Tagovi

Federativna Eurozona?

Potencijalni kolaps španjolske Bankie, težak 40 milijardi eura, bio je prošlog tjedna dovoljni povod za spekulaciju oko njemačkog "državnog udara" u Brusselsu. Prema pisanju Guardiana Njemačka je sklona stati iza ideje "federalne bankarske unije", kao alternative prijedlogu Hollanda o euro obveznicama - ukoliko prezadužene članice Eurozone i dalje žele držati glavu iznad vode. U ime najblaže rečeno "kontroverznog" spašavanja eura francuska Vlada i Europska komisija izrazile su snažnu podršku ideji "bankarske unije".

Prema mogućem nacrtu "bankarske unije" - 17 članica zemalja Eurozone trebaju se odreći fiskalnog suvereniteta (kontrole nad državnim proračunom i bankama) u korist Europske središnje banke (ECB) a za uzvrat "deponirati" sav nacionalni dug u "objedinjeni dužnički fond". Pred međunarodnim financijskim tržištima za otplatu dugova u roku od 25 godina "garantirala" bi - Njemačka. Fiskalnu politiku svih zemalja Eurozone - austerity i samo austerity - izravno bi preuzela ECB a za provođenje momentalnih i drastičnih sankcija bio bi nadležan Europski sud (European court of justice).

Prema procjeni New York Timesa u igri je 3 billijarde eura duga 17 zemalja Eurozone (svaki euro iznad 60 posto zaduženosti svakog nacionalnog BDP-a).

Prema pisanju Guardiana predsjednici Europske komisije, Vijeća i ECB-a te šef eurogrupe svih ministara financija Eurozone trebaju pripremiti nacrt prijedloga "dublje fiskalne unije Eurozone" do idućeg EU summita, predvidivo do kraja mjeseca.

- Zakonsku osnovu većih ovlasti ECB-a (prvi korak ka "bankarskoj uniji") upravo razrađuju timovi pravnika u Brussselsu i Berlinu kako bi posrnuloj grupaciji španjolskih banaka omogućili izravni transfer od 40 milijardi Eura iz Eurozone a ne EU i time spasili Španjolsku poniženja "strukturalne prilagodbe" cijele nacionalne ekonomije, piše Reuters na temelju izvora "bliskih Brusselsu i Berlinu" a prenosi news agencija France24.

Žurbu opravdava strah od ponavljanja grčkog scenarija i u Španjolskoj (4. najjačoj europskoj ekonomiji) koja bi teško dočekala eventualnu ratifikaciju federalizirane Eurozone u nacionalnim parlamentima a onda i u EU parlamentu, predvidivo 2015.g.

Većina analitičara procjenjuje kako bi ideju "federalizirane eurozone" objeručke podržale zemlje slabijih ekonomija.

Prema pisanju Guardiana prašinu oko plana "bankarske unije" pokušala je slegnuti glasnogovornica Europske komisije rekavši kako "nema master plana" dok je glasnogovornik njemačke kancelarke ideju otklonio ali ne i isključio, rekavši kako je "riječ o nekoliko godina, sigurno ne o rješenju sadašnje problematične situacije."

Britanski premijer Cameron poručio je Angeli Merkel iz Osla kako se Njemačka ne bi trebala "isticati" u spašavanju eura (imajući u vidu njegovu nedavnu zajedničku izjavu sa Obamom "kako se nešto hitno treba poduzeti za spas eura") dok je britanski kancelar George Osborne "kod kuće" izjavio BBC-u: No way. Britanija neće biti članica nikakve europske bankarske unije.

Bivši ministar vanjskih poslova u Vladi SPD- a i "zelenih" (1998.) Joschka Fischer pozvao je Angelu Merkel da "zbog najboljih namjera i na mirni način" ne dovodi Europu do ruba samouništenja "po treći put" u povijesti Njemačke.

Svjetski bogataš i mecena George Soros izjavio je kako bankarska unija vodi do "Eurozone u kojoj će dominirati Njemačka i u kojoj će se razlike između zemlje kreditora i zemalja dužnika neprestano povećavati. Periferija Eurozone će postati kronično depresivno područje kojemu kronično trebaju pozajmice - predgrađe Njemačkog carstva."

Uzbuna oko "državnog udara" u Brusselsu pada u vrijeme novih prognoza oko ishoda ponovljenih izbora u Grčkoj koji ne idu u prilog politici čvrste ruke "austerity measures" . Prema zadnjim anketama, Syriza na izborima dobija 30 posto glasova i mogućnost formiranja lijeve koalicijske Vlade. Lider Syrize Alexis Tsipras prošlog je tjedna izjavio kako "Angela Merkel ne posjeduje Europu", reagirajući na uvredljivo ponašanje Njemačke prema Grčkoj (referendum). Ukoliko osvoji vlast Syriza planira nacionalizirati javni sektor - banke, telekomunikacije, energetsku industriju i zračne luke - odbiti "plan izlaska iz krize" te izaći iz NATO-a (program Syrize u 40 točaka: http://www.zcommunications.org/greece-syrizas-40-point-program-by-syriza).

Ulje na vatru koja prijeti održivosti "oštrih mjera" fiskalpakta dolijevaju i rezultati nedavno održanog glasovanja francuske dijaspore (u prvom krugu) koja je - kako navodi RFI - unatoč malom odazivu dala prednost socijalistima. Predizborno istraživanje Radio France i Ipsos-Logica predviđa u drugom krugu glasovanja (u zemlji) pobjedu socijalista i koalicijskih partnera sa 45,5 posto glasova što znači da francuska - uz predsjednika socijalistu - dobiva i Vladu socijalista/ljevice.

Generalni sekretar Europske konfederacije sindikata Bernadette Segol sadašnji je neoliberalni model fiskalpakta nazvala "napadom na europski socijalni model", nastao konsenzusom europskih država nakon 2. svjetskog rata. - Neoliberalni model je diktat u kojem je demokracija gubitnik. Taj stil ekonomije počiva na napadu na radne odnose i plaće ugovorene kolektivnim ugovorima, ruši mirovinske beneficije, uvodi fleksibilizaciju tržišta rada, slabi socijalnu zaštitu i pravo na štrajk, privatizira javne usluge. Znamo da takva ekonomska politika ne funkcionira i neće moći funkcionirati. Znamo da je nepoštena i da udara na najslabije."

Komentari

Na većinu pitanja...

Thilo Sarrazin je u knjizi "Europa braucht kein Euro" (europa ne treba euro) već odgovorio. Drugo pitanje je, treba li Hrvatska političku integraciju i pomoć Europe u tranziciji, kako bi se konačno otela iz komunističko-udbaškog kriminalnog zagrljaja.
Na ovo drugo pitanje možemo odgovoriti sa "da" ukoliko konstatiramo da je hrvatski problem prije svega političke, a ne ekonomske naravi.

Tko je glasao

WOW,

teske rijeci. Thilo Sarrazin je takodjer osoba teskih rijeci (populistickih). Jos nisam procitao njegovu knjigu o euru i ne mogu suditi o sadrzaju iako pretpostavljam da je njegovo predznanje po ranijoj funkciji izuzetno. Medjutim, svako znanje ne vrijedi nista ako se gleda kroz nastranu prizmu (da se pristojno izrazim). Njegovo prvo stivo ne daje previse nade za objektivnost, narocito nakon nedavnog gostovanja na njemackoj televiziji. Da budem iskren, njegova retorika i pristup su glavni razlog zasto jos nisam smogao snage uhvatiti se te lektire. A i vasa retorika o "komunisticko-udbaskom" kriminalnom zagrljaju ne odstupa od nacina izrazavanja jednog Thilo Sarrazina.

Eto ali i to nekom sluzi na cast. Naravno ovisno o gore pomenutoj prizmi.

" Onaj koji se zeli obogatiti u danu, bit ce objesen za godinu."

Leonardo Da Vinci

Tko je glasao

Odlican sazetak

samo ima tu u pozadini problema koji se ne vide a cine situaciju jos slozenijom. Naime, u Njemackoj se dogadja nesto sto je kod nas u stvari pravilo. Politika gura svoje po svaku cijenu a narod tek polako - najcesce prekasno - shvaca problematiku. Evo jednog izvoda koji indicira stanje :

" 1. Mit dem ESM entsteht eine bankähnliche Behörde auf europäischer Ebene,
an welche die Staaten Europas mit einer Frist von sieben Tagen das Vermö -
gen ihrer Bürger abliefern müssen, wenn diese Behörde das so bestimmt.
2. Der ESM kann Regierungen und Bürger Europas verklagen. Umgekehrt ist
dies nicht möglich.
3. Alle ESM-Vertreter genießen vollständige Immunität und beschließen über
ihre Gehälter in unbekannter Millionenhöhe in geheimer Abstimmung.
4. Nationale Gesetze und Verfassungen der europäischen Staaten sind für die
Belange des ESM außer Kraft gesetzt.
5. Der ESM wird nicht durch demokratische Wahlen legitimiert.
6. Auch später gewählte europäische Regierungen können an den Beschlüssen
nichts mehr ändern. Sobald der ESM-Vertrag ratifiziert wurde, treten die
genannten Punkte in Kraft.
Zusammengefasst kann man sagen, dass unsere Regierungsvertreter gerade
dabei sind, einem europäischen Finanzputschgesetz zuzustimmen, das die
finanzielle Hoheit der europäischen Staaten mit der Ratifizierung durch die ESMLänderparlamente
unwiderruflich an eine sich selbst verwaltende europäische
Bank abgeben wird.
Diese Bank bezieht ihr Budget in nahezu unbegrenzter Höhe aus den Haushalten
der europäischen Nationalstaaten. Das beim ESM arbeitende Personal kann
nicht kontrolliert werden und genießt vollständige Immunität. Möglichkeiten zu
Klage oder Widerspruch gibt es keine........ "

Oprostite sto sam koristio samo copy/paste. Ako treba prevod, rado cu ga u nekom sledecem postu objaviti.

Ovo je izvod jednog teksta koji se odnosi na ESM ugovor i na to sto njemacka vlada pokusava sakriti pred svojim gradjanima a cega nasi nisu niti svjesni niti imaju bilo kakvog utjecaja na te cinjenice. Mogu samo reci, blazeni oni koji zive u neznanju jer se nemaju cime opterecivati !

Problemi u EU su ogromni. Kako god se okrene ne valja. Ako se njemacki narod probudi na vrijeme i osjeti da im ga vlastita vlada u snu nabija duboko u straznjicu, puca sve. A ako ne onda je problem isti samo da onda i oni tonu skupa sa ostalima kao najveci neto platise.
Politika gura spasavanje eurozone u cijelini javno zbog povijesnih razloga. Da li u pozadini postoje geostrateski razlozi je stvar spekulacije. Sigurno je da Njemacka ima preko 60% svog izvoza unutar eurozone i time ima objektivne razloge za takav postupak. Da li ce u toj situaciji prevagnuti dobit ili trosak to jos nitko ne moze procijeniti.

Soros sa gore navedenom izjavom ima sigurno pravo. Medjutim, nije poznata cijena koju njemacki narod mora platiti za takvo stanje. Ta nepoznanica stvara ogroman otpor.

Pokazalo se na primjeru Grcke da ni u svijetu financija ne postoji perpetum-mobile. Princip davanja kredita da bi se kupovali proizvodi vjerovnika ne ide u nedogled. Na kraju pate i jedni i drugi. Zanimljiva je u tom kontekstu cinjenica da je grcka u toku prosle i ove godine smanjila place za 20%, mirovine za 30% a povisila izdvajanja za nabavu vojne opreme za 8% !!! A zbog cega pitam se. Tko to prijeti Grckoj toliko da je to opravdano. Glupa igra. Iza zatvorenih vrata se kolo srece i dalje okrece.

Grci opravdano izlaze na ulice. A i njemci bi mogli uskoro. Tuzbe na BGH protiv ESM-a su vec pokrenute. Ishod nepoznat.

Cameron grca u vlastitim problemima i smatram da su njegove izjave vise okrenute ka domacim problemima koje ima. Reakcije na fiskalnu uniju i na oporezivanje financijskih transakcija unutar EU su ga stavile u marginalnu poziciju na europskom politickom parketu. Iako su te reakcije bile uvjetovane s jedne strane jakim lobiistickim strujama britanske financijske oligarhije a s druge strane cinjenicom da financijski sektor u britanskom BDP-u ima poveci udio i time mora biti zasticen, EU ga je stavila za kaznu u cosak srama. Sada se pokusava javiti da jos postoji i da "mozda" ima i neki komentar. Komedija.

U principu ja to vidim ovako. Sto politicari vise vriste da nema alternative za nesto, to je jasnije da itekako ima alternative, samo suprotne njihovim interesima !

Zasto je EU potreban Euro ?? Koji objektivni razlog postoji za raspad europske unije ako nestane Euro ?? Nikakav. Dapace. Osnivanje EU je bio i ostao projekt industrijskih snagatora. Proizvodni kapaciteti su prije stvaranja EU u jakim drzavama vec dostigli mogucnost apsorbcije kroz nacionalna trzista. Dakle trebalo je otvoriti nova trzista pod vlastitom kontrolom bez mogucnosti upliva nacionalnih interesa (vidi sta se dogadja sa hrvatskim nacionalnim interesima po pitanju jedinih privrednih grana koje jos postoje makar na papiru). To je prva tocka. Druga je, mogucnost "optimiranja" proizvodnih troskova kroz jeftiniju radnu snagu. To se postiglo "outsourcing-gom" proizvodnih procesa u nove clanice. Od prvog dana je bilo ocigledno da sa instantnom liberalizacijom protoka roba i kapitala unutar clanica unije, a istovremeno ogrnicavanjem slobodnog kretanja gradjana novih clanica, nije ciljalo na ujedinjenje u pravom smislu rijeci vec stvaranje ekonomskih prednosti jacih clanica. Dvostruka korist za jake, nikakva za slabe.
Sada idemo u novu rundu. Ukoliko bi doslo do raspada Eura ili izlaska pojedinih clanica opet imamo iste dobitnike. "Optimiranje" troskova ide korak dalje jer slabljenjem novih valuta - kako god se zvale - smanjuju vrijednost rada bazirane na "tvrdi" euro. Eto opet dobiti (za odredjene strukture). Problem je da se prvo treba osloboditi bankarski sustav od tereta razdruzivanja na racun poreznih obveznika. Nije problem u otpustanju grcke u bankrot vec se treba stvoriti "exit strategije" za banke (narocito francuske a ne toliko njemacke kako se uglavnom pretpostavlja) koje su izlozene po tom pitanju. Zato je i sprega Merkel/Sarkozy bila toliko jaka. Hollande je jos previse "zelen" da bi u startu bio svjestan koliko njemci rade na njihovom spasavanju. Radi se samo o kupovanju vremena. Najveci udio u "pomoci" grckoj se koristi za servisiranje dugova prema stranim bankama. Ukoliko bi ECB i dalje sirila svoj, za sada, prikriveni otkup bondova posrnulih EU clanica doslo bi do toga sta radi FED vec dugo. Napuhavanjem bilance ECB bi financirao exit poslovnih banaka sa ogromnom dobiti na racun svakog pojedinog, sadasnjeg i buduceg, gradjana unutar EU. Ponovno, privatiziranje dobiti i socijaliziranje gubitaka u MEGA obliku.

Sto to nama treba ???? Pitam Vas svakog pojedinacno. Sto to hrvatskoj treba ????????

To je jednako glupo kao tvrdnja da Hrvatska nema alternative nego uci u EU. Glupost do bola !!!!!!!!!

" Onaj koji se zeli obogatiti u danu, bit ce objesen za godinu."

Leonardo Da Vinci

Tko je glasao

Odlična analiza! 350

Odlična analiza!
350 njemačkih tvrtki potpisalo je prosvjedno pismo u kojem traže od njemačkih parlamentaraca da odbiju ratifikaciju European Stability Mechanism (ESM) koji funkcionira unilateralno, diskrecijski (bez pogovora, koliko god treba) i neopozivo.
http://www.irishtimes.com/newspaper/world/2012/0609/1224317568965.html

Očito je domaća industrija procijenila kako Angela Merkel ne igra samo za domaću reprezentaciju.

Ukoliko ESM prođe Sloveniju će to koštati "tričavih" 3 milijarde eura.
http://www.courtfool.info/en_EUROPEAN_ACTION_AGAINST_ESM.htm

ESM youtube s engleskim titlom:
http://www.youtube.com/watch?v=VA6aoJGd07w

Šta to treba Hrvatskoj? Točnije, tko je "Hrvatska"? Političari, mediji, Todorić, Tedeschi...? Što bi rekao Kitz - "Oda radosti". Da parafaraziram Rebela, dabogda nas Karamarko učio ekonomiji.

Što bi bila alternativa? Stopama Norveške?

Tko je glasao

alternative za nas vise nema.....

i to stvarno mislim. Jer je odluka pala. Odgovor na pitanje tko ju je donio ovisi o tome koliko povrsno/plitko analiziramo dogadjaje i postupke. Ali vrijeme u kojem smo trebali reagirati je proslo i time vise nije ni vazno tko je donio odluku. Zasto je donesena je sasvim jedna druga tema. Jer korektna procjena tih faktora utjece na nasu sensibilnost na buduce odluke i postupke.
Ne mogu si do danas oprostiti da nisam spremio ni jedan primjerak novina u kojem je vlada preko cijele jedne stranice, poput ogromnog oglasa, hvalila prednosti pristupa uniji. Doslovno me ubila cinjenica da je svakom tockom tog poopsirnog i lijepo ilustriranog teksta potpisivala kapitulaciju. Tu je bilo rijeci o tome kako ce europska unija sa svojom pravnom strukturom uvjetovati pravedniji hrvatski pravni sustav ! Da ce ojacati borba protiv korupcije ! I jos toliko toga cega se nazalost sada ne mogu sjetiti. Bilo bi super ako netko ima tu jednu stranicu koju sam vidio u NL pa mi moze na neki nacin pomoci sa nabrajanjem jer bi se tako rado osvrnuo na svaku od tih navoda. Tu su javno i otvoreno priznali da ne znaju i ne rade nista produktivno niti da su u stanju bez vanjske pomoci osmisliti/provesti elementarne smjernice civilnog drustva.

TOTALNA KAPITULACIJA koju su slavili kao pobjedu. ODVRATNO !

No, kao sto rekoh. Nama je vaznije da smo svjesni razloga jer nam daje mogucnost drugacije perspektive na "lik i djelo" naseg kolektivnog vodstva. Ja sam vec u drugim postovima napomenuo da smo sa novom strukturom, po mom subjektivnom misljenju, krenuli na bolje. Ne da je dobro, ali je bolje. I to je nesto.

Po meni, hrvatska ama bas nikad ne bi usla u EU. Jednostavno ne postoji niti jedan jedini objektivni faktor u korist tog ulaska. Ako bilo tko od cijenjenih citatelja ima neki takav razlog, vrlo rado cu se upustiti u iscrpnu polemiku !!

" Onaj koji se zeli obogatiti u danu, bit ce objesen za godinu."

Leonardo Da Vinci

Tko je glasao

EUforija - radosni dan za Hrvatsku

Ovo je moralo biti prokleto dobro: Počeo je opsežni projekt Euforije "u organizaciji Centra za međunarodni razvoj, Hrvatskih izvoznika, TF Marketinga i regionalnih razvojnih agencija, čiji je cilj hrvatske poduzetnike, menadžere i građane pripremiti na izazove koji ih očekuju ulaskom Hrvatske u EU". (index.hr)

Evo dobrih vijesti - riješiti će se nezaposlenost 100 000 građana Hrvatske, barem onih obrazovanih, koji će napustiti Hrvatsku a u zamjenu ćemo dobiti Bugare i Rumunje. Jetiniji Bugari i Rumunji će dovesti do pada cijene rada (ovo je posebno radosna vijest pa će tako konačno pasti i "rigidni" hrvatski Zakon o radu.
Odlično je i to što država neće više moći poticati tzv. stratešku proizvodnju u gubicima pa će brodogradnja, tekstilna industrija, HŽ i HEP ili konačno otpasti ili će se privatizirati.
"Mali problem" (mada je i to odlično) predstavlja rast trošarina u energetici, od plina do ogrjevnog drveta.
Dalje, u Hrvatskoj se više neće moći prodavati drugorazredna roba (pri tome se misli na hrvatsku drugorazrednu robu) kao što se ni do sada nije prodavao bofl.

Šef EU komisije u Hrvatskoj Paul Vandoren vidi "veliku šansu za Hrvatsku" a Ante Babić (direktor Centra za međunarodni razvoj (CID) i potpredsjednik Hrvatskih izvoznika) zaključuje:
"Ulazak u EU značit će povećanje konkurentnosti i efikasnosti, manje uvozne cijene, povećanje kupovne moći i naposljetku gospodarski rast. Na temelju nekih prijašnjih iskustava, ulazak u EU bi mogao generirati 2-3 posto ekonomskog rasta". (index.hr)

Pod uvjetom rezanja socijale, zdravstva i drugih krvopija državnog proračuna.

Šlag na kraju: ako Hrvatska baš želi uvesti Euro može to učiniti (na žalost) tek u srpnju 2015.g.
Valjda ćemo do tada nekako izdržati.

Tko je glasao

Fiksacija svemoćnom Njemačkom?

Uopće, fiksacija na "bogati Zapad" - "svi su bogatiji od nas, nešto nije u redu,što prije uđemo to bolje, šta god da košta".

Nekoliko "pro-EU" komentara koje sam čuo u zadnjih godinu dana.

- Država je bankrotirala, ako ne uđemo u EU propast ćemo (EU fondovi su naša jedina šansa) - poznata političarka (panično)
- Naučiti će nas Nijemci redu i kako treba raditi. Naš svijet je neuk pa neka vidi kako svijet živi - gastarbajter koji je zaradio pristojnu mirovinu u Njemačkoj
- Hrvatska će biti gospodar Balkana, europski policajac, čuvar kršćanstva - sažeto, lokalni političari desnice
- Hrvatska ima pamet i povoljni geostrateški položaj (naša industrija ionako nikada ne može biti konkurentna) - trivijalno, lokalni političari tzv. ljevice
- Tko je pametan obogatiti će se preko noći - protuhe raznih vrsta
itd.

Svi zajedno: ne može nam biti gore nego što je. Svatko će se već nekako snaći. EU će uvesti red u Hrvatsku itd.

ČIni se da je Jens Weidmann, predsjednik Bundesbanke, bio prorok kada je prošle godine izjavio: “Događaji u Grčkoj doveli su Euro zonu do raskrižja: budućnost europske monetarne unije odrediti će način na koji će se ova situacija rješavati”.

Grčka bi mogla biti okidač i za druge "exite", a to onda bitno mijenja sliku EU za koju je na referendumu glasovalo navodnih 70 posto birača.

Konzervatvni birtanski uglednik Simon Wolfson ponudio je ekonomistima 250 000 funti za najbolji scenario izlaska iz europske monetarne unije:
http://www.bbc.co.uk/news/magazine-18193962

Tsipras je upozorio EU kako neće ucjenjivati Grčku, procjenjujući kako je prezadužena Grčka potrebnija EU nego obratno (unaprijed je odbacio poziv PASOK-a i ND-a za formiranje pro-bailout Vlade nakon izbora 17. lipnja):
http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-18417642

Tko je glasao

Pa sta da kazem........

ja to vidim potpuno jednako (NEGATIVNO a ne kao gore navedeni politicari).

Ne da gore ne moze biti. BITI CE GORE. GORE, GORE, NAJGORE !! A to da ce nam pamet "iscuriti" - pobjeci po kojekakvim EU drzavama - u to bas i ne vjerujem narocito. Za VK ljude iz trazenih podrucja je i do sada bilo potpuno jednostavno dici sidro. Da li u EU ili bilo gdje od Australije preko Kanade ili sve do Novog Zelanda. A za ostale, koji su htjeli a nisu mogli, pricali da hoce ali im se nije dalo, mislili da hoce pa se zadnji cas prestrasili,..... njima ionako nema promjene. Za sve ostale kojima su zalupljena vrata u facu ranije, oni pak imaju "stvarno veliku priliku" za ulazak na EU trziste rada. U BUGARSKU !! HaHa. Sta nam prodaju ti nasi EU majstori. Europsko trziste rada nam je sirom otvoreno.

Jao, opet mi se zeludac okrenuo. I to rano jutro. Bljak !!

" Onaj koji se zeli obogatiti u danu, bit ce objesen za godinu."

Leonardo Da Vinci

Tko je glasao

Crne zastave na dan ulaska u EU

Na dan ulaska u EU, ako do tada ne propadne, u što se iskreno nadam, građanstvo bi moglo izraziti svoje odušev ljenje crnim zastavama.

Ja ću je sigurno objesiti, jer će za mene biti crni dan dan dan ulaska u federaciju opasniju i zlokobniju od SFRJ, po hrvatske interese i hrvatske građane.

Predlažem svima koji su iskreno protiv EU, a takvih je velika većina građana RH (inače ne bi mijenjali ustav da nas utrpaju u tu opasnu i nedemokratsku državu), a pogotovo udrugama "Volim Hrvatsku" i sličnima da vješanjem crnih zastava "na taj zlokobni dan " podrže akciju "Crne zastave žaljenja za hrvatskom slobodom i hrvatskom državom" i tako pokažu svijetu i hrvatskim političarima da samo oni žele taj nakaradni pravni okvir koji guši narode i njihove države:
http://www.vecernji.hr/kolumne/zbogom-ideji-jedan-narod-jedna-drzava-kol...

Tko je glasao

simoblicki ucinak bi stvarno bio jak.

Iako, kako je vec receno, je to trebalo organizirati i puno prije. Ali nikad nije kasno !! Svakako bi se odmah pridruzio takvoj akciji. Brine me jedino da ne spadam i ne zelim da me se ubraja u bilo koje desne struje u ovoj drzavi. Nisam protiv EU jer mi je hrvatsvo sveto. Ne spadam ni u umjerene nacionaliste a kamoli u hard-linere. Jedino vidim, znam i potpisujem da je EU stvoren, strukturiran i odrzavan od neoliberalnih hardlinera koji idu preko leseva na socijalnoj razini. To hrvatima donosi samo jos vecu patnju jer cementira nepravde koje su pocinjene i onemogucava strukturne promjene koje ne idu u korist krupnom kapitalu.

Ja sam protiv takve nepotrebne patnje naroda. Ne-mogucnost promjena koje bi bar mogle dati naznaku neke bolje - daleke - buducnosti (od silne psiholoske vaznosti), kroz europske regulative su blokirane. Svaka zastita domace ekonomije je onemogucena, potpore su moguce samo kroz odobrenje "big-brothera". Vanjsi "partneri" mogu haraciti prema pravilima i zakonima koje su sami napisali. Pa to smo sve imali vec zadnjih 20 godina. Ljudi/grupe su stvarali okvire kojim su legalizirali (ili dijelom legalizirali) nepravedne postupke. Kako je "adfilantrop" savrseno napisao u svom tekstu "anti-lopov deklarativni".
Kao sto sam nekoliko puta isticao, ne radi se o dobrobiti naroda u uniji to je samo DEKLARACIJA deklarativnog anti-lopova. Sloboda protoka roba i kapitala bez restrikicija uz istovremeno ogranicavanje kretanja naroda i ogranicavanja pomoci naroda (kroz drzavu) svojim sunarodnjacima (potpore, restrikcije uvoza u korist zastite domace proizvodnje, etc.) otvoreno pokazuju principe na kojim pociva EU. S druge strane pogledajmo koliko je EU briga kako se drzava odnosi prema gradjanstvu. Samo jedan primjer. Koga u EU briga sto ce kod nas ostati na snazi trosarine na raznu robu siroke potrosnje ? Nikog. Nikog ne briga kako interno drzava cijedi vlastito gradjanstvo. Ali zato se stvaraju ogromni pritisci za privatizaciju energetike, distribucije energenata, ....... Da ne nabrajam, svega sto je gradjanstu apsolutno neophodno za prezivljavanje i bez cega ne mogu a da nad time postoji jos i monopolisticka struktura. Uzgred receno, jedini razlog zasto se jos nitko ne trga za nase javno zdravstvo (od strane mulitnacionalnih kompanija) jest da nam je standard i BDP toliko nizak da ni narod a ni drzava nisu u stanju placati zdravstvene usluge koje bi njihovim marzama odgovarale.

Sta jos nismo dosli pameti ??

Na kraju stvarno neznam kako bi se kod ovakve akcije mogao osobno ograditi od onih koji drze desnu na SVOM srcu a lijevu u MOM dzepu zaklinjuci se u boga, Tudjmana i domovinu. Zato vjerovatno ne bih ucestvovao. Nazalost.

" Onaj koji se zeli obogatiti u danu, bit ce objesen za godinu."

Leonardo Da Vinci

Tko je glasao

Sta jos nismo dosli pameti

Sta jos nismo dosli pameti ??
Na kraju stvarno neznam kako bi se kod ovakve akcije mogao osobno ograditi od onih koji drze desnu na SVOM srcu a lijevu u MOM dzepu zaklinjuci se u boga, Tudjmana i domovinu. Zato vjerovatno ne bih ucestvovao. Nazalost.

Koji si ti jadnik i kompleksaš pa to je nevjerojatno...a mijenjao bi dasa svijet.

A nisi ni previše pametan jer da jesi znao bi da ti koje opisuješ nemaju ništa protiv EU, dapače, oni znaju da činom ulaska u tu tvorevinu ono što su pokrali i preprodali Uniji sigurno neće biti predmetom "nesporazuma".

Tko je glasao

......................

ovo je nazalost previse niska razina za daljnju raspravu.

Ja ponekad isto imam takvo misljenje o nekim ljudima koji se koprcaju ovuda ali to nikad ne bih objavio jer to ne vodi nicemu osim mozda otvaranju kojekakvih osobnih obracuna. Takvih polemika nazalost ima dovoljno pa nam ne treba jos jedna.

" Onaj koji se zeli obogatiti u danu, bit ce objesen za godinu."

Leonardo Da Vinci

Tko je glasao

Crne zastave za crnu budućnost RH, ako je usišu prije EUraspada

Plus, ali ne na ovaj dio:Na kraju stvarno neznam kako bi se kod ovakve akcije mogao osobno ograditi od onih koji drze desnu na SVOM srcu a lijevu u MOM dzepu zaklinjuci se u boga, Tudjmana i domovinu. Zato vjerovatno ne bih ucestvovao. Nazalost.Njihova boja uvijek je bila crvena, a oblik sličan onome na europskoj zastavi.

Crna zastava, bez ikakvih simbola, u velikom dijelu svijeta označava žalost, pa nije potrebno ograđivati se od zastave crne boje, već jedino od kojekakvih znakovlja, koja mnogim narodima nisu donijela ništa dobro: ni srp i čekić, ni crvena zvijezda, ni ove žute, ni kojekakva slova i svastike.

Uvijek je bilo ljudi koji su u svojoj zemlji radije gledali tuđe zastave, jer išlo im je na korist.

Njemačka je jedan od roditelja EU i njezin čuvar, a
"Velike vrline njemačkoga naroda stvorile su više zla, nego što je besposlica ikada stvorila poroka"

Tko je glasao

retorika je ključna stvar

Da je anti-EU opcija (onda kada je to trebalo) imala govornike ili retoriku ovog tipa - onda bi opcija "NE" imala nešto veću šansu.

No, kad podij daš gospodinu Sačiću (ili nedajbože ppetri) - koji NE MOGU reći ništa protiv EU a da pritom odmah ne uprtljaju Tuđmana, Srbe, ustaše, troglodite, sir i vrhnje, tenkiće - onda je teško pod pritiskom takvih argumenata ne glasati ZA.

Sama ideja da je referndum za EU propao, pa da moram slušati još 20 godina TAKVE u stilu "eto, jesmo im ga pokazali" - u meni je dovoljna da izađem 10x na referendum i zaokružim ZA.

Jer - kao što i sam kažeš: "Vanjsi "partneri" mogu haraciti prema pravilima i zakonima koje su sami napisali. Pa to smo sve imali vec zadnjih 20 godina." Točno. Dakle - neće nam se dogoditi ništa loše što već nije, a možda se dogodi i nešto dobroga.

Tko je glasao

Da je......

eh, da je. Ali kako sam danas naucio, zahvaljujuci linku na koji me uputila Bigulica u raspravi ovog dnevnika, bilo je, i ima ljudi koji su tada i sada upucivali, i to strahovito kvalitetno, na cinjenice vezane uz ovu temu. Samo vjerujem da nitko nije u stanju doprijeti do veceg broja ljudi ako postoji konsenzus medju velikim brojem mocnika politike i ekonomije.

Ali ljudi, gledajte i ucite. Pojam kriticne mase vrijedi i na jednu i na drugu stranu. Jedna strana ne mora biti mnogobrojna da prevlada. Njoj je vaznija kolicina kontrole koju drzi. U obrnutom slucaju druga strana ne drzi kontrolu vec joj je potrebna brojnost da se odupre kontroli. Sve se svodi na balans. Dok jedni kroz brojnost ne dostignu kriticnu masu, kontrola se cini opravdanom. Cim se postigne kriticna masa, kontrola predstavlja represiju !!!

Sve je igra sa ozbiljnim posljedicama.

Sto se tice radije ovo nego ovo, to meni nikada nije predstavljalo opciju. Bez zelje da Vama osobno pametujem, ali ja svojim klincima vjecno tupim jedno te isto. Nikad ne opravdavaj lose sa losim. Bori se protiv jednog i drugog ako ne valja.

" Onaj koji se zeli obogatiti u danu, bit ce objesen za godinu."

Leonardo Da Vinci

Tko je glasao

A B pitalice

Složio bih se s tobom - ali samo do jednog stupnja.

Kada dođeš pred zid - kada ti daju A-B pitalicu - i kada toj pitalici daju snagu "mišljenja naroda" bez obzira na broj ispunjenih listića - tada je po meni JEDINO moguće rješenje biti pragmatičan - izaći u što većem broju i zaokružiti ono što smatraš manje lošim.

A priče tipa "ja sam dao zakletvu u vojsci ali sam držao prste prekriženima" ostaviti za birtiju.

Ja ne vidim treće rješenje (vidim - kontinuiranu borbu recimo da je takav referendum nelegalan, ali to ne možeš provoditi kada si postavljen pred zid).

Tko je glasao

A-B pitalice

su ruzna stvar i onaj tko ih postavlja diktira odgovor. Da dam jedan primjer. U raznim drzavama gdje postoji suptilan nacin prodaje nekretnina od strane psiholoski skolovanih agenata, klijent prvo dobije tzv. "anti-nekretninu" prezentiranu. To je objekat koji odgovara donekle postavljenim uvijetima ali jasno ne pruza objektivnu kvalitetu za trazeni iznos kojeg bi kupac trebao platiti. Taj, kvazi, neuspjeh agenta u sljedecem koraku se ispravlja nekretninom koju agent u stvari zeli progurati. Klijentu se kaze, sorry, ali sada sam se stvarno potrudio u vasu korist i vidite sta sam nasao ! Klijent prepoznaje relativno vecu kvalitetu objekta u odnosu na prvi ali ne i u odnosu na trziste. Vidi da se agent "stvarno" potrudio i isti stoji pred njim pola potisten zbog predhodnog "propusta", pola ponosan na toliko kvalitetniji objekat. Klijent je potvrdjen u svom vidjenju da se moglo naci bolje. Savrseno potvrdjen u svom uvjerenju da poznaje trziste (gladjenje ega), skoro uvijek kupuje "target". Klijent pametan, agent sretan.

Zelim reci da su A-B pitalice samo onda izbor ako ljudi ne vide siru sliku. Cesto je kod elementarnih pitanja najbolji gradjanski neposluh i C varijanta neispravnog listica ( -jer ne izlazak otvara jos vecu mogucnost prevare i manipulacije).

Kontinuirana borba je jedino rijesenje. Ionako se u zivotu kontinuirano borimo/branimo pa zasto ne bi vodili i borbu za buducnost nase djece. Ova borba je vaznija za njih nego za nas. Promjene za nas su manje drasticne nego za njih.

" Onaj koji se zeli obogatiti u danu, bit ce objesen za godinu."

Leonardo Da Vinci

Tko je glasao

kliziš mi...

Mislim, slažem se s tobom - osim u dijelu križanja listića - koji u zakonskom smislu ne predstavlja ništa. Jedino bi bilo zgodno da je od ukupno izišlih, recimo 55% bilo prekriženih, e TO bi nešto značilo. Iako, opet, ne zakonski.

Ja inače volim A-B pitalice, pogotovo kada su zapravo "A pitalice" - tj. kada se nudi samo jedno moguće rješenje, pa netko ipak pronađe AB odgovor. No, sada ga kompliciram. Hvala za zgodan primjer za stanove, dosta marketinga tog tipa se koristio u propagandi ZA-EU, slažem se. No, propaganda NE-EU bila je neuporedivo gora. Pogotovo bi trebalo zabraniti koristiti pjesničke figure, koja "desnica" tako neobično voli. Čitati, obrazovati se - a ne inzistirati na kvazi-arhaičnom izražavanju i metaforama. Nevjerojatno je koliko je to odbojno. (ovo nije išlo tebi)

Tko je glasao

Nije uspio referendum, već referendumska PRIJEVARA

Eu-referendum nije prošao, jer nije ZA-EU glasovalo više od 50% hrvatskih građana. Sve ispod toga samo je VELIKA PRIJEVARA.
Promjena ustavnih odredbi o referendumu za EU, je velika prijevara.

Ulazak RH u EU, temelji se na velikoj prijevari, na prijetnjama građanstvu neisplatom mirovina, te na bjesomučnoj medijskoj harangi. Ni uz sve to referendum nije uspio, jer ih nije izašlo ni 50%, a kamoli glasovalo preko 50% ZA, odnosno umjesto narodnoga slavlja, bile su političarske karmine- državi koju su svojim djelovanjem godinama ubijali.

I zato crne zastave mogu biti jasna poruka vlasti što su napravili hrvatskome narodu i poruka Europljanima što o njihovoj državi misle građani silom utrpani u nju.

Tko je glasao

a možda se dogodi i nešto

a možda se dogodi i nešto dobroga.......što?... nema više Kolumba za pronać´ novi plijen...misliš, možda se pojavi?

Tko je glasao

plijena uvijek ima...

... čekaj da patentiramo "češnjak s okusom" i K+ proizvode kao autohtone!

Ne, nisam mislio na plijen kao takav. Mislio sam na mogućnost mlađih da lakše studiraju vani, da lakše nađu posao u zemlji koju odaberu i takve stvari. To je najveća tekovina EUa po meni iz naše perspektive - ona iskoristiva.

Ono sve ostalo će biti skoro jednako - bili mi u EU ili ne.

Kada bi imali svoju viziju biločega - onda ne bih bio tog mišljenja. No budući je naša misija "kada ZETu ide loše dignimo cijenu karte 50%", "kada dođe danski veleposlanik nacrtajmo preko noći biciklistički stazu" - onda i dalje mislim da je bolje unutar nego vani.

Osim toga, možda nešto naučimo iz ovoga, oni su također u EU:
http://www.advance.hr/vijesti/militantna-pobuna-spanjolskih-rudara-na-sj...

Tko je glasao

...znači ništa, nema novog

...znači ništa, nema novog Kolumba, nema nove istočnindijske kompanije, niti novog Cortesa...znači nema love..baš šteta.
Što ćemo, kud´ ćemo?

Tko je glasao

nema...

Nema više bijelih mrlja na mapama, više-manje smo sve otkrili, popisali, klasificirali. Rudna nalazišta su snimljena iz svemira, bazeni popisani na google mapsu, oib zna sve.

Sada preostaje samo ono - što imamo - i to je to. Dakle, rast u beskraj i svijetla budućnost.

Uvedimo već jednom lišće kao valutu i uživajmo ovo malo preostalog vremena.

A može se gledati i film Klub boraca :)

Tko je glasao

Nema...

Dobri stari autizam, zatvorenost, nedostatak interakcija, kritičnosti i empatije - http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/hrvati_gladni_a_jos_uvijek_se_bave...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Sve ovo što si napisao zvuči tako otužno točno :(

Samo... Ja ne mislim da smo mi narod gluplji i nesposobniji od drugih, a naši ljudi po vani su se redom lijepo snašli i mahom postali konstruktivno uklopljeni dijelovi tih društava, ali naša politička elita... Ta uskoro neće biti u stanju učiniti dobro niti za vlastitu... Mislim da imamo krajnje nesposobne političare svih opcija, mislim da je negativnom selekcijom upropašteno poduzetništvo i management i da unutar domaćih granica baš nitko ne drži čarobni štapić koji će nas izvući iz gliba...

S druge strane, u EU se stvari opasno valjaju i mislim da jedino iz tog smjera mogu doći velike promjene. A sve druge spone, osim onih s EU i zapadom smo davno pokidali, a i da nismo, one više ionako ne postoje.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Tu crnu zastavu...

mogla si već davno objesiti...

Još onda kad je naše postalo od naše države, pa okradeno, pa sanirano, pa njihovo, pa nestalo...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Nakon karmina i crne zastave

Jesam, ali ću je izvjesiti za tu posebnu prigodu: sljedeće godine, ako EU ne "crkne" od nedemokratskih običaja kojima teroriziraju višestomilijunsko stanovništvo EU.

Političari su već proslavili karmine: nakon izrežiranoga i nedemokratskoga referenduma, zasnovanoga na ispletkarenom promijenjenom Ustavu, a narod je izistao s tih karmina.

Tko je glasao

Evo npr.

jedan mali dio diskusije i jedan mlaki pro EU komentar - http://pollitika.com/eu-skeptik-euratom#comment-345034 (ako imaš živaca, pročitaj i diskusiju prije toga).

Bez obzira na eskalaciju EU nevolja, na žalost domaća stvarnost me NE demantira u mom ne-EU skepticizmu...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

evo jos sitnica,

odusevljen tekstom sjenke iz tvog linka, nisam mogao odoljeti malo proceprkati sjenkine dnevnike. Kako i pise, tu se vjerovatno ne radi o samo jednoj osobi i sigurno nije "amaterski pisac" poput vecine nas ostalih. Kako god. Kvaliteta sadrzaja je toliko zapanjujuca da se pocinjem sramiti svoje kvalitete izrazavanja i obrazlaganja.
Mozda bi ubuduce trebao samo linkovima referirati na sjenku ukoliko se poklapa tematski.

Evo tom prilikom i od mene jedan link koji oslikava stanje u EU i djelovanje na sam narod !!

http://pollitika.com/istina-o-kojoj-se-u-hrvatskoj-ne-govori

" Onaj koji se zeli obogatiti u danu, bit ce objesen za godinu."

Leonardo Da Vinci

Tko je glasao

HVALA,

nazalost sam vec napisao prethodni post koji sam mogao kvalitetnije skratiti samo sa linkom na ovaj dnevnik !!

Tko god da ga je napisao je vrsno prikazao i dokazao veliki broj aspekata koje i ja vidim, ali koje nikad ne bih mogao ovako savrseno srociti i obrazloziti. Takav tekst je trebao osvanuti u to doba kad je pisan u svim novinama i ja bih sam dodao koliko je u mojoj moci za pokrivanje troskova.

Ja ga vjerovatno bez tvog linka ne bih nikad ni pronasao. Jednostavno je eto nezasluzeno nestao u nirvani beznacajnosti. STETA !! Ali me pored toga stvarno strasno zanima tko je formulirao taj tekst ????

Hvala na linku jos jednom !!

Uostalom, u potpunosti se slazem sa svim sjenkinim postovima i nazalost ne vidim bas nista Pro-EU. (priznam da sam za sada procitao samo prvu stranicu diskusije. Nastaviti cu citati i dalje ali bi molio da mi das naznaku na pasaze koje bi dale vidjenje nekog objektivno pozitivnog ucinka po nas. Kazem objektivno, dakle ne nadanja i slicno).

Pozdrav

" Onaj koji se zeli obogatiti u danu, bit ce objesen za godinu."

Leonardo Da Vinci

Tko je glasao

...njemački pogled iz njemačkog ćoška...

"For Germany, being part of the European Union has always included an element of blackmail. France has been playing this card from the beginning, but now the Spanish and the Greeks have mastered the game. They're banking on Berlin losing its nerve.
France's newly elected Socialist government has just decided to lower the retirement age to 60. From now on, no Frenchman will be forced to work any longer just because it might help kick-start the country's flagging economy. And there's no way the French are going to work as long as their poor fellow Europeans in Germany, whose government is obliging them to labor and toil until age 67....."
http://www.spiegel.de/international/europe/how-germany-s-eu-partners-are...

Tko je glasao

Svi koji zabrinuta čela i odgovorno podignutog prstića

propagiraju sve dulji i dulji radni staž, trebali bi u sklopu svojih mudrolija dati i neki suvisao prijedlog vezan za zapošljavanje sve većeg postotka nezaposlenih mladih ljudi, kao i odgovor kako vratiti stotine tisuća nestalih radnih mjesta.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Ovdje gdje ja sjedim i

Ovdje gdje ja sjedim i stolujem nezaposlenost je mizerna, u Njemačkoj je isto...
Propovjednici egalitarizma , raširenih ruku u gesti blagosivljanja zabezeknutih sljedbenika, iz zemalja koje imaju taj problem bi trebali izaći sa suvislim prijedlozima, ovdašnje recepte ne uzimaju u obzir, razumiju ih kao podvalu usmjerenu na remećenje posebnosti...

Tko je glasao

Neke brojke (statističke) kod

Neke brojke (statističke) kod nas ne znače ništa i nisu usporedive s podacima iz npr. spomenute Njemačke. Jer često kod nas nezaposleni rade više nego zaposleni ( u fuschu naravno) . Zbog prilagodbe statistici EU naš BDP se odnedavno korigira za procijenjeni doprinos ostvaren u sivoj zoni pa ni se prema tom obrascu trebalo korigirati i broj nezaposlenih. Siguran sam da bi se na taj način broj nezaposlenih Hrvata prepolovio ili čak izjednačio s prosjekom broja nezaposlenih u uniji.
Pored tih nezaposlenih treba uzeti u obzir i masu umirovljenika, umirovljenih po raznim osnovama od "invalidskih" do političkih koji su većinom u punoj radnoj snazi i većina njih takodjer radi.
Da se brojkama u Hrvatskoj ne smije vjerovati zorno nam svjedoče i podaci prezentirani u statističkim izvješćima koje poslovne banke dostavljaju HNB-u. Tako je prema tim podacima prosječna kaamatna stopa za stambene kredite u RH svega 5,1% što je čista laž koju i osobno mogu posvjedočiti ne samo na svom primjeru, već i primjeru meni bliskih ososba koje su takodjer u kreditima.

Glede Švaba iz svog vlastitog iskustva u kontaktima s pripadnicima tog naroda mogu samo reći da teorije zavjere ne možemo isključiti. To je toliko proračunata i prefrigana nacija da ih se svi skupa trebamo bojati. Ovaj Joška očito nije čisti Nijemac i zato nas na vrijeme upozorava. Britanci su takodjer potpuno u pravu kad odbijaju sve prijedloge koji dolaze s njihove strane, bilo direktno ili indirektno.
Projekat EU treba što hitnije prekinuti dok još nije kasno jer čisto sumnjam da će kapitulacija "periferije" proći u miru i bez krvi.

Tko je glasao

Ovdje pak gdje ja sjedim i stolujem...

sve više penzionera itekako radi - kopa po smeću, čisti haustore, čuva djecu, ubacuje propagandni materijal po kućama, šeće tuđe pse. Mahom obrazovani u boljim vremenima, radili bi oni i štogod drugo, da ima...

Ovi pak koji dolaze iz lokacija poput ove u kojoj ti stoluješ, obično su lijepo primljeni, dostojno ugošćeni domaćim delicijama, posluženim na porculanu još od svadbe. Pokazuju im se probrane lokacije i uvažavaju kulturološki i civilizacijski šift gostiju da se račun dijeli ... Ovi onda odu zadovoljni i nostalgični, a prst sam upozoravajući krene prema gore zbog uočenog štetnog načina života koji je iznad mogućnosti...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

...´ebi ga, onda se treba

...´ebi ga, onda se treba naći sugovornika od kojeg ćeš sigurno u razgovoru čuti ono što bi željela čuti. Ako je o željama riječ a ne o mogućnostima.
...već si primjetila da se obično od mene ne može čuti to željeno i očekivano.
....i nisam baš tipski zaleđeni, neobavješteni i nostalgični gastarbajter što impliciraš.

Tko je glasao

Istina...

takvi su sugovornici opuštajući i ugodni, ali ponekad nisu dovoljno "challenging" ;)

Od tebe više manje čujem očekivano, premda priželjkujem iznenađenja...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Jadni Francuzi, ne znaju šta

Jadni Francuzi, ne znaju šta propuštaju :-)
Ono što je dobro za Njemačku ne znači da je dobro za cijeli svijet, zapravo je to nemoguće. U igri "fiskalne odgovornosti" Njemačka je apsolutni pobjednik (kao i u mnogim drugim igrama) na štetu ostalih različitih. Socio-kulturološko germaniziranje Europe pod režijom Wild wild West, pogotovo Juga, neće dobro završiti.

Tko je glasao

(smijeh)

i to je legitiman pogled na stvar....ako uzmeš temu kao zabavu.
Načelno, o politici i ekonomiji govoriti i pisati je neugodno, odbojno široj publici, to je nešto što ako izaziva osjećaj ugode, vjerojatno nema veze sa stvarnim stanjem niti pragmom...
Žovijalnost sigurno popularizira izneseni stav i iznositelja, no to ne znači da je upotrebljiv u stvarnom životu.
´´´´´´´´´´´´
Jadni Francuzi, ne znaju šta propuštaju :-)
Ono što je dobro za Njemačku ne znači da je dobro za cijeli svijet, zapravo je to nemoguće. U igri "fiskalne odgovornosti" Njemačka je apsolutni pobjednik (kao i u mnogim drugim igrama) na štetu ostalih različitih.
...ako je to tako, kako imati federaciju, konfederaciju, savez, ...bilo što, zajednički novac zajedničke bondove, zajedničko ministarstvo financija,...a sve to različitih jezika, nacija, povijesti, navika, potreba, sposobnosti, mogućnosti, resursa....
...je li moguć zajednički život ako se a priori odustaje od zajedničkih pravila, za sve istih? imaju li pokušaji spašavanja zajedništva ikakav unutarnji sadržaj?
Kažeš, Njemačka je apsolutni pobjednik u navedenim disciplinama, dakle, ti neki drugi partneri u istoj zemlji su poraženi? i što je to? savez poraženih i pobjednika? u kojem to vagonu kojeg vlaka su poraženi potpisali kapitulaciju s eksplicitnim priznanjem da su poraženi? pa oni od navodnog pobjednika zbog te pobjede svakodnevno išću reparacije? i reparacije na reparirano?
...jel´ to koristiš neki novi značenjski riječnik o kojem nisam obavješten?

Tko je glasao

Kad se pozivaš na pragmu ...

Ubij 1 djete svoje jer to je jedini način da preživi onih 99ero ...
Bi li to učinio !?

Provinciopolis

Tko je glasao

...

...je li to neka psihopatska zajebacija?
Imaš li ti djece?

Tko je glasao

jok ba !

O pragmi pričamo ...

Provinciopolis

Tko je glasao

....

Onda o pragmi pričaj i ne lupetaj o čemu pojma nemaš...

Tko je glasao

woowwww

moram priznat da me ponekad veseli chatat ovdje iako me to u srži iznimno ljuti ...
Nažlost možda je to jedini kvalitetan način da mnogi mislioci ovog portala shvate point ...

Provinciopolis

Tko je glasao

Smijeh ili cerek?

Nisam primijetio da imaš bilo kakav ozbiljan komentar na dnevnik ali se zato obilato služiš starom školom diskreditacije: svoju manu pripiši drugima (samodopadnost, žovijalnost, samo-populariziranje itd). Nakon toga treba još uvaliti kako je nešto "odbojno široj publici", pa "nema veze sa stvarnim stanjem", "nije legitimni pogled na stvar".... Jadno. Više priliči nekim drugim komentatorima.

Valjda postoje neke socio-kulturološke razlike između 17 naroda eurozone? Ili cijelu EU treba germanizirati? Bytheway, to je bila tema komentara a ne "politička ekonomija".

Tko je glasao

zajednički nazivnik.

...ne, ne mislim da germani trebaju germanizirati, mislim si da na način kojim svi zajedno pristupaju problemu nije konstruktivan niti neće izaći na dobro. Nije niti Evropa, niti EU, niti eurozona sama na svijetu....ona, da bi uopće mogla u okolišu funkcionirati, treba napustiti postindustrijsku ideju ...na svim poljima i svaki stanovnik posebno.
(da se znamo osobno, ne bi ti palo na pamet da se mogu pizdunski zlurado cerekati...)

Tko je glasao

Baš tako

Zajednički nazivnik je od EEC-a pa sve do pada željezne zavjese bio prilično jasno definiran i privlačan - Europa je za razliku od USA uvijek bila "stari kontinent" sa prilično dobro uređenom socijalnom politikom i tržišnom ekonomijom, kompozicija koju je vrijedilo zajednički gurati u okruženju grabežljivaca. Američka igra nakon '90-ih je karta jedine vojne super-sile na ovom svijetu koja radi što god joj padne na pamet. "Treba nam nafta iz Đeletovaca - Vlada RH je nedemokratska, bum-bum". Čini mi se da je zajednički EU nazivnik pretrpio neželjene promjene za mnoge.
Zašto Njemačka riskira bankrot vlastite ekonomije (ako je to uopće moguće)? Tko stoji iza leđa?

Tko je glasao

EU ti je napravio najgoru

EU ti je napravio najgoru grešku u momentu kada je prihvatio igru partnerstva s USA računajući da pripadaju istom bloku...povjerovao je da postindustrijski koncept koji si je US mogao dozvoliti jer ga je mogao poduprijeti i silom, financijskim i poslovnim centrima koji su nadomjestili Londinski CIty, silnom research & development bazom, (svime čime se Evropska periferija ne odlikuje) vrijedi i za njih, da mogu pratiti tempo....a ne mogu, niti je Euro rezervna valuta, niti sila kojom raspolažu nije upotrebljiva zbog procesa odlučivanja, niti znanja kojima evropljani raspolažu nisu al pari američkim...u toj situaciji amerima je isplativo držati evropljane u prividu partnerstva, imaju jednu brigu manje a i jednog manje ekonomskog konkurenta...
...a mi si mislimo da smo svi zajedno u istom. Nismo, Nema više Eurocentrizma u svijetu, papala maca, postindustrijska ideja je za Evropu ono što je bio "projekt zvjezdanih ratova" za SSSR....i scrpljivanje i anestezija i okidač
i sada, se u svemu treba naći muster da plati e da ne bi involvirani svjetski bankari i njihovi akcionari morali štogod izgubiti. EU nije ono za što se predstavlja, nikad nije niti bila, samo je to skup želja, lijepih, istina, ali želja. Bez proizvodnje je nigdje...što prije to shvati to bolje. Preskupe su to države. (Italija je minuli mjesec imala međugodišnji pad industrijske proizvodnje preko 20%, na primjer...)

Tko je glasao

@Urban,

...iako znam da si dobro upućen u podatke, tražim pomoć ovih grafova da ostalima bude jasnije gdje je, između ostaloga, problem u proizvodnji pristanka za preuzimanje odgovornosti sa strane Nijemaca da beskonačno ispunjavaju zahtjeve za bailoutiranje država i banaka i socijalnih zahtjeva partnera u eurozoni...po svemu, Nijemci su prešutnim društvenim dogovorom mudro i samozatajno držali svoje plaće (i ostale prihode) na uzdi posljednjih 17 godina u odnosu na te iste partnere (vidi grafove) jačajući svoju konkurentnost. Prilična žrtva. Danas sudjeluju u GDPu eurozone otprilike kao sve zemlje tzv. PIIGS.
Ja im se uopće ne čudim (ne živim u Njemačkoj, da mi se tamo sviđa, bio bih tamo), i ne čudim se njihovoj Vladi niti guverneru Bundesbanke....ne znam kako bi svim tim milijunima birača objasnili da su si mogli sav taj novac sve te (uspješne) godine i sav taj rad i vrijeme sve te (uspješne) godine potrošiti na svoje bližnje ...
...osobno bih poželio dobro zdravlje i dug život guverneru Bundesbanke samo stoga da bude primjerom ostalim centralnim bankarima. Za naše dobro...

Tko je glasao

Pitanje je zapravo bilo

Pitanje je zapravo bilo retoričko. Trenutna situacija liči na tornado u čijem je centru Njemačka. Što veća pustoš na periferiji (još samo fali Hrvatska...) to je Njemačka jača. Čak više nije ni javna tajna da euro pogoduje samo Njemačkoj i da je snaga njene ekonomija pogubna za eurozonu. Sa EU tornadom ove veličine ideja kako bi Njemačka trebala spasiti EU tako da napusti eurozonu više nema smisla - kapital će se odljevati iz nestabilne zone prema sigurnom centru. Je li Njemačkoj ovakav razvoj situacije zaista bio nezamisliv/nepoznat početkom '90-ih? Možda je nepošteno tako nešto i pomisliti.
Kako to da baš NATO štiti/reketari EU?
U pravu si, USA igra svoju igru, radije prišiti EU kao još jednu zvjezdicu nego imati konkurenta.
U tom kontekstu federaliziranje eurozone pa onda EU - prema jednom aršinu, i to na kontinentu koji se smatra kolijevkom raison d'etre - ne sluti na dobro.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci