Tagovi

EU ili ZERP i Zapadni Balkan

Europa kojoj težimo i po cijenu ZERP-a po nalazima EK izgleda tako. Svjedoci smo još nedavnog zaklinjanja u ZERP u izbornoj kampanji gdje su mnogi čelnici upravo pitanje ZERP-a postavili kao prioritet kod sastavljanja nove Vlade. Danas, tek par mjeseci nakon izbora spremni su pogaziti izborna obećanja. Da li su trenutne najave novca iz pretpristupnih fondova jedini razlog zašto se leti u EU glavom bez obzira kada s druge strane država niti ne zna s čime raspolaže i koliki joj je miraz?
A onda kada pročitamo ideju o Zapadnom Balkanu pitam se koja je prava uloga Vesne Pusić i koliko je stvaran utjecaj predsjednika Mesića.
Nekoliko važnih i presudnih pitanja drage nam države minoriziraju se, mediji prate tek koliko im urednici dozvoljavaju, kritike nema od nikuda.
Najnovija situacija oko Kosova i RS navodi da bi, kao što kaže Vesna u svom dnevniku, mudra politika trebala mudro i postupiti. Imamo priliku koju ne znamo dugoročno iskoristiti. Na kraju, zašto ne i Zapadni balkan ako ćemo time umanjiti siromaštvo hrvata?

Komentari

Kao i uvijek - iz slabosti

Kao i uvijek - iz slabosti snaga. Nakon dugog i iscrpljujućeg defetizma i impresivnih igri, hrvatske udružene snage su napravile obrat - sama pojava Vesne Pusić i smrt Drnovška su bile kapi koja su prelile i onako napunjene čaše, Slovenija osamljena i posramljena a sve snage, opcije i zemlje EU jednoglasne u parlamentu. Sigurno slijedi dalje po Blaknu koji nestaje, kada je takvu lekciju dobio najjači balkanski gard, slovenski pod Rupelom i šminkerima Pahorom i Kacinom, možete zamisliti kakav se pristup može očekivati dalje - EU naprosto nema više ni grama snage za visoki balkanski ex SFRJ stil, nikada nisu ni imali a sada je već dosta, zima je.

Kao što vidimo, iskusni i preiskusni hrvatski igrači, od Mačeka preko Tita, Tuđmana, Mesića zajedno sa Gadafijem, Račana sa partnerima Budišom i Sanaderom te prevaga Vesna Pusić su prijatelje s druge strane Sutle priveli stolu. Svatko je driblao na svoj način.

Za deset evo malo retro stila s aromom iskustva u takvimm sintezama- Ingra pokreće biznis projekt Kumrovec SK Tito, Tuđman Trgovišće, Stepinac i ostalo - retro stil, retro firma, retro zarade, više nego retro.

Tko je glasao

evo o tome danas i Plevnik

evo o tome danas i Plevnik ...

Tko je glasao

1. Predsjednik Josip

1. Predsjednik Josip Friščić istaknuo je povijesnu ulogu HSS-a u očuvanju nacionalnih interesa jer bez HSS-a ne bi bila donesena saborska odluka 2003. godine, niti bi se o ZERP-u vodila rasprava 2006., a koja je rezultirala odlukom Sabora o njegovoj punoj primjeni. Friščić je naglasio da se vrijednost godišnjeg izlova ribe u ZERP-u procjenjuje na oko 300 milijuna eura te da se nitko u Hrvatskoj nema pravo odreći tog prihoda. Upozorio je Vladu kako je njezina obveza provoditi odluke Sabora, te istakao kako su neprihvatljive izjave dužnosnika iz vladajuće stranke da Vlada želi provesti odluke Sabore ali da o tome pregovara sa susjedima.
(http://www.koalicija.eu/vijesti.php?id=2)
EU ili ZERP?
2. To je posao koji moramo napraviti, rekao je Sanader naglasivši kako bi bilo nelogično da se jednu zemlju sankcionira zbog primjene UN-ove Konvencije o pravu mora.
Prijedlog koji se sve češće spominje, a to je da Hrvatska odustane od ribolovne komponente, a nastavi primjenjivati ekološku komponentu ZERP-a, Sanader je komentirao kazavši kako je prihvatljivo sve što vodi k rješenju, tako da Hrvatska, ako je to moguće, zadrži ono na što ima pravo po Konvenciji o pravu mora.
(http://www.nacional.hr/articles/view/43160/)

3. Predsjednik SDP-a Zoran Milanović izjavio je kako je za njegovu stranku ulazak Hrvatske u EU prioritet, odgovorivši time na novinarski upit kako SDP gleda na nagađanja da će Hrvatska po pitanju ZERP-a morati učiniti ustupke kako ne bi bio ugrožen njezin put u EU.
(http://www.net.hr/vijesti/page/2008/02/27/0282006.html)

Oprostite, ali ja ovo ne razumijem:)

Tko je glasao

Nema se što razumjeti izvan

Nema se što razumjeti izvan onoga što se razumije odavno. Hrvatski je Sabor donio odluku da se ZERP neće primijenjivati na članice EU sve dok se ne postigne sporazum o ribarstvu. Da se Slovenija i Italija ne bi morali oslanjati samo na Narodne novine, Sanader je poslao Hidajeta da s njima usuglasi što još treba i dodatno im zajamči da ovaj put mislimo ozbiljno s tim i oko toga pa je tada (još 2004.god.) nastao čuveni "usuglašeni zapisnik".

Za unutrašnje potrebe i napose predizbornu kampanju su neki, zna se koji, malo bildali i dobili upalu mišića koja ih drži do sada. Sad bi radije da nisu vježbali iliti junačili se tamo gdje nisu smjeli. Iziritirali su EU koja je rekla dosta s tim, sad ima da se držite onoga što ste sami odlučili i dodatno zajamčili susjedima ili vas držimo na ledu do sudnjeg dana.

Sad je bilderima malo nezgodno reći da su nam lagali cca par godina i reći nam istinu.

Joža bi povijesnu rolu, Zoki to zna samo hoće da se Sanader malo znoji a Sanader, on još uvijek ne zna bi li p... ili k..., odnosno zna što bi samo ne zna kako. I za jedno i za drugo se moraju skinuti gaće (kao u EU). Pa može valjda jednom i kod kuće. Za viši cilj.

B-52

Tko je glasao

Ukratko. Ako nam je ZERP

Ukratko. Ako nam je ZERP zajamcen po svim medjunarodnim zakonima i obicajima i ako ZERP nije nigdje sporan osim u Hrvatsko, tada je bilo kakvo inzistiranja da se ne isfura ZERP direktni udar na hrvatski suverenitet.

Kako je hrvatski suverenitet ipak ispred bilo kakvih integracija (a sta ce nam integracija i kakva je to uopce integracija ako smo u startu izgubili suverenost?), cini mi se da ovdje ipak nije pitanje EU ili Balkan. Vec napredak ili unistenje Hrvatske.

I naravno, Hrvatka bi trebala isfurati gospodarski pojas kao protumjeru na negaciju temeljnog drzavnog prava. Pa nek se onda karte ponovo promijesaju.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

Kak bi se to moglo

Kak bi se to moglo shvatit?
Si ti zagovornik nekakva nove federacije?

Tko je glasao

Nisam ja zagovornik

Nisam ja zagovornik federacije, nego želim čuti od drugih što misle o hrvatskoj bijedi, dali nam je EU jedino riješenje ili smo možda geopolitičkim položajem predodređeni da ekonomski ojačamo predvodimo regiju prema EU?

Tko je glasao

Konkretno i kad bi bilo u

Konkretno i kad bi bilo u interesu EU da Hrvatska predvodi regiju u njezinu zajednicu, onda nek to i veli.
Meni se više čini da nam mečeju okove s utegom na noge i to na pokvareni način, samo da građani ne primjetiju.
Sve drugo je iluzija i mazanje očiju.

Tko je glasao
Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci