Tagovi

EU: "STROGOĆA" SPRAM SRBIJE I JEDNAKOST UVJETA

Vanjskopolitički odbor Europskog parlamenta održao je 3.4.2008. raspravu o mogućnosti da Srbija potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU kao prvi korak prema punom članstvu. Uspoređujući taj slučaj s hrvatskom približavanju Uniji, jedan od vodećih demokršćana, Nijemac Elmar Brok, je tom prilikom ustvrdio da se od Hrvatske kao preduvjet za početak pregovora o pristupu u članstvo tražilo da u punoj mjeri surađuje s haaškim Sudištem ali ne i potpisivanje SSP-a (web Europolitics, 7.4.2008.). Zatim je tu tvrdnju popratio mišljenjem da bi "EU trebala izbjegavati izmišljanje zahtjevnijih uvjeta za Srbiju nego za ostale zemlje regije Zapadnog Balkana".

Naravno, g. Brok ima kao parlamentarac puno pravo zagovarati da se Srbiji ponudi početak pregovora o članstvu i bez važećeg, odnosno makar i samo potpisanog, SSP-a, koliko god to bilo u potpunoj suprotnosti s godinama deklariranim pristupom zemljama regije. Neshvatljiva je, međutim, njegova tvrdnja da bi Srbija inače bila zakinuta u odnosu na Hrvatsku. Hrvatska je, naime, prije podnošenja zahtjeva za članstvom ne samo morala potpisati SSP, nego i čekati 3 godine i tri mjeseca na njegovu konačnu ratifikaciju.

Usput, to čekanje je za Hrvatsku bilo iznimno skupo. Ona je naime u očekivanju ratifikacije uredno smanjivala svoje carine (u vrijednosti od barem milijardu kuna) prema EU kao da je Sporazum već stupio na snagu. Tako je tijekom toga razdoblja značajno pojeftinila uvoznu robu iz Europe (prije svega Njemačke i Italije) u odnosu na robu njihovih konkurenata iz drugih dijelova svijeta (SAD, Japana, Kine, Rusije…) i, naravno, u odnosu na domaće proizvode. Na taj način dodatno je pogoršan debalans hrvatske robne razmjene i još šire otvorena vrata inozemnom zaduživanju.

Nadalje, Hrvatska je u velikoj mjeri otvorila svoje tržište nekretnina građanima EU i dozvolila EU-bankama da preuzmu 93-94 % domaćeg kreditnog tržišta. No možda najgore – i najuvredljivije – u procesu ratificiranja SSP-a i pokušaja pristupanja Uniji Hrvatska je morala pristati da se odrekne međunarodnog prava, koje ju legitimira za upravljanje svoga dijela Jadrana iako je upravo poštivanje međunarodnog prava upisano u čl. 2 SSP-a kao jedan od ključnih elemenata Sporazuma.

Nije zgorega podsjetiti ni na značajan detalj u pregovorima prije potpisivanja hrvatskog SSP-a. Jedan je od rijetkih zahtjeva Hrvatske bio da se u preambulu Sporazuma upiše, da ga zemlja vidi kao prvi korak prema članstvu. To je glatko odbijeno. Kad je SSP konačno ratificiran, vidjelo se i zašto. Hrvatsku se iz službenih krugova Bruxellesa odgovaralo od namjere da preda zahtjev za punopravnim članstvom. Nakon što je zahtjev ipak predan, izjalovio se pokušaj Velike Britanije da ga odmah zabunkerira u Ministarskom vijeću već je on poslan Europskoj komisiji na izjašnjavanje. Pri povratku u Vijeće nakon povoljnog mišljenja Komisije, Hrvatsku je, međutim, čekao ultimatum da se odrekne primjene ZERP-a na EU-zemlje. Kad je udovoljeno i tom međunarodnopravnom nasilju kako bi se konačno počelo s pregovorima, nije prošlo mnogo tjedana da se proces pregovora ipak zaustavi uvjetovanjem suradnje s Haagom u slučaju Gotovina. Da bi se na kraju pokazalo da je Hrvatska bila kriva što ga nije izručila – s Kanarskih otoka!

Kad su u pitanju odnosi Srbije s EU svega toga nema jer je Europskoj uniji sasvim očito stalo da na svaki način zaustavi sve očitije radikaliziranje srbijanskog političkog prostora i jačanje ruskog utjecaja a i da kompenzira Srbiju za već odavna izgubljeno Kosovo. Zato su Srbiji, za razliku od Hrvatske, već prije par mjeseci dana javna uvjeravanja da već samo potpisivanje SSP-a otvara vrata procesu pristupanja u punopravno članstvo a reda radi za potpisivanje SSP-a zadržan je jedino uvjet da Srbija mora surađivati s haaškim Sudištem.

No ni taj uvjet nije bio duga vijeka, koliko god zastupnik Brok očito vjerovao da je još na snazi. Već istoga dana, 3. travnja, kad se Brok zabrinuo da se Srbiji izmišljaju uvjeti, od kojih je Hrvatska navodno bila pošteđena, europski povjerenik za proširenje Olli Rehn rekao je predsjedniku srbijanskog parlamenta Oliveru Duliću da su zadovoljeni uvjeti za potpisivanje SSP-a (a time i otvorena vrata pretpristupnim razgovorima): "Srbija je tijekom godina i od prošlog proljeća poboljšala svoju suradnju s haaškim Sudištem".

Poznato je, doduše, da se koštuničko-nikolićevska Srbija baš i nije premorila hvatanjem krvnika Mladića, Karadžića i Hadžića ali je čak i njena tzv. demokratska komponenta ipak dovoljno samouvjerena da predsjednik Tadić potpuno izvan konteksta svog pojavljivanja u Vijeću sigurnosti UN-a može jednoj od članica toga istog Vijeća držati lekcije o nepostojećoj pravnoj državi. Jasno je da ovako načelno postavljanje stvari i operativnu odlučnost treba prepoznati i nagraditi. Zna se, hvala Bogu, da napredovanje prema Europi ovisi samo o nama samima! Pravila su , zar ne, jednaka za sve!

Tagovi

Komentari

Gubecbeg E, moj Hyeronimuse,

Gubecbeg
E, moj Hyeronimuse, a gdje su te uvrijeđene babe u tekstu koji si pročitao. Mjesecima, godinama slušamo da su pravila jednaka za sve i da sve ovisi o nama, dobar broj naših vanjskopolitičkih stručnjaka i političara je izvrsno naučio tu pjesmicu i na njemu lovi karijere i honorare. I sada kad se ispostavlja da mi trčimo 3000m sa zaprekama a drugi će stvar odraditi sprintom na 200m, onda treba samo slegnuti s ramenima: A Bože moj, takav je život!
Nema te diplomacije koja može učiniti čuda za narod kome njegova inteligencija govori da je najnormalnija stvar da se po njemu pljuje.

Gubecbeg

Tko je glasao

Nema te diplomacije koja

Nema te diplomacije koja može učiniti čuda za narod kome njegova inteligencija govori da je najnormalnija stvar da se po njemu pljuje.

Naprosto odbijam prihvatiti da smo eto mi Hrvati narod kome su svi drugi neprijatelji.

A tko ulazi u EU? Svi mi. I svi mi bi trebali imati itekakve koristi od toga (ukidanje granica, npr..).

Tko je glasao

Gubecbeg Usput, važno je

Gubecbeg Usput, važno je shvatiti da se u EU ne ukidaju granice nego se od njih oslobađa promet ljudi, roba i kapitala. Ali granice ostaju, ostaju obveze provedbe vlastitih zakona i europskih pravila, ostaje naša odgovornost za nas same, od odgoja do obrane. Ukratko EU nije bijeg od vlastite odgovornosti nego mogućnost da na margini dobijemo neke za nas korisne impulse a tu i tamo možda koju tržišnu nišu. A za to ćemo iz proračuna uredno plaćati neto nekih 2, 6 milijardi kuna godišnje, dakle onoliko koliko smo do sada trošili na poticaje u poljoprivredi i subvencije brodogradnji. Ona "itekakva korist za sve" je dakle nešto što se ne može prelomiti preko koljena. U životu uvijek dobro dođe malo papira i zašiljena olovka...

Gubecbeg

Tko je glasao

Gubecbeg Evo i opet tipične

Gubecbeg Evo i opet tipične zamjene teza. Gdje u mom tekstu stoji da su nam svi drugi neprijatelji?
Sve što sam konstatirao jest da se Srbiju - zemlju iz koje je potekla agresija na ovim prostorima i u kojoj polovica stanovništva glasa za radikale - upravo nagovara da traži pristup Europskoj uniji i pri tome joj se neprestani snižava ljestvica koju treba preskočiti.
Za Hrvatsku - žrtvu agresije - vrijede potpuno druga i daleko stroža pravila. Uopće ne ulazim u razloge zašto je to tako - u ovom slučaju samo reagiram na tvrdnju europskog parlamentarca da je stvarnost obrnuta, odnosno da se za Srbiju izmišljaju stroži uvjeti nego za Hrvatsku. Ne bismo li se ipak trebali barem malo držati činjenica?

Gubecbeg

Tko je glasao

činjenica je da su za

činjenica je da su za Srbiju stroži uvjeti i ostat će stroži uvjeti nego li za Hrvatsku. Hrvatskoj nije, kao Srbiji, preduvjet za potpisivanje SSPa bila nametnuta obaveza izručenja Ante Gotovine i ostalih haških osumnjičenika. Srbija to mora učiniti inače nema ništa od SSPa. ako Nizozemci, ipak, popuste i pristanu na potpisivanje, Karadžić, a prije njega Mladić, bit će uvjeti za ratifikaciju SSPa u nacionalnim parlamentima zemalja članica. Hrvatskoj je za to bilo dovoljno uvjeriti Carlu del Ponte da u potpunosti surađuje s Haagom. da njihov Ivica Račan nije zaj... s Bobetkom, SSP bi bio ratificiran i prije. kada su HR organi gonjenja Carli dokazali da Ante Gotovina nije u Hrvatskoj i kada joj je Mladen Bajić pustio audio zapis Gotovininog telefonskog razgovora i otkrio joj broj mobilnog telefona kojim se bjegunac služi, dala je Zagrebu zeleno svjetlo i Hrvatska je postala zemlja kandidat. ergo, Hrvatska je bez izručivanja haških optuženika, potpisala i ratificirala SSP te postala zemlja kandidat za članstvo u EU. Srbiji je uvjet za potpisivanje SSPa uhićenje i izručenje haških optuženika. kojoj je, onda, zemlji ljestvica postavljena više?

Novo vrijeme

-----
http://strategopr.biz/
objectives strategy tactics

Tko je glasao

Gubecbeg Ostanimo malo na

Gubecbeg Ostanimo malo na zemlji. U mom prvom javljanju lijepo stoji da je Rehn 3. travnja rekao Duliću da su zadovoljeni uvjeti za srbijansko potpisivanje SSP-a (a time - prema ranijim izjavama i otvorena vrata pretpristupnim razgovorima - na što je Hrvatska trebala čekati 3 godine i 3 mjeseca!) jer je, ni manje ni više, "Srbija tijekom godina i od prošlog proljeća poboljšala svoju suradnju s haaškim Sudištem". A zna se da srbijanski premijer jednostavno odbija izručiti neposrednog naredbodavca likvidacije 8.000 ljudi. I nikom niš! A s druge strane tvrdnja: Da je Hrvatska pustila starog antifašista Bobetka da umre u haaškom bajboku, odmah bi "pala" ratifikacija. Talijani nas tada uopće ne bi ucjenjivali sa svojim besplatnim ribarenjem kao što u stvarnosti jesu.

Gubecbeg

Tko je glasao

koliko se razumijem u

koliko se razumijem u proceduru, nema predpristupnih razgovora s EU. postoje pregovori za ulazak u članstvo. koji počinju onoga trenutka kada zemlja koja želi ući u EU postane zemlja kandidat. da pojednostavim: ide potpisivanje SSPa (Hrvatska je prva zemlja koja je potpisivala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. zemlje koje su prije krenuli u EU integracije, imali su samo Sporazum o pridruživanju), zatim ratifikacija, zatim dobivanje statusa kandidata (Turska je bila 40 godina kandidatkinja), zatim dobivanje datuma početka pregovora (Turska i Hrvatska su istovremeno počele pregovore), zaključivanje pregovora, potpisivanje pristupnog sporazuma i na koncu ratifikacija u nacionalnim parlamentima.

Hrvatska je SSP potpisala bez bilo kakvih velikih uvjeta. osim suradnje s Haagom. kada se sporazum ratificirao u Saboru, HDZ je napustio sabornicu i nije glasovao o sporazumu. izručenje Ante Gotovine nije bio preduvjet za potpisivanje SSPa. puna suradnja s Haagom je bio preduvjet za ratifikaciju SSPa u nacionalnim parlamentima. kočile su nas Velika Britanija i Nizozemska. i to je trajalo 3 godine i 3 mjeseca. u slučaju Srbije, Nizozemska blokira potpisivanje SSPa prije izručenja Mladića i Karadžića. jer je njena Vlada pala zbog Srebrenice. i onda ide procedura koju sam gore naveo. letvica je, za Srbiju, ipak malo više podignuta nego za Hrvatsku. osim toga, ne znam zašto bi se Hrvatska, uopće, trebala obazirati na put Srbije u EU?! s obzirom koliko SRB zaostaje za HR.

a tvoje upetljavanje ZERPa u cijelu priču, nema nikakve veze s ljestvicama koje su stavljene pred HR prije ulaska u EU. prije svega, za ZERP se zakucala HR, a ne Italija. Hrvatska je inzistirala na proglašenju zone koju ne može nadzirati i kojom ne može upravljati. zašto? zato što se to svidjelo Tončiju Tadiću i Zlatku Tomčići. ne sporim da je, u skladu s međunarodnim pravom, riječ o legalnom i legitimnom pravu proglasiti ZERP prema Italiji, ali prema Sloveniji nastaje problem. jer granica nije definirana. kada se odlučila ući tu tu epizodu, Hrvatska je trebala ići do kraja. ali to nije učinila. o čemu je odlučio naš drIvo Sanader i njegov Hido Biščević. koji je stavio potpis na dogovor o tome da se ZERP neće primjenjivati na zemlje članice EUa dok Hrvatska ne postane dio zajedničke ribarske politike.

i sad tek dolazim do onog zbog čega je Europska unija, preko Europske komisije pritisnula Hrvatsku. rukovodstvo Hrvatske je, izabrano u ime naroda, preuzelo međunarodnu obavezu. da neće primjenjivati ZERP na zemlje članice EU do ulaska u Uniju. i mora ju ispoštovati. nitko iz Eurospke komisije nikada nije rekao da HR nema pravo proglasiti ZERP. samo su rekli da je Zagreb preuzeo međunarodnu obavezu koju mora ispoštovati. da bi se, između ostaloga, vidjelo kako će HR surađivati i funkcionirati u Uniji.

Novo vrijeme

-----
http://strategopr.biz/
objectives strategy tactics

Tko je glasao

I sada kad se ispostavlja da

I sada kad se ispostavlja da mi trčimo 3000m sa zaprekama a drugi će stvar odraditi sprintom na 200m, onda treba samo slegnuti s ramenima: A Bože moj, takav je život!

pa, evo...nisu nam baš svi drugi neprijatelji, ali ti drugi očito stalno postavljaju letvicu tako visoko...Ah, pa zašto bi nama u HR bilo u interesu riješiti se korupcije? Imati sposobnu vlast i državne činovnike koji zaista i rade posao u roku koji im je zadan? Imati vladavinu prava a ne privatnih i političkih interesa i kapitala? Ma da..EU sve to zahtijeva od nas....Kak su oni grozni! Baš su neki.

Inače, slažem se s gornjim postom Mithrandira u potpunosti.
Kao što sam i napisao, treba razumjeti kontekst svih ustupaka i "ustupaka" koje tzv. EU čini. Ali isto tako, treba ih iskoristiti. Malo je čudno da ovakva jadikovka* nad "previsokom letvicom" dolazi upravo u vrijeme kad nam EU otvoreno veli: "dajte, dođite već jednom u tu uniju". Hej, ja to vidim kao vanjskopolitičku priliku. Nikad nije bilo sporno da će Hrvatska ući u EU (jelda?) i zašto nam to treba (jelda?), ali trenutno se Hrvatskoj, rekao bih, debelo gleda kroz prste. alis e zahtijeva neki minimum, za koji bi rado da ga konačno i mi sami počnemo zahtijevati, jer uvijek je kod nas neka spika "Eh, EU želi ovo, EU želi ono", kao da to prvenstveno nama nije u interesu...

* niš osobno, komentiram tekst dnevnika :)

Tko je glasao

Gubecbeg Zna se vrlo dobro

Gubecbeg Zna se vrlo dobro sve o postavljanju letvice. Ne bih rekao ni riječi da je ona postavljena na osnovu istih kriterija za sve - ali nije. Po svim mogućim kriterijima ušli bismo u EU među prvih 10 iz Istočne i Srednje Europe, ali nismo na to mogli ni pomisliti, jer smo velikim silama potrebni kao pijun u balkanskim igrama.
Svaki je razlog za provedbu reformi dobar ali treba shvatiti i to da mi reforme provodimo na papiru već barem 53 godine... Pa tako i sada grozičavo prepisujemo acquise. U zemlji s ograničenim resursima i znanjem, kao što je Hrvatska, u reformske zahvate se mora ići s jasnim prioritetima, koje si mi sami moramo nametnuti, umjesto da se pozivamo na strane autoritete, koje onda razne načine izigravamo.

Gubecbeg

Tko je glasao

OK, očito je da pravila i

OK, očito je da pravila i nisu baš jednaka za sve i da je EU ipak savez država koji ima svoje vlastite interese, baš kao sve države i savezi država na svijetu. EU se ne ponaša kao pravedni sudac, a ruku na srce, to ni nije njezina uloga.
Isto tako je očito da su Bugarska i Rumunjska postale članice EU zbog prije svega geostrateških interesa EU oko Dunava i Crnog mora. Isto tako je očito da EU pokušava stabilizirati Srbiju i ovaj dio Balkana- radi li to na pravi način i hoće li joj to uspjeti, pitanje je za sasvim drugu diskusiju.
No, ajmo malo razmišljati pragmatično. Naša diplomacija bi trebala pokušati razmišljati pragmatično, kako bi upravo kroz tu "skrivenu" diplomaciju na kraju i ostvarila nacionalne interese. Međutim, naša vanjska politika se prije svega drži nekih principa kao pijan plota, umjesto da razmišlja pragmatično, kako te principe održati i interese ostvariti a da nas pritom ne dovede u nemoguću situaciju (kao što je recimo bila afera ZERP).
Trenutno je Hrvatska u veeelikoj "milosti" EU i EU je u interesu da Hrvatska što prije uđe u EU. Trebali bi, barem naša diplomacija i politika, privremeno zaboraviti na sve frustracije oko carle del Ponte, haškog suda, ZERPa, Srbije i Slovenije i iskoristiti ovo vrijeme za ostvarivanje nacionalnih interesa, od kojih je prioritet ulazak u EU i reforma zemlje u duhu europskih vrijednosti i vladavine prava.

Dakle, prestanimo se ponašati ko "uvrijeđene babe" jer imamo priliku koju treba iskoristiti. Ne bih ulazio u interese "velikih sila" i druge zakulisne igre, niti u diskusije zašto je bilo kako je bilo i zašto nije bilo onako kako nije bilo i kako je moglo biti. A posao naše diplomacije nije da liječi naše frustracije nego da ostvaruje nacionalne interese.

Tko je glasao

"A posao naše diplomacije

"A posao naše diplomacije nije da liječi naše frustracije nego da ostvaruje nacionalne interese."

Da li u EU ulazi samo diplomacija i nešto politikanata ili svi mi? Tj. u poslovanjima se mora bar minimalno razlučiti šta, tko šta, za koliko, tko koga ... Ne možemo samo postomoderno balkanski, maoistički (jer ni na Balkanu se nije poslovalo bez nekih minimuma).

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci