Tagovi

Evropo, ne zatvaraj poglavlje 23, molim te...

Evropo, ne zatvaraj poglavlje 23, zatvaraj i sudi lopinama!
Jedno kratko pismo Evropi!
Pišem duge dnevnike, a sada bih htio bez puno obrazlaganja i bez opširnog navođenja argumenata (ipak, uz ključne podatke!), ali pretežno onako kako me emocije vode, poručiti Evropi - Barosu, Fuelleu, Swobodi i drugim evropskim činovnicima da bez obzira na izvještaj koji su dobili, ova moja država Hrvatske ne zaslužuje da zaključi predpristupni ugovor s EU...
Mi gospodo, mnijenja sam, nismo pravno zreli za evropsko društvo, mada ne držim ni do vašeg pravnog sustava koji nije bog zna što. Živio sam u Austriji pa mi je dosta toga negativnoga ostalo u sjećanju – od šume zakona, carovanja birokrata, šetnje od šaltera do šaltera, ukratko da su moćni i pred sudovima moćni, činjenice su da i u vas caruje novac, da ima jednakijih među jednakima, da je PRAVDA san mnogih, posebno stranaca koji su u većini građani drugog reda.
Nemojte misliti gospodo da vam pišem samo na osnovu osobnog i lošeg obiteljskog iskustva s pravom i pravdom: dinamitom srušena vikendica 1992., izostanak odštete, bezočna prevara obitelji u vrijeme pretvorbe odnosno u postupku denacionalizacije…
A drugi, a mi?
Možda nema države na svijetu koja se toliko spori sa svojim građanima, niti se toliko građana vuče po sudskim hodnicima, poput sluge Jerneja, tražeći pravicu. Jer je JUSTITIA s povezom preko očiju..Ali, ne zato da ne bi vidjela bit spora, nego zato da ne bi vidjela one koji su u sporu…
Mi deset godina s vama pregovaramo, a dojma sam da smo kao u pačjoj školi: učili učili, od ponedjeljka do petka al se nismo makli dalje od početka! Čisto sumnjam da u onom izvještaju koji su prvo dobili veleposlanici u RH (o koje li snishodljivosti??) stoji podatak da je u ožujku 2011. Hrvatska imala 785 000 neriješenih sudskih sporova, da postoji spor koji traje 26 godina i da nije red da se zatvori poglavlje 23 prije nego se okonča ovaj dugotrajni spor. Osim neriješenih sporova, tu su i mnogi okončani, ali s osjećajem da smo doživjeli nepravdu od svoje države i da nema smisla bosti se s rogatim. U Hrvatskoj pravno nisu riješene na stotine tisuća sporova u vezi rata i ratne štete – obostrano, sa srpske i hrvatske strane, primjerice ne znam da li su Srbima i „neprijateljima“ obeštećeni gospodarski objekti, što je sa imovinom otišlo dinamitom u nebo izvan područja ratnih operacija, što je s kupoprodajnim ugovorima sklopljenim pod prisilom u ratno vrijeme, što je s pretvorbom i privatizacijom kada su starim kapitalistima bezočno otimali imovinu (kako može biti pravedna prvo pretvorba a tek onda denacionalizacija??), na stotine je tisuća neriješenih radnih sporova otpuštenih radnika i bivših firmi…
I koliko je predmeta iz Hrvatske ili hrvatskih građana pred Evropskim sudom u Strassbourgu - to bolje znate vi, Evropljani, nego mi ovdje!

O borbi protiv korupcije ne bih trošio riječi! Draga Evropo, toliko prašine bačene u oči građanima RH je, da bi je mogli izvoziti. Neka vaši suradnici prelistaju naše novine – tu temeljito nešto nije u redu: ili je trebali uhititi uredništva novina zbog širenja uznemiravajućih vijesti, ili je trebalo uhititi i osuditi lopine!? Sredine nema! Znate koliko je vraćeno u državnu kasu pokradenog? Nekih 4 (četiti) milijuna kuna, 50 milijuna vrijedna imovina lopina je zamrznuta!
Svako hapšenje je snimano, to su bile udarne vijesti TV dnevnika, ali isto tako snimanu su i izlasci iz pritvora. Čista promenada, a kada počne spor, traje kao sapunica. Procesi traju godinama, sa žalbenim postupkom beskonačno.. ne, nisam ja za prijeke sudove, ali parnice traju u beskraj –u pripremnom ročištu trebaju se iznijeti svi dokazi, što si skupio, skupio si. Tako je to kod vas u Evropi, kod nas, međutim, stalno se podnose novi dokazi, a suci to dopuštaju.

Draga Evropo, tko nam jamči da će monitoring biti učinkovit, da će se malo živosti koja je nastala pod gasom premijerke, nastaviti? Mi smo poznati kampanjci, ovo smo sada završili, kao ispit pred ključni ispit, ali, ali… Naše pravosuđe je nastalo pod žigom Vladimira Šeksa, krivokletnika, kadroviranja su bila (i jesu) problematična, naši suci rade u nepodnošljivim pravno-materijalnim uvjetima, u malim sredinama oni su i produžena ruka lokalnih moćnika, najbolje se drže odvjetnici jer je to enormno unosan posao.. Jedan vozi Jaguar, dobar je odvjetnik, ali baš Jaguar…?? Nije li ono do jučer sjedio u Ustavnom sudu Vice Vukojević, pa onaj koji se proslavio izjavom da se u obrambenom ratu ne može počiniti ratni zločin…Potkopali građanima u Zagrebu kuće, nema odštete, građani izgubili spor, tamo se deložiraju svi stanare jedne zgrade, Mamiću se živo fućka za zakone...referendum se postavlja tako da ga se provodi ŠTO TEŽE...
Ukratko, prijedlog: nema zatvaranja poglavlja 23 dok se HRVATSKOJ JAVNOSTI, ne vama, ne podastru detaljni izvještaji u napretku u pravosudnom sustavu… dok taj izvještaj ne raspravi Sabor i dobije narod preko medija, svatko tko je zainteresiran!

Moguć je deal – mi vas primamo u EU, vi šutite dalje o presudi generalima u Haagu, progledat ćemo vam neke „sitnice“, ali mišljenja sam, draga Evropo, u pravu i kod pravDE nema sitnice – ili je ima, ili je dostižna, ili je nema, i spora je i potpuno neizvjesna.
Čekalo se desetak godina na zeleno svjetlo za ulazak hrvatskog vlaka na kolodvore u Berlinu, Parizu, Londonu, Rimu.. A što ovi u Zagrebu ne bi još najmanje 6 mjeseci punom parom radili na rješavanju pravnih sporova, počistili još malo svoje pretrprane stolove? Kao neka vrsta popravnog ispita iz prava i pravDE!?
Mislim da se ne trebamo slijepo držati nekih zadatih i očekivanih rokova. Pa to je i sama premijerka rekla… I ne zaboravite tko vam je izvještaj sastavila i predala– vlada koje se ne temelji na legimitetu, premijerka koja je oktroirana hukom mase skupa koji je podsjećao na partijske kongrese, ukratko gospođa koju zovem „đavoljeva učenica“. Naime, pod njenim sudirigiranjem pokopano je pravo u Hrvatskoj u zadnjih desetak godina, ako ne i ranije. Stan na Ravnicama i kako je u njega upala ovaj puta preskačem - ona ima potvrdu da je SVE LEGALNO! Ova premijerka će u parlamentarne izbore, a da nije izabrana legalno za predsjednicu stranke kojoj je na čelu!!?? Ona bi u izbore, a nitko ne zna točan broj birača, i gdje se nalaze – s ove ili s one strane granice? Birački spiskovi su jedan od najboljih pokazatelja pravnog (ne)reda u Hrvatskoj!

O Saboru kao najvišem zakonodavnom tijelu u RH, bolje ne pisati - koliko povučenih zakona, koliko loših zakona, koliko neusklađenih zakona...!!!???
Ova premijerka jest pravnica, ali njena pravno-moralna znanja i osjećaji su, nažalost, tanki, tanki kao i pravda od koje smo se u Hrvatskoj odavno pozdravili.
Bar ja, ne bi bilo lijepo generalizirati!
Drage evropske gospođo i gospodo, na vama je da odlučite: ako nema prava, nema mira, jednostavnije ne može biti!

Komentari

O izgradnji Europe u Srbiji i ostalim državama na tlu bivše YU

Skupština LDP:
"Preokret je stvaranje Evrope u Srbiji"

(Tekst koji sledi je kritički osvrt na ovakvo viđenje "preokreta" i na taj politički stav koji je uobičajen ne samo za Srbiju i navedenu srpsku partiju.)

To nije tačno. Ta ideja - to je zvanična državna politika koja znamo koliko je uspešna i gde je dovela. Naravno, moglo bi se pomisliti da je tu reč o nesposobnim ljudima koji je sprovode. To podseća na ono, komunizam je bio dobra ideja ali svest ljudi još nije bila sazrela, ili kapitalizam je dobra ideja, ali ljudska priroda je pokvarena, pohlepna, itd. pa eto stalno neke krize..I Kosovo i Evropa - sa tom politikom ne može se ni makac, jer kad se radi za Evropu povredi se Kosovo, kad se radi za Kosovo povredi se Evropa. Rezultat je blokada, ukočenost u jednoj tački u kojoj je nemoguće delovanje jer u ma kom pravcu bilo vršeno predstavlja povredu i izdaju proklamovanog državnog modela. Odatle stagnacija. Opet moglo bi se isto tako pomisliti da je rešenje opredeliti se samo za Evropu, međutim to se ne pojavljuje a razlog nije neki prozaičan, već taj što su i "Kosovo" i "Evropa" dve strane iste medalje tako da se ma koliko neko preferirao jedno nikad u potpunosti ne može odreći onog drugog. Taj problem nije samo ovdašnji, ovde je samo zaoštren, već priznanje individualnosti i identiteta država i nacija u jednoj široj zajednici je perzistentan, i to upravo kao problem njene multikulturalnosti.

Stvaranje Evrope u Srbiji je potpuno izlišna stvar. Evropa kao kapitalizam, fašizam ostala je ovde nakon propasti dotadašnjeg komunizma kao ono što on nije mogao u potpunosti da svari, u sebi da prevaziđe i da se sa tim izbori. Ne treba previše razdvajati Zapad i komunizam ili misliti da je to nešto jako udaljeno. Komunizam je nastao na Zapadu i ostao kao njegov bitan momenat bez obzira što se razvio na istoku Evrope. Jednom prilikom je imao i presudnu ulogu u spašavanju Zapada od njegovog vlastitog samouništavajućeg impulsa. Dakle, Evropa je postojala ovde i za vreme komunizma, a nakon njegovog kraha nastavila je da postoji, ali ovoga puta kao čisto zapadni fenomen. U osnovi isti onaj fenomen protiv koga je komunizam ustao, ali sada u svom čistom tj. radikalizovanom, ekstremnom obliku. Šta je Zapad kada se radikalizuje? Šta je kapitalizam kada se radikalizuje? Nešto se radikalizuje potenciranjem onoga što već u sebi sadrži. To je priča o kapitalizmu i fašizmu. Međutim, treba imati na umu da je čisti oblik zapadnog modela koji se pojavio sa krahom komunizma u bivšoj Jugoslaviji zapravo njegov oslabljeni ekstrem, a to znači da je on po svojoj autentičnosti određen jedino samim sobom i isto tako se i suprotstavlja jedino samom sebi. Tako je rat bio unutrašnji, a kapitalizam se ne odnosi prema nekim kolonijama već razara vlastitu državnu supstancu. Čisti oblik zapadnog modela nije se pojavio na Zapadu.

Tako je Zapad iznikao, ili se pojavio kod nas, kao nešto naše. Svetsko, a naše. Kao proizvod istorijskog razvoja, ne samo ovdašnjeg već šireg. Tako se prvo pojavio fašizam sa elementima kapitalizma, a kad je fašizam oslabio sad, pod Evropom kao zvezdom vodiljom, imamo kapitalizam sa elementima fašizma, baš kao i u Evropi. Zapad je ovde već izgrađen, a da nismo to ni primetili, jer u našoj mašti Zapad je nešto drugo - to su pare, to je seks, droga i rokenrol, to je vatromet taštine, kraljevsko venčanje, to je u se, na se i poda se - komunistički san u svojoj realizaciji.

Sad se postavlja pitanje, a šta to ima drugo na šta bi trebali da se ugledamo? Odgovor je - nema ništa. Reč je o stvaranju ex nihilo.

Tko je glasao

tamo gdje zalazi sunce

Reč Evropa prvobitno se odnosila na grčko kopno, tj. na Balkansko poluostrvo, da bi se kasnije pod njom podrazumevalo celo kopno severno od Sredozemnog mora. Rašireno je mišljenje da sama reč Evropa potiče od semitske reči ereb koja znači zalazak sunca. U skladu s tim tumačenjem drevni narodi su kopno zapadno od Egejskog mora nazivali Evropa (tamo gdje zalazi sunce).
http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0

Drugi, i po meni mnogo smisleniji scenarij je da Grčka napusti euro i prestane s otplatom svog duga jer će na taj način poslati jasnu poruku kako financijski kapital mora platiti cijenu za sve one nedaće koje su nam priredili financijski kapitalisti. Cijelo vrijeme se ponavlja priča kako Grčka, ukoliko prestane s otplatom duga, više nećete vidjeti međunarodne ulagače, a to je apsolutna besmislica. Tome u prilog ide primjer Argentine koja je 2004. godine povukla taj potez, pa su se strani ulagači u roku od dvije godine ipak vratili u potrazi za isplativim tržištima u koja su ponovno mogli uložiti višak kapitala.
http://h-alter.org/vijesti/kultura/potrebno-je-uspostaviti-globalni-kole...

Tko je glasao
Tko je glasao

Kakva poglavlja, kakvi bakrači... :-(

Molim pročitati:

http://www.index.hr/vijesti/clanak/gotovinin-odvjetnik-onima-koji-nisu-p...

Izvornik je ovdje:

http://www.icty.org/x/cases/gotovina/custom6/en/110516.pdf

Dakle, moja štovana i ostala gospodo, pokojni predsjednik dr. Tuđman, ministar obrane Šušak, generali Gotovina, Markač & co. proveli su famozni "zločinački poduhvat protjerivanja Srba iz tzv. krajine" pomoću:

- 44 žrtve ratnih zločina, koje nisu namjeravali, i

- 65 granata (50 u Kninu, 11 u Benkovcu, 2 u Obrovcu i 2 u Gračacu), koje niti su koga ubile, niti su išta oštetile.

Mislio sam opširnije komentirati, ali jednostavno nema potrebe.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Lecgoiđemo! Jedino bitno je

Lecgoiđemo!

Jedino bitno je tko kako shvaća "predvidljivo" iz presude, ovo što ti prenosiš se ne bavi time, odnosno se objašnjava drugačije koliko shvaćam.

Ako ti to nije cilj, a predvidivo ti je, onda treba ići zapovjedna odgovornost (nema "precjednika" pollitike pa skačem u RL). Za oslobođenje će trebati Tuđman na sve osim granatiranja, što bi se dalo izvući. 10 godina ima priču in ader kejsis.

Tko je glasao

hmmm predsjednica eu za pravosude - preporuka:

preporuka predsjednice eu komisije za pravosude : ZAPRI LESU

a ja kazem... kaj? a zakaj?

... morti je propuh. vrag nigdar ne spi.. nikad ne znas kaj mu je na pameti.

"Datum sada nije na prvom mjestu, najprije je potrebno vidjeti smatraju li države članice da je Hrvatska spremna za zatvaranje pregovora u poglavlju 23 Pravosuđe i temeljna prava i u poglavlju 8 Tržišno natjecanje. Ali, u svakom slučaju, pregovori se ne mogu zatvoriti a da datum ulaska ne bude poznat", rekao je Hini jedan drugi diplomat.

http://www.portaloko.hr/clanak/reding-porucila-fueleu-hrvatska-je-spremn...

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

evo jos.. sto se sve danas desava a oni bi zatvorili 23-ojku

samo linkovi na razne korupcijeske afre koje se dogadaju ili ce se dalje dogadati:

http://savjest.com/afera.php?afera=bivse-tvrtke-i-kk-zagreb-karamarko-to...

http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/detektirana_je_interesna_ispreplet...

http://www.domagojmargetic.cro.net/

http://www.nacional.hr/clanak/108216/kalmeta-naredio-da-radimo-s-fimi-me...

ne znam koliko jos toga ima, vjerojatno bezbroj.. zatvaranje poglavlja 23 djeluje vrlo vrlo stimulirajuce na produzetak takvih "poslova" cak i sirenje.. jer je potvrda bas toj politici

sto nam je vaznije? zaustaviti ovo ili par mjeseci kasnije zavrsiti zatvaranje poglavlja?

HDZ vlada, sto god Jadranka Kosor rekla... ne moze nego prevarom dobiti zatvaranje tog poglavlja. Jer se nista nije napravilo, dapace.. jos se siri.. Sto bi bilo s fondovima?

Kao sto se vidi (a od sijecnja je krenuo) Karamarko preuzima HDZ.. zar i to trebamo podrzati?

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

svima i @nemesis

kriminal i korupcija se nastavljaju.. zatvaranje poglavlja daje potvrdu ovakvim rabotama i produzava vrijeme a tako i kolicinu ovako sklopljenih poslova (medu inim stvarima):

"Radi se o ugovoru za dobavu 27,5 milijuna litara eurodizelskoga goriva koji tvrtka HŽ Vuča vlakova, kako se može zaključiti na temelju objave od prošlog tjedna, namjerava sklopiti kroz izravne pregovore s
Europetrolom, bez mogućnosti sudjelovanja ijednog drugog ponuđača. Takav izvanredni postupak nabave pokrenut je nakon što je prethodno poništen prvotni natječaj za nabavu istoga goriva, ali za četverogodišnje razdoblje, na kojem je jedna druga naftna kompanija ponudila znatno povoljniju cijenu. Tako se procjenjuje kako bi Hrvatske željeznice, odnosno porezni obveznici koji tu tvrtku svake godine
subvencioniraju golemim količinama novca mogli biti oštećeni za iznos između 4 i 12 milijuna kuna."
http://www.nacional.hr/clanak/108193/model-za-legalnu-pljacku-iz-hrvatsk...

.
ili ovo... a ima ih stvarno puno:

.
'Bojimo se da je istraga stopirana nakon što je Soboli dobio milijunski posao u HAC-u'
- Sličnu situaciju istraživanjem smo detektirali i u slučaju Podravke, a interesnu isprepletenost ministra Karamarka s osobama koje je MUP, DORH i USKOK intenzivno istraživao, našli smo i u upravljačkoj odnosno financijskoj strukturi KK Zagreb, u kojem je Ministar podpredsjednik uprave - pišu iz projekta.
- Prema provedenom istraživanju, 'ništa manje eklatantni su potencijalni sukobi interesa Ministra Milinovića u MZSS, od kojih posebice valja istaknuti donaciju od 20.000 kuna udruzi Mladi pjevaju za organizaciju muzičkog festivala na kojem je pobijedila ministrova kćerka'.
- Osim toga, zatražili su i ' hitno pokretanje postupka utvrđivanja odgovornosti svih načelnika i gradonačelnika tih općina i gradova, kao i uloga HDZ-ovih ministara Kalmete (ujedno i jedinog člana Skupštine HAC-a!) i Milinovića u navedenim aktivnostima lokalnih vlasti'. Te aktivnosti su, kako cestari ironično dobacuju, 'slučajno' i u izbornim jedinicama – bazama navedenih ministara gdje se , tvrde HAC-ovci, bez znanja i dozvole dvojice ministara ništa ne događa.
- Imali smo pravo i prije donošenje rješenja Ministarstva koje se čekalo predugo. I dalje vjerujemo da ministri Kalmeta i Milinović stoje iza nastojanja lokalne uprave za nezakonito zatraženim isplatama komunalnog doprinosa od HAC-a kojeg se nastavlja cijediti i u izbornoj godini. Njihova nezakonita potraživanja, osim programa građenja i održavanja autocesta, u pitanje dovode isplatu plaća svih 2900 zaposlenih u HAC-u. Za mjesečnu plaću svih zaposlenih u HAC-u izdvaja se oko 37 milijuna kuna bruto, a oni neutemeljenim rješenjima i ovrhama traže čak 160 milijuna - poručuje Anđelko Kasunić, predstavnik radnika u Nadzornom odboru HAC-a.
http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/bacic_spasava_hac_od_130_milijuna_...

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

luno

Sve što si nabrojala u ovom i prethodnom komentaru, upotpunjena i onom pričom o Čobankoviću i sl., samo (meni) govori koliko je cijela ova spika oko poglavlja 23. obična farsa i otvoreno/zatvoreno - tak' svejedno. Ajmo onda to zatvorit i - move on!

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

zatvranje moze biti samo

zatvranje moze biti samo mjesec kasnije ili dva ili tri... to u principu nista ne bi jako pogorsalo situaciju tj. smanjilo pozitivne rezultate

a potvrditi ce da u biti ne postoji dobra volja ka promjenama

sto je i istina

zatvranje poglavlja je pokazivanje promjena, ali i dobre volje za promjenama

ja ju kod nas ne vidim.. i zbog toga ne bi bilo dobro da se 23-ojka sada zatvori. to bi samo pokazalo kako smo na dobrom putu i da g atreba nastaviti a mi smo na dijametralno suprotnom.. jer ne postoji stvarna volja ka promjenama

stvarna volja ka promjenama je bit zatvranja ne samo ono sto je napravljeno

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Ne trebaš nikoga ništa

Ne trebaš nikoga ništa moliti, jer EU je pred raspadom, a upravo je objavljena vijest da je američki kongres pred izglasavanjem zakona kojim će autorizirati zvanični početak WW3!!

krenut ćemo od početka, poništiti sva ova glupa poglavlja koja su ionako namjenjena za korporacije, a ne ljude, živa bića, humans...

slobodno udarite minuse, navikla sam na udarce, ma od kog dolazili!

Tko je glasao

prvo bi trebalo znati s kim

prvo bi trebalo znati s kim razgovaram da bi kritizirali izrecenu osobu.. a tekst bez autora.. mora biti tezi da bi imalo svrhe komentirati

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao
Tko je glasao

iako sam dnevniku dao plus

iako sam dnevniku dao plus (zbog zanimljivih komentara!), mislim da je previse subjektivan i neodredjen, tako da na momente ne znas dali autor zaziva to odbijanje zbog loseg stanja u hrvatskoj ili zbog lose eu!?:)
hrvatska je do sada zatvorila 30 poglavlja od predvijdjenih 35 (od kojih je jedno poglavlje cisto tehnicke prirode!) i bez obzira na to koliko je poglavlje 23 (pravosudje) bitno za hrvatsku, mislim da je jos bitnije to da vlada sustavno odbija javno predociti onih 30 zatvorenih poglavlja , pravdajuci se da se radi samo o privremenom zatvaranju koje se ne moze javno objaviti, sto jasno ukazuje da se sitnozubansko tretiranje javnosti od strane hdz-a i dalje nastavlja!
glasajmo na referendumu za ulazak u eu, bez obzira sto nam se uskracuje svaka informacija o tim zakljucenim predpristupnim pregovorima i o onome cime je vlada vec trasirala nasu sudbinu u toj zajednici.
koliko vas uopce ima pojma da je u poglavlju "ribarstvo" zakljuceno ovo..

- minimalna ulovljena veličina oslića 20 centimetara
- prihvaćeni hrvatski tradicionalni alati
- ukidanje malog ribolova do 2014. godine
- pet godina nakon pristupanja omogućiti istarskim koćarima da pridnenu povlačnu mrežu koću koriste na dubinama manjim od 50 metara na udaljenosti od 1,5 nautičkih milja od obale te ribarima s plovilima manjim od 15 metara da koću koriste samo jednu nautičku milju od obale
- ZERP se u pregovaračkim stajalištima ne spominje

ili u zakljucenom poglavlju o poljoprivedi i ruralnom razvoju ovo...

- sufinanciranje do 50 posto izravnih plaćanja iz europskog proračuna, ostatak nadoknađen iz nacionalnih izvora
- izravna plaćanja od oko 373 milijuna eura u prvoj godini članstva
- dodatnih devet milijuna eura zbog miniranog ili minski sumnjivog poljoprivrednog zemljišta
- financijska omotnica za vinarski sektor od 10,8 milijuna eura
- prihvaćena europska zabrana sadnje novih vinograda, ali RH ima pravo obnavljati stare
- proizvodna kvota za mlijeko 765 tisuća tona
- proizvodna kvota za šećer 192.877 tona
- prihvaćen pekmez kao hrvatski tradicionalni proizvod
- marmelade koje nisu izrađene od citrusnog voća (limun, naranča itd.) smiju se prodavati do isteka zaliha, nakon toga moraju promijeniti naziv u džem ili recepturu (ako žele zadržati naziv marmelada)
- isto je i s domaćim rumom i brandyjem
- na listu tradicionalnih izraza uvršten opol, plavac, samoborski bermet

Tko je glasao

proizvodna kvota za šećer

proizvodna kvota za šećer 192.877 tona

193 000 tona šećera od repe izvezla je lani Hrvatska

125milijuna dolara godišnja je vrijednost izvezenog šećera

300 000 tona šećera (od repe i sirovog trščanog) godišnje se proizvede u Hrvatskoj.

- proizvodna kvota za mlijeko 765 tisuća tona

Hrvatska godišnje proizvede 340 000 000 litara mlijeka

Tko je glasao

sto znaci informacija o

sto znaci informacija o smanjenju kvote proizvodnje secera (za trecinu) u hrvatskoj?
za dionicare da se na vrijeme rijese dionica "vira":)), a za poljoprivrednike da se preusmjere na uzgoj neke nove kulture (vinove loze, ako uvjeti za to postoje!)!
zasto vlada skriva informacije o svemu ovome?
da bi razni "cobankovici" u miru posadili svoju lozu, a za ostale ih nije ni briga!
sto je manje posadjenih vinograda to ce sutra "cobankovicima"(zbog monopola!) biti bolje!

Tko je glasao

vinovogradi

EU je puna vina (zato i ogranicenje sadnje novih vinograda) i koje se prodaje po mnogo nizim cijenama nego u Hr. U zemljama clanicama se vinoigradarima placa za tzv 'zelenu berbu'- nezrelo grozdje se bere da se iz njega ne bi napravilo vinu uz nadoknadu- sve to zbog viskova na trzistu, tako da ne vjerujem da ce bilo tko profitirati od sadnje vinograda. Hrvatski vinari su do sada i bili zasticeni na domacem trzistu sto vise nece biti slucaj.

Tko je glasao

hoce.. jer je kvota mala i

hoce.. jer je kvota mala i ogranicena..

a sve cege nema na trzistu je vrijedno

uostalom grozde nase podnebla je neuporedivo sa onim iz hladnijih

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

trziste

hoce.. jer je kvota mala i ogranicena..

a sve cege nema na trzistu je vrijedno

Nece, jer unutarnje trziste vise nece biti ono od 4 milijuna od Prevlake do Murskog Sredisca, vec ono od 500 milijuna od Malte do Laponije. Europa je uistinu preplavljena vinom (pogledaj cijene i ponudu u supermarketima u Sloveniji, Njemackoj ili VB i usporedi s ponudom i cijenama u Hr. I, postoje i relativno velike kvote za uvoz vina iz Australije, Novog Zelanda, Cilea i JAR-a u EU.
Slico se dogodilo i vinogradarima u Madzarskoj i Sloveniji kad su odjednom s malog i zasticenog trzista presli na ogromno trziste s viskom proizvoda. Rezultat je bio smanjivanje povrsina pod vinogradima i preusmjeravanje prema proizvodnji vrhunskih vina.
S druge strane proizvodjaci maslinovog ulja se ne trebaju bojati nekog veceg pada cijena jer se u EU potrosi vise maslinovog ulja nego sto ga se proizvede i zato nece ni biti ogranicenja pri sadnji novih maslinika.

Tko je glasao

Mi i sada imamo puno stranih

Mi i sada imamo puno stranih vina na policama. A pijemo nase, uglavnom. Uostalom imamo i trziste na istoku..

I proizvodnja je odavno usmjerena ka boljim vinima.

Ogranicavanjem daljnje sadnje europa je zaustavila jakog konkurenta italiji i francuskoj.. To je jedna od rijetkih stvari gdje smo to mogli biti.. No istovremeno je podigla vrijednost vinograda unutar Hrvatske.. Ne zato sto je htjela, vec zato sto je to nus posljedica zastite starijih clanica Europe..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Mi i sada imamo puno stranih

Mi i sada imamo puno stranih vina na policama.

Nemamo, a ona koja jesu su skuplja zbog carinskih nameta. Ovo nije sad neka visa filozofija pa da se ne zna sto ce se dogoditi. Treba samo pogledati iskustva zemalja koje su usle u EU prije sedam godina. Cijena vina ce pasti. Pala je u svim zemljama. Europa nije zaustavila jakog konkurenta Italiji i Francuskoj buduci da i u Italiji i Francuskoj vazi zabrana sadnje vinograda.
Cijena vecine poljoprivrednih proizvoda ce biti niza (pitanje je kako ce se to odraziti na cijene u trgovinama zbog monopola Konzuma na nekim podrucjima)
Banane ce biti jedne od rijetkih namirnica cija cijena ce narasti- u EU se proizvode banane u francuskim prekomorskim departmanima, ali su skuplje, a uvoz ostalih je ogranicen kvotama.
Neke promjene koje ce se dogoditi su stvarno revolucionarne (carina nestaje na granici s Slovenijom, Madzarskom i Italijom- zagorski carinici ostaju bez posla i lijepe zarade:); policija ostaje jer Hr nece biti dio Shengena jos pet ili sest godina), sto znaci da ces ti ako imas vinoteku ili trgovinu ili veleprodaju moci ici do proizvodjaca u bilo kojoj zemlji, kupiti ono sto zelis (vino ili bilo sto drugo) i to prodati u Hr bez placanja bilokakve carine ili posebnih nameta. Isto vrijedi i za hrvatske proizvodjace- unutrasnji trg im postaje odjednom stoputa veci. Netko ce se na njemu snaci i profitirati, netko nece.

Tko je glasao

hehe jel to mislis na onih 85

hehe jel to mislis na onih 85 hektara il i cega .. gdje je prakticno vec sada monopolisticki dobavljac za kutjevo?..

znas koliko je kupio vinograda samo u zadnje dvije godine? .. neki dan sam citala na indeksu ili tako negdje..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

cobankovic je prije svog

cobankovic je prije svog "ministriranja" imao svega 3,5 hektara zemljista zasadjenih vinovom lozom, a danas ih ima 50!
a o poticajima vise ovo...

Poticaji su, kad je riječ o Čobankovićima, posljednjih godina zaista bili izdašni: uzimali su ih za cjepove vinove loze, za podizanje trajnih nasada, kapitalna ulaganja i slično. Ministar Čobanković posredstvom svoga ureda za javnost džentlmenski je dopustio uvid u podatke Agencije.
Nakon uvida u te podatke, može se zaključiti da je poljoprivredni obrt najstarijeg Čobankovićeva sina Ivana tijekom proteklih sedam godina dobio oko 3,5 milijuna kuna. Godine 2004., kad je Čobanković imenovan ministrom, njegovu je sinu Ivanu posredstvom Croatia banke isplaćeno samo 7807,27 kuna.
Međutim, sljedeće, 2005. godine Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju mladom obrtniku Čobankoviću za sadni materijal i trajne nasade isplatila je 284.845,51 kunu poticaja; 2006. dobio je 289.684,64 kuna; a 2007. godine 371.299,40 kuna. Godine 2008. isplaćeno mu je 582.784,04 kune poticaja za sadnju plemenite loze, sadne materijale i podizanje višegodišnjih nasada.
Godina 2009. također je bila dobra kad je riječ o poticajima – 1,031.921,82 kune. Prošle godine obrtu “Ivan” isplaćeno je 952.796,27 kuna poticaja za matičnjake, plemenitu lozu i kapitalna ulaganja. Prema izjavi ministra poljoprivrede i potpredsjednika Vlade RH, njegova obitelj kad su poticaji u pitanju po hektaru je dobivala koliko su dobivali i drugi.

u ilockom kraju cobankovici su pokupovali gotovo sve ono sto se moglo prenemjeniti u vinograde, jer je zahvaljujuci povlastenim informacijama cobankovic znao u sto treba ulagati.
u pravnoj drzavi bi zbog toga danas bio u zatvoru!

Tko je glasao

ako završi u zatvoru biti će

ako završi u zatvoru biti će to zbog Sladorana Županja.

Tko je glasao

e bas sam to mislila :))

e bas sam to mislila :))

povlasteni podaci, za to se ide u zatvor svugdje!

ali cini mi se da 85 a ne 50

jucer sam citala no ja bas ne pamtim dobro podtake..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

A gle, nitko drugi nije

A gle, nitko drugi nije napisao dnevnik nego Ljubo na ovu temu. Imali smo čitav vikend. Ljubo zaslužuje pohvalu. Je to iz njegovog kuta ali i moj bi bio iz mog kuta. U svakom slučaju bez obzira na kut gledanja naslov bloga je blizu konsenzusa. I baš je super što je to upravo on napisao kog često osporavaju brišu, a koliko sam skužio bio je čak i udaljen sa portala.

Tko je glasao

SIGURNOST HRANE - prilagodba

SIGURNOST HRANE

- prilagodba klaonica, hladnjača i drugih objekata koji posluju s hranom životinjskog porijekla europskim higijenskim pravilima do 31. prosinca 2015.

- poboljšanje uvjeta života kokoši nesilica do 1. siječnja 2015.

- povučen zahtjev za odgodom prilagodbe sirovog mlijeka mikrobiološkim standardima (svo mlijeko danom ulaska u EU bit će na razini tih standarda)

- povučen zahtjev za zaštitom autohtone pasmine sive pčele

povučen zahtjev za odgodom prilagodbe sirovog mlijeka mikrobiološkim standardima (svo mlijeko danom ulaska u EU bit će na razini tih standarda)

znaci, nista od "kumica",ili onih kumica koje se ne prilagode tim standradima.

Tko je glasao

ma mi imamo jace

ma mi imamo jace mikrobioloske standarde od eu.. u tome i je problem.. oni su vjerojatno pristali na eu standarde, a ne inzistirali na nasim..

tako da cemo sad imati puno neispravniju robu nego prije.. tj. domaca ce biti ako ostnu zakoni za nas ispravna kao i do sada
ali cemo moci uvoziti i ono sto se do sad nije smjelo, jer nije zadovoljavalo nase standarde
i lijepo sve to jesti .. i nigdje nece pisati da je to losije nego do sad

naopako od onog sto ljudi misle..

eu donosi na podrucju mikrobioloske ispravnosti nize standarde

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

mislim da ce mala proizvodnja

mislim da ce mala proizvodnja mlijeka(jogurta, sireva i ostalog) biti potpuno zabranjena ukoliko se ne prilagoditi tim eu standardima?
znaju li oni uopce za ovo?

Tko je glasao

nece.. to nije tocno.. biti

nece..

to nije tocno.. biti ce zabranjena proizvodnja za prodaju koja n ezadovoljava standarde. sto je u redu. ako imas proizvod kakav god on mora biti ispravan da bi isao na trziste

za svoje potrebe se moze raditi sto hoces

a mala proizvodnja? sto ti mislis pod mala proizvodnja?

i mala i velika proizvodnja cega god hoces mora zadovoljiti standard. koja je razlika da li je to sir i vrhnje ili cavli? stolci?

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

u cemu? u porezu na

u cemu? u porezu na alkohol?

na duhan?

to su standardno grane od kojih drzave zive...

kak mi se dalo procitati, madarska je to uvela prije ulaska u eu, a kasnije samo postrozila..

jednostvana stvar je.. drzava bere prihod na porezu i trosarinama

alkoh i cigarete su strasno bitni prihodi za sve drzave..

nema prodaje na crno.. i ?

mi imamo vec zakon po kojem se moraju kotlovi registrirati, koliko znam karlovac i okolica su to uredno prosle godine odradili, ljudi platili svoje "kotlove" i peku.. svoju rakiju.. no takvu ne smiju prodavati..

kod registracije firme.,. ekstra pise, je trgovina ali sa izuzecem alkohola, duhanskih proizvoda i ljekova.. moja firma je jos iz juge.. taj dio u registraciji koja se vec sto puta mijenjao nije nikad promijenjen jer je ostao isti!

drzava zivi od tih stvari..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Zbogom (i) kamilici...

"Namjera je novih pravila uvođenje reda u tržište biljnim pripravcima, jer se pokazalo da se biljni proizvodi najčešće uzimaju bez dovoljnog opreza." - http://www.h-alter.org/vijesti/ekologija/eu-kontrola-biljnih-lijekova#ne...

Dirljiva je ova briga za dobrobit svakog EU građanina, već se osjećam sigurnije...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

to nema veze sa eu to je

to nema veze sa eu

to je trend u cijelom svijetu i vezano je na farmaceutsku industriju

koja je shvatila da "gubi" prihode u biljnim .. i "prehrambenim" .. ono biljne ljekarne

i sad zeli preuzeti i taj dio kolaca..tj. staviti ga pod kontrolu

to se dogada vec vise godina vrlo intenzivno

tako da nece biti propolisa.. inih tinktura, ljekovitih cajeva, semenki ovih i onih i tak.. tj. nece ih biti bez kontrole i zarade

nije ovdje tema.. nema veze sa HR u EU

inace to je pozadina izlsaka Raica van s lovom i povratka u Biljne lijekove kao vaznog investitora kojeg prima J. kosor..

ma fuj..

ali nekom drugom prilikom

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Prijeteća kamilica...

to nema veze sa eu
Ima, ima, jer je EU u tom pogledu čak i pretekla Ameriku - http://www.naturalnews.com/032389_herbal_remedies_Europe.html - koja je, s druge strane, veliki zagovornik EU integracija, pitam se zašto... ali i to je druga tema ;)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

lunoprof, nisam ni za kakvu

lunoprof, nisam ni za kakvu zastitu "kumica" o kojoj politikanski blebecu samo oni koji na taj nacin plase ljude od tog ulaska u eu, vec sam ogorcen na ovu vladu koja te ljude nije na vrijeme pripremila na to sto ih uskoro ceka, pa ce zbog toga preko noci ostati bez svog (cesto jedinog) izvora prihoda za zivot.
slicno je bilo i na lokalnoj razini kad su na zagrebackim trznicama donijeli uredbu o zabrani prodaje mlijeka i mlijecnih proizvoda bez rashladnih vitrina(sto je u redu!), ali nije u redu da se to provede preko noci i da bandic koji je ekspresno rijesio taj "problem" na tome kupi politicke bodove.

Tko je glasao

PROMETNA POLITIKA - odgoda

PROMETNA POLITIKA

- odgoda konkurencije za linijske brodare do 2016.

- odgoda konkurencije za male brodare do 2014.

- potpuna liberalizacija tržišta željezničkih usluga od 2013.

- dvije godine nakon pristupanja, hrvatski cestovni prijevoznici neće smjeti nuditi usluge prijevoza između dvaju odredišta unutar zemalja EU-a, a izvan Hrvatske (tzv. kabotažu)

Tko je glasao

odgoda konkurencije za male

odgoda konkurencije za male brodare do 2014.

znaci, u ljeto 2014g. na zadarskoj rivi ce "djovani" na svom materinjem jeziku pozivati talijane da se ukrcaju na njegov (talijanski) brod kojim ce ih voziti na izlete po kornatima!:)

Tko je glasao

I slovenski i talijanski

I slovenski i talijanski ribari u devastaciji ribljeg fonda i izlovu ribe u našem moru.

Naravno bez iti jedne jedine kune u državni proračun RH!

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

naravno kukljice! "zerp" se

naravno kukljice!
"zerp" se ionako koristio samo da bi se gradjanima skrenula pozornost sa krize koja nam je u to vrijeme vec bila do grla, a za koju je sanader tad govorio da ce nas ona sigurno zaobici!
sa onih stotinjak pokradenih milijuna eura, njega ona sigurno nebi dotakla da ga nije zatvorilo poglavlje 23!:)
toliko o nacionalnim interesima o kojima vec desetljecima blebece hdz!

Tko je glasao

SLOBODA KRETANJA OSOBA -

SLOBODA KRETANJA OSOBA

- svaka zemlja članica ima pravo uvesti prijelazno razdoblje za hrvatske državljane tijekom kojeg se oni neće tretirati kao radnici iz EU-a, nego iz tzv. trećih zemalja (odnosno, kao sada), a to može trajati najkraće dvije i najduže sedam godina

- dosad su Italija i Austrija u neslužbenim kontaktima s vladom najavile uvođenje takvog ograničenja

POREZNA POLITIKA

- Hrvatska odustala od zahtjeva za zadržavanjem nulte stope PDV-a na kruh, mlijeko, knjige, znanstvene časopise i medicinske implantate pa će se na te proizvode najkasnije danom ulaska u EU plaćati najmanje pet posto PDV-a

- odustala od zahtjeva za desetogodišnjim prijelaznim razdobljem za uvođenje trošarina na plin i struju

- odustala od zahtjeva da vjerske zajednice budu trajno oslobođene plaćanja PDV-a na donacije iz inozemstva

- minimalni prag za ulazak među obveznike PDV-a 35 tisuća eura, umjesto pet tisuća, koliko je to u EU

ENERGETIKA

- izgraditi postrojenja za skladištenje strateških zaliha nafte u količini od devedesetodnevne prosječne potrošnje do 2012. godine

INSTITUCIJE

- 12 zastupnika u Europskom parlamentu

- sedam glasova u Vijeću EU

- jednog povjerenika u Europskoj komisiji

- jednog suca u Europskom sudu pravde te Općem i Revizorskom sudu

- hrvatski postaje 24. službeni jezik EU-a

SLOBODA KRETANJA KAPITALA

- slobodna prodaja poljoprivrednog zemljišta državljanima EU-a sedam godina nakon pristupanja Hrvatske Uniji, a moguće je produžiti zabranu na još tri godine radi održavanja stabilnosti na tržištu

Tko je glasao

Edi, hvala, odakle sve to

Edi, hvala, odakle sve to čupaš?

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

za sada, samo iz malog

za sada, samo iz malog vrta!:)
nista spektakularno u odnosu na ono sto bi svi mi kao pollitikasi mogli napraviti!:)
vjerujem da onih 4000 koji su sudjelovali u tim pregovorima ipak ne zive na marsu i da medju njima ima dovoljno moralnih koji ce o svemu ovome vise na vrijeme reci, jer ce nam poslije referenduma za sve biti kasno!:)

Tko je glasao

kako je na zatvaranju

kako je na zatvaranju pregovarackih poglavlja sudjelovalo oko 4000 ljudi, mislim da bi jedan od buducih zadataka pollitike com. trebala biti javna objava skracenih verzija tih zakljucenih pregovora, koji btw. nisu pod oznakom nikakve tajne kao sto to tvrdi ova kretenska vlada koja nas ocito nastoji napraviti jos vecim kretenima od nje!

Tko je glasao

Preostalo nam je da čekamo.

Preostalo nam je da čekamo. Da čujemo što će Europa reći o tome koliko smo ispunili mjerila za zatvaranje poglavlja 23. Vlada je rekla svoje. Predsjednik je rekao svoje. Opozicija je rekla svoje. Nevladine udruge su rekle svoje.

Imamo dvije opcije:

a) Nema završetka pregovora u lipnju, idu izbori u rujnu, nova vlada sa svojim proračunom ulazi u 2012., nova vlada također prolazi kroz proceduru - ispuniti mjerila za zatvaranje poglavlja 23, poglavlje se zatvara tijekom mandata nove vlade,referendum 2012 ili 2013. ulazimo u EU do 2014.

b) Završetak pregovora u lipnju, referndum neposredno pred izbore, izbori u studenom, nova vlada s nekakvim tehničkim proračunom ulazi u 2012. Ulazimo u EU do 2013.

Ja ne dvojim koja je opcija bolja za naše društvo.

Tko je glasao

ako se zatvori poglavlje23 ne

ako se zatvori poglavlje23 ne ocekuj izbore ove godine.. odnosno tek oko ili cak u veljaci 2012

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

@lunoprof što naravno nije

@lunoprof što naravno nije nikakva šteta, jer lova iz EU kase se može koristiti i sada, ali zbog vlastite nesposobnosti jedva da smo iskoristili i 10 posto od onoga što nam stoji na raspolaganju. http://www.bankamagazine.hr/default.aspx?TabId=104&View=Details&ItemID=6...
http://www.strategija.hr/datastore/filestore/10/Neiskoriteni_EU_fondovi_...
http://www.kfbih.com/loc/default.wbsp?p=17&n=1495&naslov=Milijarde%20eur...

Ulaskom u EU sam će nam se nametnuti dodatni, još strožiji kriteriji i obveze prema EU.

Stoga nema potrebe za srljanjem s narodnom golom gizicom u trnje, jer se jedino političkoj oligarhiji smješe puni valovi europske buržoazije i kapitala kojem političke poturice već godinama rasprodaju hrvatsko blago i nacionalne interese.

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

jos napisi hasanaginicu na

jos napisi hasanaginicu na kraju pa bus uvjerljiviji.. sorry, meni je to bez veze slaganje recenica..

nakon nekog argumenta, realnog o nekoristenju eu fondova.. bla bla (znam jer sam prije citala)

nastavis sa idejom da to neko radi zbog place u eu.. i to vrlo epskom stilu..

pa kaj bi neko iz hrvatske politike htel ic radit za placu u eu? pa kradu svaki mjesec vrijednost bar 10 eu placa po osobi..

taj kaj hoce ici u eu radit, ja sam odmah za nejga.. znaci da dobi vise od te normalne eu place nego sto krade, jer da nije tako ne bi isao..

lijepo nam je islo do sad.. ajmo argumentima dalje bez pjevanja

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Cijenjeni kolega @LjRW,

Dao sam Vam plus na dnevnik, samo zbog jedne jedine stvari, zbog NASLOVA.

Naravno, jasno Vam je da mi se naslov sviđa iz posve dijametralno suprotnih razloga.
U koliko se ne zatvori to famozno 23. poglavlje ni Hrvatska neće postati dio te nakaradne tvorevine što EU se zove.

Eto, to je razlog plusa, a što se tiće ostatka dnevnika, on je, kako bi se reklo "u Vašem stilu" i jasno Vam je da bih ga minusirao.

Pozdrav,
Molotov

PS(Bojim se da mi već prelazi u naviku, zadnje vrijeme davati Vam pluseve.)

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci