Tagovi

ECOCONCEPT – nova tehnologija za obradu komunalnog otpada (energizing your waste)

Dok se u mnogim zemljama već odavno prepoznao problem i iznalazila mnoga rješenja za obradu i zbrinjavanja otpada, Hrvatska je to rješavala uglavnom stihijski, dakle bez ikakvog plana gospodarenja otpadom. Takvo ponašanje je rezultiralo tisućama divljih odlagališta, kao i velikog broja odlagališta koja su JLS stihijski otvarale kako bi se odlagao otpad sa svog područja. Odlaganje se uglavnom svodilo na puko slaganje otpada koje se strojevima sabijalo, a nakon toga prekrivalo inertnim materijalom, zemljom uglavnom.

Ulaskom u EU mijenjaju se pravila igre koja sada temeljem EU direktiva zahtijevaju da se najdalje do 2018. donesu planovi za gospodarenje otpadom za sve JLS, a koji će primijenjenim tehnološkim rješenjima biti prihvaćen i od nadležnog tijela EU. Kako lokalni političari već godinama, gotovo u svim JLS iz raznih politikantskih razloga uglavnom opstruiraju bilo kakvo predloženo rješenje, a da pri tome, i opet gotovo u pravilu, nemaju nikakav svoj prijedlog, došlo se do točke kada se postojeći problem naprosto mora riješiti, i to bez odlaganja jer u protivnom slijede financijske sankcije EU odnosno skupi penali.

Uz sve prethodno navedeno, i posljednja sjednica (ovaj puta tematska) Skupštine Grada Zagreba se po tko zna koji puta pretvorila u poprište žestokog obračuna pred TV kamerama ispred kojih su se svi pozvani gosti i većina zastupnika koji su sudjelovali u raspravi „natjecali“ tko će se više i glasnije usprotiviti „prijedlogu za gradnju spalionice“ koji u stvari nitko od predstavnika predlagatelja nije u svom izlaganju ni predložio kao konačni odnosno jedini prijedlog predlagača za obradu i zbrinjavanje (komunalnog) otpada u Gradu Zagrebu. Dakle svi pozvani gosti baš kao i većina zastupnika su, mogli bi smo slobodno kazati, u stvari samo „odigrali već unaprijed pripremljene role za svoju publiku“, a da se stvarnim problemom u svojim izlaganjima gotovo uopće nisu ni bavili.

Spalionice se u zemljama EU ubrzano napuštaju kao rješenja za obradu komunalnog otpada i prelaze na nove tehnologije koje u potpunosti rješavaju obradu komunalnog otpada pretvarajući ga posebnim (ECO) postupcima (aerobni i anaerobni) u bio plin koji se može koristiti npr. za proizvodnju električne energije što je u ovom trenutku najisplativije kod nas.

Na tematskoj sjednici Skupštine Grada Zagreba (Prijedlog plana gospodarenja otpadom u Gradu Zagrebu) je spominjanje odnosno predlaganje nove ECO tehnologije za obradu komunalnog otpada bio i jedni izneseni prijedlog za obradu komunalnog otpada, no radi nepotrebne galame i politikantstva oko "spalionice" zastupnici izgleda nisu stigli obratiti pozornost na rekli bi smo i jedinu konstruktivnu raspravu sa konkretnim prijedlogom…

Kako navedenu problematiku smatramo iznimno važnom ne samo za Grad Zagreb već i za cijelu Hrvatsku, BUZ će u vrlo skoro vrijeme organizirati presicu na kojoj će do u detalje predstaviti tehnologiju i postrojenje u čiju efikasnost smo se imali priliku i sami uvjeriti. Nakon prezentacije, potpuno smo sigurni da će se ova tehnologija koju BUZ predlaže kao trenutno (uzevši u obzir cijenu i izlazne parametre) najbolje rješenje za obradu komunalnog otpada biti bez izuzetka prihvaćeno u cijeloj Hrvatskoj, naravno ako nam je svima cilj primijeniti čistu ECO tehnologiju.

Za samu najavu možemo kazati da se radi o tehnologiji odnosno postrojenju koje košta tek četvrtinu cijene u odnosu na spalionicu, o postrojenju koje zauzima tek oko jedan hektar površine, a što je najvažnije, postupak obrade se obavlja na način da prije, tijekom i poslije postupka obrade nema nikakvih po zdravlje štetnih emisija plinova ili tvari….. a sve to i uz još jednu važnu napomenu. Navedenom tehnologijom - postrojenjem se svako već postojeće odlagalište u Hrvatskoj može doslovno zbrisati odnosno vratiti okoliš u "prvotno" stanje, a sve to budući se navedenom tehnologijom može bez ikakvih posebnih problema obrađivati i otpad koji se već od prije nalazi u samim deponijima…..

Komentari

@Demos, mladi i jednostavni poduzetnik.. nacisto nasa buducnost

upravo otkrio da postoji plazma tehnologija.. ludilo.. a posebno ako dobije priliku "zastupati" nekog amera ili slicnog sa svim svojim znanjima..
nacisto sam fascinirana ovim dnevnikom, otkricem tople vode nakon dvadesetak godina sto je debelo u praksi i nakon sto dvadesetak godina ovako ili onako razni promoviraju razne proizvodace strujnog luka.. otkrivajuci jovo nanovo ono sto je debelo poznato i ponavljajuci iste stvari.. a da se pri tome nitko nije pozabavio rjesavanjem problema zbog kojih ta tehnologija nije nikad kod nas implementirana

ECO CONCEPT 1 j.d.o.o.
ECO CONCEPT 1 j.d.o.o.
Pavla Radića 14, 35000 Slavonski Brod
Dugi naziv: ECO CONCEPT 1 j.d.o.o. za trgovinu, prijevoz i usluge
Skraćeni naziv: ECO CONCEPT 1 j.d.o.o.
Adresa: Pavla Radića 14, 35000 Slavonski Brod
Administrativna jedinica: Slavonski Brod
Regija: Brodsko-posavska županija
Matični broj: 04083741
Porezni broj: 06108537460
Žiro račun: 2340009-1110603773 PRIVREDNA BANKA ZAGREB d.d. Zagreb
Pravni oblik: Privatna osoba, obveznik poreza na dobit
Ured za registraciju: Trgovački sud u Osijeku - stalna služba u Slavonsk
Datum upisa u registar: 02.08.2013
Porijeklo kapitala: Nepoznato
Zastupnici:

Obrada i zbrinjavanje neopasnog otpada

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

evo cijela prezentacija da se

evo cijela prezentacija da se naš prijatelj DEMOS ne muči s objašnjenjima
http://ecoconcept1.com/our-technology.html

Tko je glasao

hvala na prezentaciji

gledajući prezentaciju nisam se mogla oteti dojmu kak će Hrvatska uvozom otpada otpalćivati dug nastao neracionalnim potezima nekih političara ve aktivisti upozoravaju kako bi Hrvatska mogla postati europsko smetlište

w. ;)

Tko je glasao

Jeftina neka tehnologija, sve

Jeftina neka tehnologija, sve za 10 kn(j.d.o.o.!!).

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao
Tko je glasao

Premijevam da ste odnekud iskopali pirolizu

Ovaj tekst, ili njemu vrlo sličan, vidio sam prije desetak godina. Stvar koja izgleda super na papiru, ali u praksi, koliko mi je poznato, ne funkcionira za komunalni otpad. Koristi se samo u specijalizranim spalionizama za opasne otpadne kemikalije, koje se mora razgraditi na manje opasne komponente na vrlo visokim temperaturama.

Tko je glasao

funkcionira ali ne nacin na

funkcionira ali ne nacin na koji je @demos prikazao.. tj nije nista prikazao nego je napravio markentiski pamflet u kojem nista nije rekao, a pored toga je rekao i par stvari koje su potpuno krive.. kao napr. zbrinjavanje starog otpada (trulezi) ili prodaju struje iz termoelektrane na plin (koju nitko nece kupiti) a ni dodati lovicu po KW na racun fitin tarife ili vec slicne muljaze.. slijedeca "ideja" koju ce promovirati je prodaja plina, sto je takoder glupost..

uglavnom ovo je reklamni pamflet, ordinarnog tipa bez iti jednog rjesenja problema zbog kojeg plazma nije zazivila uz dodatno napisane gluposti

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Kolega Oštriću, ovakvo

Kolega Oštriću,
ovakvo rješenje koje je iznijeto na skupštini ćeš u vrlo skoro vrijeme vidjeti i u ZG .....

Tko je glasao

bez uvrede

@Demose,

bez uvrede. jedno su dobre želje a drugo su rezultati tih želja. zanima me koliko je članova BUZ-a u uskoj vezi s priroodnim znanostima poput biologije i kemije koje su u biti osnove zaštite okoliša, ekologije. dok sam radila kao informator u knjižnici spremala sam i teme na iz socijalne ekologije koja u biti nema veze s onim finim finesma koji se bave zaštitom okoliša. neke kemijske supstance su otrovne neke nisu. u iznimnim slučajevima treba napraviti zahvat u promjeni biocenoze, ali samo u iznimnim slučajevima kada nema boljeg rješenja. gubitak samo jedne jedinke u biocenozi može izazavati posljedice koje se osjećaju tek nakon nekoliko godina i teško ih je ispraviti.
tako i odvajanje otpada nije samo odvajanje otpada nego i što napraviti, kako reciklirati odvojeni otpad, što ćemo dobiti kao krajnji produkt reciklaže. znašli da se plastika može proizvesti iz konoplje i tkava plastike se za razliku od ove tradicionlne može lijepo reciklirati, razgraditi bez opasnosti za okoliš.

w. ;)

Tko je glasao

@walpurga, rasprava je da se

@walpurga,
rasprava je da se postavljaju pitanja i daju odgovori.... dakle nema razloga da bi se netko našao uvrijeđen....
U BUZ-u ima sasvim dovoljno stručnih ljudi za svaq područja pa tako i u svezi ove problematike....

Naravno da ja neću (u stručnom) smislu prezentirati tehnologiju o kojoj sam na političkoj razini govorio na samoj Skupštini već će to uraditi osoba koja je i svoju znanstvenu titulu zaslužila upravo na ovoj temi!? Na nama je dakel da prezentiramo tehnologiju koji smatramo primjerenom za Zagreb (pa i cijelu Hrvatsku), a na skupštinskoj večini je da u demokratskom procesu svojim glasovima odluće o konačnom rješenju......

Ako se u jednoj raspravi, (koju su preko svojih TV ekrana pratili mnogi građani) redom svi okomljuju na spalionice kao neprihvatljivo rješenje, a u istoj se spomene i predloži potpuno drugačije rješenje, pri tome sa ekološkog gledišta u potpunosti prihvatljivo, cijenovno višestruko jeftinije..... a sve navedeno u svezi iznensenog prijedloga i provjereno na licu mjesta.... onda mi je u najmanju ruku čudno da gotovo ni jedan medij tako nešto nije prenio.... posebno jer je ovaj tekst dnevnika poslan svima!?

Tko je glasao

ovim dnevnikom ste objavili

ovim dnevnikom ste objavili da će te objaviti pa mediji čekaju da objavite da imaju što prenijeti.

Obzirom da ste postali suradnici ili dio zločinačke organizacije s razlogom je oprez medija.
Kada će te objaviti koja je to tehnologija s malo više detalja?

Tko je glasao

fali par stepenica

izgleda kako se našim političarima više sviđa gradnja brda koja ispod naslage zemlje kriju otipad nego taj isti otpad korisno iskoristiti u Zagrebu se navodno odvaja otpad, namjerno kažem navodno jer se odvaja samo staklo, plastika i papir dok onaj ostali baca u miješani. nalazim se sedam minuta od Trgača iliti Jelačić placa iliti Trga bana Jelačića, znači u dijelu kojim se šeću turisti. mogu reći kako se turisti dive hrpama plastičnog otpada na konteneru za plastiku i oko njega jer se taj kotejner jako rijetko prazni. također se die tražteljima plastičnih flaša koji prekapaju po smeću. često čujem komentare : ovdje vlada glad kad jadni ljudi prekapaju po smeću. vrli zagrebački gradonačelnik se je lijeo uslikao kako kuha fiengemuse i odvaja ottpada ali dalje od toga nije otišao. u biti naši političari i razne nadležne službe očito ne znaju kako se može korisno iskoristiti otpad. kod takvog otpada spalionica nije ni potrebna - za plastiku postoje i drugi načini koji nemaju veze s paljenjem.
kad će se s riječi preći na djela?

w. ;)

Tko je glasao

Vrlo jasno

"...kad će se s riječi preći na djela?"

Pa jel' lijepo rekao gradonačelnik Bandić neki dan u TV Dnevniku:
"Kad mi /Bandiću/ se ćefne!"

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci