Tagovi

Ekološka ekonomija: što činim i zašto to smatram važnim

Uz moj osobni blog, šarenog sadržaja, vodim i neke specijalizirane, kao što je Ekološka ekonomija. Povremeno ovdje prenesem nešto što sam izvorno tamo objavio. Tijekom 2015. objavio sam 83 članka i 110 slika.

Slika prikazuje instalirane snage elektrana u Europskoj uniji 2010.-2014. g.. Vidljiv je vrlo mali rast hidroelektrana i termoelektrana na fosilna goriva, pad nuklearnih i vrlo brzi rast obnovljivih. Uz članak 'Elektrika iz obnovljivih (osim HE) u Europi 2010.-2014. : Hrvatska na trećini prosjeka', objavljen 9. prosinca.
Slika prikazuje instalirane snage elektrana u Europskoj uniji 2010.-2014. g.. Vidljiv je vrlo mali rast hidroelektrana i termoelektrana na fosilna goriva, pad nuklearnih i vrlo brzi rast obnovljivih. Uz članak 'Elektrika iz obnovljivih (osim HE) u Europi 2010.-2014. : Hrvatska na trećini prosjeka', objavljen 9. prosinca.

Članci na blogu u prosincu, plus prvi u siječnju

Naslovi u prosincu (obrnuto od vremenskog reda):

* Potrošnja energije u svijetu 2015.: u tijeku je globalni strateški zaokret
* Drveni peleti: visokovrijedna biomasa za najrazvijenije
* Nuklearna energija: veliki poslovi i planovi u Kini, Indiji i Iranu
* Energetska strategija Irske: tranzicija, dileme oko preciznosti, participacija
* Klimatski pregovori u Parizu završeni, čekamo objavu rezultata
* Elektrika iz obnovljivih (osim HE) u Europi 2010.-2014. : Hrvatska na trećini prosjeka
* Tko je bolje predviđao razvoj obnovljivih 2000.-2015. – eksperti ili ekologisti?
* Velika Britanija ukida TE na ugljen, ali energetska politika ostaje kontroverzna

Evo objavio sam i prvi ovogodišnji članak.

Sunce i vjetar u tri velike države: Njemačka, Kalifornija, Teksas

Sažetak:Komparativna analiza korištenja energije vjetra i sunca u Njemačkoj, Kaliforniji i Teksasu pokazuje zanimljivie sličnosti i znatne razlike. Autori studije ukazuju koliko je pogrešno isticati visoku cijenu struje za domaćinstva u Njemačkoj kao dokaz da njihova politika poticaja ne valja. Njemačka je obilnim poticajima, osobito za solarne elektrane, donijela korist cijelom svijetu. Odnosi u cijeni solarne elektrike pokazuju pak, da nema samo Hrvatska probleme s birokracijom. Teksas je osobito ambiciozno razvio vjetroelektrane, a Kalifornija sveobuhvatne i ambiciozne klimatske i energetske politike.

FB stranica

Kraće vijesti objavljujem svakodnevno na facebook stranici "Ekološka ekonomija". Sve objavljeno, po mjesecima, prenosim na blogu: Ekološka ekonomija - kratke vijesti. U prosincu je bilo 48 članaka.

Neke teme u prosincu:
- Kina je ukinula politiku "jednog djeteta".
- Usprkos prosvjeda, Japan nastavlja kitolov.
- Globalna emisija stakleničkih plinova je 2015. možda niža, nego 2014..
- Konferencija UN o klimi u Parizu dovela je do rezultata koji većinom ocjenjuju umjereno optimističkim; ali sve ovisi o tome što će svijet stvarno činiti slijedećih desetljeća.
- Praksa posljednjih 15 godina pokazuje da su ekologisti mnogo uspješnije predviđali razvoj energetike nego eksperti. (Članci br. 5 i 15)
- Sklopljen ugovor Grčke i Bugarske o gradnji plinovoda (važan u geostrateškoj igri Rusija - Srednja Azija - Turska - EU - SAD).
- Za pristaše nuklearne energije bilo je dobrih i loših vijesti. Zatvoren je jedan reaktor u UK. Uključena su dva reaktora u Japanu. Kina ima vrlo ambiciozne planove gradnje, ali postoje i kritike. Ruski Rosatom sklapa nove poslove širom svijeta (Egipat, Indija, Bangladeš). U Indiji Rusija gradi nuklearke, ali i solarke.
- Globalno tržište za distribuirani energetski resursi (DER) porasti se četverostruko 2014.-2024., uz ukupne investicije 1.900 milijardi USD.
- Proizvodnja električne energije iz vjetroelektrana u Njemačkoj 2015. za 50% viša nego 2014..
- Kongres SAD produljio federalnu potporu za sunce i vjetar za pet godina.
- Kina povećala ciljeve za solarne i vjetroelektrane do 2020..
- Na tenderu u Francuskoj, za solarne elektrane postignuta je ugovorna cijena otkupa 8,2 ct/kWh.
- Veliki rast potrošnje drvenih peleta u Europi i Sjevernoj Americi.

O čemu se radi?

Trudim se donositi relevantne informacije o suodnosu privrede, društva i prirode. Prenosim novosti iz znanosti, tehnike, društvenih pokreta, biznisa, politike, diplomacije.

Vijesti iz područja “ekologija” (shvaćena u širem smislu, uključujući i analizu društva, društvenih odnosa i fenomena, tj. “socijalnu ekologiju”) i “ekonomija” (prvenstveno usmjereno na globalni pogled – makroekonomiju i političku ekonomiju).

Ali težište, na kojem nastojim, jest povezanost raznih činjenica i procesa. Analizirati “pozadinu vijesti”: ukazati na cjeline u koje se ona uklapa i dobiva pravo značenje.

Informiranje nije naprosto prenošenje podataka: oni dobivaju smisao u međusobnoj povezanosti. Također, bitno je sagledati podatke dinamički, u okvirima procesa.

Uočavati bitno,
sagledavati cjelinu,
prepoznavati trendove.

Spoznavati mrežu života, koja nikad ne miruje.

Složen, napet odnos između raznih pojava i sustava, mnoštvo fenomena prirode i društva (uključujući “realnu ekonomiju”, koja proizvodi dobra i usluge, pa ovisi o korištenju “realnih”, prirodnih i ljudskih resursa), razapetih između dva pola: prirodnog svijeta, koji nas okružuje (prvenstveno ekosfera, u kojoj živimo) i s druge strane monetarnog sustava, o kojem bitno ovise i kretanja u realnoj ekonomiji (a u srži je novac, koji je nesupstancijalan, nematerijalan, ne-prirodan, pa njegovo kruženje i oplođivanje ne ovisi o ograničenjima realnoga).

Negdje u rasponu između rada stručnjaka (koji, prema jednom aforizmu zna “sve o ničemu”) i novinara (koji prema istom aforizmu zna “ništa o svemu”) nastojim biti “generalist”, nasuprot “specijalistu”. Ne izgubiti se u detaljima, niti odlepršati u beživotne apstrakcije. Od pukoga znanja, napraviti, možda, koračić prema mudrosti. (Zato sam drugom blogu dao ime “mudroljublje”.)

Pritom nastojim ostati primjereno filozofski skroman, priznavajući kako svoje znanje tako i neznanje. O nekim temama mogu govoriti odlučnije, o drugima oprezno.

Komentari

jadni njemci

Autori studije ukazuju koliko je pogrešno isticati visoku cijenu struje za domaćinstva u Njemačkoj kao dokaz da njihova politika poticaja ne valja. Njemačka je obilnim poticajima, osobito za solarne elektrane, donijela korist cijelom svijetu.

Lijepo je naučiti da cijeli svijet ima koristi radi toga što se deru Njemci. Vjerojatno im je lakše plaćati račune za struju s pomisli da se žrtvuju za našu planetu.

Kod ove i sličnih rasprava me uvijek zanima kolika je plaća onih koji su napisali tu studiju i koji postotak plaće oni koriste za plaćanje struje ?

Upravo pišuću ovo pala mi je na pamet jedna opasna ideja. Što kažeš na ideju da se poticaju na zelene energiju plaćaju prema visini primanja ??

Pretpostavljam da svi znamo što je Bill Gates rekao o električnim automobilima ?
Rekao je nešto u stilu:

Postoje mjesta gdje se korištenjem električnih vozila stvara više stakleničkih plinova nego što bi se stvorilo vožnjom automobila na benzin ili dizel

Normalno Europska unija kao Europska unija s druge strane financijski stimulira kupovinu električnih vozila jer je riječ o vozilima kojima se smanjuje stvaranje ispušnih plinova.

Mogao bi navesti i neku drugu "zelenu stimulaciju", ali bolje da šutim jer me strah zelenih demonstranata pred kućnim vratima.

Tko je glasao

Lijepo je naučiti da cijeli

Lijepo je naučiti da cijeli svijet ima koristi radi toga što se deru Njemci. Vjerojatno im je lakše plaćati račune za struju s pomisli da se žrtvuju za našu planetu.
Ne vjerojatno, nego sigurno. Energiewende ima, po istraživanjima javnoga mnjenja, podršku 75-80%. Zato demokršćansko-liberalna vlada nije mijenjala strategiju koju je promovirala crveno-zelena vlada. Uostalom, njena šefica je u visoku politiku bila ušla kao ministrica zaštie okoliša.

E sad, za svjetske resurse i promjene klime ipak prvenstveno brinu zbog sebe. Njemačka je gusto naseljena, ovisi o uvozu energenata i sirovina i osjetljiva je na klimatske poremećaje.

Mogao bi navesti i neku drugu "zelenu stimulaciju", ali bolje da šutim
Točno. Bolje da šutiš, ne zbog dmeonstranata, nego zato jer je glupo da pričaš o stvarima o kojima ništa ne znaš.

Kompanije koje prodaju najivše električnih automobila su iz Japana i SAD. Gledajući sva električna vozila, Kina je daleko ispred svih. Europa zaostaje.

Neto-saldo emisija ugljičnoga dioksida može možda biti negativan, ako se struja proizvodi u zastarjelim elektranama na ugljen. Ali rast električnih vozila slijedi i vezan je uz znatni rast elektrana na obnovljive izvore.

Tko je glasao

Rađanje industrije

Realno govoreći živimo u dobu kada se stvara recimo to tako zelena industrija (iako se ne slažem s definicijom). Trenutačno ta tehnologija je skupa i neefikasna. Da smo mi veća država koja može stvoriti ozbiljnu zelenu industriju kao što je to Njemačka bio bi za to jer bi onda naše kompanije imale poslovnu prednost. Kako smo mi malena država zagovornika sam čekanja sazrijevanja industrije.

Trenutačno je u svijetu proizvedeno koliko 300.000 - 400.000 električnih vozila tako da imaju super cijenu. Ta vozila su sada nekakav statusni simbol i tko ima para za njih neka ih kupi. Kakav je smisao u tome da se porez uzet onome na minimalcu preusmjerava prema onome s plaćom od 30.000 kuna (primjer) ?? Ako želi kupiti statusni simbol neka plati punu cijenu !!!

Kao što znaš mene zanima po ovom pitanju samo zelena energija. Električni automobili koji koriste energiju iz obnovljivih izvora su po pitanju ispušnih plinova štetočine i to se ne može osporiti.

Ipak smo se oko nečega složili. Lijepo je vidjeti da si promjenio mišljenje o migrantima. Da kao što si rekao Njemačka je gusto naseljena, pa tamo nema mjesta za nove naseljenike

Tko je glasao

@kapitalist: a ideja da napreosto proučiš materiju...

... te stvarno toliko užasava? :( A je, lakše je papagajsti ponavljati uvijek isto, apsolutno ignorirajući činjenice. Da odeš na moj blog "Ekološka ekonomija" i fb stranicu, vjerojatno bi se desilo nešto strašno... :-(

Evo, da je Njemačka gusto napučena, i to tebi ispada nekakva novost, pa ti se onda pričinjava da mora bit i meni,. totalna novost, nešto što je promijenilo moje shvaćanje svijeta. :-)

Uostalom to je ipak relativno, jer je u Indiji gustoća naseljenosti po kvadratnom kilometru gotovo dvaput veća nego u Njemačkoj, u Južnoj Koreji više nego dvaput, a u Bangladešu četverostruko.

Tko je glasao

i ?

kad će smak svjeta ;-)

Vi ekologisti kao i komunisti..plagirate popove... s tom razlikom što oni inzistiraju na dogmi i bezuvjetnom vjerovanju....a vi..se pozivate na "znanost"

sve dobro...

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci