o strahotnim posljedicama loženja fosilnih goriva.

Tko je glasao

Robot zato namjerno i stalno

Robot zato namjerno i stalno pitam :) ...

Justice for all !

Tko je glasao

Robot zato namjerno i stalno

Robot zato namjerno i stalno pitam :) ...

Justice for all !

Tko je glasao

no comment ili no quarter

http://www.jutarnji.hr/supetar-u-teksasu--jeff-blackard--americki-poduze...

ima li smisla komentirati činjenicu da je teksašanin odlučio prenijeti duh dalmacije u teksašku pustopoljinu, a mi smo bez obzira na španjolska i italijanska betonizacijska iskustva odlučili za nepunih 20 godina uništiti ono malo prirode što nam ostaviše naši stari...u kombinaciji sa par aktualnih vijesti (sanaderova mađarska svinjarija, igrokaz sa perkovićem...) poželiš da se sa kriminalcima radi onako kao što rade u saudijskoj, ukrao si kume...dobro, ovamo rukicu prijane, kvrc. generalna prevencija.

Tko je glasao

vec kad si sanadera

vec kad si sanadera spomenuo... na njegovom sudenju je bilo nesto i o supetru... sto je nekako naglo preskoceno pa je na zalost sve ostalo visjeti i dalje u zraku... neizreceno...

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

hm

ima neka tajna veza...za sve ljude zaaaakon kruuut, njome čovjek sebe veže, kada bire seeebi puuut, plink, plink, cing, cvingl...težak zadatak za tebe dragi watsone, poveži malo vitra, polarnog medu i bukovca.

Tko je glasao

jel mislis ovako

jel mislis ovako nesto?
https://picasaweb.google.com/lh/photo/dbDBcGbI0Bq8KI1yfRfd89MTjNZETYmyPJ...

ali to je tako staaaraaaa prica....

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Ajme, ja sam žestoki

Ajme, ja sam žestoki protivnik aktualne bjesomučne utrke za vezovima koja sasvim jasno vodi u scenarij koji će stvoriti nesagledivu štetu nautičkom turizmu, a sve u okolnostima kada je i u stručnim krugovima i na državnoj razini vlasti isti prepoznat kao neželjeni. Ali ovaj dnevni čini mi se jako lošim. Dopuštam da nekome zahvat nije sjeo i da je protiv njega, dapače, ali, ali, mislim da su kritike nategnute i pretegnute.

- ne radi se o nikakvim megajahtama, već o 50 manjih plovila
- zahvat se ne događa na potezu prirodne obale već na potezu koji je odavno betoniran, devastiran
- ne radi se o marini već o privezištu što je do neba različito
- idejni projekti nikada nisu išli na javne rasprave jer javne rasprave treba završiti davno prije
- autor projekta je najugledniji arhitekt u široj, dužoj i dubljoj okolici, arhitekt u pravom smislu riječi, i više od toga, sa mediteranskom dušom,... rijedak, jedini

U dnevniku postoji link na Zahtjev za ocjenu o potrebi procjene utjecaja zahvata na okoliš i u njemu se da pročitati dosta toga, preporučam pročitati prije širenja daljnje rasprave.

Ne kažem da sve treba a priori blagosloviti i ne biti kritičan, i ja bih imao nekih pitanja, prijedloga, napišen kad i ako stignem,ali mislim da je dnevnik načelno promašen. Veseli me što se u njemu na pollitici otvara drugi aktualni konflikt između Zaklade Otok Brač negdje između mora i zvijezda sa aktualnom vlasti Supetra vezano za plažu Banj i njeno zaleđe. Ovu zakladu dugo pratim i svako me malo oduševe nekom sitnicom, mislim da su prototip savršenog društva posvećenog brizi za baštinu. Gradonačelnica je odgovorila na ovaj njihov žestoki dopis, i barem nakratko izgleda da ni taj problem ne mora biti strašan i nerješiv što ne znači da neće loše završiti. Potražit ću link.

Tko je glasao

kakve veze taj link ima sa

kakve veze taj link ima sa marinom, jer cini mi se da si o tome pricao na pocetku komentara?
kakve veze ima da li je arhitekt zvucno ili nezvucno ime i da li je dizajnerski marina lijepa ili ne? meni je napr. maketa super... samo ne znam da li ce se u buducnosti "zaposliti za stalno" netko "za bacijat ulje" tako da stanje bonace bude trajno? lijepo mi je na maketi vidjeti i rasirena jedra jedrenjaka, sva jedra, flokovi.. sve.. na tom ulju od mora.. u kojem se brodovi sidre a "djeca" igraju vaterpolo na terenu ogradenom netom do... ma bravo! super ideja koja valjda iz politickih razloga ima zadovoljiti sve, one koji vole vaterpolo i one koji vole gledati ulazak/izlazk brodova... projekt je dizajnerski lijepa slika i apsolutno nista vise.. slikanje je posao slikara a ne arhitekata... arhitekti osmisljavaju prostore, dizajnerski ali i funkcionalno, i to na nacin da uzmu u obzir utjecaj onoga sto rade na sve u okolini..

gradovi i obala nisu slikarska platna ni lego igraliste.. ova marina sluzi za upropastavanje svih gradskih plaza oneciscenjem sa brodova, fekalijama i naftom jer upravo tako idu morske struje.. u valau, kao i svugdje drugdje na svijetu... polozaj marine naprosto nije adekvatan, to mjesto nikad nije sluzilo za priveziste jer tamo naprosto puse.. shvacas, vjetar? i jugo i bura i tramuntana i maestar.. mostic koji je nacrtan na marini - je na mjestu kraceg i manjeg mostica koji je pred par godina naprosto pukao pod naletima prirode.. te ce faza 2, ako se ovo arhitektonsko rjhesenje usvoji biti dodatak T na taj mostic... da bas ne propadne ulozeno i da se uopce ti dokovi mogu koristiti.. priveziste ili marina? oneciscenje je pri boravku ljudi na mostu, pri ulasku i izlasku s aprivezista, iz toaleta i slicno.. pa kako god se tebi cinili zgodnim i manjim problemom priveziste umjesto marine ono je puno veci problem... odabran polozaj marine - je plitko more za takve brodove, dakle za ocekivati je da ce ga i kopati i produbljivati kako bi se uopce mogli veci brodovi privezivati..

naprosto to nije mjesto za privezivanje brodova.. osim ako se u buducnosti citava uvala ne misli pretvoriti u luku i ponistiti sve gradske plaze..

marine se principijelno ne rade u uvalama ni na mjestu gdje unistavaju ostale potencijale obale.. primjer dobro odabrane lokacije za marinu su icici, gdje je ona postavljena na jednom recimo "ravnom" dijelu obale koji se nije koristio za kupanje i slicno.. osim toga tamo je i zagadenje moguce dovesti u kontrolu unutar podrucja marine.. Supetar ima jedino mjesto gdje unutar postojece luke moze raditi priveziste za prolaznike s mora a to je unutar stare luke ispred kapetanije... to kad rijese gdje ce sa ribarskim brodicama...( inace bih preporucila "probu" marine na vlacici, nek zainteresirani probaju nagovoriti ribare da onih pet sest brodica vezu na vlacicu... i ostave tako jedno par dana ... Razgovor sa ribarima bio bi za mene jedan dobar pocetak javne rasprave i razmisljanja.. ) sto se tice marine i privezista, ako je bas nuzno tako nesto graditi za grad supetar onda se treba potraziti prikladna lokacija a ona je svakako negdje u podrucju kampa ili starog industrijsko/trgovackog dijela ... ideja koja bi donjela puno novaca je tocenje mega jahti i "benzinska" na doku... to je i jedini nacin da se takva investicija isplati jer je to i jedino sto fali na ovom dijelu jadrana.. boksovi za tocenje nafte na brodovima... posto znam da je to slijedeci korak i slijedeca svijetla "investicija" onda je jos vise jasno zasto vlacica nije nimalo prikladno mjesto..

pored svih mojih "insinuacija" jedno priveziste da bi bilo atraktivno treba imati wc i tuseve za ljude sa brodova.. da bi oni imali razloga bas tu stati i ostati jednu noc.. koji park u gradu supetru treba postati "betonska kocka/nuznik" da bi se zadovoljili ti uvjeti privezista? ili privezani trebaju ici u buduci-stari hotel Jadran kojem je takoder vlasnik amerikanac i koji se uparvo gradi i proizvodi sa nelegalnim istakama na vrhu, katovima i ostalim nakaradama ... a vlasnik hotela po prirodi stavri preuzeti koncesiju za sitne pare na tu marinu jer je... zaboga bas on najbolje polozen sa turistickim objektom prema njoj?

ne znas ti jos puno toga... a sve se uglavnom na kraju svodi na uobicajeno.. crpljenje love iz javnog, krsenje zakona, manipulacije javnosti a jednog dana ce mozda netko reci i da je to kriminal...

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

primjer marine na prikladnom mjestu

marina

kad vidis ovu sliku onda jos otidi na kartu i pokusaj smjestiti istocno od supetarske luke takvo zdanje jer je tamo jedino prikladno mjesto za ovakve poslovne aktivnosti... negdje ispod kampa i danasnjeg konzuma, prije uvale babin laz..

to je naprosto ono sto grad supetar treba traziti od drzave i od lucke uprave split i od ministarstva graditeljstva umejsto predlozene investicije..

na zalost stvari stoje poprilicno naopako.. krenule su tako ukidanjem lucke kapetanije supetar i prebacivanjem ingerencije na split.. zatim je splitska lucka uprava prosirila luku maltene na plazu, jednostavnom akcijom "izmjestanja svjetionika" .. te dobila pravo doredivati sto ce gradanima supetra graditi i sto je z anjih prikladno bez da ih itko ista pita jer je to podrucje automatski "drzavno"... nakarada, zar ne? jer danas o tom potezu ne odlucuje ni drzavna gradanska vlast vec tek neki tamo odabran cinovnik u luckoj upravi...

on moze predlagati, on moze organizirati financiranje, i to bez stvarnih pitanja bilo kome od onih na koje se to odnosi.. gosp. marojevicu, poznatom po nasipavanju makarskog lukobrana zemljom, kao i aferama "dobijanja" polozaja u luckoj upravi po pravu "clanske iskaznice mladezi" ... ne mora i nije stalo do bilo kojeg mjesta nad kojim ima ingerenciju.. a ima ju.. iz dalekog splita on je od politike dobio pravo da kao cinovnik mijenja vizure, gradi i devastira kako mu se sprdne.. pa cak i angazirajuci poznate arhitekte... koji se na zalost nisu dovoljno pozabavili ovim projektom.. no d ai jesu, stvar ne bi bila nimalo bolja, nasao bi marojevic nekog drugog da mu nacrta u 3d, lijepo i sareno upravo ono sto je njemu na pameti i u finacicjksom inetresu.. i tako je HDZ mladez nastavila upravljati i devastirati splitsku zupaniju, kad im je vec u splitu otezana situacija..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

kratko ću na sve gore

kratko ću na sve gore napisano.

- link je baš onaj za koji iznad pišem da ću ga potražit, ima itekako veza s onim što pišem, pročitaj

- o silne je važnosti tko je arhitekt, a Edo je po mnogo čemu neobičan arhitekt koji nije zvučno ime, ali ima dušu, brine, misli, piše, prati, bori se na svoj način za ovo isto za što se ti boriš,... stavio bih ruku u vatru da nikad ne bi u Supetru stavio potpis na ovu žabokrečinu iz Ičića

- o vjetrovima ti puno piše u zahtjevu, pročitaj. To što privezište nije apsolutno sigurno savršena je obrana općeg dobra jer ga štiti od domorodaca koji bi se željeli tu sigurno, stalno i mukte vezivati. Da mi je imati čarobni štapić ja bih donio propis u kojem bi pisalo da privezište za plovila nautičkog turizma ne smije biti apsolutno sigurno od vjetra. Na takvome se nije moguće vezati, ostaviti brod i otići negdje tri dana. Piše ti i koliko ono zbog toga neće moći biti potpuno iskorišteno

- jesu li predviđeni sanitarni čvorovi ili nisu? Ne znam. Mislim da bi trebali biti, a što se tuširanja tiče mislim da ne bi.

- tko će dobit koncesiju, ne znam, ali ipak znam da je investitor Županija što je ogromna opća vrijednost u odnosu na investitora privatnog politički pogodnog tajkuna, koji je upravo nezaobilazan kod investiranja u luke nautičkog turizma

- pitanje tko treba odlučiti što s tim prostorom isto je do sada bilo čisto kao suza, da bi došlo do realizacije prvo je to morala odlučiti županijska vlast, a onda potvrditi lokalna vlast. Upravo se to i dogodilo. Dakle u domeni političkog odlučivanja svi koji su trebali odlučiti odlučili su. Nažalost nisam siguran da će to tako i ostati za ova privezišta.

- moguće ja ne znam mnogo toga, daj nam ispričaj

Tko je glasao

posalji edu na lice mjesta..

posalji edu na lice mjesta.. rado cu ga odvesti na rucak i pokazati mu vizure... ne na maketi, vec u sasvim "live" formatu... u stvari bi ga rado upoznala..

odvesti cu ga da poprica sa ribarima i nek ih pokusa nagovoriti da svoje brodove privezu u njegovo priveziste..

odvesti cu ga brodom ili cemo prosetati na vrh punte da vidi novi/stari hotel od merona amerikanca koji se upravo izdize iznad odobrenih gabarita bas u pozadini njegove marinkse vizure..

do supetra nije tesko doci, postoje mnogi trajekti koji pristaju u relativno novu trajektnu luku koja je smjestena istocno od stare... pred nekih tridesetak godina... bas radi toga sto luku nije moguce siriti na zapad bez velikih steta a da bude i zasticena od vjetrova...

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Tako je...

Ako dotični nije napravio temeljiti izvid na licu mjesta, on je već po meni neprofesionalan, ma kako mu fensi nacrti izgledali.

Ne bi bilo prvi put, a tog se možemo nagledati na zadarskim otocima koji su u proteklih desetak godina "oplemenjeni" nebuloznim rješenjima morske arhitekture, da se gradi nešto protivno zdravom razumu i prirodnim zakonima, pa najednom brod koji je na staru rivu mogao pristajati i po jakom vjetru, na novu, "poboljšanu" ne može, žalo se stvara na krivoj strani, a izgled predstavlja šaku u oko.

Osim toga, kakav je to argument da je "obala ionako betonirana"? Betonirana plaža, a sa strane mali žalo, najčešće je ono što treba mještanima, domaćim gostima i mladeži - nitko od njih ne želi ležat satima na nekoj plaži, već želi kupanje spojiti s komutiranjem, skočiti u more, vani kartati ili pročavrljati, gledati tko prolazi, skočiti do kafića, dućana ili doma na ručak, pa se vratiti.

Ne dajte svoju obalu!

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

betonirani dio do plaze... je

betonirani dio do plaze... je prakticno jos uvijek plicak.. napravljen je pred nekih 20 ili 30 godina samo zato da razbija valove jer se po toj ulici nije moglo prolaziti ako puse bura ili jugo jer je more nosilo i vise od tri metra velike valove.. sve do prvih zgrada..

kad malo jace puse i sada je tako, ne moze se hodati tom cestom, a ni po tom betonu jer "zalijeva".. dakle taj dio jest na neki nacin plaza ljeti a zimi parkiraliste za automobile prije pjesacke zone.. sve dok jako ne puse..

mulic, na istom mjestu kao sto je predviden idejnim projektom i danas postoji... pukao je pred nekoliko godina pod naletima valova.. iza tog mulica bilo je vaterpolo igraliste i mjesto skupljanja mladosti.. odrzavala se i "divlja" liga..

@27itd .. daje potpuno besmislene primjedbe jer ako se tamo kupao onda jako dobro zna da je taj isti mul i ta ista obala na takvoj vjetrometini i potpuno otvorena na valove da nikakvo priveziste nije moguce... osim ako se ne napravi anex ovog idejnog projekta i doda jos lukobrana i vjetrobrana...

@27.. ako je ovdje upoznat sa "vizurama" i ostalim prilikama jako dobro zna da je marina na vlacici potpuno neprimjerena i da mnogi mjestani misle kako je to samo neki hir, nesto sto nije moguce da ce se desiti jer je sve to potpuna ludost.. i sto se tice zagadenja plaze i sto se tice vezivanja brodova na nezasticenom dijelu obale, ali i da nema nigdje wc, tuseva ni ducana... ni mogucnosti za tocenje goriva.. zna da more nije dovoljno duboko, zna i da bi produzavanje molica poremetilo potpuno morske struje i dovelo do jos vise nanosa zala na plaze banj i vlacicu.. kao i smeca.. @27.. ako je tako blizak lokaciji takoder zna da je u Supetru jedino moguce mjesto za priveziste i tankanje jahti i megajahti u staroj luci ili u novoj luci priveziste a tankanje opet tamo gdje je ranije i dolazio tank-brod za benzinsku crpku.. @27.. zna kao sto i svi mjestani znaju da je jedino suvislo mjesto za pravu marinu (ne priveziste vec marinu) u mircanskoj luci ili ispred konzuma.. dakle par km istocno ili zapadno od same luke.. ovisno koji lobi pobijedi u "privlacenju" investicije... i da bi to onda moglo mozda biti i financijski opravdano.. kazem samo mozda.. jer nisam vidjela niti jednu fizibility studiju.. posebno je nisam vidjela ni za ovu "ideju" na vlacici.. valjda je nisu radili jer nema nikakve sanse da se njome moze opravdati investicija od 20milijuna kuna... niti bi za samo mjesto ona mogla ista donjeti u financisjkom smislu bez daljnih devastacija a to znaci stetu... i potpuno drugi smisao i nacin zivota u "novosupetarskom manhatenu".. valjda mjestu za bankare, modu i ostalu elitu koja ce dolaziti megajahtama... da vidi .. zvonik supetarske crkve... izbliza.. ili ne znam zbog cega drugog kad nakon devastacije prirode nece vise nista ni ostati.. cak ni ljudi..

srela sam nekolicinu.. mnogi pricaju da ako se ovo realizira supetar nema dalje mogucnosti za zivot i da planiraju otici.. ako se nastavi..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

i dalje nisi pročitala ono na

i dalje nisi pročitala ono na što sam te uputio, nažalost niti ono što sam ti napisao

da probam sažeti ovaj tvoj predzadnji debeli pasus;

Nama, građanima Supetra smeta što će županija sasuti neopravdano visoka sredstva u realizaciju ovih privezišta (ako je to točno to je razlog za uzbunu cijele županije osim građana Supetra). Posebno nam smeta što će se time smanjiti mogućnost realizacije jedne velike marine nedaleko odavde za koju se bore lobiji naših i njihovih privatnih investitora.

Dalje ću nastaviti viziju; baš kao i u svakom drugom manjem i većem naselju na obali.

A svi ne mogu imati velike prave marine. Prave marine su već razdjeljenje, i to deset puta više nego ih je strategija na državnoj razini dopušta, dobili su neki, a mnogi su i izvisili. A mala privezišta od 5, 10, 50 mjesta mogu imati skoro svi, samo se to baš ne sviđa lobijima privatnih investirtora.

Gdje bi u malim i velikim mjestima trebalo raditi tih 5,10, ili 50 privezišta. Pa tamo gdje je najmanja šteta, Supetar srećom ima jedno takvo, ružno, već devastirano, betonsko, nekorisno, praktično u mistu.

nastavljaš upotrebljavati termine megajahte i marina

Jesi vidila ovaj projekt, jesi li ga tražila, bi li ga trebalo pogledati prije dizanja revolucije?

pročitati Strategiju razvoja nautičkog turizma i Studiju koja joj je prethodila, lobiji znaju da u njoj piše da se njihove želje ne mogu uplaniti.

Tko je glasao

evo si me natirala otvoriti

evo si me natirala otvoriti županijski plan, gle,gle, prije smo imali Supetar 150 vezova, Supetar - Mirca 190 vezova, a u novi plan stiže još Malačnica 250 vezova, ali stiže i Sutivan 200 vezova. Šta da kažem, nikome to ne smeta do te mjere da nitko za to nije ni čuo. Supetar i Sutivan, spašeni ste, 790 vezova, evo idem zbrojit cijeli Brač.

Tko je glasao

jel mi mozes dati link na

jel mi mozes dati link na novi zupanijski plan kao i datum od kad je vazeci tj. kad je izglasan?

strasno me zanima kako zadnja varijanta tog zupanijskog plana izgleda i koje mu je zadnje izdanje, u nekoj razumnoj velicini... da se vide sve te ideje koje zupanija ima za razvoj srednje dalmatinske regije..

ili najbolje da stavis sliku u komentare na ovom dnevniku, ako moze, molim te..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

http://www.dalmacija.hr/tabid

http://www.dalmacija.hr/tabid/259/Default.aspx

na dnu zadnje izmjene 9/13 Službeni glasnik od 22. listopada 2013.

Tko je glasao

to sam vec prije vidjela.. u

to sam vec prije vidjela.. u tekstualnom dijelu nema nista o marini pristanistu na vlacici, a karta je potpuno nepregledna jer se ne moze uvecati (ili ja to ne znam) na mjeru da se ista moze vidjeti na podrucju supetra tj. citave uvale o kojoj je rijec..

mene naprosto zanima zadnja karta malo sireg supetarskog podrucja, najnovija.. nema je na netu a da je icem korisna

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Eto ga na!

E, sad, kako smo već ustanovili, ovo što bi se trebalo graditi u Vlačici nit je prava marina, nit je pravo pristanište, izvan sezone nema baš nikakvu funkciju, u sezoni se upropaštava gradska plaža, tako da u kontekstu tih novih 790 vezova doista ne vidim drugi smisao ziđanja, osim da se za xy milijuna kuna iskrcaju tone i tone betona.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

to nije gradska plaža niti se

to nije gradska plaža niti se ištra upropaštava, niti se tu ljudi kupaju, eno ti je martin napisao. Izbriši to iz glave. Betonska riva, stara i ofucana na kojoj slučajno možeš vidit 5 kupača u srcu sezone.

Tko je glasao

ova tvrdnja je poprilicno

ova tvrdnja je poprilicno lazna i pausalna.. i vrlo vrlo neprofesionalna.. upravo govoris o mjestu gdje je pred par godina bilo okupljaliste gomile gradana oko vaterpola.. i mjesta gdje se poneki suncaju na betonu ali mnogi kupaju na zalu pored.. kad nema nelegalnog ispusta otpadaka, naravno.. (za sto je konacno osigurana sanacija odvodnje, konacno)..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

točno, može se ponekad

točno, može se ponekad vidjeti poneko kao se sunča, i dalje ne gledaš linkove koje sam dole stavio pod martinov komentar, žalo je ostalo praktično . Čini se da je ostalo i vaterpolo igralište kao i da je onaj okrugli dio ispred kafića namjenjen kupačima.

Tko je glasao

i tebi savjetujem pročitati

i tebi savjetujem pročitati državnu strategiju i studiju koja joj je prethodila. U njuj je na početku 2008. zapisano, naravno indirektno; u Supertu ne uplanjivati nove luke nautičkog turizma, iz prostornih planova izbrisati one koji su već uplanjene, nove vezove ostvariti unutar postojećih luka otvorenih za javni promet kao privezišta.

znam da mnogi čitaju strategije sa podozrenjem, ajde pročitaj pa me interesira tvoje mišljenje o njoj. Tko je sudjelovao u njenoj izradi i što su zaključci i zaduženja.

Tko je glasao

šta misliš

kakvu važnost za donošenje nekog plana ima strategija?
.... osim što služi kao ukrasna maska copy-paste teksta odredbi i ciljeve na početku planova

Tko je glasao

Za sada u mom okruženju

Za sada u mom okruženju nikakvu. Ali to ne umanjuje njenu vrijednost niti ne skida obavezu da se poštuje. Njen sadržaj zbroj je zajdničkog napora desetaka osoba od kojih je svaka pojedinačno upućenija u materiju nego smo ja, ti i ona. Zato te dokumente prije promišljanja ove problematike treba pročitati. Ne može se ignorirati zbroj zajedničkog mozgovnog napora nekoliko desetaka osoba najupućenijh u ovu problematiku. Kad će izrada strategija postati važna stvar, a obaveza provođenja državnih strategija postati stvarna obaveza županijskih planera? Ja ti to ne znam, ne izgleda uskoro. Ja sam pokušao jednim dnevnikom nagovoriti ministricu da to počne baš sa ovim županijskim planom. Nije upalilo. A znam i razlog. Jer sam sam. Da se po tom pitanju digla revolucija tko zna što bi bilo. Da je razultat te revolucije ispalo bar snažnije civilno društvo moguće bi ponovna revolucija prema nekoj budućoj ministrici što promijenila..... Ali sad smo tu di smo. Sve skupa u županiji nekakav otpor županijskom planu dalo je ravno pet osoba, da, bila je u Zg jedna mala konferencija za tisak Zelena akcije. I to je sve. Dok nas je pet, predstavljamo redikule. Nije pitanje samo nautičkog turizma već postoje i mnoga druga pitanja. Nije problem niti što nas je pet, problem je što nas je svakim danom sve manje, ja sam se zapravo iz svega isključio, samo me slijed komentara na ovom dnevniku "navukao" da se zakačim u raspravu,.... evo zatvaram

Malačnica 250 vezova, nikad čuo, ajde da vidim di je to. Ja nemam ovlaštenje i ne znam staviti ovde sliku, strašno. A nikome ne smeta. Sutivan također.

Tko je glasao

Hlebine baš nisu u SDŽ

ali, ka da jesu

kakva ministrica, bog te pomogao

znam da s njom dijeliš simpatije prema ex komesarki, ali.....
kakva obavez da se poštuje strategija... ti padaš s marsa... u zemlji u kojoj to sve već piše u ustavu, koji ima stvarnu snagu, pa je skoro svaki zakon koji se donosi u totalnom neskladu s njim, ustav se mora poštovati, ali eto, nema ga ni u tragovima u novom Zakonu o prostornom uređenju
strategija=uljepšavanja što više....teško će pomoći kozmetika

Tko je glasao

nikad nisam imao simpatije

nikad nisam imao simpatije prema MMD ali ću uvijek pljeskati svakom njenom dobrom potezu, baš kao i prema aktualnoj ministrici. Pogotovo ću joj pljeskati dok mi je pred očima derogiranje tih dobrih poteza. Da mi je čarobni štapić obje ne bi dočekale drugi mjesec svog mandata, ali i jednoj i drugoj skidam kapu za svaki dobar potez koji su učinile. Za razliku od ostatka civilnog društva, pa i cijele pollitike,....

vezano za odnos strategija i dokumente prostornog uređenja. Odbila je ministrica slijediti ono što sam u dnevniku od nje tražio. Loše, grozno. Nije joj bilo niti sve čisto, trebala je malo recimo improvizirati. Ali je zato u novi Zakon o prostornom uređenju ubacila nekoliko riječi koje nitko u ovoj državi još nije pročitao.

Pri utvrđivanju polazišta i donošenju prostornih planova te razvojnih dokumenata (strategije, planovi, programi i sl.) koji se donose na temelju posebnih propisa, a kojima se utječe na prostorno planiranje ili prostorni razvoj, Država i jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, te druga javnopravna tijela dužni su međusobno surađivati i uvažavati ciljeve i interese izražene u dokumentima više razine, odnosno šireg područja. boldano je novo

Vidiš, stvorila je apsolutno čistu osnovu da se kod slijedećih izmjena županijskog plana dogodi revolucija. Jer tada će još uvijek u strategiji pisati ono što i danas piše. Ja sam sposoban istovremeno vikati "Hoću novu ministricu" i "Bravo Anka", a ti i vi niste. Niste niti u odnosu prema osobama, niti u odnosu prema sadržaju pojedinog zakona. Zakon o strateškim investicijama je grozan i tko kaže išta pozitivno o bilo kojem dijelu njegovog sadržaja pizda. Osjećaji ispred razuma. MMD oličenje zla, ne smije se slučajno reći ništa što bi slučajno mogle biti shvaćeno kao pozitivno, pobogu zar nešto očekuješ od ministrice,........ naravno da očekujem od koga ću očekivat, sv. Petra možda....

Tko je glasao

Okej, ali...

Objasni ti meni onda čime opravdavaš ovu investiciju od puno milijuna? Povrat investicije je vrlo upitan, poboljšanju života ne doprinosi, a ne radi se niti o arhitektonskom remekdjelu koje samo sebe opravdava. Dakle?

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

uopće je u financijskom

uopće je u financijskom smislu ne opravdavam, ne znam brojke, kad se brojke stave na papir moguće ispadne da županija troši novce neracionalno i neopravdano. Tada bi se očekivao napad na županiju svih ostalih osim supetrana. A sada napad imaš iz Supetra, vi zločesti porošiti ćete neracionalno vaše novne za naša privezišta. naopako je.

Tko je glasao

nije naopako.. jer je posve

nije naopako.. jer je posve priglupo dopustiti investiciju koja ce supetru trajno oduzeti gradsko kupaliste zato da bi netko omastio brk bespotrebnom i nelogicnom, ekoloski i ekonomski stetnom investicijom..

koja bi na kraju dovela i do dodatnih troskova gradu a nedostatak turizma bi mu smanjio prihode.. osim hotelu, naravno..

imas mozda najnoviji idejni projekt marine u digatalnom obliku?
cijenila bi "strucnu" podrsku ili bolje receno slikovnu tih tvojih "insajderskih" informacija..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

nemam nikakav projekt, na

nemam nikakav projekt, na stranicama ministarstva zaštite okoliša prikazano je mislim dovoljno, stavio sam već dole link pod martinov komentar

Tko je glasao

da li si vidio najnoviji

da li si vidio najnoviji projekt marine na vlacici?

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao
Tko je glasao

ok hvala.. to je ipak

ok hvala.. to je ipak najbolje sto sam vidjela na netu...

samo fali nesto, meni osobno se cini znacajno, sto na ovim nacrtima nije vidljivo... nadam se da ce uskoro biti i to moguce vidjeti na netu

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Kvake i osobne koristi..

ajde ajde.. zbroji .. ti koji sam sebe nazivas "protivnikom marinizacije".. toliko velikim da nisi do sad pogledao ni GUP za vlastitu okolinu..

no reci ti meni, pored toliko marina i privezista predvidenih GUPom da li dodatne luke, aneksi luka i ostalo mogu imati ikakvog smisla?

a bilo bi lijepo kad bi ovom stovanom citateljstvu objasnio kako to da je "Vlacica" postala "Stari porat"?

Kome treba takva interpretacija?
Nadasve koliko je smisleno tvrditi da je izgradnja ogromnom mola i neceg sto visi slici na lukobran u slicnoj duzini od 50tak metara.. potpuno istog utjecaja na more i podmorje kao da niceg nema? kao da je to sastavni dio porta, makar se radi o potpuno odvojenoj cjelini posve otvorenoj u smislu sirenja lucnih zagadenja, plus kopanje podmorja, plus izmjene mijenja morskih struja i vjetrova... na glavne gradske plaze?

netko je vrlo odlucan u unistenju supetarskog turizma.. kao sto je i netko drugi vrlo odlucan da "mazne" pare na precjenjenoj investiciji.. od 20milijuna, koja ni sa zlatnim kvakama ne moze prijeci 10, a vrlo vjerojatno bi i 5milijuna bilo dovoljno da se izbetonira ca. 1500m3 betona mola i time uniste obje gradske plaze nepovratno..
Marina Vlacica je jedan interesantan spoj ... raznih malverzacija u kojem uz pomoc javnih sluzbi i lokalne politike nikakva steta nije dovoljno velika da bi se par ljudi okoristilo, par politicara prodavalo "kvake", bar dok sve ne postane bjelodano kaos.. (jedno dvije godine cca. dakle) ..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

gore sam ti samo dao minus i

gore sam ti samo dao minus i neću potrošiti niti jedno slovo na ona boldana aktivistička lupetanja koja pokazuju potpunu neupućenost u procedure i propise. Vlačica nije postala Stari porat nego si ti to na krivi način spojila. Imaš argumente da na osnovi nekakve nezakonitosti zaustaviš neki zahvat koji ti nije sjeo. Izvoli, imaš čak i moju podršku, zakonito prije svega. Ali u onome što si napisala i citirala nema ništa. Osim prepoznavanja tvoje/vaše pozicije početnika.

naopako je, ne da i pored tih marinetina ovo ima smisla, već ovo ima smisla i bez njih

Tko je glasao

Da li bi i jedan strucni

Da li bi i jedan strucni argument koji podrzava ovu "investiciju" naveo?

Da li je istina da je taj aneks Starog porta potpuno izdvojena cjelina u morskom smislu? Da li je istina da ce sprijeciti prolaz vecih brodova do Starog porta? Da li je istina da ce se izgradnjom takvog mosta unistiti plaze Vlacica i Banj? Da li je istina d ace se kopati podmorje i izmijeniti morske struje? Da li je istina da svaki vjetar koji puse u Supetru prakticno onemogucava privezivanje brodova na tom mjestu? Da li je istina da su u idejnom projektu nacrtani brodici malih gabariti da bi se napisalo 50 brodova i da je sve na neki nacin besmisleno jer stvarno stane jedva 7-8 normalnih carter brodica? (koje mogu stati i ispred kapetanije bez unistenja plaza i ostalog?

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci