Tagovi

EU - Evropa - Izrael, Palestina, Hrvatska i - Piculin promašaj (2)

(nastavak)
Nije mi poznato koliko hrvatski eu - parlamentarci čitaju hrvatske novine, ali po svemu sudeći, malo, naročito bi se to moglo reći za Tonina Piculu (SDP) koji bi, i nakon rezolucije EU parlamenta koji je usvojio za pristalice priznanja Palestine zaista mlaku rezoluciju, otvarao širu raspravu u Hrvatskoj, o vanjskoj politici Hrvatske, posebno o tzv. palestinskom pitanju. I to u vrijeme kada premijer Zoran Milanović izostaje sa summita u Beogradu gdje se Kina predstavila kao itekako zainteresirana za plasiranje investicija u jugoistočnu Evropu (spominje se 10 milijardi dolara iako bi moglo biti i više, ovisno o projektima koji se ponude) i kada je Vesna Pusić sve je očitije, digla ruke od profiliranja koliko - toliko učinkovite vanjske politike Hrvatske, ali i unošenja reda u Ministarstvo vanjskih poslova i u hrvatsku diplomaciju koja niti je imala niti ima dovoljno sposobnih stručnih ljudi. Po mom skromnom mišljenju fokusirala se previše na EU, Bruxelles i Strasburg, sa vrlo skromnim učincima, zanemarujući ostale regije svijeta, pa i neke ekonomski i politički respektabilne države (Kinu, Indiju, Japan, Brazil, Kanadu, Australiju...). Kada bi se radila anketa javnost bi pokazala da naši veleposlanicu u tim državama jedva da su poznati, niti se zna njihov učinak u povezivanju tih ekonomija i našeg posrnulog gospodarstva.
ŠTO RADE DRUGI?
Premijer Srbije Aleksandar Vučić bio je prije nekoliko tjedana gost Izraela i premijera Benjamina Netanyahua, koji je pozdravljajući Vučića govorio o vjekovnom prijateljstvu židovskog naroda i Srba, još od rimske republike, sa tezom koju mu je u govor, moguće je, „uvalio“ netko od srpskih lobista u Izraelu!? Kako bilo, Vučić je dočekan biranim riječima, Izrael je jedan od većih i značajnijih investitora u Srbiju i njeno gospodarstvo… Nije slučajno da je ove godine u Banja Luci, u Republici Srpskoj otvoren vrijedan Jevrejski centar, dok Praška 7 u Zagrebu zjapi i dalje prazna itd.
Iako je u EU parlamentu pripremljena oštrija varijanta rezolucije od nje se odustalo jer je očite su procjene da nikakve rezolucije neće natjerati Izrael na pregovore i da se oštra rezolucija može Evropi vratiti kao bumerang. Uz to, kada je riječ o domaćim (ne)prilikama nije isključeno da bi forsiranje neke rasprave i uključivanje Sabora u nju pogoršalo ionako zahlađene odnose Izraela i Hrvatske i naštetilo bilateralnim odnosima. Diplomatski odnosi mukotrpno su se razvijali, izraelsko veleposlanstvo u Hrvatskoj promoviralo ih je, posebno intenzivnom kulturnom suradnjom.
Nije sporno da kao relativno nezavisna država, Hrvatska treba imati svoju samostalnu politiku i promisliti što će učiniti i kako će se postaviti prema tzv. palestinskom pitanju imajući dva rezona pred očima – prvo, Brozova politika prema Izraelu ipak je stvar prošlosti i drugo, razum i logika trebaju prevladati, a ne emocije ili neke druge stvari (interesi u arapskim i muslimanskim zemljama) koje bi mogle utjecati na tu neželjenu situaciju u odnosima s Izraelom koji je voljan surađivati sa Hrvatskom ne samo u kulturi, već i u osjetljivom području kao što je sigurnost i obrana Hrvatske. Da se sada ne razglaba o velikim obećanjima dr.Ive Josipovića u izraelskom Knessetu vezano za povrat imovine židovskoj zajednici Hrvatske i nasljednicima, u Hrvatskoj, ali i u Izraelu i drugdje u svijetu, a da se nije daleko odmaklo u rješavanju tih pitanja koja se neriješena, povlače zamalo 70 godina!?
I O PALESTINI, ALI I O ISKORIŠTENOSTI EVROPSKIH FONDOVA
Tonino Picula još prije nekoliko dana ovako je ocijenio stanje duhova i EU parlamentu: „Međutim, čini mi se da u ovom trenutku preteže mišljenje da se prizna neovisna Palestina”, i – promašio! Nije jedini – cijeli tzv. lijevi blok uključujući evropske zelene zdušno je lobirao za palestinsku stvar, zanimljivo Piculine stavove prigrlili su i mediji u susjednoj Bosni i Hercegovini kao i mantru o lošoj percepciji Izraela u međunarodnoj javnosti nakon „rata u Gazi“. Međutim, taj isti Picula relativno malo govori o hrvatskoj učinkovitosti u korištenju evropskih fondova, niti potiče raspravu u Saboru i u javnosti o projektima koji su ponuđeni Junckerovoj Komisiji, a koji se ocjenjuju tek projektima u fazi planiranja, ili pak, o činjenici da hrvatski građani u svakodnevnom životu nisu osjetili toliko bučno najavljivane prednosti ulaskom u Evropsku zajednicu!
Razumljivo, Tonino Picula i još neki hrvatski eu - parlamentarci, imaju pravo zastupati stavove i mišljenja koje zastupaju o Palestini, ali bi ipak trebalo znati kako nastaju države i koji su uvjeti i okolnosti te realne mogućnosti da zaživi država čiji glavni politički protagonisti – El Fatah i posebno Hamas, koji nisu voljni demilitarizirati pojas Gaze i koji demonstriraju i danas silu i ne kriju svoje programske dokumente u kojima stoji i dalje - borba do konačne pobjede nad cionistima. To znači i bukvalno poticati nerede izvan pojasa Gaze, sve do Jeruzalema, u kojem živi radi oko 270 000 Palestinaca, a u kojem se ubijaju rabini i vjernici na mjestu gdje bi trebali biti najsigurniji – u sinagogi! Posebna je pak tema kako je prije kratkog vremena jedan dnevni list sastavio naslov informaciji o krvoproliću u jeruzalemskoj sinagogi DVA ROĐAKA (podvukao Lj.R.W.) ubijala...
USA i državni tajnik John Kerry nisu uspjeli natjerati izraelsku vladu na ustupke pa je uistinu mala vjerojatnost da bi to uspjela i oštra rezolucija EU parlamenta. Valja poznavati mentalitet Izraelaca, pa i činjenicu da Izraelom i njegovom vanjskom politikom dominiraju "djeca Holokausta", koja naravno nisu danas djeca, ali koja znaju, pored ostalog, da će se u siječnju 2015. obilježiti 70 godina od Oslobođenja Auschwitza, koji se ipak dogodio u Evropi, i koja nisu sigurna da bi stara i umorna gospođa Evropa zaštitila Jeruzalem u slučaju životne opasnosti po državu koju su gradili i - preživjeli logoraši Auschwitza.
AUSCHWITZ - 70 GODINA POSLIJE
Žao mi je što ovom analitičkom članku u dva dijela moram dodati i činjenicu koja govori i o sadašnjoj vladi Zorana Milanovića i njenim nekim ministarstvima i dramatičnoj besparici - kao mala Židovska općina Virovitica JEDINA smo Židovska općina, od deset u RH, koja nije dobila iz proračuna ni kunu za rad i djelovanje u 2014., prezentirali smo na adrese šest-sedam institucija u Hrvatskoj program obilježavanja 70 godina od Oslobođenja Auschwitza, ("Auschwitz, 70 godina poslije"), jedva smo od nekih dobili nemušte odgovore, da o konkretnoj financijskoj pomoći ne zborimo. A Auschwitz nije samo židovska tema (iako se rado o edukaciji o Holokaustu) - Auschwitz je ZLO,TRAGEDIJA koja i danas dotiče mnoge narode, i civilizacijsko je i kulturno pitanje par exellans.
I zato zaista je nerazumljivo zašto Picula i društvo trče pred rudo (Auschwitz je samo disgresija, nekima nezgodna disgresija!): ovakvu situaciju sa priznanjem Palestine može se primijeniti u Talmudu zapisana mudra izreka: „Ne budi glava lavovima, niti rep lisicama!
Ali, to bi za Tonina Piculu, i još neke, značilo manje čitati mišljenja i stavove iz sedamdesetih prošlog stoljeća, iz vremena nesvrstavanja, i mišljenja lijevo-zelenog bloka evropskih stranaka, a više voditi računa o hrvatskim nacionalnim interesima u turbulentnom svijetu, pa i o bilateralnim odnosima Hrvatska – Izrael!
( 21. 12. 2014.)

Komentari

Picula

Donje dupliranje je krivnja servera.

Nego htio sam pitati korisnike znadu li zašto Piculu zovu Pinochio, iako nema dugačak nos.

Tko je glasao

Još jedna napomena

Mislim da se varate barba Ljubo.

Ovdje se nikome ne dopadaju jednostavna i efikasna rješenja, jer onemogućuju nastavak beskonačne diskusije.

Tko je glasao

Napomena

Recite Bigulici da mi je greškom dala minus i da to što prije popravi, da ne bi ostali mislili da je, ne dao Bog, bedasta.

Tko je glasao

@petarbosni4

Bigulica? Ne znam tko može na nju utjecati? Evo, dao sam ti plus, i neutralizirao njen minus! (iako tvoj prijedlog nije realan: Izrael ima inicijativu od svog osnutka, ali Arapi, sada Palestinci, ne trzaju..!)
Oslo sporazumi bili su dobra podloga za nastavak mirovnog procesa, ali ništa od njih!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Neki starci postanu mudraci, a neki jednostavno - stari prdonje

Vas dvojica spadate u potonje.

A sad, nakon pozdravnog uvoda, nastavit ću u blagdanskom ugođaju te poželjeti da napokon i ovih 30% preostalih zemalja koje nerijetko krasi žešći antisemitizam napokon priznaju Palestinu i time pokažu poštovanje i prema državi Izrael, koja bi time prestala biti zapadni potrčko za izvršavanje prljavih rabota na bliskom istoku.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

@Bigulica

Ovo ćeš OZNAČITI SEKSISTIČKOM IZJAVOM, ALI NE ŽELIM TE OSTAVITI BEZ ODGOVORA odnosno komentar će biti u stilu tvog upisa (STARI PRDONJE!). Za kolegu ne znam, ali i pored zova TV-ea i sučeljavanja, da si blizu, i da si mlađa od 40, pokazao bih ti tko je STARI PRDONJA!!
Izrael, za razliku od zemlje u kojoj živimoi, NIKADA nije bio, i neće biti ničiji potrčko.
Uguglaj malko pa pogledaj koja država je ČETVRTA zrakoplovna vojna sila u svijetu! takva država nema potreba bilo kome biti POTRČKO!
Sretni ti blagdani, uživaj, a kada poželiš sresti me, pod određenim gore spomenutim uvjetima, rado bih se družio s tobom!
CMOK, na neviđeno!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

cionistički prdonja

to ti jesi.
E sad mi napiši koliko kanadera ima Izrael kao :

koja država je ČETVRTA zrakoplovna vojna sila u svijetu! takva država nema potreba bilo kome biti POTRČKO!

Tko je glasao

Barba Ljubo

Šalom, Barba ljubo, hvala vam za plusiranje. Ja sam se samo šalio. Bigulica, ili, kako je od milja zovu: Biguljača, ima pravo misliti što hoće, meni je vrlo simpatična zbog svoje djetinjaste naivnosti.

A što se tiče onoga, moj prijedlog nije bio ozbiljan. Tj. ne mislim ja da bi i danas itko normalan išao tim putem rješavati Izraelsko-Palestinski problem.

Svima bi nam, kako ja mislim, trebalo biti jasno da je prvenstveni i najvažniji cilj suvremenih političara je da osiguraju svoju društvenu i ekonomsku poziciju u vlastitim društvima i u svjetskoj zajednici, Da bi to uspješno izveli, moraju probleme "rješavati" na način na koji nikada neće biti riješeni. Time osiguravaju perpetuiranje društvene potrebe za njima samima. U postojećem dosta potrošenom i pomalo pervertiranom društvenom i političkom stanju ljudske vrste, njihova je funkcija da stvaraju probleme, a ne da ih rješavaju. Otuda tolika množina problema u svijetu i neizvjesna i nesigurna budućnost. Dokle će to ići, ko zna? Ali uže se može natezati samo dok ne pukne, ili... dok ga netko ne rasiječe mačem, kao što je učinio onaj veliki Grk.

Eto toliko, oprostite što vam zaokupljam pažnju ovim svojim filozofiranjem. Ako vam zasmeta, vi me jednostavno ignorirajte. Nitko vam neće zamjeriti.

Tko je glasao

Barba Ljubo

Šalom, Barba ljubo, hvala vam za plusiranje. Ja sam se samo šalio. Bigulica, ili, kako je od milja zovu: Biguljača, ima pravo misliti što hoće, meni je vrlo simpatična zbog svoje djetinjaste naivnosti.

A što se tiče onoga, moj prijedlog nije bio ozbiljan. Tj. ne mislim ja da bi i danas itko normalan išao tim putem rješavati Izraelsko-Palestinski problem.

Svima bi nam, kako ja mislim, trebalo biti jasno da je prvenstveni i najvažniji cilj suvremenih političara je da osiguraju svoju društvenu i ekonomsku poziciju u vlastitim društvima i u svjetskoj zajednici, Da bi to uspješno izveli, moraju probleme "rješavati" na način na koji nikada neće biti riješeni. Time osiguravaju perpetuiranje društvene potrebe za njima samima. U postojećem dosta potrošenom i pomalo pervertiranom društvenom i političkom stanju ljudske vrste, njihova je funkcija da stvaraju probleme, a ne da ih rješavaju. Otuda tolika množina problema u svijetu i neizvjesna i nesigurna budućnost. Dokle će to ići, ko zna? Ali uže se može natezati samo dok ne pukne, ili... dok ga netko ne rasiječe mačem, kao što je učinio onaj veliki Grk.

Eto toliko, oprostite što vam zaokupljam pažnju ovim svojim filozofiranjem. Ako vam zasmeta, vi me jednostavno ignorirajte. Nitko vam neće zamjeriti.

Tko je glasao

Rješenje

Nasuprot rafiniranim i suptilnim političkim prijedlozima rješenja, baziranih na dobrom poznavanju stvari, ja bih istaknuo jedno primitivno, bazirano na etnopsihologiji i biologiji.

Palestinci su skupina koja nema dovoljno razvijenu radnu kulturu. Ovisni su o skrbi - trenutno skrbi svjetske zajednice. U sukobu s Izraelom stvaraju svjetski problem, nestabilnost, moguće žarište većeg rata, i ono što je najteže: disharmoniju u funkcioniranju svjetske zajednice. Toliko o psihologiji ove skupine. Više nije potrebno.

Što s ovakvom skupinom?

Isto što i s čovjekom koji je na granici znanja i neznanja vještine plivanja. Treba ga gurnuti u duboku vodu. Tamo takvi, uz malo muke i straha ubrzo proplivaju - velika većina.

Solomonsko ili Gordijansko rješenje. Dati Palestincima samostalnost i to na inicijativu Izraela.

Moguće, tj. vrlo vjerojatne posljedice takvog čina?

Umjesto sa susjedima, Palestinci će se odmah početi međusobno svađati. Oni spretniji i domoljubniji opljačkati će većinu i država će im brzo oslabiti. Isto kao i naša. Najvatreniji njihovi zagovornici samostalnosti, isto kao i kod nas, zapravo, sasvim svjesno žele državu kao paravan "nemješanja u unutrašnje poslove" iza kojeg bi se skrivala pljačka naroda.

Nova država, isto kao i naša, kako sam već rekao, ubrzo bi oslabila, što bi, pored ostalog rezultiralo mirom sa susjedima. Istovremeno, na unutrašnjem planu, postupno bi se razvio danas manjinski sloj ljudi vičnih radnom rješavanju problema egzistencije, i kad bi oni konačno došli do vlasti, ne bi susjedima ni sebi stvarali probleme.

Takvo rješenje možete nazvati političkim darvinizmom ili kako god hoćete. Sada se čini prejednostavno, čak pomalo blesavo, naivno ili neuko, no tok vremena odabrat će, sasvim neprimjetno upravo taj put rješavanja ovog i brojnih sličnih problema. Možemo se kladiti u to.

Zašto ne bi izišli u susret toj nužnosti?

Prirodom vladamo pokoravajući joj se - F. Bacon. Isto je i sa politikom i političkim procesima.

Tko je glasao

@petarbosni4

Priznajem, originalan, neuobičajen NAČIN RAZMIŠLJANJA!
Da nisi spomenuo našu državu možda bi se nekome i dopao?

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Posebno savezništvo sa USA

Posebno savezništvo sa USA ima za Izrael ponekada i loših strana. To je sada ova igra oko priznavanje Palestine, kao odgovor na pokušaj američke diplomacije da unese razdor u Europsku uniju preko ukrajinske krize i sankcija prema Rusiji.
Jedan dio Europe se osjeća izrazito pogođenim američkom presijom u uvođenju sankcija prema Rusiji, pa se diplomatski pritisak s Ukrajine pomalo preselio na priznavanje palestinske države, ono, kad vi možete po Ukrajini, možemo mi po Palestini.
Zagrijala se europarlamentarna mašinerija, po onoj staroj formuli, građani vidite da i mi nešto radimo, i sve je ostalo na bijednom kompromisu, jer Eu parlament tako i funkcionira.
EU nema unutrašnje snage da nametne svoju vanjsku politiku u interesu svojih članica,
Što se tiče Izaela i Palestine, sve su to politički kolaterali i vrtni patuljci....vade se na svjetlo dana kad se preslaguju veće figure na ploči.

Tko je glasao

diplomacija i diplomacija

@Ljubo
srpska diplomacija, za razliku od hrvatske, ima desetljeno iskustvo, tradiciju, u manipuliranju činjenivcama. primjer toga mogu navesti u u nametanju krivnje hrvatskom narodu kao ustašoidnom narodu i narodu koji mrzi Židove za razliku od srpskog koji je veliki prijatelj prema židovskom narodu. ako se pogleda u prošlost naroda na ovom području može se lijepo vidjeti kako su židovske zajednice bile puno veće i jače u Hrvatskoj nego u Srbiji. ako odbacimo vovodinu koja je Srbije pripala tek poslije drugog svjetskog rata vidi se kako je židovske zajednica bila samo u Beogradu, dok u užoj Srbiji je gotovo i nema. beogradske sinagoga je bolje prošla od zagrebačke - bila je pretvorena u kavanu. dolaskom fašista dolazi do progona Židova. - zatvaranje u logore u ubijenje u njima. u Srbiji se je malo Židova uspjelo spasiti zza razliku od onih u Hrvatskoj, gdje su mnogi otišli u partizane. kako se nikad ne govori o postocima - znači o brojčanom stanju stanovništva na određenom teritoriju naprama koliko je ubijeno, već se upotrebljavaju samo brojke - ispda kako je hrvatski narod genocidan za rszliku od srpskog. pri tome se grubo zanemaruje činjenica kako je u Srbiji, bez vojvodihe, bilo manje Židova nego u Hrvaatskoj, pogotovo Banovini Hrvatskoj. pod utjecajem sprske diplomacije Srbija postaje prijatslje Židova, dok Hrvatska, u kojoj su mnogi nežidovi sudjelovali u spašavanju Židova postaje neprijatelj Židova. u hrvatskom biografskom filmu 'Lea i Darija' su opisani Židovi u Zagrebu za vrijeme drugog svjetskog rata. Židove u miješanim brakovima se nije diralo.
zbog čega ovo spominjem. ako sami Židovi desetljećima spominju prijateljsrttvo srpskog naroda i ustašoidnost hrvatskog, a u biti daleko su od prave istine, onda se nije za čuditi što će na kraju hrvatski narod imati veće simaptije prema Palestincima nego Židovima..
ovo što sam gore spomenula je rezultat diplomacije. hrvatska diplomacija se tek razvija,a nažalost u nju se više šalju podobni a ne spospobni. primjer nam je Neven Jurica koji je poslije afera u Australiji i dalje bio diplomaciju dok ga afere u SAD-u nisu koštale karijere.što se tiče samih Hrvatskih interesa nije se puno potrgao od posla. za vrijeme domovinskog rata su puno više za hrvatsku napravili naši iseljenici i sportaši poput Gorana Ivaniševića nego sama diolomacija.

w. ;)

Tko je glasao

@walpurga NEMA GENOCIDNIH NARODA!

U ovoj providnoj igri i NADMUDRIVANJU GDJE SU ŽIDOVI ODNOSNO jEVREJI, BOLJE PROŠLI, U TZV. NDH ILI U LJOTIĆEVOJ SRBIJI moja persona od prvih dana kada je ta žalosna igra započela, NE SUDJELUJE!
Osobno ZASTUPAM STAJALIŠTE DA NEMA GENOCIDNIH NARODA. I također, vrlo precizno razlikujem hrvatski narod, od ustaša i unutar ustaša, krvoločne ustaše. Odgovornost treba uvijek biti pojedinačna, ne kolektivna!
Ozbiljni Židovi koji se bave poviješću ovih prostora ništa drugo ne zastupaju u svojim radovima, do - povijesne činjenice! Istina, među Jevrejima u Srbiji pa i među Židovima u Hrvatskoj bilo je i još ima pokoji pojedinac koji se slizao sa političkim vrhuškama i trubi priče koje su pojedincima korisne i ne zanimaju ih istine! NOMINA SUNT ODIOSA!
Što se tiče ocjene o diplomacijama, koliko mi je poznato, srpska nije ono što je bila, dok je hrvatska na razini stanja u državi, a to znači, loša, neučinkovita! Uz napomenu da je svuda u svijetu, zbog drugačijeg načina komuniciranja, opao utjecaj diplomacije na politička događanja.
Inače, nisam siguran da je hrvatski narod skloniji Palestincima nego Izraelcima! Nije dobro suditi po dojmu i po medijima, a nažalost, društvenih istraživanja na tu temu nemamo!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

@Ljubo

namjera komentara nije bila gdje su Židovi lošije prošli već kako diplomacije neku stvar može pretvoriti u nešto što joj odgovara ili ne. s razlogom postoji diplomatska škola.

w. ;)

Tko je glasao

U "potrazi za izgubljenim vremenom (SFRJ)"

Vesna Pusić sve je očitije, digla ruke od profiliranja koliko - toliko učinkovite vanjske politike Hrvatske, ali i unošenja reda u Ministarstvo vanjskih poslova i u hrvatsku diplomaciju koja niti je imala niti ima dovoljno sposobnih stručnih ljudi. Po mom skromnom mišljenju fokusirala se previše na EU, Bruxelles i Strasburg, sa vrlo skromnim učincima, zanemarujući ostale regije svijeta, pa i neke ekonomski i politički respektabilne državeNe može stići, zauzeta je i fokusirana na jedan sveti cilj -ulazak Srbije u EU.
U "potrazi za izgubljenim vremenom (SFRJ)," srčanije se bori za to nego srpsko MVP.

Nije slučajno da je ove godine u Banja Luci, u Republici Srpskoj otvoren vrijedan Jevrejski centar, dok Praška 7 u Zagrebu zjapi i dalje prazna itd.@Ljubo, misliš li da je to zbog RH, ili zbog sukoba frakcija i različitih interesa unutar Židovske zajednice?
U igri je novac, parkirališta i slične "sitnice", koje su izazvale svađu i razmimoilaženja unutar same Židovske zajednice. Da su se oni sami dogovorili, već davno bi Židovski centar u Praškoj bio izgrađen.

To im ne ide na čast.

Tko je glasao

@ppetra DIVIDE ET IMPERA

Dio odgovornosti zaista nosi i židovska zajednica što postoji među Židovima grupica etnobiznismena, ili precizno Kraus i ekipa udaljena svjetlosne godine od izvornog židovstva,a li POGREŠNO je odgovornost za ETNOBIZNIS i URBANU RANU Zagreba u Praškoj 7 svaljivati na Židove. daleko je veća odgovornost svih vlada od 1945 do danas, i SVIH ZAGREBAČKIH GRADONAČELNIKA, uključujući i ove od 1991. pa do zadnjega, Milana Bandića!
Jer, sinagoga u Praškoj srušena je po dekretu gradonačelnika Zagreba tada, Ivana Wernera, i gradonačelnici Zagreba, po mome, trebali su pokretati inicijative, zajedno sa predsjednicima vlada, da se zatvori URBANA RANA u Praškoj 7.
I imamo NESREĆU da je na čelu Koordinacije židovskih općina Hrvatske krajnje nesposoban tip po imenu dr. Ognjen Kraus, u sprezi sa političkim nesposobnjakovićima sličnima njemu. U pozadini je i nekoliko oligarha i tajkuna židovskih prezimena koji su se prodali vlastodršcima ili za lovu, položaje privilegije, medijsku pažnju ili za sve zajedno, u određenim proporcijama.
Moja je teza da su nesporazumi unutar židovske zajednice poticani od određenih političkih struktura koje djeluju po načelu DIVIDE ET IMPERA i ono najgore, Židovi zapravo u Hrvatskoj ne stanuju jer se zajednica nije oporavila nakon Holokausta, dapače, broj Židova u Hrvatskoj je od 1941. DRASTIČNO SMANJEN! Nas petstotinjak u RH strpano je u geto ili rezervat, mi smo ostaci ostataka nekada cvatuće židovske zajednice (posebno između dva svjetska rata) - dio je rezultat asimilacije, ali i nepovoljnih uvjeta za rad i djelovanje koje nam je bila dužna osigurati hrvatska država. Šokantno je da i ova Milanovićeva vlada ne ispunjava obveze prema židovskim općinama, a dobar je primjer slučaj Židovske općine Virovitica koji je do neba sramotan za Milanovićevu vladu i neke njegove ministre i ministrice!
Ali, glavna tema mog dnevnika je ipak druga!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Problemi izviru iz interesa pojedinih tajkuna

Koliko je meni poznato, dr. Ognjen Kraus se zalaže za gradnju nove sinagoge u Praškoj ulici. Problemi izviru iz interesa pojedinih tajkuna, podijeljenosti i sukoba između Židovske općine i Bet Israela.
Izjava poznatog člana Židovske općine te jednog od najuspješnijih hrvatskih tajkuna Jakova Jaše Bienenfelda - da bi gradnja nove sinagoge u Praškoj ulici (na mjestu gdje se nalazila sinagoga koju su ustaše srušili) bio promašaj u toj maloj, ali vrlo utjecajnoj zajednici - uskovitlala je strasti. Tako je predsjednik Židovske općine Ognjen Kraus najavio da će se sinagoga sagraditi, bez obzira na to što tko govorio. U Općini se već dugo provodi i anketa te svojevrsni referendum među članstvom oko idejnih projekata sinagoge, odnosno “onoga što bi tamo trebalo niknuti”, o čemu će se, doznajemo, konačno raspraviti negdje na jesen.

No, i danas nakon više od 20 godina stvar se vrti u začaranom krugu. Osim svih ostalih zavrzlama na djelu je i suparništvo dviju židovskih udruga - Židovske općine i Bet Israela.
- Krivnju snose mnogi, i državne institucije, i birokratska natezanja, ali i židovska zajednica koja je nesložna ili nedorečena - kaže Davor Štern, čiji je otac bio kantor u toj staroj zagrebačkoj sinagogi. Prema njegovu mišljenju, te dvije židovske udruge trebale bi svoje odnose rješavati dijalogom, a ne prepucavanjem preko novina, a pogotovo ne preko sinagoge u Praškoj.

http://www.jutarnji.hr/-od-gradnje-sinagoge-u-praskoj-vazniji-nam-je-pov...

Moja je teza da su nesporazumi unutar židovske zajednice poticani od određenih političkih struktura koje djeluju po načelu DIVIDE ET IMPERA Moguće je i to. Ali mislim da su razlozi puno trivijalniji nego što misliš.

Tko je glasao

@ppetra

Nemam više komentara na tu temu, osim: ako se 14 godina ne gradi (toliko je Židovska općina Zagreb u posjedu ove parcele u Praškoj 7) razlozi ne mogu biti nimalo trivijalni! Lako je naći preko googla moj članak ZAGREBAČKE SINAGOGE NEĆE BITI!
Kraus nije rekao koje jeseni!?
I tko je taj Davor ŠTERN? Naftni tajkun? Otkada i po čemu je, osim po prezimenu, Židov?
Prvi put vidim da se tako izjasnio?!! Predivan je prastari izraz za njega i slične njemu: HOFJUDEN!
Tema dnevnika je ipak druga!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

@Ljubo

kolikose sjećam mjestu zagrebačke singoge je godinama stajala nemaštovita robna kuća. na sreću izgorjela je u požaru - kažem na sreću jer bi vjerojatnp to ruglo stajalo i danas. iza togaj je prostor pretvoren u parkiralište obližnjeg hotela Dubrovnik.koliko se sjećam u nekolko je navrata bilo govorao o ponovoj gradnji sinagoge. u zadnje vrijeme seje govorilo o židovskom centru u sklopu kojeg će biti i sinagoga. imam prokleti osjećaj akoa razlog neostvaranja obećanog nije u sposobnosti odnosno nesposobnosti židovske zajednice koliko u onom šuškavom čiji dio sjeda nekome na tajne račune kako bii i dalje osigurao Diners clubu i gostima hotela Dubrovnik besplatno parkiranje u strogomcentru grada. kad prolazim pokraj to parkirališta nemam osjećaj da se plaća.
št se tiče same židovske zajednice u Zagrebu šteta je što je podijeljena zbog nečijeg ega.

w. ;)

Tko je glasao

@walpurga Jaško Bienenfeld!?

Ima tu jedno pravilo a to je da se židovska prljavština (prljavi veš) ne iznosi u javnost! Jedan sam od rijetkih koji krši to pravilo, jer mi je ta ekipa u Palmotićevoj 16 u Zagrebu koju čine tri-četiri osobe dozlogrdila ne zalažući se za židovske i šire vjersko-kulturne interese, nego ih zanima prje svega vlastiti džep!
Ključni ETNOBIZNISMEN je dr. OGNJEN KRAUS čiji EGO je VELIK kao najviši zagredbački neboder!
Odmah uz njega je Jakov Bienenfeld, "ugledni židovski poduzetnik", zvan Jaško, tipičan hrvatski tajkun. Jednom davno mi je rekao ugledni zagrebački Židov, sada pokojni: "Tko upozna dobro Jašu Bienenfelda, ima postati odmah - antisemit!" (Usput, njegova firma VIP DATA upravlja parkiralištem i bere novac i netransparentno ga troši... Glavni im je partner Hotel Dubrovnik.. U takvim uvjetima i ja bih bio "ugledni židovski poduzetnik!" SRAMOTA DO NEBA SVETI PROSTOR NEKADAŠNJE SINAGOGE KORISTITI ZA PRIVATNO BOGAĆENJE! Žalosno je da se od toga nije distancirao i rabi Prelević koji je javno izjavio da nam ne treba sinagoga u Praškoj, i vjerojatno je jedan od rijetkih rabina u svijetu koji se ne zalaže za gradnju sinagoge!)
Ali, svega toga ne bi bilo da ne postoji SPREGA TAKVIH TIPOVA I DIJELA POLITIČKE VRHUŠKE HRVATSKE! Naravno, i jednima i drugima, Izrael je jako daleko i briga ih za Izrael!
Napomena: Ovo NIKADA ne bih iznosio u javnost da nisam pokušao UNUTAR zajednice doći do nekih podataka odnosno informacija i naišao na - opaki zid šutnje, pa i šikanu od te grupice! Ignoranski se odnose i prema inicijativi Šalamon - Lustig - Goldstein koja je javno obznanjena (Jutarnji list, 2014.) i zalaže se za gradnju u Praškoj 7 u Zagrebu. Ali, ako nitko drugi, Hašem odnarođenoj židovskoj grupici na čelu sa Krausom, to sve (i drugo) neće oprostiti!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Pismo bez povratne adrese

Možda bih ponekad i odgovorio kada bi bilo prepoznatljivo i neupitno s kim općim: ppetrom, Laganinijem, Buddhom. I bilo bi poštenije - jer ovo nije pisalo biće poznata kao @ppetra.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci