Tagovi

Eurozona je mrtva. Može li se spasiti Europska unija?

Popularnost Sirize u Grčkoj nije opala nakon posljednjeg dogovora, iako je širom svijeta od raznih analitičara označen kao kapitulacija i kao neprovediv. Što će donijeti slijedeći mjeseci, ne znamo. Tko preživi, pričat će. Priča nije završena. Ni u Grčkoj, ni u svijetu.

– Nastavlja se vlast virtualne (financijske) nad realnom ekonomijom;
– ideološka borba kapitalizma protiv humanizma;
– surovost otvoreno propagirana kao vrlina;
– brutalno stavljanje na znanje plebsu iz 99% da vladari globalnih financija mogu raditi sve gluposti i podlosti, a biti zaštićeni od svake odgovornosti i kazne, dok će obični ljudi biti kažnjeni i za svoje i za tuđe grijehe: "socijalizam za bogate, kapitalizam za ostale.

Costas LapavitsasLogična analiza vodi do uvida nužnosti uništenja kapitalizma. Pa ipak, u ovom trenutku, narod podržava umjerenjake.

Posljednja istraživanja javnog mnjenja pokazuju da bi Siriza dobila preko 40% glasova (na izborima 25. siječnja imali su 36,3%), što bi im donijelo apsolutnu većinu mandata. Lijevi i desni radikali, "Zlatna zora" i komunisti, stalno se vrte oko 5-7%, kao i PASOK i Potami.

Kanađanin Leo Panich iz Grčke: »Most of the people you talk to in the street are actually impressed with Tsipras and the way he stood up to this. They blame the Germans rather than Tsipras.«

Unutar vladajuće koalicije prisutno je razočaranje nakon maksimalne mobilizacije pred referendum, ali zasad nema znakova da bi se mogla raspasti.

Od početka, bilo je fascinatno koliko umjereno sirizina vlada nastupa. Apsurdno je bilo kako su histerično dočekani, kao da se radi o opasnim radikalima; s gledišta apsolutne vlasti bankara i njihovih pajtaša (cronies), to valjda i jesu.

Priznavali su da su reforme u Grčkoj potrebne, niisu prijetili obustavom plaćanja (što je sasvim obična stvar i dogodila se tisuću puta u svjetskoj povijesti, i u najnovije doba), nisu optuživali međunarodne oligarhije koje su imale koristi od prekomjernog zaduživanja Grčke (ima zanimljivih personalnih rošada) niti su izvikivali parole protiv kapitalizma.

Išli su vrlo, vrlo skromno, tražeći olakšanje otplate duga, jer je bilo očito da Grčka jednostavno više ne može ovako, nakon ekonomske katastrofe koju su mjere surovosti izazvale u posljednjih pet godina.

Čak i IMF, uz brojne druge, rekao je da Grčka objektivno naprosto ne može više vraćati dug pod ovakvim uvjetima.

Vladari Eurozone, međutim, odgovorili su apsolutnim odbijanjem makar i minimalnog popuštanja. Mobilizirali su se političari i mediji, i uvjerili veliki dio javnosti svojih zemalja kako lijeni, glupi i lažljivi Grci ne zaslužuju nimalo samilosti.

A grčka vlada, izgleda, naprosto nije imala rezervnu varijantu.

Moja je ocjena da na obe stranke treba analizirati psihologiju, treba analizirati slike u ljudskim glavama, ideje i emocije, a da formalne ekonomske računice uopće nisu bitne.

Financije su ionako dio teologije, jer novac je zamisao, nije dio realnoga svijeta. Ta zamisao sada vlada nad realnom ekonomijom (rad, stvarni kapital kao nagomilani prethodni ljudskih rad, i prirodni resursi) i proklamira da je njena vlast od Boga i da smo konačno ostvarili Najbolji Od Svih Mogućih Svjetova.

Costas Lapavitsas, zastupnik u grčkom parlamentu, sveučilišni profesor ekonomije u Londonu, kaže u intervjuu za "Real News" (video) da je program Sirizine vlade sadržavao "blagi kenzijanizam". Ali pokazalo se da je neprovodiv, jer je ovisio o prilivu novca iz Europske unije.

U parlamentu, u velikoj hitnji, oko dvije trećine zastupnika Sirize glasalo je za novi sporazum. Vladu su podržale i nekada vladajuće stranke "Nova demokracija" i PASOK, one koje su dovele Grčku u ovakvu situaciju (u suradnji s financijskim oligarsima iz Njemačke idr.) i protiv kojih se Siriza pojavila kao alternativa. Tako je sporazum, koji sadži svu surovost koju su Grci na referendum odbili plus dodatne kazne zbog pokušaja pobune, prošao s velikom većinom.

Lapavitsas je bio među onima koji su od početka upozoravali da bi se vlada mogla sukobiti s odlučnim odbijanjem u Eurozoni, te da treba pripremati "Plan B" ako pregovori propadnu, tj. uvođenje nacionalne valute; to nije učinjeno i sad je Grčka dovedena u situaciju da kapitulira, jer prelaz na drahmu ne može se urediti preko noći.

Lapavitsas kaže da je već prije pet godina bilo jasno da će grčka bankrotirati, da nikad neće biti u stanju vratiti dugove. Ali moćnici Eurozone odbili su olakšati dugove, a grčka elita odbila je proglasiti obustavu plaćanja. Rezultat je bio katastrofalni pad ekonomije.

I sad se nastavlja na stari način. Nastavit će se ekonomsko nazadovanje, propadanje industrije i poljoprivrede, emigracija obrazovanih mladih ljudi. (Možda, uostalom, ne tako radikalno kao u Hrvatskoj.)

Sva ekonomska politika zemlje fokusira se na to da se vraćaju dugovi, i nema prostora za razvoj drugačijih politika, koje će omogućiti razvoj, povećati potražnju i prihode te osposobiti zemlju da dug vraća. To je ekonomski sasvim jasno, ali njie prihvaćeno zbog golog ekonomskog interesa dijela vjerovnika i političkog interesa, prvenstveno dijela Njemačke.

Grčka nema izgleda za uspjeh unutar Eurozone, kaže Lapavitsas, i očito je da joj neće biti dato olakšanje koje treba niti joj biti dozvoljeno da mijenja politike. Zato mi želimo progresivni izlazak iz Eurozone, nacionalizaciju banaka, promjenu struktureekonomije, efektivni otpis dugova.

Eurozona je propala. To je jedna od najneuspješnijih monetarnih unija u povijesti. To je izazvalo ogromne štete u Europi. Poništilo je sve ono dobro što je bilo dobro u prethodnih 40 godina. Sada se svom silom obrušila na Grčku, bez obzira na sve štete za narod, zbog odluka političke i ekonomske elite. Grčka ne spada u Eurozonu. Njen izlazak je neminovan.

Paul Krugman piše na svom bloguda je učinkovito sredstvo za zemlju koja zapadne u dugove devalvacija valute, kao što je Velika Britanija učinila nakon Drugog svjetskog rata, da bi povećala svoju konkurentnost na svjetskom tržištu i time svoje prihode i BDP, pa onda olakšala otplatu dugova. Grčka, jer je dio eurozone, nema taj mehanizam na raspolaganju.

I sad je stvoren problem na kojeg gore upozorava Lapavitsas. A da svjetski bankari nisu pomogli grčkoj oligarhiji u falsificiranju podataka, ona ne bi bila ni primljena u Eurozonu.

Ako se pak odmaknemo od užeg područja ekonomije i politike. gdje je alternativa poražena i ponižena: ima li možda drugih mogućnosti za napredak za Grčku da se izvuče iz skapavanja - i za svijet, da se izvuče iz surovosti financijskog kapitalizma - političkog projekta koji je globalno uspješno realiziran u posljednjih 40 godina, kako je analizirao Krugman?

Panich kaže: bili su suočeni s grubom silom i morali su popustiti; ali, to nije kapitulacija. Oni će sada tražiti rupe za izlaz iz neprilike i razviti nove strategije.

Mogli bismo reći: gerilske strategije, nakon što su izgubili frontalni rat.

Komentari

Naravoučenije

Ne možeš trošiti više negoli zarađuješ. Ako to ipak učiniš, naposlijetku ćeš izgubiti sve, a oni kod kojih si se zadužio postat će tvoji vlasnici.

Ovo bi trebala znati i mala djeca u osnovnoj školi. Nažalost, vidimo da nije tako, nego da čak i stariji, navodno ozbiljni, navodno obrazovani ljudi, nešto što bismo čak možda mogli nazavati jednim od elementarnih životnih principa, uopće ne razumiju, kamoli prihvaćaju.

Zašto? Kako je to moguće? Nije teško pogoditi - žele živjeti na tuđi račun.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

zašto ti onda i dalje živiš

Tko je glasao

bankrot

Još nisam pročitao niti jedan ekonomski razlog zašto država ne može proglasiti bankrot ili u prijevodu prestati otplaćivat državni dug !?

Pošto danas previše Hrvata fantazira da će Hrvatska zauvršiti kao Grčka moje pitanje bi Vam svima bilo:

1) Ako dođe do grčke situacije u Hrvatskoj da li je bolje da Hrvatska odmah proglasi bankrot i zadrži u svom vlasništvu ceste, HEP i drugu imovinu (luke je SDP prodao) ?

2) ili ćemo prodati svu državnu imovinu kao danas Grčka, mjerama štednje dodatno rastjerati Hrvate iz Hrvatske i na kraju vjerovatno bankrotirati tamo negdje 5 godina kasnije kada više ne budemo imali što za prodati ?

Za koju biste Vi bili opciju ?

Normalno ja sam za prvu.

Tko je glasao

Ja kakva već jesam

a s obzirom na potpuno razvidnu činjenicu da se dug ne može platiti i nikada se neće moći platiti, ma kakve mi reforme napravili osim da se masovno samoubijemo i prepustimo zemlju (ni tada dug ne bi bio isplaćen), sklona bih bila tome da proglasim bankrot i velim fcuk you i vaši lihvarski krediti, međutim:
- bez obzira što imamo svoju valutu, ružnog endehazijskog imena, koju bismo teoretski mogli štampati prema potrebama vlastite unutarnje politike, mi nemamo što za te novce kupiti - nismo prije svega prehrambeno neovisni (tj. ne možemo se prehraniti), niti energetski, dakle ona osnovna suverenost nam je zakurac, potom, mimo zapadnog svijeta, a koji ne bi bio impresioniran našom odlukom, mi nemamo nigdje nikakvih prijatelja, niti bismo mogli s njima išta mijenjati jer ničega nemamo (možda primati kineske turiste u zamjenu za rižu ili tako nešto, s time da bismo ih ponudili rižom), a uostalom, geopolitički, takvi prijatelji više niti ne postoje.

Dakle, bankrot realno nije opcija, moramo pričekati da neka moćnija zemlja bankrotira, primjerice Španjolska, pa da se eventualno prišlepamo na taj vlak..

Prodaja svega, ma koliko da je država loš gospodar, rastrošna, neekonomična i uhljebničko-lopovska, ne sviđa mi se jer i od lošeg postoji gore, što se već i potvrdilo raznoraznim privatizacijama javnog diljem kugle.

Nama je jedina opcija tzv. šuti-kenjaj opcija, gdje bismo kupovali vrijeme, bili simpatični, diplomatskim lukavstvima pravili se dobrički, davali lažna obećanja koja ne bismo ispunjavali, a usput podlo iznutra transformirali zemlju u snažniju i samodostatniju, otporniju na vanjske udarce, u hodu prilagođavajući navike mogućnostima.

I tako, strpljen-spašen, čekati da se promijeni paradigma, tj. da stamena činjenica s početka teksta ne postane jasna većini čovječanstva.

Svi naši političari imaju kapaciteta samo za opciju 2).

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Nulta opcija

Da Hrvatska ne dođe u 'situaciju'.

Da se u slijedećem mandatu Vlade nastave reforme i otklanjanje posljedica i sranja koja su HDZ i njihovi bivši i sadašnji suradnici uradili.

Tko je glasao

Nulta opcija

Nulta opcija
Da Hrvatska ne dođe u 'situaciju'.

Da nije bilo detuđmanizacije, Hrvatska nikad ne bi došla ni blizu "situacije". Od 9 godina Tuđmanove vladavine, od toga 5 godina razornog rata, bez ikakve strane pomoći, bez turizma, hrvatski državni dug je dosegao svega 9,5 milijardi dollara - a gotovo polovicu smo naslijedili od SFRJ.

Nažalost, u slijedećih 15 godina, unatoč "međunarodnoj podršci", unatoč konstantnom i sve većem priljevu sredstava od turizma, veleizdajnici detuđmanizatori su rasprodali sve živo strancima, otuđili kompletno hrvatsko gospodarstvo, banke i medije, a hrvatsku državu zadužili do grla - otprilike 5 ili čak 6 puta više negoli u vrijeme Tuđmanove smrti.

Detuđmanizatori su nas doveli u stanje u kakvom smo danas. A ti, naravno...

Da se u slijedećem mandatu Vlade nastave reforme i otklanjanje posljedica i sranja koja su HDZ i njihovi bivši i sadašnji suradnici uradili.

...pokušvaš prodati maglu. Jebe se tebi za nepostojeće "reforme i otklanjanje posljedica i sranja". Tebi je samo važno da detuđmanizatori "Jugoslaveni" nastave vladati Hrvatskom, kako bi Srbi zadržali položaj ličkih medvjeda, a Hrvatska produžila gospodarski i politički slabiti.

No, uzalud vam trud, svirači. Karamarko puno priča, ali nakon što dođe na vlast, bit će vrjednovan isključivo prema djelima. Ako se bude ponašao kao Sanader, Remetinac će mu se činiti besplatnim hotelom A kategorije.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

članstvo u Europskoj uniji

članstvo u Europskoj uniji stvara povećane potrebe za zaduživanjem. Mi imamo kunu vezanu za euro, i na taj način smo dio europskog monetarnog mehanizma, iako nismo formalna članica eurozone. Monetarne unije obično stvaraju velike disproporcije na bilancama plaćanja pojedinih zemalja unije, jer nadprosječno uspješne zemlje, kao Njemačka, recikliraju svoje bilančne viškove preko banaka zemalja euro periferije, i omogućuju stvaranje velike mase kreditnog novca. Budući je i sama zajednica otvorena u smislu kretanja robe, kapitala i ljudi, onda su svi prisiljeni voditi kohezivnu politiku određene razine dohodaka i socijalnih standarda, jer se inače dogodi da ljudi, posebno oni najbolji, napuštaju matičnu zemlju u potrazi za boljim plaćama. Da bi se to moglo, državna blagajna se zadužuje ma tržištima kapitala i i kod banaka da bi se zadržala minimalno prihvatljiva razina socijalne i zdravstvene zaštite.
Nema to veze sa Tuđmanom, ili de-Tuđmanom. On je umro prije nego je Hrvatska uopće došla u poziciju da prihvaća minimalne standarde Unije, a ruku na srce, i nije se baš previše ni razumio u načine na koje funkcioniraju moderne kapitalističke države.
Jedini izlaz iz tog začaranog kruga zaduživanja za malu zemlju je - izvoz i pozitivna bilanca plaćanja sa svijetom oko sebe, a to je lako reći, a teško učiniti.

Tko je glasao

pitanje

,ali glavno pitanje glasi:

Zašto Hrvatska provodi gospodarsku politiku zlatnog standarda (vezanje kune za euro) ??

Ako ne griješim samo još jedna članica EU s vlastitom valutom osim Hrvatske provodi politiku zlatnog standarda !!

Uvijek kada se postavi pitanje da li smo najpametniji ili najblesaviji ja biram drugu opciju.

Tko je glasao

@Zladno doba kap...:

Zašto Hrvatska provodi gospodarsku politiku zlatnog standarda (vezanje kune za euro) ??
Uistinu, koliko kao laik mogu shvatiti, imamo loše strane eura, a nemamo dobre. I to već od uvođenja kune.

Jedino što mogu zaključiti, što je konstantan čimbenik od 1993., je interes uvoznog lobija, da kuna bude precjenjena. To je već od 1994., Početno je bilo određeno kao realni odnos da je DEM = 4,4 kune, to je međutim brzo palo na oko 3,7 i tako ostalo, iako su već tada ekonomisti upozoravali da je to precijenjeni kurs.

Kad se spominje devalvacija valute, uvijek se kao apsolutno nezaobilazan razlog protiv spomene da su ulozi u bankama uvelike u eurima i drugoj stranoj valuti, i da su valutne klauzule u kreditima. I tu se staje, kao da je to eto od Boginje dano i ne može se nikako promijeniti, čak ni na dulji rok, nekim mjerama monetarne politike.

Kao, eto, kurs kune je stabilan i to je cijelo vrijeme baš super u našoj ekonomskoj situaciji i politici, a sve drugo ne valja.

Unutar euro-zone, nemanje vlastite valute je problem za zemlje koje su ekonomski slabije. Nemaju to sredstvo, da priznaju da su slabije, te devalviraju svoju valutu i tako poboljšaju svoju konkurentnost. glavni dobitnik od euro je Njemačka, koja ostvaruje veliki višak u robnoj razmjeni unutar eurozone, a puno manji sa svijetom van EU. Jest, to je zato jer su Nijemci visokoproduktivni, i zato jer je politika plaća da se drže niskima, ali ova situacija blokira njihovu prednost i u interesu je njihovih bnaaka i velikih kompanija. Ja inače jako volim NIjemce i propagiram Energiewende i Ökologisch-Soziale Marktwirtschaft, ali ovdje mislim, da je to posebni slučaj globalnog problema dominacije monetarnog kapitala nad stvarnim kapitalom.

Koliko mogu svhatiti, blokira se mehanizam "realtivnih komparativnih prednosti", koji se inače navodi kao dobra strana globalnoga tržišta, da naime svaka zemlja može naći nešto, u čemu ima bar relativnu komperativnu prednosti, i tako ostvariti korist. Mislim da nestanak monektarne suverenosti blokira tu mogućnost. Monetarna sfera ne prati realnu.

Grčka i Njemačka – dve strane istog novčića?

O Grčkoj i Ukrajini, Njemačkoj i Francuskoj, Rusiji i Europskoj monetarnoj uniji

Tko je glasao

Bitno da su svi živi uzdizali Rohatinskog

Sitnozubanima sve dobro, samo da je kuna "jaka".

A onda Roha, ničim izazvan, dobio od uvoznika Todorića kuću i menadžersku poziciju u Agrokoru.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Revolucija Revolucije

Revolver je okretac, socijalno okretanje, bogati siromasni a siromasni bogati.
Bez krvi bez znoja, open source je USA primjer
Kurzweil University
Bu te vdeli

Tko je glasao

Svašta

Nažalost još jedna u nizu ljevičarskih brljotina na koje se ne vrijedi ni osvrtati, ali ipak...
Neki dan na konferenciji za novinare, na pitanje lokalnog američkog akademskog socijaliste zar njemačko "investiranje" preko države (povećana državna potrošnja, u prijevodu) ne bi bilo nešto "ubersuper" s obzirom na ionako nizak njemački deficit i javni dug, Wolfgang Schäuble je odgovorio:

"Monetarna i fiskalna ekspanzija nisu rješenje ni za što. One su zapravo uzrok problema. Politika jeftinog novca posljednjih 30 godina je donijela više boom and bust ciklusa koji su započeli uvjeravanjem da smo na pragu vječnog prosperiteta, a završili se financijskim kolapsom sa dugotrajnim posljedicama."

Ovo objašnjava mnogo toga što ni najpotkovaniji socijalist i ljevičar nažalost nikad nece shvatit. Wolfgang Schäuble je zapravo solidni nemački neoliberal koji nikad nije progutao kejnzijanstvo. On gura ekonomsku filozofiju koja predstavlja kombinaciju slobodnog tržišta i ograničene državne intervencije, ali - što je kljucno i nepodnošljivo jednako za "eksperte" kao i za ljevičarske aktiviste (vucibatine) i novinare, onaj "švapski" zdravorazumski pristup fiskalnoj i monetarnoj politici. To manje-više znači: što manji deficit i javni dug, što manje tiskanja novca - to bolje. Wolfgang Schäuble je zapravo oličenje nekih od najboljih njemačkih tradicija, kako političkih tako i intelektualnih. Skoro pa bih mogao da kažem - bavarsko-austrijskih. Kao takav, predvidivo je" Veliki Sotona" i za ljevičarske kritičare "neoliberalizma" i za tehnokrate i "eksperte" za koje u svijetu kojim bi vladala Schäubleova ortodoksija ima puno, puno manje posla, i puno manje počasti. U Schäubleovom svijetu, grčko kusuranje metodom "muda za bubrege" kao i vječna glad socijalista za tuđim novcem, a na užas socijalista i ljevičara, nažalost ne prolazi.
Inače posljednjih tjedana je upravo fascinantan jedan fenomen, a na kojem tragu je i ovaj dnevnik: do koje mjere su zapadni ljevičari u medijima prepoznali i definirali grčku komunističku vladu i njen poduhvat otpora "svjetskom neoliberalizmu" kao svoj moderni Španjolski građanski rat. Nema viđenijeg ljevičarskog intelektualca, ekonomiste, fiozofa, "mislioca", koji se nije oglasio podrškom Tziprasu i ostalim drugovima, od Piketija, Stiglitza, Krugmana, Habermasa, Žižeka, medija i novina, od blogera i člankopisaca Washington Posta, Guardiana, Le Monda, do novinara BBC, CNN, CBC i drugih. A sve se svodi na protestno lupanje nogom o tlo, u maniri četverogodišnjaka, kada mu mama u dućanu neće da kupi Smoki. I ništa drugo.
Eh da umalo zaboravih ... Kapitalizam nije logičan :-)

Tko je glasao

Za razliku, je se na ovu u nizu desničarskih brljotina...

...stvarno neću osvrnuti, osim ovako:

Tko je glasao

Hi hi

Fascinantno kako je rasprava sa ljevičarima pogubna za psihu. Daklem, ako stvaram nečega za 4 novaca a trošim 8 novaca; koliko se sjećam razliku od ovih 4 novaca mogu stvoriti na samo dva načina ili se zadužiti ili nešto prodati (jer sam dobrica pa ne kradem a i baka mi nije ostavila neko nasljedstvo).
Pitanje koliko moraš biti glup pa ne shvatiti da trošenje 4 novaca ne može trajati vječno jer; ili nemam više što prodati ili mi vjerovnik ne želi više posuđivati (jer sam ljevičarski tumplek koji ima samo 4 novaca) . Daklem govorimo o razini logike na razini 3. razreda osnovne škole.
Rasprava o gore navedenom jest jednaka rapravi o istinitosti zakona termodinamike ili o osnovanosti činjenice da sunce u pravilu izlazi na istoku.
Osim naravno ako si socijalist ili ljevičar, ili ako si goljo iz radničke fronre, Tzipras ili sam Habermas ... jednostavno si intelektualno osakaćen i ovu matematiku nikad nećeš biti u stanju riješiti bez tuđe pomoći.
A kada ti vjerovnik reče da mu ne pada na pamet posuđivati ti novce, onda ga lijepo nabaci kamenjima i govori kako je on lihvar, kako stvara novce ni iz čega te da je sam kriv što je tebi teško. I da, pokažimu srednji prst na nekom soc. festivalu ... to je onako, naj-kul-šik.
Stoga su ljevičari uistinu tužna i istovremeno beskrajno smiješna bića. Kad bolje promislim najsmješnije stvari na svijetu su poredane ovako:

1. ljevičari
2. nitko
3. nitko
4. nitko
5. nitko.
6. nitko
7. nitko
8. nitko
9. nitko
10. Parenje kornjača na Galapagosu
11. Neki od prvijenaca Charlie Chaplina
itd.

Tko je glasao

On, nažalost, nije. Neznalice (čak i na ljevici!) su žilavi. :-)

Fascinantno kako je rasprava sa ljevičarima pogubna za psihu.
Ovdje raspravljaš (odnosno, pokušavaš raspravljati - dvojka za zalaganje...) s jednim filozofom (mudroljubom i istinoljubom), pa na ovakav umotvor (jedinica za realizaciju) mogu samo slegnuti ramenima i reći da to ovisi kako shvaćaš "raspravu" (i kako shvaćaš shvaćanje), "ljevičare" (Siriza je vrlo umjereni lijevi centar a ja ih podržavam - mogu biti ljevičar sa stajalista desničara, ali nisam to sa stajališta ljevičara), "pogubno" (naučiti nešto i promijeniti se - je li to pogubno?), a također i "psiha" (nahtkasl? :-) )

Daklem govorimo o razini logike na razini 3. razreda osnovne škole.
Točno, ali zašto za svoje umotvore koristiš množinu? U članku citiram sveučilišnog profesora u Londonu, nobelovca za ekonomiju, IMF idr., a oni su malko iznad te puškoškolske logike - već, što je osnov, na razini pitanja koja se postavljaju a koja su desetgodišnjaku nedostupna.

Sretan ti četvrti razred osnovne! Javi se za godinu dana da vidimo jesi li nešto novo naučio!

Uobičajena slika desničara puškoškolaca nakon pokušaja intelektualne bitke s nama radikalnim ljevičarima:

Tko je glasao

Hm, zanimljivo. Pa hajdemo od

Hm, zanimljivo. Pa hajdemo od kraja, upravo smo na Tziprasu i Syrizi vidjeli kako završavaju "intelektualne" i ine bitke, kada salonski ljevičari odluče mrdnuti guzicom i krenu upoznavati "veliki svijet" kojim vladaju kapitalisti, po definiciji "desničari". Ne znam da li je u povijesti bilo bržeg i kukavnijeg podvijanja repa i litanja po volji naroda od ovog kojeg su nam priredili ovi grčki šabani i "ikone ljevice".
Drugo, divno kako se pozivaš na autoritet nobelovca, međutim pokušaj shvatit da npr računalo na kojem pišeš imaš isključivo zbog pohlepe i rata kapitalističke ikone Jobsa i odbora direktora IBM-a. U suprotnom bi lupao u bubanj od magareće kože i po selima širio ideje koje ovdje zastupaš. Pratiš me, isključivo i jedino zahvaljujući kapitalizmu i slobodnom tržištu, ti i tvoj nobelovac danas možete i dalje širiti ljevičarsku zarazu i bijedu koju uzrokuje. Jer koliko god se trudio sebe zavarati, jasno ti je da osobno računalo ne može nastati tako da ga u svom djelu zamisli jedan Habermas ili Stiglitz. Može ga stvoriti isključivo i jedino kapitalizam.
I konačno treće, daj mi odgovori zašto svaka ljevičarska protuha kad je istjera na čistac argumentima na razini djeteta u 3. osnovne(ili kako kažeš za mene u 4. osnovne) vileni i drvi o nekakvoj imaginarnoj ljevičarskoj superiornosti? Daj mi jednu državu u povijesti koja je dosljedno pimjenjivala ljevičarske principe a da je možemo smatrati bar donekle uspješnom? Odnosno da iza te i takve države nisu ostala brda lubanja i planine leševa.
Jednu.

Tko je glasao

kaj su to "ljevičarski

kaj su to "ljevičarski principi"?

Tko je glasao

Zatucanost.

Zatucanost.

Tko je glasao

Zanimljivo (2)...

Boktemazo, kako je prije početka kapitalizma uopće išta postojalo - vatra, topla voda, drvena kuhača, željezna lopata, pa čak i knjiga...

Bizarnosti - ime ti je neoliberalni kapitalist.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Zanimljivo (3) Zakej se onda

Zanimljivo (3)

Zakej se onda ti socijalisti ne zadu#uju kod drugih socijalista, nego kod tih kapitalista i stalno moljakaju za invesicije.

Tko je glasao

Skviki, pa kakav si ti ognjistarac

Gdje je sad tu zar, strast, solidarnost, smisao za opce dobro, uzbudjenje napretka i otkrica, stremljenje ka osobnoj i drustvenoj izvrsnosti?

Kaj te tak pop ucio - da je pohlepa za profitom glavni pokretac napretka covjecanstva?

Nekad su napredak podupirali mecene, a cak i danas, najznacajnija otkrica napravljena su i bez pomoci bankarskih bandita.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Bigulica, Daj se saberi. Ja i

Bigulica,

Daj se saberi.
Ja i pohlepnost su dva različita svijeta, a nikakvi popovi mene nisu učili.

Ni Tesla nije mogel bez kapitala, a Marx je isto imal svojeg financijera.

Izgleda da je samo Isus uspio bez financijske pomoći.

Tko je glasao

Napredak u službi profita

Za razliku od ne tako davne prošlosti, gdje je znanost bila koncentrirana u institutima, sveučilištima i nezavisnim organizacijama, najčešće financiranim od države, danas najbolji matematičari i fizičari rade u korporacijama i bankama, osmišljavajući proizvode, licence i slična sranja, za dugoročno deranje čovječanstva perfidnim znanstvenim modelima.

Psiholozi, sociolozi, antropolozi i slični humanisti sjede u korporacijama i proučavaju kako najbolje iscijediti ljudske resurse.

Najbolji inženjeri vrhunskim dizajnom proizvode komponente programirane na precizno kvarenje i lijekove za vječno uzimanje.

Kapitalizam zarobljava slobodu kreacije i potčinjava je jedinoj svrsi - profitu. Napredak koji nije u službi profita teško, sve teže ili nikako se ne realizira. Sociološki i civilizacijski, mi kvalitativno ne nepredujemo, zahvaljujući klanjanju bogu profitu.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Slabo je i on jadan uspio

ako gledamo čisto zemaljski...izdali ga..a sunarodnjaci ga osudili na tadašnju smrtnu kaznu..raspećem na križu...dugo je trebalo da njegova ideja postane šire prihvaćena..

sve dobro...

Tko je glasao

Ali je ipak uspio.

Ali je ipak uspio.

Tko je glasao

Zahvaljujući marketingu

:P

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Pa realno gledano ipak su

Pa realno gledano ipak su djela, a za marketing su se već njegovi neprijatelji pobrinuli.

Tko je glasao

Na Galapagosu više nema kornjača

Bez obzira na ekonomsku ili političku dimenziju duga, jedno je posve sigurno, a to je da se dug ne može vratiti, to je jednostavno praktički i matematički nemoguće. Najbolje što bi lihvari mogli dobiti je vraćanje glavnice+obična naknada, ali njih to ne zanima jer im je oduvijek bio i cilj smrtonosna kamata. Moja je frendica htjela otkupiti svoj kredit za auto, ali joj banka nije dozvolila, jer im se isplati derat je za kamatu. Bankari će se kad tad morati s time pomiriti. U jednoj je minutu kamata svjetskog duga porasla je za 5.000.000 $ - http://www.nationaldebtclocks.org/ .

Inače, kad smo bili mali, za ovakvu smo vrstu vrckave duhovitosti znali reći - pun si humora, ko drek vitamina.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Moja je frendica htjela

Moja je frendica htjela otkupiti svoj kredit za auto, ali joj banka nije dozvolila, jer im se isplati derat je za kamatu.

Tlapnje. Svaki ugovor o kreditu sadrži odredbe o prijevremenom vraćanju, a ovako bez gledanja, mislim da je čak nezakonito - i time ništetno - ugovorom onemogućiti vraćanje kredita prije roka, bilo kada. Dakle, nemoguće je da joj "banka nije dozvolila".

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Njemačka – kusuranje je povraćanje

kusur: - ostatak u sitnu novcu koji se vraća od onoga koliko je plaćeno. - izvratak

Mogli su ti pametni Njemci reći: – Evo mi smo tražili i dobili (znamo kada) oprost naših dugova i obračunatih šteta, pa je sada kad imamo, red da iznos sadašnje vrijednosti toga davno otpisanog duga namijenimo sada potrebitima. Može direktno a može preko osnivanja posebnog europskog fonda. Sredstva će biti uplaćena u US dolarima.

Tko je glasao

Sir iza

Tcipar s
Izvrsno napisano g. Ostric
Analiza imena mi ipak daje nadu
Nadu u Novi Svijet
gdje necemo gaziti bolesne i slabe vec ih razumjeti i podrzati.
Kapitalizam nije Buducnost
Ateist ste, ali moram reci
Nada je Isus
i njegovo ucenje

Tko je glasao

...eh, "samrtnički hropac", ni manje ni više nego....

indian — Pet, 02/11/2012 -
...o tome imam neka prastara
...o tome imam neka prastara razmišljanja ovdje prenesena a koja kažu da ovakvu šansu eurokrati ne mogu propustiti...da najveće evropljanske strahove, od siromaštva, valja pretvoriti u političko jedinstvo i odustanak od nacionalnog suvereniteta...i to je tu...
...e da bi po nepovratnom ostvarenju toga kao ekonomski jedino moguće bile vraćene nacionalne valute ravnopravne s eurom...to će se tek desiti
...iako. ima još nešto na što svi zaboravljaju...
EU ti je napravio najgoru grešku u momentu kada je prihvatio igru partnerstva s USA računajući da pripadaju istom bloku...povjerovao je da postindustrijski koncept koji si je US mogao dozvoliti jer ga je mogao poduprijeti i silom, financijskim i poslovnim centrima koji su nadomjestili Londinski CIty, silnom research & development bazom, (svime čime se Evropska periferija ne odlikuje) vrijedi i za njih, da mogu pratiti tempo....a ne mogu, niti je Euro rezervna valuta, niti sila kojom raspolažu nije upotrebljiva zbog procesa odlučivanja, niti znanja kojima evropljani raspolažu nisu al pari američkim...u toj situaciji amerima je isplativo držati evropljane u prividu partnerstva, imaju jednu brigu manje a i jednog manje ekonomskog konkurenta...
...a mi si mislimo da smo svi zajedno u istom. Nismo, Nema više Eurocentrizma u svijetu, papala maca, postindustrijska ideja je za Evropu ono što je bio "projekt zvjezdanih ratova" za SSSR....i scrpljivanje i anestezija i okidač
i sada, se u svemu treba naći muster da plati e da ne bi involvirani svjetski bankari i njihovi akcionari morali štogod izgubiti. EU nije ono za što se predstavlja, nikad nije niti bila, samo je to skup želja, lijepih, istina, ali želja. Bez proizvodnje je nigdje...što prije to shvati to bolje. Preskupe su to države.
',,,,,,,
...zadnji PMI indeks za EU (indeks nabavnih menadžera) kaže da je od euro zemalja u pozitivnom ozračju jedino Njemačka. Oni neće imati razloga izlaziti na ulice, imaju robusno i inovativno gospodarstvo, merkantilističko, i znaju kuda i kamo idu.
Nijemci nisu samo vladajuća koalicija...kada ocjene da im zajednica nosi više štete nego koristi , odbacit će je istom energičnošću kakvom su se zalagali za nju.
I njihovi euroskeptici nisu bukači bez argumenata i znanja, to su uglavnom akademski građani, profesori, odvjetnici, umjetnici, gospodarstvenici...racionalni ljudi s racionalnim razlozima za skepsu...
...kao što ni Francuzi nisu samo oni iz Pariza ovisni o plaći kojju im određuje Hollandeova vlada već žive po manjim mjestima i provinciji te si sve eurodirektive preurede po svojoj mjeri, odrede si izuzetke koje koriste i život ide dalje, bankari i eurokrati im dobro dođu kao klijenti za terene i vinograde, gradonačelnici koji vode svoju autonomnu politiku i njihovi glasači što se osjećaju autonomno uz njih...
i to je sve što od Unije očekuju, pa dok su u plusu će ih trpjeti a prijavljivati će prihoda koliko da ne potpadnu pod viši fiskalni razred...
...nešto slabiji su izgledi Španjolaca,
...a iako to sada tako ne izgleda, Talijani, na primjer, nisu u ovu krizu ušli kao guske u maglu, financijski mehanizmi kojim se današnji bankari služe izmišljeni su prije više stoljeća upravo u centralnoj Italiji i svi znaci govore da je u njih od početka priča programirana da oni izađu iz te priče u plusu a da to plate "musteri" izvana
...kako god, veliki narodi i države koje kao takve spadaju u "core" a ne provinciju eurozone neće proći tako loše.
...zabrinutije bi trebale biti male države eurozone, periferija...iz puno razloga, uglavnom upravo iz razloga koje su ih i potakle da se pridruže zajedničkoj valuti, biti pod okriljem jačih i šlepati se i biti korisnik poticaja.
...to otprilike kada se govori o državama...a pojedinci? prepušteni su da se snalaze kako znaju, pa ako im je prosvjedovanje u opisu tog snalaženja, njihove Vlade će im i to velikodušno dozvoliti i iskoristiti da im iskažu suosjećanje s njihovim problemima i ništa više.
',,,,,,
...nije vrag da si i ti povjerovala u dogmu "svetog projekta jedinstvene Evrope"?
To je stvarnost samo u novinama, TVu i PR publikacijama, na skupovima onih koji žive od te ideje a glume da žive za nju...
...u stvarnom životu svi ćeraju svoje interese, kao nekad u onoj federaciji ako se sjećaš.
I kao nekad u onoj i sada se dešava da političko-religiozni-ideološki projekt pokušava na galamu izmjeniti inicijalne razloge i logiku zajedničkog života, i kao onomadne, sjebat će to perspektivu zajedničkog života...i kao po tim iskustvima brzo zaboravljenima, narodi i pojedinci će biti ostavljeni da nemaju drugog izbora već misliti na svoje interese...
Gdje će taj interes naći? kako tko, i biti će tako kako kome bude i kakav izbor će učiniti...u stvari, tako kako to i ide u normalnim životima, Mogućnosti je puno...
...tko izabere moralni hazard i oportunizam s time će morati živjeti...i njihovi susjedi takođe.
,,,,,,,,
...itd,

Tko je glasao

Mudrost i tehnologija USA su dosli iz

Europe, Azije,Afrike, Australije,Juzne Amerike.
EU se razorio u ratovima.
Ne razumijem se u financije , ali raketnu i svemirsku tehnologiju.
Brawn, teorija Rasa, genetika, Tesla,
Veoma smo vezani, Stroustrup
Jevreji
Bei mir bist du schoen
Jedi
Barak Obama
I gospodja Klinton
Mir i Dobro
PS.
U pet do pet krecem za BiH

Tko je glasao

Eurozona je mrtva. Može li se

Eurozona je mrtva. Može li se spasiti Europska unija?

Rano je za zaključit da je eurzona mrtva. Da je uzdrmana jeste, da ima ozbiljnih problema ima, ali stvari se još uvijek daju srediti.
Puno je eura u opticaju da bi se eurozona samo tako jednostavno raspala. Bilijuni eura imaju svoje vlasnike, ti vlasnici imaju svoje interese i zasigurno će se borit da ih obrane.
Ne padaju carstva tako lako, dok Nijemci stoje iza eura euro će i postojati ma što god Grci i Varufakis pričali.
E ako Nijemci otpile euro onda je to sasvim druga priča.........

Tko je glasao

naslov je spektakularan, samo

naslov je spektakularan, samo u daljnjem tekstu nisi baš argumentirano obrazložio razloge zbog kojih je eurozona mrtva.
Eurozona je propala. To je jedna od najneuspješnijih monetarnih unija u povijesti
najneuspješnije je bila Yuga, propala je i monetarna i politička zajednica. Eurozona je daleko od propasti, ali da je u zemljama članicama počeo jedan proces prilagodbe tako snažnoj valuti kao što je euro, to je istina. Istina je vjerojatno i to, da više neće biti ista kao što je bila, a bila je takva da su u prvoj ligi htjeli igrati amateri i diletanti svih boja i vrsta....
Euro zona je sastavljena od 19 vrlo različitih zemalja, od kojih nisu baš sve jednako entuzijastične oko smisla i postojanja zone, nisu sve jednako spremne na gubitak državnog suvereniteta, ali sve ipak vole zaštitu koja pruža unija i zajednička valuta.

Tko je glasao

Snaga tvoga argumenta je zaprepašćujuća :-)

Ili, zapravo nije. Taman očekivani nivo.

Tko je glasao

da, da

ja sam ti dužan novce...ništa ne poduzimam da ti ih vratim...moja djeca žive bolje od tvoje..manje rade..opušteno...kad me pitaš za pare..ja ti pokažem srednji prst..i još te podsjetim da je onomadne tvoj pradjed nešto jebo mater mom pradjedu...u tamo nekom ratu kojeg se zapravo nitko više ne sjeća...a štetu sam ti već platio..višestruko...

Što se tiče eurozone... tj. eura..kad je uveden euro..pa to nije podrazumijevalo da se po nekom ključu ravnomjerno raspoređuje...

Grci su se malo bahatili ( pogledaj kako tretiraju Makedonce i Albance ), koliko se samo para opralo preko Cipra...njihovi bankari posuđene eure ne ulažu u industrijalizaciju Grčke nego špekuliraju po tržištima koja ni nisu u EU ( npr. u Srbiji)...neće raditi obične i jednostavne poslove nego imaju auslendere iz Albanije..preko pola miliona...

Kao paralelu povući ću remont naših mig-ova u Ukrajini...umjesto u Rumunjskoj koja je i u EU i u NATO-u.

Ne valja ni jedno ni drugo...pa onda bi bilo politički logičnije da ideš s onima s kojima si formalno u savezu.

sve dobro...

Tko je glasao

Pa da sasvim očekivano..

.. da ti, djedice, inače Veliki Bojovnik Za Pravdu protiv jelte svjetskih moćnika kad se radi o nepravdama protiv nas Hrvata, ovako olako gutaš imperijalističku propagandu kad se radi o drugima.

No, to je u redu. U Hrvatskoj - ti i tvoji kamenjarci ste pobjedili. I uništ9i i zasrali sve, pa sad i vaša djeca bježe van - što je pametno i treba maksimaln poticati.

Tko je glasao

Na drugoj temi sam napisao

da je jedna moja kuma bila udana za Grka...upoznali se u njemačkoj prije 30-tak godina. Njenom sinu sam krizmani kum...znači..mali je po ćaći Grk..to moje kumče...a majka mu je iz muslimansko -katoličkog braka, hehe... ja Wiki koristim samo kao jedan izvor....postoje i drugi izvori.

Tamo sam pisao i o razbijanju porculanskog posuđa u svatovima..kao običaju i folkloru...svekrva i snaha razbiju suđe...valjda da ga ne peru...to je jedan od običaja...

Zašto pobogu razbijaju suđe i moraju kupovati novo....od kad pamtim..a pamtim poodavno...postoji poslovica: dužan ko Grčka......

Ospori tvrdnju da kod njih Albanci rade tzv. niže poslove...i pojasni nam ..zašto zajebavaju i ucjenjuju Makedonce....a kad sve to objasniš....molim te da se osvrneš i na činjenicu...kako to da u njihovoj nogometnoj repki nama ni jednog -crnca...ili stranca..

Hajde da te čujem salonski socijalistu ..izvana zeleni a iznutra crveni.

sve dobro...

Tko je glasao

...

kako to da u njihovoj nogometnoj repki nama ni jednog -crnca...ili stranca..

zato što su bolesni nacionalisti i ksenofobi...

btw, imaju jednog polustranca čeha lukasa vyntru...

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci