Tagovi

Fatalna Vlasta

Otvoreno, 27.12.2007.

abecednim redom: Borzan (SDP), Đapić (HSP), Kovačević (HDZ), Vrdoljak (HNS) ili kraće strava i užas...

Gledam, slušam - ne vjerujem... kad je prvi put najavljena frankeštajnska mogućnost koalicije SDP-a i HDSSB-a, smijala sam se satima misleći da je to neka Mačekova spinarija, kad tamo - živa istina... poslije je bilo još par salta mortale, od kojih se zadnji dogodio danas kad se te dvije stranke dogovorile da se ipak neće dogovoriti... pri tome i jedni i drugi i svi ovi ostali briju da se njihovi protuprirodni politički bludovi zbivaju zbog višeg interesa - sve za Osijek...

Zaludu meni i građanima Osijeka Borzan objašnjava kako se SDP u cijelu tu kašu upetljao zato jer je htio nešto poduzet da Grad ne bude blokiran... Halo? Vi ste na izborima bili treći po broju glasova... glasači su se podijelili između dvije zakrvljene stranke i sad vi ljevičari glumite medijatora na desnici? Pa jeste vi normalni?

A onda čitam medijske komentare, slušam analize i Bagine bisere i nikako ne kužim kako nikome dosad još nije palo na pamet da uvjetuje nestranačku, stručnu vlast u Osijeku i tako riješi problem - ako je stvarno Grad u pitanju..

Ali jbm nije. NIJE.

Najvažnije je bit na Vlasti, jer Vlasta je bogata i Vlasta te časti...

Komentari

Eh ta Vlasta, pa ta

Eh ta Vlasta, pa ta politika. Zašto su to sve imenice ženskog roda? Da je dnevnik napisao muškarac sad bi ustao u obranu jačeg spola. A ovako mogu samo zaključiti: ništa nova pod kapom nebeskom.

Tko je glasao

Molim ne vrijeđat'

Molim ne vrijeđat' supredsjednicu moje stranke! :)

Inače, situacija u Osijeku jest mučna. SDP se, kao treća stranka, našao u situaciji, matematički, da može odlukom o koaliciji odlučiti tko će biti na vlasti, slično kao HSS i HSLS na državnom nivou. Međutim, koalicja s HDSSB odbačena je kao moralno neprihvatljiva. Tu se slažem s onim što je Željko Peratović napisao U obranu Aleksandra Stankovića: Stanković je svojim inzistiranjem vjerojatno pridonio da Milanović odluči raskinuti dogovorenu koaliciju.

Ako dakle nije prihatljivo dati podršku njednoj od dve zakrvljene strane na desnici, normalna je stvar pokušati posredovati da se sukob razriješi, makar se to proglasilo "glumom".

"Nestranačka, stručna vlast"? Zgodna ideja. Međutim, tako nešto jednostavno ne postoji.

Zoran Oštrić (Zelena lista)

Tko je glasao

Ništa protiv vaše

Ništa protiv vaše predsjednice, više ovako generički :)

Što se tiče 'posredovanja': da je to stvarno bilo posredovanje i da je SDP javno pozvao stranke na konsenzus oko gradske krize ja ne bi rekla ni a, ali oni su umjesto toga išli sklapat deal s HDSSB-om... u zemlji u kojoj je opća politička kultura na razini na kojoj je - nitko živ im ne vjeruje da to rade za dobro grada već za vlastite fotelje, odnosno za rečenu Vlastu...

A jednako kao što su u jednom trenutku pristali da stranka s najmanje mandata da predsjednika gradskog vijeća , tako su se mogli dogovorit da izaberu tehničku vladu iz redova svojih simpatizera ali ne i formalnih članova... to bi bio mali korak za stranke veliki za demokraciju... ovako - opet Vlasta kolo vodi...

Tko je glasao

A jednako kao što su u

A jednako kao što su u jednom trenutku pristali da stranka s najmanje mandata da predsjednika gradskog vijeća...

Možeš li taj trenutak podijeliti s nama?

Sinoć je jasno rečeno da je prijedlog s Vrdoljakom kao predsjednikom vijeća potekao od "nepomirljivih partnera" HSP-a i HDZ-a a nisu ga prihvatili SDP i HDSSB.

Stanoviti Kovačević danas nije došao na zajednički sastanak na kojem bi se imao raspraviti SDP-ov prijedlog, čovjek ima "poslovne obaveze".

Mudri Đapić kaže sljedeće:

No, bivši gradonačelnik, HSP-ov predsjednik Anto Đapić kaže da ove dvije stranke sabotiraju izlazak iz krize vlasti ne prihvaćajući Vrdoljaka.

Za njega je svako neprihvaćanje njegovih prijedloga "sabotiranje izlaska iz krize" ("zašto da vladaju svi kad uz SDP-ovu podršku možemo mi?")

Dok se on i Kovačević tako budu odnosili prema svakom prijedlogu koji sami nisu dali, Osijek neće izaći iz krize.

Novi su izbori (njihovom zaslugom) izgleda sve bliže.

B-52

Tko je glasao

Nakon večerašnjeg

Nakon večerašnjeg Otvorenog se situacija u Osijeku prilično ogolila, šteta što nije bilo Šišljagića.

Zanimljivo je gađenje prema HDSSB-u koji je fakat dobio 7 mandata, kao i HSP, jedan više od SDP-a, 3 od HDZ-a i valjda 6 od HNS-a. Gađenje prema onima koji su dobili cca četvrtinu glasova birača, ne 2,5% nego približno 25%.

HSP mu na dušu stavlja "izdaju" kojom su otprašili gradonačelnika Đapića koji im to nije spreman zaboraviti mada je tu zapravo u pitanju bila prilična hrpa love koja se je namjeravala zamračiti.

HDZ mu zamjera što je proistekao otcjepljenjem od HDZ-a na koji cijelo vrijeme udara nesmanjenom žestinom. Zaboravljaju da su upravo osječki dečki doveli Sanadera na vlast.

Oni se gade razgovora koje je Milanović (Borzan) vodio sa Šišljagićem i istovremeno traže podršku za sebe. Oni se gade prijedloga da svi zajedno nešto učine za građane Osijeka koji su im, jedni ovima a drugi onima, dali svoj glas upravo zato da konačno nešto učine za njih (građane). I neće skupa. Hoće da se samo njih podrži.

Po čemu su to HSP i HDZ bolji od HDSSB-a? Manji su lopovi? Manje su mjerili kukuruz? Moralne su vertikale? Što li?
HDZ gura pod nos raniju izjavu Biljane Borzan u kojoj stoji da SDP neće dati podršku niti jednoj stranci. Zar im nije jasno da je aktualni prijedlog upravo to, niti jednoj stranci pojedinačno? Ali hoće svima zajedno kad drugačije ne može.

Šišljagić se još nije očitovao ali ako se zbog neprihvaćanja prijedloga o zajedničkoj podjeli odgovornosti bude opet moralo na izbore, krivci će biti HSP i HDZ, odnosno taštine dvaju lidera, Đapića i Sanadera.

Siguran sam kako će moji Osječani znati tko je kriv i da će na drugim izborima dati više glasova onima koji bi nešto radili za grad a ne za sebe.

B-52

Tko je glasao

Pa, kako bih to rekao, nisam

Pa, kako bih to rekao, nisam gledao Otvoreno, ali sam pisao o političkom gađenju u alegoričnom postu o parijama.

Zaista ima tu dvije dimenzije s kojima se treba suočiti-

Prva je - tko ima pravo bilo oga proglasiti gadljivim- po meni samo krajnje moralni i dosljedni ljudi - (ali baš takvi bi se posve drugačije ponašali!)

Druga je - a kako će se onda graditi suživot ako se ne može preći preko granica uzajamne gadljvosti - jer je potrebno preći kad je zajednički interes u pitanju. (nama onda npr. Nijemci ne bi ni danas bili najbrojniji gosti ili Talijani oni najbolji).

Ta gadljivost se zamata u celofan političke ideologije, koja obično i ne postoji ili nije tako jasno izražena.

I imam rješenja za Osijek (na liniji mojih saznanja):

Novi izbori ali nakon temeljitog ćišćenja izbornih lista od padobranaca kojima tamo nije mjesto. Oni koji istanu će naći dogovor.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci