Tagovi

Europska Gradjanska Inicijativa – Procvat Neposredne Demokracije ili Bezubi Tigar

just 999.999 votes more! Dan 1. travnja 2012. (ne nije šala!) ostati će u povijesti zapisan kao datum početka djelovanja prvog trans-nacionalnog instrumenta neposredne demokracije - Europske Gradjanske Inicijative (European Citizen Initiative - ECI). Taj demokratski instrument, utemeljen Člankom 11. ozloglašenog Lisabonskog Sporazuma, u Hrvatskoj izaziva tek marginalnu pažnju, ako je suditi po rezultatima koje izbacuje sveznalica Google. Zabrinjava što hrvatski mainstream mediji to uopće ne smatraju relevantnim materijalom, pa se informativni proces odvija putem manje ili više marginalnih online portala, foruma i interesnih organizacija. Dok je zato i moglo biti opravdanja ranije, sada nakon potvrdjenog priključivanja Hrvatske EU za tek nešto više od godinu dana, i manje od dva mjeseca prije lansiranja ECI, šutnja medija, državnih institucija i organizacija civilnog društva jasno ocrtava stanje duha i političke letargije u Hrvatskoj.

Kritičari i protivnici Europske Unije često kritiziraju manjak demokratskog legitimiteta Unijinih instituacija. EU se nerijetko predstavlja kao tiranija sivih birokrata koji, upravljani nevidljivim, ali jakim mračnim silama, djeluju na štetu gradjana. Pri tome se zaboravlja da su članovi Europskog Parlamenta izabrani na direktnim demokratskim izborima, članovi Savjeta ministara (Council) su ministri naconalnih vlada koje su demokratski izabrane na nacionalnim parlametarnim izborima. Europska Komisija , delegirana je od zemalja članica ( svaka zemlja daje jednog povjerenika) i potvrdjena od strane Europskog Paralamenta, slično kao i nacionalne Vlade.

Isto tako, zaboravlja se da je procesom demokratizacije Unija postepeno demokratizirana do današnjeg nivoa, pa se kao nedostatci ističu losi primjeri iz prošlosti, koji više nisu aktualni. Takodjer, recentni dogadjaji oko dužničke krize i navodna "suspenzija demokracije" u najpogodjenijim zemljama, pripisuju se Europskoj Uniji, iako se zapravo radi o izmanipuliranoj marginalizaciji ključnih organa EU – Parlamenta, Komisije i Savjeta ministara, od strane ”velikih šefova” nacionalnih država kroz ”European Council".

Lisabonski Ugovor, iako na lošem glasu zbog nečitkosti i kritiziran od strane Euro-skeptika da previše zadire u suverenitet nacionalnih država, donio je važne novosti u smislu demokratizacije rada institucija EU. Značajno je ojačan položaj Europskog Parlamenta, koji je po utjecaju u procesu donošenja europskih zakona, praktično izjednačen s nekada svemoćnim Savjetom ministara.

Jedna manje poznata novost koju je donio Lisabonski Ugovor je novi instrument europske demokracije – Europska Gradjanska Inicijativa (European Citizen Initiative – ECI). ECI je propisana Člankom 11, Stavak 4 Lisabonskog Ugovora (TEU) . Ukratko, ECI omogućuje da milijun gradjana EU iz najmanje sedam zemalja članica postavi zahtjev Europskoj Komisiji da pripremi i predloži zakon u bilo kojem od područja u kojima je Europska Unija nadležna.

Poznato je da je EK jedina od EU institucija ovlaštena da priprema i predlaže zakone. Za to postoje jaki razlozi, prije svega to što su stručne i pravne kompetencije EU koncentrirane u EK. Europski Parlament, kao i Savjet EU mogu Komisiji podnostiti zahtjeve, a sada se evo, ta mogućnost otvara i direktno gradjanima EU.

Datum ”lansiranja” ECI je 1. travnja 2012. To znači da će od tog datuma, uz pretpostavku ispunjenja nekih formalnih uvjeta, biti moguće podnijeti zahtjev Europskoj Komisiji da pripremi prijedlog Zakona u vezi neke materije koja je relevantna za cijelu Uniju.

Razdoblje of usvajanja Lisabnskog Ugovora, pa do 1. travnja 2012. iskorišteno je za praktičnu pripremu realizacije ECI. Donešena je Uredba (Regulation ) 1179/2011 koja u detalje propisuje tehnologiju pripreme gradjanske inicijative, podnošenje zahtjeva Komisiji i reagiranje Komisije.

Osim toga, EK je pripremila praktično uputstvo ”Guide to ECI” , te kompletnu online infrastrukturu za podnošenje zatjeva .

Različite organizacije civilnog društva širom Europe s nestrpljenjem očekuju početak primjene ECI. Pripremljene su različite publikacije, koje u detalje analiziraju značaj, stvarni potencijal i praktične aspekte primjene ECI, kao npr. Priručnik Europske Gradjanske Inicijative koji je objavila Europska Zelena Fundacija (GEF) .

Na Internetu, koji je glavna motorna snaga koja će pokretati gradjanske inicijative, već se je pojavilo nekoliko mrežnih sjedišta u režiji organizacija civilnog društva , koji će funkcionirati kao online platforme za iznošenje i razradu ideja, za povezivanje ljudi oko relevantnih inicijativa, itd. – ukratko, kao mjesta gdje će se gradjanske inicijative dogadjati. Jedna od takvih platformi obitava na adresi “initiative.eu”.

Initiative.eu

Svatko koga ECI zanima samo načelno, ili tko želi pratiti neku od konkretnih inicijativa i sudjelovati u njenom razvoju, ili tko sam želi biti inicijator neke nove inicijative, naći će na initiative.eu prikladan sadržaj.

Iz samorazumljivih razloga, jezik na kojem se sve odvija jest engleski. Za inicijative koje okupljaju gradjane iz najmanje sedam zemalja i ne može biti drukčije. Jasno je da će to djelovati kao odredjena inhibicija da gradjani u svim EU zemljama ovo prihvate kao najširi demokratski instrument, jer ipak se većina osjeća najsigurnije kada ideje razmjenjuje na vlastitom jeziku. Srećom, pod utjecajem Interneta taj problem je sve manji, posebno za mladje generacije, koje i predstavljaju najveći potencijal za ECI.

Iako je formalni početak tek 1. travnja, već je pokrenut veći broj inicijativa, medju kojima se na initiative.eu mogu pronaći npr.:

QuiVaPayer? QuiVaPayer? – inicijativa za regulaciju pravedije medjugeneracijske raspodjele plaćanja troška u obliku javnog duga, kojega je sadašnja generacija stvorila i nastoji ga prenesti na buduće generacije.

Europeans for fair Roaming Europeans for Fair Roaming – inicijaiva za regulaciju cijena u medunarodnom roaming telekomunikacijskih usluga.

1 million to ban GM crops 1 million to ban GM Crops – inicijativa za totalnu zabranu uzgoja genetski modificiranih kultura u EU.

EU-wide recognition of university diplomas EU-wide recognition of university diplomas - inicijativa za potpuno medjusobno priznavanje sveučilišnih diploma unutar granica EU.

Ali, kako je zamišljeno i zakonom definirano praktično provodjenje ECI? Process sastoji se od slijedećih osnovnih koraka:

1. Grupa ljudi, najmanje 7 osoba iz najmanje 7 EU zemalja formulira Inicijativu i prijavi je u propisanom format kod Europske Komisije.

2. U roku od maksimalno 2 mjeseca, EK se mora očitovati o validnosti inicijative, po nizu kriterija – prije svega pitanje nadležnosti EU, pitanje relevantnosti, itd. Inicijative koje prodju taj test, registriraju se i kreću u daljnji postupak.

3. U roku od 12 mjeseci, inicijatori moraju prikupiti ”potpise”(zapravo radi se deklaracijama podrške) najmanje 1 milijun EU gradjana iz najmanje 7 zemalja. U svakoj od tih zemalja, mora se prikupiti broj ”potpisa” koji je 750 x veći od broja članova Europskog Parlamenta koje ta zemlja delegira.

4. Prikupljene ”potpise” u svakoj zemlji mora u roku od 3 mkjeseca nakon zahtjeva, verificirati ”kompetentna ustanova”, koja je prethodno registrirana kao takva. Vjerojatno će se raditi o nekoj ustanovi pravnog sustava zemlje, koja se bavi provodjenjem izbora, referenduma i slično.

5. Verificirani ”potpisi” predaju se Komisiji (može i uz prijedog zakona), koja se u roku od tri mjeseca mora očitovati i organizirati prezentacije, potrebne forume za diskusiju uključujući sve zainteresirane grupacije i javno čitanje (hearing) u Europskom Parlamentu.

6. Nakon toga EK mora izaći s konačnim prijedlogom, koji se daje na proces usvajanja Savjetu EU i EP, prema uobičajenom postupku.

Do sada su hrvatski gradjani bili odsječeni od mogućnosti učestvovanja, ali sad, uz gotovo potpunu izvjesnost i oni će moći ravnopravno djelovati kao i svi drugi u EU, već od prvog dana kada Hrvatska i formalno stupi i članstvo EU. Vrijeme do tada trebalo bi iskoristiti za učenje, promišljanja o relevantnim i realno mogućim inicijativama, za prijevode najvažnijih dokumenta ECI, te za široku informativnu kampanju u javnosti.

U ovom trenutku, dok još ne postoje nikakva praktična iskustva, ostaje otvoreno pitanje, hoće li se ECI svojom uspješnosti pokazati kao efikasno sredstvo za mobilizaciju gradjana i razvoj neposredene demokracije i tako promijeniti negaivan stav dobrog dijela gradjana prema EU, ili će razočarati kao ”tigar od papira”.

U svakom slučaju, u ovome trenutku loptica je na strani EU gradjana. Kratko vrijeme nakon 1. travnja, vidjeti ćemo koje su iniicijative prijavljene, koje su prošle prvi screening, te koje su ušle u proces sakupljanja deklaracija podrške, odnosno ”potpisa”. Najzanimljivija će biti reakcija EK te konačni uspjeh nekih od inicijativa.

Što mislite, kakvi su izgledi?

Komentari

Ovakvo postanje linkova bez

Ovakvo postanje linkova bez ijedne rijeci kometara je cisti spam.

Sto zapravo hoces dokazati? Sad bismo se mi valjda trebali smrznuti od iznenadnog saznanja da su neki zastupnici u EP direktno korumpirani, a drugi se, zamisli, sastaju s predstavnicima industrije.

Sve je to dio politicke realnosti, ali tek jedan mali dio. Realna slika stjece se citanjem cijelih novina (ovo je inace skinuto s newEurope.eu), a ne jednim probranim clankom.

Btw. o svemu o cemu pise clanak (osim o onih 14 navodno wannabe-korumpiranih, ako je istina) moglo bi se diskutirati uz kompletnije cinjenice.

Ako cemo iskreno, to je tipicno intelektualno nepostenje, jer u diskusiji o buducoj instituciji gradjanske inicijative, podmeces tendenciozni link o necem tek indirektno pvezanom, kako bi u nedostatku argumenata na temu, pojacao negativni sentiment prema EU.

The Observer

Tko je glasao

Ljubi te provincija :))

Pesnaja u vugla, al onak brutalno !
Ajmo @bet u spam sve te krkane :))

Provinciopolis

Tko je glasao

koji si ti facinantan

koji si ti facinantan lik...

pa kad na tportalu, indexu ili gdje vec pisu tako pametno, zasto njima ne predstavis svoje ideje ispred svog vremena? bas ti je bitno da nama ovdje zapucas pesnaju u vugla? ti nije palo na pamet da smo mi ovdje (a ne na indexu) mozda zato sto je nivo rasprave malo iznad? pa da pusimo bas svaki clanak koji tamo izadje valjda bi bili tamo a ne ovdje? nema mi nista draze nego kad se rasprava svede na ko ce vise googlat clanke i onda pras evo ti link (pesnaja) pa pras evo ti jos jedan... nes ti problem nac clanak na internetu koji potvrdjuje kajgod. za svakog se nadje ponesto.

Tko je glasao

opet ti o formi

jer te sadržaj muči pa ga poništavaš "argumentima" forme
Istina boli ...

Provinciopolis

Tko je glasao

To nije za nas! Izabrali bi

To nije za nas!
Izabrali bi neku pjevacicu ili zvjezdu sapunice.
I ovakva demokracija je OK osim tih birackih fantoma, i nepismenih glasaca.
No kod nas ljudi opcenito drze politiku i politicare za nuzno zlo.
"Posteni ljudi se ne bave politikom!" je misljenje njih 80%.
Kad pogledam novine svaki dan, sve sam vise siguran kako su u pravu.
Politicaru su naprosto pohlepni paraziti....
Ni u ovoj krizi se ne zele spustiti do prosjecne place!
Mirovine, povlastice, imuniteti, putovanja, dnevnice, avioni. Brijuni i sve to na nas racun.
Najbolje kad kazu da vise radimo?!
Oni koji uglavnom cijeli zivot nisu nista radili....

Dno....

Drustvenjaci se moraju konacno prihvatiti objasnjavanja glasacima kako stvari stoje, tko koga hrani i placa i zasto.
Nek traze pare od EU, imaju pravo na to i neka ih 200 krene na razne strane jHvatske ednostavno objasnjavati i neka rade marerojale u pdf za skidanje i filmice za youtube sa predavanja, pitanja- odgovori, znaju oni to fino ako hoce.

Tko je glasao

Dakle

Evo vam lizalica, al sladoled dobijete tek ako mi to odobrimo. Jbt koja uvreda za zdrav razum. A priča u pakungu ni više ni manje nego "direktne" demokracije :)))
Dobar pakung. Taman za raju ...

Provinciopolis

Tko je glasao

jbt., al se nasla trojka da

jbt., al se nasla trojka da procjenjuje sto je zdrav razum!

btw., po pravilima Pollitike, minus se ne daje zato sto ti se ne svidja sadrzaj dnevnika.

The Observer

Tko je glasao

Dakle važno da je Dnevnik lijep

pa oni koji misle drugačije od tebe moraju biti posprdno okarakterizirani kao u ovom tvom komentaru ...
To je biće samo jedan u nizu demokratskih mehanizama kojima se služi fEUdalni zdrav razum prezentiran u ovom tvom komentu ...

Provinciopolis

Tko je glasao

Ako ćemo o posprdnosti, onda

Ako ćemo o posprdnosti, onda pročitaj svoj vlastiti komentar gore.

I da, ne mogu smatrati zdravorazumskim apriorno pljuvanje po nečemu samo zato jer se ne uklapa u predumišljenu misaonu matricu.Ovdje je otvorena diskusija o ECI, a ne pljuvaonica.

The Observer

Tko je glasao

A kaj je to pljuvačkog u mom

krajnje jasnom komentaru o lizalici i slaji !?
Svatko psmen neka samo pročita zadnji dio tvog Dnevnika pa će shvatiti o čemu pričam kada ne dijelim vaše fEUdalno i kvazidemokratsko oduševljenje nečim što je upakirano u "direktnu demokraciju"... Realnije bi bilo da sam umjesto slaje i lizalice spomenuo govno no međutim htio sam samo biti pristojan iako i najpristojnije drugačije mišljenje vama slijeposlijedbenicima ne predstavlja ništa značajnog jer ionako ste vi Vlast ili doslovno ili su Vlast oni koje slijepo slijedbujete...
Čemu onda uopće pravo na drugačije mišljenje !?
A možemo to i ovako ...
Aj ti meni crancku objasni onak zdravoseljački po čemu je ova priča "direktno demokratska " !?

Provinciopolis

Tko je glasao

Aj ti meni crancku objasni

Aj ti meni crancku objasni onak zdravoseljački po čemu je ova priča "direktno demokratska " !?

Da si cranck, jesi - dobro da priznaš.:)

Jer, trebao bi znati, kad već pametuješ, da po definiciji, moderna direktna (neposredna) demokracija uključuje tri proceduralna tipa: Inicijativu, Referendum i Plebiscit. To je tipologija koju je razvio Eurposki Institut za Inicijativu i Referendum (http://www.iri-europe.org/) - inače nema veze s EU.

Ovdje se radi o Inicijativi, pa prema tome cijela priča ima i te kakve veze s direktnom demokracijom. Ja ti ne mogu pomoći ako ti imaš svoju vlastitu definiciju.

Inače, neposredna demokracija je proces. Osim samog izjašnjavanja (npr. na referendumu), znatno su važniji procesi koji mu prethode - kreativne ideje, javna rasprava, te nakon izjašnjavanja, primjena odluke. Čitav taj proces važniji je i od samog izjašnjavanja. Preporučujem ti da pročitaš dokumente na koje sam stavio linkove.

Upravo povodom nedavnog referenduma za ulazak u EU, tupili ste o nedostatku javne rasprave. Ovdje se na Europskom nivou nudi proces gradjanske inicijative (uz mandat reprezentativnog tijela da odluči o samom ishodu) u jasno strukturiranom i zakonom uredjenom obliku, i to dočekuješ "na nož", samo zato jer se ne uklapa u tvoju prethodno izgradjenu negativnu percepciju EU kao takve.

Sorry ali ovdje si potpuno u krivu, jer zauzimaš uski "sve ili ništa" - stav.

The Observer

Tko je glasao

naprotiv. ja govorim na

naprotiv. ja govorim na temelju iskustva, opazanja i analize takvih inicijativa.

cisto za primjer, eu je dala masu love za razne forume, građanske inicijative i slicno. i zvuci nevjerovatno da su iste masom privukle samo i iskljucivo ekipe koje su omastile brk s tim parama, dok iza takvih inicijativa osim zvucnosti nije ostalo doslovno nista.

kada netko sustavno gura lovu u inicijative koje sluze samo zato da bi se profi aktivisti uhljebili, taj ili je izrazito nesposoban, ili mu je agenda koju fura vrlo razlicita od deklarativne.

sad ti reci o cemu se tu radi.

ps, u fokusu interesa mi je zadnjih skoro 10 godina upotrba interneta za razvoj građanskog drustva, tako da ne govorim napamet, vec upravo naprotiv.

pa sad, kako se zove pojava kada neko bahato tumaci stvari i postavlja se za mjeru, a da uopce nije upoznat sa tematikom?

Tko je glasao

sad ti reci o cemu se tu

sad ti reci o cemu se tu radi.

Sigurno je da se ne radi o onome sto ti insinuiras, a to je da EU namjerno daje novac "krivim" ljudima kako bi stvorila privid da potice demokraciju, a zapravo je zatire. Radi se naime o puno drugih stvari, a izmedju ostalog i to da si ti i drugi, koji ste valjda posteni i ne tezite uhljebljenju, pa bi EU novce efikasno uportrijebili za procvat JOT demokracije, svojom lijenoscu i nesposobnoscu prepustili teren nekim drugim "igracima". Optuzivati za to EU kao (glavnog) krivca je u najmanju ruku neozbiljno.

A ti ako imas za to dokaza i saznanja iz tvog 10-godisnjeg iskustva, napisi dnevnik, ali ne onako apsratraktno pa da nitko ne razumije sto si napisao, nego onako kratko i jasno: sto, gdje , kada, kako...Koliko sam ja shvatio, za tvoje neuspjehe (poliwiki) nije nitko drugi kriv nego ti sam. S time si navukao gnjev vise vrijednih clanova Pollitike.

pa sad, kako se zove pojava kada neko bahato tumaci stvari i postavlja se za mjeru, a da uopce nije upoznat sa tematikom?

Ako dobro razumijem, ovo ide mene da sam bahat i da nisam upoznat s tematikom.

To s bahatoscu moze biti stvar osobnog dojma, a sto se tice upoznatosti s tematikom, dovoljno sam pismen i upoznat da mogu prenijeti konkretne informacije o temi. A i da mogu odgovoriti na ovakve komentare koji zapravo ne dokazuju nista - u svemu sto si napisao prepricavas svoje dojmove, bez i jedne konkretne cinjenice.

The Observer

Tko je glasao

A ti ako imas za to dokaza i

A ti ako imas za to dokaza i saznanja iz tvog 10-godisnjeg iskustva, napisi dnevnik, ali ne onako apsratraktno pa da nitko ne razumije sto si napisao, nego onako kratko i jasno: sto, gdje , kada, kako..

kada kazes niko, mislis na sebe. enivej. baci oko na zamir, babe, zelenu akciju, cms. nagemali poprilicno sredstava od eua. sto smo dobili kao drustvo od tih inicijativa? dobili smo usku interesnu grupaciju koja pise pamflete i koja realno apsolutno ne doprinosi razvoju civilinog drustva. fb grupe ala građanska akcija, građanska solidarnost, honi etc sa nula kuna postizu daleko jaci drustveni efekt, a ovi utukli masu love kakti u jacanje demokracije.

sorry. neko je tu prilicno blesav u igri. moja pretpostavka je da se tu radi o tebi. jer ako neko tuce lovu da bi dobio jednu usku interesu grupaciju koja nema prakticki nikakav drustveni utjecaj, gdje ih premrezavaju razne nezavisne inicijative na strogo volonterskoj bazi, onda koja je tu pobogu racunica?

dalje. sjecam se svojih aktivisticki pocetaka. gore navedene udruge ne da su poticali razvoj civilnog drustva, vec su stavile capu na svoju interesnu zonu, te su de facto u svakom drugome vidjele ne suradnika, vec konkurenciju (za sredstva drzave, fondacija, eua). znaci ekipu koja je kajlala proces, umjesto da ga osnazi.

Koliko sam ja shvatio, za tvoje neuspjehe (poliwiki) nije nitko drugi kriv nego ti sam. S time si navukao gnjev vise vrijednih clanova Pollitike.

losa ti je fora.

Ako dobro razumijem, ovo ide mene da sam bahat i da nisam upoznat s tematikom.

ili si maliciozan ili zapravo nemas pojma o cemu pises. naravno iz moje perspektive. ali usudjujem se reci da tesko da mozes biti autoritet u tom polju, s obzirom da ti nije domena.

dovoljno sam pismen i upoznat da mogu prenijeti konkretne informacije o temi

oh boze. pa tebi nedostaju osnove razumijevanja. naime, da bi mogao valorizirati informaciju, moras poznavati kontekst. ako nemas kontekst, onda ne mozes niti valorizirati informaciju.

ok. mozes popusiti neke sluzbene proagandne price, potempkinova sela, jutarnji list stvarnosti, te onda tumaciti informacije na bizaran nacin. sto je izgleda i slucaj.

enivej bet. ono sto pise u novinama, ne mora biti istina -)

Tko je glasao

Još malo pa postanem isti kao vi

zasad možemo izbacit prvo "c" pa skoro da smo u "ranck" shemi no hajdmo na bitno :)
Na stranu, a možemo i nastranu spiku o fEUdoReferendumu, nego hajd da rasčistimo ovo oko "definicije" moderne i direktne demokracije...
Čak se možemo i dragovoljno odreći bilo kakve primisli da si dozvolimo biti pametniji od onog što je netko drugi umjesto našeg mozga "definirao" jer kako bismo uopće došli do kugle Zemaljske kad je ona već prethodno "definirana" kao ravna ploča ... No zanemarimo tu priču o "kompetentnosti" ak bi se veleumni gospon složili ne !?

Jer, trebao bi znati, kad već pametuješ, da po definiciji, moderna direktna (neposredna) demokracija uključuje tri proceduralna tipa: Inicijativu, Referendum i Plebiscit.

Pokorno prosim detaljnije objašnjenje ...
Dali su te 3 spomenute stavke nužno međusobno vezane da bi demokracija bila moderno neposredna ili je rcimo dovoljno samo poduzeti Inicijativu !?

Provinciopolis

Tko je glasao

Dali su te 3 spomenute stavke

Dali su te 3 spomenute stavke nužno međusobno vezane da bi demokracija bila moderno neposredna ili je rcimo dovoljno samo poduzeti Inicijativu !?

Ne, nisu medjusobno povezane, jer predstavljaju tri posebna tipa neposredno-demokratske procedure. Naravno da je dovoljno poduzeti inicijativu, pa makar o njenom ishodu odlucivao parlament, a da bi se sasvim zasluzeno zvalo neposredna demokracija.

Inace, nije lako biti pametniji (meni barem) od strucnjaka koji su posvetili svoj profesionalni zivot toj (ili nekoj drugoj) disciplini. U tome nije sramota pokazati "slabost" i prihvatiti da netko (npr. taj Institut) o ovome zna vise.

The Observer

Tko je glasao

Ma jest ba neposredno da neposrednije

ne može biti...
Znanstveno dokazano od "stručnjaka" ...
Lizalica i slaja :))
Jbt @bet tebi da EU vele da je more Sunce ti bi reko da je to točno i da nikako drugačije ne može biti :(

Provinciopolis

Tko je glasao

Jbt @bet tebi da EU vele da

Jbt @bet tebi da EU vele da je more Sunce ti bi reko da je to točno i da nikako drugačije ne može biti :(

Nije meni EU ovdje ništa rekla, nego čitam i tumačim ono što rade i čime se bave političke grupacije koje su mi simpatične i koje djeluju u realnom svijetu. Učim od onih koji znaju više.

To što ti imaš neku svoju ideju kako bi stvari trebale izgledati, može biti razlogom za diskusiju, a ne za apriorno odbijanje, ignoriranje i omalovažavanje. Jer, nisi ti nikakva mjera, pogotovo ne temeljem paušalne i neargumentirane kritike kojom se ovdje razbacuješ.

The Observer

Tko je glasao

Paušalno i neutemeljeno :))

Živijo rođo i hvala ti na odgovoru o "direktnoj demokraciji" u kojoj se narodu daje lizalica da može predložit, a slaju dobije tek ako netko to i usvoji... A taj netko gle čuda nije taj isti narod ...
Direktnost vladavine narode utemeljena u 100pm i ne daj sveti Kapitale da je paušalna ...

Provinciopolis

Tko je glasao

ko financira taj institut?

ko financira taj institut? masa malih donacija drustveno odgovornih građana, pretpostavljam.

Tko je glasao

Kao prvo, imas li ti nesto

Kao prvo, imas li ti nesto protiv IRI? Jesi li uopce procitao nesto od njihovog rada? Je li vaznije sto pise ili tko je financirao?

Model financiranja koji navodis ne postoji u realnom svijetu, nego samo u tvojoj fantaziji.

Ako se malo potrudis, lako mozes pronaci da je IRi dio svjetske mreze IRI instituta (IRI USA i IRI Asia) . Vezan je za Sveuciliste u Marburgu, pa ga valjda djelomicno financira i njemacka drzava. I da, poslove u razvijanju i razradi tehnologije ECI sigurno je platila EK.

The Observer

Tko je glasao

Je li vaznije sto pise ili

Je li vaznije sto pise ili tko je financirao?

ako pisu nebuloze, onda je logicno utvrditi zasto se nebuloze pisu. tijek novca tu je razuman parametar.

Tko je glasao

Hajde ti lijepo pročitaj što

Hajde ti lijepo pročitaj što IRI piše o neposrednoj demokraiji (lako ih je naći, a ima dosta i u dokumentu koji sam linkao), pa onda konkretno nabroji koje su to nebuloze napisali. Baš me zanima.

The Observer

Tko je glasao

@gale

sad bi ti svašta reko :)))
De ba ostavi mi ga da se malo zguštam utanane...
Vidiš da sam počeo sa seciranjem,a ti odma u glavu :))

Provinciopolis

Tko je glasao

ma taman za beta. samo sto

ma taman za beta. samo sto bet nije interesna strana.

Tko je glasao

Crni europski humor za 1.travanj 2012.

Pri tome se zaboravlja da su članovi Europskog Parlamenta izabrani na direktnim demokratskim izborima, članovi Savjeta ministara (Council) su ministri naconalnih vlada koje su demokratski izabrane na nacionalnim parlametarnim izborima. Izabrani demokratski, da mogu slušati nedemokratske naredbe "Komisije" i ugodno "ćaskati", potpisivati se za dnevnice od 284 eura.
Jedino ne mogu biti parlamentarci u pravom smislu,već u europskome- postdemokratskome: Ne mogu predlagati zakone, ne mogu srušiti odluke Komisije, ne mogu nikoga smjenjivati, pozivati na odgovornost,.... Mogu biti jedino marionetice i ništa drugo.

Europsko višestranačje i demokracija svela se na izbore (izbor Barrosa) u kojima je doseg demokracije: jedan kandidat, određen negdje tamo u nekim "krugovima".
"EU demokracija" je negiranje izbora, zaobilaženje referenduma, a očiti primjer toga je Lisabonski ugovor- oktroirani ustav EU.

Multinacionalne unije, pa tako i EU, funkcioniraju samo onda kada nema demokracije, kada se njima vlada autokratski, a čim se narodu da slobodan izbor, slijedi razdruživanje.

Mi smo imali "referendum" s toliko podmetanja, silnih ucjena, prijetnji, manipulacija, medijske harange, s političkom manipulacijom takvoga stupnja da bi referendum prošao i da su glasovali samo članovi stranaka, a promjena Ustava je bila najveći udarac demokraciji, jer je političkom manipulacijom osigurala da postane legalan ulazak s mizernih samo 43,5% izašlih na referendum, s milijun lažnih birača na biračkome spisku.

Koliko je bilo radosti zbog ulaska u EU?

Narod se nije radovao, kao valjda i onim prijašnjim ulascima u takve višenacionalne zajednice. Politička elita je slavila, iako s gorkim okusom, jer zauvijek ostaje činjenica: hrvatski građani nisu većinom odlučili da uđu u EU.

Od EU "podrezanih krila", kako si pisao, do "bezuboga tigra", jedino nisi napisao činjenicu da je to bank-šistička tvorevina koja podjarmljuje narode , čini ih nesretnima, uzimajući njihova nacionalna dobra i resurse, predajući ih u ruke svemoćnih MNC.

Ipak, EU je u svojoj najvećoj krizi od postanka i u fazi raspadanja, ali se samo još skupljaju preostali resursi koji nedostaju u kolekcijama kolekcionara.

O demokratičnosti uzaludno je trošiti riječi, a taj ECI, sa žutom zvjezdicom u ustima maloga Europigmejca je prava prvotravanjska šala i crni humor europskih birokrata.

Imaš nemoguć zadatak: promovirati diktaturu kao demokraciju u razvoju, jer je diktatura smislila, da bi joj malo "demokratske šminke" popravilo imidž i sakrilo pravu bit.
Samo 7 milijuna, od 500 milijuna ljudi , trebaju se dogovoriti da im treba takav i takav zakon:))
Evo svi u Hrvatskoj se dogovorimo, i još nam treba najmanje toliko da nešto podnesemo Komisiji.

Što to?
Da proglasimo ZERP?
Da ukinemo lihvarske kamate i nabijemo porez bankarima?
Da nametnemo porez na telekomunikacijske usluge?
Da za sve članice EU vrijedi Međunarodno pravo i sudovi, a ne neki "pravednici po izboru" i slične gluposti?
Da utvrdimo da Jadransko more zauvijek ostaje hrvatsko, a ne europsko more?
Da nećemo GMO hranu?

Da možemo izaći iz EU, kada to zatraži hrvatski narod?

Da hoćemo Europu slobodnih nacija, slobodnih ljudi, slobodnoga tržišta- a ne kvotarsko-dogovorno-monopolističkoga?
Da želimo Europu sa slobodnim i suverenim parlamentima, koja poštuje izbore i parlamentarnu demokraciju, te da ne želimo namještanje bankara -premijera po diktatima?

ECI će možda biti napredak u demokraciji: Portugalci će valjda lakše seliti u Angolu i Brazil- po naputcima svoga premijera, susjedi Slovenci će lakše iseljavati u "zemlju demokracije i blagostanja"-Australiju, a nezaposleni mladi Španjolci će dobiti posao na skupljanju 7 milijuna istomišljenika, širom Europe.

ECI bi već sada imao velikoga uspjeha pri prikupljanju potpisa za izlazak iz EU. Bilo bi ih daleko više od 7 milijuna potrebnih, ali važno je što bi rekla "demokratska Komisija"?
Isto što i za irski, nizozemski i francuski referendum!?
A stvarni ECI i tzv. demokratizacija je ovo:
http://www.index.hr/vijesti/clanak/njemacki-sef-diplomacije-osigurat-cem...

Tko je glasao

bankšizam?! :))))

Ovako to izgleda kada govornik nema pojma o čemu priča... U jednom trenu se zalažeš za slobodno tržište, u drugome bi "nabijala" poreze bankama i telekomunikacijskim uslugama.

p.s. Hrvatski građani su priličnom većinom rekli da ih je baš briga hoćemo li ući u EU ili ne - prema tome, njihovu volju treba poštovati :)

Tko je glasao

Jedan od jedan- vrhunac demokracije

Nisi ozbiljan sugovornik.

"Bank-šizam" je ono što ugrožava sve Europljane, a i druge narode širom svijeta.
Slobodno tržište ne treba značiti lihvarenje, a porezi su "čist račun sa zajednicom", sprječavanje iskorištavanja resursa te zajednice, bez naknada.

"Kvote", privilegirane subvencije nekih, monopoli, ucjene, sigurno nisu obilježje slobodnoga tržišta, a realnost su u Europi.
p.s. Hrvatski građani su priličnom većinom rekli da ih je baš briga hoćemo li ući u EU ili ne - prema tome, njihovu volju treba poštovati :)

Političari su promjenom Ustava utvrdili da je dovoljna većina od izašlih, a to znači i jedan od jedan ZA. A još i to je upitno, jer je bilo puno lažnih - rezervnih birača na lažnom biračkome popisu:))

Jedan od jedan, je i biranje predsjednika Europske komisije, a u Vijeću su se bojali da ni taj jedan od jedan ne bi prošlo, pa su "birali" negdje dalje.)))
Demokracija 21.stoljeća!?

Tko je glasao

auč

ppetra ajde se jednom dogovori sama sa sobom...

Kad kažeš da je "samo 45%" građana izašlo na referendum - taj tren priznaješ birački popis. Kada ti se na to kaže "dakle, većinu građana nije briga hoćemo li ući u EU ili ne" - tada ti se kao argument pojavljuje "lažni birački popis"... Ako je lažan, to znači da je zapravo izašlo više od 50% ili su oni koji su za EU glasali 10x ili su ih autobusima dovodili odnekuda?

I opet ostaje pitanje - čemu toliki postotak apstinencije? Da se ljudi nečega boje - onda bi glasali protiv. Prema tome - sve je u redu, ne dramatiziraj.

Nitko nam ne brani da donesemo različite propise u vezi s bankama, telekomunikacijama i slično. No, nismo ih uvodili onda kada smo ukrali društvene banke i pretvorili u državne, zar ne? Tada si mislila da je to dobro - uživaj u rezultatu...

Tko je glasao

Na laži se ne može graditi istina

Nemamo što raspravljati o rezultatima.
Birački popis je lažan ili lažljiv!

Prema njemu referendum se nije smio održavati.
Morali su ga srediti i legalizirati, prije toga važnoga događaja, a nisu, jer im je to odgovaralo i omogućavalo "popravljanje" rezultata i 100% šansu da referendum uspije.

Kada je referendum održan po tome popisu, onda se sve računa po njemu, jer je on službeni dokument.

Ovako, bi neki od lažnoga popisa, dvostruku korist: i da im omogući lažnu pobjedu i da se onda odricanjem od istoga, podigne postotak izlaznosti.
Na laži ne možeš graditi istinu (imaš o tome cijeli dnevnik )!

A jedina istina je da hrvatski narod nije odabrao EU kao svoju sudbinu odlukom većine građana, već nekolicine političara, koji su mu promijenili zaštićujuću odredbu Ustava.

Čak preko 50% građana nije željelo učestvovati u toj farsi od referenduma!

Tko je glasao

demokracija se uči...

Gle - možemo mi sada ovo ili ono - iskreno, meni je svaki izlazak na referendum ovog tipa - ispod 80% - porazan. Dakle - većina naših sugrađana su nezainteresirani za demokratske procese. A demokracija se uči. Odatle i ovoliko skepse prema tebi bet-ovog dnevnika. Sve kritike se svode na "pfff, pa tko će to tamo odlučivati", "pa čemu se truditi" i "to je meni skroz bezveze".

Tko je glasao

porezi i slobodno trziste su

Tko je glasao

Poduzetnik i porezi

Tko je glasao

ppetra :))

Tko je glasao

zar?

Tko je glasao

jesi cuo za oslobodjenje

Tko je glasao

nisam...

Tko je glasao

aha. jeli moguce da

Tko je glasao

naravno da je moguće

Tko je glasao

. U jednom trenu se zalažeš

Tko je glasao

srećom postoji citiranje...

Tko je glasao

sto da radim kad mi drzava

Tko je glasao

drzava moze definirati i i

Tko je glasao

osnove osnova 2.0

Tko je glasao

pa moze (u teoriji) i

Tko je glasao

uglavnom, mogu ograniciti

Tko je glasao

ne...

Tko je glasao

aha. kamata znaci nije usluga

Tko je glasao

nepopravljiv....

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci