Tagovi

Evropska komisija- poštivanje ljudskih prava

Evo ovako. Negdje u ožujku prošle godine, ja i gospodin Dobrić smo pisali, svaki svoj dopis, o konkretnim slučajevima brutalnih i dokazanih kršenja naših ustavnih i ljudskih prava. Poslije nekoliko mjeseci došao je "umirujući" odgovor, u dlaku isti (moj broj dopisa završava sa 7) koji možete vidjeti ovdje. Da se ne bi previše zamarali, ljudi imaju odgovore unaprijed pohranjene.

http://img716.imageshack.us/img716/6046/79587954.jpg

Gospodin Dobrić je odustao od daljnje prepiske. Ja nisam. Smjesta sam poslao novu predstavku i opet predsjedniku EK gospodinu Barrosu. I u rujnu sam dobio još jedan "odgovor". Sada još nešto kraći. I opet sam pisao. Ovo:

Božo Pendo
20260 Korčula

European commission
Directorate- General Enlargement
Brussels

Poštovani gospodine Lange,

hvala Vam na odgovoru na moje pismo predsjedniku Evropske komisije, gospodinu Barrosu.

Vjerujem da Komisija vrlo ozbiljno razmatra pritužbe hrvatskih građana povodom nepoštivanja ljudskih prava i sloboda te vladavine prava u Hrvatskoj, kao temeljnih principa na kojima počiva Evropska unija. Upravo stoga, Vaš odgovor držim formalnim oblikom komunikacijske ljubaznosti ali i nedovoljnim u smislu postizanja konkretnih rezultata.

Vašu ocjenu da je Hrvatska napredovala na području poštivanja ljudskih sloboda i vladavine prava ja ne dijelim. Ocjenu Vam temeljito opovrgavaju dokumenti koje sam Vam dostavio. Osim toga, ocjena Vam je utemeljena na pogrešnoj pretpostavci ili uvjerenju da su hrvatske vlasti odane i posvećene ideji evropskih integracija. Kako to nije istina, postavlja se pitanje što bi to Komisija još trebala napraviti u pomaganju nečega što ne postoji?

Slobodan sam Vam iznijeti svoje mišljenje o uzroku problema. Hrvatska nije demokratska i slobodna, već policijska država, u kojoj je neformalno srušen ustavni poredak i trodioba vlasti. Posljedice toga su izrazito štetne i opasne: hrvatski građani žive u strahu od korupcije i institucionalnog organiziranog kriminala. U tom strahu ne mogu biti svjesni stvarnosti. Bore se za puko preživljavanje u uvjetima krajnjeg siromaštva, ali ničega svjesni. Nisu svjesni činjenice da hrvatske vlasti imaju i provode plan fizičkog uništenja hrvatskog naroda, pa se tom planu nitko i ne suprostavlja.

Ukoliko želite promijeniti Hrvatsku, morate razumjeti ključnu stvar: Vi se morate promijeniti prije toga. Vi morate promijeniti svoj odnos prema Hrvatskoj i njenim građanima. Sve dok budete uvjereni da su Hrvati divlje balkansko pleme, oni će to ostati. Kada shvatite da su Hrvati izuzetno vrijedan i sposoban narod, oni će to vaše mišljenje potvrditi i opravdati. Tek tog trenutka, Hrvatska će stvarno stupiti na put evropskih integracija po prvi put i s lakoćom zamijeniti koruptivno društveno stanje svijesti s cijelim nizom radosnijih i korisnijih iskustava. Sve dok se ne dogodi ta pozitivna promjena u stavovima Evrope prema Hrvatskoj, moja zemlja nema nikakve šanse postati domovinom iskrenog i dubokog poštivanja temeljnih ljudskih vrijednosti.

Kako bi Evropa mogla postići vlastiti preobražaj? Razumijevanjem. Opažanjem. Proučavanjem. Bez vlastitog miješanja i procjenjivanja, jer ono što sudite ne možete shvatiti. Mislim da morate prestati željeti mijenjati stanje stvari u Hrvatskoj onako kako Vi mislite da bi trebale biti, jer onda Vaše razumijevanje prestaje. Velika je nesreća što se Evropa upušta u popravljanje stvari koje čak ni ne razumije. Stvari ne treba popravljati. Treba ih shvatiti, a tada se mijenjaju same od sebe.

Nažalost, uvjeren sam da Evropska komisija, u najboljoj namjeri, ne pomaže rješavati hrvatske probleme, već naše probleme nastoji zamijeniti s nekim drugim. Uvijek će biti tako dok ne riješimo problem koji se zove „Vi“.

Radi dobrobiti Hrvatske i njenih građana, ali i interesa same Evrope, molim Vas da još jednom razmotrite dokumente koje sam Vam dao na uvid prošle godine. Mislim da ste dužni otvoreno i iskreno informirati hrvatsku i evropsku javnost o vašim saznanjima u pogledu pristupnih pregovora Hrvatske s EU. Time ćete snažno utjecati na hrvatske vlasti da konačno odustanu od dvolične i neodgovorne pregovaračke igre, a u isto vrijeme ćete oduzeti pravo arbitrarnog određivanja zle sudbine hrvatskim građanima, pa ma tko to pravo neovlašteno uzurpirao. Mislim da premještanje tempirane bombe iz koruptivne društvene svijesti Hrvatske u same temelje evropske civilizacije ne samo da ne može dati očekivane rezultate, već može vrlo opasno i štetno djelovati na demokratski razvoj same Europe. Tako nešto nije i ne može biti ničiji interes.

S poštovanjem,
Božo Pendo

Korčula 15. kolovoza 2009. godine

Početkom prosinca 2009. godine dobio sam "odgovor" koji je ovdje.
http://img716.imageshack.us/img716/9769/59337833.jpg

Nakon tri predstavke i stotina priloženih dokumenata, ne samo da nisam dobio sadržajan odgovor, nego sam dobio puno više od toga. Saznanje da Evropska komisija hrvatske građane drže ovcama, građanima trećeg reda te da, prema mišljenju nekog evropskog birokrate i kretena, moramo držati jezik za zubima i trpiti teror združenih evropskih i naših kriminalaca. U nemogućnosti da odgovore i istovremeno poštuju principe EU, i naši i njihovi kriminalci pribjegavaju istoj strategiji: šutnji i prekidu komunikacije.

Molio bih samo jednu stvar: ne zaboravite da se radi o temeljnom principu na kojem počiva EU. To evropski birokrat čak izričito naglašava. Kako li tek poštuju principe koji nisu temeljni?

Sutra će ove dokumente na svojim stolovima imati predsjednica Vlade RH i predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU gospođa Vesna Pusić. Dođe li kojim čudom ikakav odgovor, budite sigurni da ću ga podijeliti s vama. Samo, ne gajite bilo kakva očekivanja. To je gotovo nemoguće doživjeti.

Komentari

Dobro jutro , dragi Božo

Dobro jutro , dragi Božo povezniče!
Vidim da ti je polako počelo svitati...

Tko je glasao

Meni se, draga, odavna

Meni se, draga, odavna smrklo. Svanulo mi je još davnije. Punih deset godina ja skupljam dokaze i snimam stanje.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci