Tagovi

EU - Evropa - Izrael, Palestina, Hrvatska i - Piculin promašaj (1)

Europski parlament u srijedu, 17. 12. 2014. donio je kompromisnu Rezoluciju o priznanju Palestine kao neovisne države. Prije toga, uzburkale su se strasti, frcale su iskre na sve strane, a u ovom malom kreševu ni hrvatski eu-parlamentarci nisu ostali po strani. Jutarnji izvještava da su se neki dan u zrakopolovu iz Frankfurta zamalo svi vratili u Hrvatsku – po ulozi koju je imao proteklih tjedana u lobiranju za „palestinsku stvar“ moglo bi se pomisliti da će se, primjerice, Tonino Picula uputiti na velebni aerodrom u Palestinskoj samoupravi izgrađen uglavnom donacijama iz svijeta pa i iz Evropske zajednice? Usvojena je uravnotežena Rezolucija koja POKAZUJE PRITISAK NA OBJE STRANE, Evropa se odlučila za poticanje pregovora neposredno zainteresiranih, a ne za priznanje Palestine odnosno prepustila je parlamentima pojedinih članica EU da njihove vlade samostalno odluče kako će se odnositi prema bliskoistočnoj krizi. Na kraju od 697 prisutnih EU parlamentaraca 498 glasovalo je za „diplomatsku“ rezoluciju, samo 88 protiv a 111 se suzdržalo. Od hrvatskih eu-parlamentaraca svi su glasovali za Rezoluciju, a suzdržala se Ruža Tomašić.
Konačni tekst je kompromis između evropskih stranaka – konzervativnih, kršćansko-demokratskih, socijaldemokratskih, liberalnih i zelenih.. Formula glasi: priznanje Palestine, ali uz pretpostavku mirovnih pregovora Izraelaca i Palestinaca! Na taj način ojačana je i pozicija za uključivanje u pregovore i Federice Mogherini, zadužene za vanjske poslove EU, koja je u svom prvom nastupu izvan Strasborga i Bruxellesa na toj dužnosti posjetila bliskoistočno žarište.
TONINO PICULA POZIVA NA RASPRAVU
Jedan od najeksponiranijih zagovornika priznanja Palestine bio je Tonino Picula, koji i nakon usvajanja Rezolucije, ne prestaje pozivati hrvatsku javnost na raspravu, i što izravno i što neizravno na priznanje Palestine uvjeren da je to korak ka poticanju mirovnih pregovora i dugoročnom miru na Bliskom istoku. Međutim, cijela storija ima i više nego jasnu pretpovijest, kao i kompleksne okolnosti koje, očito, Piculi i još nekima nije poznata ili do nje previše ne drže.
Zina Kalay Kleitman, veleposlanica Države Izrael u Hrvatskoj, u intervjuu Nedjeljnom Jutarnjem listu (intervju dan novinarki Biseri Fabrio) govorila je o tome kakve bi posljedice mogli pretrpjeti hrvatsko -izraelski odnosi ako Republika Hrvatska donese odluku o priznanju Palestinske samouprave kao države. Intervju diplomatkinje, kao i svaki intevju, ili pak ipak solidan orijentir za zauzimanje definitivnih stavova o kompleksnom pitanju međunarodnih odnosa?
Veleposlanica Države Izrael Zina Kalay Kleitman u je oko pola godine, naslijedivši veleposlanika Yossija Amranija. U vrijeme kada je došla na dužnost u našu zemlju počela je izraelska vojna intervencija na području Gaze, koja je zbog opsega napada i civilnih žrtava izazvala mnogo kontroverza i polemika, među ostalim i u našim medijima,posebno ispod nekih članaka gdje je zabilježena nečuvena provala govora mržnje i gdje se pod krinkom anticionizma nalazilo vrlo često na delegitimiranje države Izrael. Predala je vjerodajnice predsjedniku dr. Ivi Josipoviću i baš se nije previše pojavljivala u javnosti u prvih šest mjeseci svoje karijere u Hrvatskoj, posve diplomatski. Da bi jedan ambasador „osjetio“ neku državu i društvo, kažu znalci, potrebno mu je najmanje godinu dana, a toliko je potrebno da se u osnovi savlada jezik domaćina. Gospođi ambasadorici vjerojatno je prednost što zna ruski, i važi kao stručnjakinja za Rusiju odnosno Sovjetski savez (kremljologinja, završeni ruski studiji na Hebrejskom sveučilištu u Jeruzalemu, 1978.) Prije dolaska u Hrvatsku službovala je u Ukrajini (ambasadorica Izraela), iz koje je otišla prije tri godine pa se može reći i da joj slavenski svijet nije dalek. U Nedjeljnom Jutarnjem govorila je o tome kakve bi mogle biti posljedice za hrvatsko - izraelske odnose ako Republika Hrvatska donese odluku o priznanju Palestinske samouprave kao države. Naime, o toj se mogućnosti u hrvatskim diplomatskim krugovima sve glasnije govori, jer je trend priznanja Palestine kao države prva pokrenula Švedska, zbog čega je izraelski veleposlanik povučen iz Stockholma. I francuski je parlament donio, simboličnim glasanjem, prijedlog za prepoznavanje palestinske državnosti. Izrael je brzo reagirao izjavom kako bi prijedlog mogao “štetiti mirovnom procesu”. Ako se Hrvatska odluči za priznanje, jasno je da će odnosi između Hrvatske i države Izrael biti opasno narušeni.
Sve bi to vjerojatno prošlo sa malom pažnjom javnosti u Hrvatskoj koja ionako ima druge prioritete, a u tome vanjska politika, osim kada je Srbija , pa i dijelom BiH, nije područje posebne brige javnosti. I predsjednička utrka, za sada, gotovo da i nema vanjskopolitičkih tema, iako je, po Ustavu, predsjednik Republike ključna institucija u predstavljanju RH u inozemstvu.
Naravno, pristalice priznanja Palestine naveliko ukazuju na primjer Švedske, Irske,Velike Britanije i Francuske, pozivaju se na skupštinu UN, jedva spominjući da ništa od priznanja Palestine, primjerice, u slovenskom parlamentu kao i činjenicu da se zadnjih desetljeća Palestina najmanje pet puta samoproglašavala neovisnom državom ili pak da su donošene rezolucije o njenu priznanju u Općoj skupštini UN i drugdje(agencije UN i sl.), ali bez ikakva efekta.
ISHITRENI POLITIČKI POTEZI?
Izrael to sve doživljava kao ishitrene političke poteze i
takve odluka, kaže i Zina Kleitman Kalay destruktivno djeluju i naglašava da se do rješenja sukoba treba doći pregovorima dviju strana, a ne na neki drugačiji način. Pritom, nikakvi ishitreni potezi ne pridonose pronalasku rješenja. „Ovo djeluje destruktivno zato što druga strana, Palestinci, misle da mogu postići što god žele zahvaljujući široj međunarodnoj potpori, ali moraju znati da njima treba održiva država. Tu se ne radi o priznanjima ili izjavama, radi se o tome da moraju pregovarati s nama. Oni ovise o nama i ne mogu postojati bez nas; ako žele održivu državu, moraju prvo s nama imati mir. Nikakve najave i potpora koju dobivaju iz međunarodne zajednice neće im pomoći da učine tu državu održivom.“
Manje - više to je sukus intervjua veleposlanice o čijoj diplomatskoj karijeri se, po prvim reagiranjima, pa i po kratkom komentaru Inoslava Beškera, malo zna. Bešker, kao i urednik vanjske politike Jutarnjeg lista Željko Trkanjec pojednostavljeno rečeno, delegitimiraju Izrael naglašavajući da Izrael ne odustaje od pozicije sile. Pitanje: zar izraelska veleposlanica, nema drugog posla već - prijeti Hrvatima? Inoslav Bešker dugo godina komentira razvoj događaja na Bliskom istoku i u arapsko-muslimanskom svijetu, ali pisati o prijetnjama zemlji domaćinu uistinu je - pretjerivanje: „Ambasador svakako ima pravo zastupati vanjsku politiku i interese svoje zemlje - ali prijetnjama zemlji domaćinu te se ovlasti nepristojno prekoračuju. Izraelski diplomati nisu se usudili javno zaprijetiti Francuzima.“
Veleposlanica se zaposlila u Ministarstvu vanjskih poslova Izraela još 1995., radila kao savjetnica u ambasadi Izraela u Rusiji, bila ambasadorica u Ukrajini, i ove godine stigla, kao karijerni diplomat u Hrvatsku, naslijedivši Shmuela Meiroma i Yosefa Amranija, ranije izraelske ambasadore u Hrvatskoj. Kratka biografija veleposlanice navedena je da bi se pokazalo da je Izrael u Hrvatsku poslao ne osobu koja je priučeni diplomat, već stručnu i iskusnu osobu.
(nastavit će se)
Napomena: Molim za komentare bez vrijeđanja autora!

Komentari

E, Ljubo... valjda sad vidiš

E, Ljubo... valjda sad vidiš s kim si se u kolo uhvatio.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Tito i nesvrstani, Palestina

Tito i nesvrstani, Palestina

Da od 1990. godine više od polovine zemalja svijeta zna gdje se na atlasu Zemlje nalazi država pod imenom Hrvatska je  zaslužan Josip Broz Tito i politika nesvrstanosti jer je u prvo vrijeme predstavljana i kao ‘bivša republika SFR Jugoslavije’. Druga važna prepoznatljivost je bila preko sportaša, starih poznatih i postojećih klubova i pojedinaca,  koji su odmah stavili nove zastave. Tuđman i političari za prvo vrijeme osamostaljenja Hrvatske su u svijetu, osim u hrvatskoj dijaspori, bili potpuno nepoznati.

Tuđmanu, državniku, je na sprovod došao samo jedan državnik turski predsjednik Sulejman Demirel dok se na oproštaj s državnikom Titom, predsjednikom Jugoslavije (prvi predsjednik je 1945. - 1953. bio dr. Ivan Ribar) u Beogradu odazvalo 38 državnika, 13 partijskih delegacija, odnosno ukupno 209 delegacija iz 127 zemalja.

Albanija Alžir Austrija Afganistan Belgija Bugarska Narodna Republika Kina Cipar Čehoslovačka Danska Egipat Finska Zapadna Njemačka Istočna Njemačka Gvineja Mađarska Indija Italija Irak

 JapanJordan Demokratska Narodna Republika Koreja Libija Luksemburg Nepal Norveška Pakistan Poljska Rumunjska Sirija Španija Švedska Ujedinjeno Kraljevstvo Sjedinjene Američke Države Sovjetski Savez Vatikan Zambija Zimbabve

Danas se u svijetu države bivše Jugoslavije najviše prepoznaju po Bosni i Kosovu. Prva je Bosna kao nedovršeni američko europski projekt i kao mjesto mogućih sukoba a Kosovo kao presedan koji se danas spominje u vezi s Ukrajinom, Krimom i Rusijom. Te po vanjskom dugu.

Države nastale nakon raspada Jugoslavije danas imaju vanjski dug veći od 130 milijardi eura (180 milijardi dolara) dok je prije rata, odnosno 1991. godine, dug tih zemalja u okviru Jugoslavije iznosio 11 milijardi eura (15,6 milijardi dolara).

Osam godina od Titove smrti  (1988.) Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) na čelu s Jaserom Arafatom je u Alžiru proglasio vlastitu državu. Iako je ovo proglašenje bilo simboličke prirode, državu je odmah priznalo 90 zemalja, među kojima i tadašnja Jugoslavija. Međutim od zemalja nasljednica Jugoslavije Palestinu danas priznaje samo Srbija i Bosna i Hercegovina. Ukupno Palestinsku državu trenutno priznaje 135 zemalja. Od 2012. Palestina uživa promatrački status u Ujedinjenim narodima.

Danas kandidati za predsjednika Hrvatske, zaboravljajući ovo simboličko priznanje, o europsko-hrvatskom službenom priznanju govore - Sinčić bi bez odgode priznao Palestinu, ostali čekaju različito pravdajući, ispunjenje preduvjeta i vežu to sa stavom EU.

A moje je mišljenje je da je Hrvatska, prvo jutro nakon što je sama bila priznata, trebala priznati Palestinu bez obzira na stavove Izraela i Sjedinjenih Američkih Država.

Tko je glasao

@bube

Imaš pravo na divljenje Titu, i "nesvrtstanima" ali dojma sam ipak da je to of toppic u odnosu na glavnu temu dnevnika!
Idealiziranje, ma koje, nije previše zdravo!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

oslika mizernog

@ ljubo-ruben-weiss

Priča o Titu je da se oslika mizerni Tuđman u svjetskoj politici i sadašnji tuđmanovci a ne da se voli ili idealizira Tito. Naveo sam podatke a ne osobne dojmove.

Jugoslavija se spominje iz razloga što je neovisno o mišljenju velikih država samostalno, dan nakon donošenja Deklaracije priznala Palestinu. Nesvrstane zemlje su među prvima priznale Palestinu.

Hrvatska ni danas, za razliku od npr. Švedske, nema snage da samostalno bez EU donese odluku o priznanju.

vidi: Političke analize, Godište II, broj 5, Zagreb, ožujak 2011., Boško Picula: Novi val priznanja palestinske države, str. 11

Tko je glasao

@bube Zvati se Picula ili Bijelić?

Ma, izgleda da je to Piculina kuhinja! Boško Picula nosi slučajno prezime Picula?
Neda mi se tu prenositi članak koji i danas potpisujem a govori o tome koje su sve PRETPOSTAVKE, UVJETI, MOGUĆNOSTI da bi zaživjela jedna država odnosno Palestina!
Palestina može biti priznata od STO DRŽAVA, STOPEDESET država, ali ona nema
1. određene teritorij, odnosno granice,
2. nema održivu ekonomiju,
3. nema homogene i dominantne političke stranke,
4. ima vrlo različite saveznike,
5. nema discipliniranu vojsku, policiju...
6.. nema suglasnost oko glavnog grada,
7.. i najvažnije, nema suglasnost IZRAELA na opstojnost, već i dalje Izrael doživljava kao NEPRIJATELJA!
Jedno su želje, simpatije itd, a drugo REALNI ODNOS SNAGA! Tu je Palestina kao država na jako dugačkom štapu!
I ne treba Tita i Tuđmana razlikovati na pitanju Palestine i Židova - imaju oni drugih BITNIJIH RAZLIKA!
I uvjeravam te, ako Picule nešto zastupaju, bio bi red da se omogući i nama drugima da podastremo drugačiju argumentaciju! Kako objašnjavaš da skraćenu verziju oba članka dva vodeća dnevnika, i Jutarnji i Večernji, ODBILI SU OBJAVITI?
Trebam li se prezivati Picula, ili možda Bijelić?
KLANOVI vladaju medijima, klanovi...kao i Hrvatskom, uostalom!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Zijev

Zašto Tuđmanu nisu došli "državnici" na sprovod? Pa jednostavno zato što je Tuđman bio svoj čovjek, ničija igračka, ničija marioneta, koji je vodio svoju, samostalnu, izvornu, hrvatsku narodnu politiku - niti jedna velika i ujecajna svjetska država, nitko, ali ama baš nitko osim Vatikana, nije podržavao ideju neovisne hrvatske države.

Na samom početku, uz asistenciju petokolonaša Lončara, nametnuli su nam embargo na uvoz oružja, nadajući se da će Srbija, Milošević i JNA brzo srediti situaciju. Taj je plan propao, Hrvatska se održala, došla je i "Oluja", a oni su u čudu, bijesu i nevjerici gledali kako Tuđman piše povijest i ucrtava Hrvatsku u karte svijeta protiv njihove volje i želje, sam kao prst, ali podržan od najveće svjetske sile - svoga hrvatskog naroda. Ista bjelosvjetska gospoda "ostali su đubrad do kraja", i nisu mu došli na posljednji ispraćaj... ali mu je zato došlo preko 200.000 Hrvata, preko dvije stotine tisuća hrvatskih duša došlo se je posljednji put pokloniti novovjekom Ocu domovine, najvećem političaru i jedinom državniku kojeg je Hrvatska ikad imala.

Na Titov sprovod narod su tjerali batinom.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Smijeh

@MKn
pošalji kopiju toga na hdz portal.

Najveći državnik i političar kojeg je Hrvatska ikad imala je Josip Broz Tito.

A tema mog komentara je, u skladu s osnovnom temom, hrvatsko priznanje Palestine.

Tko je glasao

jašta, batinom...

... a strane državnike su tjerali mrkvom.

Mislim, ja razumijem da netko može biti apsolutno nekrtitički zaljubljen. Lijepo je to. OK, malo kinky, ali ipak ima određenu ljepotu. Jedino su dosadni dečki koji pokušavaju svakoga uvjeriti da je njihov dečko najljepiši. Degustibus i te stvari...

Tko je glasao

palestinu

je trebalo priznati jučer, a ne o tome i dalje voditi šuplje rasprave. samo bi za takav potez trebalo imati muda i suvislu vanjsku politiku, a ne kevtati oko nogu velikih kao što radi naša 'diplomacija'.

Tko je glasao

"Igrice bez granica"

imati muda i suvislu vanjsku politiku, a ne kevtati oko nogu velikih kao što radi naša 'diplomacijaZadnjih nekoliko godina, vanjska politika RH je bila okrenuta državama bivše SFRJ, i britanskim "igricama bez granica". A zna se kakve igre oni igraju, i u korist čijih nacionalnih interesa.

Naše MVP se zadnjih nekoliko godina ponaša kao MVP regije, ali ne Srednje Europe, već SFRJ. Beskrajno maltretiranje građana RH.

Tko je glasao

Ne smije pojedinac ugrožavati nacionalne interese cijele RH

Hrvatski nacionalni interesi su prije svega dobri odnosi sa SAD-om. Njemačkom, Izraelom... Stavovi o priznanju Palestine, stoga ne ne može biti osobna stvar nekih hrvatskih europarlamentaraca, već o tome treba raspraviti u Saboru, uz uvažavanje mišljenja hrvatskih političkih partnera iz NATO saveza.

Ne smije pojedinac ugrožavati nacionalne interese cijele RH, pa tako ni Picula.

Tko je glasao

Stavovi o priznanju Palestine

Stavovi o priznanju Palestine ne mogu biti osobna stvar nekih hrvatskih europarlamentaraca. Ne smije pojedinac ugrožavati interese cijele RH.

Zastupnici jesu tu da daju svoje mišljenje a to mišljenje ne mora biti u skladu s državnom politikom. Braniti slobodu govora kako bi se zaštitili tobože nacionalni interesi je smrt demokracije.
Naš nacionalni interes je sloboda govora, mišljenja i iznošenja stavova. Picula daje svoj prijedlog i on smatra da je taj njegov prijedlog najbolji za naše nacionalne interese. Svatko drugi ima pravo dati svoj prijedlog i svoje mišljenje što je najbolje za naše nacionalne interese.
Zato sloboda govora i mišljenja jest naš jedini nacionalni interes.

Tko je glasao

A ti bi da se ponašamo kao političke kamikaze!?

Zastupnici jesu tu da daju svoje mišljenje a to mišljenje ne mora biti u skladu s državnom politikom. Zastupnici moraju prije svega voditi računa o nacionalnim interesima svoje zemlje.

Zato sloboda govora i mišljenja jest naš jedini nacionalni interes. Ti si zbilja idealist, i naivan čovjek. Možda si i zlonamjerni zloćko?

Naš nacionalni interes je voditi politiku koja osigurava gospodarski i sigurnosni interes. A slobodu govora najčešće nemaju ni svjetske političke velesile. I oni svoj govor usklađuju sa svojim interesima.

A ti bi da se ponašamo kao političke kamikaze!?

Tko je glasao

@mario 121

Jedini nacionalni interes? Ne, to je samo PREPOSTAVKA I KLJUČNA OKOLNOST da bi se nacionalni interes definirao.

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

nacionalni interes, da,

nacionalni interes, da, lijepo zvuči, ali nisam nikada baš dobro razumio što je to?
tko uopće ima pravo i privilegiju da nekoga ili nešto proglasi za nacionalni interes?
i zašto bi prije svega to bili dobri odnosi sa USA i Njemačkom?
zašto ne sa Italijom, Rusijom, Kinom, Južnom Korejom....

Tko je glasao

Ne možeš igrati na 2 stolice

Možda ne znaš tko je RH najviše pomagao da postane neovisna država!?
A ti @ hlad izgleda da ne znaš i to da je RH članica NATO pakta.

Rusijom? Ne možeš igrati na 2 stolice. Pitaj istočne susjede, oni se igraju tih igrica.

Tko je glasao

Rusijom? Ne možeš igrati na 2

Rusijom? Ne možeš igrati na 2 stolice. Pitaj istočne susjede, oni se igraju tih igrica
kakve igrice?o čemu ti govoriš? pa najveću ekonomsku suradnju i odlične političke odnose s Rusijom ima Njemačka, o Austriji da ne govorimo. Austrijski Baumgarten je najveći hub ruskog plina u Europi još iz vremena Brežnjeva. Dobar dio svog standarda i Nijemci i Austrijanci mogu zahvaliti trgovini s Rusima.
Koliko se sjećam do nedavno ti je Viktor Orban bio uzor političara.Valjda znaš da je Orbanu dobra suradnja s Rusijom okosnica vanjske politike. Češka, Slovačka, Mađarska, Austrija i Italija, sve te zemlje su protivnice sankcija Rusiji.
To ne znaš jedino ti, Pusićka i Kolinda Grabar Kitarović, ali, ajde, za ovu posljednju je to normalno, ona navodno radi tamo negdje u NATO...

Tko je glasao

Ratne igrice Srbije i Rusa

kakve igrice?o čemu ti govoriš?Istočni susjedi su ugostili Putina, na Dan pobjede, kada to nitko iz EU ne bi učinio. Nisi vidio onoga, od hrvatskih političara najizljubljenijeg političara? U musolinijevskoj pozi, na paradi, sretan i važan, četnički vojvoda od Antina, kojega je Šešelj devedesetih unaprijedio na Romaniji.

A onda ratne igrice Srbije i Rusa, na par desetaka kilometara od naše i NATO granice. To ne znaš jedino ti (normalno, kada vjerojatno gledaš H(J)RT). Pusićka je znala, ali je šutjela, jer joj nenadano propada njena i britanska igra kojom maltretiraju građane RH.
Za nagradu su dobili Šešelja u Srbiju, da ih malo "stabilizuje".

Koliko se sjećam do nedavno ti je Viktor Orban bio uzor političara.Valjda znaš da je Orbanu dobra suradnja s Rusijom okosnica vanjske politike. Češka, Slovačka, Mađarska, Austrija i Italija, sve te zemlje su protivnice sankcija Rusiji.Ne razlikuješ ekonomsku od političke suradnje. I Njemačka je protivnik sankcija, ali kao i navedene zemlje moraju provoditi sankcije.
U Mađarskoj je Rusija jedna od obožavanijih zemalja:))))

Tko je glasao

volim kad imaš ovako spremne

volim kad imaš ovako spremne odgovore po poznatom obrascu
truba trubi, mi smo rodoljubi
Ne razlikuješ ekonomsku od političke suradnje. I Njemačka je protivnik sankcija, ali kao i navedene zemlje moraju provoditi sankcije
ovo su sada već nijanse. A zašto bi netko morao provoditi sankcije prema Rusiji na svoju štetu?
Pogotovo Njemačka, koja svoje ujedinjenje zahvaljuje mudroj istočnoj politici, mnogo mudrijoj nego što Angela Merkel provodi sada. .

Tko je glasao

Hlad, Pogotovo Njemačka, koja

Hlad,

Pogotovo Njemačka, koja svoje ujedinjenje zahvaljuje mudroj istočnoj politici, mnogo mudrijoj nego što Angela Merkel provodi sada. .

Tko je glasao

A zašto bi netko morao

A zašto bi netko morao provoditi sankcije prema Rusiji na svoju štetu?Da bi spriječio još veću štetu po sebe!

Pogotovo Njemačka, koja svoje ujedinjenje zahvaljuje mudroj istočnoj politici, mnogo mudrijoj nego što Angela Merkel provodi sada. .Ne zahvaljuje ona svoje ujedinjenje zahvaljujući "mudroj istočnoj politici", nego , prije svega milijardama koje je stekla i propasti istoka. A da je uopće došla u priliku da i stekne milijarde, Njemačka je zahvalna Zapadu (SAD-u) što je nakon ww2. pomagao Njemačkoj da se ustane iz pakla propasti (opet zbog svojih interesa)

A. Merkel provodi pametnu politiku- politiku koja nema pogled samo do prvoga slejdećega koraka, nego seže u budućnost- u korake koje će koračati naraštaji koji su se možda tek rodili u Njemačkoj.

Tako planiraju pravi ljudi na mjestu vodećih u svojim državama, od njih teba učiti!

Tko je glasao

@ppetra Crveni antisemitizam?

Suglasan sam sa tezom kako bi neki u Hrvatskoj rado sjedili na dvije stolice. Međunarodna zajednica ima DOMINANTNE države, blokove, saveze...i ako si i formalno i preuzeo određene obveze stupajući u neki, primjerice, savez, onda bi, da bi dokazali svoju lojalnost i pouzdanost, trebali poštivati ta pravila igre. To ne znači prekidati odnose, posebno gospodarske, i s "drugom stranom", ali više uvjerljivosti od hrvatske strane ne bi štetilo.
Nije poznato da li postoje neki sporazumi NATO pakta i Izraela, ali ne bih sasvim isključio da bi u situaciji stani-pani za Izrael, NATO pakt, ili neke moćnije članice, držale bi stranu Izraela. Možda je za neke apstraktno reći da Evropa se ipak temelji se na JUDEO-KRŠĆANSKOJ civilizaciji i predziđe te civilizacije brani se u - Jeruzalemu! Ponekad se baš bojim da tu tezu ne razumiju tzv. crveni u Hrvatskoj, pa ni Vesna Pusić, liberalka! Recimo, krajem prošle godine delegacija HDZ-a bila je u Izraelu, ali nije mi poznato da SDP ima bilo službene kontakte sa nekom od izraelskih političkih stranaka?
Priznajem, što sam stariji to više vjerujem u CRVENI ANTISEMITIZAM, a i osobno sam se uvjerio zbog spora koji imam sa nekoliko Milanovićevih ministarstava, da ova Vlada kako ne razumije gospodartsvo i štošta drugo, ne razumije ni tzv. židovsko pitanje, pa ni Izrael! Nešto sam pisao i objavio na temu CRVENOG ANTISEMITIZMA, ali na mlađima je da tu temu istražuju i prezentiraju javnosti. (Koga zanima dio informacija o mojim lošim iskustvima sa sadašnjom Vladom može naći u grupi "Židovska općina Virovitica 11/2013.")

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Hrvatska diplomacija tu mora biti pametna, ne "trčati pred rudo"

Priznajem, što sam stariji to više vjerujem u CRVENI ANTISEMITIZAM, a i osobno sam se uvjerio zbog spora koji imam sa nekoliko Milanovićevih ministarstava, da ova Vlada kako ne razumije gospodartsvo i štošta drugo, ne razumije ni tzv. židovsko pitanje, pa ni Izrael!

@Ljubo, razumiju oni, ali slijede tradiciju stavova iz SFRJ i Pokreta nesvrstanih. I svoga partijskoga, ali i obiteljskoga odgoja.

Možda i zbog stotina vila, nekad vlasništvo Židova, ubijenih u NDH, fašističkim zločinima? Poslije 1945. god. useljeni drugovi su pak sva eventualna potraživanja unaprijed preduhitrili "borbom protiv cionizma".
Odgajani u tim svijetlim tradicijama "nesvrstanosti", odrasli u tim tuđim vilama, možda i sada prodaju istu priču.

Država Izrael će jednoga dana i sama priznati Palestinu. I obrnuto. I sami se, uz pomoć MZ dogovoriti oko svega.

Voljela bih da tako bude, jer veliki sukob tamo, može biti uzrok ww3. To je veoma kompleksan problem.

A hrvatska diplomacija tu mora biti pametna, i ne "trčati pred rudo".

Tko je glasao

to ti je Ljubo

recidiv nesvrstavanja i titoizma... ne možeš od Budimira Lončara..Mesića i sličnih očekivati da napuste svoje stare saveznike...gdje su oni bili netko i nešto...

U Europi , SAD-u, Izraelu..oni su ( i njima slični ) samo ostaci komunističkih snaga..koje se ne zarezuje...

No..kako da ti to dobrohotno shvatiš kad si i sam pomalo titoist...a Tito je obučavao i davao logističku potporu Arafatu..koji je ubijao tvoje sunarodnjake... shizofrena situacija za tebe..zar ne.

sve dobro...

Tko je glasao

@drvosjek Šizofrena situacija?

Ne baš, Tita sam smjestio u povijest, a o tome svjedoči i moj dnevnik koji sam pisao o Titu i objavio još kao Danimir. Otvaran je blizu 8000 puta, znači, nešto manje od toga čitan. Nabrajam šest pluseva i šest minusa u vezi Tita, i obrazlažem ih.
Zanimljivo, postoji i svjedočanstvo o tome da je Tito privatno jako simpatizirao Židove (mali noćni razgovori Tita i njegova liječnika). Na kraju, i njegova žena prije Jovanke, Herta Haas, bila je Židovka!
I ne treba zaboraviti da je jedan od ključnih mentora Titu bio - Moša Pijade, i što god mislili o Moši ne može mu se poreći obrazovanost, svestranost, kultura, marljivost! Navodno je Moša od svih njegovih suradnika najbolje poznavao Tita, a Tito ga je izuzetno poštovao.
Jedan od prijatelja Tita bio je Nahum Goldmann, predsjednik Svjetskog židovskog kongresa, sa kojim se Tito redovito sastajao!
U ovim pitanjima židovstva i Izraela te odnosu Tita prema jednom i drugom i dalje se premalo zna; često se pitam zašto povjesničari ni danas ne objavljuju mnoge NEVJEROJATNE stvari s tim u vezi?

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

ja te krstim

a ti prdiš...jebo te Tito... pa on je otjerao Židove iz Jugoslavije koji su na jedvite jade preživjeli četnički i ustaški teror tj. izručivanje Gestapu....

oni su za njega bili truli kapitalisti..crnoberzijanci.. reakcija..i sl.... a usput se želio sa svojom kamarilom ... dokopati njihove imovine...

joj...joj...

Ljubo...moraš jednom za svagda raskrstiti s Titom... ako zbog ničeg a onda zbog onog što je tebi bitno...

znači..Tito je bio prijatelj židovskih neprijatelja..e sad imaš prostu jednadžbu...prijatelj mog neprijatelja je moj neprijatelj....ja te ne kužim...ti zaista nemaš nikakvih povijesnih a mislim ni osobnih razloga biti titoist.. to je već za psihijatre... natruhe stokholmskog sindroma..

sve dobro...

Tko je glasao

@drvosjek Psihijatar, aj, aj !?

Izmog dnevnika "Tito - diktator ili čovek za kojim se plakalo" lako je zaključiti da nisam neki titoist, ali kako se sada stvari razvijaju u "lijepoj našoj" nije isključeno da ću to pod stare dane postati, "makar mu Štafetu nosio sam" (po Đoletu Balaševiću).
Tito je vodio antiizraelsku politiku, "šmajhlao" se Arapima zbog nafte i bussinesa (koliko je samo građevinskih, unosnih poslova realizirano u arapskom svijetu??), ali je bio dovoljno mudar da ne dozvoli antisemitizam i bilo koju vrstu šovinizma.
Evo njemu i pajdašima, crvenim drugovima i imovina, pa i vile, ali neka nam jamči religijske, kulturne i socijalne uvjete za djelovanje Židova i Jevreja (što je uglavnom činjeno od 1945 do 1990.) i kažnjavanje antisemita.
Činjenica je da toliko antisemitske literature nije objavljeno od 1945 do 1990. koliko je primjerice u Hrvatskoj, objavljeno samo u nekoliko mjeseci "produktivnih" izdavačkih godina od 1990. do 2015.
I za razliku od tebe, koji si od komunjare postao teški nacionalist, ja sam svojevrsni cionist i u Titovo vijeme, ali i danas! Raspitaj se malo!
I moram te upozoriti sasvim osobno da su mnogi koji su mi preporučivali psihijatra, poslije se pokazalo, bili ili alkoholičari, ili kurviši, ili notorni lažljivci, ili špije, ili pak teški psihijatrijski slučajevi, ili sve zajedno! Usput, pravovremeno otići kvalitetnom psihijatru držim ozbiljnom brigom o vlastitu zdravlju!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

ljutiš se ko vlaška mlada

kad te se uhvati u kontradiktornosti Ljubo... tvoj titoizam proizlazi iz tvoje jugonostalgije i srbofilstva pa i croatofobije, a što se tiče tvog predbacivanja komunjarstva..pa bio sam član..ali tješim se da je i Tuđman bio član...

i nisam nešto baš teški nacionalist cca 82 Kg hehe

sve dobro...

Tko je glasao

@drvosjek Siromaštvo kao sudba kleta...

Niti se ljutim, niti imam razloga za ljutnju! I stvarno, kako se to ljuti "vlaška mlada"? Oduvijek me to zanimalo, nitko mi ne zna odgovoriti!?
Nikakva jugonostalgija, najmanje srbofilstvo, a ponajmanje kroatofobija - samo povijesne činjenice!
Zbog promašenog projekta NEOVISNE TUĐMANOVE HRVATSKE, koji se stropoštava svom silinom oko nas (tuđmanizam = pučke kuhinje, tuđmanizam = masovni egzodus mladih i obrazovanih iz Hrvatske, tuđmanizam = mito i korupcija), na putu sam postati i titoista i jugonostalgičar! Istzina, bilo siromaštva i ranije, selilo se iz Rvacke i ranije, kralo se i mitilo i ranije ali ovo danas poprimilo je KATASTROFALNE razmjere!
I pored toga što je Izrael bio omiljena meta tadašnjim Yu moćnicima lakše se disalo nego danas! (Ako ti se da, pogledaj moju najnoviju kolumnu na www.virovitica.net: "Božić,izbori i siromaštvo kao sudba kleta")

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

u Hr je standard

viši nego u ostalim državama ex Juge...naši su se najeli kruha pa pobijesnili...o tome se radi Ljubo

Kriza je i u nekim državama koje nisu imale rat i prelaz kao mi.... tebi i takvima poput tebe je Tuđman kriv za sve ...a zapravo samo za jedno..da se ne lažemo...

E sad... kad se vlaška mlada iz uzrečice ljuti to ti je prispodoba kad se ona kao duri i ne želi poći sa svatovima..jer je to kao pristojno.. takav je adet..a zapravo jedva čeka da svadba prođe i da dođe prva bračna noć...

Slavonci imaju pjesmu...svatovsku.

" Stala nogom na potegu pa sve veli neću..a na kuma namiguje da se kola kreću "

znači..mladenka se duri... - potega.. dio na kolima preko kojeg se penje na ista i dr.

Pitam se u šta si ti ostario i nakupio tolike godine.

sve dobro...

Tko je glasao

@drvosjek

Ovo sa "vlaškom mladom" je zanimljivo, ali nikako se ne vidim u toj ulozi. Među nama, nakon jednog službenog i dva neslužbena braka ne žuri mi se u četvrtu bračnu noć!
Inače, nemaš pojma što je to bacanje u snijeg kod katoličke crkve (bila je preko puta rodne kuće) i borba za kovanice koje su bacali kumovi nakon povika KUME, GORI KESA! I što je zanimljivo, posebno su mi u sjećanju ČAUŠI na konjima okićeni, pored ostaloga, trakama - HRVATSKIM trobojnicama!?
Događalo se to oko 1955. u slavonskom mjestu L. Toliko o tamnici naroda! (Preporuka: tabletice na bazi korijena gin seng!)

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

kad kažem da se duriš @Ljubo

ko vlaška mlada želim ti reći da moraš prepoznati crveni antisemitizam a na ovim prostorima rodonačelnik istog ti je JBT Tito bez obzira na Mošu Pijadea... jer je davao logistiku i političku podršku onima koji su nastojali spriječiti nastanak države za židovski narod

eto, kao starijem bratu..jer Židovi su starija braća kršćana...to ti poručujem..

i ..valjda znaš da Hitler nije bio katolik

moraš raščistiti sam sa sobom..jel ti draža nepostojeća Jugoslavija ili Izrael...

Naime, ne možeš na unutarnjem planu biti regionalist i jugonostalgičar a na vanjskom nacionalist Židov tj.cionist

Ja smatram da Židovi imaju pravo na državu a tebi je bila mrska ideja da i Hrvati kršćani i katolici u islamskom i ortodoksno pravoslavnom okruženju- imaju pravo na državu.

Vidiš...to je jednostavno---pitanje dosljednosti.

sve dobro...

Tko je glasao

nabrajanje...

1) " U Nedjeljnom Jutarnjem govorila je o tome kakve bi mogle biti posljedice za hrvatsko - izraelske odnose ako Republika Hrvatska donese odluku o priznanju Palestinske samouprave kao države." - diplomatskim rječnikom ovo jest prijetnja. Jer, kakve bi mogle biti posljedice? Što time želi reći?

2) Drugo - "priznanje unaprijed" možda uopće nije loša stvar. Kako bi svijet izgledao da se znalo recimo - SFRJ je to i to - u slučaju odvajanje neke od republika, ako se poštuje teritorijalno načelo i ljudska prava UN-a i slično - može automatski doći do priznanja od strane država svijeta? Meni se čini da bi takav "bianco papir" pridonio da se onaj jači (u ovom slučaju Izrael, u našem Srbija) ponaša puno smirenije i kooperativnije prilikom pojavljivanja ideje o razdruživanju, otcjepljenju ili čemu već.

Tko je glasao

zauzeti nečiju stranu

@zap..nije tako jednostavno...

Ja sam recimo za to da se oni uzajamno priznaju.... Izrael je članica UN-a..ovi drugi su tek u nastajanju.... nema nikakve potrebe da se žurimo dok se oni ne ustabile...

Poredba s Hrvatskom ne stoji...mi imamo državnost u nekom obliku od stoljeća sedmog.

sve dobro...

Tko je glasao

@zaphod

Mada su bilo kakve usporedbe zahtjeva palestinske samouprave s nekim drugim situacijama diskutabilne, što misliš da li bi priznanje Krajine kao samostalne države pridonijelo raspetljavanju situacije u Hrvatskoj devedesetih?
Naravno da nebi! Ali, zašto imati drugi kriterij kada je Izrael u pitanju? I nije to ideja o otcjepljenju, to je Hamas ideja o borbi protiv Izraela, do zadnjeg daha! Fatah je umjereniji, ali ključ svega su ekstremisti Hamasa, vojno krilo, koje ponovo uspostavlja bolje odnose sa - Iranom!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

"ključ svega su ekstremisti Hamasa"

i naravno zločinački izraelski režim!

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

@zrakomlat

Ne bulazni!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci