Tagovi

Epilog sage o Crnoji: Civilno društvo jedino izvuklo korist

Način na koji je Mijo Crnoja natjeran da odstupi s ministarskog položaja je vrlo poučan za sve koji kod nas sudjeluju u političkom životu. Njegov će slučaj ubuduće služiti kao opomena svima koji imaju ambiciju zasjesti na visoki politički položaj, političkim je strankama poruka da ni kad su na vlasti ne mogu više zaštititi člana protiv kojeg je ustalo civilno društvo, a onima koji zastupaju javnost je pokazao koliku zapravo imaju snagu kad su usklađeni u zahtjevima, uporni i oboružani činjenicama. Za oporbu je školski primjer sinergije kojoj treba težiti jer brbljanje u Hrvatskom saboru samo po sebi ne može donijeti veliku korist. Uostalom, u demokratskim je društvima upravo javnost najbolja oporba. Nauči li lekciju makar dio pobrojanih, hrvatsko bi društvo učinilo značajan korak ka ozdravljenju.

Šteta za Vladu sigurno postoji, ali nije nepopravljiva. Ni najpomnije planirana operacija kontrole štete ne može nadjačati činjenice, a vidjeli smo koliki je napor uložila odgovarajuća služba. Sramota nije umanjena ni odgađanjem odluke ni angažiranjem takozvane struke kako bi se istražilo već općepoznato. Gomilu prljavog rublja koja se povećavala iz sata u sat ne bi mogla oprati ni najbolja PR mašina. Umjesto da se brzim razrješenjem prekine dotok prljavštine ili ga barem učini irelevantnim za Vladu, dvodnevnim vijećanjem trijumvirata je demonstrirana neodlučnost najužeg premijerovog tima. No ipak, Vladu čini i skup ministara koji uspjesima u svom resoru mogu popraviti dojam o cjelini, pogotovo budu li bili odlučni i imali odriješene ruke.

Premijer Orešković je nedvojbeno izgubio na imidžu. Kao neovisni stručnjak ne bi smio robovati stranačkom interesu i tako si činiti štetu. Floskula o pažnji koju je, po njemu, Crnoja zaslužio kao branitelj koristi donekle samo Karamarku, a zapravo je pogubna za predodžbu o sposobnosti premijera da efikasno donosi puno teže i daleko važnije odluke. Ako se ubrzo ne iskaže u složenijem slučaju, Tihomir Orešković će teško poreći da je zarobljenik interesa koji nije javni. Opstane li takav zaključak, uvijek će aktualnim održavati pitanje nije li njegovo imenovanje samo smokvin list koji treba prikriti nakanu da Vladom zapravo upravlja Tomislav Karamarko. Jer da nije tako, u najboljem bi Oreškovićevom interesu bilo da je Crnoja razriješen u trenu, čim je bivši ministar pred kamerama priznao da s obitelji živi u Zagrebu, a ne plaća prirez.

Mlađi partner u vlasti je prošao bolje, ali nedovoljno za reći kako je izvukao osobitu korist. Ispravnije je kazati da su Božo Petrov i MOST tek sačuvali obraz. Vjerojatno iz obzira prema Karamarku i njegovom položaju u stranci koji je na kušnji, nisu poentirali. Iako su od početka afere imali principijelan stav, mogli su svoju dosljednost u ovom slučaju višestruko kapitalizirati. Da su bili rezolutni i glasniji, mogli su potpuno izbjeći odgovornost za to što je Mijo Crnoja uopće imenovan na funkciju kojoj nije dorastao. Moglo bi se lakše prijeći preko činjenice da su ugovorili pravo veta, a nisu ga iskoristili pri odlučivanju o kandidatima. Ono je trebalo poslužiti kao osigurač da ljudi poput Crnoje niti ne odu na razgovor kod Oreškovića. Mogli su reći da sami nisu dublje provjeravali kandidate, a Crnoja da nije bio poznat na nacionalnoj razini i da su zato vjerovali partneru. Mogli su ultimativno zahtijevati trenutačno razrješenje i od toga napraviti priču. Nisu morali pristati na vrijeme koje je Karamarku trebalo da barem donekle pripremi stranku za neminovno. Ipak, da nije bilo njih, mada dodatno motiviranih gotovo nepodijeljenim stavom javnosti, možda bi Crnoja još sjedio u ministarskoj fotelji.

Tomislav Karamarko je uz Oreškovića pretrpio najveću osobnu štetu, s tim da potonji ima još izgleda da se izvuče kada na dnevni red Vlade dođu pitanja u kojima je stručan. Karamarku se, pak, situacija dodatno usložila. Osim što se već vidjelo da ne može u Vladu instalirati prepoznatljivije kadrove iz stranke, na Crnojinom se primjeru pokazalo da svoje ne može ni sačuvati od smjene. Pogledamo li unatrag, HDZ-ove su vlade mijenjale sastav jedino po volji predsjednika stranke. Mišljenje javnosti se često bahato ignoriralo (sjetimo se samo Mačeka). Možda bi se Petrov držao još rezerviranije da se javnost nije digla na noge i možda bi prošla floskula „nije se ogriješio o zakon“. Bilo što da je presudilo, nezadovoljstvo u HDZ-u koje se javilo već nakon izborne noći je Crnojinom smjenom pojačano. Predsjednika im je prvi put u povijesti stranke porazilo civilno društvo i mlađi partner u vlasti. Teško je da zbog toga neće biti velikih potresa i posljedica.

Civilno društvo kao skup snaga koje habitusom ne pripadaju politici i gospodarstvu je ovaj put došlo na svoje. Pokazalo se kao jedini pravi pobjednik. Da nije njega, rekli smo, možda bi MOST progledao Karamarku kroz prste. Uostalom, prva izjava Bože Petrova je nekako i išla u tom pravcu. Nikada još u ovakvom primjeru nije zabilježena tolika sinergija pojedinaca, udruga i medija koja je u samo nekoliko dana polučila smjenu ministra koji još nije pošteno ni zasjeo u fotelju. Snaga javnog mnijenja je na primjeru Crnoje pokazala koliki se potencijal krije u civilnom društvu. Još je nešto važno. Reagiralo se već na prekršaj, nemoral i bahato negiranje, nije se čak ni radilo o klasičnom kriminalu i korupciji. Očekivati je zato da će civilno društvo pokazati zube i drugi put kada politika pođe u krivom smjeru. Ovako brza pobjeda javnosti u srazu s nositeljima vlasti daje nam razloga za optimizam, istina umjereni i uz dozu opreza, ali ipak.

Sažmemo li sve navedeno u nekakav generalni zaključak, možemo reći da je slučaj Crnoja naštetio imidžu Premijera i reformske Vlade, dodatno otežao Karamarkov položaj na čelu stranke, ali i uvjerio nas u snagu civilnog društva. U vremenima koja dolaze,dobro je znati koliko je to veliki potencijal.

Komentari

Tomislav Karamarko jučer je

Tomislav Karamarko jučer je dao epohalan doprinos etici, pravnoj znanosti, logici:

- Pustimo kategoriju moralnog, nemoralnog. To je jako relativno. Ja se pitam koliko u ovom momentu građana živi u zoni prekršaja. Dakle, to je zona prekršaja.

- Naravno, kada je postao ministar onda je utvrđeno da je bio u prekršaju. Prema tome, apsolutno, zbog toga je i čovjek odstupio iako je dokazao da nije počinio ništa nezakonito. Ja ga ne želim braniti neprincipijelno, ja ga branim principijelno, nije počinio nikakvo kazneno djelo, a prekršaj je prekršaj. Zbog toga je on, nakon što je dokazao da nije počinio kazneno djelo rekao dobro, sad ja idem.

Tko je glasao

Dvostruka mjerila nemoralnih SDP-ovaca

Tko je glasao

razbijanje dvostrukih ljevofašističkih kriterija

Tko je glasao

Pozor!!!

Molim cijenjene komentatore da se suzdrže od prostačkog izražavanja i etiketiranja sugovornika.

Svaki takav komentar po defaultu ide u "spam", čak i ako postoji dio koji je vezan uz temu i možda čak konstruktivan za raspravu. Za štetu što eventualno koristan dio ode u "spam", krivi su sami komentatori.

Stav oko pitanja o kojem se raspravlja, nikada nije sporan, ma kakav bio.

B-52

Tko je glasao

Cenzor je zanatlija koji buši bisere mudrosti,smb je cenzor i =>

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Oreškovića ne treba kriviti

Oreškovića ne treba kriviti suviše. Epizoda sa Crnojom je samo primjeran dokaz da koalicijske vlade sastavljene od tako velikog broja stranaka ne mogu biti efikasne. Ministri u vladi se ponašaju kao stranački delegati u konfederalnoj vladi, samostalno i na svoju ruku daju intervjue, komentiraju stanje u "svojim" ministarstvima kao da se radi o feudalnom lenu, a na premijera gledaju kao na primus inter pares osobu, koja je zadužena za neke fragmentarne poslove vlade, a ne za cjelokupno funkcioniranje vlade.
Crnojom su se bavila dva ili više stranačkih politbiroa, i nastojali su postići kakvu takvu međustranačku ravnotežu da bi se zadržala stabilnost vlade, barem prividna.
Uz slučaj Crnoja usporedo se već događa mnogo presamostalnih istupa ministara, koji nakon dva dana sjedenja u ministartsvu znaju da imaju premalo zaposlenih u ministarstvima, kao da nikada nisu čuli za paket o reformi državne administracije. Ako Oreškovića treba za nešto kriviti, onda je to izostanak bilo kakve reakcije na samostalne istupe ministara prije donošenja reformskih dokumenata. U početku funkcioniranja vlade izjave i intervjue treba davati samo premijer i potpredsjednici. Inače će od vlade nastati kula babilonska, i nitko više nikada neće spojiti rep i glavu.
Iz Crnoja epiloga bi možda trebalo izvući neke pouke, ali mene uvijek ispočetka iznenadi koliko Hrvati imaju malo želje i talenta da imaju jedinstvenu, odgovornu i efikasnu vladu.

Slučaj Crnoja ima i šaljivu notu. Naime, u natjecanju sa Slovencima skoro smo srušili njihov rekord u kratkoći ministarskog mandata. Ako se dobro sjećam u vladi Alenke Bratušek je bio stanoviti Igor Maher (dobro prezime), koji je bio ministar pet dana,točnije 142 sata, a onda je kao i Crnoja sam sebi podmazao dasku i otišao u povijest. Nakon pomnije analize možda smo ipak pobijedili Slovence.

Tko je glasao

Slažem se za ovo oko

Slažem se za ovo oko soliranja, ne samo ministara nego i koalicijskih partnera (upravo je stravično kako egzemplari krajnje desnice demonstriraju što za njih znači biti u vlasti - vidi pod Pero Ćorić).

Naglasio sam razliku između kratkoročne i dugoročne štete, posebice kad se radi o Oreškoviću i Vladi).

B-52

Tko je glasao

Oreškovića ne treba kriviti

Oreškovića ne treba kriviti suviše.
Mislim da je prošlo vrijeme socijalističke disperzije odgovornosti tipa "Tito je bio dobar, al je bio okružen smutljivcima".

Orešković je kriv i odgovoran! Ako ne zbog onih Crnojinih zajebancija oko prebivališta i prireza koje vjerojatno nije niti razumio (nakon one uvodne google-translate rečenice prilikom otvaranja prve sjednice Vlade sve sam sumnjičaviji oko toga što on uopće razumije), a ono zbog činjenica koje su pitanje njegove uže specijalnosti - financija. Crnoja je vrlo otvoreno priznao da kreditom čija je kamata subvencionirana iz državnog proračuna može raspolagati i "za put oko svijeta ako želi" (ali samo ga je, eto, oročio na privatnom računu). S pozicije ministra Crnoja je trebao upravljati znatnim sredstvima javnog novca! Kad već O´Reskovic voli povlačiti paralele sa svojom bivšom firmom, mogao se upitati što bi on kao šef financija napravio s kandidatom za upravljanje financijama koji bi mu to u intervjuu tako otvoreno priznao?!

Oreškovića doživljavam kao dobronamjernog čovjeka, a nakon ovoga je pitanje i je li častan? Hoće li pristati da ga politički vozaju politbiroi HDZ-a i MOST-a, a on će biti samo knjigovođa, ili će stvarno poželjeti biti premijer.

Tko je glasao

Oreškovića doživljavam kao

Oreškovića doživljavam kao dobronamjernog čovjeka, a nakon ovoga je pitanje i je li častan? Hoće li pristati da ga politički vozaju politbiroi HDZ-a i MOST-a, a on će biti samo knjigovođa, ili će stvarno poželjeti biti premijer.
da bi Orešković bio premijer mi moramo biti građani koji trebaju premijera. Hrvatska javnost je mnogo više zainteresirana za ono što se događa u stranačkim središnjicama nego za ono što se događa u Vladi. Kod nas je premijer Premijer samo onda kad je šef najveće stranke. To je ostalo iz vremema jednostranačkog političkog sustava, kad je premijer bio relativno nepoznata faca, kojeg nitko ništa ne pita, a glavna faca je šef politibiroa centralnog komiteta.
Zato mi danas s pažnjom promatramo TV vijesti o unutarstranačkim zbivanjima u, recimo SDP-u, iako SDP u glavnom gradu države ima oko 6000 članova na 700 000 stanovnika, i većini ljudi bi trebalo biti savršeno svejedno (kao što je meni) da li će se stranka iznutra "demokratizirati".
Građani bi od političke klase trebali tražiti da znaju efikasno voditi državu, pumpati BDP i uvijek imati dovoljno para za penzije, zdravstvo, obranu i školstvo. A zato trebamo efikasnu vladu, a da bi vlada bila efikasna mora biti jedinstvena, a ne fragmentirana prema interesina stranačkog članstva.... i tu se krug zatvara. Sve dok je tako Orešković neće biti Premijer, i od njega to ne treba očekivati.

Tko je glasao

Javnost se zanima za

Javnost se zanima za dogadjanja tamo gdje je vlast. Vlast trenutno nije u uredu premijera, nego u uredu dvaju potpredsjednika. Oporba je u SDP-u. Da je u npr. Njemackoj kancelar neki anonimni Alonso Schmidt, frisko doletio iz Argentine koji nesto natuca njemacki i bjezi od novinara ko vrag od tamjana jer ne zna sto im reci (i doslovno i sadrzajno), a kontrolu nad vecinom zastupnika i ministara ima CDU-ova predsjednica Angela Merkel, vjerojatno bi i njemacka javnost bila vise zainteresirana za dogadjanja kod Angele Merkel nego kod Alonsa.

Tko je glasao

Javnost se momentalno ne

Javnost se momentalno ne zanima za događaje, jer se u stvari niti ne događa ništa.

Vlast još nije ni počela funkcionirati, jer se je tek formirala, a Orešković ne natuca Hrvatski nego se dobro komunicira, a gramatika nije tolko važna.
Nije on ni friško doleteo, a niti nema neko strano ime, nego čisto domače.
To da debilni novinari postavljaju glupa pitanja, koja ne zanimaju široku javnost je njihov problem a ne vladajućih.

Tko je glasao

Da vidio sam u zadnjih par

Da vidio sam u zadnjih par dana kako se ne dogadja nista i kako se se javnost uopce ne zanima za dogadjaje...
Primijetio sam i na primopredaji duznosti hrvatskog premijera koja se odvijala na engleskom jeziku kako krasno se govori hrvatski, isto kao sto sam opazio da gugl transleit kojeg upotrebljava hrvatski premijer daje cudne prijevode.
Takodjer sam primijetio da hrvatski premijer kroz cijelu svoju profesionalnu karijeru nije koristio ime i prezime koje koristi sada.

Tko je glasao

Šta se je to tolko događalo u

Šta se je to tolko događalo u zadnjih par dana, a da je od velike važnosti za nekakav boljitak hrvatskih građana?

Ja vidim samo uobićajnu borbu u politici.

Google translater prevađa katastrofalno svaki jezik sa engleskog, jer je engleski nelogičan jezik.

Kako se je naš premjer kroz život snalazio, je njegova osobna stvar.

Hrvat je i po ustavu mu omogućavamo da bude to što je.

Tko je glasao

Hlad, nisi u pravu po dve osnove

Kod nas je premijer Premijer samo onda kad je šef najveće stranke. To je ostalo iz vremema jednostranačkog političkog sustava, kad je premijer bio relativno nepoznata faca, kojeg nitko ništa ne pita, a glavna faca je šef politibiroa centralnog komiteta.

Predsjednik vlade (a ne premijer) se nameće aktivnim kompetencijama i na njima baziranom autoritetu - priča o naslijeđenom reliktu "komiteta" nima ovde nikakvog uporišta posebice u generaciji koja je rođena poslije smrti Tita.

Građani bi od političke klase trebali tražiti da znaju efikasno voditi državu,

Građani nimaju kaj iskati od političara koji su samo servis, podrazumeva se da su političari provjerljivo dokazali da moreju zastupati interese građana u upravljanju društva načelom općeg dobra.
Suveren vlasti je narod a ne politička kasta koja po defaultu perpetuira nezamjenjivost i samodostatnost . Problem suverena jest kaj nema alate za kažnjavanje prevara parazita političara već im se serviraju izbori kao vrhovni etalon samoregulacije političkog sustava. Naravno da je to samo puko kopiranje svjetskog patološkog sustava 1:99 a koji se kak i vidimo iz trenutnog odnosa neokolonijalističke dominacije nasiljem ucjepljuje u svjetsko ljudsko biće već hiljadama let, ok...

Tko je glasao

Nemalo sam ostao iznenađen

Nemalo sam ostao iznenađen referatima novih ministara na prvoj sjednici Vlade. Prvo, osim Nakića, praktički su svi hvalili zatečeno stanje (uređena ministarstva, odgovorno poslovanje i kvalitetni suradnici). Drugo, redom su naglašavali popunjenost između cca 6-80% što ruši mit o gomili "kukuriku uhljeba" naguranih u državnu upravu i ministarstva.

Upravo je komična razlika između tih izvještaja i onoga što smo od "domoljubaca" slušali tijekom kampanje. Zahvalna je to tema za posebnu analizu.

Za sada se "zabavljajmo" komikom o potrebi zapošljavanja još desetak tisuća "stručnih" koji, dakako, za "domoljupce" neće biti uhljebi.

B-52

Tko je glasao

"Civilno društvo"? :-)

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Dolazi onaj koji će "kokoške" čerupati mirno i hladnokrvno

Tko je glasao

promašeno i površno

sve dobro...

Tko je glasao

smb tele opet trčkara pa natipka 66648390 slova za =>

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci