Tagovi

Ekstremisti

Otkad znam za sebe uvijek se nađem u situaciji da se verbalno sukobim sa ekstremistima. Neovisno o podlozi s koje nastupaju (nacionalisti svih fela, komunisti, anarhisti, prijatelji životinja, NGO aktivisti, političari, navijači, članovi kućnih savjeta :D) ekstremisti su mi oduvijek išli na živce i po defaultu izazivali moj aktivni otpor. Bit će da je to neki moj bug iz prethodnih života.

U vremenima jednoumlja (tu više mislim da društvenu pojavu većinskog prihvatljivog mišljenja nego na društveno ili državno uređenje) i masovnih identifikacija kada pojedinac pada u drugi plan "radi viših interesa" uvijek sam bila na "onoj drugoj strani" koja se suprotstavlja ekstremima.

Težak je to put na kojem se uvijek nađeš na udaru onih koji nemaju granice preuzimajući na sebe ulogu vječitog izdajnika svega mogućeg (obično svih "čopor identiteta").

Mnogo puta sam se pitala zašto tako reagiram. Mnogo puta učestvovala u raspravama vezanim za ekstremizam, ponešto i naučila no ekstremisti su mi i dalje crvena krpa pred očima.

Prema wikipediji ekstremizam je izraz kojim se označavaju djela ili ideologije koje izlaze iz okvira koje se smatraju društveno prihvatljivim, bilo iz pragmatičnih, bilo iz moralnih razloga. Taj je izraz gotovo u pravilu pogrdan. Kao njegova suprotnost se navodi umjerenost.
U politici se esktremnim ideologijama obično smatraju one koje pripadaju ekstremnoj ljevici, ekstremnoj desnici ili vjerskom fundamentalizmu.
Sljedbenici tih ideologija ili pokreta se u pravilu sami nikada ne nazivaju ekstremistima, ali su zato skloniji sebe nazivati radikalima. Zbog toga se izraz radikalizam danas uvriježio kao svojevrsni eufemizam za ekstremizam.

No ja se ne bih zadržala samo u području ideologije, politike i pokreta jer je za mene ekstremizam prvenstveno karakterna osobina.

Ekstremisti su ljudi koji do svojih (neovisno iz kojeg područja) ciljeva dolaze prvenstveno nasilno, neovisno kakvu štetu pri tome mogu nanijeti drugim osobama.
Ekstremistima doživljavam sve one koji svoje ideje i ciljeve pokušavaju realizirati silom, nasiljem, manipulacijama, lažnom argumentacijom.
Za ekstremiste postoji samo jedna istina, jedan put, jedno mišljenje koje uvažavaju, počesto i samo jedan vođa, a sa svime što pokaže i najmanju naznaku odstupanja od njihove istine, puta, mišljenja, spremni su obračunati vrlo agresivno koristeći sve moguće legalne i ilegalne načine.

Iza ekstremizma uvijek stoji osobna frustracija, osjećaj manje vrijednosti koji se hrani mržnjom, nasiljem, totalitarizmom, diskriminacijom, a koji jedinu afirmaciju doživljava u čoporu istomišljenika.
Glavno oružje ekstremista je manipulacija kojom pokušavaju pridobiti što više istomišljenika te proizvodnja i njegovanje neprijatelja na svakom koraku.
Bez neprijatelja ekstremisti gube smisao postojanja kao i osjećaj važnosti i zato njihovo djelovanje nikada nije usmjereno prema rješavanju sukoba već isključivo prema njegovom potenciranju i produbljavanju.

Iako uvijek imenuju "javno deklariranog neprijatelja" - ekstremiste na suprotnoj strani neovisno o kojoj se relaciji radi, daleko najveći njihov neprijatelj su "umjerenjaci" iz vlastitih redova - tzv. "izdajnici".
Ukoliko se pojavi mogućnost da "umjerenjaci" iz obje suprotstavljene skupine ostvare mogućnost smanjenja sukoba, ekstremisti obje skupine će se složno udružiti obračunavajući svaki sa svojim "izdajnicima"
Pri tom obračunu, ekstremisti bivaju daleko okrutniji prema "izdajnicima" nego su ikada bili prema deklariranom neprijatelju.

Iako većinom nastupaju ispod "zastave" - tj u ime neke grupne identitifikacije koja samo formalno određuje okvir ekstremiste najviše definira njihov ekstremizam te su u tom smislu daleko sličniji ekstremisti iz različitih identitetskih skupina nego ekstremist i umjerenjak iz iste skupine.

Ekstremisti uvijek sebi uzimaju pravo postavljanja pravila ponašanja kako za sve pripadnike svoje skupine tako i za društvo u cjelini. Naravno, to rade na agresivan način često uz primjenu nasilja.

U konačnici - djelovanje ekstremista nikada ni jednoj indetifikacijskoj skupini dogoročno nije donijelo korist. Dapače, povijest nam je pokazala da ekstremizam najveću štetu nanosi upravo skupini u čije ime nastupa.
Jer mržnja, sukob, agresija uvijek za sobom povlače drugu mržnju, produbljuju sukob i stvaraju zatvoreni krug agresije.

Ovo nije dnevnik o partizanima i ustašama, katolicima i ateistima, mesojedima i veganima, pederima i homofobima, torcidi i BBB-ovcima, Hrvatima - Srbima i Muslimanima, kukurikavcima i HDZ-ivcima, radnicima i poslodavcima, seljacima i građanima.
Ove je dnevnik o svim ekstremistima i onima koji to nisu, pa bih molila da se u komentarima ne upatljavamo u niže razine podjela jer su one potpuno nevažne.
Jer u svim nabrojanim skupinama (i onim brojnim koje nisu nabrojane) postoje kako ekstremisti, tako i "izdajnici" koji, na sveopću sablazan ekstremista, pokušavaju normalno komunicirati s "drugom stranom" potencirajući mogućnosti suradnje i razumjevanja umjesto potenciranja sukoba i mržnje.

Komentari

Sitnan ali bitan ispravak

"Ekstremizam.....Kao njegova suprotnost se navodi umjerenost"

Pogrešno, suprotnost ekstremizmu je pasivnost. Wikipedija, trpi svakakve gluposti.
I rest my case.

Pitam se jel osjećam manje vrijednosti zbog pasivnosti motivira ljude na ovakve tekstove? To bi bila analogija tvom razlogu za ekstremizam.

Ja mrzim ekstreme, ali mrzim ih ekstremno svim bićem...na obije strane :D

Tko je glasao

Pogrešno - pasivnost je

Pogrešno - pasivnost je suprotnost za aktivnost a nikako ne za ekstremizam.

Ako ćemo krenuti od osnovnog značenja riječi ekstrem (lat.), krajnost, vrhunac; pretjeranost., onda bi ekstremizam označavao pojavu ekstremnog (krajnjeg - pretjeranog) ponašanja u bilo kojem smislu.

U političkom smislu ekstremizam je jasno definiran kao što je jasno definirana njegova suprotnost - umjerenost

http://www.thefreedictionary.com/extremism

Značenje riječi ekstremist:

ex·trem·ist (k-strmst)
n.
One who advocates or resorts to measures beyond the norm, especially in politics.
n
(Government, Politics & Diplomacy) a person who favours or resorts to immoderate, uncompromising, or fanatical methods or behaviour, esp in being politically radical
adj
(Psychology) of, relating to, or characterized by immoderate or excessive actions, opinions, etc.
extremism n

http://www.thefreedictionary.com/extremist

Ovo su izvori izvan wikipedije koji dokazuju kako je wiki ipak relevantna po ovoj temi.

U svrhu argumentirane rasprave možeš li ti navesti izvor ( s linkom) za svoju tvrdnju?

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

Pa, gospođo,

ako je "ekstremizam" krajnja mjera nečega (bilo čega), onda mu SUPROTNOST ne može biti SREDNJA MJERA (umjerenost), nego samo KRAJNJA MJERA s druge strane, tj. sa suprotnim predznakom.

A umjerenost je umjerenost, kako odavno reče naš zajednički prijatelj Aristotel. Sredina između krajnosti.

Tko je glasao

Krajnja MJERA (a sukladno

Krajnja MJERA (a sukladno tome i sve ostale mjere koje spominješ) je pojam koji si ti uvdje utrpala a koji nema veze sa ekstremizmom.

Ekstremizam je:

1. the condition or act of taking an extreme view.
2. the taking of extreme action. — extremist, n., adj.

Dakle - ekstremnom ponašanju jedina suprotnost može biti neekstremno ponašanje a to je umjerenost.

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

Ovo ste napisali, kaj ne?:

"Ako ćemo krenuti od osnovnog značenja riječi ekstrem (lat.), krajnost, vrhunac; pretjeranost., onda bi ekstremizam označavao pojavu ekstremnog (krajnjeg - pretjeranog) ponašanja u bilo kojem smislu."

Tko je glasao

ekstremno (krajnje -

ekstremno (krajnje - pretjerano) ponašanje u bilo kojem smislu nikako nije isto što i krajnja MJERA (bilo čega)

Tvoj pokušaj suprotstavljanja ekstremizama različitih predznaka je u stvari nesposobnost sagledavanja pojma ekstremizam izvan konteksta u kojem se pojavljuje pa na taj način radiš bućkuriš mješajući ekstremne kruške i jabuke.

Pa kako ekstremno velika kruška nikako nije suprotnost ekstremno velikoj jabuci jer su u konačnici obje ekstremno velike, tako ni lijevi ekstremizam nikako ne može biti suprotnost desnom ekstremizmu.

Obadva su jednako destruktivna, obadva se služe istim metodama i njihova "suprotstavljenost" je samo umjetno proizvedena forma (privid) dok oni u suštini funkcioniraju po principu spojenih posuda, hrane jedan drugi i omogućavaju postojanje jedan drugome.

Jedina prirodna suprotnost i jednom i drugom ekstremizmu od ova dva primjera je umjerenost koja ih u suštini razgrađuje i dokida im smisao postojanja.

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

Kak to mislite da

"krajnje" nije isto što i "krajnja mjera"? Kaj je vama? Ak je 1000 metara "krajnja" visina nekog brda, onda je visina od 1000 metara "krajnja mjera" tog brda.

Al ga drobite, gospođo!

Gdje ste vidjeli da sam napisala da bi suprotnost krajnje velikoj kruški bila - krajnje velika jabuka?

Suprotno od "krajnje velika kruška", draga gospođo, može po mojoj koncentraciji biti samo "krajnje mala kruška".

Tko je glasao

A jedinica mjere za ponašanje

A jedinica mjere za ponašanje je?

(buduci da ti pises o mjerama u kontekstu ekstremizma sto je pojam koji definira ekstremno ponasanje a ne visinu, duljinu ili tezinu da bi se moglo podvesti pod neku mjernu jedinicu )

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

Isuse,

pa nema veze što nemamo posebne MJERNE JEDINICE!

KRAJNJA GLUPOST je ona MJERA GLUPOSTI preko koje nema dalje ili nema više. Sami ste pisali, ako sam dobro shvatila, da "ekstremizam" nije ništa određeno u KVALITATIVNOM, nego u KVANTITATIVNOM smislu.

Naravno da vam do "ekstremizma" nije stalo zbog toga da biste o tom pojmu pisali logičko-lingvističke sastavke, nego da biste ga napunili određenim "političkim" sadržajem, u skladu sa svojim ukusom i stavovima.

Ali, baš je dobro da se zapelo na značenju riječi....

Tko je glasao

Nisam to pisala, što će reć

Nisam to pisala, što će reć da nisi dobro shvatila.
Ono što sam pisala još uvijek je tu, i lako je provjerljivo.

U tvoju sposobnost razumjevanja napisanog ne bih ulazila....

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

I nemojte, gospođo!

Pisali ste otprilike: "Ovo nije ni o desnima, ni o lijevima, ni o pederima, ni o homofobima, i o ovima posebno, ni o onima posebno - ovo je o onima bilo koje vrste i fele koji u svom stavu zauzimaju ekstremnu poziciju"..... itd. Ili se varam?

A to ne znači ništa drugo nego to što sam maločas napisala: taj atribut nije kvalitativno svojstvo, nego kvantitativno svojstvo. Tj. označava samo mjeru, precizno rečeno - krajnju mjeru nečega. Bilo čega. Ustaštva, partizanstva, ili nečega trećega.

Čini se da vi ne shvaćate što ste napisali.

A ja sam vas dobro shvatila. Drvosjek također. (A bogme i Rebel) Ovakvo apstraktno trućanje o ekstremizmu ima samo svrhu da pozicionirate i ogradite - i posvetite svetom vodicom - svoj stav.

On je (vaš stav), dakle, po definiciji suprotan od "ekstremizma", što će reći - umjeren! Što će reći nupitno prihvatljiv! Što će reći: ne smije podlijegati nikakvoj sumnji!

I gotova pričica.

Tko je glasao

Vaš dnevnik bi mogao

imati podnaslov: "Divna i krasna ja!" I to je sva mudrost.

(Skvikač, vidim te!) :)))))) Evo i tebi jedan: +

Tko je glasao

A mi smo veseli

ekstremisti, kaj ne, Skvikač?!

Evo, ja ekstremno volim Johnyja Casha, i još neke muzikante countryja! I nemrem si pomoć! A i ne želi si pomagat, pravo govoreći! :)))

Tko je glasao

mala razlika

ekstremist u ekstremnim sportovima ugrožava sebe dok ekstremni ljevičari ili ekstremni desničari u ostvarivanju svojih ideala ne prežu da ugrožavaju druge.

w. ;)

Tko je glasao

Pa to je posve

logično, s obzirom da "ekstremist" u sintagmi "ekstremni sport" nije napunjen političkim sadržajem, dočim se ovdje radi o političkoj kvalifikaciji. Ono što je tu ključno jest: ta se kvalifikacija UVIJEK pripisuje drugome.

Tko je glasao

Najopasniji su "umjereni" ,

Najopasniji su "umjereni" , malograđanski ekstremisti koji na svoj mirni, podmukli, lažljivi način , ne da ugrožavaju, već UNIŠTAVAJU sav neživi i živi svijet oko sebe, a kojem osobna korist nije na prvom mjestu.

Od njih gori su mi samo oni koji takve smatraju mirnim, dobrim građanima u koje se treba ugledat !

Pozdrav, i gledajte oko sebe !

Tko je glasao

I u tome ima

jako puno istine.

Tko je glasao

A ima i takvih

ekstremista kaj se baviju ekstremnim sportovima! To su luđaci posebne sorte!

Tko je glasao

Tako možda ispada

da "ekstremizam" nema ničega što bi mu stajalo "nasuprot".

Zato jer je ono što mu stoji "nasuprot" - također "ekstremizam". Samo s drugim predznakom.

Tko je glasao

Tekst umjesto ekstremizma

Tekst umjesto ekstremizma zamijeniš za neoliberalni kapitalizam i moć novca i shvatit ćeš ko su glavni ekstremisti... Novac je sigurno danas najveći ekstremist zbog kojeg su mnogi ljudi izmanipulirani ili "slučajno" prozvani ekstremistima ko npr. Lukašenko....

Većina ekstremista do svog cilja dolaze nasilno i sa tim slažem , a pitanje je zašto većina svijeta šuti i pogne glavu pred ekstremistima posebno ovima što kroje svijet...

Justice for all !

Tko je glasao

Većina ekstremista do svog

Većina ekstremista do svog cilja dolaze nasilno i sa tim slažem ,
hajd barem s nečim

a pitanje je zašto većina svijeta šuti i pogne glavu pred ekstremistima posebno ovima što kroje svijet...

Prvenstveno zato jer jezik nasilja nije onaj kojim oni govore, možda zato jer su kukavice, jer ih se ne tiče dok njih izravno ne pogodi, jer su oportunisti a možda naprosto ne vide motiv.

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

Nikad ne reci nikad, ćak ni onda

Uz najbolju volju ne vidim ni svrhu ni poantu ove objave - stoga minus. Uloženi trud bih sponzorirao petingom...

Tko je glasao

to nije bilo fer

@Golgota
Jako me čudi da ti kao obrazovan čovjek na ovako bahat i podcjenjivački način iskažeš svoje mišljenje o dnevniku napisanom toliko jasno i razumljivo.
Kažeš ovako:
Uz najbolju volju ne vidim ni svrhu ni poantu ove objave - stoga minus. Uloženi trud bih sponzorirao petingom...

Mislim da bi se taj komentar bolje uklopio u tvoj dnevnik
Na početku bijaše – slika od Ned, 01/07/2012 - 18:10
Možda ne bi bilo loše da pričekamo do sutra što će se dogoditi u Srbu. Da li će biti dostojanstven prosvjed „pravaša“ ili će biti ekstremista. Nekima će to pomoći da dnevnik stare postane razumljiv.

http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrvatska/tabid/66/articleType/ArticleVie...

Tko je glasao

Boltek uništa

Mene ne čudi kaj si ti tak reagiral kak si reagiral jer sam pretpostavil iz tvojeg komentara da ne razumiješ agendu ekstremizma te iz tog nerazumijevanja crpiš zaključivanje. Temeljna potka stare o ekstremizmu je po meni kriva i zato sam ocijenio s minus kaj ne znači da se itko sa mnom mora složiti a čemu svjedoće i glasovi. Na neki način ja sam sebe proskribiram kao ekstremistu po starinom poimanju istog pojma ali golgota ne bi bio on kada bi poradi rijeke plusa šutke prislonio nećemu kaj jednostavno nije istina. I tvoja insinuacija o mojoj bahatosti i ispotcjenivanju stare jednostavno ne stoje a ćemu svjedoće moje ocjene dosadašnjih upisa stare. Na ovoj temi se nismo usuglasili i to je normalno.
Ona je moja generacija i ne pada mi napamet gaziti ju kao osobu, a bahatost i ispotcjenjivanje se odnosi na osobu a ne djelo. Ja ovdje čerečim djelo fiksacije nečega kaj nije dovoljno argumentirano a da bi postala dogma u svojoj negativnosti.
Pozdravlja te Che Quevara i Isus Krist kao predstavnici različitih ekstremizama...

Tko je glasao

nema frke, a sponzora ne

nema frke, a sponzora ne trebam. Pisem iz uvjerenja a ne zbog koristi :)

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

@stara

Za početak, uvijek postoji samo jedna istina, jedino postoji više stjališta.

U svojem taksativnom nabrajanju ekstremista zaboravila si fašiste i klerofašiste, za nas Hrvate jedine opasne od svih pobrojanih.
Komunisti koji su se odrekli revolucionarnog preuzimanja vlasti nisu ekstremisti.

Tko je glasao

Odrekli se revolucije

Komunisti koji su se odrekli revolucionarnog preuzimanja vlasti nisu ekstremisti.

He he, nisu, nisu. A nisu ni nacisti 1933 koji su se isto odrekli revolucionarnog preuzimanja vlasti....

:-)

Nije se osim toga samo jednom čuo poziv na revoluciju na ovom portalu...

Tko je glasao

@libzard

Da, a pozive su upućivali komunisti?

Uotalom mislim da će, ako do revolucije u Hrvatskoj ikad dođe, ona biti pod vodstvom fašista ili lišena ideološke podloge.
Bit će to samo pobuna opljačkanih, očajnih i gladnih ljudi.

Tko je glasao

Revolucionarne mase...

Da, a pozive su upućivali komunisti?

Da. S Marxom i das Kapitalom na usnama.

Uotalom mislim da će, ako do revolucije u Hrvatskoj ikad dođe, ona biti pod vodstvom fašista ili lišena ideološke podloge.
Bit će to samo pobuna opljačkanih, očajnih i gladnih ljudi.

Svaka revolucija je pobuna opljačkanih,očajnih i gladnih ljudi. I svaka ima ideološku podlogu.

Tko je glasao

kad ekstrem objasnjava ekstremizam

dodemo do dosta dobrog objasnjenja mainstream ekstremizma koji gubitkom mainstreama gubi ekskluzivitet propisivanja pravila i pravo negacije svojeg ekstremizma uz pomoc proglasenog jednog i jedinog drustveno prihvatljivog ponasanja nasavsi se tako na vjetrometini ..

novih mainstreamekstremista koji su to pravo upravo osvojili..

kao i ne-ekstremne grupacije koje pojacavaju ili tek pocinju kritiku nakon gubitka vlasti..

rezultat je vidljiv kao koprcanje u vlastitoj nemoci pri pokusaju zadrzavanja kakve takve pozicije.. i obrani prethodno izgubljenih prava na proglasenje opce drustveno prihvatljivog, time i svog ne-ekstremizma

mora da je to gadan osjecaj, ali ne bih potencirala zaljenje..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Feniks, Balašević bi rekao:

Feniks, Balašević bi rekao: "princip je isti - sve su ostalo nijanse".

I odista - princip je isti u svakoj mogućoj kombinaciji tako da su same kombinacije potpuno nevažne. Mogu se upotrijebiti kao slikoviti primjer kojim se temeljem konkretnih događaja želi prikazati kako princip funkcionira, no za suštinu su potpuno nebitni.

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

@stara

To vrijedi za one za koje je "imati seks" i "voditi ljubav" ista stvar.
Za nas, koji smo imali sreću i iskusili razliku to ne vrijedi.

Tko je glasao

Feniks - potenciranje razlike

Feniks - potenciranje razlike samo je opravdanje za nespremnost suočavanja s vlastitim ekstremizmom.

Razbijena glava ili metak u potiljak jednako boli svakog čovjeka neovisno koje je nacionalnosti, vjeroispovjesti, ideološkog okvira ili seksualne orjentacije, pripadnosti bilo kojoj subkultularnoj skupini i sl.. Ako je on, pri tome, u podređenom položaju, slabiji ili što je najčešće slučaj - nenasilan, onaj tko mu je razbio glavu ili smjesti metak u potiljak je ekstremni zločinac.

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

Je li Bog ekstremni zločinac?

Je li Bog ekstremni zločinac? Poplava koja je poubijala sve živo, deset kugi egipatskih uključujući smrt prvorođenih, slanje u pakal na vječne muke,... Ili ono "oko za oko zub za zub" kako piše u staron zavjetu pa do Isusa "okreni i drugi obraz". Šta je ekstremno od to dvoje? Nemožeš o tome govorit a da se ne dotakneš nekih primjera. Niti najveći filozofi nisu uspili definirat pojam ekstremno. Izrodu koji se udružija sa okupatoron smistit metak u potiljak pa takvoga zauvik maknit od sebe i svoje dice. Je li to ekstremno ili su ta dva zla izravnala na dobro filozofirat ćemo sa Svetin Petron kad za to dođe vrime.

Tko je glasao

Čak i kad bi prihvatili

Čak i kad bi prihvatili mogućnost da se u Kršćanskom nauku (Starom i Novom zavjetu) nalaze povjesne činjenice, izvlačenje događaja iz konteksta vremena u kojem su se (ako su se) događali otkriva površnost u promišljanju.

No, ako uzmemo u obzir da od 7 milijardi ljudi samo 30% prihvaća taj nauk irelevantno je raspravljati o ekstremizmu povlačeći paralele sa sadržajem bilo kojeg dijela Kršćanskog nauka....

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

@stara

Ja o ljubavi,. a ti o metku u potiljak!

Tko je glasao

Ni ljubavni ekstremisti nisu

Ni ljubavni ekstremisti nisu baš bezopasni

(hint "zadavio je jer ga je pokušala ostaviti")

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

razne filozofije

@stara
Dnevnik iz poštene duše. Kratko jasno bez filozofije.

Prema wikipediji ekstremizam je izraz kojim se označavaju djela ili ideologije koje izlaze iz okvira koje se smatraju društveno prihvatljivim, bilo iz pragmatičnih, bilo iz moralnih razloga. Taj je izraz gotovo u pravilu pogrdan. Kao njegova suprotnost se navodi umjerenost.

Ekstremizam je ekstremizam i Amen. Filozofiranje o ekstremizmu potiče u najvećoj mjeri od onih ljudi koji nikada nisu spoznali što je opće prihvatljiva norma ponašanja. Radnici, koji su mukotrpno radili, seljaci, i ostali koji su poštenim i teškim radom prehranjivali svoje obitelji, nikada nisu posezali za ekstremizmom. U njihovo ime to su činili "vođe". Bilo politički bilo sindikalni.
Kad neki kažu da nije svaki ekstremizam loš, to potvrđuje da još nisu došli u fazu kada se na njihovim plećima nešto ekstremno slomilo.
Kulturni, socijalni, politički, i svaki drugi ekstremizam neminovno dovodi do negativnih posljedica koje se kasnije odraze daleko i duboko.

Tko je glasao

batina ima uvijek dva kraja, a poneke i vise

Tko odreduje drustvenu prihvatljivost? (do sada i kako mislis da ce dalje biti?)

Prema wikipediji ekstremizam je izraz kojim se označavaju djela ili ideologije koje izlaze iz okvira koje se smatraju društveno prihvatljivim,

nisam sigurna ni u ovo

Radnici, koji su mukotrpno radili, seljaci, i ostali koji su poštenim i teškim radom prehranjivali svoje obitelji, nikada nisu posezali za ekstremizmom. U njihovo ime to su činili "vođe". Bilo politički bilo sindikalni.

ja bih rekla da su "radnici, seljaci i ostali" provodili ekstremizam za svoje vode.. dakle nema tu oprosta "zbog necinjenja".. (onima kojima su nazivi neprihvatljivi nek ih zamijene sa nazivom "masa").. dakle nije stvar u manjem broju (vodama) ili u velikom broju (masi) vec treba iskljucivo gledati djelo u smislu univerzalnog pojma dobro/lose da bi se nesto proglasilo ekstremistickim a provoditelj ekstremista..

utoliko sam sebe pobijas u tvrdnji.. drustveno prihvatljivo - vode - provoditelji neprimjecujuci povezanost svega toga.. (hitler -njemacka-drustveno prihvatljivo-masa-provedba)..

ps
sto je univerzalno dobro/lose djelovanje?
ja nemam pojma.. niti bih se rado bavila takvim univerzalnim odgovorima u nekoj prosirenoj opcoj definiciji jer mislim da konsenzusa nema medu ljudima. za mene je dovoljno humanisticko razmisljanje koje trazi osobnu slobodu uz uvjet neugrozavanja okoline.. nadam se da ce to biti tolerirano od drustvene zajednice kao opce prihvaceno.. no da li mogu u to biti sigurna? da li je to tako uvijek do sada bilo tretirano? i da li ce ubuduce biti?

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

kad smo već kod radnika i

kad smo već kod radnika i seljaka, gdje je Alexis Tsipras, veliki revolucionarni vođa
Tu i tamo bacim pogled na grčke novine, ali Tsiprasu ni traga. Valjda je na godišnjem...
I revolucija se mora odmoriti.

Tko je glasao

Boltek iz Jamničke Donje se odriće Matije Gupca

Ponekad je bolje prešutjeti no biti ekstremist kritičar...

Filozofiranje o ekstremizmu potiče u najvećoj mjeri od onih ljudi koji nikada nisu spoznali što je opće prihvatljiva norma ponašanja.

http://www.croatia.ch/zanimljivosti/080106_clip_image001_0000.jpg

Tko je glasao

aha,

@sjenka
Si videl kam, ih je na kraju ekstremizam dopeljal. Na galge i krunidbu.
Ne radi se tu o odricanju Gupca. Pogledaj. Jedan dio seljaka mirno i dostojanstveno protestira, drugi dio ne izlazi na protest, a treči pak vele, da samo gube vrijeme.
Treba živjeti među ljudima svaki dan. Slušati ih kaj govore. Ja sam stari realist koji je prošel sito i rešeto. Kad dođe do kritične mase, onda sve ovo što danas kvocamo o ekstremizmu postaje normalno i opravdano.

PS Velika Jamnička, " predgrađe" Pisarovine. Sjeverno od nas 25km se vidi veliko selo koje zovu Zagreb.

Tko je glasao

Kaj je ovdje ekstremizam i koga bi trebalo skratiti za glavu

Dogovor države Hrvatske s Privrednom bankom Zagreb i Zagrebačkom bankom oko preuzimanja dijela potraživanja od Ljubljanske banke također je prijevara, jer su tvrtke koje su pravi vlasnici tih banaka, trebala dati dopuštenje za to. No, budući da su kod nas banke preoblikovane, a ne privatizirane, odnosno budući da je država koruptivnim zakonima omogućila oduzimanje dionica pravim vlasnicima banaka, taj gordijski čvor sada je jako teško razmrsiti. Radi se, ustvari, o ratnom zločinu pljačke civilnog stanovništva, i to prema odredbama IV Ženevske konvencije, Nurnbeškim principima, te konvencijama Vijeća UN-a. Guverner Rohatinski saborskim je zastupnicima 2005. dao dokument u kojem piše da banke nikada nisu pretvorene ni privatizirane, već su preoblikovane, iz čega je jasno da su opljačkane. Nigdje u svijetu ne postoji zakon prema kojem se preoblikovanjem može steći vlasništvo. U Hrvatskoj, dakle, banke nikada nisu pretvorene, već su pokradene u vrijeme rata, što znači da se radi o ratnom zločinu. Franjo Luković kaže da su pretvorene 1989. godine, a Rohatinski to negira. Argument za poništenje pretvorbe i privatizacije je upravo ta činjenica. To je Članak 1 stav 3 Zakona o pretvorbi i privatizaciji koji još '91. kaže da će se banke pretvarati po posebnom zakonu.
Pravi vlasnici Zagrebačke, Privredne, ali i Ljubljanske banke su njihovi osnivači, a ovi što danas vode te banke su kriminalci. Imate skrbničke račune koji se vode u Zagrebačkoj banci, pa ne znate točno tko je vlasnik. Imate sličnu priču i u Tvornici duhana Rovinj. Samo prvih osam dioničara ima ime i prezime, a iza toga su skrbnički računi. Zagrebačka banka je opljačkana Zakonom o namirivanju potraživanja financijskih institucija putem Narodne banke Jugoslavije. Gospodin Luković kaže da je osmi dioničar i on dobiva dividende i sve ostalo, a jedna Nama koja je bila izuzetno veliki vlasnik Zagrebačke banke, nije dobila ni dividende. Oni su potopljeni i opljačkani. Zato su sve te tvrtke i uništene kako bi menadžment i ova ekipa koja je pripremila, vodila i završila rat, postala vlasnik svega. Oni i danas gospodare svime. Talijani nisu vlasnici, niti su banke ikome prodane. One samo nose njihove franšize, njihove nazive koje plaćaju. Koriste njihove korespondentne račune u drugim bankama. Da Hrvatske narodne banka, koja po Ustavu mora kontrolirati platni promet, nije pokrovitelj te pljačke, to bi se lako riješilo

Tko je glasao

A da spustimo lopticu?

A da spustimo lopticu na ovaj naš portal?, pa možemo skromno reći da smo svi Mi ekstremisti, jer ovdje se može pročitati ono što nećete pročitati u novinama ili vidjeti na televiziji. Internet će ako ovakav ostane biti taj koji će mijenjati odnose u društvu, ali kad SVI članovi društva budu njegovi korisnici. Inače, koliko sam učio bez gužve nema velikih promijena u društvu, pa su i ekstremisti poželjni ako taj njihov ekstremizam dovede do kvalitetnijih odnosa u društvu.

Tko je glasao

Neimanje "petlje"

Principijelnost i dosljednost često se u nedostatku "petlje" proglašavaju ekstremizmom ili fanatizmom kod drugih, eda bi se opravdao vlastiti kukavičluk ili konformizam.

Da je bilo više "ekstremista", npr., koji bi iz dana u dan protestirali protiv "HOTO divelopera" danas bi dvoje Talijana bilo u životu.

Ili da je većina ljudi u startu prepoznala-prokazala(-usprotivila mu se), npr., jednog Sanadera kao hohštaplera, varalicu, sitnog prevaranta, megalomana, lašca danas bi svi bili bogatiji za 7 godina života !

Pozdrav, i gledajte oko sebe !

Tko je glasao

Protestirala sam protiv "HOTO

Protestirala sam protiv "HOTO divelopera" no ne smatram se ekstremistom.

Ekstremizam je lako prepoznati prema "alatima" koje koristi a to su mržnja, agresija, isključivost, provociranje sukoba - proizvodnja neprijatelja, a te karakteristike nisu obilježavale ni prosvjede a ni prosvjednike protiv HOTO kriminala.

Sanaderov legitimitet su održavali upravo ekstremisti koji su na svaki pokušaj kritičkog promišljanja Sanaderovih postupaka ili postupaka bilo koje druge lopine, o čemu se danas otvoreno piše, proglašavali napadom na samostalnost Hrvatske, dobmoljublje, izdaju, udbu, oznu, kos, nastavak velikosrpske agresije drugim sredstvima i slično.

Sanadera i pljačku Hrvatske omogućili su upravo ekstremisti koji su sotonizirali pa samim tim i neutralizirali svaki pokušaj kritike ondašnje vlasti.

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

Dosadnjikav dnevnik kojeg ne

Dosadnjikav dnevnik kojeg ne bih dvaput pogledao... da nema ovog:

Ovo nije dnevnik o partizanima i ustašama, katolicima i ateistima, mesojedima i veganima, pederima i homofobima, torcidi i BBB-ovcima, Hrvatima - Srbima i Muslimanima, kukurikavcima i HDZ-ivcima, radnicima i poslodavcima, seljacima i građanima.

Naredala antipode, a Hrvati i Srbi su joj - isto? Pa još nasuprot Muslimanima... i sve to od osobe koja "zna" da je osječki crveni fićo bio "namještaljka". Prava milina :-)

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

u smislu ovog dnevnika, da li

u smislu ovog dnevnika, da li je antipod ekstremizmu prosječnost, ili ekstremizam nema antipoda?

Tko je glasao

Mogla bi biti umjerenost - no

Mogla bi biti umjerenost - no kako se ekstremizam većinom manifestira mržnjom, stvaranjem neprijatelja i isključivošću antipod je sve ono što je suprrotno tim pojavama.

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci