Tagovi

Euroskepticizam - uvod u pojam

Republika Hrvatska kao politički zaostala zemlja stoji na pragu ulaska u Europsku Uniju. Kada kažem politički zaostala zemlja, tu podrazumijevam sljedeće:

- hrvatski građani, čiji je glas temelj demokratskog sustava ove zemlje uglavnom pasivno gledaju što se u zemlji događa, kao da se to njih ništa ne tiče;

- hrvatski političari, u velikoj većini, boje se tih istih pasivnih građana, pa ih onemogućuju na razne načine ne bi li ti građani 'poludjeli' i postali aktivni građani (npr. dugogodišnja trakavica oko zakona o referendumu, sapunica oko referenduma za ZOR, prosvjedi koji se uopće ne uzimaju na znanje itd.)

- hrvatski mediji, koji dopuštaju da im gospodarsko-politička nomnklatura postavlja urednike i diktira tekstove količinom plaćenog oglasnog teksta, postali su dio propagandne mašinerije kojoj je na zadnjem mjestu objektivna i nepristrana informacija;

- hrvatski obrazovni sustav, sa potplaćenim profesorima i neučinkovitim kurikulumom, bez ideje i strategije, sa udžbenicima koji su naručeni kod kumova i poznanika, stranački i nestučno, djecu pretvara u šuvarove beštije; nakon državne mature, na raspolaganju im stoji fakultetski sustav koji uopće ne korespondira sa današnjim trenutkom; kad se k tome pribroji i tradicionalni manjak zdravog razuma i novca kad god se spomene u političkim krugovima obrazovanje, taj manjak znanja samo uokviruje i, meni osobno, potvrđuje tezu da je RH politički zaostala zemlja.

Nakon ovakvog uvoda, kome uopće pišem i zašto se trudim razlagati bilo koji pojam, a ponajviše euroskepticizam? Zato što, bez obzira na stanje u društvu, točnije UPRAVO ZBOG stanja u društvu, svi oni koji imaju šta reći trebaju to i učiniti; jer i hrvatsko je društvo sastavljeno od pojedinaca, pa da bismo mu podigli kvalitetu, moramo poraditi prvo na nama samima, a onda i pomoći onima koji su s nama u doticaju da zajedno ovo društvo učinimo boljim mjestom za život.

U hrvatskoj je rasprava o euroskepticizmu na vrlo niskim granama. Ali zar je rasprava o europskoj perspektivi bolja? Ta, govoriti o euroskepticizmu, znači govoriti i o europskoj perspektivi i vice versa. Za eurofile i eurofobe nemam simpatija. Za prve zato što se o ukusima ne raspravlja (ako je prvom pojmu pripadno sviđanje kao subjektivna kategorija), a za druge što zazirem od fobija svih vrsta.

Hrvati nisu izmislili euroskepticizam. On je tu bio prije nas i biti će poslije. Ovim dnevnikom želim malo pojasniti što je to euroskepticizam u Europi, o čemu se tu radi, i na što Europljani misle kada su euroskeptični.

Svaka nacija ima dijelom autentičan, a dijelom generalan pojam o europskepticizmu. Tako da bi u početku trebali, što je moj prijedlog, općenito govoriti o euroskepticizmima. A o euroskepticizmu u jednini može se govoriti smao i isključivo vezano za pojedine nacije.

Sam pojam ušao je u upotrebu u engleski tisak, točnije u The Timesu u članku iz studenoga 1985. Kontekst upotrebe tog pojma u tom vremenu možemo dokučiti ako se uzme u obzir činjnica da je pojam euroskeptik tu upotrebljavan naizmjence s pojmom antitržištarac. Oxsford English Dictionnary iz 1980.-tih definira euroskeptika kao osobu koja nije oduševljena povećanjem ovlasti Europske unije. Britanski pojam i upotreba euroskepticizma sasvim je autohtona i kulturološki utemeljena u snažnom britanskom osjećaju nadmoćnosti i osobnosti britanskog društva nad onim na kontinentu. Prezir prema EU ulazi zapravo u širi pojam prezira prema svemu europskom.

Druge članice EU, koje dijelimo na osnivače EU, i one koji su kasnije pridružene, imaju svoje verzije euroskepticizma. Tako u francuskoj nalazimo čak i terminus tehnicus koji se upotrebljava kao sinonim engleskom pojmu euroskepticizma: souverainisme. Francuski pojam naglašava, dakle, suverenitet, te je zabrinut zbog sve većeg utjecaja insititucija EU na francusku unutrašnju politiku. Važno je naglasiti da se u svim ostalim upotrebama pojma euroskepticizam, osim samo i isključivo u britanskom, ne radi o kulturološkom protivljenju sadržaju tog pojma, već se radi o funkcionalnom protivljenju.

U kontinentalnoj Europi, na političkoj pozornici, nalazi se već uhodana distinkcija između pojmova 'tvrdi' i 'meki' euroskepticizam. Ali pojam 'tvrdog' euroskepticizma razlikuje se od države do države: općenito, tvrdi e. podrazumijeva načelno protivljenje EU i europskim integracijama; ukoliko je država već u EU, može se radikalizirati u zahtjev za izlaskom iz te asocijacije, a ukoliko je na pragu pristupanja, teži se neuslasku u EU. 'Meki' euroskepticizam je kritičan prema trenutnoj situaciji, kao i prema daljnjem razvoju europskih integracija; ovdje se dakle radi o 'ograničenom protivljenju'.

Postoje čak prijedlozi određenih stručnjaka da se linija koja bi na jednoj strani imala početak u odbacivanju EU-a, a na drugoj potpuno pozitivni stav tim integracijama, kao međustupnjevi se predlažu sljedeći stavovi: revizionisti - povratak na stanje prije velike revizije Ugovora 1992.; minimalisti, prihvaćaju status quo, ali bez dublje buduće integracije; gradualisti - prihvaća se dublja integracija, ali strogo umjerenim tempom, te reformisti - reformama ubrzati dublje integracije;

U svakom slučaju, ovim tek površnim zahvatom u euroskepticizme u Europi, jasno nam je vidljivo da se ovdje radi o jednoj kulturi euroskepticizma, koja ima svoju povijest, duboke razloge jasno povezane za kulturološki i politički milje u kojima se govori o tom pojmu. Dubina i složenost tog pojma u Europi, samo je potvrda mom početnom stavu u hrvatskom političkom društvu kao zaostalom.

Na hrvatskoj političkoj sceni imamo samo dvije crno-bijele mogućnosti: DA ili NE u EU. Međutim, to je mogućnost koja će nam se ponuditi na referendumu. Ono što je u hrvatskoj nemoguće ostvariti u ovome trenutku, jest sofisticirana rasprava među različitim i pro i contra stajalištima. Jer naši eurofili nemaju pojma da postoje najmanje četiri vrste onih koji se ne protive EU, ali su prema njoj itekako kritični. Nije svaka kritika automatski euroskepticizam, niti je svaki euroskepticizam a priori protiv ulaska u EU.

Hrvatska politička scena tek je na početku svog postojanja. Nalazimo se, da se slikovito izrazim, u stadiju krapinskog pračovjeka. Tek smo se naučili služiti vatrom i lukom i strijelom. Od političke civilizacije smo još godinama daleko. Nadam se da će ovaj djelomični uvod u poziciju euroskepticizma doprinjeti tome da krenemo prema modernizaciji hrvatsko političke scene.

P.S. Nadam se da se primjeti da ovdje nije bilo govora niti u jednom trenutku o argumentima za ili protiv ulaska u EU. Argumenti, njegova razina, dubina i važnost, svakako će biti tema nekih drugih dnevnika. Ovdje se radilo tek o tome da se osvijesti da su stvari složenije nego li se događaju u našem društvu.

Komentari

Za svaku pohvalu

Tema je dobila tretman koji zaslužuje. Naravno da krovna podijela može biti na one koji se protive ulasku i one koji su za ulazak. No, skala se onda diferencira po razlozima, stavovima i svrsi kritike. Služi li kritika tome da se organizacija poboljša, ili naprosto tome da se ljude odgovori od nje.

Ipak, treba reći i to da što je članica manja, kasnija, dalja, balkanskija itd, da je i mjera u kojoj može utjecati na promjene u EU manja. Unatoč predsjedavanju koje se izmjenjuje, prigovor stoji da članice nisu ravnopravne u odlučivanju. Postoji centar i postoje koncentrični krugovi oko njega koji se udaljavaju.

Nije mi namjera trolat dobar dnevnik, nego više postaviti problemsko pitanje: je li zaista moguće da se sve razine EUskepticizma/optimizma razviju u društvu koje je je za EU marginalno? Ili, koliko je Hrvatska mogla unaprjeđivati NATO npr? Čak i da postoje oni koji su za NATO, ali misle da bi on mogao biti i bolji, no... tko te pita? Ti si mali Hrvat, možeš slat svoje ljude da ginu u Afgan i okolo da bi papci kao Trump bili bogatiji i unatoč svakom tvom kritičkom mišljenju tvoje je da šutiš i slušaš.

Znam da sam malo ciničan i skeptičan, ali mislim da pitanje stoji. Mi razmišljamo u registru hoće li ulazak pomoći našem društvu i državi da nam bude bolje, ili neće. I tu je također dio problema, jer najjači protivnik ulaska mora priznati da će pri ulasku biti malo bolje i lakše barem isprva, naprosto zato što nam je sada preloše. A onda dugoročno, tu su sve karte otvorene za debatu.

Tko je glasao

Parlament: Dug I Emisiona

Parlament: Dug I Emisiona Dobit - Tko je Vlasnik Eura U Trenutku Izdavanja?

Popriličan doprinos dužničkoj katastrofi koja nas je zadesila uspostavljanjem kriminalnog monetarnog sustava, dali su političari podmićivanjem i stvaranjem euforije i lažnog osjećaja bogatstva kroz zaduživanje - kupnjom saglasnosti za Europsku Uniju i Eurozonu. Od samog izbijanja globalne gospodarske krize, Europsko vodstvo je umjesto u službi za dobrobit ljudi radilo u službi za dobrobit bankara.

Previše Veliki Da Bi Propali Ili Previše Glupi Da Bi Se Zaustavili

Tko je glasao

bbb & b

ne nisu bad blue boysi, već nova hrvatska sudba, beč, budimpešta, beograd i konačno brisel koje su bile razvojne faze hrvatske "samostalnosti" u posljednje vrijeme. doduše za kratak period vremena dok nismo prodali telecome, banke i započeli organizirani poduhvat osiromašenja vlastitog naroda bili smo nezavisni. na sreću, to neće potrajati dugo jer pored ovakovih vođa bolje bi nam bilo pod nečijom čizmom; ili se mi zbilja najbolje osjećamo kada smo pod nečijom čizmom? na drugom postu oštrić je iznio manifest priključenja europskoj uniji. da ne ispadnem vječito zanovjetalo pišem ispod starpila koji, nadam se toplo, neće moje napore nagraditi minusom.
što čeka dorothy na kraju yellow brick road, nitko ne zna, samo se ponavlja da će priključenje tom superclusteru država biti bolje, obični narod sa popriličnim podozrenjem gleda prema tom velebnom činu. imamo li razloga za podozrenje, pa minimalne, kada je ovdje zaratilo vodeće europske zemlje su se borile za prevlast na prostorima, tko će zauzeti više umjesto da zaustave krvoproliće koje je u konačnici zaustavio uncle sam, razumije se uz minimalne troškove, kao što uvijek radi. potom je od neki kažu oslobođenja, a neki zločinačkog poduhvata započeo mučni put u kojem je hrvatski narod kao u četveroredu prolazio pored postrojenih europskih birokrata koji su nas na svakoj krivini lupili batinom, i plašili nas "ako ne uđete u eu čeka vas opet strašna sudba", paralelno sa nama jahali su i turci koji su davne 1959 zatražili prijem u tadašnju ezz, no europa turčinu ne vjeruje,a posljedice odlaganja priključenja prijema su strašne, turska privreda ima trenutno stopu rasta 4,5% dok je u eurozoni golemih 1%, skoro kao hrvatska. zatvorili su 1 ( jedno ) poglavlje od 33. rast bdp a je u međuvremenu 2010 te iznosio 8,9% , najviše u europi, uz bok kini.
nazadna turska vlada koja nije bila sposobna zatvoriti više poglavlja, restruktuirala je financijski sektor, vratila javni dug a privredu okrenula izvozu. nazadni turci više i ne gledaju prema briselu pod sloganom " europa ne želi tursku, turska ne želi europu" , dok napredne sile hrvatske politike na čelu sa graktavom eminentnom profesoricom gledaju u kulu babilonsku kao posljednju priliku da se izvuku iz balkanskog blata. da je jezik lopata iskopali bi suez za tjedan dana.
gdje smo tu mi; površinom smo 4,5%, stanovništvom 1% ( obratite pažnju na disproporciju, i moguće implikacije ;)), dok je bdp mizernih 0,3% europskog.
benefiti su nam, duga razvedena obala, ničiji epikontinetalni pojas, ničije relativno čisto more u kojem je ostalo ponešto ribe, etnički očišćen teritorij, prirodne ljepote, čiste vode i puno jeftinog poljoprivrednog i golf zemljišta, te prirodni mazohistički nagon lokalnog stanovništva prema asocijacijama i velikim idejama.
kažu da su prednosti ulaska u uniju goleme;
neće više biti ratova jer je europa stvorila preduvjete koji će spriječiti nove ratove na kontinentu, prema ugovoru iz nice, u europi se gleda na manjine, raznolikosti, i njihovo očuvanje. mi ćemo biti kao runolist, balkanski edelweiss, nadalje imamo pristup tržišnoj utakmici u kojoj imamo šanse otprilike kao hajduk protiv barcelone; a dolazimo u mogućnost dobijanja golemih subvencija da nešto ne sadimo, ne radimo ili da nešto uvozimo odnosno ne smijemo izvoziti. ne trebamo se brinuti oko toga, ima o tome tko vodi brigu. kao u onom vicu, mujo nahrani svinje i ništa ne diraj.
očekuju se golema ulaganja u turizam ( čitaj betonizacija ), gdje ćemo obalne resurse predati u ruke onima koji će znati to naplatiti, a mi ćemo biti drugi ešalon radne snage, u sendviču između stranog managemanta i šljakera iz susjednih još ne pridruženih zemalja.
poljoprivreda, tu možemo očekivati velike promjene, obzirom da je prosječna cijena hektara hrvatskih poljoprivrednih površina gotovo četiri puta jeftinija od europskog, dakle ako ne zaštitimo zemlju od prodaje drugi će saditi i brati lovu, dok ćemo mi na traktorima prosvjedovati.
u obrazovanju i znanosti hrvatska će morati izvršiti golema ulaganja kako bi se prilagodila europi, a kako stvari stoje obrazovanje bi moglo postati skuplje, podređeno bogatijem sloju stanovništva. mogao bih još puno, no post bi se udebljao i postao nezanimljiv, i na kraju, nikako mi nije jasno zašto većina mojih poznanika, među kojima ima ljudi koji su obišli i živjeli po svijetu listom kažu da će glasati "protiv" na referendumu.
ima li koja veleumna glava na forumu koja će meni i mojim prijateljima objasniti zašto je to tako? jesmo li mi nazadni i slijepi pored očiju...

Tko je glasao

Može pitanjce?

Cijenjeni kolega, Vi pišete o euroskepticima, ali što je s nama koji smo bezrezervno protiv ulaska u EU? Treba li nas iseliti u S.Koreju?

Pozdrav,
Molotov

Tko je glasao

euroskeptik ili eurofob

Oni koji su protiv ulaska u EU, a svoj stav temelje na određenim razlozima, to su tvrdi euroskeptici; oni koji svoj stav protiv EU ne temelje uopće na razlozima, pripadaju eurofobima.

Petar Macut

Tko je glasao

Klasifikacija ti je šuplja,

Klasifikacija ti je šuplja, naime postoje i eurofobi koji svoje protivljenje temelje na određenim razlozima isto kao što postoje i eurofanatici koji svoje zalaganje temelje na nekim samo njima znanim razlozima. Ali protivnike ne bih kao ti svrstao samo u eurofobe te euroskeptike jer i eurorealisti (oni moji, jer postoje dvije vrste :D) isto tako mogu biti protivnici. Evo recimo i ja sam protivnik i ne bih se klasificirao u niti jednu od tih skupina. Ja sam najbliži eurorealistima jer nisam ni skeptik, a nisam ni fobičan i sebe bih radije nazvao eurokontraš.
Uvik kontra.

Tko je glasao

"Komisija" kao srednjovjekovna monarhija

Oni koji su protiv ulaska u EU, a svoj stav temelje na određenim razlozima, to su tvrdi euroskeptici; oni koji svoj stav protiv EU ne temelje uopće na razlozima, pripadaju eurofobima.
Eurofobi, kažeš, svoj stav ne temelje na razlozima.
Obična glupost!
Svatko zna zašto je protiv.

Nekome je dovoljno da su ZA oni koji su Hrvatsku doveli u predbankrotično stanje, neki imaju više informacija, a neki nisu za to da našim najboljim ljudima, koji "trunu" u haaškom sudu u svojim najboljim životnim godinama, plaćamo njihovu ulaznicu u društvo Odabranih:
http://www.jutarnji.hr/europska-komisija-na-domjenke-potrosila-vise-od-3...

Euroskeptici , kažeš, imaju svoj stav temeljen na razlozima zašto su protiv EU.
Je li to stručna deformacija: potreba za klasificiranjem, kako bi nešto dobilo epitet "znanstvenoga"?
I to je glupost!
Naravno da svi imaju "svoje razloge", i oni ZA i oni PROTIV.
Uglavnom se oni najjači ZA, međusobno razlikuju samo po svoti eurića koje očekuju od svoje moguće MISIJE, pri toj svemoćnoj "KOMISIJI".
A ostali?
Neki su obvezni po stranačkoj stezi, odnosno svojim privilegijama koje iz te vjernosti proizlaze, pa moraju doprinijeti uzdizanju svojih stranačkih božanstava u njihovo svetište u Bruxellesu.

A neki toliko mrze Hrvatsku da bi je "prisajedinili" bilo kome samo da je izbrišu.

Tko je glasao

@ppetra

ppetra.. za sve sto si nabrojila nije kriv eu nego hrvtaska drzava, vojskovode, vrhovnici i ostal apoznata i nepoznata elita ..

kao i nacin razmisljanja gradana..

dakle potpuno je krivo reci kako su to opravdani razlozi za euroskepticizam. na temelju navedeong jer navedeno bi moglo dovesti samo

do hrvatoskepticizma.

izuzetno je glupo traziti rjesenje i popravak svojih gresaka u okrivljavanju drugih.

dapace, to moze dovesti ne do boljeg stanja vec samo do nesagledive katastrofe.

shvati da prvo stvari treba ispraviti kod sebe da bi mogli ispravno sagledati ucinke drugih na nase tekuce ili buduce stanje.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

kuća od kolača i čokolade

ppetra.. za sve sto si nabrojila nije kriv eu nego hrvtaska drzava, vojskovode, vrhovnici i ostal apoznata i nepoznata elita ..
A nisu ni malo krivi oni koji su nam razrušili pola države, poubijali preko 15 000 ljudi, natovarili na leđa silne troškove u vezi s prognanicima i izbjeglicama, pa i sa samima sobom?
Ti isti koje gore navodiš, krivi su i za krizu u Mađarskoj, Portugalu, Španjolskoj, Italiji i Grčkoj?
Okreni se malo i razmisli, tko je tražio privatizaciju svega i svačega kod nas, i zašto? U čijim su rukama završili najvrjedniji komadi?

Da bi mijenjao sebe, moraš mijenjati i okolnosti u kojima živiš i radiš. Netko pak mora udariti glavom o zid da shvati kako boli.

Razlog, ne za euroskepticizam, već aktivan rad (a valjda je to u demokraciji dozvoljeno) na promidžbi drugačijega promišljanja budućnosti Hrvatske, tj NE-EU, od one koju su smislile glave koje i sama kritiziraš, je sve ZLO koje nam donose potpisane obveze( u zamjenu za dobro pojedinaca/pojedinki - politodrpilusa:
npr obvezan uvoz mlijeka, jer su dogovorene kvote daleko ispod naših potreba.
Što ako esherihija doleti s njihovim mlijekom?
Što s našim mljekarima, koji su kreditno zaduženi, dok nisu znali da će netko tako kukavički i kapitulantski potpisati njihovu propast, kao da su zrnce prašine na putu do EU.
Zašto "veliki" to rade?
Osvrni se kako su došli do najvećih bogatstava okolnih zemalja. Na sličan način su upropastili ljude, a zatim od njih preoteli silnu zemlju koju su ovi nagomilali..

Razmisli malo, zašto su prvo zagovarali "mala obiteljska gospodarstva" (da velike parcele usitne), a sada rade obratno (da pokupe zemlju od malih-jer je to lakše, a pogotovo kroz kvote kojima planiraju tuđu propast i vlastiti rast.

Ta, odrasla si osoba, valjda možeš zaključiti što nas čeka -ništa bolje nego druge: na djelu je velika pljačka pod plaštem širenja demokracije.

Tko će Španjolcima platiti milijunske štete zbog krivih optužbi na njihove krastavce?
EU?
Tko je to?
I Slovenci, ili samo Nijemci?

Glavni stup Eunije lažno optužuje državu članicu iste unije -Španjolsku, koja je slučajno pred bankrotom, i nanosi joj strašnu štetu!

Zabunili su se? Istrčali bez veze?
Ma daj, to su Nijemci, a ne Hrvati?
Zašto?
Valjda iz svojih interesa. Kojih? Ako mi ne znamo, oni znaju!
shvati da prvo stvari treba ispraviti kod sebe da bi mogli ispravno sagledati ucinke drugih na nase tekuce ili buduce stanje.
Da bismo ispravili stvari kod sebe, moramo biti svoji, a ne njihovi, jer će oni svoje stvari ispravljati pomoću naših bogatstava, a oni dobro znaju koja su to bogatstva, te nam "pomažu" baš kao slučajno, upravo oko njih (gruntovnica, vode, energetika,..., more, obala,...)

Vještica, hrani maloga Ivicu!
Zašto?
To znaju i mala djeca!

Tko je glasao

ppetra, u ppravu si...

A nisu ni malo krivi oni koji su nam razrušili pola države, poubijali preko 15 000 ljudi, natovarili na leđa silne troškove u vezi s prognanicima i izbjeglicama, pa i sa samima sobom?

Jesu, krivi su. Ali - moram te strašno šokirati - oni nisu u EU.

Okreni se malo i razmisli, tko je tražio privatizaciju svega i svačega kod nas, i zašto?
F. Tuđman i to u doba rata - ideja o 200 obitelji... počevši od sokova Happy Day, one smiješne banke (isparilo ime) pa do prostora njegove kćeri u Zvonimirovoj ulici u prostorima Ministarstva obrane... Netel - mislim da joj se tako firma zvala.

U čijim su rukama završili najvrjedniji komadi?
U rukama prijatelja F. Tuđmana.

Tko će Španjolcima platiti milijunske štete zbog krivih optužbi na njihove krastavce?
Prije dva dana si TI tvrdila da su to španjolski krastavci...

Naša država ne zna popisati državnu imovinu već 15 godina (tko zna zašto), a ti sve svaljuješ na EU. Naša država ne zna jel primatelj socijalne pomoći ima jahtu, naša država nema sređen katastar niti gruntovnicu, naša država ne zna koliko joj ljudi radi u javnoj upravi, hej!!! Jel' i to po naputku EU-a?

Tko je glasao

Preuzimanje krivnje, za njemačko laganje:)))

Prije dva dana si TI tvrdila da su to španjolski krastavci...

E, @ zaphode, umjesto da udariš po krivcima, svojem "najvažnijem stupu EU- Njemačkoj" koja javno obznanjuje, pokazalo se "lažne informacije", ti krivnju prebacuješ na krajnjega korisnika, koji, i zbog tebe :))), i tebi sličnih:)))-ovu frazu znam da obožavaš:)), pomisli kako ste i vi možda u pravu, pa povjeruje da gospoda iz EU, ti malo boljega roda od drugorazrednih nacija poput nas s praga, te Litvanaca Estonaca, Bugara, Rumunja i ostalih malo iza praga, ne lažu, ne podmještaju, ne iznose neprovjerene podatke, ne iznose neznanstvene tvrdnje, već da su oni oličenje onoga čemu težimo.

A, kada ono - ćorak, i oni lažu, podmještaju Španjolskoj koja je na umoru, ups. pred bankrotom (slučajno?, ni slučajno, nisu Nijemci od takvih- oni su duboko promišljeni, organizirani, te znaju točno zašto su se malo "zabunili").

Tko će platiti višemilijunsku štetu?
Samo Njemačka?
EU?
Slovenija i Grčka mogle bi biti i za to dužne, a Hrvatska je kriva što još nije u EU, pa da to budu baš njeni krastavci, salata ili nešto treće.

Ma sigurno su esherilije dobile to ljepilo jer su ti ljetovali negdje kod nas, pa smo im dali njihove krastavce,. Moramo ih uvoziti, kod nas ne žele rasti jednako ravni kao u EU:)))

Naša država sve to(unazad 15 godina što nije znala) će znati odraditi, kada joj dozvolimo da odraste i makne se od onih koji su vladali njome u bivšoj državi.
Dobar "luster", čuda čini u stanu: sve se bolje vidi, tko je gdje bio, zašto, kako, ...

ps.
A jesu ti jaki argumenti:"Prije dva dana TI si tvrdila da su to Španjolski krastavci."

Pa da, moram ti napokon priznati, iza nicka ppetra, krije se Angela Merkel :)))

Bili su tih dana španjolski, a sada ćemo se dogovoriti na partijskom sastanku čiji su.

Možda hitno primimo Hrvatsku kada toliko sline po tom pragu, kao puževi balavci- dvospolci u rasplodnoj fazi , pa ćemo joj uvaliti i esherihiju- glavno da je made in Europe, Hrvatska sve uvozi i europsko smeće skladišti na najbolji način: u trbuhe svojih građana.

Jedva čekam da nedjelja dođe,
ooooj,... da nedjelja dođe,
a esherihija - kod drugoga prođe,
a esherihija, .. ooooj, kod drugoga prođe:)))

Tko je glasao

E, @ zaphode, umjesto da

E, @ zaphode, umjesto da udariš po krivcima, svojem "najvažnijem stupu EU- Njemačkoj" koja javno obznanjuje, pokazalo se "lažne informacije", ti krivnju prebacuješ na krajnjega korisnika, koji, i zbog tebe :))), i tebi sličnih:)))-ovu frazu znam da obožavaš:)), pomisli kako ste i vi možda u pravu, pa povjeruje da gospoda iz EU, ti malo boljega roda od drugorazrednih nacija poput nas s praga, te Litvanaca Estonaca, Bugara, Rumunja i ostalih malo iza praga, ne lažu, ne podmještaju, ne iznose neprovjerene podatke, ne iznose neznanstvene tvrdnje, već da su oni oličenje onoga čemu težimo.
A, kada ono - ćorak, i oni lažu, podmještaju Španjolskoj koja je na umoru, ups. pred bankrotom (slučajno?, ni slučajno, nisu Nijemci od takvih- oni su duboko promišljeni, organizirani, te znaju točno zašto su se malo "zabunili").

Ppetra, gotovo je nevjerojatno s kolikom gorljivošću i mržnjom napadaš zaphoda, pritom bacaš drvlje i kamenje na Nijemce, a nisi se ni potrudila nimalo informirati o cijeloj situaciji. A nije da nisi mogla - ako znaš doći na pollitiku i pisati ovdje komentare, onda bogme znaš i otvoriti google i prosurfati vijesti.

Situacija je ovakva: Nakon što je izbila zaraza, njemačke su se vlasti dale u potragu što bi moglo biti izvor zaraze. Novine javljaju o tome kako su službenici njemačkih zdravstvenih vlasti vodili intervjue satima s ljudima koji su oboljeli. Na kraju se ništa pouzdano nije moglo ustanoviti, ali je upalo u oči da su svi oboljeli jeli sumnjivo puno salate. Na kraju je jedan test u Hamburgu pokazao da se na nekoliko (točnije: tri) krastavca iz Španjolske, od toga jedan iz tzv. bio uzgoja, nalazi Escherichia coli, i to isti soj.

Na temelju toga je Institut Robert Koch (epidemiološki) preporučio građanima da ne jedu rajčice, krastavce i salatu, odnosno da je dobro peru ili najbolje termički obrade.

Tek su naknadni detaljni testovi pokazali da se ta E. coli neznatno razlikuje od E: coli je koja je uzročnik zaraze. Ta genetska mutacija je vrlo mala, ali vrlo smrtonosna.

Je li informacijska politika njemačkih institucija mogla biti bolja? Mogla je, naravno. Ali u situaciji kad se još točno ne zna uzročnik pa su građani zabrinuti, i vlasti igraju na sigurno, pa je preporuka još uvijek na snazi.

Čovjek bi se naravno mogao zapitati što E. coli radi uopće na krastavcima, i to iz bio uzgoja? U vijestima se pojavila i izjava jednog poljoprivrednika iz Španjolske koji je otvoreno priznao da svoje povrće zalijeva mješavinom obične vode i vode iz kanalizacije (!).

Tko je glasao

Čovjek bi se naravno mogao

Čovjek bi se naravno mogao zapitati što E. coli radi uopće na krastavcima, i to iz bio uzgoja?

Moze se pojaviti samo na onima iz bio uzgoja jer se E. coli nalazi u stajskom gnojivu buduci da je jedna od cescih crijevnih bakterijs.. Dakle, krastavci koji nisu vidjeli zemlje, a gnojeni su iskljucivo umjetnim suptratima su apsolutno sigurni;)

U vijestima se pojavila i izjava jednog poljoprivrednika iz Španjolske koji je otvoreno priznao da svoje povrće zalijeva mješavinom obične vode i vode iz kanalizacije (!).

Citao sam da je to cesta praksa kod bio poljoprivrednika sirom Europe- radi se o organskom, prirodnom gnojivu:)

Tko je glasao

A meni je simptomatično

A meni je simptomatično prešućivanje činjenice da se u uzgoju stoke masovno primjenjuju antibiotici i da njihova primjena uzrokuje rezistentnost bakterija te nastanak novih sojeva (a takva je ova od koje je umrlo oko 20 osoba). Ali to ne treba čuditi, s obzirom na to da su kemijska i farmaceutska industrija najjači industrijski lobi u EU. Ne bi me iznenadilo da se umjesto u strogu regulaciju proizvodnje i upotrebe kemikalija i lijekova u proizvodnji hrane, krene u dodatnu regulaciju ekološke poljoprivrede. Sljedeći korak bi mogao biti napad zastupnika GMOa koji će izmisliti biljke i životnije otporne na bakterije i ponuditi cijenu koju je nemoguće odbiti. I gdje smo onda? Adio pameti!

nemesis

Tko je glasao

Hm, nemesis, nisi u pravu, ta

Hm, nemesis, nisi u pravu, ta činjenica se ne prešućuje. Redovito pratim i njemačke medije, i tamo se ta činjenica i teza o mogućem porijeklu zaraze pojavljuje ravnopravno s "povrćarskom teorijom":

http://www.welt.de/vermischtes/article13412276/Die-vier-wichtigsten-Theo...

Tko je glasao

@Viktorija F. Koliko sam

@Viktorija F.

Koliko sam mogla razumjeti, spominje se bio-plin i njegovo korištenje i premješta se fokus na sukobe oko bio-plina. O ekscesivnoj upotrebi antibiotika u uzgoju životinja i posljedicama kao ni posljedicama kemisjkog zagađenja voda i tla, nema ni riječi. Ispravi me ako griješim.

nemesis

Tko je glasao

Draga nemesis, kako ne. Imaš

Draga nemesis, kako ne. Imaš cijeli jedan odlomak naslovljen "Die Antibiotika-Theorie".

Tko je glasao

Da. Hvala na upozorenju.

Da. Hvala na upozorenju. Nisam vidjela u prvi mah, jer se taj dio nalazi ispod članka i treba skrolati. Na žalost, danas se pojavila nova informacija da su izvor bakterije nekakvi izdanci (graha ili nečeg sličnog). Također sam pročitala da se razmatra reforma sustava kontrole hrane u EU. Iz svega zaključujem da će "Antibiotika Theorie" pasti u zadnji plan. Pogotovu priča o uzgoju životinja za ljudsku prehranu kao ogromnom depozitoriju farmaceutske i kemijske industrije.

nemesis

Tko je glasao

Angela Merkel...

... ovo je jedan od boljih dokaza kako je alkohol - iako legalan - jako štetan za neke...

Tko je glasao

Nije za svakoga

Pa nemoj ga onda toliko konzumirati.)))

Tko je glasao

Nacionalna kemija

Nacionalisti zive od postojanja "vanjskog" (i "unutarnjeg") neprijatelja. Nacija je uvijek zrtva, "nasi" su uvijek iskoristeni/prevareni. Prije je neprijatelj bio Jugoslavija, danas je EU. Fraze su iste, patos je nepromijenjen, mijenja se samo subjekt.

To bi cak bilo i u redu kada bi se doticni potrudili barem minimalno informirati o subjektu i biti u stanju voditi informiranu i inteligentnu raspravu. Umjesto toga, njihovi doprinosi su toliko krcati pogresnim pretpostavkama i krivim informacijama da je besmisleno ulaziti u raspravu jer je efekt isti kao da sa sedmogodisnjim djetetom pricate o kemiji.

Tko je glasao

Kakvi neprijatelji, oni nas dave, ups grle na svome pragu

Hajde, editor, okani se tih svojih floskulica i izravno napiši tko će to u Hrvatskoj bolje živjeti.
Radnici?
Seljaci?
Turistički djelatnici?
Mljekari?
Stočari?
Uzgajivači kamilice?
Proizvođači rakije?
Vinogradari?
Koliko će otpustiti u HEP-u da bi preostali radili više za manje novaca i profit zarađivali za Njemačku, ili Francusku, ili neku drugu moćniju naciju?
Radnici u vodoprivredi s budućnosšću istom kao kod ovih energetičara?

Samo se otresate na kritike i vrtite, a ništa konkretno ne iznosite.
Možda će bolje živjeti ribari ?
Hoće, vjerujem, ali talijanski i slovenski i tko zna koji.
Hoće li nam beton poljepšati obalu?
Hoćemo li jesti zdraviju hranu?

Hajde jasno i glasno napiši: Zašto je dobro da smijemo proizvoditi samo polovinu svojih potreba za mlijekom, te zašto je dobro da će zbog toga morati propasti mnogi mljekari?

Zašto je dobro da osude naše generale i proglase ZZP-om najhumaniji odnos prema neprijateljima u povijesti ratovanja?

Baš me zanimaju Vaši ( i zaphodovi) odgovori, a ne samo meljava o euroskepticima kao dječici od toliko i toliko godina, krive i pogrešne pretpostavke ( ne znam, možda krivo mislim i pretpostavljam da su predbankrotične:Grčka, Portugal, Španjolska, Irska,..., u Europi, a kad ono, oni su u nerazvijenoj Africi.)))

Hoćeš malo o kemiji?
Može?
Samo napiši koju pametnu, a ne ovo o neprijateljima, trla baba lan,...
Eto vole nas i dave, ovaj grle na pragu.))

Tko je glasao

@editor

Ne slažem se. Ja baš mislim da se ne bi trebali niti minimalno informirati - jer bi onda rasprava stvarno mogla postati i inteligentna.

Ovako - kada im neinformacije krenu poput bujice - svatko tko se koleba ili je neodlučan, kada naiđe na takvu količinu krivih stvari, pogrešne logike, ksenofobije, straha i slično - odmah im postane protivnik.

Ja i dalje mislim da je ppetra zapravo na platnom popisu MVPEI-a i da joj posao odlično ide. Ako ovako objašnjava i uživo, mislim da su već svi u bližoj i daljoj okolici sami odštampali listić o referendumu, zaokružili DA i pohranili kod bilježnika.

Tko je glasao

Varanje na kartama

Ja i dalje mislim da je ppetra zapravo na platnom popisu MVPEI-a i da joj posao odlično ide. Ako ovako objašnjava i uživo, mislim da su već svi u bližoj i daljoj okolici sami odštampali listić o referendumu, zaokružili DA i pohranili kod bilježnika.
Tješi se @zaphod, velika većina nije tako eurofilovana kao ovi ovdje eurofili na pollitici.

Takvi vam odglasaše za jedne, pa za druge, sada će za treće, a eurofilčine znaju da su u manjini pa varaju na kartama (čitaj Ustavu), na HTV-u u medijima.

I uz to varanje strah im je u kostima, da će ostati, a gdje - u Hrvatskoj.

Tko je glasao

Cijenjeni kolega @StarPil,

Sada kada ste se potpisali, stvarno mi ništa nije jasno. Pa ja sam upis s Vašeg bloga koristio u odgovoru nekolegi @Oštriću. Mislio sam da ste protiv EU, taj dojam sam stekao.
Pozdrav,
Molotov

Tko je glasao

Ovime StarPil demonstrira

Ovime StarPil demonstrira svoj znanstveni pristup i odmak od retardirane desničarske retorike ;)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Ako sam dobro pohvatao, imamo

Ako sam dobro pohvatao, imamo eurofile i eurofobe (koji stav stav temelje na sentimentu), te euroskeptike gradirane u nekoliko skupina, temeljene na racionalnim argumentima. Što je s onima koji podržavaju ulazak / ostanak u EU, i taj stav temelje na racionalnim argumentima? Oni ne postoje po definiciji?


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao
Tko je glasao

federalisti, unionisti i svjetski građani

Oni koji podržavaju EU kao političko/gospodarski/integracijski projekt pripadaju ili federalistima(smatraju da je najbolje rješenje federalno političko uređenje), ili unionistima (smatraju da je idealno uređenje EU-a da bude jedinstvena država sa npr. 27 konstitutivnih naroda, Ustavom itd.) ili čak zagovarateljima globalnog građanstva (koncept zagovara Habermas na temelju Kantovih premisa izrečenik u spisu K vječnom miru).

Međutim, i te bi se ljude moglo svrstati u meke euroskeptike u smislu da se ne slažu sa trenutnim političkim uređenjem EU-a, nego teže poboljšanju. Problem je što pojam euroskeptik u hrvatskoj ima izrazito negativni prizvuk, što nije slučaj u EU.

Petar Macut

Tko je glasao

Racionalnost nema visoku

Racionalnost nema visoku cijenu u Hrvatskoj. To se vidi i po jednom, meni neobjašnjivom, fenomenu tumačenja bilo kojeg argumenta za ulazak Hrvatske u EU kao stava "da će EU riješiti sve naše probleme" ili "da u EU teku med i mlijeko". Moram priznati da dosad nisam nigdje niti pročitala niti čula ikog tko bi tvrdio tako nešto, ali se ta mantra izgovara i gotovo da je postala opće mjesto svakog iskaza o EU. Pokušavam domisliti zašto je tomu tako i dolazim do zaključka da se time vjerojatno pokriva neznanje govornika ili slaba upućenost u problematiku EU. Nije, naime, potrebno posebno pratiti međunarodnu politiku da bi se znalo da svijet prolazi kroz globalnu krizu i da ni EU nije toga pošteđena. Ali pogrešno je krizu pripisivati EU institucijama, što se kod nas najčešće radi u pokušajima obrazlaganja protivljenja i priključenju Hrvatske i samoj EU. Kao da Europska unija, nekad Europska ekonomska zajednica, sa svojim institucijama nije postojala i prije krize, u vremenima ekonomskog prosperiteta. Druga pogreška sličnog tipa koja se obično radi je okrivljavanje EU za probleme koje zapravo generiraju same zemlje članice.

Pritom je interesantno da je tzv. demokratski deficit trajno prisutan u liberalnim demokracijama, ali on postaje posebno vidljiv upravo na razini EU. Zašto? Zato što se politički sustav EU izgrađuje takoreći pred našim očima pa možemo u realnom vremenu i s velikom preciznošću promatrati što u njemu funkcionira, a što ne. Za razliku od toga, politički sustavi nacionalnih država postoje stoljećima i njihovo reformiranje (ako to uopće netko i poduzima) ide sporo i teško. Međutim, zbog institucionalnog prelijevanja, pitanja koja se tiču demokracije, javnih politika, političkih institucija itd. postaju središnja pitanja i u državama nacijama - članicama EU. Na kraju bih rekla da skepticizam prema EU proizlazi iz stava ljudi prema mijeni (koja "stalna na tom svijetu jest") općenito. Dobar broj ljudi ne voli promjene i cijeni sigurnost poznatog ma kako ono loše bilo. Budući da je EU rezultat djelovanja ljudi kroz dinamički odnos između silnica intergovernmentalizma i federalizma, ona se trajno konstituira (a time i mijenja) kao zajednica sui generis (ni federacija ni konfederacija). Jedina sigurnost koja u njoj postoji je međusobno dato obećanje (kroz ugovore/ustave) država članica. U političkom smislu, kako je govorila H. Arendt, međusobno dato obećanje slobodnih i jednakih je jedina izvjesnost koja uopće može postojati. Ja bih rekla da je sekpticizam (nepovjerenje) jedino što tu izvjesnost obećanja može ugroziti.

nemesis

Tko je glasao

zasto tako mislite Molotov?

zasto tako mislite Molotov?

Pa mi imamo demokraciju .. gdje vecina odlucuje. I puno nas sada zivi onako kako nije biralo..

Ako vecina zeli EU, onda ce i oni koji ne zele, moci zivjeti u EU. Tu je prednost liberalnijeg pogleda na svijet i tolerancije..

Tko kaze da svi moramo biti isti, da bi dijelili zajednicku sudbinu?

No isto tako vecina bira za sve.

Problem nastaje samo kad manjina zeli birati za sve. A pogotovo ako u tome uspije usprkos protivljenju.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Da, slažem se s ovim, cijenjena kolegice,

Problem nastaje samo kad manjina zeli birati za sve. A pogotovo ako u tome uspije usprkos protivljenju.

Kao na predsjedničkim izborima, recimo?

Pozdrav,
Molotov

Tko je glasao

da li je netko branio izlzak

da li je netko branio izlzak na izbore?

koliko ja znam nije. Prema tome vecina je odabrala. Sjedenjem kod kuce ili glasanjem.

Ja mislim da bi bilo bolje kad bi se vise ljudi izjasnjavalo na izborima, no oni to i ovako cine. I ne, niakko se ne moze smatrati da je manjina birala. Zato sto su svi birali. Samo je manjina znala sto zeli.. A ostali pristali neizlaskom na izbore da drugi biraju umjesto njih.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

veleštovani kolega Molotov,

Treba li nas iseliti u S.Koreju?

ne, ne morate tako daleko...dovoljno će biti da odete u srbiju ili bosnu jer oni u EU neće tako skoro :))))

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

Ma, dajte, kolega @janus,

Pa zar za nas nebi bio primjereniji četvorored i križni put? Pa da se na kraju svi ljepo složimo oko ulaska u EU. :):):)

Pozdrav,
Molotov

Tko je glasao

ni slučajno kolega Molotov,

ja sam se naravno šalio s predhodnim komentarom...vas eurofobe ne treba nikamo seliti, za vas će najveća kazna biti život u hrvatskoj koja će bi uspješna, napredna i ekonomski razvijena članica EU :))))

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

Provedbom kojih programa će

Provedbom kojih programa će Hrvatska postati uspješna, napredna i ekonomski razvijena članica EU?

Tko je glasao

acinum,

zar nisi primjetio smajliće na kraju rečenice? nemam ja iluzija da će hrvatskom poteči med i mlijeko kad uđemo u EU...ali to ne znači da se u bliskoj budućnosti neće pojaviti netko s dobrim ekonomskim programom koji će potaknuti hrvatsko gospodarstvo i izvući ovu zemlju iz gliba u kojem se nalazimo...naravno da uz to moramo mjenjati sebe i svoju svijest, odnos prema radu i odgovornosti...

ukratko, moramo napraviti totalnu reorganizaciju cijelog društva i prekinuti s lošim navikama koje smo stekli u komunizmu i nastavili s njima u zadnjih 20 godina...nimalo lak posao, ali koja nam je alternativa ako se zadržimo na postojećem stanju? bojim se i pomisliti da nam može biti još gore i da ćemo ostati u društvu iz kojeg smo se jedva iskobeljali početkom '90-ih...

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

Ispričavam se nisam

Ispričavam se nisam primjetio.

Tko je glasao

Iz lošega društva u još gore i opasnije

ukratko, moramo napraviti totalnu reorganizaciju cijelog društva i prekinuti s lošim navikama koje smo stekli u komunizmu i nastavili s njima u zadnjih 20 godina...nimalo lak posao, ali koja nam je alternativa ako se zadržimo na postojećem stanju? bojim se i pomisliti da nam može biti još gore i da ćemo ostati u društvu iz kojeg smo se jedva iskobeljali početkom '90-ih...

Dobro rečeno, ali izgleda da ćemo ulaskom u novu kapitalističko-diktatorski-manipulirajuću zajednicu neravnopravnih naroda i narodnosti Europe, upravo to doživjeti.
Iz lošeg društva, vjerojatno u još gore, i daleko opasnije!

Tko je glasao

ppetra,

Dobro rečeno, ali izgleda da ćemo ulaskom u novu kapitalističko-diktatorski-manipulirajuću zajednicu neravnopravnih naroda i narodnosti Europe, upravo to doživjeti.
Iz lošeg društva, vjerojatno u još gore, i daleko opasnije!

po kojim to parametrima je tebi jedan "mali" maltežanin, estonac, slovak ili luxemburžanin neravnopran u odnosu na jednog "velikog" španjolca, njemca, francuza ili poljaka?

zašto misliš da je lošije i opasnije biti u labavoj zajednici (iz koje uvijek možeš izaći ako ti se ne sviđa) sa ostalim EU narodima, nego što je to bilo sa srbima i crnogorcima s kojima smo morali ratovati da izađemo iz njihova društva?

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

Ovi su opasniji po nas i naš opstanak na ovom prostoru

zašto misliš da je lošije i opasnije biti u labavoj zajednici (iz koje uvijek možeš izaći ako ti se ne sviđa) sa ostalim EU narodima, nego što je to bilo sa srbima i crnogorcima s kojima smo morali ratovati da izađemo iz njihova društva?

Evo samo jedan razlog zašto im ne vjerujem: pokvareni su prema nama, ne daju nam proglašenje ZERP-a, zbog materijalne koristi koju ima Italija, i Slovenija-uz put, da ne ispadne kako su neprincipiejlni pa nagrađuju samo Italiju, te zbog toga što ZERP ne stupa na snagu ni kada bismo ušli u EU, već naše more tretiraju kao recimo V.Britanija svoj Gibraltar, kao svoj posjed.

Nema te snage kojom bismo pri izlasku otišli sa svojom zemljom i morem, kada je ne uspijevamo čuvati ni sada, dok nam formalno još nisu gazde.

Pokazalo se da su Srbi i Crnogorci bili slabiji od nas, ali ovi sigurno nisu i zato su nam daleko opasniji.

Kada nam, po svojoj nakaradnoj "pravdi", sude za ono što hoće već sada, kakvu nam tek sudbinu pletu kada nas politički namjesnici predaju u njihove ruke?

Što se mene tiče, više vjerujem našim prvim susjedima, nego ovima koji tvrde da u Srebrenici nije bio genocid, ili da je Brijunski sastanak bio početak nekakvoga tzv. ZZP-a.

Upravo su događanja oko Haaga njihov ZZP, protiv Hrvatske.

Tko je glasao

plan za kolonije

"Pokazalo se da su Srbi i Crnogorci bili slabiji od nas, ali ovi sigurno nisu i zato su nam daleko opasniji."
Kakav zaborav, sa kime ste to bili jaci ? Uostalom nebitno! Po starom receptu su nas usitnili, pa sad pljacka, polako i pervezno sa uzivanjem. Juris , bez rezmisljanja za EU sargsrepom. Da li je i koliko otrovna videcemo. Vlasti nam govore da je zdrava i ekoloska. Nemci a i ostale Evropske kolonijalne sile su se dosetile kako da zavladaju ponovo, bez ratova, vec nas loze da sami sebi stavimo bukagije. Ako nas je istorija ista mogla nauciti, to je da bogate imperije vladaju a mali sluze za punjenje njihovih vec prebogatih guzica (alavosti nikad kraja). O eventualnom izlazaku iz EU, sa njihovim vlasnistvom nad svime sto vredi (privat. vlasnistvo je neprikosnoveno) ce biti nemoguca misija. Daj boze da gresim !

Tko je glasao

oni su nas usitnili

e nisu. da je bilo tko (stovjerojatno i je) zelio smanjiti moc jugoslavije kao cjeline je logicno. logicno je da su neki vanjski zeljeli rat.

no fakt je da nitko iz svemira i ostalih daljina nije ubijao mucio pucao ni osvajao tude teritorije. to je ono sto u srbiji ili srbi u BiH moraju prvo donijeti do vlastite svijesti.. kazem donjeti jer mi nikako nije jasno kako drugacije..

znaci retorika kao i ideja .. udruzivanja protiv "vanjskog cinbenika" nesrece je krivi pocetak rasprave kao i suradnje.

suradnja medu drzavama, ekonomijama, ovisnim trzistima, komunikacija medu istim jezicnim podrucjima... sasvim razumno rjesenje.. koje se ionako dogada.. ali mora biti ispravno postavljena. susjedski, ne iz istog dvorista.

normalna suradnja ce nailaziti na prepreke sve dok ne nestane potreba srba (pogotovu u uzoj srbiji) za amnezijom ratnih dogadaja. oni su se dogodili, odredene osobe su to radile. i to stvarne i vrlo lokalne, kao proizvod setnje po tudim vrtovima. nema marsovaca koji su pucali ni klali.

ne moze se nikakva suradnja, cak ni medu manjim grupama ljudi ispravno odvijati na krivim polazisnim tockama.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Nije amnezija

Verovatno na Bgd. mislis kao srediste amnezirane uze Srbije.
Beogradjani, a u njih racunam DOTADASNJE stanovnike (veruj iz cele bivse nam zemlje), dobrano su bili zgranuti secesijama koje su izazvale ratove i sve ono sto uz to ide.
Milosevic je krao izbore, sa ostalima se svadjao (a za to je potrebno bar dvoje, zar ne), napravio Radikale (najprimitivniji deo naroda) kao jedinu opoziciju i ispalo je to sto je ispalo. Posle cele ruzne stvari, svi koji su mogli otisli su iz grada (ja nazalost nisam, jer sam jednostavno odavde vec vise generacija).
Nemam rezervni zavicaj pa sam gledao kako gradjani odlaze a razni likovi dolaze (seljani uglavnom) i kako nam grad dozivljava metamorfozu. Sve to zacinjeno nekim novim turbo folkom i ratno-husackom propagandom.
Dakle, puno ljudi odavde je dozivelo ,ni krivi ni duzni, da im se urbana sredina, kultura i jos mnogo toga promeni i poseljaci i to zacinjeno ratnim sranjima. Kada pogledas sve ovo ovako i protok vremena, sta bi trebalo da radimo.
Da mazohisticki osecam krivicu za sranja sa kojima nisam imao nista. Prijatelji su davno otisli a sa ovim novim, nekako tesko ide. Moracete kad tad, da malo olabavite sa tim ratnim pricama. Veruj da ste previse (predozirani) optereceni. Kao sto vidis i mnogi odavde se itekako pogodjeni i ........ticu o tome.

Tko je glasao

Cesto sam u bg i imam puno

Cesto sam u bg i imam puno prijatelja tamo. I jako dobro znam kako je. ne samo u beogradu, nego u skoro cijeloj Srbiji jer sam bila zadnje desetljece bas puno posvuda.

Ono sto je istina jest da je Srbija jos jako opterecena radikalnim razmisljanjem. Ono sto je istina jest da gradanski pokret grca i bori se, no jos je daleko do dana kad ce se moci reci da je razum dosao, te da se na proslost gleda realno.

Nikad stav "ko nas bre zavadi" nece biti prihvacen u Hrvatskoj, a mislim ni u BiH. To ti je krivo polaziste za komunikaciju. Puno prihvatljivije je: Dogodilo se ono sto se dogodilo. Nemam nista s tim i osudujem zlocin. Ne opravdam zlocin zlocinom i ne potcjenjujem niti jedan narod. Zelio bih da se Juga nije raspala, ali prihvacam situaciju kakva jest. I ono sto je najteze gradanima Srbije obicno reci, rat se vodio na teritoriji Hrvatske i BiH, Srbija nije smjela ulaziti vojnom silom.

To je polaziste jedino moguce za normalnu komunikaciju i normalan buduci zivot, kao i suradnju, medu drzavama, ili gospodarstvu. Tako kreni i komentiraj sto god hoces.

Ja sam zasigurno covjek koji nije opterecen ni nacijom ni drzavom. No ne volim kada se bilo sto od toga potcjenjuje. Ili kad se negira ono sto je bilo lose, trazeci krivca negdje drugdje ili cak samo opravdanje.

Dakle, cim si mene isprovocirao izjavama vrlo vjerojatno nesto u njima nije stimalo.

I da ti kazem jos nesto, o onim marginalnim srpskim intelektualcima, koje kako ti kazes malo tko u Srbiji cita... Oni su zasluzni sto je pamet sacuvana, i sto nisu svi koji nisu radikalni nacionalisti pobjegli. I cita ih jako puno ljudi, bar onih koje ja poznam. Jest da bas nisu popularni u manje obrazovanim krugovima, ali u obicnim gradanskim itekako su cijenjeni i prisutni. I svakim danom sve vise. Na svu srecu.

I da poznam dosta dobro Beograd i Novi Sad, i Zrenjanin, i jos mnoge manje gradove Vojvodine i uze Srbije. i jako puno ljudi. I nemam problema, jer si biram drustvo ljudi koji misle i koji su oduvijek mislili.

Nije problem zaliti sto se Jugoslavija raspala, problem je ne osuditi vojnu intervenciju Srbije u drugim republikama. Da naravno, duboko sam uvjerena da ne moze biti samo jedan krivac za sve zlocine, samo rat je bio kod nas, a ne u Srbiji. Dakle ja ti ne osporavam pravo na zaljenje za zajednickom drzavom, ali ne trazi da bilo tko iz Hrvatske podijeli to zaljenje s tobom, pogotovo ne oni koji su direktno stradali, kod svoje kuce.

Osobno mislim da je ovako kako jest sasvim u redu stanje. Mislim da mozemo zivjeti normalno svi.Ne vidim problem u prelasku granice. Jer granica nakon svega sto se zbilo mora postojati. Isto kao sto sam sigurna da ona nece sprijeciti suradnju normalnih ljudi. A kapitalu ona nikad nije ni smetala.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

bez naslova

Ne znam odakle utisak o "ko nas bre rastavi"? Mozda se moglo pogresno razumeti u smislu cinjenice ,da smo (verovatno je ta rec kvaka) sada u polozaju malih, ucenjenih polunezavisnih drzavica kome rade sta im je volja. Ko nas je rastavio nije uopste bilo spomenuto, pa se izvinjavam ako je pogreno shvaceno.
Vidi, nisam ni na koji nacin direktno pogodjen ratnim dogadjajima, sem ljudski naravno. Moji prijatelji i nesto rodjaka Hrvata (ako je uopste bitno sta su), su hvala bogu OK.
Svaki razvod boli (iako ne kapiram bas razlog), ali to ne znaci da smes nekome to pravo osporiti. Zao mi je bivse nam domovine iskljucivo sa stanovista nezavisnosti i postovanja u svetu. Niko se nije usudjivao sutirati nas kako mu volja. Predstavljali smo nesto kao drzava (najaci input, koji je bio normalan), a sada smo svi zajedno gomila sirotinje u redu za EU fondove (nenormalno i tesko prihvatljivo).
O analiticarima, i ostalim gradjanskim intelektualcima sam napisao da uglavom pisu u slabo kupovanim novinama i casopisima. Istina, budu i u TV emisijama ali sve u svemu imaju slab uticaj na javno mnjenje (ocigledno moraju dodati ponesto prihvatljivije). Ja im svakako zelim vise uspeha, pogotovu sto im na neki nacin supruga i ja pomazemo .
Ovo je otprilike stanje stvari.

Tko je glasao

Nije problem što nešto ne

Nije problem što nešto ne uspijevamo zbog susjeda npr., nego je eventualna nesposobnost (za koju do danas nemamo dovoljno informacija da bismo ju takvom okarakterizirali) u iskorištavanju točno te političke pozicije fitilj na jebeno velikoj bombetini. Način kako su prodali sve što je bilo zanimljivo strancima točno sugerira što znači postojećem ustroju države Jandrokovićev smiješak dok priča. Ne postoji osoba s ove strane granice kojoj dužnosnik Jandroković odgovara u političkom ili ekonomskom smislu a da joj ovaj ne raportira dobre vijesti. Statusquoirali su postojanje.

Tko je glasao

našim :)

Što se mene tiče, više vjerujem našim prvim susjedima...

Slovencima? Mađarima?

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci