Tagovi

Emocije i razum

Kažu psiholozi kako snažne emocije mogu pomutiti razum do mjere da čovjek počne gubiti vezu sa stvarnim životom. Dugotrajno obuzeti snažnim emocijama si čak mogu stvoriti paralelni, potpuno imaginaran svijet. Politika nije izuzetak. Još nedavno, tijekom predizborne kampanje, uvjeravani smo da živimo u visoko razvijenom demokratskom društvu koje krupnim koracima grabi na putu gospodarskog napretka i socijalnog blagostanja a da NATO i EU nestrpljivo čekaju da nas prime u svoje okrilje.

Poslije izbora, kad su emocije u glavama većine ponovno ustupile mjesto razumu, suočili smo se s prilično grubom stvarnošću. Gospodarski rast nije onakav kakav smo zamišljali, medijski potpuno zapostavljen rast cijena je pokrenuo opasan zamašnjak inflacije a nezadovoljni načinom kako Vlada prenosi njihove poruke, predstavnici EU su počeli autentično tumačiti vlastite stavove. Jedino NATO izgleda jedva čeka da nas primi u članstvo što uključuje opremanje suvremenim i naravno skupim naoružanjem i opremom. Možda i zato što ćemo sve potrebno kupiti upravo od zemalja članica.

Osim predizbornih kampanja, i obilježavanja obljetnica mogu biti nabijena snažnim emocijama. Na njima se obično evocira uspomene iz proteklog perioda, objašnjava sadašnjost i najavljuje budućnost, naravno još bolja. Jednu takvu smo imali prošli tjedan u Koprivnici. Županijski HDZ je obilježavao 18. obljetnicu osnutka.

Potpredsjednik Polančec je, između ostalog, kao cilj Vlade najavio gospodarski rast od 4,5%.

…te postići gospodarski rast od 4,5 posto unatoč činjenici da je svjetsko gospodarstvo u recesiji i da razvijene zemlje mijenjaju gospodarske planove, poput Njemačke koja je planirani gospodarski rast sa četiri smanjila na dva posto.

Tko se još sjeća da je prije nepuna tri mjeseca pompozno najavljivao rast od „najmanje 7%“?
Sad ispada kako moramo biti sretni i s gotovo duplo manjim gospodarskim rastom. Malo čudi da se znaci gospodarske recesije u svijetu nisu primjećivali do prije nekoliko mjeseci. Kad je to promaklo i gospodarskom divu poput Njemačke, tko ima pravo biti sitničav i podsjećati HDZ na predizborno obećanje.

Emocije su vjerojatno obuzele i novopečenog ministra Jandrokovića.

…što se tiče Europske unije, gdje je pređeno pola puta….

On očito nudi neku novu, paralelnu matematiku u kojoj je dva i dva trideset. Svi znamo da smo zatvorili tek dva od trideset pregovaračkih poglavlja ali ipak prvi put čujemo da je to pola. Tko ne razumije računicu, valjda nije dovoljno emocionalan tip.

"Imamo zastoj koji je povezan sa ZERP-om, ali mi na ZERP imamo pravo, i sad kritičari, od SDP-a pa dalje, kažu da treba odabrati ili ZERP ili EU. Oni su bili za oboje, ali sad kad je došlo stani-pani, povlače se i prodali bi jedno za drugo. A mi ćemo do zadnjeg trenutka ustrajati kako bismo se izborili i za jedno i za drugo jer je oboje u interesu Hrvatske"

Ovo zaslužuje osvrt. Predstavnici EU su nedavno vrlo jasno i javno rekli da moramo birati ZERP ili EU. Rekao je to i predsjednik Mesić. Jedini koji to nije rekao je SDP, odnosno Milanović ali Jandroković očito ne može bez spominjanja svog šogora.
Ostaje još nepoznanica da li se ovo „do zadnjeg trenutka“ odnosi na budućnost ili možda na 2004.godinu kad je Hidajet Biščević „usuglasio“ i potpisao neki zapisnik.

I Andrija Hebrang je dao doprinos svečarskom raspoloženju. Govoreći o pristupanju NATO,

Dodao je da je važno i zbog toga da se ne moraju izdvajati ogromna sredstva za naoružanje,

Iako se uvijek može raspravljati o tome što je ogromno a što ne, mnogima se ove brojke ipak čine prilično velikima.

Govoreći o sigurnosnom aspektu ulaska u NATO, Hebrang je rekao i ovo:

"Sa sigurnosnog stajališta NATO je posebno važan jer u našem susjedstvu nisu još stvari kakve bi trebale biti. Vidjeli ste da su radikali u Srbiji na izborima dobili strahovito visok postotak, skoro 50 posto. Vidjeli ste i tužnu činjenicu da su Srbi u Hrvatskoj većinom glasali za radikale. I to nije podatak koji moramo zanemariti, to je samo još jedan dokaz više da moramo misliti i na unutrašnju i na vanjsku sigurnost Hrvatske"
(boldirao ja)

Podsjetilo me to na nešto slično:

S druge strane, broj glasača koji su svoje povjerenje poklonili Tomislavu Nikoliću treba izazvati zabrinutost ne samo u Srbiji, nego i u cijeloj Europi. Podrška radikalima razlog je više za hrvatsko članstvo u NATO-u.

Prepoznajete?

To je dio intervjua koji Sanader nije dao Butkoviću.

Nastojao sam da me prilikom pisanja ne obuzmu emocije.

Komentari

Važno je da smo iskusni i

Važno je da smo iskusni i preiskusni i svi sve znamo - vječnost već napredujemo i držimo se na tip top svjetskoj razini tako da cijedimo i zadužujemo i zadnju točku.

Obzirom da otpora odavno nema pitanje je samo da li ćemo malo brže ili sporije doći do konačnog cilja, oko kojeg su mobilizirane beskrajne snage i vizionari, kao ovi.

Nekada naša zajednička zemljišta za 0 € plove u sigurne ruke.

Njemački stručnjak o BiH i ex SFRJ, od šezdesetih dalje. Konačno smo pročitani, a i međunarodna zajednica koja je ex Savez komunista iz razdoblja beskrajne zabave.

HDZ je demokratska zajednica koja spaja sve te složene poveznice napredovanja iz raznih vremena i sa svijetom. Nije to lako, i čuveni Tito je ponekad imao kakav tračak slabosti a kada u zadatak uzmeš to sve njegovo i još 10 x toga i cijeli svijet, to teško prati i bijesdrugi a Polančec, Jandroković i Hebrang su likovi vrijedni divljenja kada mogu nekoliko puta nadmašiti još uvijek moćnog njemačkog medvjeda. Ako tako nastavimo, još malo pa ćemo sustići možda i samu Crnu Goru i sličnu elitu a moža i sam Imotski, top of the tip.

Tko je glasao

Polančec je

Polančec je lagao.
http://hdz-ekonomija.bloger.hr/post/polancec-laze/668072.aspx
Nikad rast BDP-a u Njemačkoj nije trebao biti 4%, nego 2,4%.

Tko je glasao

Osim što je lagao, vidim da

Osim što je lagao, vidim da si na svom blogu dobro obradio taj aspekt, Polančec je izvalio i veliku glupost.

Što znači da Vlada ima za cilj gospodarski rast takav i takav unatoč činjenici da gospodarski razvijene zemlje mijenjaju planove?

Vlada je promijenila svoj plan (ako je ikakav uopće imala) sa 7 na 4,5%.

Znači, Vlada je promijenila plan unatoč činjenici da su i druge zemlje promijenile plan? Nekaj tu ne štima. Emocije su valjda bile prejake.

Razumno bi bilo reći "zato što su i drugi morali mijenjati" ali ne, onda ne bi mogao sugerirati da je Sanaderova Vlada bolja od drugih. A to se izgleda mora. Jer kakva bi to inače obljetnica bila?

B-52

Tko je glasao

Pa uvijek ima netko u

Pa uvijek ima netko u svijetu, od 160 zemalja, kojem ide loše. Slovačka je, primjerice, na kraju 2007. ostvarila rast od čak 14%. Zašto ona nije mijenjala planove?

Osim toga, razlika između 2 i 2,4% nije bogznašto u odnosu na razliku između 4,5 i 7%.
Rast od 4,5% je čisto nazadovanje za jednu tranzicijsku zemlju.

Tko je glasao

Meni se čini da je ipak

Meni se čini da je ipak stvar u neispravnoj budilici..... nikako da zazvrči.... :-)))

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci