Tagovi

?estitka povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti

Naše iskrene ?estitke šaljemo svima u RH, posebice Hrvaticama i Hrvatima širom Republike Hrvatske, Bosne, Hecegovine i diljem svijeta.
5. kolovoza slavimo Dan pobjede i domovinske zahvalnosti! Pozivamo sve da zapale svije?u i da istaknu Hrvatski Barjak na svojim domovima.

Sjetimo se akcija »Bljesak« i »Oluja« i sve naše Branitelje,njihovo: domoljublje, velika odgovornost prema narodu i budu?im naraštajima za obranu hrvatske države i hrabrost u borbi za samostalnost u kojoj su mnogi dali svoje živote.

Danas je obaveza svih mladi Hrvata i Hrvatica graditi budu?nost naše RH i osigurati bolje sutra za sve budu?e naraštaje, s time mislimo na stvaranje te države za koju su se naših Branitelji zalagali, jednu modernu, demokratsku, i pravednu Hrvatsku državu.

U ime Udruge ‘Pokret Mladih’ i u svoje osobno ime, svim Hrvaticama i Hrvatima, kao i svim žiteljima RH iskreno od srca ?estitamo dan ‘Pobjede i Domovinske Zahvalnosti’.

Udruga ‘Pokret Mladih’
Predsjednik

Jakob Matovinovi? – Jakša

Komentari

Još da je napisano uz

Još da je napisano uz poštivanje hrvatskog pravopisa, ma gdje bi nam bio kraj:)

Tko je glasao

Svjesni povijesne važnosti

Svjesni povijesne važnosti tog znamenitog dana, kad je zajedništvo hrvatskih građana obranilo našu slobodu i suverenost Lijepe naše, pridružujemo se čestitkama povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, svim hrvatskim građanima te Hrvaticama i Hrvatima širom svijeta. Ujedno, izražavamo želju i nadu za ponovnim zajedništvom u stvaranju moderne i pravedne države sretnih i zadovoljnih građana, u današnje vrijeme kad je to pitanje primarno kao prije pitanje slobode i opstojnosti same suverenosti Republike Hrvatske.

Tko je glasao

Uzmimo da je zaista Dragan

Uzmimo da je zaista Dragan Marković (neprovjereno) neki iskreni srpski patriot, "antifašist" četnik, mitingaš istine i jogurt revolucionar a ne neki topčiderski špiclovski jeftilen s zadatkom dizanja graje i huškanja na razini prve lekcije revolucionarne škole "Gavrilo Princip", mora mu se priznati da je svojom intruzijom privukao pažnju i već time postigao cilj ometanja uglavnom slavljeničko obljetničke atmosfere na dnevničkom zapisu Mr. Jaksa. Kad se već javlja mogao bi ovaj forum obavijestiti o recentnim srbijanskim podvizima glede dr. Dabića i nove runde cincarskog navlačenja za nos EU krugova s radikalima u "pozorišnoj" ulozi troglave aždaje, blokade Končarevih transformatora na novosadskom ranžirnom kolodvoru, prodaji sukcesijske imovine a i mogao bi reći zašto europska šampionka u "pevanju" radikalka i sdss-ovka Šerifović po Hvaru ordinira s dva prsta u zraku. Bilo bi zgodno da Marković veli tko je digo 5 milja $ za otkucavanje iscjelitelja, predratnog sarajevskog psihijatra i ratnog psihopata.

2decicrnog

Tko je glasao

Mi iz mlađe generacije,

Mi iz mlađe generacije, čiji su očevi časno sudjelovali u velikoj Hrvatskoj Pobjedi, pridružujemo se od srca ovim čestitkama. Zajedništvo kakvo je onda bilo, smatram, potrebno nam je i danas. Neprijatelji su sada - kriminal, korupcija, nepoštenje, loša i neinteligentna politika.

www.mladilist.com

Tko je glasao

Za Srbe, datum akcije

Za Srbe, datum akcije "Oluja" predstavlja Dan žalosti, obzirom da je ova akcija bila povod za etničko čišćenje 250.000 Srba iz Hrvatske:

Prognani Srbi iz Republike Srpska Krajina juče su, na trinaestogodišnjicu akcije „Oluja”, mirnim protestnim okupljanjem ispred ambasada Hrvatske, SAD, Vlade i Predsedništva Srbije zatražili od srpskih vlasti da im pomognu u ostvarivanju svojih kolektivnih i individualnih prava: bezbedan povratak u Hrvatsku, obnovu zapaljenih kuća, vraćanje 50.000 oduzetih društvenih stanova i pravičnu nadoknadu od hrvatske države za sve što im je oduzeto.

http://www.politika.co.yu/rubrike/Politika/Krajishnici-protestovali-u-Be...

Pravda će biti zadovoljena kada odgovorni za ovo etničko čišćenje budu proglašeni krivim u Hagu.

Tko je glasao

Pored toliko oružja i

Pored toliko oružja i junaka te ovakve podrške vam je hrvatska vojska ulazila u Banja Luku.
http://www.slobodnaevropa.org/specials/djss/prikazi/m_rose_prikaz.htm
(general Rose je onaj iza kojeg, kao iza Ashdowna, po Sj. Irskoj, Maldivima itd. nije ostajlo ništa živo, ni mačke i price)
Da Tuđman, Gojko Šušak, Žužul i co. nisu trgovali s vašima, sada ste mogli biti bezbrižni.

Ali tu nije ključ vašeg poraza. Ključ poraza je što ste igrali na kartu da Đujićevi četnici iz Knina od 1971.g. discipliniraju partizansku Dalmaciju. Razmislite malo o objektivnosti te koncepcije (na tragu iskustava), uključujući gdje je Knin a gdje Srbija (Bogdan Bodanović) te da je Knin prije dolaska Srbije bio pretežno hrvatski i da su Srbi bili pretežno politički s Hrvatima a ne paktirali s velikotalijanskim posezanjima i talijansko-srpskim podjelama Dalamacije. Tako da je ishod 100-godišnjih pohoda odlučen kada ste sa cca 97 % podrške euforiji krenuli na Vukovar, Kijevo, Šibenik ...

I za vas i za nas je jako dobro završilo, objektivno je moglo biti samo 20 x gore - zamisli šta bi bilo sa tih 250.000 i još koliko toga da je krenulo kao Vukovar iitd. te da Gotovina i vojska nisu poslušali naredbe i nastavili, praćeni Armijom BiH. A tko bi šta mogao kontrolirati da je planula BiH (Arkan, Legija, Mladić i sve snage su bježale brzinom munje puno prije približavanja Banja Luci, niste imali više ni jednog heroja iz Srbije u pomoć) ?

Ovako po Srbe i Srbiju nije naročito a to bi bila katastrofa, ne bi došli k sebi još 200 godina, niste vi Njemci navikli na rad, red i disciplinu ("ako ne znamo da radimo, možda ćemo znati da se bijemo" i 2 milijuna Srba urla u krajnjem zanosu). Sada se možete konačno opustiti, ne znate ni da se bijete, na Veliku Srbiju ste izgubili puno vremena, živaca i novaca (i mi smo na Veliku Hrvatsku) i nema dvojbe da se morate učiti radu, redu i disciplini, kao i mi i svi drugi.

Tko je glasao

Oluja je bila oslobodilačka

Oluja je bila oslobodilačka akcija hrvatske vojske, u kojoj su okupirana područja vraćena pod kontrolu hrvatskih vlasti. Ovo da za okupatora ili kako ti kažeš Srbe, taj datum akcije "Oluja" predstavlja Dan žalosti je razumljivo jer im je vraćen samo djelić onoga što su kao okupatori i saučesnici okupatorskih zločina učinili tijekom agresije na Hrvatsku.

Nije Hrvatska vojska napala i okupirala Srbiju, nisu hrvatski tenkovi, topovi i haubce i avioni sipali svoja ubojita sredstva po Srbiji, već obrnuto. Nisu Josipi, Ivani, i Domagoji iz Hrvatske ubijali, žarili palili i klali po Srbiji, već su neke podivljale i zakrvavljenih očiju pomahnitale horde radikalnih Jovana iz Vranja, Čedomira iz Šumadije i Vojvodine i ostalih dijelova Srbije, došli u Hrvatsku to činiti iz svojih zločinačkih i koljačkih pobuda, a ne zato da brane do zuba naoružane desperadose koji su počeli pljačkati, klati, ubijati zatvarati i protjerivati autohotno stanovništvo i svoje dojučerašnje susjede.

Dragane Markoviću, ti dobro znaš da se u Hrvatsku mogu vratiti svi oni koji nisu okrvavili ruke i sudjelovali u zločinima i genocidu, pa čak se i dio tih zločinaca danas nekažnjeno šeće Hrvatskom.

Dragane Markoviću ti jako dobro znaš da mnoge hrvatske obitelji joj ne mogu položiti cvijeće na grobove svojih najmilijih koje su ti tvoji "mirni prosvjednici" deportirali zatvarali, mučili i poklali bez ikakve milosti, ne pružajući im ni najmanju šansu da napuste okupirano područje.

Nisu Srbi prognani, već im je njihova velikosrpska ideologija i četnička zadojenost utuvila ideju neke "krajine" na hrvatskoj rodnoj grudi gdje su dobrodošle svi narodi i nacije dobre volje i čestitih namjera, ali ne i oni koji otimaju tuđe.

Dragane Markoviću, te Srbe o kojima ti govoriš nisu protjerali Hrvati, već ih je u "zbijeg" stjerala Miloševićeva i Šešeljeva politika koja nije dozvolila mirni razlaz bivših država i naroda Jugoslavije. Srbi su mislili da će vjećno živiti o trošku i na teretu drugih naroda i narodnosti, a sve to samo zato što su se poput parazita raširili po cijelom teritoriju bivše zajedničke države, koja bi zbog toga po mišljenju prolupalih Srba trebala uvijek ostati pod njihovom kontrolom.

E pa Dragane Markoviću, nije to baš tako, svi su narodi ostvarili svoju želju da bdu svoj na svome. Kao što vidiš jedino je kod vas Srba došao vrag po svoje i sada imate državu s teritorijem kojeg s jednim pogledom možete obuhvatiti s Avale.

Tko je glasao

Kao samoproglašeni

Kao samoproglašeni glasnogovornik HBO:

Svim građanima lijepe naše a posebno blogerima i blogericama u
ime HBO-a upućujem iskrene čestitke povodom Dana pobjede i
domovinske zahvalnosti, a posebna čestitka i braniteljima za
Dan hrvatskih branitelja koji se po prvi puta obilježava 05. kolovoza
ove godine.
13 je godina prošlo od veličanstvene oslobodilačke akcije
Oluja koja je velikom pobjedom svim građanima Hrvatke trasirala
put za novu hrvatsku povijest, u Hrvatsku za 21. stoljeće.
05. kolovoza je dan kada se sa ponosom i pijetetom sjećamo svih
koji su tijekom domovinskog rata stvarajući današnju Hrvatsku
utkali u nju i svoje živote, ali i dan kada se evociraju uspomene na
13 stoljetnu Hrvatsku povijest i mnoge znane i neznane junake i
obične ljude koji su joj podarili svoje živote, znanje,
vizije... budućnost.
Pronađimo zajedno dovoljno ljubavi, znanja, snage i mudrosti da
njihovu budućnost a našu sadašnjost predamo i budemo na ponos
slijedećim naraštajima.

ex. glasnogovornk HBO
Milivoj Špika prof.

Tko je glasao

Kao što je RH

Kao što je RH multinacionalna država tako je i pobjeda u Domovinskom ratu multinacionalni praznik. Podsjetio bi da su u agresiji na Hrvatsku sudjelovali i Hrvati, koje je Franjo Tuđman abolirao, a takvim Hrvatima Dan pobjede i domovinske zahvalnosti niti može, niti smije, biti praznik.

Tko je glasao

Naše iskrene čestitke

Naše iskrene čestitke šaljemo svim Hrvatima i Hrvaticama širom Republike Hrvatske, Bosne, Hecegovine i diljem svijeta.

Budući da je Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i hrvatskih branitelja (uf, koje dugo ime) prvenstveno praznik u Republici Hrvatskoj, čestitam taj Dan svim građanima i svim državljanima Republike Hrvatske !
Hrvatska nije domovina samo Hrvatima...
A Bosna i Hercegovina ima svoje praznike.

Tko je glasao

Čestitka predsjedniku

Čestitka predsjedniku Republike Hrvatske Stjepanu Mesiću...

05.08.2008.

Gospodine predsjedniče,

Povodom 5. kolovoza Dana pobjede i Dana Domovinske zahvalnosti u ime gradske uprave, građana Bihaća i u svoje osobno ime upućujem Vam iskrene čestitke i želje.

Duboko svjestan važnosti ovog datuma za sve državljane Republike Hrvatske, posebice one koji su nesebično dali svoj doprinos njenoj samostalnosti i neovisnosti, moram ovom prigodom istaknuti našu povezanost sa povijesnim događajima koji su Bihaću i Bišćanima, te svim drugim građanima na ovom području Bosne i Hercegovine konačno donijeli mir i sigurnost.

Bihać i Bišćani nikad neće zaboraviti pobjedničku vojno-redarstvenu akciju Oluja kojom je razbijena višegodišnja blokada ovog područja, kao ni zajedništvo u obrani Bihaća bošnjačkog i hrvatskog naroda čime je osigurana naša bolja budućnost, a s tim i europski put za naše građane i narode.

http://lin.bihac.org/index.php?akcija=prikazi&id=594

Tko je glasao

A je evo sad je i Ćiro

A je evo sad je i Ćiro izbornik...uglavnom da nije bilo Tuđmana ne bi bilo Unsko-sanskog kantona.
Ne može se "zaboraviti" ofiranje sa Fikretom i njegovom tzv. autonomijom. Danas se pouzdano zna da nije za sve kriv Tuđman&Izetbegović, bili su tu i psi rata.

Tko je glasao

Na mlađima svijet ostaje,

Na mlađima svijet ostaje, iako svi mi koji smo dali svoj doprinos obrani Domovine borbom za istinu i pravdu moramo doprinjeti da naši zaboravljeni i obespravljeni suborci ostvare svoja prava. S ovakvom mladeži sam uvjeren u pobjedu i na toj zadnjoj etapi naše borbe, jer s ovakvom mladeži ni učesnici ni žrtve Domovinskog rata vjerujem nikada neće biti zaboravljene. Naravno da je ovo praznik svih učesnica i učesnika Domovinskog rata, jer zajedno smo jači.

Tko je glasao

...učesnici ni žrtve

...učesnici ni žrtve Domovinskog rata vjerujem nikada neće biti zaboravljene.

U Domovinskom ratu nije bilo učesnika već sudionika. Učesnici u ratu su bili s druge strane...
U postu na (najnoviji) dnevnik o Hloverki opisivao sam 5 filtera kroz koje su prolazili zaposlenici televizije u vrijem komunizma, jedan od filtera je bio da govore hrvatsko-srpski, naveo par primjera ali mislim da sam ovaj tvoj zaboravio pa eto i njega sad ističem...

Dakle da ponoviš do sljedeće godine - u Domovinskom ratu se nije učestvovalo već sudjelovalo...

youtube.com/bijesdrugi | 4hdz.com
Preporučam: youtube.com/maxprvi | Lion Queen

Tko je glasao

To s "razlikovnim rječima"

To s "razlikovnim rječima" je greška istog korijena kao i zaborav da smo mi ustvari građanska država u kojoj žive i razni drugi. Naime, kad se inzistira na detaljima da bi se pronašle "razlike" zalijećemo se u skrajnosti.

Ovako na prvi pogled, kad B2 tako rezolutno tvrdi) bi se moglo zaključiti da netko eto ne zna ni svoj hrvatski govoriti, pa mu onda ne vrijede ni argumentu (opet argumentum ad hominem). Istina je drugačija. Hrvatski enciklopedijski rječnik (izdanje Novi Liber 2004 g. knjiga 11, stranica 170 lijepo piše da je učestvovati i sudjelovati istoznačan pojam, (sinonim) a za nijednu od tih inačica se ne navodi da je "tuđica". Isto piše i u Anićevm rječniku iz 1991 godine što nije čudo jer su autori uglavnom isti. Ne znam jedino što piše u "Razlikovnom rječniku hrvatskog i srpskog jezika", ali taj projekt nisam nikada baš shvaćao ozbiljno. Jer ono što sam onako na brzinu gledao jest da se s predumišljajem išlo osiromašiti hrvatski jezik na račun ideje o različitosti. Pa u se na prohibitivnom spisku nalazile riječi koje si mogao često naći u hrvatskoj starijoj književnosti.

Ustvari stvari stoje obrnuto: Srpski jezik je stvaran u kolijevci hrvatskog izričaja (austrougarska Vojvodina) i ne vidim nikakva razloga da se mi trebamo odricati vlastith riječi - tj. učestvovati odnosno sudjelovati u siromašenju hrvatskoj jezičnog izričaja.

Tko je glasao

KAZALI-PASKO-ANTUN

KAZALI-PASKO-ANTUN (1815.-1894.)

Tko je glasao

Hrvatski enciklopedijski

Hrvatski enciklopedijski rječnik (izdanje Novi Liber 2004 g. knjiga 11, stranica 170 lijepo piše da je učestvovati i sudjelovati istoznačan pojam, (sinonim) a za nijednu od tih inačica se ne navodi da je "tuđica". Isto piše i u Anićevm rječniku iz 1991 godine što nije čudo jer su autori uglavnom isti. Ne znam jedino što piše u "Razlikovnom rječniku hrvatskog i srpskog jezika", ali taj projekt nisam nikada baš shvaćao ozbiljno.

Vidiš. meni pak Anićev rječnik nije ozbiljan projekt jer se bazira na hrvatsko-srpskom jeziku i promatra razvoj jezika od 45 do 90 kao normalno okruženje i iz toga izvodi zaključke...

A svi pametni znaju da se hrvatski jezik od 45 do 90. nije razvijao na povijesnim osnovama već na partijskim direktivama bratstva i jedinstva, a sama složenica hrvatsko-srpski govori dovoljno koliko je to bila nakaradna smibioza...

Obzirom da nikada neću platiti Anića molim te pogledaj tamo i reci da li piše da su "objezbjeđenje" i "uslov" također hrvatske riječi pa da završimo tu priču... A kad već gledaš, nije valjda da su "informisanje", "tolerisanje" i "grupisanje" primjeri koje Anić ne označava kao srpske riječi već tvrdi da je i to normalno koristiti u hrvatskom jeziku?

Srbi na sreću imaju svoj jezik koja njeguju vrlo dobro i samim time dokazuju da ne postoji hrvatsko-srpski a niti srpsko-hrvatski. I siguran sam da se u srpskom riječniku ne nalaze riječi sudionik, uvijet, osiguranje...

i za kraj, dovoljno je baciti jedan pogled na google rezultate za upit učestvovati i biti će vam jasno da se ne pojavljuje na hrvatskim stranicama, samo na srpskim i bosanskim... Pa nije valjda da je to neka urota protiv Anića ili možda ipak zdravi razum prevladava kod 99,99% građana bez obzira što im Anić i drugi ljubitelji hrvatsko-srpskog jezičnog koncepta guraju kroz svoj tzv "hrvatski riječnik".

youtube.com/bijesdrugi | 4hdz.com
Preporučam: youtube.com/maxprvi | Lion Queen

Tko je glasao

@Bješe: za tebe Anićev

@Bješe: za tebe Anićev Rječnik "nije ozbiljan projekt", ali ti nisi kompetentan da to ocjenjuješ, jer o svojem materinjem jeziku nemaš pojma. Kao i svi oni koji misle da će hrvatskome jeziku učiniti uslugu ako ga što više osiromaše.

Kad već pitaš, a ja ne mogu odoljeti želji da čak i očito bezizgledne učenike nešto pokušam naučiti, evo i odgovora.

uslov: Anić navodi da je riječ "razgovorna" plus srpska, te upućuje na "uvjet". Isto je na Hrvatskom jezičkom portalu. Na mrežnom sjedištu Hrvatska jezična riznica riječ "uslov" možeš naći kao dio hrvatskog jezičnog korpusa (navedeni su primjeri iz tekstova Julija Benešića, Vladana Desnice, Ive Frangeša, Josipa Kozarca idr.) Inače, nisam sasvim siguran, nemam neku knjigu ili zbornik kod sebe, ali čini mi se da i Ante Pavelić koristi riječ "uslov" (kao što - to sam zapamtio - koristi "štampa" i "uhapsiti" a ne "tisak" i "uhititi").

objezbjeđenje: Nepostojeća riječ. Ono "j", koje si ubacio, nikako tu ne bi moglo biti, jer se u predmetku "bez" u "bez-bednost" ne radi o refleksu glasa jat. Riječi "bezbednost" i "obezbediti" nema u Anićevom Rječniku hrvatskoga jezika. Riječ je o rusizmu koji je ušao u srpski, ali ne i u hrvatski; u ruskom je staroslavenski korijen "beda" koji znači "vjerovati" (u hrvatskom, transformacijom značenja, od toga dolazi "objeda", kleveta), dobio značenje "nevolja" (za razliku od "siromaštvo" u hrvatskom i u srpskom), pa "bez-bednost" znači "bez nevolja".

informisanje idr.: To naravno nisu riječi, nego gramatički oblici. Anić se time ne bavi. Oblici su naravno srpski. Anić navodi oblik "grupiranje".

Inače, naravno, danas je riječ "sudionik" u svakodnevnoj upotrebi, pa je i ja koristim. Jezik je promjenljiv, neke riječi postaju arhaične bez nekog posebnog razloga - pa tako danas i ja korisitim "tisak" i "uhititi"; a smislio sam čak i riječ "tiskica" umjesto "presica" (za tiskovnu konferenciju). :)

A čimie se ja bavim na blagdan pobjede...

Zoran Oštrić (Zelena lista)

Tko je glasao

fala na objašnjenjima, a

fala na objašnjenjima, a ima li što Anić o riječi "snabdjevanje"?

Jer recimo EU dict kaže da je snabdjeti i opskrbiti su hrvatske riječi različistog značaja (barem u enegleskom prijevodu kojega stranica prikazuje).

youtube.com/bijesdrugi | 4hdz.com
Preporučam: youtube.com/maxprvi | Lion Queen

Tko je glasao

POtraži odtovore na

POtraži odtovore na Hrvatskom jezičnom portalu. Ne mogu ipakj ja stalno gledati u rječnike umjesto tebe. Osim ako mi platiš za to, pa makar i na crno. :-)

Zoran Oštrić

Tko je glasao
Tko je glasao

Hmmmmmm! Nešto mi uopće

Hmmmmmm!

Nešto mi uopće nije jasno ovdje?????????????

Miss LQ se vrti po našim ekrančićima već nekoliko dana..... a di nam je Mr. Ragusa..... ono jednostavno nešto nije kako tirba.... fali nešto!

:)

Jakša

Obrisan

Tko je glasao

Otiša je u ribe.

Otiša je u ribe.

Tko je glasao

vjerojatno galebari na

vjerojatno galebari na stradunu :):)

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Ili možda je otišao na

Ili možda je otišao na koncert 'Iron Maiden'-a.... :)

U glavnom fali mi ova kombinacija Miss LQ vs Mr. Ragusa.... u 'match' bez granica!

:)

Jakša

Obrisan

Tko je glasao

Moja namjera nije bila

Moja namjera nije bila zamahati jezičnu raspravu ali eto, kad je već započela dodat ću nešto na moj zadnji pasus kojeg smatram najvažnijim u mom gornjem komentaru. Naime poznavanje povijesti je i poznavanje jezične povijesti, a jezik se mijenjao, i stalno se mijenja, i nikada nećemo moći reći da je sve gotovo, jer ni povijest nije završila svoj hod. Da ponovim pasus:

Ustvari stvari stoje obrnuto: Srpski jezik je stvaran u kolijevci hrvatskog izričaja (austrougarska Vojvodina) i ne vidim nikakva razloga da se mi trebamo odricati vlastith riječi - tj. učestvovati odnosno sudjelovati u siromašenju hrvatskoj jezičnog izričaja.

Moj osobni stav je da se mi ne bismo trebali odricati ničega iz naše rtealne i jezične povijesti. Hrvatski jezik je postao književnim barem par stotina godina prije Vuka Karadžića1787. -1864. nasuprot Bartulu Kašiću 1575.-1650. Ili Petar Zoranić (1508. - 1569) za kojeg nam treba stručna jezikoslovna pomoć nasuprot Dubrovačkoj književnosti (koju je danas lijepa i može se dosta lagodno čitati).

Dok je hrvatski imao svoj kontinuitet, Srbi su svoj jezik gradili u Austrougarskoj, tj. u Vojvodini koja je kulturno bila većinski hrvatska (ako niste znali tamo u Sremskim Karlovcima čak još postoji crkva na kojoj mislim da još piše "Hrvatska pravoslavna crkva"). Vuk je gradeći svoju lingvistiku se oslanjao na hrvatske korijene i tako de facto podigao i srpski jezik i noviju srpsku književnost. Prije toga su govorili mješavinom staroslavenskog i novosrpskog. Kad je Josip Jelačić postao ban svih hrvatskih zemalja uključujući i Krajine obratio se poslanicom na oba jezika, tj. na hrvatskom i srpskom. Proučavanje te poslanice bi pokazalo da je u hrvatskoj inačici jezik malo kitnjast ali blizak današnjem, a srpski mješavina staroslavenskog.

Dakle, bez obzira na to što se netko s onu stranu može uvrijediti, srpski je nastao iz hrvatskih korijena (to je i sam Crnjanski priznavao), a Vuka, koji s naslonio na dubrovačku književnost, tj. jezik Dubrovnika i zaleđa (kažu Stolac koji je uvijek bio većinski hrvatski) sami Srbi su kasnije modificirali na ekavicu).

Moj komentar je samo ukazivao na to da ne vidim niti postoji iti jedan razlog da se odričemo niti jedne riječi u našem jeziku, zapisanoj u hrvatskoj književnosti, pa niti čak da bismo nasilu činili razlike. Ti "mrski" završeci -isati (umjesto -irati) su bili česti u hrvatskoj starijoj književnosti. Bilo što bilo kada zapisano u hrvatskoj književnosti dugog kontinuiteta je hrvatsko bez ikakve kasnije ideologijske ili druge prosudbe. Čak ako nam danas pomalo smiješno zvuči., ne moramo tako danas govoriti ali moramo s poštovanjem priznavati kao naše. Što to ima veze ako je u međuvremenu usvojeno u nekom drugom jeziku kao nji8hov jezični standard. To vam je kao kad vozite auto - ako vozite gledajući naprijed i za sebe ništa vam se neće dogoditi, ali ako se stalno osvrćete kako drugi voze mora vam se dogodit nesreća.

Mi u Hrvatskoj se nemamo čega stidjeti pa ni odrastanja hrvatskog jezika, ali proglašavati Anića neznalicom(za Rječnik iz 1991 godine i kasnije još veće izdanje) kao i cijelu grupu lingvista koji su odrađivali enciklopedijski rječnik 2002-2004. je bezvezarije. Predlažem da se malo više čita starija književnost a ne današnje novine.

Tko je glasao

Mi u Hrvatskoj se nemamo

Mi u Hrvatskoj se nemamo čega stidjeti pa ni odrastanja hrvatskog jezika, ali proglašavati Anića neznalicom(za Rječnik iz 1991 godine i kasnije još veće izdanje) kao i cijelu grupu lingvista koji su odrađivali enciklopedijski rječnik 2002-2004. je bezvezarije. Predlažem da se malo više čita starija književnost a ne današnje novine.

Nisam htio reći da je Anić neznalica, samo da predstavlja onu struju lingvista koju ja kao potrošač njihovog proizvoda ne preferiram. U svojem minimalnom znanju jezične problematike meni se više sviđa ekipa koja piše da učestvovati nije hrvatska riječ i koja želi da se 45 godina silovanja hrvatskog jezika u hrvatsko-srpskom obliku poništi koliko god može...

youtube.com/bijesdrugi | 4hdz.com
Preporučam: youtube.com/maxprvi | Lion Queen

Tko je glasao

koja želi da se 45 godina

koja želi da se 45 godina silovanja hrvatskog jezika u hrvatsko-srpskom obliku poništi koliko god može...

tj, hrvatski ispravnije bilo bi: "koja želi poništiti 45 godina silovanja hrvatskog jezika u hrvatsko- srpskom obliku koliko god može".
U hrvatskom je uobičajenija forma s infinitivom, dok je u srpskom uobičajenija forma "da + glagol".

Tko je glasao

Ko god je dugo živel na

Ko god je dugo živel na primjer u Njemačkoj ili se tam rodil, piše tak ko Bjesni.

I ja se kockam s tim redosljedom kaj si sigurno primjetil.

Tko je glasao

Ma moreš ti pisati slobodno

Ma moreš ti pisati slobodno i na kajkavskom, em je to naš domači jezik, kaj ne? A onda takih problemov ne buš imal.
Wir können auch Deutsch reden :)

Tko je glasao

Znaš kaj, ko je celi život

Znaš kaj, ko je celi život delal taj se nije imal vremena bavit s pisanjem.

To ti je moja baba uvjek obavljala, a i danas to dela.

Tko je glasao

Postoje različite vrste

Postoje različite vrste rada...

Tko je glasao

Ja sam industrijski

Ja sam industrijski mehaničar i us to završil malo više škole. No u duši sam ostal praktičar, a posel je obuhvačal sve CNC mašine, hidraulika, numerička pneumatika i nešto elektronike.
A bogme smo morali i koji put pljunut u ruke i zasukat rukave.

Tko je glasao

A šta da onda kažem za nas

A šta da onda kažem za nas KLOKANE?

muška kokoš itd...... i toliko te engleske gramatike u našem pisanju da skoro niti jedan domorodac ovog kraja ne kuži odakle smo!

Naravno u moj 'Office' imam dikšioneri koji je Hrvatsko - Engleski!!!!

Ahaaa! :)

Mr. Jaks

PS ako ovako nastavimo o jeziku, mogao bi slobodno dodati i čestitku za Božić!

Obrisan

Tko je glasao

Buduci su mi tik uz samu

Buduci su mi tik uz samu ruku Drvodelicev hrvatsko-engleski i Krsticev razlikovni hrvatsko-srpski rjecnik, stoga tek ravnanja radi: U obadva stoji sudjelovanje. Ponavljam, jedino ravnanja radi. Uz pozdrav.

Tko je glasao

"Razlikovni rječnik" je

"Razlikovni rječnik" je politički projekt bez minimuma znanstvene relevatnosti. Anićev Rječnik hrvatskoga jezika i Hrvatski enciklopedijski rječnik su jedini relevantni.

Glede rječnika drugih jezika: ja evo imam na računalue-rječnik i gle, ima "sudjelovati", ali ima i "učestvovati".

Materinji jezik treba učiti cijeli život. Ja to činim stalno.

Zoran Oštrić (Zelena lista)

Tko je glasao

Kad malo razmislim o samoj

Kad malo razmislim o samoj rječi onda dojdem ko laik do zaključka.

Sudjelovati samo od sebe govori da je neko su djelovao

rječ učestvovao mi ne ukazuje od kojih rječi se sastoji

Tko je glasao

Evo vidiš B2 nema tih

Evo vidiš B2 nema tih novaca koji će analfabeta pretvoriti u pismena čovjeka. Vidim da ti lova nije pomogla da naučiš sve riječi iz hrvatskog pravopisa, pa eto tako, po socijalnoj liniji, besplatno, iz sažaljenja, samilosti i ljubavi prema našim posrnulim građanima koji nisu stigli, ili imali mogućnosti, prilike, volje nauči da:

učesnica > sudionica
učesnički > sudionički
učesnik > V jd- iče, mn. –ici > sudionik
učesništvo > sudioništvo
učestvovati > sudjelovati
učešće > sudjelovanje, sudioništvo

Inače poznajem sijaset samoproglašenih jezičnih policajaca kojima je skrivanje po podrumima i nagla promjena nacionalne svijesti toliko udarila u glavu da im ni sto pravopisa ne može pomoći. Hrvatski jezik je težak jezik, pogotovo za one koji na njemu žele dokazivati ono što nemaju; zdravu pamet i kulturu, o razumijevanju za dijalekt i narječja da ti ni ne govorim!

Tko je glasao

Inače poznajem sijaset

Inače poznajem sijaset samoproglašenih jezičnih policajaca kojima je skrivanje po podrumima i nagla promjena nacionalne svijesti toliko udarila u glavu da im ni sto pravopisa ne može pomoći

Ja se nisam skrivao po podrumu (zaleđe zadra + Hr. Kostajnica za vrijeme Oluje), a nisam niti jezični policajac...
Svoj razlikovni riječnik ja sam izgradio sam i vrlo jednostavnim konceptom - čitajući Zagora, Bleka, Martija Misteriju, Mr. No i druga srpska izdanja i jednostavno došao do zaključka jer tamo nikada nije bilo sudionika, osiguranja, uvijeta i uvijek je nešto trebalo da bude i informisalo se...

youtube.com/bijesdrugi | 4hdz.com
Preporučam: youtube.com/maxprvi | Lion Queen

Tko je glasao

B2, kako nema srpa i

B2, kako nema srpa i čekića, dajem ti četiri velike partijske za tvoj koncept!!

Tko je glasao

Svaka čast, Biješe, na

Svaka čast, Biješe, na ovoj duhovitosti!

Svoj razlikovni riječnik ja sam izgradio sam i vrlo jednostavnim konceptom - čitajući Zagora, Bleka, Martija Misteriju, Mr. No i druga srpska izdanja

LOLčina! :))) Malo je četiri zvijezdice! :)))

Zoran Oštrić (Zelena lista)

Tko je glasao

Svoj razlikovni riječnik ja

Svoj razlikovni riječnik ja sam izgradio sam i vrlo jednostavnim konceptom - čitajući Zagora, Bleka, Martija Misteriju, Mr. No i druga srpska izdanja

A izdanje riječnika iz 1971.g. mu je pristrano. Hahahaha. Živeo drug Bes drugi, jedinica za pouzdanost i nepristranost te hrvatstvo. 1 Bes= 10 tompsona

Tko je glasao

A izdanje riječnika iz

A izdanje riječnika iz 1971.g. mu je pristrano

Za napisati rječnik treba sigurno 5 godina rada, ako ne i 10. To što je taj rječnik izašo 1971. uopće ne znači da je bio u duhu proljeća, osim što sam rekao, naslov je bio prilagođen vremenu kako bi se bolje prodavao. A to je opet zasluga marketinga a ne stručnosti rječnika u pitanju.

youtube.com/bijesdrugi | 4hdz.com
Preporučam: youtube.com/maxprvi | Lion Queen

Tko je glasao

Iz komentara nisi izvukao

Iz komentara nisi izvukao bit, a to je da stripovi nisu relevantna literatura kad se pozivaš ne teme iz jezikoslovlja, a svakako ni ti nisi relevantan da o tome zaključuješ kad se pozivaš na Blek Stenu, Zagora i ostale. Nije ti palo na pamet da su nam neke riječi zajedničke? Ili da su oni preuzeli neke naše riječi? Zar ćemo se odreći takvih riječi samo da se razlikujemo od njih? Inače, ako netko zna tko je i ima svoj identitet ne zamara se onda drugima. Ovako samo pokazuješ kompleks srba i pokazuješ se vrlo slab i iskompleksiran kad o tome ruminiraš. I to i jeste bit ksenofobije. Projiciraš svoje slabosti na nekog drugog, po mogućnosti srbe. Na taj način se izbjegava suočiti sa vlastitom slabošću jer zašto i bi kad je netko drugi kriv za to. Tako se ne ide naprijed, već ostaješ ukopan u prošlosti.

Tko je glasao

Nije ti palo na pamet da su

Nije ti palo na pamet da su nam neke riječi zajedničke? Ili da su oni preuzeli neke naše riječi? Zar ćemo se odreći takvih riječi samo da se razlikujemo od njih?

Obzirom da se kod njih nikada ne pojavljuju riječi osiguranje, sudjelovanje, opskrba tada bez dvojbe zaključujem da oni imaju svoju jednu riječ za te pojmove, a ako mi imamo dvije (po nekima!), od kojih je jedna ona koju srbi imaju - bez pardona nju isključujem i uzimam onu drugu (pa makar i kod nas bila rezervna) koju srbi nemaju... I nemam nikakve dileme oko toga...pogotovo kad su u pitanju, učestovanje, uslov, obezbeđenje, snabdjevanje itd...

nače, ako netko zna tko je i ima svoj identitet ne zamara se onda drugima. Ovako samo pokazuješ kompleks srba i pokazuješ se vrlo slab i iskompleksiran kad o tome ruminiraš. I to i jeste bit ksenofobije. Projiciraš svoje slabosti na nekog drugog, po mogućnosti srbe.

ha, nemam nikakve komplekse po pitanju srba. dapače, neka dođu opet ako im je do još jedne Oluje... Ja sam spreman...
I nemam nikakve ksenofobije. Čak i nemam ništa protiv Srba. Oni su mi super u njihovoj državi, poslujem s njima, dobro plaćaju, dobro plaćaju kada su na moru, čak i razumijem njihov jezik (kao i bošnjake, nešto malo manje slovence a to mi je recimo više žao nego što bre razumijem što mi ova braća srbi bre govore i filozofišu o tome kako smo mi svi bili jedna velika porodica i tko nas bre Miki rastavi)...

Ali svi oni skupa su mi samo susjedi (da ne kažem komšije) po granicima (koje kao i u životu ne možeš birati), pa stoga nikakvih posebnih emocija nemam po njihovom pitanju...

Samo želim hrvatski jezik koji je hrvatski bez tuđica koje nisu došle zbog nedostatka hrvatskih riječi već zato jer ih je bratstvo i jedinstvo (ideja koja je pratila diktatorski i zločinački sustav 20. stoljeća koji se nazivao komunizam i na sreću je vladao svojih prvih i zadnjih 45 godina u povijesti).

Kužiš, dakle ništa više od toga, ništa manje.
A koliko razumijem tvoj post, ti smatraš daj nemam pravo na takvo stajalište i da sam ja primitivizam samo zato jer razlikujem hrvatsk, srpski, slovenski i zato jer sebe smatram hrvatom sa svojom državom u kojoj imam neka prava, da srbe smatram srbima sa svojom državom gdje mogu raditi što žele itd...

Poznata mi je ta teza, svi koji imalo egzaktnije promišljaju o hrvatskoj, jeziku, hrvatstvu, nacionalnoj državi, zaštiti nacionalne države itd - takve odmah treba proglasiti šovinistima, ksenofobičarima, desničarima i primitivcima... Stare Soroševe teze, internacionala, globalni liberalizam itd

youtube.com/bijesdrugi | 4hdz.com
Preporučam: youtube.com/maxprvi | Lion Queen

Tko je glasao

Imam pred sobom HRVATSKO ILI

Imam pred sobom HRVATSKO ILI SRBSKO - NJEMAČKI RJEČNIK iz 1974-e godine izdano od ŠKOLSKA KNJIGA Zagreb.

U njemu piše sudjelovanje i sudjelovati

Tko je glasao

Tek ravnanja radi: Pravopis

Tek ravnanja radi:
Pravopis hrvatskosrpskog jezika, školsko izdanje 1960,
str. 258. sudjelovati, -ujem (ijek.)
str. 266. učesnik, vok. učesniće, mn. učesnici; učestvovati, -ujem; učešće

ali i da se na zaboravi:

USTAV REPUBLIKE HRVATSKE
(pročišćeni tekst)
I. IZVORIŠNE OSNOVE
Izražavajući tisućljetnu nacionalnu samobitnost i državnu opstojnost hrvatskoga naroda, potvrđenu slijedom ukupnoga povijesnoga zbivanja u različitim državnim oblicima te održanjem i razvitkom državotvorne misli o povijesnom pravu hrvatskoga naroda na punu državnu suverenost, što se očitovalo:
- u stvaranju hrvatskih kneževina u VII. stoljeću;
- u srednjovjekovnoj samostalnoj državi Hrvatskoj utemeljenoj u IX. stoljeću;
- u Kraljevstvu Hrvata uspostavljenome u X. stoljeću;
- u održanju hrvatskoga državnog subjektiviteta u hrvatsko-ugarskoj personalnoj uniji;
- u samostalnoj i suverenoj odluci Hrvatskoga sabora godine 1527. o izboru kralja iz Habsburške dinastije;
- u samostalnoj i suverenoj odluci Hrvatskoga sabora o pragmatičnoj sankciji iz godine 1712.;
- u zaključcima Hrvatskoga sabora godine 1848. o obnovi cjelovitosti Trojedne Kraljevine Hrvatske pod banskom vlašću, na temelju povijesnoga, državnoga i prirodnoga prava hrvatskog naroda;
- u Hrvatsko-ugarskoj nagodbi 1868. godine o uređenju odnosa između Kraljevine Dalmacije, Hrvatske i Slavonije i Kra¬lje¬vine Ugarske na temelju pravnih tradicija obiju država i Prag¬ma¬tič¬ke sankcije iz godine 1712.;
- u odluci Hrvatskoga sabora 29. listopada godine 1918. o ras¬kidanju državnopravnih odnosa Hrvatske s Austro-Ugarskom te o istodobnu pristupanju samostalne Hrvatske, s pozivom na povijesno i prirodno nacionalno pravo, Državi Slovenaca, Hrvata i Srba, proglašenoj na dotadašnjem teritoriju Habsburške Monarhije;
- u činjenici da odluku Narodnoga vijeća Države SHS o ujedinjenju sa Srbijom i Crnom Gorom u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca (1. prosinca 1918. godine), poslije (3. listopada 1929. godine) proglašenoj Kraljevinom Jugoslavijom, Hrvatski sabor nikada nije sankcionirao;
- u osnutku Banovine Hrvatske godine 1939. kojom je obnovljena hrvatska državna samobitnost u Kraljevini Jugoslaviji;
- u uspostavi temelja državne suverenosti u razdoblju drugoga svjetskog rata, izraženoj nasuprot proglašenju Nezavisne Države Hrvatske (1941.) u odlukama Zemaljskoga antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Hrvatske (1943.), a potom u Ustavu Narodne Republike Hrvatske (1947.) i poslije u ustavima Socijalističke Republike Hrvatske (1963.-1990.), na povijesnoj prekretnici odbacivanja komunističkog sustava i promjena međunarodnog poretka u Europi, hrvatski je narod na prvim demokratskim izborima (godine 1990.), slobodno izraženom voljom potvrdio svoju tisućgodišnju državnu samobitnost. Novim Ustavom Republike Hrvatske (1990.) i pobjedom u Domovinskom ratu (1991.-1995.) hrvatski je narod iskazao svoju odlučnost i spremnost za uspostavu i očuvanje Republike Hrvatske kao samostalne i nezavisne, suverene i demokratske države.
Polazeći od iznesenih povijesnih činjenica, te općeprihva¬će¬nih načela u suvremenu svijetu i neotuđivosti i nedjeljivosti, neprenosivosti i nepotrošivosti prava na samoodređenje i državnu suverenost hrvatskog naroda, uključujući i neokrnjeno pravo na odcjepljenje i udruživanje, kao osnovnih preduvjeta za mir i stabil¬nost međunarodnog poretka, Republika Hrvatska ustanovljuje se kao nacionalna država hrvatskog naroda i država pripadnika autohtonih nacionalnih manjina: Srba, Čeha, Slovaka, Talijana, Madžara, Židova, Nijemaca, Austrijanaca, Ukrajinaca, Rusina i drugih, koji su njezini državljani, kojima se jamči ravnopravnost s građanima hrvatske narodnosti i ostvarivanje nacionalnih prava u skladu s demokratskim normama OUN i zemalja slobodnoga svijeta.
Poštujući, na slobodnim izborima odlučno izraženu volju hrvatskoga naroda i svih građana, Republika Hrvatska oblikuje se i razvija kao suverena i demokratska država u kojoj se jamče i osiguravaju ravnopravnost, slobode i prava čovjeka i državljanina, te promiče njihov gospodarski i kulturni napredak i socijalno blagostanje.

Tko je glasao

Tek ravnanja radi: Pravopis

Tek ravnanja radi:
Pravopis hrvatskosrpskog jezika, školsko izdanje 1960,

A kakav je to hrvatskosrpski jezik molim lijepo objašnjenje?
Ja takav jezik ne govorim niti je to službeni jezik u Republici Hrvatskoj?

A ako ti misliš da je složenac od jezika, nazan hrvatsko-sprski rezultat prirodnog jezičnog nasljeđa hrvatskog jezika, Bog ti onda pomogao jer ti niti 18 godina nakon pada zadnje diktature 20-og stoljeća ne kužiš koncept na kojemu se u toj diktaturi provodila tiranija protiv nacionalnog na svim nivoima, a primarno na hrvatskom jeziku...

Ne kužim kakve veze ima ovaj dio s ustavom koji si ubacio? Što hoćeš reći time da u hrvatskoj žive i Srbi? Pa naravno da žive, i imaju pravo govoriti srpski jezik ako žele....

youtube.com/bijesdrugi | 4hdz.com
Preporučam: youtube.com/maxprvi | Lion Queen

Tko je glasao

Vidim da nisi s dovoljno

Vidim da nisi s dovoljno pažnje i razumijevanja pročitao gore navedenu preambulu Ustava RH. Izvini, ali zaključujem s tobom raspravu, jer mislim da je zbog tvoje isključivosti bilo kakva konstruktivna diskusija s tobom nemoguća, a prevelike su vrućine za mlaćenje prazne slame. Naš narod za takve kao što si ti ima prigodnu uzrečicu: Glup čovjek, gotova robija, ili za takve kao što si ti naš narod još kaže; mi ga krstimo, a on prdi! Zato ti je teško shvatiti da hrvatski jezik nije po onoj narodnoj "što se babi htilo, to se babi snilo", već prema onome što je u Ustavu tako lijepo i precizno pobrojano, a kao ispravni i lojalni građani i građanke Hrvatske, Ustav bi nam trebao biti iznad kojekakvih povijesnih bespuća kojima lutaju raznorazne izgubljene duše. Svako dobro.

Tko je glasao

@Skviki: Mislim da si loše

@Skviki: Mislim da si loše gledao. Pretpostavljam da je riječ o Drvodelićevom rječniku; ja imam izdanje iz 1989.. Navodi riječ "učesnik" s opaskom "v. sudionik" - to je način da se uštedi prostor, a ne znak da s riječi nešto nije u redu.

Kad smo već kod onoga što nam je pri ruci:

Langenscheidtov univerzalni rječnik
francusko-hrvatski i hrvatsko-francuskih (nema "srpskog"!)
Zagreb: Mladost, 1971.

Sadrži riječi "učesnik" i "učestvovati", također i "sudjelovati", ali začudo ne "sudionik"!

A tu je naravno i Hrvatski jezični portal, koji je nastao na osnovu izdanja Novog libera i drugih. Pod "učestvovati" piše da je riječ regionalna, te također srpska; ali ne piše da nije hrvatska.

Inače, riječi dolaze od staroslavenskog korijena "čest", pa je prisutna i u ruskom i srpskom. U hrvatskom je taj korijen sadržan u riječima "često" i "čestica". U riječi "sudionik" ono "dio" može se povezati sa dva staroslavenska korijena: delo i del. Taj nesretni staroslavenski, nikako da od njega pobjegnemo. :)

Zoran Oštrić

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci