Tagovi

Elon Musk

Elon Musk ovo, Elon Musk ono. Moram priznati da mi je već pun k.... ovog po mom mišljenju najuspješnijeg svjetskog lopova.
Pretpostavljam da sada trebam navesti zašto imam ovakvo mišljenje o Musku, ali red je prvo da spomenem njegove "poslovne" projekte o kojima pričaju svjetski mediji.

Prva od njegovih kompanija je Tesla motors. Ova korporacija osnovana 2003 godine je do sada prodala sveukupno 130.000 električnih automobila Tesla. Budimo realni pa priznajmo da bez obzira na PR na planeti ne postoji dovoljno ljudi koji mogu kupiti automobil koji košta 100.000 američkih dolara. Rezultat toga je da kompanija Tesla Motors u svojih "sretnih" 13 godina poslovanja niti jednu godinu nije ostvarila profit. 2015 godinu su završili s gubitkom od 888 milijuna dolara (podatak samo za 2015 godinu). Tesla Motors je dobila 1.3 milijardu dolara direktne državne pomoći.

Druga kompanija u vlasništvu Elona Muska je SpaceX. Ova kompanija za gradnju svemirskog vozila je osnovana 2002 godine, a kako ne izlazi u javnost s poslovnim rezultatima ništa se ne zna o njenom poslovanju. Ova realno govoreći malenoj kompanija predstavlja pravo srce Muskovog carstva. To je jedina kompanija u kojoj je stvarno ulagao svoj novac jer je od države dobio subvencije manje od 100 milijuna dolara. Normalno na to se dodaje državni ugovor o garantiranom poslu za državu u visini od 5.5 milijardi dolara.

Solarcity je treća kompanija u vlasništvu Elona Muska. Osnovni cilj ove kompanije osnovane 2006 godine je proizvodnja solarnih panela. Kompanija Solarcity nikada na godišnjoj razini nije ostvarila profit, a 2015 godine je završila s gubitkom od 768 milijuna dolara. Ako se netko pita kako je moguće da ova kompanija još uvijek posluje odgovor bi bio državna pomoć. Solarcity je dobio 1.5 milijarde dolara direktne državne pomoći.

U ovom dnevniku nisam naveo sve vrste državne pomoći, ali konačna cifre će biti navedena na kraju dnevnika.

Sve u svemu Elon Musk je državnim novcem izgradio Carstvo zelene energije. Ako se pitate zašto ga nitko ne napada nego ga svi mediji nazivaju velikim inovatorom i poduzetnikom odgovor je vrlo jednostavan. Za ljevičare, socijaliste i slične Elon Musk je super tip jer se bori za zelenu energiju, štiti prirodu. Za kapitaliste, liberale i slične Elon Musk je super tip jer predstavlja poduzetnike u pozitivnom svijetlu.

Zbog toga danas svi Elona Muska smatraju junakom današnjeg doba,a praktički niko ga ne smatra prevarantom koji je maznuo 5 milijardi američkih dolara jer ovo je stvarna cifra koju su njegove kompanije dobile od američke vlade.

Za mene on je jedan najobičniji lopov s super PR-om. Što je Elon Musk za Vas ?

Tagovi

Komentari

bogati

koliko gorčine zbog državnih poticaja elonu. pa lik se bavi tehnologijama čije vrijeme neminovno dolazi, a s lovom poreznih obveznika ta tranzicija bi trebala trajat puno kraće. mislim, frajer je pun novaca od paypala, nije mu za potrebu gulit raju, ali ima viziju, muda i mozga za upustit se u biznis koji razbija status quo. gazi po prstićima starim, tustim svinjama iz etabliranih industrija poput naftne o čijim poslovnim praksama ne treba trošit riječi. to je stoka najgore vrste, a naravno da i oni, kao i svaka kapitalistička svinja sa dovoljno para za korupci..., pardon lobiranje, dobivaju lovu poreznih obveznika. i to oko 500 milijardi dolara godišnje. s tim da okoliš i boleštine s kojima nas truju opet moramo liječit sami, javnim novcem. a tebi muči ovih 5, e jebiga.

elon je od tesle moga napravit snobovsku kompaniju koja bi prodavala eksluzivna kola bogatoj klijenteli i poslovat u plusu, ali zabrija je na to da električni auto postane standard. i postat će, u velikoj mjeri zahvaljujući baš njemu. čitam nekidan da vw najavljuje nekog kvazigolfa električnog s pristojnom cijenom i dometom od 600km, elon će sa modelom 3 bit pristupačan malo široj publici (meni nažalost ne ni da košta 3500 dolara, a kamoli 35 iljada). ide to polako i dobro je da ide, podržavam trend. nek sve bude električno i samovozno po mogućnosti, da mi život ne ovisi o koncentraciji neke budaletine za volanom ili o koncentraciji alkohola u krvi istog.

šta si takva konzerva? drug musk nas želi napraviti međuplanetarnom vrstom, a ti se uskuka oko novaca. pa novci i jesu tu da se troše jebo im ja mater. bolje da putujemo na mars nego da putujemo nazad kroz vrijeme, što je očito novi trend među globalnim političarima i biznismenima.

Tko je glasao

gulit raju

nije mu za potrebu gulit raju
ali on to radi s užitkom (5 milijardi dolara)

elon je od tesle moga napravit snobovsku kompaniju koja bi prodavala eksluzivna kola bogatoj klijenteli
pa to je i napravio (pogledaj cijene), ali vrlo loše pa je pred bankrotom

nek sve bude električno
,a od čega ćemo proizvoditi struju. Od biomase (???????) ili plina ili nafte ili nuklearne energije. Solarna energija i ona vjetra nisu dovoljne.

Slažem se po pitanju glupih subvencija za naftu (guljenja raje)

Tko je glasao

a tebi muči ovih 5, e

a tebi muči ovih 5, e jebiga....po ovome bih rekao da se ovaj komentar odnosi na jedan moj komentar gore,
...pa,...
...mene baš ništa ovdje ne muči. Znam kako to ide, i velim da je wallstreetaše počela mučit´ i
morit´ briga oko para koje su već smatrali svojima...ali je sva prilika da neće imati vremena da unovče sve ono što su nakupili u svojim portfolijima,
...mene baš ništa tu ne muči,
Mene sve to nevjerojatno zabavlja.
...meni je to samo još jedan globalni opsjenarski performans, show, s vrhunskim i režiserom i izvođačem u glavnoj ulozi...i gomilom scenskih radnika i još više mađioničarevih asistenata posakrivanih u bankama, ministarstvima, NGOima, naravno i među publikom koja sve zabezeknuto promatra širom otvorenih ustiju...olakšana za cijenu ulaznice na performans,
Meni dobro. Cijepit će me koliko i druge, ali manje nego će cijepiti oduševljene vjernike
A ja ...pljeskat ću "masteru persuaderu" kada predstava završi...
Velikom umjetniku opsjene i treba pljeskati: Jer ovo što radi jest umjetnost.
Visokobudžetna umjetnost, dostojna ovog našeg civilizacijskog vrhunca...

Tko je glasao

nijesam

se na tebe referirao jer sam komentare samo preletio, spomenuo je zborištar gilded ejdž u zadnjih par redaka 5 milijardi iz javne kase pa reko da se i ja malo whataboutismom pozabavim i optužim druge kako bi svrnuo pažnju s elona. inače, meni je kod njega najfascinantnije od svega što je prije par godina oćelavio, a sad ima kosu.

a šta se tiče opsjenarenja sveopćeg s parama, znam generalno tvoje stavove o tome, a ni moji nisu baš daleko. ali jebiga, kad uzmeš u obzir da se svi nadaju penzijama iako su mirovinski sustavi diljem svijeta obične ponzijeve šeme, da se ulažu pare unuka livo i desno, šta udi dat musku siće da se igra marsovca. mars je crveni planet, a takav će i ostat, volontirat ću za prvi let i čim dotaknem sveto marsovsko tle osnovat ću centralni komitet komunističke partije marsa. narod je platio put i red je da sve bude društveno.

Tko je glasao

...ondak šaljem ispričnicu

...ondak šaljem ispričnicu što sam te inkomodirao i sabotirao u tvom popodnevnom miru,
(uz primjedbu da se i nebi trebao tako veseliti kolonizaciji Marsa Crvenim Brigadama.
Vele da Mars nema više mora, ...pa tako ni životno važnog medija za lignje)

Tko je glasao

...ima jedna igra na

...ima jedna igra na Wallstreetu koju organizira S&P Global Ratings a koja se zove "najslabija karika",
u kojoj sudjeluju financijski iscjeđene kompanije koje S&P ocjenjuje s B- (neck-deep into junk), otprilike (do grla u g..., ehm, smeću), iza koje slijedi rating CCC,
e, i krajem kolovoza je pridodano novih osam kompanija u to zanimljivo društvo od 251, (najviše od kolovoza 2009) koje raspolaže respektabilnim nepodmirenim dugovima u iznosu od $359 milijardi,
....a među njima se pojavio i junak naše priče koji spaljuje cash brže nego je to održivo, a usput, još više tih para prikuplja izdavanjem novih dionica i prodajom dugova kroz obveznice da održi likvidnost...
...a pošto je (još nije) predviđena akvizicija Solar City od strane Tesle za $2.6 milijarde, što kombinirano iznosi cca $5 milijardi long-term dugovanja,
tako S&P eto napokon priklepi Tesli "CreditWatch “negative” based on “significant risks related to the sustainability of the company’s capital structure following the proposed transaction.”
...među ostalim komentarima u obrazloženju za uvrštenje u nagradnu igru "najslabija karika" je i, začuđujuća naravno, konstatacija da cca. 50 400 vozila koje Tesla proda godišnje nije niti na razini statstičke greške sveukupnih 74 400 000 proizvedenih i prodanih novih vozila godišnje po svijetu...

Tko je glasao

zanimljiv tip taj musk, miks

zanimljiv tip taj musk, miks iron mana, howarda hugesa, nakon smrti gatesa uzima tron najvećeg geeka među milijarderima. ukratko namlatio je dobru lovu na paypalu, i nakon toga je otvorio "lanac" kompanija sa velikim očekivanjima, i relativno skromnom zaradom.
preuzimanje solar cityja vjerojatno izaziva žmarce jeze među investitorima zbog neobične rodbinske povezanosti tvrtki; stvar podsjeća na gruppo, ili nekadašnje pete ortake, dakako u malim balkanskim okvirima. no ti momci su očito iznad zakona...
http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-06-24/solarcity-tesla-ties-s...
valjda neće završiti kao eike batista...sa 30 milijardi dolara, sedmi najbogatiji čovjek, u kratkom vremenu je sprašio cijelo bogatstvo, vjerojatno jedan od najvećih luzera u povijesti...
https://en.wikipedia.org/wiki/Eike_Batista
prikupio je goleme svote državnog novca, i bacio se u poslove rudarenja željeza, solarnu energiju, rudarenje ugljena, energetska ulaganja i offshore bušenje nafte, te međunarodni transport i logistiku. dakako nije imao pojma o ničemu čega se uhvatio, no "imao je viziju" i karizmu da navuče investitore. batistin pad je vjerojatno najveći u povijesti (ako ga musk ne pretekne) :)
indian koji mu daješ koeficijent?;)

Tko je glasao

...sprženo je mloogo

...sprženo je mloogo para,
Ali ovi Musk mi se sviđa, kao opsjenar je genijalac,
koristi baš sve komparativne prednosti okoliša, slabosti ljudskih i sustava,
...ne mora sam sebe obogotvoriti, samo dadne sustavu i naivcima ono što žele čuti...i ide dalje, još i kao lički medvjed zaštićen,
Kao bizmismen ...svaka čast,
...a da će na kraju on osobno loše proći-neće,
ali svi ostali oko njega hoće...s time da nikad nitko neće ni priznati (bilo države, bilo fondovi, bilo suradnici, bilo banke, bilo njegovi osobni vjernici) da je ispušio. Svi će svoje greške racionalizirati, a javni novac će to platiti.
Di´š bolje za jednog bizmismena koji iskaže ambiciju da osobno kolonizira i Mars.

Tko je glasao

spržili smo mi mnogo više

spržili smo mi mnogo više para u brodogradilišta, koje je Slavko na kraju poklonio za kunu. Musk je bar nešto napravio, u stvari, svatko tko napravi bilo što da se zamijene sadašnji primitivni automobilski motori s nečim boljim je puno napravio. Automobilska industrija koja proizvodi aute s Otto motorima je civilizacijska sramota u 21 stoljeću, kad, recimo, svemirska industrija, odapne u svemirske dubine projektile koji putuju milijarde kilometara praktički bez goriva.
Musk je svu lovu koju je dobio od države vratio i to prije roka. Diskusije se vode da li je federalna, državna pomoć trebala biti u obliku jeftinih zajmova, kao što je i bila, ili u kao stock option, u kojem slučaju bi američki porezni obveznici zaradili veliku lovu na Musku, kao što je i on sam zaradio na porasti vrijednosti dionice.
Uostalom, glavni financijeri su mu Goldman i Morgan Stanley, a oni su u statusu - no comment..
Da projekt ima karakteristike Ponzi piramide, to je istina, a koji američki projekt nema.
To što je Musk sam ulazio u kreditne linije i jamčio dionicama Tesle Motorsa, ili je "agregirao" state aid preko ostalih dijelova holdinga je uobičajena praksa.
Čovjek je genijalac, takav se može dogoditi samo u Americi. USA su svojevremeno spašavale i Chrysler, a u novije vrijeme i General Motors, koji je stvarno bio na rubu kolapsa, pa se nitko nije uzbuđivao zbog razloga, radi koji se sada uzbuđuju oko Muska.

Tko je glasao

pitanje svih pitanja

Postoje državna otkrića (primjer internet) i postoje privatna otkrića (primjer električna mreža).

Kada država nešto otkrije onda to postane dostupno svima,a kada privatnik nešto otkrije on postane vječiti monopolist (primjeri Edison, Bell, Gates, Rockefeller)

Zbog toga ne vidim poantu u državnom financiranju projekata, istraživanja Elona Muska (ili nekoga drugoga). On će ili izgubiti sav državni novac (što sada izgleda vjerojatno) ili "otkriti" nešto i stvoriti osobni monopol koji će ga daleko nadživjeti.

Tvrdnje u stilu da država nije u stanju izvršiti naučno istraživanje predstavljaju najobičnije ideološko blebetanje.

Zašto taj novac nije dan državnim laboratorijima !?
Za mene ispravan odgovor na to pitanje bi mogao biti jedino ideološki

Tko je glasao

A eto mi

dat ćemo Todoriću... Iz njegovih laboratorija izlaze sve same inovacije.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

United States od 2007 imaju

United States od 2007 imaju zakon "Energy Independence and Security Act", po kojem se porezne olakšice big oil kompanija usmjeruju u poticanje razvoja i proizvodnje energije iu obnovljivih izvora, proizvodnju električnih vozila i još nekih stvari koji se tiču energetske transformacije američke ekonomije. Zakon ima preko tristo strana, potpisao ga je G Bush, a sam proces usuglašavanja u Kongresu bio je vrlo buran, kao što je i normalno za američke prilike, ali ne i za naše.
To je bila zakonska osnova na kojoj su mnoge američke kompanije pokrenule proizvodnju energenata, energetske opreme i vozila uz federalnu pomoć, među ostalim i Musk.
Koliko znam, nisam pažljivo čitao zakon, federalni poticaji po ovom zakonu, nisu namijenjeni znanstveno istraživačkom radu. Za to postoje posebne agencije, sa posebnom namjenom i financiranjem, kao što je Defense Advanced Research Projects Agency.
Mana svih državnih poticaja je uvijek u načinu na koji se financiraju projekti. Država uglavnom preferira kreditne linije sa odgovarajućim kolateralima, a sami projekti su start-up profila, koji više vole venture kapital. Država ne voli prevelike rizike, pa po nekad, kao u slučju Muska, vraća svoje plasmane sa minimalnim prinosom, a mogla je sa mnogo većim da je plasirala svoja sredstva na načelima venture kapitala. Ali je rizik mnogo veći, a američka država u tome smislu nije poduzetna ni inicijativna, a ni sam Zakon ne predviđa poduzetničko ponašanje države, pa je spretni Musk sebi prisvojio relativno veći dio kolača, nego da je država ulazila kao dioničar.
Američki porezni obveznici nisu izgubili ništa, za razliku od raznih intervencija naše države, koje uglavnom završavaju na leđima poreznih obveznka.

Tko je glasao

izgubili su izgubili

Američki porezni obveznici nisu izgubili ništa

Izgubili su izgubili su...
US biofuel production should be suspended, UN says

Treba nam svima biti jasno da nakon svake državne odluke dolazi do neke reakcije, posljedica. Ne postoji "free meal",a jedino pitanje bi bilo da li je cost-benefit analiza pozitivna ili negativna za društvo (kada govorimo o državi)

Tko je glasao

CBA

Cost-benefit analiza je totalno fora (ako se provede pošteno) - za manje i srednje projekte.

Kod velikih projekata postaje nemoguće izračunati stvarnu vrijednost (za društvo) - pogotovo što je to često i politička odluka.

Tebi može analiza pokazati da je recimo velika termoelektrana koja leži blizu nalazišta ugljena isplativa, čak i ako se uvede porez tipa "Onečišćivač plaća", no pitanje je da li država - u tom trenutku - želi taj smjer, ili će financirati neki drugi - nešto obnovljivo.

Osim toga - u zadnje vrijeme mnoge zemlje osnivaju državne institucije kojima je cilj baviti se "prkosnim projektima" a neke "rizičnim projektima".

Prve podržavaju osobe - za koje se procijeni da guraju neku svoju ideju i da loše to komuniciraju s drugima (jer nisu "politički korektni"), za druge je uvjet financiranja da su se prijavili na više natječaja i da su svugdje odbijeni (dakle, zadovoljavaju tehnički, znanstveni dio - ali su prerizični).

Oni koji upravljaju su i sami skužili da se državne investicije često svode na "minimalni rizik" umjesto "maksimalni profit" - pa sada to pokušavaju kompenzirati, među ostalim i financiranjem projekata kao što je ovaj u dnevniku.

A ja sam ovako pametan jer upravo čitam ovo :) http://www.superknjizara.hr/?page=knjiga&id_knjiga=85530

Tko je glasao

Kaže dobitnik Bastiatove

Kaže dobitnik Bastiatove nagrade

PRILAGODI SE - Zašto uspjeh uvijek počinje neuspjehom

Cool, ja sam prvi dio odradio maksimalno!

Tko je glasao

kako možeš??? ...kako samo

kako možeš???
...kako samo možeš ???A ja sam ovako pametan jer upravo čitam ovo :) http://www.superknjizara.hr/?page=knjiga&id_knjiga=85530...na ovom svetom mjestu tako javno priznati da čitaš knjigu Tima Harforda
...individue koja je 2011te dobila Bastiatovu nagradu,
onu posvećenu Frédéricu Bastiatu u kojeg se kunu libertarijanci, (ime im se zatrlo)
...individue klasičnog liberalističkog habitusa koja se oslanja na Adama Smitha?
...i o kojoj su odlučivali između ostalih i Margaret Thatcher, James Buchanan, Milton Friedman....
I taj Tim Harford se do sada još nije jasno ogradio od te sramote?
...kako to samo možeš priznati na ovoj stranici ???

Tko je glasao

ti bokte stvarno svašta znaš....

... a ja (bokte) svašta čitam, eto :)

Sljedeće na redu pored nje čeka http://www.superknjizara.hr/?page=knjiga&id_knjiga=94449 - sve me strah tko je taj autor?

p.s. Harford odlično piše i stvarno zna razjasniti i komplicirane teme...

Tko je glasao

Studija isplativosti je

Studija isplativosti je korektan postupak za svaki projekt. No kad se iskombinira sa janaluzom investitora kroz "dju dilidzens" tj. Dubinskom analizom poduzeca vrlo je jednostavno razluciti da li se radi o sarenim lazama za nase (javne pare) ili ne..

Dakle isplativost projekta je vrlo mjerljiva za sve, ako se radi s vise pokazatelja i najvaznije, sve stavi u razuman vremenski okvir

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

baš i ne...

... vjerovala ili ne - internet je "državni projekt"... a mislim da je prijavitelju bilo nemoguće izračunati sve pozitivne benefite svog prijedloga. GPS lociranje je državni projekt. Izgradnja aviona Spitfire (koji je, ajmo reći, obranio britansko nebo) je pobijedio (i to jedva, kasnio je s prijavom) na natječaj za lovce raspisan 1931. od strane britanske vlade... jednostavno je nemoguće izračunati sve benefite koji su ostvareni tim ulaganjem.

Upravo stoga države kod velikih ili vrlo rizičnih projekata više ne financiraju samo uz pomoć CBA analize (+ kvalitativni pokazatelji) već koji put jednostavno "vjeruju na riječ" nositelju projekta - pogotovo ako je asocijalan i težak za timski rad. Eto, novi pristup.

Tko je glasao

eksternalije

u cost benefit analizi često se koristi i pojam negativna eksternalija, ili trošak koji mora platiti netko treći, onaj koji uopće nije direktno involviran u proizvodnju ili upotrebu nekog proizvoda.
Kad smo već na Musku i proizvodnji automobila, negativne eksternalije u proizvodnji i upotrebi automobila sa motorima na benzin i dizel su veliko zagađenje zraka, vode, ovisnost o nafti, uništavanje urbanog prostora, povećavanje troškova zdravstvenog sustava zbog malignih bolesti dišnog sustava, štetne klimatske probleme i td.....kad bi se svi troškovi direktno pripisali industriji klasičnih automobila, industrija bi bankrotirala već odavno.
Ali neuništiva veza industrije automobila, industrije čelika, države, nafte i sindikata čelične industrije funkcionira i dalje. Zato nas uporno uvjeravaju da je motor sa unutrašnjim izgaranjem, koji ima koeficijent iskorištenosti goriva 0,3, suvremeno postignuće u 21.stoljeću. Zapravo se radi o primitivnom stroju koji od ulivenog goriva trećinu iskoristi za pogon vozila, a ostatak beskorisno sagori i kroz auspuh ode u zrak u obliku smrada, koji je vjerojatno jedan od najvećih uzroka klimatskih promjena.

Tko je glasao

@hlad

Zato nas uporno uvjeravaju da je motor sa unutrašnjim izgaranjem, koji ima koeficijent iskorištenosti goriva 0,3, suvremeno postignuće u 21.stoljeću. Zapravo se radi o primitivnom stroju koji od ulivenog goriva trećinu iskoristi za pogon vozila, a ostatak beskorisno sagori i kroz auspuh ode u zrak u obliku smrada, koji je vjerojatno jedan od najvećih uzroka klimatskih promjena.

ne treba nas u nešto uvjeravati, postoji prozaičan razlog zašto se benzin, dizel i kerozin koriste masovno u transportu, a to je vezano uz pojam energy density, odnosno količini energije koncentrirane u jedinici težine pogona. benzinski pogon je ugrubo 100 puta koncentriraniji od električnog što znači otprilike da je za isti posao potrebno 100 kg lion baterija nasuprot 1 kg benzina. (Rechargeable Battery (Lithium Ion) 0.14 kWh/Kg, (Petrol (Gasoline) 13.0 kWh/Kg).
ono o čemu ti govoriš je efikasnost pogona uzrokovana zbog razlika u prijenosu energije kod benzinskih/dizel gdje gubici dolaze zbog prijenosa kretanja pravocrtnog u kružni (toyota prius se smatra najjefikasnijim motorom sa unutarnjim sagorjevanjem sa prilično skromnih 40%), dok kod elektromotora toga nema, nego se čak koristi za generiranje energije na nizbrdicama.
no još će dugo struje proteći žicama dok alternativni pogoni zamijene klasične, posebno u avionskom prijevozu. obzirom da se najveći dio električne energije dobija klasičnim putem netočno je govoriti da su električni automobili zero emission jer u tom slučaju emisije co2 gurate sa ceste prema električnim centralama na fosilna goriva koja još uvijek čine primarni izvor električne energije.
meni je daleko čudnije da se nuklearna energija koja je čista "zero co2" (energy density Uranium 235 (Nuclear Fission)
22,500,000 kWh/Kg-vidi usporedbu sa lion 0,14-tim više što ) u tolikoj mjeri sotonizira zbog dvaju nuklearnih nesreća koje su izazvane primarno ljudskom greškom (černobil-greška čovjeka pri testiranju sustava, fukushima indirektno greška ljudi koji su prilikom konstrukcije radi uštede backup generatore ostavili u blizini centrale umjesto na povišenom položaju iznad najviše teoretske visine tsunami vala.).
također me više od neefikasnosti benzinskog motora fascinira neefikasnost solarnih panela (ultimativne tehnologije) 10-20%, te još i više činjenica da je njemačka, inače zemlja koja je prosječno izložena suncu poput recimo aljaske, je zemlja sa najviše instaliranih kapaciteta solarnih panela. (2015.-38.250 megawatta. usa 18,317 megawatta). očito je da 1+1 nije uvijek 2.

Tko je glasao

koliko znam...

... za EU projekte se dobivaju dodatni bodovi (ili tako nešto) ako se primjenjuje načelo "Onečišćivač plaća", no pretpostavljam da je to jednostavno nemoguće primijeniti uvijek - pogotovo u primjeru kao što je tvoj.

Iskreno - volio bih vidjeti neku usporednu analizu tipa "Proizvodnja automobila na benzin" vs. "Proizvodnja automobila na struju" - gdje bi se pošteno uzeo i "otisak zagađivača" prilikom proizvodnje te struje, proizvodnje baterija, svega - dakle kompletan "otisak proizvoda" s dodatnom analizom "otisak korištenja".

Možda bi mnoge iznenadio. Ja navijam za struju - ali to ne znači da sam i racionalno u pravu.

Tko je glasao

tu quoque elone fili?

zar i ti sine elone? elonov vlakić sreće.
hm, izgubili. ovdje ispod je jedan cinik prilično plastično opisao elonovo "čudo", koje kao i u većini stvari na koje upozoravam kroz zajebanciju u svojim postovima, samo me ne shvaćaju ozbiljno - u ovoj igri uvijek i isključivo plaćaju taxpayers, oliti porezni obveznici, dakako izvan demokratskih procedura (bagin poučak), u ovom slučaju skuplje struje, koja je opterećena kojakakvim "magičnim" dodatcima koji zamagljuju (ovako bi marx danas analizirao) kako kapitalisti ostvaruju ekstraprofit.
pa jesmo li drugovi za kapitalizam, jebem mu miša u duvanu ili nismo?
obzirom da je praktički sva proizvodnja pobjegla u kinu, indiju i drugdje po kolonijama, klasični kapitalisti više ne mogu cijediti radnika onako kako su radili u marxovo vrijeme. znate ono radnik radi "x" sati za sebe, "y" za kapitalistu, pa onda u humanom kapitalizmu sve više radi za sebe. bla, bla.
danas toga nema, izmislili su globalizaciju, pa to rade u globalnim okvirima, radi neki žućo u shenzenu, vlasnici su raštrkani po poreznim rajevima, no opet to završava u par džepova, dok građanin x, a što morate osim hrane i lijekova, pa energiju i kojekakve "made in prc". tu se stalno gricne koji dolarić više, dakako prethodno vas moraju lobotomirati medijskim baražem, složencem priča o ekologiji, topljenjem leda, poplavama, denga virusom, potrebi da budemo zajedno, strahu od nečega, nekad su to bili zli komunisti, sada su to zli arapi, nestat će vode, kruha, benzina, budimo realni veliki pendrek je u konačnici mjera svega.

http://www.marketslant.com/articles/elon-musk-how-play-broken-marketplace

muskove tri kompanije, za koje smo vidjeli rodijačke poveznice, tipa "pola bagi, pola tebi, pola meni," vrlo je zanimljivo, pa sam hajlajte izvukao ovdje a čitatelji sa boljim znanjem engleskog jezika će shvatiti poantu, i tko je na kraju vlakića u kojem elon trpa kao lokomotiva...pa sigurno je da momak sposoban, bili su sposobni i oni bankari koji su se dohvatili "aaa" derivata na vrijeme, no to je informacija samo za povlaštenu kastu koja operira na relaciji white house-fed-wall street. taxpayers ostaju bez kuća, i pokrivaju se na kraju balade kartonom. joe i to je amerika.

tekst ispod je zabavan, meni osobno je najbolje ona fora da tesla leti na unbuntu linuxu :))). mičku paterinu proda auto za 100k, i ne trudi se napraviti neki egzotični programski jezik recimo "elon mist", nego jebeni unbuntu. to mogu samo majstori. obzirom da nešto poznam high fidelity, sličnu stvar naprave tvrtke tipa "bryston" gdje utrpaju raspberry pi, hifiberry digi, koji skupa koštaju 70 ojra, to lože na nekom svom linuksiću i prodaju za 1,5k dolara. marks češe svoju bradu, nije mu jasno. engels je također zabrinut. kinez dobije svojih 100 dolara, i vidi godišnje ženu i djecu 3 dana, ostatak provodi rmbačeći za piramidu iznad sebe. jednog dana dva tri, milijun kineza će reći da im je dosta da ih jebu drugovi, apple i musk, malo će biti pucanja, malo ćemo se istrijebiti, i demokracija će zavladati svijetom.
do tada će elon musk na marsu uzgajati organsku marsovsku weed, pućkati i gledati plavu točku na marsovskom nebu, zemlju, i češati svoja obrijana geekovska jaja. jesam vas zajebao.

Tesla borrowed Venture Capital (VC) money from Elon Musk at VC rates. It borrowed VC money from taxpayers at non-VC rates
Tesla needed $500MM to get started in 2008. The US Government lent $465MM to Tesla at 3% interest under its push for Green Energy. Elon Musk lent the company $38MM at10% interest plus stock options. Here are the profits on those loans:
Elon Musk’s $38MM generates profit of $1.4BB, or 3,600% ROR- a VC payout
Taxpayers’ $465MM- generates profits of $12MM or 2.6%ROR- not a VC Payout
Taxpayers took VC risk without VC returns. The table is set for Elon to arbitrage the Government’s largesse much more. All in, the US Government committed about $4.9BB to finance Tesla’s operations
Tesla- makes electrical cars, develops technology for same. Loses money hoping for future profits
Loans money to SolarCity via its own stock
Borrowed $465MM from Gov’t at 3% and $38MM from Elon Musk at 10% plus stock options
Does not make money
SolarCity- makes and leases solar panels to homeowners. Loses money hoping for a back-end profit
Borrows money from Tesla
Borrows Money from SpaceX
Does not make money
SpaceX- will provide future service related to satellite launches. It makes money via prepaying customers
Loans money to SolarCity at approx. 10%
Borrows Money from Government at approx. 4%
Makes money
Elon Musk now has 2 companies that do not make money. He has 1 that makes money from prepayments for services yet to be given. All are financed by the US taxpayer at ridiculously below market rates. The table is now set for financing using inflated currency (sound familiar?) in the form of Tesla stock to get real cash in Mr. Musk's pockets.
Conclusion
The interdependent relationships between the 3 government subsidized companies Elon Musk owns or has a controlling stake in are an abuse ofgovernment largesse towards Green Energy. Taxpayer money is being used at market risk without market returns to prop up 3 unprofitable companies. While we do not debate the technology Tesla has developed, we question the leverage with which these companies are able to operate under. If something were to go wrong, we feel an eventual Solyndra Greenmail situation would occur. Tesla would be TBTF to the Government and have to pay. We feel Elon Musk knows this and is will play that card if need be.
Not Discussed: Business practices, Neoptism, valuations used for buyouts and other in depth proofs of what we are merely glossing over for now.

*disklejmer: dakako ovo je sve puka satira koja nema veze sa stvarnošću. autor preporučuje ne čitati ovakve i slične tekstove, čitajte samo blog ekološka ekonomija, feniksovu poeziju i lignjine erotske radove.

Tko je glasao

naravoučenje

za one koji ne znaju ključni izraz "TBTF" je karta na koju igra naš bistrooki.

https://en.wikipedia.org/wiki/Too_big_to_fail

"
Federal Reserve Chair Ben Bernanke also defined the term in 2010: "A too-big-to-fail firm is one whose size, complexity, interconnectedness, and critical functions are such that, should the firm go unexpectedly into liquidation, the rest of the financial system and the economy would face severe adverse consequences." He continued that: "Governments provide support to too-big-to-fail firms in a crisis not out of favoritism or particular concern for the management, owners, or creditors of the firm, but because they recognize that the consequences for the broader economy of allowing a disorderly failure greatly outweigh the costs of avoiding the failure in some way. Common means of avoiding failure include facilitating a merger, providing credit, or injecting government capital, all of which protect at least some creditors who otherwise would have suffered losses. ... If the crisis has a single lesson, it is that the too-big-to-fail problem must be solved."[18]
"
za one koji se snebivaju nad ekstenzivnim korištenjem wikipedije, koristiti se pravilom desne ruke, wiki je dobar za početak istraživanja, no loš kao krajnji zaključak.zaključak oliti naravoučenje traži više znoja cijenjeni štioci. ukratko najebali smo ovako ili onako.

Tko je glasao

načelo minimalnog rizika ili maksimizacije profita

... oprosti, jesi li ti to čitao knjigu "Prilagodi se" Tima Haforda... on tvrdi navlas isto u vezi nekih pogrešaka pri državnom financiranju projekata.

Tko je glasao

nisam, ali ako savjetuješ,

nisam, ali ako savjetuješ, pročitati ću
ja sam iz government people svijeta, pa otprilike znam kako se barata s državnim novcima, i koji su dometi državne administracije u financiranju poslovnih projekata.
Tu nema nekih općih pravila. Ono, što dobro funkcionira u nekim zemljama, u drugima je totalni šlamperaj. U RH vlada uobičajeno mišljenje da država poklanja lovu, u Americi je to nezamislivo.

Tko je glasao

ne znam, još je čitam...

... ali sam ostao PAF jer sam baš na dijelu knjige, a tvoje riječi su citat njegovih ili obrnuto.

Doduše, on navodi brojne moderne primjere gdje država (prednjači SAD) uvodi riskiranje visoko-rizičnih projekata - recimo financirali su tako prilično lud eksperiment... 2007. dobitnik Nobela za medicinu (genetika). Od tada imaju neke institucije koje financiraju projekte za koje je uvjet da su te odbile druge državne institucije.

Tko je glasao

Je, je.. poznato drzavno

Je, je.. poznato drzavno otkrice je topla voda, zbog toga je na raspolaganju sirokim masama, za razliku od otkrica amerike koje je kolumbo privatizirao

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

državni službenik

Kolumbo je ultimativni primjer državnog službenika.

Kada je išao nije znao gdje ide,
Kada je došao nije znao gdje je došao,
Kada se vratio nije znao gdje je bio,

a država je sve to platila.

Tko je glasao

a i bilo bi zanimljivo čuti...

.. anketu "Španjolske raje" o ideji da se rasipa "njihov novac" na takve pizdarije :)

Tko je glasao

teško da ga je mogao privatizirati...

... kada ga je financirala španjolska - država.

Tko je glasao

kolumbovi poticaji

kolumbo musk je zamijenio otto motor električnim motorom, upravo 136 godina nakon što je prvi električni automobil napravljen 1880. priča o novom električnom automobilu se pojavila prvenstveno na krilima bajke o antropogenim utjecajima na klimu, novim tehnologijama vezanim uz baterije koje su omogućile veće kapacitete, brže punjenje, te treće strahom od oil peaka i cijenama benzina.

http://www.latimes.com/business/la-fi-hy-musk-subsidies-20150531-story.html
u članku je jednostavan recept njegovog uspjeha

Tesla Motors Inc., SolarCity Corp. and Space Exploration Technologies Corp., known as SpaceX, together have benefited from an estimated $4.9 billion in government support, according to data compiled by The Times. The figure underscores a common theme running through his emerging empire: a public-private financing model underpinning long-shot start-ups.
"He definitely goes where there is government money," said Dan Dolev, an analyst at Jefferies Equity Research. "That's a great strategy, but the government will cut you off one day."

New York state is spending $750 million to build a solar panel factory in Buffalo for SolarCity. The San Mateo, Calif.-based company will lease the plant for $1 a year. It will not pay property taxes for a decade, which would otherwise total an estimated $260 million.
The federal government also provides grants or tax credits to cover 30% of the cost of solar installations. SolarCity reported receiving $497.5 million in direct grants from the Treasury Department.
That figure, however, doesn't capture the full value of the government's support.
Since 2006, SolarCity has installed systems for 217,595 customers, according to a corporate filing. If each paid the current average price for a residential system — about $23,000, according to the Union of Concerned Scientists — the cost to the government would total about $1.5 billion, which would include the Treasury grants paid to SolarCity.
Nevada has agreed to provide Tesla with $1.3 billion in incentives to help build a massive battery factory near Reno.
The Palo Alto company has also collected more than $517 million from competing automakers by selling environmental credits. In a regulatory system pioneered by California and adopted by nine other states, automakers must buy the credits if they fail to sell enough zero-emissions cars to meet mandates. The tally also includes some federal environmental credits.
On a smaller scale, SpaceX, Musk's rocket company, cut a deal for about $20 million in economic development subsidies from Texas to construct a launch facility there. (Separate from incentives, SpaceX has won more than $5.5 billion in government contracts from NASA and the U.S. Air Force.)

u americi gorivo trenutno košta 3,5 kuna litar, svaka obitelj ima barem 1 suv, i sada se pojavio tip koji prodaje električni auto kojega je nazvao tesla , koji se vjerojatno prevrće u grobu jer je tesla sve ono što musk nije i obratno. da je tesla kao musk naplatio samo cent po kilowattu za ac patente teslini potomci bi i sada živjeli u dvorcima od zlata, no on se toga odrekao jer je bio filantrop, a ne ti falši filantropi koji maštaju o teraformiranju marsa. glavninu love i početak musk je nalupao na sasvim prozaičnim stvarima poput paypala i zip2, a ne na nekim "revolucionarnim tehnologijama" i "subsidy farmingu"čime se trenutno najviše bavi. sada se uzda u državu, politiku i moli boga da iluzija traje.
u priči o novom megabiznisu i najvećoj tvornici litijskih baterija na svijetu provukla se sitnica
http://www.latimes.com/business/autos/la-fi-tesla-battery-factory-201403...

California pollution-control policies enable Tesla to rake in tens of millions of dollars each year from selling environmental credits to other automakers — a key source of Tesla's revenue.

Tko je glasao

California pollution-control

California pollution-control policies enable Tesla to rake in tens of millions of dollars each year from selling environmental credits to other automakers — a key source of Tesla's revenue....Eric Peters na svom auto-blogu tvrdi da je Tesla do početka godine (stoga što je u devet saveznih država obaveza svih proizvođača auta prodavati uz klasične i auta s nula emisijama) prodao environmental kredita ostalim konkurentima za cca $517 milijuna,
...što je otprilike 10 000 komada bazičnog modela mercedesa E klase, ili 30 000 kom bazične VW Jette 1,8T kod amerskih autodilera...
Ne bi me čudilo da je stari Elon za tu lovu svom osoblju kupio Jette, a višem managemantu Mercedese...

Tko je glasao

...ne znam, nisam imao sreće

...ne znam,
nisam imao sreće da upravljam tuđim novcem, već samo svojim ili onim za koji imam osobnu odgovornost,
prema novcu i upravljanju novcem imam odnos uvijek kao da je moj,
ne mogu se uživiti u taj ležerni odnos prema svačijemu i ničijem,
...tako je da koncept investiranja u budućnost što košta da košta, i prijezir prema veličinama inputa potrebnih za postizanje cilja samo zato što je cilj zamišljen (prijezir prema value for money kriterijima) mi je sasvim stran,
...s te strane sam vrlo limitiran. Novac uzimam kao objektivnu vrijednost.
Dopuštam mogućnost da je javni novac predmet zajebancije.
...no, meni je svaki isti. Javni kao i moj. S njime meni nije do zajebancije...

Tko je glasao

javni novac vs... ?

Hm, da radiš u jednom... Unileveru (koji je boktepitaj čiji - ali sigurno nije državni... dakle je privatni) kao voditelj odjela nekog marketinga... i da moraš odlučivati na temelju boktepitaj čega - u koji kanal promocije - ulagati, pitanje je bi li imao objektivan odnos prema novcu.

Dakle - to je privatni novac, budžetiran (zna se na početku godine koliko će ga se sprčkati), a onaj tko ga prčka se samo nada da radi najbolje što može.

Prema tome, ne mora se prčkati samo javni novac, to je fama...

Tko je glasao

...da radim, eh, da radim u

...da radim, eh, da radim u Unijetrici...ili kod Elona, ili kod Bajre Ćevabdžije,
ali ne radim, to i velim,
....ne mogu se uživjeti u situaciju da rasprčkavam novac,
to se protivi mojoj prirodi,
zato se i izuzimam iz tih špekulativnih naklapanja,
...tako nešto nisam osobno doživijo, pa niti ne znam, i ne mogu pretpostaviti kakve sve slasti i užitke takvo rasprčkavanje bi moglo donijeti duši mojoj,
Vjerujem da je to u razini onog erotskog užitka dodirivanja lica, trbuha, bradavica, ušiju, nogu...(dopiši dalje sam)
...ali ja sam uskraćen toga sofisticiranog užitka, jadan,
Ostajem sam skupa s praiskonskim jednostavnim sirovim zadovoljstvima,
...koja, istina, isto dosta koštaju,...ali mene, ne druge,

Tko je glasao

definiranje prčkanja...

... pojednostavljuješ i vezuješ uz "tuđi novac" vs. "vlastiti novac" što je ovdje... pa, pogrešno.

Ti možeš prčkati novac - ulagati u krivu proizvodnju, prčkati u krive kanale prodaje, prčkati u krivog zaposlenika, postoji 1001 put za sprčkati novac.

Također možeš raditi u obrazovanju i podučavati djecu glazbeni - s puno žara i talenta - na potpuno krivi način i ne naučiti ih ništa. I to je prčkanje.

Želim reći da se prčkanje često vezuje uz nešto zlonamjerno, što uopće ne mora biti slučaj. A pogotovo je na udaru "državno prčkanje". Dok recimo - kad netko - tko je više-manje monopolist a la Microsoft... kada vozi privatni avion sa 10 monica belucci... on je to zaradio i to nije prčkanje mog novca (ekstra-profit zbog monopola).

Tko je glasao

...kad baš inzistiraš, o

...kad baš inzistiraš,
o prčkanju para i sličnim nepodopštinama ja sam ovdje počeo kao o svom odnosu prema novcu, tuđem, svojem, javnom, ako hoćeš i tvojem...meni svejedno,
a tebe baš vuče da divanimo o odnosu nekih drugih nego što sam ja prema novcu, tuđem, svojem, javnom, ako hoćeš i tvojem?
...ne zanima me ekstenzija rasprave na tuđe nazore na isto. Niti na nebrojene kombinacije i mogućnosti...
Sedam nas je milijardi, sa sedam milijardi skroz različitih platebnih mogućnosti, sedam milijardi različitih načina zarađivanja, sedam milijardi skroz individualnih viđenja tako esencijalne pojave kao što je trošenje novca...kada je riječ o novcu, tuđem, svojem, javnom, ako hoćeš i tvojem...meni svejedno,
...a k'o što rekoh, ne mogu se uživjeti u svaku od tih mogućnosti,
Meni je novac, tuđi, moj, svoj, javni, ako hoćeš i tvoj...isti, bar se odnosim u svakom od tih slučajeva isto, ...vjerovao ili ne,
nisam opterećen time kako to sve drugi vide,
dobro je dok ga ima i dobro je dok se ga može trošiti.
?..bez generalizacija i kalupa,
...i ostao bih na tome,

Tko je glasao

Novac uzimam kao objektivnu

Novac uzimam kao objektivnu vrijednost.
ja, opet mislim, da je jedina objektivna vrijednost ideja, projekt, vizija koju imaš u glavi, novac je samo kolateral, koji banke stvaraju prema potrebi.
kad smo bili mali učili su nas da se investira samo onoliko koliko smo uštedjeli, i da banka kreditira onoliko koliko ima depozita...
danas je jasno da banka stvara depozitni novac, da novac kao štednja uopće ne postoji, a da se investira onoliko koliko banka vidi sebe u sekundarnim financijskim operacijama na osnovi onoga što je investitor smislio u svojoj glavi.
Bez toga BDP ne bi porastao niti za jotu, nikada....
Musk je čovjek koji dobro pliva u tim vodama. Treba zaista imati petlju pa zaigrati na Spacex, a glavni konkurent su mu Boeing i Lockheed Martin. Navodno su mu spržili raketu u fazi punjenja goriva, sada se uključio i Air Force...
čovjek još ima i dobre živce, s jednom od svojih supruga se uspio dvaput oženiti i dvaput rastaviti, prvi put je on fajlao zahtjev za razvod, drugi put ona.

Tko je glasao

...sve što veliš znam

...sve što veliš znam poodavno, i uzeo sam u obzir u svojim zaključcima
Već nešto godina upravo ovdje o tome pišem...istina, sve manje jer se ne volim ponavljati...
...što opet ne znači da sam promjenio mišljenje i za jotu.
Sve što sam rekao u ovih par komentara, i onih mnogo stotina komentara do sada vezanih za ekonomiju i gospodarstvo koji se itekako tiču i ove teme i dalje stoje i stojim iza njih...,
svaki je dio istog paketa koji će tek biti aktualan...
Tako da nemam što dodati, niti prilagoditi...

...a da se više puta razvede i oženi s istom ženom?!!!...koji papak, nisam znao,
...osvajao bi Mars a vraća se uvijek istoj pored cca 3,5 milijardi žena na raspolaganju...
...ako se razvodi, vjerojatno ima i debelih razloga za to, i nisu ti razlozi samo tako nestali...ili u stvari nisu postojali...
pfff, ...koji labilni lik,

Tko je glasao

EU je za većinu država u EU-njihov Elon Musk

Elon Musk, za mene je, EU- koja pljačka sve europskie države , osim svojih (Njemačka, Danska,..i ostale koje proizvode tehnologiju za zelenu energetiku, koje proizvode razdjelnike, .. i koje donose uredbe, preko EU-komisije, a kojima prisiljavaju ostale članice da moraju "pod mus" kupovati te njihove proizvode i iz državnog proračuna, "sufinancirati" lopove koji se bogate preko tih "projekata", i omogućavaju sebi ogromnu dobit osnivajući poduzeća za zelenu energiju, za ugradnju razdjelnika, za toplinsku učinkovitost na omogućavanju velike pljačke, za svoje sudjelovanje u pljački svojih država, za korist tuđinskih sofisticirano-lopovskih država .

"Zelena energijia, "Razdjelnici topline, "Energetska učinkovitost".. su Elon Musk-ova ogledalca, kojima od "Indijanaca" kupuju zlato i ostala bogatstva!

Tko je glasao

Pa Elon Musk ima navodno

Pa Elon Musk ima navodno planove po kojima će do 2025 poslati ljude na Mars.
Koliko će za to dobiti potporu države?

Tko je glasao

Po mom skromnom mišljenju...

... kad nekog pokušaš diskreditirati, ono što pišeš bi ipak trebalo imati neku elementarnu suvislost i vezu sa stvarnosti.

Robotova škola - kopipejstanje lupetanja sa sajtova američkih čajnopartijaša i sličnih šatoraša. :-)

Tko je glasao

The Wall Street Journal

Znači za tebe je Wall Street Journal sajt ili ako hoćeš drugačije medij čajnopartijaša i šatoraša:

Elon Musk’s Subsidy Aggregation

Po pitanju Elona Muska u poslovnoj zajednici svi znaju da on sada pleše na rubu. Da se uz svih 5 milijardi dolara državne pomoći nalazi pred bankrotom. Tu istinu možeš nazivati blebetanjem, ali to ne znači da to nije istina.

Jedno od pitanja bez obzira na sistem se nikada ne mijenja:
Zašto je na primjer Kutle, a ne neki Ivo Ivić dobio državne tvrtke ili kada govorimo o SAD-u zašto je Elon Musk dobio 5 milijardi dolara,a ne neki John Smith ?

Tko je glasao

Svako malo čitam WSJ, za

Svako malo čitam WSJ, za razliku od nekih - bez ideoloških predrasuda i s razumijevanjem. :-) Ima super stvari, a ima i fulanja.

Uf, imam negdje starije napise u WSJ o stravičnim problemima koje donosi suludo bacanje para za obnovljive izvore... Ono, Njemačka propada, Danska je bankrotirala, takve stvari. :-)

Zastupnici slobodnotržišnog fundamentalizma bijesni su zbog državnih poticaja. Oni su međutim postojali oduvijek. Oni su se kod obnovljivih pokazali fantastično uspješnim (u cjelini naravno, ne mora biti u svakom pojedinom slučaju), a i Musk je dosad pokazao odlične rezultate. Tesla Motors je tvrtka za R&D, nije ni bilo predviđeno da donosi profit barem prvih 10 godina. Električni automobili prodiru na tržište nešto sporije, nego što su bile optimističke projekcije prije 10-ak godina, ali prodiru i u njima je budućnost. Sad se razvijaja i industrija baterija, i tu je Musk u prvom valu, za vozila i stacionarnih, u situaciji je kao FN paneli prije desetak godina. Musk je inovator, s puno uspjeha, u špici razvoja; a točno je da je i super u PR, te kažu u osobnim kontaktima karizmatska osoba. Poslovno, uspješan je (u vođenje biznisa ja se ne kužim) - a čak da mu tvrtka na kraju propadne, te tehnološke i poslovne inovacije ostaju.

Nema napretka bez državnih potpora, jednako kao i bez privatne inicijative, od samih početaka kapitalizma.

Tko je glasao

Zastupnici slobodnotržišnog

Zastupnici slobodnotržišnog fundamentalizma bijesni su zbog državnih poticaja.

Meni nije jasno tko su ti zastupnici i gdje je to slobodno tršište!?
Slobodno tržište ne postoji, sva tržišta su jako dobro kontrolirana a kad je nešto pod kontrolom nije slobodno, jelte!?
Mislim da nekima još uvjek nije jasno zašto je Jugoslavija morala propasti tj. zašto su strane sile pokrenule postupak
rušenja Jugoslavije. Mnogo toga je trebalo uništiti da bi netko imao bolju kontrolu, jednostavno ko grah.
A "narod" glup ko jareči pimpek, kaj se more, idemo dalje.

Tko je glasao

elementarna suvislost

morao sam dati plus čovjeku koji toliko podržava moj rad na pollitici.
inače, elon u principu financira one koji će ga poticati na daljnji produktivni rad i boljitak malog američkog milijardera.
elon u principu financira one koji će ga poticati da dalje zarađuje, što je logika kapitalističkog sustava. do sada je velikodušno subvencioniran od strane obamine administracije za nekih mrld$ (465m tesla, 300m spacex, solar city 300 milijučeka ). zato nije čudo što obami tepa
http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2010/09/22/AR201009...

During a recent interview, Musk bristled at the notion - increasingly asserted by Republican detractors - that he has become a Democratic partisan. After all, he's an avid supporter of Republican Meg Whitman, the California gubernatorial candidate who oversaw the acquisition of PayPal when she headed eBay.
But Musk also acknowledged that he is "a fan of Obama," calling him "a good president" and "a big proponent of competition." He said he has been disappointed in GOP opposition to the administration's NASA plans.

i sada mu nije mrsko odriješiti kesu, za "našu" stvar.
http://www.bloomberg.com/politics/articles/2015-07-16/elon-musk-helps-ca...

Tesla's Elon Musk, Facebook's Sheryl Sandberg, Dreamworks co-founder Steven Spielberg, and actor Leonardo DiCaprio are among the Silicon Valley and Hollywood stars making California the No. 1 state for Hillary Clinton's presidential campaign fundraising last quarter.

inače pored notornih bona, al gorea, leonardo di caprio je u posljednje vrijeme postao brižan za planet zemlju.
george soros, notorni milijarder je bio glavni financijer demokrata,
http://www.haaretz.com/world-news/u-s-election-2016/1.733754
http://www.bloomberg.com/politics/articles/2016-03-15/soros-alarmed-by-t...
ove godine je pljunuo 7 milijuna dolara za kampanju hillary clinton, dakako sa očekivanjem nastavka zelenog investicijskog raja. soros je nešto sitno profitirao dolaskom obame, pa je osnovao silver lake kraftwerk investicijski fond, te je tom prilikom zaposlio clintonov i obamin kadar cathy zoi.
https://en.wikipedia.org/wiki/Cathy_Zoi
kejti je jedna sposobna djeva, uronjena u zeleno do ušiju, sunedison, spomenuti silverlake kraftwerk, dok je veza prema al goreu alliance for climate protection. jedna je od tvoraca energy star programa (sjetite se onih zelenih zvjezdica sa monitora i raznih električnih uređaja
kada takvu osobu staviš za šefa ureda za nacionalni okoliš, ili u epu, uglavnom karijera ide od profesorske katedre na stanfordu, pa malo u administraciju na kaljenje, i onda u privatni sektor na plaćicu nekog izvršnog šefa. pa opet u krug.
postoji li veza između sorosa i elon muska; pa postoji, i to vrlo konkretna

In September 2016 Soros Fund Management advised a private investment fund tied to Quantum Strategic Partners, which injected the bulk of $305 million into SolarCity, producer of solar panels. The flow of cash allowed Elon Musk, chairman of Tesla Motors and SolarCity, to purchase SolarCity and merge it with Tesla.

http://www.marketplace.org/2016/08/01/business/tesla-and-solarcity-26-bi...
oštrić bi rekao šahovski, pijun je došao do kraja i pretvorio se u kraljicu.
prava američka kapitalistička priča, "čovjek sa vizijom", tipova koji se furaju na eko socijalizam. no mora se priznati da im je dobar zajeb sa zelenim i obnovljivim, na suptilan način kroz cijene energenata stvaraju porez koji se direkno ulijeva u džepove kapitalističkih ulješura sorosa, buffeta, turnera, muska, gorea...
buffet isto zna da prava lova leži u "čistim" izvorima energije
https://www.berkshirehathawayenergyco.com/
musk doduše formalno daje republikancima i demokratima, no najveći primatelj je bio barack obama. on mu je to vratio nesebičnim subvencioniranjem tesla automobila, a veže ih i obamina ex-im banka, koja je federalna agencija koja subvencionira američki izvoz i malog američkog poduzetnika elon muska i njegovu manufakturu spacex, koja zapošljava par 4.000 radnika, i šalje satelite u svemir. cijena, prava sitnica, po 62 milijuna zelembaća po klasičnom satelitu, dok malo kompleksnije napravice poput nekih nasinih igračaka koštaju 10 milijuna pride. samo tim biznisom spacex je ostvario nešto više od 10 milijardi dolara. istini za volju exim je pomagao i nekim drugim malim kompanijama sa subvencijama, poput recimo catepillara, boeinga, ge, bechtela, pa opet warren buffeta...

mogao sam i kraće odgovoriti, recimo "oštriću ne seri", li "pun mi te je zeleni k." no ja sam jedan pristojan dečko pa to neću napraviti.

Tko je glasao

Elon Musk kroz firme koje je

Elon Musk kroz firme koje je osnovao, kojima upravlja i u kojima ima udjele vlasništva obavlja (relativno) jeftino zadaću "zrenja" odabranih novih tehnologija, a u cilju vraćanja američkog industrijskog primata, a sve u posebnom obliku JPP. Bez zaledja državnih subvencija, privatni investitori se nikada ne bi u to upuštali. U medjuvremenu bi USA nastavila živjeti od nafte, plina i financijskih usluga, a Kina i ostale zemlje u tehnološkom zamahu bi razvile svoje tehnologije.

Naravno da se radi o rizičnim ulaganjima i gubici nisu nikakvo iznenađenje.

Ali, što znače izgubljeni milijuni u Tesla Motors, kada je ta firma uspjela razviti tehnologiju koju kupuju neke vodeće svjetske marke automobila? Tesla S je prvi elektični automobil kojega ljudi žele kupiti i kupuju. Slijedeći, manji i znatno jeftiniji model, sigurno će biti veliki hit i okrenuti situaciju. Svi patenti su dati na raspolaganje trećim firmama besplatno.

Što znače izgubljeni milijuni u SpaceX, kada njihove aktivnosti znače dokidanje američke ovisnosti o ruskim raketama za slanje satelita u orbitu i značajno pojeftinjenje slanja tereta u svemir? Slično je i s tvornicom baterija i Hyperloop-om.

Nekada davno je , u većem mjerilu, tu ulogu imao Kenedijev državni program slanja ljudi na Mjesec.

Aktivna industrijska politika uključuje i državne poticaje perspektivnim granama. To košta, ali se na kraju možda ipak isplati.

The Observer

Tko je glasao

Američka vlada

Ako nisam nešto pobrkao....
Američka vlada je nakon "lobiranja" poduzetnika odlučila dati poduzetnicima posao lansiranja raketa u svemir i drastično smanjiti NASA. To je uspjelo tako dobro da sada SAD ovisi o ruskim raketama.

Moja poanta bi bila da je zahvaljujući kovertama američka vlada odlučila da će koristiti ruske rakete, tako da ovaj tvoj argument o ruskim raketama ne drži vodu.

Po pitanju automobila i solarne odgovorio je kolega.

Meni općenito smetaju i energetski efikasne zgrade jer vlada poklanja novac onima koji ga imaju za energetsku štedljivost dok to sve plaćaju oni s primanjima manjim od 5.000 kuna.

ps. vidi vraga postao sam populist

Tko je glasao

...

u velikoj britaniji je nakon što su prepolovili subvencije za električne automobile na 2.500Ł, prodaja pala za 75% iz nekog neobičnog razloga. taj novi model malog teslinog električnog automobila je možda
http://www.huffingtonpost.ca/2016/02/17/tesla-model-s-toy-car_n_9248194....
no šalu na stranu, priča o konkurenciji između dokazane jeftine ruske tehnoglogije i elonovog kondicionala je kao cijeli njegov lik i djelo prvo politika, pa onda sve ostalo
http://www.nbcnews.com/news/us-news/why-does-u-s-use-russian-rockets-lau...
kraj teksta je indikativan

Jerry Gray, a rocket expert who originally recommended the use of the Russian engine, wrote in an op-ed in December in Space News that the concerns over Russia's behavior justified developing a U.S. option.
"But," he wrote, "the development, integration and reliability demonstration of a new large U.S. liquid-propellant rocket engine cannot be accomplished for years to come."

usput ovdje se može vidjeti omjer lansiranja/neuspjeha između rusa i muska...
https://themoscowtimes.com/static/uploads_new/publications/2016/4/14/dd0...

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci