Tagovi

EU: Pod opsadom

„Već je počeo Treći svetski rat!“ – izjavio je nedavno Papa Francesco, po povratku iz Koreje. Papa sigurno nije teoretičar zavere. To znamo. Da smo na rubu Trećeg svetskog rata su mnogi odavno naslutili, ali nijedan belosvetski političar nije imao intelektualne hrabrosti niti snage da to potvrdi ili bar ponovi. Političari cvrkuću po twitteru, razglabaju i mlate praznu slamu po medijima, pozivajući se na šarolike, politički obojene i lakoisparljive „principe“. Prva zapovest svakog političara je anestezirati javno mnenje. „Situacija je pod kontrolom!“

Lokalnih ratova je uvek bilo, ali nikad se nije istovremeno ratovalo duž svih EU- linija obskrbe energentima. EU je pod opsadom. Sve je počelo Desert Storm- om, te ratom u Yu. Sledila je sofisticirana, deceptivna faza „Arapskog proleća“. Velike nade, visoki ideali , opšta podrška najnaprednijih svetskih demokracija, aplauzi! Uz malu pomoć prijateljske avijacije, omrznuti režim u Libiji je pao. Libije više nema, a sa njom ni stabilnog snabdevanja naftom i gasom. Nad Sirijom, Irakom i egipatskim Sinajom viju se crne zastave. Arapsko proleće je iznedrilo tribalno varvarstvo, i rizik snabdevanja naftom i gasom.

Problemi sa Ukrajinom su počeli otprilike u isto vreme. Od Narandžaste revolucije, preko eskalacije na Majdanu, do direktne vojne konfrontacije. Mnoge zemlje EU bi rado zatvorile oči, ali tu je NATO- članstvo te unutrašnja EU podeljenost i spoljni pritisak.
Najavljene su ozbiljne ekonomske sankcije. Treba se podsetiti da je Rusija veliko, platežno sposobno tržište, te će sankcije imati dvosmerno dejstvo. Uvedu li se, primera radi, sankcije na isporuku vojne i civilne tehnologije, zabrana izvoza prema Rusiji će automatski dovesti do smanjenja obima proizvodnje u zemljama EU i do uvećanja stope nezaposlenosti, koja već nije mala.

Rusija, zbog svojih dimenzija, ne može biti primljena u EU. Čak i kad bi to htela. Rusija je to uvek znala i okrenula se Aziji. Više EU sankcija značiće samo više trgovine sa Azijom, što je i pre sankcija već bilo u prirodi stvari.

Amerika je pre par godina krenula alternativnim putem – ponudila je Evropskoj Uniji ugovor o slobodnom ekonomskom i finansijskom tržištu (FTA), koji EU već godinama odbija da potpiše. EU strahuje da bi kompetitivna SAD ekonomija, kroz slobodnu razmenu robe i usluga, indirektno prisilila EU- zemlje na obaranje poreskih stopa i welfare standarda, i na uvođenje liberalnih ekonomskih principa, koji počivaju na individualizmu, privatnoj inicijativi i zdravoj dozi egoizma. Američka ekonomija u fazi jake ekspanzije vidi u EU bogato i likvidno tržište, i spremna je da ga osvoji, volens-nolens. Neizvesnost obskrbe energentima, ako ne i prekidi u snabdevanju, biće jak motiv da se konačno pristupi ugovoru o slobodnoj razmeni sa Amerikom, koja se sprema da izvozi shale gas i shale oil.

„Povoljne“ okolnosti se lagano i čudotvorno nižu. Treći svetski rat o kojem govori Papa Francesco je sinteza ovih okolnosti.
U EU ne postoji politička volja niti snaga koja bi mogla reformisati ekonomski i društveni sistem i blagovremeno pripremiti Uniju na liberalni šok. Evropa stari, demografski i tehnološki, uljuljkuje se rekordnim i neodrživim stopama izdvajanja za welfare, laže sebe i svoje građane, i sanja svet kojeg odavno više nema. Čak ni u Rusiji!

Ne dopada vam se? Znam. „Plain speaking“ proizvodi neprijatne propratne efekte.
Nažalost, nisam našla politički korektan način da vam to bezbolno izložim.

Komentari

"NATO pridonos"

Gradjanska Akcija
Kojih to ljudskih resursa? U kojim djelatnostima u sklopu NATO saveza tocno? Kao casnicki kadar u zapovjednistvu i sjedistu NATO saveza? Cisto sumnjam. U sklopu mirovnih misija? To se obavljalo i prije ulaska u NATO. Osim ako je Kolindina igra rijeci drugo znacenje za topovsko meso koje NATO trazi u mogucem srazu sa Rusijom.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

žena ima rješenje

svi nezaposleni odma na front, vrati ih se kojih 20%, rješi nezaposlenost na dulji period
nakon toga nema nikakve zapreke otimanju teritorija u rh koji malko zapinje, pogledaj srđ, supetar, brijune - teškom mukom se osvajaju ta područja
još odavno je horvatinčić rekao da neradnici ometaju uspješnu okupaciju

Tko je glasao

Hrvatski građani kao mrtvaci

Hrvati su po njoj lijepi mrtvaci - skoro kao ona i ovi vragovi...

http://i739.photobucket.com/albums/xx33/sjenka/Kolinda.jpg

Tko je glasao

putin ce popusit ko

putin ce popusit ko gorbacov................................ nema on pare za veliku igru

Tko je glasao

Pare

Putin nema pare a Huso zvani još i barak obama ima? To ti uopće ne drži vodu jer se Merika raspada ko bizonovo govno na kiši. Štampaju dolare kao bivša juga u tri smjene i financijski su do grla u bedu.
Uostalom, što će Putinu pare? On ima ljude za razliku od Huse koji ima samo strojeve.

Tko je glasao

EU: 2% BDP

NATO traži 2% izdvajanja iz BDP od EU zemalja za veliku "igru"!

Julijana Mirkov

Tko je glasao
Tko je glasao

Vruća tema na portalu

Vidim da je problem preraspodele dohodka velika tema na ovom portalu, za koju se gotovo svi hvataju, premda ona nije tema ovog dnevnika. Uočavam i da je prevalentan koncept preraspodele dohodka datiran i da ne obuhvata najodlučnije elemente reprodukcije ekonomske moći. Obećavam dnevnik na tu temu polazeći od revolucionarne (marksističke) analize reprodukcije moći u modernom zapadnom društvu, i savetujem vam da pročitate knjigu Thomasa Pikettyija: " Le capital au XXIe siècle", Editions du Seuil, Paris, septembar 2013. Radi se o autentičnom izdavačkom uspehu i iznad svega svežem vazduhu!!!.

Pozivam vas da prIbavite knjigu, koja je već prevedena na engleski. Nepunih 950 strana nisu prevelika žrtva za iskreno motivisane, marksistički orijentisane osobe.

Julijana Mirkov

Tko je glasao

Nije dohodak najveći problem pokorenih

Dohodak je izraz postojeće (zauzete) konstelacije raspoređenosti ukupnih resursa koji su proizvod kolonijalističkog osvajanja i podčinjavanja kroz stoljeća - a ne proizvodnje u najširem smislu pojma.
Ako je netko nasiljem prisvojio tuđi izvor vode bivši korisnik i faktički vlasnik istog ne može očekivati da novi uzurpator iskazuje bilo kakvu obvezu ponajmanje moralnu da profit od osvojenog dijeli s pokorenim...
Bilo kakvo lamentiranje o preraspodjeli dohotka koje ne uvažava nulto stanje prava na participat nad resursima jest puhanje u Fridmanovu doktrinu "zdrave doze egoizma" a ta doktrina jest po čovjeka patološka jer vremenom uzrokuje mentalnu ovisnost žrtve i krvnika što se pokazalo i u slućaju naše akademske Julijane kod koje je bombardiranje Beograda samo ubrzalo proces mentalne preobrazbe.
I to više nema veze sa znanstvenim pristupom ekonomskoj misli jer ista subliminalno bez obzira na argumentaciju marxista promiće ideju svojeg krvnika s kojom se u konačnici i sljubljuje.
Istom spoznajom problem iz ekonomske sfere seli u psihološku...
Što bi rasprava o preraspodjeli dohotka trebala imati kao cilj osim gore navedenog...!?

Tko je glasao

Bilo kakvo lamentiranje o

Bilo kakvo lamentiranje o preraspodjeli dohotka koje ne uvažava nulto stanje prava na participat nad resursima...
nisu svi dohoci od imovine, ako si mislila na to pod "prava na participat nad resursima...", i zato se mogu vrlo efikasno preraspodijeliti bez zadiranja u vlasničke relacije. Samo vlasništvo danas više i nije najvažnija karika u relaciji između dohotka i onoga što taj dohodak stvara.
Važno je upravljati resursima, ne ih posjedovati.
Danas su mega - plaće pojedinih managera daleko veće od vlasničkih renti, iako upravljači-manageri ne posjeduju ništa što bi stvaralo dohodak samo po vlasničkoj poziciji.
To je Piketty sve dobro primijetio, samo nije učinio dobru distinkciju između "zarađenih" i "nezarađenih" dohodaka, zato su mu i ocjene o nejednakosti u distribuciji dohodaka dobile veću ideološku boju nego što je on sam to želio.

sve je to manje više apstraktni pink ponk, dok se mi ne dočepamo naše stvarnosti i razračunamo se sa živim fenomenima oko nas samih:

pitanje glasi, da li je bogatstvo Ivice Todorića, Tedeschija, Artukovića, Ergovića i ostalih jahača naše novije privatizacijske povijesti toliko da narušava naše pojmove o prihvatljivoj (ne)jednakosti u distribuciji dohotka, ili je takvo da se nema šta redistribuirati?

Tko je glasao

Potrebno je pažljivije čitati kontekst teme

Moja konstatacija;
...prava na participat nad resursima...

a ti mi stavljaš u usta vlasništvo...

Važno je upravljati resursima, ne ih posjedovati.

Izraz participat je puno širi od tvoje definicije i upravljanja i vlasništva!

Međutim poanta nije u tome, naime Julijana veoma perfidno kroz temu raspodjele dohotka i citiranu knjigu provlači subliminalnu poruku o poželjnoj zdravoj dozi egoizma u društvu, a u čemu ja vidim opasnost dobrovoljnog lijeganja žrtve u krevet s njenim krvnikom - a to je ništ drugo doli bolesno stanje duha jer se zasniva na prisili zaogrnutoj u trenutnu praktičnost skupljanja mrvica pod stolom...
A sve pod egidom ekonomske znanosti, grrrrrrr......

Tko je glasao

No comment

@ Sjenka, da li opštiš sa psom koji reži? Moj kurzhaar Rocky reži samo u strahu: grrrrrrrrrrrrrrrrrrr...... Naravno da mi na pamet ne pada da mu odgovorim!

Julijana Mirkov

Tko je glasao

Očekivana reakcija

Nisam ni očekivala da ćeš smisleno odgovoriti na tezu o patologiji ekonomskog sljubljivanja žrtve i krvnika.
Zato si i postala američki igrač (spavać) - post mortem bombardiranja Beograda..

Nadam se da te i na ovom portalu čitaju Beograđani...

Tko je glasao

I ja se nadam

Nadam se da me čitaju i u Srbiji. Narod pre svega! Narod treba spasti od suludih i krvi žednih duša!

Julijana Mirkov

Tko je glasao

Julijana Mirkov, Daj popravi

Julijana Mirkov,

Daj popravi taj komentar, jel ispada da, na ja pročitaj ga sama.

Tko je glasao

Sjenka, a u čemu ja vidim

Sjenka,

a u čemu ja vidim opasnost dobrovoljnog lijeganja žrtve u krevet s njenim krvnikom - a to je ništ drugo doli bolesno stanje duha jer se zasniva na prisili zaogrnutoj u trenutnu praktičnost skupljanja mrvica pod stolom...

Žrtva je onaj ko se žrtvom sam napravi.
Ako onaj, ko ima mogučnosti se sam hranit i to zdravim proizvodima, se sam odrekne te hrane i želi od pukog kompleksa inferiornosti, tuđe mrvice ispod stola, onda nema nekakve prisile.

Svaka i malo sposobna vlada je u stanju izborit se po EU zakonima za dobrobit svojih građana.

Tko je glasao

Silovani

Žrtva je onaj ko se žrtvom sam napravi.
Tako je, naravno da je kriva jer je imala prekratku minicu!
Skviki, al' ga lupetaš bogati!

leddevet

Tko je glasao

ova?

Recenzirano odavno, čeka se prijevod na hrvatski...

http://www.banka.hr/komentari-i-analize/recenzija-knjige-thomas-piketty-...

Tko je glasao

Baš ta!

Knjiga je posejala paniku. Recenzija je dobra, premda bih ja postavila veći akcenat na ekonomsku hitnost meritokracije, na kojoj Piketty insistira.

Julijana Mirkov

Tko je glasao

još prije 4 desetljeća sociolog i teoretičar marksizma Guy Debor

u svom „društvu spektakla“ je napiso nešto što je potpuno uvježbano:

“... doista je nesretna okolnost da moć, upravo u trenutku kad je onim spektakularnim zaštićena od snošenja odgovornosti za vlastite štetne odluke, počinje vjerovati da više ne treba misliti, pa čak i da ne može misliti”.

Tko je glasao

gda. @julijana .. mislim da

gda. @julijana .. mislim da je najbolje da se kandidirate za predsjednika RH, ionako nas cekaju uskoro izbori gdje cemo birati izmedu tihog NATO predsjednika i primjetne NATO predsjednice, treci a isti kandidat bi vjerojatno bio objerucke prihvacen u politickim strukturama nase drzave.. prosirio bi nam "mogucnosti" izbora na uobicajen nacin, no svakako bi bilo jos uvijek mnogo onih koji bi bili odusevljeni "sirinom" izbora kao i mogucnostima "novih" snaga i ideja u politici RH..

dakle, ako dobro shvacam ovo je dnevnik sa svrhom podrske uspostavi NATO Legije pod ravnateljstvom GB o kojoj se, cini mi se, danas sluzbeno odlucivalo pa tako i objavilo
http://www.theguardian.com/world/2014/sep/01/nato-high-readiness-spearhe...

kako su odavno ovu nasu drzavu hrvatsku svi osvajaci tretirali kao idealno tlo za mobilizaciju prasinarske legije koju mogu slati na najkrvavija mjesta (za kolateral visih ciljeva) tako se jedino na tom mjestu povijest za nas ponavlja.. nisam bas ocekivala da ce propaganda mobilizacije "vojne krajine predzida civilizacije" biti tema bas vaseg dnevnika, no nakon promocije one gluposti sa teslinim dionicima i jos par takvih fora trebalo je svasta, pa i ovo ocekivati.. mea culpa..

osobno, zahvalna sam Krlezi, pa i jos nekim piscima kvalitetnih knjizevnih i umjetnickih djela sto su mi podarili dar da ovakve blesavoce od propagande lakse procitam..

s postovanjem

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

O Tesla deonicama

no nakon promocije one gluposti sa teslinim dionicima i jos par takvih fora trebalo je svasta, pa i ovo ocekivati.. mea culpa..
Jesam napisala dnevnik o Teslinim deonicama pre nekih deset meseci, kad su one kvotirale oko 140 USA dolara. Ovog momenta iste te deonice kvotiraju 283 USA dolara, a ti vidi ko ovde piše gluposti!

Julijana Mirkov

Tko je glasao

Zdrava doza egoizma kao SS

Kao kontrapunkt ovom tekstu koji odiše patološkom zaljubljenošću žrtve u svoga krvnika suprotstavljam prkos onih koji su sankcionirani, marginalizirani, isključeni - a imaju najbolji zdravstveni sustav na svijetu...

http://www.jutarnji.hr/ostro-pero-fidela-castra--sad-i-izrael-krivi-su-z...

Tko je glasao

n srpskm

Jln,
v j hrvtsk prtl, l v čt jš žvt Jgslvj kj nm vć dvdstk gdn, T s dns n Mrk Rkr kj s n drž vlstth prvl n plltc.

zvd z prvl plltk.cm.

19. N krstt VLK SLV, sklčnk psbn znkv tkstvm, kmntrm SBT N NSLVM.

21. Jzk n kjm s pš n plltk.cm j hrvtsk, psm j ltnčn.

N lzć sdržj dnvnk, zt mns.

Tko je glasao

@vkrsnik, da su u eu onda imali iskustva koja imaju sada

Jugu bi čuvali kao kap vode na dlanu

a ne navodili miloševića, tuđmanima i razne prke, miškoviće, dodige i druge da je razjebu
a ti bi onda imao za 180 suprotne tekstove – iako vjerovatno jednako frustrirane

Tko je glasao

nema para, nema Juge

3103 i tvoji drugari,

glupane, Jugu su rasturili upravo ovi za koje smatrate da bi je bili sačuvali. Kad Juga više nije bila u interesu Zapada, a služila mu je da potkopava svjetski komunistički pokret, izdašne lavine pomoći svake vrste od poklonjenih kredita, vojne opreme, tehničke pomoći, hrane, otpisanih dugova itd. onda je slavina zatvorena.
Glupane i glupani shvatite da je Jugoslavija doslovno bankrotirala početkom 80-tih godina, jer nije mogla vraćati dug koji je u odnosu na današnji hrvatski bio dvaput veći. I onda je slijedilo: mogao si voziti automobil samo svaki drugi dan, po kavu se odlazilo u Trst, nije bilo mlijeka, toaletnog papira, čak ni struje cijeli dan.
Ali vama zatucanim jugoglupanima koji će i ovo minusirati sve to nije važno, kao ni ovom zaglupljenom bosanskom pjesniku iz tamnog vilajeta.
A što se tiče minusa počašćen sam njima, jer otkrivaju spoznajnu i moralnu bijedu onih koji ih daju, budući da nisu ni spremni ni sposobni da se upuste u argumentiranu raspravu. Za sve vas je demokracija samo ono što vi mislite, pa je u takvoj vašoj sljepoći Juga i propala, a da niste nimalo svjesni da ste je sami svojom ideološkom glupošću i nesposobnošću uništili.
Svi skupa u toj sljepoći stojte mi dobro.

Tko je glasao

@vkrsnik,

ako smo „mi“ glupani onda pretpostavljam zagovaraš jednu visoku pamet koju treba uvažiti. Djelomično se slažem da bi bio bolji jednopartijski sustav, jer ova hipokrizija koju imamo gdje se uspješnije vrši iscjeđivanje društva pljačkama i prekomjernom potrošnjom u puno kraćem roku je sve uništila (svaka gradnja namiri u 50% prikazanog troška stranački sustav iz proračuna – zato zagovaraju mega investicije stalno - i to uspješnije šljaka 100x, kako veli Sidran, nego ćak i u zadnjem desetljeću pokojne juge za saveza komunista iz kojeg su potekli hdz i sdp i drugi, ovako prebacivanje krivnje pomaža uspješnosti poslanja). Samo za razliku od bankrota juge koja je narodima i narodnostima ostavila bogatstvo u zemlji, industriji, resursima i potencijalima – ovdje nam se u 5x manjoj i 5x dužnijoj državici(ama) u 5x kraćem periodu sve to topi pred očima. velikim dijelom zahvaljujući raznim novinarčičima i „intelektualcima“ koji služe tome kao korisne budale. Tu spadaš jasno i ti.

a drugo je to što je juga bila stvarno uspješni primjer koji je trebalo unaprijediti a ne uništititi

pbijedilo je onih 0,00001 posto ljudi koji drže sve uz svesrdnu pomoć korisnih budala

Tko je glasao

ispravak

u mojem komentaru "Nema para, nema Juge" ispravak u sljedećoj rečenici rečenici:
"...Jugoslavija doslovno bankrotirala početkom 80-tih godina, jer nije mogla vraćati dug koji je u odnosu na današnji hrvatski bio dvaput MANJI.", a ne VEĆI kako stoji u komentaru.

Tko je glasao

Krsnik,

Podsjećam da ste Vi, samoproglašena "spoznajna i moralna" vertikala ovoga društva, još uvijek dužni decidiran odgovor na pitanje je li ovo Vaša diploma ili nije, navodno dodijeljena u "Federativnoj Narodnoj Republici Jugoslaviji" i "Narodnoj Republici Srbiji" 1970. godine, sedam godina (i tri mjeseca) pošto su ove prestale postojati, pa su Vam je valjda postumno izdale, što li?

Vjekoslav Krsnik - diploma.png

Tko je glasao

islednik

Argus,
vi se uporno stavljate u ulogu partijskog islednika koji traži od mene da se očitujem o mojoj diplomi. Kao prvo, tko ste vi da vam odgovaram na isledničko pitanje, a drugo ako vas interesuje moja diploma imate beogradski Pravni fakultet gde možete da proverite njezinu autentičnost. Upotrebljam reči iz srpskog jkezika da me lakše razumete, jer vam očito hrvatski dobro ne ide. I kao treće, kakve veze ima moja diploma s temom iz mojeg komentara. To samo još jednom dokazuje kakav ste ordinarni zatucani jugoglupan, ali da vam bude lakše niste jedini.
U svojoj zatucanosti zdravi i veseli bili.

Tko je glasao

Krsnik,

Čemu takvo uzrujavanje i prolijevanje žuči?

Vi tu fotokopiju prilažete javnim natječajima na koje se javljate u ovoj zemlji, kao što vam je dobro poznato. Prema tome, to je pitanje od javnoga interesa.

Stoga vas još jednom tražim da odgovorite kako to da ta diploma, ili "diploma", ima zaglavlje države koja, na datum kad je (navodno) izdana, ne postoji već sedam godina.

Jednostavan odgovor "da, to je moja diploma" ili "ne, to nije moja diploma" opovrgnut će "spoznajnu i moralnu bijedu" koju vi, dakako, osuđujete. Ili će je potvrditi.

Tko je glasao

jugoislednik2

Argus,
pa ko ste vi da od mene nešto zahtevate. Ako ste zatucani jugoislednik, niste javnost, je li vam bre, to jasno.
Šta se tiče moje diplome proverite u Pravnom fakultetu Beogradskog univerziteta, pa ćete videti svoju moralnu i spoznajnu bedu.

Tko je glasao

Krsnik,

pa ko ste vi da od mene nešto zahtevate. Ako ste zatucani jugoislednik, niste javnost, je li vam bre, to jasno.

Jeste, jasno mi je da ja nisam javnost. No ovaj portal sigurno jeste dio javnosti, koja ima pravo znati odgovore na pitanja od javnoga interesa, jer vi tu fotokopiju prilažete javnim natječajima državnih tijelia ove zemlje, na koje se javljate i na kojima propadate.

Također mi je jasno da biste vi, koji ovdje (i drugdje) glumatate novinara (i tako vrijeđate tu zahtjevnu profesiju), morali znati da su novinari dužni provjeravati pitanja od javnoga interesa, pa i prvi sami davati na njih odgovore.

Kako to da vam je ta diploma izdana (ili "izdana") u utorak, 30. VI. 1970. godine, a gle, već ste se sutradan, u srijedu, 1. VII. 1970. zaposlili u Tanjugu?

Zar u trenutku javljanja na natječaj u Tanjugu, bar mjesec dana prije zapošljavanja, nije bila potrebna visoka stručna sprema?

Kako to da je diploma (ili "diploma") izdana na obrascu sa zaglavljem države koja ne postoji tada već sedam godina?

Pa prema tome, izvolite kratko i jasno odgovoriti "da, to je moja diploma" ili "ne, to nije moja diploma".

Tko je glasao

glupan

argus,
na sve ovo mogu vam odgovoriti da ste islednički gliupan na kvadrat koji još živi u propaloj državi i njezinoj ideologiji.

Tko je glasao

Ja ne sumnjam u vkrsnikovu diplomu

kao što se vidi iz priloženog, utvrđivao je vkrsnik gradivo jako dugo, naime studirao je pravo punih 13 godina. Rijetki su imali priliku toliko temeljito brusiti znanje kao vkrsnik.

Potom, dan nakon diplome dočekalo ga je super radno mjesto, s putovanjima u inozemstvo, inozemnim dnevnicama, kolgerlama i sve...

Ti bokca, kako bi tek vkrsnik prošao da ga nisu ugnjetavali kao Hrvata - danas bi bio kralj svijeta :P

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Glupačo ili glupane

Bigulica,
tema mojeg komentara bila je da Juliana Mirkov krši pravila pollitike, jer se javlja na srpskom jeziku, a ovdje je propšisano da se komentari objavljuju na hrvatskom koji je vama kao i mnogima drugim jednostavno mrzak. Moja diploma i moje zaposlenje je moja privatna stvar, a vi ste svi skupa smeće koje u nemogućnosti da se bavi temom stalno svraćate temu na moju osobu. Ja se ne diram ni u koga ni u što izvan teme, ali vi ste skupina bijednika koje je vrijeme pregazilo, a koristite ovaj portal za liječenje svojih kompleksa i frustracija.

Tko je glasao

korištenje sustavnog

korištenje sustavnog vrijeđanja govori o nivou koji se uporno želi podići na visoki stupanj upotrebom zamjenice „vi“ – obraćanje sa vi u splitskoj županiji i gradu se nikada nije davalo posebno značenje, zagreb i posebno zagrebačka županija ima sasvim drugi stav o tome, osobito sela, gdje je upotreba „vi“ znak da nismo zajedno čuvali ovce.
frustracija koja izbija iz tvoje potrebe vrijeđanja sasvim jasno govori o „VI-sokom“ stupnju njenog upliva, a sa nazovi diplomom svima nam postaje još jasnija.
(kuljiš npr. nema diplomu, ali uspije puno bolje naplatiti tekstove – radi čovjek po sistemu flipera, ubaciš lovu ispadne željeni tekst – njega ne frustrira uopće diploma pa je nije imao potrebe ni štampati)

hvala na pažnji

Tko je glasao

split

3103,
Što vi sa seljačkim balkanskim mentalitetom znate o Splitu kojega niste ni primirisali. Samo je za balkansko seljački mentalitet druga osoba "ti", pa ste se tako i deklarirali kao Balkanac. Split ni u kojem slučaju, ni prije ni sada, ne pripada Balkanu, uvijek je bio mediteranski gdje se poštuje druga osoba. To su za vas Balkance, kakvim ste se deklarirali, španska sela.

Tko je glasao

jur nijedna nasvit vila

za razliku od tebe to je moj rodni grad, pa evo malo prisjećanja
poluotok je dio kopna sa tri stane oplahivan morem
geografski pojam balkanskog poluotoka moj rodni grad potvrđuje u svoj svojoj krasoti
car Valerije spašava od propasti rimsko carstvo u trenutku kad napravi tamo svoju ljetnu rezidenciju – za feragoste :), pred penziju otišao u šoping preko mora, napravio solidnu vikendicu sa 16 kula ... po uzoru na bizantske careve je običnu jednostavnu carsku togu i lovorov vijenac zamijenio nakićenom kostimografijom, dodao još malo scenografije sa egipatskim sfingama pa tako odgodio propast carstva još za nekoliko stoljeća ... e da, i napravio važnu stvar – dovede vodu iz Jadra
dugo nakon njegovog uporišta, sve do Marmonta (koji je na žalost prekratko ostao) grad se samo stihijski razvija ovisno o selidbama naroda – Marmont je zbilja čuda napravio u par godina, ne samo od Splita nego i od Dalmacije
Split danas treba zahvaliti rijetkim pojedincima, Vicku Andriću, don Niki Bulatu ... pa evo i još uvijek živom Dušku Kečkemetu koji ima još snage sakupljati, pisati i prisjećati

meni je tebe žao, iako je možda to naučen novinarsko-škovacinski stil pitanja, ali stvarno te žalim

Tko je glasao

u laži su kratke noge

3103,
ne određuje mentalitet čoivjeka njegovo rodno mjesto nego njegovo domicilno mjesto. Vi ste jedan obični bakanski primitivac što se tiče osobne komunikacije, jer da ste domicilni Splićanin, kao što je moja malenkost, nikad vam ne bi palo napamet tvrditi kako u Splitu građani jedan drugome daju "ti", kao što je to svojstveno Balkancima. Split je uvijek bio i ostao gospodski grad, a ne balkanska palanka u kakvoj ste vjerojatno odrasli.

Osim toga sve što ste napisali odnosno prepisali iz neke enciklopedije o Splitu začinili ste tvrdnjama koje vas raskrinkavaju kao lažnog Splićanina. Rimski car koji je ustanovio Split nije bio Valerije nego Dioklecijan, čak ste i tu najvažniju povjesnu odrednicu Splita pogriješili, što se ne bi moglo dogoditi pravom Splićaninu. Isto tako svaki Splićanin koji drži do sebe zna da ne postoji "don Niko Bulat". Postoji arheolog don Frane Bulić, i hrvatski gradonačelnik Splita u doba jakog autonomaštva Gajo Bulat.
E moj 3103, u laži su kratke noge. Pored svega i u ovome ste se predstavili kao bijedan glupan.

Tko je glasao

ekipa „sluganvanse“ slini

nemoš danas spomenit da je monumentalna totalni kič uradak i za secesiju, i da je Bajamonti tu utira pute nezakonitoj gradnji i pranju love – a ona nije bila spomenik autonomašima nego spomenik dovedenoj vodi koju su dugo godina prije autonomaša svojim teškim radom dovodile generacije splićana koje su i davale lovu za njenu gradnju, do zadnjeg škovacina. naravno da je i bajamonti dao pinkicu kad mu je teta dobro udata u mletcima ostavila hrpu love. Bajamonti nije uspio (htio po zadatku) naučiti Hrvatski
zanimljiva su ova „svježija“ nastojanja - Hrvatska nikako nije na Balkanu, Balkan je negdje drugdje, Hrvatska je dio apeninskog poluotoka ili središnje evrope – taj sluganski mentalitet nije bio jasan ni ekipi oko Natka Nodila ...

Tko je glasao

i Getani su ljudi :)

Ja ću samo getanski dobaciti kako je puno ime osobe koju kolokvijalno zovemo "Dioklecijen" sljedeće:

- Gaj Aurelije Valerije Dioklecijan

p.s Osoba koja se javno kandidirala (pa povukla) za glavnog ravnatelja HRT-a ne bi trebala imati nikakvih problema s (ne)priznavanjem neke svjedodžbe ili uvjerenja i slično. Ili misliš da su građani tu da demokratski plaćaju pretplatu, ali ne i da demokratski propituju stručnu spremu osobe koju će plaćati?

Tko je glasao

lažnjak iz Geta

zaphod,
vi ste već dovoljno deklarirali kao jugobalkanac, a sa splitskim Getom imate veze kao i s Jupiterom. Nijedan Getani ne bi reka da je Dioklecijan Valerije.
Ali kad nema argumenata onda se opet hvatate moje biografije, a kukavički krijete vašu da vas raskrinkam kao najobičniju jugokomunjaru.

Tko je glasao

što priliči Jupiteru...

... ne jidite se škor Krsnik i ne pizdekajte bezveze... Narodni trg, spada li to u Geto ili brojimo tek od Željeznih vrata? Svaki klasično obrazovan Getanin bi prepoznao da vas sugovornik zaebava s ovim Valerije, a vi - eto - nasjeli.

Ajte rake govnare lovit s ovim vašim stilom izražavanja.

Tko je glasao

lažni Splićanin

zaphod,
kad je u pitanju splitski žargon bolje vam je da držita zatvorena usta. ne reče se "pizdekajte" ego "pizdite", ne reče se "Geto", nego "Get". S vama falšim Splićaninon ne želim više tratiti vrime.

Tko je glasao

splićaninon? :) ideš :))

Zato jer sam fin, inače bi napisao ča pizdiš kad nisi iz Splita...

inače:
tko, što - Get, ali mi se za konstrukciju "spada u..." pravilnije činilo - Geto... ne spada u Get mi zvuči neljupko. No, ne sumnjam da si i u tome potkovaniji.

p.s. Jel lakše živjeti kada svakog sugovornika nazoveš jugokomunjarom, jugobalkancem i slično? Ono - jesi onda ponosan na sebe, svoj stil, svoj rječnik, što?

Tko je glasao
Tko je glasao

lažni splićanin

3103,
da ste splisko dite ne biste rekli "fetili" nego "fetivi". Ali kako ste Balkanac, a Split, jer je na moru, nikad nije bio Balkan u vašem smislu riječi, onda se može lagati baš onako kako je Srbima kao lažovima pisao njihov Dobrica Ćosić. Ajde, nastavite sa svojim "fetilim" glupostima.

Tko je glasao

jedino ksenofobiju si uspio savladati na beogradskom fakultetu

grad se počinje razlikovati od sela u trenutku kad postane otvoren za trgovinu
moja obitelj je doselila u Split, kao i mnoge druge otočke i vlaške - eto mi sa balkana došli mu na obalu
uspjeli savladati povijest
i zanimljivost je da smo otišli studirati u Zagreb
u Beograd su išli studirati ili neuspjeli gimnazijalci ili Srbi nacionalisti kako ti voliš reč četnici ili udba-sudba-namještenje u paketu - eto pa biraj

Tko je glasao

možda na pravnom fakultetu nisu znali za Ustav od 07.04.1963.

sreća je da Vjeko bar zna koji je fakultet završio. Blondi ne zna
https://www.youtube.com/watch?v=LVspcRd0aZI

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci