Tagovi

Fašnik demokracije

Posljednji parlamentarni izbori ostat će zapamćeni po brojnim inovacijama koje su ušle u politički život Hrvatske. „Festival demokracije“ evoluirao je u „fašnik demokracije“. Glavna karakteristika svih tih inovacija je negiranje politike od strane političara. Lagani nagovještaji „novih antipolitičkih vjetrova“ počeli su se sramežljivo pokazivati kada je ORAH započeo pripreme za parlamentarne izbore, a Mirela Holy se kao političarka počela obraćati ciljnoj skupini onih koji su zgađeni politikom i političarima.

U velikom stilu nastavio je Božo Petrov svojom čuvenom izjavom ovjerenom kod javnog bilježnika. Cilj svake ozbiljne političke stranke je dolazak na vlast kako bi se mogao provoditi željeni program. MOST se uključio u izbore da bi došao na vlast, ali se istovremeno i isključio. Naime, koalicije su uobičajeni način za participiranje u vlasti ako se nema dostatna većina, a Petrov je to unaprijed odbacio iako je znao da neće moći sam sastaviti vladu. Kad se od ovjerene laži više nije moglo pobjeći, Petrov je posegnuo za lingivstičko semantičkim akrobacijama, zanemarujući ono što je jasno i maloj djeci: ako mijauče i lovi miševe, to je mačka, bez obzira koje joj ime nadjeneš.

Ozbiljne političke stranke u izborima nude politiku temeljenu na svjetonazoru dok je MOST ušao u trku deklarativno oslobođen ideologije, kao da je cilj izbora naći najboljeg knjigovođu.

S obzirom na izborno čudo, MOST-u se ukazala prilika dati daljnji doprinos razvoju antipolitičke misli u Hrvata. Prvo je zanemaren osnovni postulat demokracije – da bi trebalo poštivati volju većine – i po načelu „zašto si pas liže jaja?“ (zato što može) započelo je ucjenjivanje većine.

Krenulo je s pisanjem domaćih zadaća o reformama (još jedan novitet u političkome životu), a nastavilo se inzistiranjem na praktičnom ukidanju oporbe (tripartitna vlada). Petrov je pri tome zanemario i temeljnu logiku po kojoj bi on bio nepotreban ako bi se dva velika igrača udružila.

Inzistiranje na nestranačkom i stručnom premijeru i isto takvim ministrima pokazalo je nove razmjere podcjenjivanja politike od strane političara. Naime, odabirom mandatara političari su priznali kako nisu kompetentni za vođenje države (što je osnovni zadatak politike jer je vlada par excellence političko tijelo) već su se suglasili da je za taj posao bolji čak i netko tko se tim poslom nije nikada bavio, ali je bio dobar u nekom drugom poslu. To bi bilo otprilike kao da Hrvatski nogometni savez za izbornika imenuje Ivicu Kostelića, a Šuker brani njegov izbor činjenicom da je osvajao najveće svjetske titule što repka predvođena nogometnim stručnjacima nikada nije uspjela.

Mandatar koji se upleo u tu igru, u samom startu je napravio gaf kojime je pokazao da ne zna ni osnove politike. Izjavio je da on kao mandatar ne traži sto dana mira. Taj demokratski običaj odnosi se inače na premijere i vlade, a ne na mandatare.

Pa kad si je već uzeo nepostojeće premijerske prerogative, onda nije ništa čudno u tome što je otišao u Kitzbuhel dogovarati nešto u ime svojih nepostojećih birača. A kao buduća najodgovornija osoba u državi, izvolio je svoje ideje prvo predstaviti stranim bankarima, a saborski zastupnici koji mu na temelju njih trebaju izglasati povjerenje doći će na red 22. siječnja. I to nije ništa neobično jer ti isti zastupnici koji će ga izglasati za premijera već su mu na neviđeno dali potpise za mandatara.

A izbor stručnih ministara, e to je priča za sebe. Mandatar, koji bi po definiciji, ali i po zdravoj logici, sam sebi trebao odabrati najbliže suradnike u koje će imati povjerenje, prepušta to dvojici političkih trgovaca. Da bi cirkus bio potpun, u odabir ministra branitelja uključili su se i Šatoraši. Skupina koju nitko u demokratskom procesu nije izabrao za zastupanje branitelja dat će svoju preporuku mandataru koji nije u demokratskom procesu izabran na tu dužnost. Savršeno logično. Sretna je okolnost što je vodeća politička snaga buduće vlade Domoljubna koalicija pa valjda nikome neće pasti na pamet nazivati ovako izabranu vladu nenarodnom.

Na kraju će, usprkos tako snažnoj antipolitičkoj i antipolitičarskoj retorici sve ispasti po starome, onako pravo politički, a čemu već svjedočimo. Evo npr. postupno se otkriva da odgovarajućih stručnjaka za ministre s impresivnim CV-ima ima i u strankama pa i nije baš najnužnije tražiti nestranačke kandidate. Tako se spominje i akademski glazbenik kao stručni kandidat za ministra demografske obnove. Stručnost mu je valjda u tome što će znati svirati k***u.

I svi ti „lud-zbunjenoga“ postupci samo su dimna zavjesa za prikrivanje laži, prijevare i zakulisnih igara koje nam u ne-apotekarskim količinama serviraju već više od dva mjeseca.

Komentari

Neka Bog čuva kraljicu našega

Neka Bog čuva kraljicu našega premijera!

Tko je glasao

moj isti pozdrav, onima prije, i onima danas...

indian — Sri, 14/12/2011 - 20:54.
samozatajna podrška konstruktivnom kritikom

...ova Vlada nastupa s više nego solidnom biračkom potporom i
glasačkom mašinom u saboru. S te strane ne treba očekivati
problem. Kada bi, kako kažeš,odlučili da Hrvatska od sutra
ima biti umjesto Republika nazvana "prvom Rajskom Republikom"
formalno to mogu provesti. I sigurno bi se našlo nasmješenih
čestitara na genijalnoj ideji.
No, je li bit u tome kako ćemo sebe percipirati? Jesu li izabrani
da bi bili tapšani po ramenima? I koliko dalekosežna je ta
vizija promjena, koliko realna, i da li dovoljna? S kojim kadrovskim
materijalom bi se trebala nova politika provoditi?
Mislim da su potrebe za popravcima na tako širokom frontu, skoro
svakom sektoru, nedostižne za učiniti u potrebnom vremenu, brzo,
tako da nerealna očekivanja mogu samo dodatno naštetiti.
Zato bih predložio dobronamjernima samo tihu i efikasnu podršku.
Pa, koliko su u stanju neka odrade. Preko objektivnih mogućnosti,
svojih, naših i sustavnih, ionako neće moći.

Tko je glasao

...ova Vlada nastupa s više

...ova Vlada nastupa s više nego solidnom biračkom potporom i glasačkom mašinom u saboru.
Za onu prethodnu, nenarodnu vladu, u vrijeme kada si ovo pisao to je bilo točno. Za sadašnju sa sigurnošću znamo da će imati solidnu glasačku mašineriju u Saboru, a za glasačko tijelo možemo pretpostavljati da će biti tako. HDZ-ovo biračko tijelo je disciplinirano i vjerno (npr. preko noći možeš promijeniti politiku od "ne damo naše generale" do konvoja za Haag, ali to neće dovesti do potresa u stabilnosti biračkog tijela) pa će vjerojatno podržati sve što radi vodstvo stranke.
Zato bih predložio dobronamjernima samo tihu i efikasnu podršku.
Ja se smatram dobronamjernim, ali ne razumijem kakvu bih i čemu tu tihu i efikasnu podršku trebao dati. Naime, možda si uočio da se u tekstu bavim formom i iznevjerenim (formalnim) demokratskim običajima. O sadržaju ne pišem jer ga još uvijek niti ne znam, a ne zna ga zapravo nitko: osim birača ne znaju ga ni zastupnici jer im nije ni predstavljen, a nisam siguran da ga znaju i glavni igrači Karamarko - Petrov - Orešković (redosljed nije slučajan).
Ako je takav početak, mislim da imam pravo biti skeptičan i u nastavak. Npr, ne ulijeva mi optimizam kada se strani bankari pohvalno izražavaju o Oreškoviću i njegovim idejama jer se financijaši do sada baš i nisu iskazali kao filantropi i humanitarci.
Mogu se samo nadati da će mi jednoga dana netko na nos nabiti ovaj komentar i reći kako sam "promašio ceo fudbal" (samo idiot ili zadrti stranački aparatčik može željeti neuspješnu vladu samo zato što ona nije iz njegove političke opcije).

Tko je glasao

ne ruperte

nisi dobronamjeran..tebi smeta i zraka sunca koja se probija kroz maglu..na Hrvatsku..

uglavnom se slažemo da ovo do sada nije valjalo....imao si i ti kritičkih osvrta....

pa..jebemu miša..ako ovo do sada nije valjalo..a nije...dajmo šansu nečem drugom...

sve dobro...

Tko je glasao

Gospon, ako je nešto drugo

Gospon, ako je nešto drugo rasprodaja ono malo državne imovine što je ostalo
ja im mogu dati samo letvom po plečima a ne šansu.

Tko je glasao

tebi smeta i zraka sunca koja

tebi smeta i zraka sunca koja se probija kroz maglu..na Hrvatsku.
Ne, naprotiv, svaki prosperitet Hrvatske odražava se i na mene osobno i to pozitivno. Samo mi trebaš objasniti koja je to zraka sunca koja se probija kroz maglu ... konkretno ...i ja sam spreman objeručke je prihvatiti i podržati.

Tko je glasao

zrake sunca

meni je dovoljna dekomunizacija i detitoizacija....udbašenje kakvo su provodili Josipović i Milanović naprosto odbija ljude...investitore...

Uglavnom svi kritiziramo..najčešće s pravom....

Ovi što dolaze čine se drugačijima od ovih koji su bili..meni su to zrake sunca..

Kolinda je smjenila Josipovića...Zoki je out..meni su to zrake sunca..

e kad vidimo ..tek kad vidim da ovi ne valjaju kritizirat ću sve ono što mi se čini nedobrim...

kritizirati radi kritike same..dok se još nisu ni formirali..smatram pukim kritizerstvom

sve dobro...

Tko je glasao

SFN

meni je dovoljna dekomunizacija i detitoizacija....
Što volim ovakve likove koji iz ladovine svoje penzijice zaštičeni od realnog života definiraju ono što je važno, a što nije, istovremeno pokazujući fascinantnu vremensku retardaciju od 25 godina za ono prvo i 35 godina za ovo drugo.

Čista avangarda!

leddevet

Tko je glasao

a što bih ja

razumi me @L9...ja sam stariji čovjek u mirovini ( ne baš prestar)..u ekonomiju se ne razumijem nešto baš previše... ja politiku sada doživljavam svjetonazorski..i ideološki...

Čini mi se da je na redu neka treća Hrvatska..kada smo rušili Jugu..i tjerali srbijansku hegemoniju..istovremeno smo se borili i za demokraciju....

eto..doživio sam da tome svjedočim i...ja zadovoljan...

ti vidim baš i nisi..ali za takve jugošljamere..bmk

Pošto sam konzervativac...ja sam trenutno zadovoljan što ste vi pederoliberali, titoisti i jugošljamneri..u bedu..hehe...

sve dobro...

Tko je glasao

Starček

ja sam stariji čovjek u mirovini
Svojevremeno su dva "starčeka" na biralištu kod lokalnih izbora ponešto baljezgali o Bandiću (za kojeg su po vlastitim izjavama upravo glasali) i kad sam ih ja upozorio da je zabranjeno vršiti izbornu propagandu na biralištu rekli su mi:
- Nemojte se ljutiti gospon, mi smo vam dva penzionera i niš ne razmemo!
- Fino, ako ste penzioneri i niš ne razmete lepo ostanite doma i ne bavite se onim što "niš ne razmete"!

Jesi shvatio poantu ili je ta parabola prekomplicirana?

leddevet

Tko je glasao

bolje parabola nego "parabela"

kad je onomadne Kolinda započela detitoizaciju...ja zadovoljan...

Milanović i njegovi mladokomunisti /kalvinisti/ liberali/pčmtrnisti..popušiše izbore...

Karamarko nije očišćen od - mesićevizma- pa je dobro da nije samovlastan....

..da se samo njega ne pita...

Oba krila hrvatske kostoberine..su potkresana..što držim dobrim za Hrvatsku..

Ja zadovoljan..ti vidim baš i nisi...

sve dobro...

Tko je glasao

Samozadovoljan

Ja zadovoljan..ti vidim baš i nisi...
To me ni najmanje ne čudi, ta ti si uvijek bio zadovoljan . . .

leddevet

Tko je glasao

još samo da se i tvoji

haenesovci poHrvate...i sve 5..da se rješe jugošljama iz svojih redova...

a da će se osloboditi ponašanja...pare tvoje ideja moja... to se ne nadam..

sve dobro...

Tko je glasao

Zelig

pare tvoje ideja moja
Jest, jako duhovito pogotovo u varijantnoj materijalizaciji: "pare moje, penzija tvoja".

leddevet

Tko je glasao

Bezveznjaci svih zemalja . . .

Eto, javila se još dva penzića iz stoljeća sedmog kako bi spremno dali podršku svom pajdu u nevolji.

leddevet

Tko je glasao

...bez psihodrame...

Ovo mjesto gdje pišemo je zlatno upravo zato što možemo iznijeti nazor ovakav ili onakav bez obaveze da se složimo.
...meni je vlada samo tehničko tjelo koje izvršava volju Sabora/Parlamenta. Bilo je to tako i prije i sada.
I to je to zbog čega si mogu dozvoliti luksuz da mogu bez idejnih skrupula pozdraviti bilo koju demokratski izabranu ekipu. I da ne moram mjenjati komentare dok god se parlamentarne većine skladaju bez nasilja...
A ova po meni nije sa ništa manje demokratskim pedigreom od predhodne. Samo je cijela priča izgledala drugačije. A izgledala je drugačije zbog izbornih rezultata...
A izborni rezultati? jasno da proizlaze iz zadovovoljstva ili (biraj po volji) nezadovoljstva biračkog tijela poslije (neprikosnovenog, kao i uvijek) mandata dosadašnje Vlade koja je kao i uvijek do sada svaka radila sprdnju od svakog opozicijskog prijedloga u Saboru/Parlamentu.
Rezultat je to redovitog ponašanja Vlade kao vrhunaravog tjela...pa mi i diverzije u postizbornom preslagivanju izgledaju sasvim legitimne i u demokratskom duhu, bar po onim standardima koje su postavile do sada vladajuće stranke. E, sada imamo i treću. Koja ako bude pametna može vratiti pojam Vlade kamo i pripada...
...ti se, naravno, s time ne moraš složiti...ali u tome je ljepota ovog´ mjesta, k´o što rekoh,

Tko je glasao

...meni je vlada samo

...meni je vlada samo tehničko tjelo koje izvršava volju Sabora/Parlamenta. Bilo je to tako i prije i sada
i mene si uspio začuditi. Vlada ne samo da nije tehničko tijelo, ona je vrhunsko političko tijelo jer funkcionira kao stranačka konfederacija. Drugim riječima vlada je zbir stranačkih središnjica. Ministri najprije odlaze po svoje mišljenje u stranačku središnjicu, a onda dolaze na sjednice vlade i tamo se izjašnjavaju po naputcima stranačkih tijela, a ne na načelima autonomnosti i jedinstvenosti Vlade, u skladu sa prihvaćenim programom rada vlade.
Sabor je u tom smislu samo demokratska fasada. Parlamentarci kreiraju legislativu po instrukcijama izvršne vlasti.

Tko je glasao

...naravno da znam kako je

...naravno da znam kako je to. I kako to ide...i ne samo tu, svugdje...
Ali, kako rekoh, meni, u mojoj vizuri...Vlada je tehničko tjelo. I meni, u mojoj vizuri bi Saboru/Parlamentu trebalo vratiti prerogative poslodavca Vlade.
Što je u tome problematično? čak i cijenjeni @bet s kojim se rijetko slažem veli da je "...To općeprihvaćeni i temeljni problem suvremene demokracije, čija je ozbiljnost i u normalnijim uvjetima nego što su ovi u Hrvatskoj, toliko velika da zahtjeva novu demokratsku revoluciju."
...a ti si mu @hlad podmetnuo krasni plusić u znak slaganja?
...ili je to bila ironična podrška?

Tko je glasao

...meni je vlada samo

...meni je vlada samo tehničko tjelo koje izvršava volju Sabora/Parlamenta. Bilo je to tako i prije i sada.
Prije komentara na ovu konstataciju morao sam (nakon napadaja smijeha ... sorry) provjeriti gdje živiš. OK, u današnje vrijeme interneta nije problem biti dobro informiran, ali neke stvari ipak se najbolje razumiju kada si 24/7 on the face of the place.
Dakle, ne, upravo suprotno, od početka višestranačja u RH Sabor je tehničko tijelo koje izvršava volju vlade (iako bi teoretski trebalo biti drugačije), a do 2000. su i vlada i Sabor bili tehnička tijela za izvršavanje volje predsjednika. Sabor se na kraju svede na skup sitnih duša koje ni pod koju cijenu neće dovesti u pitanje najpoželjnije radno mjesto u Hrvatskoj (o tome sam već pisao kada sam prognozirao glatko konstituiranje Sabora).

A ova po meni nije sa ništa manje demokratskim pedigreom od predhodne.
Primjeri koje navodim u dnevniku govore upravo suprotno: ova vlada imat će znatno manji demokratski pedigre od prethodne. Riječ je o nepoštivanju abecede demokracije. (Naravno, možemo se upustiti u raspravu pa tumačiti da svatko ima pravo misliti da je trava plava, a nebo zeleno.) Legitimitet i legalitet su nesporni, ali demokratičnost nije.

A o sadržaju svega što će nam ponuditi nova vlada raspravljat ćemo kada saznamo što nam nude. Vidjeli smo da nam mandatar govori kako neće biti rezova, a navodni kandidat za ministarstvo gospodarstva kaže da hoće, pa nam jedan navodni ministar finacija govori da će se zamrzavati drugi stup, a drugi navodni kaže da neće itd. itd. Ako je to demokratski standard komunikacije u Indiani, Ok, nemam ništa protiv da braniš takav pristup ... u tome i je ljepota ovoga mjesta.

Tko je glasao

Legitimitet i legalitet su

Legitimitet i legalitet su nesporni, ali demokratičnost nije.

Ajd si uzmi malo vremena pa razmisli još jednom o ovom upisu, pronađi logičku pogrešku. Lako ćeš, to zna svatko.

Za prvi dio (napadaji smijeha i to) ti mogu citirati jednu poslovicu: "Tko se previše smije fali mu odgoja".

Za drugi dio te samo mogu uputiti na izjave Milanovićevih ministara i samog Milanovića, nije se znalo tko pije tko plaća.

Nije da me raduje što su i ovi novi, u nešto manjoj mjeri, slični, čak dapače, ali moram braniti istinu da ovakvi ispadi nisu izum ove nove garniture.

Evo samo jedan a kapitalan primjer:

http://www.poslovni.hr/hrvatska/netko-je-opet-izmislio-povecanje-pdv-a-o...

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

...naravno da znam kako je

...naravno da znam kako je to. I kako to ide...i ne samo tu, svugdje...
Ali, kako rekoh, meni, u mojoj vizuri...Vlada je tehničko tjelo. I meni, u mojoj vizuri bi Saboru/Parlamentu trebalo vratiti prerogative poslodavca Vlade.
Što je u tome problematično? čak i cijenjeni @bet s kojim se rijetko slažem veli da je "...To općeprihvaćeni i temeljni problem suvremene demokracije, čija je ozbiljnost i u normalnijim uvjetima nego što su ovi u Hrvatskoj, toliko velika da zahtjeva novu demokratsku revoluciju."

Tko je glasao

...meni je vlada samo

...meni je vlada samo tehničko tjelo koje izvršava volju Sabora/Parlamenta.

U stvarnosti je situacija obrnuta: Vlada je ta koja formulira i vodi politiku, a Sabor/Parlament preko stranačkih poslušnika to amenuje. I ne samo dnevnu politiku, nego i zakone na kojima se ta politika temelji.

To je općeprihvaćeni i temeljni problem suvremene demokracije, čija je ozbiljnost i u normalnijim uvjetima nego što su ovi u Hrvatskoj, toliko velika da zahtjeva novu demokratsku revoluciju.

Zato je @rupert je 100% u pravu kada ovaj nakaradni proces kojem svjedočimo naziva fašnikom.

The Observer

Tko je glasao

ehm? pa mogao ga je nazvati

ehm?
pa mogao ga je nazvati fašnikom i pred četiri godine? a nije...a nisi ni ti,...

Tko je glasao

Koliko se sjećam, tada se

Koliko se sjećam, tada se ništa slično nije događalo.

The Observer

Tko je glasao

ovo je bio tvoj komentar.. U

ovo je bio tvoj komentar..

U stvarnosti je situacija obrnuta: Vlada je ta koja formulira i vodi politiku, a Sabor/Parlament preko stranačkih poslušnika to amenuje. I ne samo dnevnu politiku, nego i zakone na kojima se ta politika temelji.
To je općeprihvaćeni i temeljni problem suvremene demokracije, čija je ozbiljnost i u normalnijim uvjetima nego što su ovi u Hrvatskoj, toliko velika da zahtjeva novu demokratsku revoluciju.
Zato je @rupert je 100% u pravu kada ovaj nakaradni proces kojem svjedočimo naziva fašnikom.
The Observer

...daklem, govorio si o načelnom nakaradnom procesu po kojem Vlada uzima sve prerogative parlamenta (s malim slovom)...općenito, i da općenito treba, znači i trebalo je, poništiti "demokratskom revolucijom" kako bi ti bilo po volji, Meni ne...
...a ne o specifičnim situacijama. Koje su specifične, i pojavljuju se s različitim brojevima poslije postizbornog prebrojavanja...

Tko je glasao

Fašistička demokracija

Eto, dešava se po tko zna koji put da umjesto praznika i veselja, kakvo smo svi očekivali od demokracije, imamo zapravo jednu tugu i nesreću i u biti se nije puno toga promijenilo ako gledamo mentalitet onih na vlasti koji baziraju vlastitu promociju na demonizaciji onih prije sebe.

U toj kopanji se batrga i naš prosječni pješadinac koji kod svakih izbora očekuje čudo ravno Gospi iz Međugorija koje će u naše krševito društvo iskrcati torbe pune novca kao manu s neba i tako nam omogućiti nastavak letargije i uvjerenja da je za sve netko drugi kriv. Najnaivniji među nama su tako zaokružili mačka u vreći i eto nam Mostove vesele družine u punom zaletu sudbinske borbe s vjetrenjačama koja u boljem slučaju rezultira slomljenim kopljem i pokojim rebrom, a u lošijoj slomljenom vjetrenjačom gdje će nas slijedno tome te "dobre namjere" vratiti u vrijeme kad se ručno mljelo žito.

Prvi koraci prema ručnoj meljavi su već napravljeni dovođenjem onog smiješnog lika iz Kanade i, što je puno gore, omogućavanjem Karamarku da preuzme vlast u državi, osobi koja od kad se pojavila u politici redovito zauzima mjesto najomraženijeg političara. Eto što je demokracija, to da osoba koju narod smatra najgorim političarom bude izabrana na mjesto vodećeg političara. Ako to nije fašistička demokracija ja ne znam što je onda to?

No najvažnije da nam komunisti nisu na vlasti i da je biskup Košić zadovoljen.

leddevet

Tko je glasao

... omogućavanjem Karamarku

... omogućavanjem Karamarku da preuzme vlast u državi, osobi koja od kad se pojavila u politici redovito zauzima mjesto najomraženijeg političara ...
Ne vidim u ovome nikakav problem. Ako većina glasa za najomraženiju osobu, onda ju treba i dobiti, takva su demokratska pravila. Ako ćemo po anketama, mrtva trka vodila se između dvije najomraženije osobe.
Problem je upravo u tome što je manjina bezočno iskoristila poziciju u kojoj se našla (a obje izabrane većine su joj to dopustile), a rezultat je nekakav čudnovati kljunaš koji nije rezultat volje većine birača tj. demokratskog izbora. Sada kada se pokazalo da svi ovi nakaradni postupci prilično elegantno prolaze (jer prevladava ta želja za čudom koju spominješ), onda se tako može i nastaviti. Pa tako predsjednik Sabora već najavljuje kako bi bilo dobro da se prilikom izjašnjavanja o vladi raspravlja samo u ime klubova, bez indivudalnih rasprava. A obrazloženje je izuzetno zanimljivo, baš u duhu parlamentarizma:
Ne bi trebalo biti želja da se zapravo umanji dignitet Sabora, da nastavimo raditi do ponoći zato što svatko ima potrebu govoriti ...
Prevedeno na jezik poštovanog akademika koji vjerojatno bolje razumije: Ne bi trebalo biti želja da se zapravo umanji dignitet Medicinskog fakulteta zato što svaki znanstvenik ima potrebu istraživati.

Tko je glasao

Da i ne

Ako ćemo po anketama, mrtva trka vodila se između dvije najomraženije osobe.
Zapravo se kod nas trka vodila protiv dviju najomraženijih osoba (i stranaka), a što je standardna situacija od prvih izbora. Naravno ista logika vrijedi i kod treće opcije gdje su glasači birajući Most, naivno vjerujući da istovremeno glasaju protiv oba omraženika, zapravo prepustili odabir najomraženijeg Petrovu, Grmoji i pripadnoj pozadini koja se za sada pokazala takvom da nitko ne zna kako izgleda i što hoće te tko su zapravo.

Ono što se iz svega može zaključiti da ovako postavljeni sustav je zapravo jedna velika prevara i demokracija je samo privid.

leddevet

Tko je glasao

dvadeset i pet godina je

dvadeset i pet godina je dovoljno za zaključak da Hrvati uopće ne žele demokraciju. Mi smo svijet koji bi više volio neki oblik autoritarne vladavine, koji može jamčiti sigurnost radnog mjesta, fizičku zaštitu vanjskih granica i nekakav minimum preživljavanja od danas do sutra. Demokracija je prevelik teret i odgovornost. Hrvati teško apsolviraju pojmove kao što su zajednički i javni interes.
Yuga se raspala ali je ostala u glavi. Radno mjesto u nekakvom kombinatu do penzije, možda kakav stančić u Prečkom ili Srednjacima, sitni šverc preko granice, mijenjanje domaće valute za marku ili dolar, ulaganje sitne ušteđevine u betonske vikendice na moru i vinogradima, to je život na koji smo se godinama prilagođavali. Europska unija, slobodno konkuretnsko tržište od 500 milijuna ljudi, poznavanje stranih jezika, inovacije, borba za opstanak na inozemnim tržištima plaši i političare a kamoli ne obične građane.
Zato smo mi ovako nezainteresirani za tromjesečno natezanje oko sastava vlade, nepoštivanje elementarnih demokratskih procedura, državu koja u siječnju nema proračun, političare koji šalju čudne poruke iz stranih skijališta i td.....
možda je to i signal političarima da bi Hrvati tolerirali i neku drugu vrstu politike

Tko je glasao

iz mog kuta gledanja

proces pregovaranja- trgovanja i pogađanja- s obje glavne struje pokazao je nešto što je do sada bilo prikriveno..tj. nije se javno iznosilo.

Naime, pokazalo se je da može svatko sa svakim..tako je i Milanović nudio sve..ponizio se i ogolio do kraja..nudio je mjesto predsjednika sabora, mjesto premijera...zadovoljio bi se samo s nekoliko ministara i mjestom podpredsjednika vlade..eventualno sabora...

Nikad nije jasno i glasno odbio moguću koaliciju s hdss-bom..a svi njegovi rasovi nazivaju ih crnokošuljašima... znači..mogao bi i s Glavašem...i s Bandićem...

Naša tzv. ljevica ( jugošljam kako ih ja volim zvati, titoisti) se u tim pregovorima osramotila do jaja.

Za razliku od Karamarka..koji je u jednom trenutku odstupio i rekao da će radije biti opozicija...

Naravno..i Karamarko je skinuo gaće..ali ne koliko Zoka..Zoki su ga doslovce utjerali..osramotili ga i ponizili..

Poslije ih naziva ustašama i kriminalcima, haha.. a s njima je do jučer želio biti u istoj vladi u istoj ekipi...

Tako ja to vidim

sve dobro...

Tko je glasao

dva loša uvališe brucoša...

metkovski lažov dječačkoga lica
i mutikaša tomo... zvan smicalica
bleferski je dvojac najnižeg formata
što uvali narodu kanadskog hrvata.

tek hrvatski natuca naš samozvani tim,
politički gledano...on pi.kin je dim.
ni jedna ovca glas mu nije dala
na najniže grane demokracija je spala.

taj perfidni duo će timu otpozada
uvaliti kajlu ko pedro da strada.
premijerske fotelje ponijela ga slava
dok on sanjari... vrag nikad ne spava!!!

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci