Tagovi

EU jelovnik

ZERP NA FINSKI NAČIN
28.12.2007. HELSINKI - Finski premijer Matti Vanhanen pozvao je dužnosnike baltičkih zemalja na veći angažman oko ekološke zaštite Baltičkog mora. U zajedničkom pismu povodom Nove godine Vanhanen i predsjednica Finske, Tarja Halonen, istaknuli su kako je u interesu svih baltičkih zemalja snažnija zaštita mora te se zajednički moraju boriti protiv ekoloških prijetnji. Finska i sve baltičke zemlje proglasile su isključivi gospodarski pojas.(Hina)

ZERP NA HRVATSKI NAČIN
30.12.2007. BRUXELLES, - Europski povjerenik za proširenje Olli Rehn izrazio je u nedjelju uvjerenje da Hrvatska neće primjenjivati nijedan aspekt Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa za zemlje članice EU-a, te pozvao da se taj problem riješi čim bude formirana nova vlada kako bi se izbjegle negativne posljedice na pristupne pregovore. ( Poslovni dnevnik)

I sada neizbježna pitanja:
Zašto se Finci mogu pozvati na strožu zaštitu svog mora, a mi ne možemo?
Hoće li Premijer Sanader na prvoj mogućoj sjednici Sabora zbog pritisaka iz EU ukinuti ZERP ili će ostati ova situacija piškiću-kakiću?
Da otvorimo kladionicu?

Tagovi

Komentari

Hoće li Premijer Sanader na

Hoće li Premijer Sanader na prvoj mogućoj sjednici Sabora zbog pritisaka iz EU ukinuti ZERP ili će ostati ova situacija piškiću-kakiću?

Kako ćemo znati da se primjenjuje? Daleko je to od očiju javnosti. Zalijetanja Talijanskih ribara u teritorijalne vode su redovita pojava pa i u tom slučaju gdje su nam prava neosporna jer se radi o državnom teritoriju ne primjećujem u posljednje vrijeme da ima vijesti u novinama o uhvaćenoj Talijanskoj ribarici (izuzev ovog posljednjeg slučaja kojeg se može drugačije tumačiti). U posljednje vrijeme se nadzor granice obavlja i helikopterom. Navodno da Talijani znaju čak i zapucati sa svojih ribarica. Ima li netko saznanja o ovome jer ja ne mogu vjerovati da je to moguće?

Tko je glasao

O takvom jednom pucanju su i

O takvom jednom pucanju su i mediji večl izvještavali i to prije par godina.

Tko je glasao

Vesna, preuzimate:

Vesna,

preuzimate: "28.12.2007. HELSINKI - Finski premijer Matti Vanhanen pozvao je dužnosnike baltičkih zemalja na veći angažman oko ekološke zaštite Baltičkog mora. U zajedničkom pismu povodom Nove godine Vanhanen i predsjednica Finske, Tarja Halonen, istaknuli su kako je u interesu svih baltičkih zemalja snažnija zaštita mora te se zajednički moraju boriti protiv ekoloških prijetnji. Finska i sve baltičke zemlje proglasile su isključivi gospodarski pojas."

==> Ovdje je naglašeno, da se moraju 'zajednički boriti'. To verovatno znači, da su sve baltičke države zajedno, posle dogovora, proglasile svoje pojase. Kažem verovatno, jer ne znam, da li je to stvarno tako bilo. Ali mislim, da je. Sjevernjaci ipak rade stvari na drugi način.;)))

Ako me sječanje ne vara, na Jadranu je bilo drukčije. Koliko se sječam, ZERP je 2003. prva proglasila Hrvatska, na što su skoknule Italija i Slovenija, te dobile od Hrvatske političku garanciju, da se ZERP neće primjenjivati na zemlje EU, što je i temelj za početak pregovora o punopravnom članstvu Hrvatske u EU. Znači - neproglašenje je dio cjene ulaznice. Za dobru mjeru, obe su države i same proglasile svoje pojase.;))

Saradnje, dogovora prije proglašenja očito nije bilo. Ali sve mi se čini, da se ovakvim postupcima oduzelo mogućnost za skori dogovor i u bliskoj budućnosti. Sad će naime i slovenska i italijanska Vlada prvo morati primiriti svoje javnosti, a to znaći, da će sklonost nekom kompromisu biti manja. Gledajući juče slovensku emisiju "Trenja", još sam više uvjeren u to.

Pozdrav iz Ljubljane.

Tko je glasao

To verovatno znači, da su

To verovatno znači, da su sve baltičke države zajedno, posle dogovora, proglasile svoje pojase.
To je ono što zapravo i ne mora biti. Po UNu se to može proglasiti jednostrano.
Članice EU će po naravi to raditi dogovorno ali između sebe (ne nužno sa ne-članicama).

PS I Rusija je baltička zemlja te je u tom moru država sa "nepovoljnim geografskim položajem", ili ?

Tko je glasao

Pa nisam nigdje ni tvrdio,

Pa nisam nigdje ni tvrdio, da to mora biti dogovorno.;))

Ali, kako rekoste sami - u naravi i duhu EU je, da se to radi dogovorno.

Ako nekog zanima, Janša upravo počinje konferenciju za medije na temu ZERP - a: http://www.kpv.gov.si/si/prenos_v_zivo/

Pozdrav iz Ljubljane.

Tko je glasao

Ali, kako rekoste sami - u

Ali, kako rekoste sami - u naravi i duhu EU je, da se to radi dogovorno.
Ali ne i nužno.

Može jedno pitanje tebi kao Slovencu?
Zašto bi nekome smetalo proglašenje i provedba ZERP-a?
ZERP-zaštićeni ekološko-ribolovni pojas.
Želim pitati što netko ima protiv zaštite?

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Silverci, za EU, to je

Silverci,

za EU, to je fakat. Nužno. Raspala bi se ta asociacija odavno, da ne temelji na toleranciji, uvažavanju interesa drugog i traženja kompromisa.

Ne smeta meni ZERP, ali je proglašen i uveden protivno EU - duhu i protiv političkih obaveza, koje je Hrvatska dala EU - u, u cilju dobijanja zelenog svetla za poćetak pregovora o punopravnom čalnstvu. Mogla je hrvatska Vlada tada da pregovora dalje i traži neki drukčiji kompromis. Ali nije, nego je dala obećanje. Sad, kada joj EU kaže, da treba stajati iza svojih rijeći, ispada, da je đavo EU, a ne pogaženo političko obećanje države kandidatkinje.

Pozdrav iz Ljubljane.

Tko je glasao

Pa i nama je Sanader davao

Pa i nama je Sanader davao razna obećanja. Nije ih ispunio, a evo ga mi opet izabrali.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Silverci, pa šta da kažem?

Silverci,

pa šta da kažem? Moja sućut?;)))

Biću malo zločest: Možda mu je pobjeda na izborima i kazna?;)))

Pozdrav iz Ljubljane.

Tko je glasao

Biću malo zločest: Možda

Biću malo zločest: Možda mu je pobjeda na izborima i kazna?;)))

Ova ti je prava!

ragusa

Tko je glasao

impresivna je situacija u

impresivna je situacija u koju se hrvatska dovela da je zbog jednog potpisa došla u poziciju da se ona mora dogovoriti sa susjedima oko gospodarskog pojasa dok italija i slovenija to ne moraju?

također, uz svo dužno poštovanje sloveniji, gdje ste vi uspjeli strpati svoj gospodarski pojas?

Tko je glasao

Ovo je pitanje osobno, ali

Ovo je pitanje osobno, ali kontekst je zanimljiv pa se nadam da se neće nitko ljutiti što ću komentirati mrakovo pitanje.
Slovenci su svoj gospodarski pojas strpali u teritorijalne vode. Drugim riječima osnovna svrha mu nije to da bude pojas nego da otvori još jedno pitanje nesuglasja i zauzimanja što povoljnijih pregovaračkih pozicija pri rješavanju ostalih pitanja oko granice. Konflikt između Slovenije i Hrvatske je potpuno deplasirana stvar. Osim toga ZERP ni na koji način ne prejudicira granice jer će vrijediti do granica kakve budu a ne kakve su sada (ako eventualno dođe do koje promjene).

Tko je glasao

Mrače, "impresivna je

Mrače,

"impresivna je situacija u koju se hrvatska dovela da je zbog jednog potpisa došla u poziciju da se ona mora dogovoriti sa susjedima oko gospodarskog pojasa dok italija i slovenija to ne moraju?"

==> O tome i govorim kroz sve moje komentare po pitanju ZERP - a. Hrvatska se sama dovela u situaciju u kojoj je, u trenu kada je obečala, da ZERP neće važiti za države članice. A u EU važi ono: 'Pacta sunt servanda', pogotovo, ako netko već je unutra, a drugi tek kuca na vrata.

"također, uz svo dužno poštovanje sloveniji, gdje ste vi uspjeli strpati svoj gospodarski pojas?"

==> Evo priznajem, pojma nemam. Nisam pravnik. Ali je logika verovatno bila ista kao što je sada sa početkom važenja ZERP - a: 'Ajmo mi to napravit, pa ćemo poslije vidjet šta će bit.;)))

Pozdrav iz Ljubljane.

Tko je glasao

A u EU važi ono: 'Pacta

A u EU važi ono: 'Pacta sunt servanda'
Ovo je središnje pitanje.

Male zemlje imaju male šanse u odnosu sa velikima pa koriste ono što mogu. U vezi ovih pitanja su UN prava iznad EU pa male baltičke zemlje (a i Danska i Slovenija ...) koriste šta mogu. Evo kako je mali Island igrao veliku ulogu oko malih zemalja (baltičkih, Hrvatske, za sebe ...) - islandski političar - razno.

U vezi Jadrana Hrvatska globalno stoji bolje od Slovenije i slovenska politika griješi kad se čvrsto drži Italije. Bez obzira kako se stvar bude razvijala, Italija (i Slovenija) neće moći raditi bilo šta po ZERP-u i Jadranu a da Hrvatska koja ima ista prava nema nikakva prava niti po ZERP-u. Jadran nije logika hvatanja za jedan potpis, pa ni potpis u vezi sporazuma Drnovšek-Račan. Hrvatska obala je razvedena i sa puno otoka, tu bez kakvog takvog sporazuma sa Hrvatskom ne može funkcionirati ništa, jednako kao što bez Danske ostatak EU i Rusija ne mogu kontrolirati Baltik.

Ovdje sada na Jadranu je specifično luda situacija ali sa težištem na EU i Sloveniji koja predsjeda - po ZERP-u bi EU imala sva prava, talijanski ribari rade šta hoće, a RH nikakva dok EU ne odluči drukčije, iako su UN prava iznad EU. Veći dio problema je na EU i Sloveniji i Italiji.

Nakon incidenta kada je talijanski predsjednik Napolitano talijanskim fašistima održao govor kojim je de facto rehabilitirao fašizam a za sve probleme optužio hrvatske partizane, u Hrvatskoj se je homogenizirao vanjskopolitički pristup prema Italiji. Raspoloženje u RH je praktički potpuno za ZERP i vlast će imati velike probleme ako pristane na diktat Italije, kojeg podržava i slovenska i EU vanjska politika. U tome hrvatska javnost ima podršku određenih snaga iz EU, pa i iz Slovenije.

Zaključak - EU ne poštiva UN pravila, u bitnom se ne drži 'Pacta sunt servanda'.

Tko je glasao

Gospodine ap, mislim, da se

Gospodine ap,

mislim, da se razumijemo i slažemo oko toga, da su Hrvatska i Slovenija prirodnije saveznice nego bilo koja od kombinacije Slovenije ili Hrvatske sa Italijom, međutim (e sad poćinju problemi, znalo se nekad reći u SFRJ;))) slovenska Vlada ima, kako kaže Janša, problem sa hrvatskom (ne)kredibilnošću.

Poslušajte i sami uvodni dio današnje konferencije za medije Janeza Janše: http://arhiv.mm.gov.si/kpv/080104_pv_nk.mp3

Ako link ne radi, (file je veliki!) probajte odabrati koju od mogućnosti ispod slike JJ na: http://www.kpv.gov.si/index.php?id=230&tx_ttnews[tt_news]=2437&tx_ttnews[backPid]=

(BTW: Ovaj uvodni dio daje sjajnu predstavu zvaničnih slovenskih pogleda na velik dio problema između Hrvatske i Slovenije).

Slažem se s vama, da Hrvatska ima puno pravo da proglasi ZERP, ali isto tako treba znati, da je Hrvatska sama zamolila, da se pridruži EU. A to znači, da će morati da odradi sve, što se traži u Acquis - u, a uvijek se za svaku kandidatkinju - htjeli mi to ili ne - nađe i koji dodatan zahtjev.

Pozdrav iz Ljubljane.

Tko je glasao

Samo da se ne zaboravi...na

Samo da se ne zaboravi...na kraju će o ulasku u EU glasati hrvatski građani

Tko je glasao

Naravno da hoće. To je,

Naravno da hoće. To je, koliko znam, zahtjev EU.

A procedura nalaže, da pristup ratificira i svaki od parlamenata država članica.

Pozdrav iz Ljubljane.

Tko je glasao

S Hrvatskom bi se moglo lako

S Hrvatskom bi se moglo lako desiti obrnuto, da jednog dana kada je zemlje EU budu htjele primiti većina građana RH bude protiv ulaska - cca 35 % iz općenitih uvjerenja a cca 25 % iz raznih taktičkih razloga.

EU interesi i biznisi (banke, osiguranja, tvrtke, kapital ...) su u RH veće sada prodrli više nego u mnogim zemljama u EU i to napreduje dalje. RH ima specifičnu kompliciranu granicu i stvarne odnose sa BiH da je jako teško ili nemoguće formirati "sanitarni kordon" EU prema BiH i bez BiH, a BiH je zadnja rupaa na svirali EU bavljenjem Balkanom koji nestaje.

Možda je to i glavna shema EU, izvjesno specifično područje, radi znatnih potreba pranja novca i sređivanja poslova sa drugim područjima.

Tko je glasao

Slovenci su se malo

Slovenci su se malo zaigrali....smješni su
Kao što svako domćinstvo treba veš mašinu tako i svaki veliki kapital treba veš mašinu

Tko je glasao

Međutim, odmah po

Međutim, odmah po usvajanju rečenog ZERP-a 3. 10. 2003. bivša koalicijska vlada odgodila je primjenu ZERP-a u cijelosti na godinu dana. Zanimljivo je citirati argumente Račanove vlade protiv proglašenja gospodarskog pojasa: "Jednostrano proglašenje gospodarskog pojasa moglo bi narušiti percepciju RH kao pouzdanog partnera međunarodne zajednice i čimbenika stabilnosti u ovom dijelu
Pitam se ko je kriv za ovu zavrzlamu?
Kad pročitam ove riječi napisane od Tonći Tadića, mislim da znam.
Kak misliju drugi o tome?

Tko je glasao

Pa možda zato jer je Finska

Pa možda zato jer je Finska i većina baltičkih zemalja već u EU a mi nismo. Mi ga možemo proglasiti ali uz cijenu kasnijeg ulaska u EU. Pa i sami znate koliko je "ulazak" Sanaderu važan ;-)

Mislim i kako nije važna situacija piškiću-kakiću, kad smo do grla u g. A možda mu je zapravo drag taj, kako je to lijepo DCroat opisao, "pregovarački položaj".

Tko je glasao

Finci misle na

Finci misle na opće(zaštita okoliša) i narodno dobro(zaštita vlastitih resursa). Naši političari ne misle. A osim toga more ne mogu prodavati kao INA-u ili T-HT. Mogu ga jedino prepustiti strancima. Pa će i tako biti za njih ali ne za nas neke koristi.

Tko je glasao

Dakle ako Sabor ukine ZERP

Dakle ako Sabor ukine ZERP ja se selim iz Hrvatske i mijenjam državljanstvo, ime i prezime

Tko je glasao

Dok bude Sanader na vlasti

Dok bude Sanader na vlasti nema ZERP-a.Kad izgubi vlast(ako je ikad izgubi uz ovakav izborni sustav) odmah će biti puno splitskih riva za ZERP.
što se tiče Tita i Tuđmana eto da im se nađe još nešto zajedničko ni jedan se nije odrekao suvereniteta(Tito je čak vratio Zadar matici zemlji)što će siguran sam Sanader učiniti s ZERPOM.
Tražimo dvojno državljanstvo s Italijom pa onda neće biti problema.Ili još bolje budimo talijanska dijaspora, a slovenska nacionalna manjina pa će nam biti kao i s izbrisanima.

Tko je glasao

mijenjam državljanstvo, ime

mijenjam državljanstvo, ime i prezime
Znači kada se uskoro (vjerojatno poslije prve sjednice Sabora) ovdje pojavi Franjo Josip znat ćemo da si to ti, TitoTuđmane ... :-)

Tko je glasao

KohlGenscher najvjerovatnije

KohlGenscher najvjerovatnije

Tko je glasao

Nemoj nikada politiku vezati

Nemoj nikada politiku vezati za svoj put:). Svašta je moguće.
Možda ostave ZERP i ne primjenjuju ga kao sad, ali to je izvor potencijalnih problema i priča, a možda opet naprave neku odgodu, dok ne formiraju obalnu stražu, burzu ribe i sl.Tko zna uskoro ćemo vidjeti.

Tko je glasao

Vesna upravo ovakva

Vesna upravo ovakva kurvinska politika kreira moj put
Ja tu porez vise nebudem placal

Tko je glasao

TT, porez se mora plačat

TT,
porez se mora plačat svukud i ljudi stenjeju i u Njemačkoj.
Tvoj potez bi bil kapitulacija od ne pravde.

Tko je glasao

Potpuno razumijem tvoju

Potpuno razumijem tvoju ljutnju, ali tako bi se u afektu mogla isprazniti Hrvatska;)

Tko je glasao

Što je vjerojatno i

Što je vjerojatno i konačni cilj vladajućih. Što više neistomišljenika ode, više istomišljenika ostaje.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci