Tagovi

Europski sindrom zakrivljene banane stigao u Hrvatsku

Tekst ovog dnevnika je uklonjen jer je autor dnevnika prestao sudjelovati u kolaborativnom blogu pollitika.com te je prilikom napuštanja bloga sa sobom ponio svoja autorska djela.

Temeljem pravila pollitika.com autori tekstova zadržavaju autorska prava na svoje tekstove te s njima mogu slobodno raspolagati. S obzirom da autor ovog dnevnika ne raspolaže autorskim pravima na komentare korisnika koji su sudjelovali u raspravi ispod dnevnika ne bi bilo korektno iskoristiti jedinu moderatorsku ovlast koja je dana korisnicima: brisanje cijelog dnevnika i cjelokupnog sadržaja ispod njega.

Umjesto toga, uklonjen je tekst dnevnika, a komentari su ostavljeni.

Autor se ispričava korisnicima čiji su konstruktivni doprinosi na ovaj način ostali bez konteksta.

Za informacije i tekstove koji su originalno objavljeni ili preneseni na pollitika.com autora je moguće kontaktirati preko matičnog bloga.

Opinioiuris, studeni 2009.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Komentari

Jel mi to stvarno moramo

Jel mi to stvarno moramo potpisati.... zna li tko?
Meni je totalno glupo standardizirati prehrambenu robu prema dimenzijama.Kao da su to čelični profili.
Zašto ne bi tu robu svrstavali u klase prema kemijskim sastojcima koji dokazuju ukus...npr.jeo sam ja te super rajčice izdimenzionirane prema EU normama valjda iz Nizozemske.Pa to nije rajčica to je otrov.
Ali eto prolazi kroz kružnicu promjera tog i tog.
Što se mene tiče....ja ću grbavu domaću uvijek uzeti prije.No skužili su to i trgovci na placu pa sad kraj uvezenue robe iz EU svi imaju karton "domaće". Da skužili su to i kemijski laboratoriji iz EU..treba sada prisliti tržište

Tko je glasao

Hrvatska će sve

Hrvatska će sve potpisati.
U blagajni nema ništa,znači sve šta se traži izvoli potpisat.
Mi imamo pregovarače koji sve potpisuju,ala Polančec i ekipa,(nego, zašto on nije još u zatvoru,zar on nije El Maestro?A ako nije kako je mogao voditi fond a da nije znao šta se radi.U svakom slučaju ili je nesposoban ili je" GMO rajčica"),imamo političare koje samo zanima fotelja(nije najveće pitanje kako izaći iz problema,već kako ostati još koju godinu na vlasti jer onda se može namjestiti dobar posaoala pelješki most).Ako fali novaca prodajmo najbolje firme i podjelimo novce za božićnice umirovljenicima(pa gospodo umirovljenici pa vi ste taj HT stvarili,prodali su vaše i dali vam malo novaca),uništavaju firme od milijardu kuna da bi oni uzeli milijun,prodajmo sve(ma neka pokvarene ovce prodaju sve šta su stvorili),a kada prodaju sve onda će zavući ruku u naš džep(već su počeli,stvaraju zakone po kojima će nas legalno oderati).
Pa šta se čudite, oni su nas već prodali i ako netko bude tražio iz EU da jedemo i proizvodimo GMO ,jebivjetri će ga potpisat,a mi ćemo kusat...
Jer već odavno mi nismo slobodni ljudi,mi već odavno pokunjeno šutimo,a jebivjetri nas gaze i pljačkaju.Koga nisu kupili njega su slomili i obratno.
Pa gdje je oporba,oni nisu ništa bolji(čast iznimkama),gdje su novinari,pa stvarno imamo li mi kojega novinara koji se ne boji,ala Latin i još par iznimki... Gospodin Bago je malo premijera pitao šta nije smio ,pa su ga pod hitno maknuli,ali nitko nije stao u njegovu obranu,pa gdje ste vi novinari????? Hloverka,ma dajte, obična sluga režima,da je u Rusiji 50-tih,bila bi KGB-ov špijun..........
Gdje su ti branitelji,tko im je uzeo duh,tko im je odnio dušu,tko im je zavezao jezik,ako su mogli davati svoj život za domovinu,zar ne mogu dignuti bar svoj glas,jer dok se probude od Hrvatske ništa neće ostati...(osim kore od banane)...
Gdje je taj narod,inteligencija,studenti,seljaci...??? Zar su svi zadovoljni ...sa bananama......???
Jedini su digli svoj glas đaci.A i njih su počeli plašiti...Izgleda da moraju proći 3-4 generacije prije nego počnemo izgrađivati normalno društvo,neopterećeno povješću,oslobođeno od licemjernih političara, itako dalje i tako bliže.....

Tko je glasao

Jel mi to stvarno moramo

Jel mi to stvarno moramo potpisati.... zna li tko?

Hrvatska prije pristupanja EU mora prihvatiti acquis ("zajedničku pravnu stečevinu") kao što je to učinilo i 27 zemalja prije nje. Ako ih je 27 to prihvatilo, izražavam sumnju da je to baš toliko problematično.

Opinioiuris

Opinioiuris

Tko je glasao

Iluzorno je misliti da su

Iluzorno je misliti da su ovo samo birokratizirane izmišljotine.
Tržišta se danas ne osvajaju ratovima i otvorenim proktecionizmom, nego puno suptilnijim metodama.
Bogat i moćni su očito usavršili te metode. Stoga nije ni čudo što se nigdje ne spominje nutritivna mjerljivost.

Tko je glasao

činjenicu da će takvi

činjenicu da će takvi pravilnici i standardizacija svih poljoprivrednih proizvoda imati loš učinak na našu ionako jadnu i nekonkurentnu poljoprivredu nisi ni spomenuo. a to što moja baba ili neka kumica na placu više neće moći prodati svoj veliki, prekrasni, sočni, domaći pomidor (aka rajčicu) jer je njegova ekvatorijalna ravnina veća on propisane držiš za dobru stvar?

Tko je glasao

Ma moći će se prodati i

Ma moći će se prodati i rajčica koja nije te veličine, ali to onda neće moći biti iste cijene kao standardna, i na zapadu ima robe više i niže klase. Druga stvar, tržnica gdje se prodaju stvari s okućnice je nešto drugo. Osim toga, a otkud zabluda da kumice ne koriste pesticide? koriste ih i te kako, jedino ih ne koriste "na mjeru" nego od oka. Tako da se postavlja pitanje koliko su njihovi proizvodi bez pesticida i s čim su gnojeni. A druga je stvar i to da sve kumice i nisu kumice, nego neke većinu robe kupe u Hladnjači i li na Zelenoj tržnici.

Peregrine Falcon

Tko je glasao

Odlican clanak koji jos

Odlican clanak koji jos nesto pokazuje osim samih rajcica i banana.Naime osim sto pokazuje da nase, navodno velike i navodno bitno razlicite stranke-blizanci, nece odlucivati o necemu bitnom po pitanju gospodarstva. Na njihovu zalost ni o obicnim rajcicama ;) O bananama da se i ne govori...
I to je sjajno!
Konkretno u nasim mesnicama vise "posteri" stoke sa raznim sarenim poljima iscrtanim i oznacenim po klasama i u raznim bojama. Nisam dozivio da se ikad netko prihvatio prodaje mesa u skladu sa tim crtezom.Ima par kategorija i OK. A voce i povrce je prica za sebe....Kod nas je sve isto! Npr.- jabuka. Ista vrsta ista cijena. Ako je neka od njih tretirana ekoloski ( domaca) ili krcata pesticidima nema veze, cijena je ista!
Dakle umjesto da se gubi vrijeme na iluzije kako ce stranke u drzavi koja je na duznickoj lajni stranih bankara izboriti nesto ravniju bananu koja odstupa cak impresivnih 10%, bolje bi bilo inzistirati na rezanju troskova birokracije, sprijecavanje rasipanja gradske i drzavne love na investicije bez javnih natjecaja i svrhe i svodjenje politicara na europski smiso. Kao onih koji rade i dobivaju place od poreznih oibveznika.A svaki rad uz nagradu nosi i nekakvu odgovornost. Bez toga su banane i rajcice sekundarno pitanje.Ali i takve sasvim dovoljno ozbiljan problem da ove "velike" nece moci same rijesiti kako se njima svidja ;)
Skoro mi ih je zao ;)
Zato pozivam sve pametne i postene da glasaju za HDZ/SDP da bi banane ostale i nadalje ( zakrivljene) neispeglane!

Tko je glasao

Naše velike bratske

Naše velike bratske stranke, prema ovom dnevniku, neće odlučivati ni o ćemu, pa ni o zakrivljenju vlastitih, a kamo li tuđih banana.

Tko je glasao

Pristup nadnacionalnoj

Pristup nadnacionalnoj integraciji podrazumijeva da se domaća politika odriče prava odlučivanja u određenim pitanjima u korist nadnacionalnog regulatora. Zbog tog gubitka suvereniteta se i raspisuje referendum.

Opinioiuris

Opinioiuris

Tko je glasao

Ta standardizacija, ma

Ta standardizacija, ma koliko nam sad apsurdnom izgledala je dobra stvar. Svi su standardi smiješni kad ih čovjek čita, bili to standardi o proizvodnji vijaka ili neki drugi, ali su nužni kako bi se točno znalo što se može proizvoditi ili prodavati pod nekim nazivom.
Sve što ne zadovoljava standarde ili nije dobro, pa ne može u prodaju ili ide u prodaju kao roba s greškom po nekoj posebno povoljnoj cijeni, pa se tako i oni slabijeg imovnog stanja mogu osladiti nečim što bi im možda bilo ili nedostupno ili teško dostupno, a kupcima se ne može podvaljivati roba 3. ili četvrte klase pod robu prve klase i tako ostvarivati neopravdanu dobit na, nazovimo to pravim imenom, prijevari. Što se tiče sira i vrhnja, jasno da ih se neće zabraniti, ali je vrijeme da se postave minimalni higijensko- sanitarni standardi za proizvodnju tih proizvoda. to će ih samo poboljšati i smanjiti opasnosti od bakterija iz njih.

Članak je izvanredan i pogodio je bit problema, bravo!

Peregrine Falcon

Tko je glasao

Npr. Hrvatska je već

Npr. Hrvatska je već preuzela desetak tisuća stranica raznih tehničkih propisa. Dok su sve zemlje stenjale i još stenju od toga, kod nas nitko ni trepnuo nije, što može samo najiskusnija i tome najdoraslija zemlja. Defetizam neće proći.

Tko je glasao

'Bemti kuruzu, kako si ovo

'Bemti kuruzu, kako si ovo samo dobro napisao ...

A da je tek nekako prisiliti svih četiri i kusur milijuna Hrvata da ovo pročitaju ...

Eeee ...

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci