Tagovi

Ekonomija i društvo budućnosti

Kako vi gledate na ovo?

Sažetak

Najprije obračunavam s jednom predrasudom. Pokazujem, naime da nacije, nisu temeljni subjekti ekonomske aktivnosti, nego je to ljudska vrsta.

Ljudska se vrsta razlikuje od ostalih po tome što je, poput Boga, ONTOGENIČNA, sposobna stvoriti UMJETNO BIĆE. Stvaranje umjetnog bića je nužno, jer ljudska vrsta može isključivo pomoću njega ostvariti svoje ultimativne ciljeve i osmisliti svoje postojanje.

Povijest je ONTOGENIČKI PROCES - proces stvaranja i razvoja umjetnog bića. Započela je prije nekoliko desetaka tisuća godina, a uspješno se završavala tokom nekoliko zadnjih stoljeća. Umjetno biće je stvoreno. Poznato je pod nazivom KAPITAL. Ono treba raditi umjesto čovjeka i za čovjeka i brinuti o njemu.

Razvojni stupnjevi umjetnog bića ili kapitala su: 1. Teza – rad , 2. Antiteza –novac, 3. Sinteza - znanost i 4. Epiteza tehnologija. Znanost je najvredniji aspekt ili oblik postojanja kapitala – umjetnog bića.Tehnologija nije ništa drugo do primjenjena znanost. Materijalna civilizacija (tehnologija) je cjelovit tjelesni oblik umjetnog bića.

Nakon uspješnog dovršenja povijesti i stvaranja umjetnog bića, svijet nužno pada u EPOHALNU krizu. Ove, epohalne krize uvijek su nastupale onda kada je aktualnu epohu trebalo zamijeniti nekom novom, razvijenijom. Npr: Neolitsku civilizaciju Antičkom, a ovu Zapadnom, Tekuća epohalna kriza u koju smo počeli ulaziti trebala bi epohu vladavine Zapadne civilizacije zamijeniti epohom Antropotehnološke.
U antropotehnološkoj civilizaciji prirodno biće, priroda više neće biti prosta sirovina nego partner umjetnom biću u zbrinjavnju ljudske vrste.

Ključne društvene promjene trebaju se dogoditi na području vlasništva. Potrebno je uspostaviti UMJETNOG VLASNIKA. To je rješenje tisućljetne antinomije: DRUŠTVENO vlasništvo vs PRIVATNO.
Umjetni vlasnik bit će bitno efikasniji i funkcionalniji od živog privatnog vlasnika i bitno pravedniji nego što se pretpostavljalo da bi trebao biti društveni. Umjetni vlasnik uspostavlja se putem nekoliko zakona, od kojih su ovdje prikazani samo Zakon o kontroli efikasnosti managera i Zakon o kontroli efikasnosti državne administracije.

Ovaj zadnji zakon je ujedno i sredstvo oslobođanja administracije. Putem njega, administracija postaje slobodna, tj. autonomni društveni subjekt zainteresiran za razvoj i dobrobit društva.
U zadnjem dijelu teksta pokazujem da suvremena administracija, koja se vrhuni u politici, i pored svog glamuroznog društvenog položaja, zapravo ima ropski status i da zbog toga nije motivirana na rad koji bi dao doprinos društvenoj dobrobiti.

Zakoni za koje se zalažem zahtjevaju da svi subjekti, počev od individua nacija, država ili rasa ostvaruju svoje interese ili ciljeve. No jedini zakoniti, moralan i dozvoljen je onaj NAČIN ostvarivanja vlastitih ciljeva koji istovremeno vodi i ka ostvarivanju ciljeva vrste.

Budući da je ljudska vrsta temeljni subjekt ekonomske, ali i političke i drugih djelatnosti, važnih za opstanak vrste i ostvarivanje njenih ciljeva, treba ju smatrati i jedinim prirodnim, tj. legitimnim suverenom na ovom planetu. Stoga je, radi pravde i zakonitosti, nužno stvoriti Svjetsku ili Globalnu državu.

Jedna vrsta, jedan planet, jedan zakon - jedno mjerilo za sve.

Komentari

pomak u glavi i izričaju...

... danas se - kada se govori o sirovinama - obično kaže "ImaMO toliko zaliha nafte u SAD-u, a toliko u Venecueli".

Ljudi su počeli "polagati pravo" na nacionalne sirovine - na način da govore o njima kao o dijelu svjetskih (ljudskih sirovina). I to je veliki napredak. Kada danas neka država (nacija) zapriječi put određenoj rijetkoj sirovini - tada zaustavlja kapital (a zbog visokih serija proizvodnje, ne može se odmah ići u zamjenu), a tada kapital reagira globalno - i na silu (politički pritisak, vojni, rat) - opet dolazi do željene sirovine.

Slično je i sa standardima - koji sada pokrivaju čitave kontinente, pa i svijet. Možeš kao pojedina zemlja imati najbolji proizvod - no ako ne zadovoljavaš određeni standard - tvoj proizvod se ne može prodavati.

Postoji još područja - turizam (sloboda putovanja i kretanja + sigurnost), ljudska prava i slično - koja se stvaraju na globalnoj razini - u kojima postoji velik napredak - i u kojima skoro da više nitko ne pita naciju/državu za mišljenje - nepoštivanje jednog prava često znači isključenje iz globalnog sustava u cjelini.

Tko je glasao

Laganini

Ponekad, nakon razgovora sa Laganinijem, čovjek osjeti potrebu da prijateljski pomiluje kamen, osmjehne se drvetu i sa puno poštovanja skine kapu pred magarcem...

Tko je glasao

Aha... retard s jednim testisom :)

Oprostite, gospon Retard Hitler, na uznemiravanju, neću više. Uživatjte gosn Hitler u svojim fašističkim idejama. Živio jedan testis!

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Mali dodatak "svi smo mi jedan testis" političkom pravcu

Ovo se i meni nekada dogodi kad sviram gitaru, oduševljen sam nekom novom idejom i oduševljeno si tepam kako sam stvorio megahit, e da bi me prijatelj upozorio da su to odavno odsvirali Zeppelini, a onda se sjetim da mi je harma cijelo vrijeme blla poznata no da sam podsvjesno izbjegavao priznati uzor i uzorak, žišku antifašisto?

Dakle, valja razmisliti odakle nam ideja, a ne odmah, oduševljen svojim "Übermensch" idejama, grčevito plaziti jezik i čepati enter.

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Laganini

Ponekad, nakon razgovora sa Laganinijem ,čovjek osjeti potrebu da prijateljski pomiluje kamen, osmjehne se drvetu i sa puno poštovanja skine kapu pred magarcem...

Tko je glasao

Ok

a što ćemo s tvojom krađom Hitlerovog intelektualnog vlasništva? Što ako te neonacisti tuže? Što ako ovi tvoji jarani na ovom portalu shvate da si u duši fašist? I to ne samo velikosrpski fašist, što je za neke ovdje znak ispravnosti, nego i onaj fašist protiv kojega se oni tobože grčevito bore? Što ako ti pojma nemaš o čemu pričaš? A što ako ti jako dobro znaš o čemu pričaš? :) Baš me zanimaju reakcije na tvoje ideje, hoće li tvoja podrška jednoj vrsti fašizma (velikosrpskog) biti dovoljna da ti oproste grijeh apsolutnog fašizma? :)

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Jedan testis

Hebeno

"Ein Volk, ein Reich, ein Führer."
"Jedan narod, jedno carstvo, jedan vođa"

Klap klap klap

A da malo razmisliš prije nego očepiš enter?

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci