Tagovi

Enciklika “Laudato si” i prve reakcije: trebaju li katolici slušati papu?

U Vatikanu je jučer službeno objavljena enciklika pape Franje "Laudato si", posvećena klimatskim promjenama. Prikaz sadržaja na mrežnom sjedištu "Glasa Koncila".. Detaljan pregled na hrvatskom (prema "Radio Vatikanu") objavljen je na portalu laudato.hr.

Ovo je druga enciklika koju je sadašnji papa objavio. Tekst enciklike (datirane 24. svibnja 2015.) objavljen je na službenom mrežnom sjedištu Vatikana na arapskom, engleskom, talijanskom, francuskom, njemačkom, poljskom, portugalskom i španjolskom.

Sestra i majka nam Zemlja

Laudato si mi SignoreNaslov enciklike "Laudato si" ("Hvaljen budi") uzet je iz pjesme Sv. Franje Asiškog, u kojoj se spominje "majka Zemlja". U enciklici su citirani stihovi: »Laudato si’, mi’ Signore, per sora nostra matre Terra, la quale ne sustenta et governa, et produce diversi fructi con coloriti flori et herba.«

U hrvatskom prijevodu (vidi na mrežnom sjedištu franjevci-split.hr):

»Hvaljen budi, Gospodine moj,
Po sestri i majci nam Zemlji.
Ona nas hrani i nosi, slatke nam plodove,
cvijeće šareno i bilje donosi.«

Nacrt, na talijanskom, procurio je u javnost nekoliko dana ranije i bio objavljen na mrežnom sjedištu novina "La Reppublica".

"Glas Koncila" piše:

»Papa ističe kako nas asiški svetac "u toj lijepoj pjesmi podsjeća da je naša zajednička kuća također poput sestre s kojom dijelimo svoj život i poput majke koja nas prima u svoje ruke".

Ta sestra prosvjeduje zbog zla koje joj nanosimo, zbog neodgovornoga korištenja i zloupotrebe dobara koje je Bog stavio u nju. Odrastali smo misleći da smo njezini vlasnici i gospodari, kojima je dopušteno pljačkati je. Nasilje koje prebiva u ljudskom srcu ranjenom grijehom očituje se također u znakovima bolesti koje primjećujemo u tlu, vodi, zraku i živim bićima. Zbog toga se među najzapušteniju i najzlostavljaniju braću ubraja naša potlačena i opustošena zemlja, upozorava Papa.«

Objavljivanje enciklike izazvalo je nervozu kod političara koji su katolici i klimatski poricatelji u SAD i Australiji.

"Ja sam katolik, ali moj novčanik je protestant"?

Jeb Bush joins Republican backlash against pope on climate change

Među pretendentima na republikansku kandidaturu za predsjednika SAD petorica su katolici.

Jeba Bush, brat jednog i sin drugog bivšeg američkog predsjednika, prešao je na katolicizam kad se oženio prije 20 godina. Kao guverner Floride, redovno je u govorima spominjao učenje Crkve.

U prvom danu svoje službene kampanja Bush je rekao da u ovom pitanju neće slijediti papu. »Ne dobivam ekonomsku politiku od mojeg biskupa ili mojeg kardinala ili mojeg pape. (...) Mislim da je zadatak religije da nas čini boljim ljudima, a manje da se bavi stvarima koje vode u političko područje.«

Nešto žešći republikanci poručuju papi: »bavi se svojim poslom a mi ćemo se baviti svojim«.

Već ranije, o čemu smo pisali 4. lipnja, papine stavove kritizirao je pretendent za republikanskog kandidata za predsjednika, Rick Santorum.

Santorum je aktivni katolik, koji se u svojoj političkoj karijeri fokusirao na socijalni konzervativizam. Poručio je svojem vjerskom poglavaru: »Crkva je više puta bila u krivu prema znanosti, pa mislim da je vjerojatno bolje da znanost prepustimo znanstvenicima i fokusiramo se na ono u čemu smo uistinu dobri: teologiju i moral.«

Tvrdnju da ljudska aktivnost izaziva klimatske promjene nazvao je primjerom “političke” i “kontroverzne” znanstvene teorije. Katolička crkva, smatra, ne bi se trebala miješati u razne vrste tema koje su slučajno trenutno popularne.

U usporebi sa situacijama iz prošlosti zanemaruje očitu razliku: Crkva je tada pokušavala suzbiti znanstvene teorije koje su joj se nisu sviđale iz teoloških razloga, poput heliocentrizma i evolucije. Sada papa Frane prihvaća znanstveni konsenzus klimatologa, koje većina američkih republikanaca negira iz političkih i ekonomskih razloga.

Enciklika - samo osobni stav pape Franje?

Australijski premijer Tony Abbott je najsnažniji protivnik akcija protiv klimatskih promjena među svjetskim državnicima, a ne samo da je katolik, nego i isusovac, kao i papa Franjo.

Pope Francis' climate change encyclical not binding on Catholics

Na mrežnom sjedištu "Institute of Public Affairs", australijske organizacije koja je snažno angažirana u negiranju klimatskih promjena, objavljeno je prioćenje za medije koje potpisuje otac James Grant, vanjski suradnik Instituta. (Navodi se da je katolički svećenik i osnivač "Chaplains Without Borders" i "Catholics in Business".)

On tvrdi da ova enciklika »ne treba biti tretirana kao službena katolička doktrina obavezujuća za sve katolike, nego radije kao osobni stav pape«.

On smatra da: »Dok je razložno od pape da koristi svoj moralni autoritet u pitanjima kao što je Trojsvo ili narav Božja, to je posve drugačije ako se katolik ne slaže s papom o pitanjima okoliša.«

Papinske enciklike dosad su se bavile širokim spektrom tema, a ne samo striktno teološkim. Oni koji nisu katolici svakako će se rado složiti s tezom da svaki vjernik ima pravo misliti svojom glavom. Bit će zanimljivo pratiti što o ovakvim stavovima kažu katolički teolozi.

Komentari

Pitanje: "trebaju li katolici

Pitanje: "trebaju li katolici slušati Papu" je pitanje koje se može postaviti i za hrpu drugih papinih stavova ili stavova Katoličke crkve. Autor je, naravno, izvadio samo onaj dio koji je njemu zanimljiv, ekološki.
Ali sve ovo možemo postaviti i za hrpu drugih stvari oko nas.
Sanader - katolik iz katoličke familije (sestra časna) , a ono lopina nad lopinama.
Skoro 85% žitelja se deklarira katolicima, a jebu se uz sve moguće kontracepcijske zaštite (suprotno nauku KC), pobačaj je zakonit (suprotno nauku KC), radi se nedjeljom (Crkva pokušala zabraniti prije 15tak godina, trajalo 2 tjedna, otprilike), komunistički diktator popularan za bar 40% žitelja (a htio zabranitit KC), razvod prestigao stopu od 25%, bivši predsjednik bio ateist, sadašnji premijer fašist itd, itd.....sve nama paše ono što nama paše. I samo to podupiremo. Pa tako i autor dnevnika reagira samo na ekološki dio Papine enciklike.
Na isti način kako autor reagira na ovaj dio, tako ga i oni političari koje spominje ignoriraju i omaložavaju. Sve to dolazi iz sličnog mentalnog sklopa. Naravno, Zoran će sad reći da on nije katolik, a da se ovi drugi deklariraju tako, ali to ne mijenja stvari.
Jer, realno, svi mi gledamo samo ono što nama paše, a što Papa govori tamo iz Rima....koga briga. Nije ni naše političare za to briga, jer da jest, da su pravi katolici, ne bi bilo zakona o pobačaju, niti bi se radilo nedjeljom. TO bi bilo prvo što bi ukinuli.

Par ispravaka i potpitanja:
Jeb Bush je guverner Floride, a ne Kalifornije. I otkad je Abbot prešao u isusovce? Nisam znao da je on bio svećenik ili da je još uvijek svećenik?

Tko je glasao

@Weteran:

Pitanje: "trebaju li katolici slušati Papu" je pitanje koje se može postaviti i za hrpu drugih papinih stavova ili stavova Katoličke crkve. Autor je, naravno, izvadio samo onaj dio koji je njemu zanimljiv, ekološki.
Nisam ništa "izvadio", nego sam komentirqao stavove pape Franje o klimatskim prmjenama i prve komentare na njegovu encikliku (čak prije službenog objavljivanja). Cijeli svijet to sad komentira sa svih mogućih pozicija.

Pa tako i autor dnevnika reagira samo na ekološki dio Papine enciklike.
Ta enciklika nema "ekološki dio" nego joj je to (konkretno klimatske promjene, a onda i šire zahvaćena problematika odnosa čovjeka i "majke i sestre Zemlje") osnovni sadržaj.

Na isti način kako autor reagira na ovaj dio, tako ga i oni političari koje spominje ignoriraju i omaložavaju. Sve to dolazi iz sličnog mentalnog sklopa. Naravno, Zoran će sad reći da on nije katolik, a da se ovi drugi deklariraju tako, ali to ne mijenja stvari.
Nisam siguran tko je sve obuhvaćen ovim "mentalnim sklopom". Ako smo jednakog "mentalnog sklopa" ja koji se zalažem za snažne mjere protiv klimatskih promjena a protiv, recimo, zabrane pobačaja, i političar iz SAD ili svećenik iz Australije koji su protiv tih mjera a za zabranu pobačaja - nije li onda istoga "mentalnoga sklopa" i sam Franjo, koji se u prvom slaže sa mnom a u drugom s njima?

I on "bira što mu paše". Meni to, naravno, kao ateistu i slobodnom misliocu, nije problem. Ja uvijek zastupam svoja uvjerenja, ne pozivam se na neke više autgoritete.

Jeb Bush je guverner Floride, a ne Kalifornije.
Ajoj, koji grozan lapsus! :-( Da, naravno, Floride, dobro ga se sjećamo iz 2000.!

I otkad je Abbot prešao u isusovce? Nisam znao da je on bio svećenik ili da je još uvijek svećenik?
Vidio sam na više australijskih sajtova da za njega pišu da je "jesuit" (naslovi kao "In Canberra, as it is in Rome: here come the Jesuits", "Jesuit influence overplayed" isl.). Bio je školovan kod isusovaca i neko se vrijeme spremao za svećenika.

Ne znam imaju li isusovci nešto kao franjevci "Svjetovni red", ono što se nekad zvalo "trećeredci"? Ima jedna fotografija s demonstracija protiv Družba Adrie 2003., gdje ja držim govor, a iznad mene transparent na kojem piše "Franjevački svjetovni red". :-)

Pa da, ti isusovci su za nuklearke i ugljenarke, nisu kao mi franjevci ekologisti. :-)

Tko je glasao

Pojasnit ću malo. Svi mi

Pojasnit ću malo.
Svi mi vidimo uvijek samo one dijelove koji nam pašu i na to se referiramo. Ako su svi ti političari katolici, onda bi ono što kaže Katolička Crkva ili Papa trebalo biti vodilja svim katolicima. Ali vidimo da nije.
Dobro si shvatio, istog ste mentalnog sklopa, ali Papu ne možeš u to ubacivati, jer on "određuje" što jest, a što nije.
Usporedba ide između tebe i Jeba :))
Uostalom, naslov dnevnika je "Trebaju li katolici slušati Papu?"

Da odgovorim odmah....katolici nikad u povijesti ni nisu slušali Papu. U tome i jest problem. Čak ni kad je Papa pozivao u križarske ratove....osim ako njima to nije odgovaralo.

Tko je glasao

@Weteran:

Svi mi vidimo uvijek samo one dijelove koji nam pašu i na to se referiramo.
Misliš li da je to nekakav fatum, da ne iskrivljena percepcija naprosto neizbježna?

Po mom mišljenju, nije. Ja jako nastojim suzbiti tu tendenciju. Ona je neosporna, ali PMSM nije neizbježna. Da se ona prevlada, korisno je čitati Foucoultova razmatranja o diskurzivnim strukturama, kao i novije radove o "fukoovskoj diskurzivnoj analizi" u psihologiji, teoriji medija idr.. (a korisna je i literatura Gramschia; borbe za "diskurzivnu hegemoniju").

Druga je pak stvar, kada biramo one dijelove koji se odnose na teme, koje nas zanimaju. To nije problem percepcije, nego neminovnog izbora, jer ne možeš se baviti svime. Ja se stalno bavim klimatskim promjenama i obnovljivim izvorima energije, te sam i prije pisao i komentirao što su o tome govorili papa Franjo, ali i dvojica njegovih prethodnika.

O mentalnim sklopoovima: KJTV površno rezolutno tvrđenje da smo ja i Jebb Bush "istog mentalnog sklopa". Ali OK, ako ti to tako percipiraš (1), nije mi bitno da se time bavim (2).

Tko je glasao

Bitno da se mi kužimo

Bitno da se mi kužimo :)))

Bar po ovom pitanju.

Tko je glasao

Katolici trebaju poslušati svoje biskupe

Tko je glasao

Dakako da nekom tko je sljedbenik Ante Pavelića, a ne pape...

.... to što je papa Franjo nešto pričao o nekakvim klimatskim promjenama ne spada u najvažnijih 157 stvari koje ju zanimaju.

Tko je glasao

Enciklika “Laudato si” i prve

Enciklika “Laudato si” i prve reakcije: trebaju li katolici slušati papu?
Ne, ne trebaju! U ovom slučaju sigurno ne.

Tko je glasao

Atlas, klima i što mi znamo i što mislimo da znamo

Većina nas ima atlas u kući. Otvorite recimo Njemačku i ako je do voljno velika karta Njemačka je prikazana 20 cm x 20 cm.
Sad zamislite koliko je visoka atmosfera iznad Njemačke. 1 cm 3 cm ili 10 cm?
Pazite sad odgovor:
Već na visini od 3 km nema dovoljno kisika u zraku , tj efikasna atmosfera je visoka oko 4 km. Na toj visini su maximalni oblaci. Znate li koliko je to na karti Njemačke, manje od milimetra.
Sretno

Tko je glasao

moramo

imati na umu da je papa vrane samo dobar pr-ovac najveće zločinačke organizacije na svijetu koja zataškava masovno zlostavljanje djece u svojim redovima (po tom pitanju je i vrane usra motku dok je bio nadbiskup, štaliveć, u rodnoj argentini), služi kao praonica novca za raznoraznu belosvetsku mafiju i općenito širi degenrizam i mržnju diljem svijeta.

kako smo svi tu demokratični i zalažemo se za to da se svi zločini moraju osuditi, mislim da nema spora da je crkva zločinačka organizacija, svojevrsni globalni pandan hdz-u.

vrane djeluje ko divan čovjek i ne znam kakva marva moraš bit da ga ne podržavaš, ali njegov utjecaj na mračne strukture vatikana je marginalan, a pričati o tome da bi ga političari trebali slušat je deplasirano jer su oni jedina kasta na svijetu koja se po hipokriziji može približit kleru.

doduše, ima nešto posebno ljigavo u religioznom licemjerju, jednostavno mu taj vjerski smokvin list daje ekstra dimenziju odvratnosti.

šta se nas tiče, evo baš je autofekalni drvce nedavno napisao jedan divan komentar koji sažima mentalitet rvata katolika i njihovo tumačenje crkvenog nauka, ono, ko tebe kamenom ti njega kamom itd.

Tko je glasao

frljo frljicu vredjas

Tko je glasao

Što mediji neće prenijeti iz enciklike

Drago mi je kad netko na ovim stranicama prenosi Papine poruke bez obzira na motive.
Neka bar neka riječ padne na plodno tlo i doprinese našoj preobrazbi u bolje ljude.
Htio bih samo istaknuti kako se u zadnje vrijeme neke Papine riječi krivo prenose i uzimaju izvan konteksta u cilju promoviranja nekih osobnih interesa.
Pa u tom svijetlu će vjerojatno i iz ove enciklike izvlačiti samo pojedine fragmente.
Evo jedan osvrt u tom svijetlu:

Papa Franjo jučer je objavio svoju drugu, “ekološku” encikliku “Laudato si'” (Hvaljen budi). Donosimo neke ulomke Papine enciklike koje će većina medija vjerojatno izostaviti iz svojih izvještaja i komentara.

1. Transdženderizam

„Prihvaćanje našega tijela kao Božjeg dara od životne je važnosti kako bismo bili otvoreni i prihvatili čitav svijet kao dar našeg Oca i kao svoj dom, jer se razmišljanje kako imamo apsolutnu moć nad našim vlastitim tijelima vrlo često pretvara u razmišljanje kako imamo apsolutnu moć nad stvorenjem. Učeći prihvatiti svoje tijelo, brinuti se za njega i poštivati njegov najdublji smisao, neophodan je element svake autentične ljudske ekologije. Također, vrednovanje tijela u njegovoj ženskosti ili muškosti neophodno je želimo li moći prepoznati same sebe u susretu s onime tko je drugačiji. Tako možemo radosno prihvatiti specifične darove drugog muškarca ili žene, djelo Boga Stvoritelja, te ostvariti uzajamno obogaćenje. Nezdrava je sklonost koja traži ‘ukidanje spolne razlike jer se s njome više ne zna suočiti’. (155)

2. Relativizam

U nedostatku objektivnih istina ili temeljnih načela drugačijih od zadovoljenja naših vlastitih želja i trenutnih potreba, čime možemo ograničiti trgovinu ljudima, organizirani kriminal, trgovinu drogom, tržište krvavih dijamanata ili krzna ugroženih životinja? Ne opravdava li se istom relativističkom logikom trgovina organima siromašnih u svrhu preprodaje ili eksperimentiranja i eliminacija djece jer nisu ono što su roditelji očekivali? (123)

3. Konzumerizam

Mnogi ljudi svjesni su kako trenutni razvoj i sve veća količina stvari i užitaka ne donose smisao i radost ljudskom srcu, no ipak ne uspijevaju odoljeti onome što tržište pred njih stavlja. U onim zemljama koje bi trebale pokretati najveće promjene potrošačkih navika, mladi ljudi imaju novi ekološki senzibilitet i širinu duha, te mnogi od njih čine čudesne napore kako bi zaštitili okoliš. Istovremeno, oni odrastaju u okruženju krajnjeg konzumerizma i obilja koje im onemogućava razviti drugačije navike. (209)

4. Uređaji

Budući da tržište nastoji promicati krajnji konzumerizam kako bi prodavalo svoje proizvode, ljudi vrlo lako bivaju uhvaćeni u vrtlog nepotrebnih kupovanja i trošenja. Kompulzivni konzumerizam primjer je kako tehno-ekonomska paradigma djeluje na ljude.

Romano Guardini već je ovo predvidio: “Prosječan čovjek lako prihvaća gadgete i tehnologije koje nameću strojna proizvodnja i apstraktno planiranje; oni su oblici samog života. U manjoj ili većoj mjeri, prosječan čovjek uvjeren je da je njegovo prilagođavanje opravdano i razumno.”

Ova paradigma ljude navodi da vjeruju kako su slobodni sve dok imaju slobodu konzumiranja. Ali oni doista slobodni su manjina koja ima financijsku i ekonomsku moć. Usred ovog kaosa, postmoderno čovječanstvo još uvijek nije ostvarilo novu samosvijest sposobnu ponuditi vodstvo i smjer, a ovaj nedostatak identiteta izvor je tjeskobe. (203)

5. Scijentizam

Mnogi problemi današnjega svijeta proizlaze iz ponekad nesvjesne težnje učiniti znanstvene i tehnološke metode i ciljeve epistemološkom paradigmom koja oblikuje živote pojedinaca i djelovanje društva. Posljedica primjene ovog modela na čitavu stvarnost, ljudsku i društvenu, očituje se u ugrožavanju okoliša, no riječ je o jednom od znakova redukcionizma koji utječe na sve vidove ljudskog i društvenog života. (107)

6. Obitelj

Temeljno načelo općeg dobra leži u poštivanju ljudske osobe kao takve, obdarene temeljnim i neotuđivim pravima usmjerenima njegovom ili njezinom cjelovitom razvoju… Ovdje bih istaknuo veliku važnost obitelji, koja je „mjesto u kojemu život – Božji dar – biva primjereno prihvaćen i zaštićen od mnogih napada kojima je izložen, te se može razvijati u skladu s onim što utemeljuje autentični ljudski razvoj. Suočena s tzv. kulturom smrti, obitelj je središte kulture života“ |149| U obitelji učimo iskazati ljubav i poštovanje prema životu; učimo se ispravnoj uporabi stvari, redu i čistoći, poštovanju lokalnog ekosustava i brizi za sva stvorenja. U obitelji primamo cjeloviti odgoj, koji nam omogućava skladan rast prema osobnoj zrelosti. U obitelji učimo tražiti bez zahtijevanja, govoriti ‘hvala’ kao izraz autentične zahvalnosti za ono što nam je dano, kontrolirati agresivnost i pohlepu, te tražiti oproštenje ako smo učinili nešto loše. Ove jednostavne geste iskrene ljubaznosti pomažu nam stvarati kulturu suživota i poštovanja onoga što nas okružuje. (213)

7. Bacanje hrane

Osim toga, znamo da se otprilike trećina proizvedene hrane baci, a „bacati hranu isto je što i krasti je sa stola siromašnih“. (50)

8. Kontrola rađanja

Umjesto rješavanja problema siromašnih i razmišljanja o tome kako svijet može biti drugačiji, neki mogu jedino predložiti smanjenje nataliteta. S vremena na vrijeme, zemlje u razvoju suočavaju se s raznim oblicima međunarodnog pritiska što dovodi do, ukoliko se želi prihvatiti ekonomska pomoć, prihvaćanja politike „reproduktivnog zdravlja“.(50)

9. Stanovništvo

Ipak, „iako je istina da nejednaka raspodjela stanovništva i raspoloživih resursa stvara prepreke za razvoj i održivo korištenje okoliša, mora se ipak priznati da je demografski rast u potpunosti uskladiv s integralnim i zajedničkim razvojem“. Kriviti rast stanovništva umjesto ekstremni i selektivni konzumerizam od strane nekih, jedan je od načina odbijanja suočavanja s problemima. (50)

10. Euharistija

„Upravo u euharistiji sve što je stvoreno pronalazi svoje najveće uzvišenje. Milost, koja se teži manifestirati opipljivo, pronalazi nenadmašiv izraz kada je sam Bog postao čovjekom i sam sebe predao kao hrana za svoja stvorenja. Gospodin, u vrhuncu otajstva Utjelovljenja, odlučio je doći u naše intimne dubine kroz fragment materije. Ne dolazi odozgor, već iznutra, da bismo ga mi mogli naći u ovom našem svijetu. U Euharistiji je punina već postignuta; to je živo središte svemira, prepuna jezgra ljubavi i nepresušnog života. Pridružen utjelovljenom Sinu, prisutnom u Euharistiji, cijeli svemir zahvaljuje Bogu. Doista, Euharistija je sama po sebi čin kozmičke ljubavi: “Da, kozmičke ljubavi! Jer čak i kada se slavi na skromnim oltarima zemaljskih crkvi, Euharistija je uvijek na neki način slavljena na oltaru svijeta“. Euharistija pridružuje nebo i zemlju; ona obuhvaća i prodire sve stvoreno. Svijet koji je izašao iz Božje stvarateljske ruke, vraća se Njemu svetim i nepodijeljenim slavljenjem … “(236)

Preneseno sa http://www.bitno.net/vijesti/vatikan/evo-sto-necete-citati-u-medijima-o-...

Elnino

Tko je glasao

@Elnino:

Primijetio sam naravno, pri prvom pregledu (prikaz na "Glas Koncila" - gdje, usput, također nisu istaknuti ovi dijelovi koje bitno.net spominje, prikaz na laudato.hr, te teks enciklike na engleskom), da tu ima mnogo stavova koje ja, kao ateist i štovatelj Boginje, ne dijelim. To je i normalno, naravno. Te razlike znamo.

Npr. o muškosti i ženskosti, moj stav, među inim: »Uspješno muško mora imati u sebi nešto ženskosti. Uspješno žensko mora imati nešto muškosti.« (Uzorna filozofija,, 23.7), te: »Spolna dualnost, posredovana ljubavnom i misaonom ekstazom, uobličava dualnost ljudske duše. Tijelo je jednospolno, duša je dvospolna (anima i animus).« (isto, 21.8)

U drugim stvarima, vidim mnogo zajedničkog s mojim uvjerenjima, ili bar važnih dodirnih točaka.

Ja sam npr. npr. posljednjih nekoliko godina imao žestokih ideoloških fajtova sa scijentistima. U tom pojmu važno je, da termin "science" u engleskom ima uže značenje nego "znanost" u drugim jezicima (za našu tradiciju najvažnije: "Wissenschaft" u njemačkom), naime isključuje ono što je u engleskom naprosto "humanities", a u drugim jezicima "humanističke znanosti" (a u njemačkom "duhovne znanosti", "Geistswissenschaft"). Zato je, za filozofa, zanimljivo primjetiti u paragrafu 107, koji je citiran u tekstu na bitno.hr, razliku između engleskoga teksta, gdje piše "Science and technology" ( u sintagmi: »to make the method and aims of science and technology an epistemological paradigm«), dok je u njemačkom "Techno-Wissenschaft", a u talijanskom "tecnoscienza"; tko nije pratio tu diskusiju, neće uočiti važnost te razlike.

Ja sam materijalist, te cijenim i volim prirodne znanosti, ali vidim, na osnovu tih diskusija, razliku koja postoji između fizikalizma (opet, u engleskom se ponekad ta riječ javlja kao sinonim za materijalizam!), koji je redukcionistički (taj se pojam spominje u paragrafu 107) i ekologizma, koji je holistički (i u nekim varijantama ode izvan materijalizma, ali to nije nužno i ja npr. tako ne radim - u bitnom prihvaćam emergizam).

Ima puno zanimljivih stvari za diskusiju. Ali logično je, da se kad se o ovoj enciklici radi, fokusiramo na ono što je njena ključna poruka.

Što se tiče medijskih prikaza, naravno da oni baš u sve moguće suptilnosti ne ulaze. Najzad, to je objavljeno jučer, a dokument je dug. Naravno da se i mediji i mi drugi, prvi čitatelji, fokusiramo na ono, što u dokumentu jest najvažnije, a to je vrlo važno aktualno pitanje svjetske politike - globalno zagrijavanje odnosno klimatske promjene. (Drugi je problem što kod nas samo jedna političarka, saborska zastupnica, uopće ima neki stav o tome - drugi se ponašaju kao da smo na drugoj planeti.)

Čini mi se razumljivim fokusirati diskusiju na to, a ne rasipati se ponovo u mnoštvo drugih kompliciranih problema i razlika uvjerenja i vjere. To su druge diskusije.

Čovječanstvo je usred diskusije koja bi trebala voditi do vrlo važnih odluka za našu zajedničku budućnosti na konferenciji UN o klimatskim promjenama u Parizu, u prosincu ove godine (također i na Općkoj skupštini UN u rujnu idr.). Papa se ovdje vrlo odlučno postavio na istu stranu kao prirodna znanost (klimatologija), ekologisti, ekološki pokret, te od velikih političkih sila Europska unija, SAD i Kina.

Tko je glasao

središnji dio enciklike je

središnji dio enciklike je poglavlje šesto
ECOLOGICAL EDUCATION AND SPIRITUALITY

202. Many things have to change course, but it is we human beings above all who need to change. We lack an awareness of our common origin, of our mutual belonging, and of a future to be shared with everyone. This basic awareness would enable the development of new convictions, attitudes and forms of life. A great cultural, spiritual and educational challenge stands before us, and it will demand that we set out on the long path of renewal.

i potpoglavlje TOWARDS A NEW LIFESTYLE i točke od 203 do 208.

U kontekstu klimatskih promjena uzrokovanih ljudskom djelatnošću i njihovim štetnim djelovanjem na okolinu u kojoj se živi, bitno je shvatiti, kaže enciklika, da je pravi smjer u kojem treba ići - novi životni stil. Treba promijeniti životne navike, riješiti se kompulzivnog konzumerizma i neograničene upotrebe prirodnih resursa. Drugim riječima treba se znati odricati, iako, ruku na srce, pojam odricanja nije prisutan u enciklici na način na koji sam očekivao. Konsekvence takvog stava su, naravno, jasne, i zato su izazvale i reakcije onih koji su zaduženi u ovom svijetu da stvaraju nova radna mjesta, beskonačno povećavaju proizvodnju i drže se teorije neograničenog rasta.
Enciklika je izvanredan tekst, napisan vjerojatno od šireg kruga vrlo obrazovanih i sposobnih ljudi. Pratiti će ga vjerojatno sudbina svih tekstova od 200 strana na stranom jeziku. Malo ljudi će ga pročitati, a mnogo komentirati na temelju letimičnih čitanja napreskok.

I naši ekolozi su već otkrili da je Papa protivnik eksploatacije nafte u Jadranu....iako to zaista nigdje ne piše. Isto tako govori se o enciklici, upućenoj katolicima, iako se na 186 strana engleskog teksta nigdje ne spominju katolici, ali se zato na mnogo mjesta spominju - kršćani...

Tko je glasao

lešinari i hijene

iz daleka osjete miris plijena....tako je slatko pratiti kad ateisti i inovjerci, oni koji su na sasvim suprotnom polu od pape ..istog hvale...

Mi Hrvati katolici vrlo dobro znamo kakvi su naši popi i da i među njima ima ljudi koji su ...ukratko..govnari..

najbolji primjer je kad se popovi pretvore u menadžere kao kod onih vidjelaca iz Međugorja....no to je drugi par opanaka..svjetovne stvari....

i inače..kud bi dospijeli da slušamo pope baš u svemu...ono..oprosti, okreni drugi obraz..budi ponizan..ljubi neprijatelje svoje kao samog sebe....tko tebe kamenom ti njega kruhom..bla, bla..

Lako je biti ovčica ako nema vukova...

Ja to tumačim ovako;ubi neprijatelje svoje, Bog prašta ja ne, razbij mu i drugi obraz, tko tebe kamenom ti njega kamom.. itd..

sve dobro...

Tko je glasao

Ja to tumačim ovako;ubi

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

to je razlika u nijansama

sve dobro...

Tko je glasao

@drvosjek:

Iz daleka osjete miris plijena....tako je slatko pratiti kad ateisti i inovjerci, oni koji su na sasvim suprotnom polu od pape ..istog hvale...
Mislim da je jedna od vrlina ovoga pape (a vrijedlilo je to donekle i za Ivana Pavla II, te npr. za Ivana Pavla XXIII koji je sazvao Drugi vatikanski koncil), da ne doživljava ateiste pa čak i inovjerce (pripadnike svih drugih vjera na svijetu - dakle, 3/4 čovječanstva?) kao "suprotni pol".

Ja, svakako, ne doživljavam vjernike kao "suprutni pol".

Polovi su ledeni i beživotni.

Tko je glasao

ako je tako Zorane

svaka ti čast...ali valjda sve znaš o "berlinskovošingtonskovatikanskim zaverama"

-religija je izmišljena da oni koji nemaju ne poubijaju one koji imaju
-služi za kontroliranje uma mase
-u predpolitičko doba religije su bile- politike
-slijedno tome, religije su i danas politike

Kršćanstvo je bolje od komunizma. Katoličanstvo je od svih smjerova kršćanstva najmiroljubivije.

Primjer:
-američki kontinent...gdje su došli katolici oni su domorodce prevodili na kršćanstvo a ubijali samo ako moraju.... (Južna amerika)

- gdje su došli anglikanci, protestanti ili luterani...izvršen je genocid (Sj.amerika, Australija i sl.).

Osobno, ne umaram si ovo malo mozga pitanjima bitka, stvaranja svemira, Boga, postanka....ima vas previše ;-) ..filosofa..pa da se ne guram...

Volim svoju Crkvu jer je tu moj narod i poštivam to kao dio identiteta.

Branim naše svećenike i časne od jugošljamerskih napada iz jednostavnog razloga jer su to moji braća i sestre..a prvi bih nekom pedofilu popu koji zlorabi ukazano povjerenje..odsjekao jaja..i to tupom satarom....

Svi pape kojih se sjećam...u povjest ne ulazim... bili su visoko moralni ljudi..prema porukama koje su slali...svaki primjern trenutku vremena...

Recimo..kad je trebalo rušiti komunizam, onaj Poljak je odigrao svoju rolu...sad su druga vremena...a ovaj papa..s obzirom na svoju užu specijalnost..provodi rekonkvistu....

Kod takvih...žrtvovat će ( zanemariti interese) 10 vjernih ..jer oni su već njegovi..da bi pridobio jednog nevjernog...

...u Bibliji je to rečeno u onoj prispodobi o " zalutaloj ovčici"...

Primjetiste li vi ateisti i inovjerci ..kako vam je simpatičan...

..da one menadžere u Međugorju treba malo isprešamarati- pa treba

ps.stariji pokojni brat mi je išao u sjemenište ali se nije zaredio...nego oženio...

sve dobro...

Tko je glasao

...

Ja to tumačim ovako;ubi neprijatelje svoje, Bog prašta ja ne, razbij mu i drugi obraz, tko tebe kamenom ti njega kamom.. itd..

to si biće kod biskupa košića učio...

:P

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

jednom sam ga poslao u kurac i izgalamio se na njega

1991. jna avion je raketirao i mitraljirao crkvu gdje su moji držali punkt...u blizini i dvojica su bila ranjena...e sad..kad smo njih otpremili... omanja crkva, veća kapela..... unutra gori ... polijevam oltar i po zidu..nisam primjetio kad je ušao..kad se komad stropa ( trstika) odvalio na mene..opsovao sam...sočno...i lice u lice s njim..bio je još župnik...prijekorno me pogledao...tad sam se izgalamio: samo ste mi Vi trebali još ovdje ..ajmo..u auto i crta...sad će drugi avion.....neću mrtvog popa ovdje..ovo će izgorit...no ugasili smo..a on se izgubio.....poslije mi je poklonio krunicu...imam je i danas kao uspomenu iz rata.......

Biskup Košić je jako dobar čovjek. To što ne paše jugošljamerima..pa njegovo ni nije da se kome dopadne..posebno takvima...

sve dobro...

Tko je glasao

Oni koji nisu katolici

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Zašto sam opet pomislio da ćeš možda razumjeti? :-)

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

trebaju li

trebaju li političari-katolici slušati papu?
...ka' je? nisu više dovoljno dobri ni sekularni političari katoličkih uvjerenja...
niti sekularizam nije nešto tako načelno bitno,
kada se na tren poklopi riječ Vatikana sa trenutačnom sekularnom političkom pomodnošću,
....'ba te, koja strast, tako jaka da se sam sebi uskače u usta bez srama,

Tko je glasao

@Indian:

kada se na tren poklopi riječ Vatikana sa trenutačnom sekularnom političkom pomodnošću
Misliš li da je zalaganje protiv klimatskim promjena "trenutna politička pomodnost"?

Meni se čini da to nije baš "trenutno". Znanstveni konsezus da postoji trend globalnoga zagrijavanja i da je glavni uzrok čovjekova djelatnost (emisije stakleničkih plinova) postoji od 1980-ih, a bitni dokument UN, Okvirna konvencija o klimatskim promjenama, donesen je 1992..

(Imajmo na umu da je Vatikan, među inim, članica UN.)

Tko je glasao

ne dajem izjave za druge, ali

ne dajem izjave za druge, ali da, cista pomodnost.. o "trenu" mozemo diskutirati, da li je skoro pola stoljeca tren ili ne? ovisi kak gledas, svojim malim ocima ili ocima mather nature.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Ma jel'? Ne mozes biti jedan

Ma jel'? Ne mozes biti jedan trenutak sekularni polititicar 'katolickih uvjerenja' (a sto to katolickih uvjerenja uope znaci - ili si katolik ili nisi) jer ti to sad odgovara jer smatras da je politicki neoportuno slijediti Papinu poslanicu, a drugi trenutak biti politicar(ka) koji poziva katolickog svecenika da mu (joj) blagoslovi radne prostore, fotkat se u prvom redu na katolickim misama, procesijama itd., pravit medijske cirkuse oko svog katolickog vjencanja isl. Ili si sekularni politicar koji svoju vjeru (kojagod to bila) zadrzava u svom prostoru intime ili nisi. Ako nisi, i pokazujes u svom javnom djelovanju na svakom koraku da si katolik, onda je uzasno licemjerno ne slijediti i Papinim poslanicama. Jer katolicantsvo nije samoposluga u kojoj se s polica uzima ono sto ti odgovara, a ono sto ti ne odgovara se ostavlja.

Tko je glasao

stari dobri Martin, kao i

stari dobri Martin,
kao i uvijek blebeće napamet, i obraća mi se kao političaru
...što naravno nisam.
...i dosjetka o švedskom stolu je sjajna, svakome se može poturiti pod nos, posebno na netu
....da ima u te imalo poštenja, ne bi ono što velim Oštriću predstavljao kao da sam uputio samom Svetom Ocu.
...hej, to je Zoran, nisam polemizirao s Papom. Koji ti je?
...znam, koji, samo, eto, pravim se lud u interesu pristojnog komuniciranja, da te ne moram osloviti lažljivcem....

Tko je glasao

Ostric pise o politicarima (i

Ostric pise o politicarima (i navodi njihova imena) koji u svoj javni rad uvode elemente katolicanstva kad im to odgovara (sto je vrlo slicno ogromnoj vecini politicara s hrvatske desnice (s nekoliko casnih izuzetaka) i nekim politicarima s hrvatskog centra). Dakle ne znam sto je spam u mom odgovoru na tvoj komentar u kojem branis licemjerje politicara koji katolicanstvo shvacaju kao reklamni natpis cija svrha jest samo da im donese koji glas vise na izborima. Ostric samo pise o licemjerju nekih politicara. Ne pise da bi sekularni politicari trebali odjednom slijediti Papinu poslanicu kao sto mu ti odgovaras. Procitaj tekst jos jednom..

Tko je glasao

daklem, još jednom, u mom

daklem, još jednom,
u mom obraćanju Oštriću ne branim licemjerje političara...dobro?
ali aludiram na licemjerno očekivanje da licemjeri u svom licemjerju licemjerno poslušaju Papu iako to nikad nisu, ali je, to, eto danas i društvenopoželjno...dobro?
i politički aktualno, ujedno, korektno, ako hoćeš
...dobro?

Tko je glasao

Umjesto egocentrizma i pjenjenja bez veze

pročitaj ponovo Oštrićev upis, pa ćeš vidjeti da se osvrće prije svega na političare kojima najednom ne treba papinskog savjeta.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

...nema tu odjednom, nikad

...nema tu odjednom,
nikad niti jedna politika na svijetu nije do papinog savjeta držala koliko do pišljive lule duvana. Taj privid je uvijek trajao koliko je trajala audijencija, iz čiste kurtoazije.
...ili dok bi neki od Papa sjeo na Alitalijin avio i odlepršao iz posjećene zemlje?
....da nije tako, ne bi samo danas 800 i više milijuna ljudi živjelo u ratnim uvjetima, a bar 1,2 milijarde bilo neuhranjenih.
...kojih su se savjeta očinskih držali bilo koji političari o kojima je ovdje riječ?
...dajte, najte, koji cirkus s licemjerstvom....kao da je netko cijepljen od njega u CKu SKH, ' ba te,

Tko je glasao

No dobro

dozvoljavam ti častan uzmak :P

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

uzmak? ...krivo si shvatila

uzmak?
...krivo si shvatila moju slabost prema ženama.

Tko je glasao

?

Svakojake slabosti bih ti pripisala, ali onu prema ženama ne :P

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Mislim da je ovdje problem u

Mislim da je ovdje problem u dosljednosti. Kao što se može zaključiti iz teksta, spomenuti političari se pozivaju na katolički nauk kada im odgovara, a glume sekulariste kada im nešto ne ide u prilog.
Ali to licemjerje je konstanta kada su u pitanju političari vjernici. Npr. Karamarko se poziva na katoličanstvo kako bi pridobio glasače vjernike, ali istovremeno je, prema crkvenim kanonima, turbo griješnik.

Tko je glasao

...gore nije bilo riječi baš

...gore nije bilo riječi baš o našim prilikama, dakle, koliko sam čitao, radi se i o amerima, australcima, kojekakvima,
daklem, Karamarko? i envirinmentalizam? na kraj pameti, ...eh, da, supruga mi veli da mu je nova izabranicau u blaženom stanju?
...e, ali znam da je svojstvo dvoličnosti univerzalno u političarskom miljeu kao takvom,
ne bih tu razlikovao tvoje političarske simpatije od onoh koje ne mirišeš.

Tko je glasao

Kratko: licemjerje

kada se na tren poklopi riječ Vatikana sa trenutačnom sekularnom političkom pomodnošću,
....'ba te, koja strast, tako jaka da se sam sebi uskače u usta bez srama,

Lijepo izrečeno indian!
Kratko: licemjerje, kao i pozivanje detuđmanizatora na dr. F. Tuđmana.

Tko je glasao

Spam zbog pointera

Tko je glasao

@vladimirar: Pointer?

Tko je glasao

Ne ljutite se g. Ostricu, nisam Vas htio uvrijediti

Tko je glasao

Fer je odgovor potražiti na FERu.

Tko je glasao

Hvala Bube

Tko je glasao

Za ove krajeve je ta

Za ove krajeve je ta poslanica potpuno nebitna buduci da politicari ni na vlasti niti u oporbi (osim jednog izuzetka) nemaju nikakvog misljenja o klimatsim prmjenama.
Mi cekamo odluku o Medjugorju. Par puta sam preletio par tih 'nasih' portala i izgleda da je Papa, govoreci ironicno o 'vidjelicama', zamijenio Tita na mjestu najveceg neprijatelja nasih naroda i narodnosti.

Tko je glasao

"juižnoamerički marksist", "bolesni egoist"...

http://direktno.hr/en/2014/kolumne/17209/Notorne-gre%C5%A1ke-Svetoga-Oca...

osim zovkovog kmečanja kako papa frane ignorira hrvate, obratiti pažnju na komentare ispod kolumne u kojime se pljuje po papi...tako da će uskoro papa postati i omraženiji od tita kod neofašističkog šljama koje se koti u manjkasovom brlogu zvanom - direktno hr...

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

Jure Zovko umjesto Svetog Oca Franje

Ocito su Kardinali pogrijesili, ne izabravsi ovog Juru umjesto sadasnjeg Svetog Oca.
I taj Jure je jos katolik.....On bi se borio za Zapad, a ne tamoneke.....

Tko je glasao

Šok i nevjerica! Zar je

Šok i nevjerica! Zar je moguće da među katolicima ima licemjera?! I to među političarima?!

Pitanje iz naslova: trebaju li katolici slušati papu?
Trebali bi kad i sami pape ne bi bili licemjeri. (Iz ovoga izostavljam Franju jer još nije završio svoje poslanje, ali čini mi se da je i on na doborom putu, samo s boljim PR-om.)

Ne znam čemu uopće to pitanje kad je iz prakse općepoznato da je katoličanstvo religija kao u a la carte restoranu - katolici uzimaju samo ona jela koja im odgovaraju, ali nekatolike uvjeravaju da je sve s jelovnika vrhunsko i da to moraju kušati.

(Katoličanstvo spominjem jer je ovdje riječ o njemu, a ne o drugim religijama - to je objašnjenje za one koji će me sada napasti da ne kritiziram pravoslavlje ili druge religije.)

Tko je glasao
Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci