Tagovi

E, moj predsjedniče ...

Ivo Josipović je na predsjedničkim izborima pobijedio zahvaljujući glasovima antifašističke Hrvatske, ponijete njegovim „pedigreom“ i prilično vještom retorikom pohvale antifašističkoj borbi i decidiranoj izjavi kako on „neće ne Bleiburg sve dok se tamo prešetavaju spodobe u crnom“.

A onda malo poslije „slikanja“ u Jasenovcu, evo ti našeg El Presidentea na Bleiburškom polju gdje polaže vijenac „nevinim žrtvama“ na mjestu gdje nije bilo nikakvih, a najmanje nevinih žrtava.

Čovjek bi zaključio da su se upravo „spodobe u crnom“ prestale tamo prešetavati, kad li ono vidimo da nije tako, jer su i na ovogodišnjoj „komemoraciji“ bili u nezanemarivom broju.

E sad, jel' pogrešna i štetna odluka o odlasku na Bleiburško polje, simbol nikakvog stradanja hrvatskog naroda, već samo i isključivo konačnog sloma kvislinške tvorevine i fašističkog zločina, tzv. NDH, plod samo Josipovićevog promišljanja ili savjetovanja njegovih očito nedoraslih savjetnika koji su mu podvalili da je on „predsjednik svih građana RH, a ne samo onih antifašističkog opredjeljenja“, znači i onih desno orijentiranih, zaboravivši mu reći da to ne podrazumijeva pristajanje na fašističku retoriku i klanjanje fašističkim simbolima, jer „Bleiburški mit“ je upravo i samo to?

Bilo kako bilo tim svojim odlaskom na Bleiburško polje slobodno narodski možemo reći da je hrvatski predsjednik „usrao motku“, te njegove priče o antifašističkom opredjeljenju i „kapi partizanki kao simbolu mira“, gube na vjerodostojnosti.

Ono što je u Josipovićevom ponašanju još pogubnije je pristajanje na politiku netalasanja, izgovorima da „predsjednik nema ovlasti“ što nije ništa drugo nego „držanje štange“ po hrvatsku pogubnoj vlasti HDZ-a.

Točno je da predsjednik nema izvršne ovlasti, ali on je zadužen za nadzor nad poštivanjem ustava i zakonitog postupanja vlasti.

Ima pravo zatražiti sazivanje sjednice Vlade radi gospodarskog stanja u zemlji, radi nezakonitog postupanja, radi sigurnosnih pitanja ...

Svjedoci smo i da sazivanje sjednice Vlade dosad nije zatražio, što nas navodi na pomisao da po predsjedničkom mišljenju u Hrvatskoj apsolutno sve štima.

Ili netko povremene „čarke“ između njega i premijerke promatra kao nekakvo rješavanje nagomilanih problema u društvu? Ne, to je samo „folklor“ i zamazivanje očiju.

Josipovićev angažman u i oko BiH slovenski politički analitičari gledaju kao nastavak Tuđmanove politike prema toj državi, a kad tome dodaju ponašanje Borisa Tadića prema BiH, onda ti evo nastavka provedbe Milošević-Tuđmanovog dogovora. Slovenci zato sugeriraju da jednostavno prestane svako uplitanje Srbije i Hrvatske u BiH prilike, jer će se tek tako najbolje pomoći toj državi.

Što reći o predsjednikovim pohvalama i gotovo neukusnim isticanjem „našeg ponosa“ jer (pre)brojni iz redova tog „našeg ponosa“ su počinili brojne zločine, opljačkali, uništili i spalili šestinu države.

Jel' ikad jasno i nedvosmisleno zatražio da se procesuiraju ratni zločini i zločini protiv čovječnosti, počinjeni s naše strane ili možda glasno prozvao hrvatsko pravosuđe radi nečinjenja?

Dakle ako Josipovićevo „hodočašće“ na Bleiburško polje promatramo kao pogrešan korak i da je time „usrao motku“, onda je svojim ponašanjem u i oko najnovije afere s HDZ –ovim podmetanjima anonimnih dojava za opozicijske političare i evidentnog korištenja represivnog aparata u političkoj borbi, a posebno pristajanjem na HDZ-ovu retoriku i zaključke VNS-a u vezi protuustavnog i protuzakonitog ponašanja vladajaućih, „usrao i šefa i stanicu“, jer eto njemu je „drago da je Vijeće za nacionalnu sigurnost ipak prihvatilo da se traži od svih državnih tijela da provjere je li zaista bilo planova da se lažnim kaznenim prijavama napadnu politički neistomišljenici“.

Davno sam napisao epigram:

Istraga nam napreduje,
(Svi u svijetu tako rade!)
Lopov sam se isljeđuje
I privodi pred lice pravde.

Ivo Josipović, temeljem direktnog izbora, ima i legitimitet i legalitet za svoje postupanje u zaštiti ustavnog poretka i zakonitog postupanja vlasti, pa zašto to onda ne koristi?

Pa i da se za „pomoć“ direktno obrati javnosti?

Svojim nečinjenjem i prešućivanjem svjesno ili nesvjesno pomaže HDZ-u, a time šteti i narodu i državi.

Komentari

Nije istina!

1)...da je Ivo Josipović dobio izbore zahvaljujući glasovima "antifašista". S obzirom da je u Hrvatskoj najveći postotak Hrvata-katolika (87%), a u Partiji nikad nije bilo 10% ljudi, pitam se kojem svjetonazoru pripada onih preko 60% Josipovićevih glasača.
2)...da na Bleiburgu nije bilo nevinih žrtava. Ako razoružana vojska i goloruki civili nisu nevine žrtve, onda je i Ratko Mladić nevin čovjek.
3)....da je partizanska kapa simbol mira. O tome smo se osvjedočili nakon "oslobođenja" '45. pa sve do Domovinskog rata. Ako je nešto glupo napravio, onda je ta izjava u Srbu - mjestu četničkog ustanka protiv hrvatske države pod patronatom fašističke Italije.
4)...da je hrvatska vojska spalila šestinu države. Od 220.000 stambenih jedinica porušenih u DR-u, samo 20.000 srušeno je u Oluji. Pa da ih je sve uništio HV-e, to nikako nije šestina nego jedanaestina.

Mata

Tko je glasao

@Mata

Što je, ustašuljče, nije ti jasno da nisu samo komunist antifšisti i ovoj zemlji, pa i u redovima natifašističkih boraca komunisti su bili u manjini.
Ili je privrženost antifašizmu, kao civilizacijskom dosegu i svjetonazornom principu slobodnog pojedinca u slobodnom društvu, strano katolicima?
Strano je klerofašistima, ali oni su manjina među onima koji se izjašnjavaju katolicima..
A ustašuljci i kleroifašisti su ionako svoj glas dali Milanu Bandiću.

Tko je glasao

Kratak put.....................

Kod tebe @ptičice, put od socijaldemokrata do klerofašiste i ustaše traje vrlo, vrlo kratko, samo koliko traje izborna kampanja.
Pa kod tebe je i Josipović od uzornog komunističkog simpatizera, u 1/5 mandata gotovo postao ustaša.
Svaka čast @ptičice ni Staljin ti nebi bio ravan.

Za Krst i Otadžbinu
Molotov

Tko je glasao

Pa i da se za „pomoć“

Pa i da se za „pomoć“ direktno obrati javnosti?
Svojim nečinjenjem i prešućivanjem svjesno ili nesvjesno pomaže HDZ-u, a time šteti i narodu i državi.

da. i mene sve vise nervira. i ono sa BiH se slazem.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

@lunoprof

Nervira li te možda i ovo sad već neukusno "kađenje" šefu najmoćnijeg pedofilskog udruženja na svijetu, proglašavajući njegov posjet najznačajnijim događajem?
Za što?
Za koga?
To što mu klerofašisti penetriraju u sve pore društva, mijenjajući i sam karakter društveno-političkog uređenja, uređujući Hrvatsku kao katoličku državu, usprkos tome što je ustavno definirana kao sekularna država, to mu ne znači ništa?
"Najznačajniji posjet" su podanici strane države (Vatikana) s Kaptola upriličili da se ubrza povrat nacionalizirane imovine KC, pa i one koju je KC stekla u periodu 1941. - 1945. kao najveći ratni profiter.
Naš predsjednik nekako nema volje miješati se u svoj posao!
Ali bi zato vrlo rado uređivao stvari u BiH.

U svjetlu njegovog neukusnog lamatanja o "našem ponosu" vrlo bih mu rado postavio pitanje u koju pravnu kategoriju spadaju oružani napadi "našeg ponosa" na JNA kao tada jedinu legalnu OS?
Ti napadi su navodno bili u funkciji izbjegavanja rata!?

U koju pravnu kategoriju pak spada osnivanje paravojnih postrojbi (ZNG) i stranačkih vojski (HOS) puno prije nego je Sabor donio odluku o osamostaljenju?

Tko je glasao

@feniks

El-prezidente i mene vec stvarno iritira i "ide mi na jetru", ne toliko zbog onog sto cini, nego zbog onog sto ne cini!
Jedino sto tako ocito cini je to, da uziva u svojoj ulozi Prezidenta of croatia!
mlaki tetkasti oportunista. zalosno i jadno.

Sto se tice pape i dolaska, tu se sto posto slazem s tobom.
.. bas mu Prezident neukusno kadi i to tamjanom koji vrlo zaudara.
.. i to "najznacajniji dogadjaj godine" - o nebesa, kako neukusno, kicasto, bedasto, umobolno..
.. pa to jedan starcic, koji je u isto vrijeme na celu najmanje drzavice na svijetu i najstarije i najdugotrajnije zlocinacke organizacije u povijesti covjecanstva ("sveta crkva") koja se zadnjih desetljeca oportunisticki kamuflirala u mirotvornu crvenkapicu.
.. ne znam kako je to biti sljedbenik i podanik te politicko-religiozno-kriminalno- homoseksualno-pedofilske "crkve", ali da jesam, stid i sram bi me bilo to priznati.
.. akamoli ici pozdravljati njenog sefa.

... bilokako, hrvatska mitologija je naprosto zadivljujuca, sto zbog svog neukusnog kica, ali uglavnom zbog toga sto njeni tvorci tako nonsalantno i besramno izmisljaju pojedinosti.
Mitovi o Hrvatskoj Opstojnosti od stoljeca VII., o Neizmjernom Doprinosu Katolicke Crkve Hrvatskom Narodu od stoljeca VII., o Kriznim Putevima, o Ocima Domovine, o Doprinosu Hrvata Napretku Europe...i svijeta.....itd. same izmisljotine.
A sve mi se nesto cini da iza njih stoje upravo ti vjecni hrvatski crkvenjaci.
A vidi ti samo, kako su se oni ugojili, razritali i osilili u svom hrvatskom narodu! Ma sve bi oni ucinili i cine za njega!
Pa nek' nas onda dragi Bog sacuva od njih!
Ajd' bogk svima.

Tko je glasao

kakve ti sad ima veze

kakve ti sad ima veze josipovic sa onim na kraju koma (jna i zng, hos).. iz koje je price to?

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

@lunoprof

Iz njegovog bolesnog trkeljanja o "našem ponosu", neka si ga vodi kući.

Inače sam vrlo blizu toga da Josipovića, prvenstveno radi njegovog nečinjenja, a manje pogrešnog činjenja, proglasim dugoročno i štetnijim i opasnijim po Hrvatsku i od Kosorice same.

Tko je glasao

ne kuzim, daj link... o kojem

ne kuzim, daj link... o kojem se govoru radi? izjavi? djelu?

nabrojio si svega i svasta.. zbrkano je.

i onako, opcenito, a s nicim ne mogu povezati .. sto je to nas ponos ?

ne volim kad tako euforicno pises.. ne izgleda mi logicno, vise kao neki uzrujani ispad pa sa dodacima uslijed sveopceg nezadovoljstva, bez neke osnove

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

@Feniks Primjedbe?

Dio primjedbi na račun Ive Josipovića kao predsjednika dijelim, no u dijelu kritike si pretjerao. Posebno se ne slažem s onim dijelom gdje kritiziraš njegovu ulogu u regiji. To je ipak bolji dio njegove politike koju, isto zaboravljaš, kreira i provodi u , većinom, sukobu sa HDZ-om i premijerkom Kosor. Uz to, s tako malim ovlastima čini dosta. Dvje stvari dobro zapažaš: trebao se u više navrata obratiti javnosti "govorom naciji" (ili bar jednom nakon godinu dana mandata) te sazvati sjednicu vlade na temu izostanka rezultata izlaska iz krize.
Što se tiče Bleiburga, to je što se tiče Josipovića i nas, lanjski snijeg. Mene brine što se ne okomljuješ na Karamarka koji kao ministar unutrašnjih poslova, nema što govoriti na Bleiburgu i slati političke poruke policiji i javnosti.
Isto tako, trebalo bi na neki mudar način rješiti financiranje djelatnosti Pantovčaka a da financijsk ne i ovisi o proračunu koji kreira HDZ vlada. Očekivao sam i nešto drugačije zaključke VONS-a, ali kada pogledaš odnos snaga u VONS-u, dobro je i prošlo. Ne znam na koji način VONS glasa odnosno donosi odluke, ali bojim se da Josipović tamo vrijedi pravilo jedan čovjek - jedan glas!>/strong>
Inače, jednom sam ogorčen povremenim držanjem štange vladi J. Kosor napisao da je to "ljubljenje mrtvaca". S druge strane, zašto bi on preuzimao ulogu oporbe koja nije u stanju napraviti pritisak da vlada - krajnje nesposobna vlada - odstupi?

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

LjRW

Dakle, čitaš li ti, Ljubo, što sam napisao ili ćeš više poput "branitelja fotografa" opizditi "po diviziji"?
Mene brine što se ne okomljuješ na Karamarka koji kao ministar unutrašnjih poslova, nema što govoriti na Bleiburgu i slati političke poruke policiji i javnosti.

http://pollitika.com/put-u-evropu-na-krilima-fasizma

Tko je glasao

@Feniks Rasplet afere Grbić?

Ne bi smetalo da si i ovdje spomenuo sramotan nastup ministra Karamarka na Bleiburgu. Jedan ministar unutarnjih poslova Hrvatske nema što tražiti na Bleiurghu, na izrazito politikantskoj manifestaciji.
Što se tiče VNS-a. mislio sam da će Josipović iskoristiti prednost domaćeg terena - vile Weiss. Ipak, u javnost stižu i druge informacije o sastanku pa očigledno stvar nije završena - nastavljaju se istrage, oglasit će se i DORH i vjerojatno još neki, tako da vjerujem da će pasti bar jedna ostavka. Nikada do sada nije se Karamarko našao na tanjem ledu: da se zaštiti smijenit će Grbića, no tada će se i Kosorica konačno naći u gabuli. Sve u svemu, ne bi trebalo Predsjednika potcjenjivati - i treba imati na umu da sve , pa i rasplet afere Grbić, ne ovisi samo o držanju i stavovima Josipovića!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

@Feniks Primjedbe? (II)

Ispravak: ......ali bojim se da tamo za Josipovića vrijedi pravilo jedan čovjek - jedan glas! I još dodatak: Mošeš li zamisliti da ovo što radi Josipović, radi - Milan Bandić?? U toj usporedbi Josipović je odličan, a nije zanemarivo ni to da ga javnost, i pored primjedbi koje spominjemo, i dalje percipira vrlo dobro i da je bez konkurencije u odnosu na druge hrvatske političare!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

@LjRW

Pa nije valjda da VNS funkcionira na principu demoktratskog centralizma?
I da nema instituta iozdvojenog mišljenja?

Tko je glasao

Istina, cijenjeni kolega @LJRW,

Čista istina! Ono što radi Josipović, stvarno ni Bandić ne bi izveo, ma koliki bilmez bio.
Slažem se s Vama, kolega, i da parafraziram ono što kaža Bjelogrlić u filmu "Lepa Sela Lepo Gore"

"U bre, ubedi me u dve reči!"

Pozdrav,
Molotov

Tko je glasao

Fikus ili kaktus

Predsjednik je još bio izjavio da neće biti fikus, nego kaktus, pa sad možemo vidjeti da je to kaktus bez trnja, onaj kojemu ne treba puno i za kojeg su svi oko njega sretni ako se previše ne mijenja na gore - http://www4.slikomat.com/10/0405/mug-Lithop.jpg

Jer, kako onda objasniti da za goruća pitanja ove države od predsjednika - nit' akcije, nit' reakcije?!

Ako već ne može promijeniti sebe, hitno bi morao promijeniti savjetnike...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

meni se nekako sve vise cini

meni se nekako sve vise cini da smo mi narod sa predsjednikom advokatom

Braniteljem po sluzbenoj duznosti - trenutna funkcija predsjednik RH, Ivo Josipovic

pa nije nesto primjetan.. placica ide.. redovno dolazi na rasprave..
ne govori puno, branjenik mu kriv po defautu

a naj..at ce i ovako i onako jer je siromasan, pa sto se truditi za jadu, zar ne?

eto, tako se valjda osjecaju i oni na sudu jadnici, koji izmedu dva tri ponudena odaberu krivog.. a i nije da je na kraju odabira (50-50) ostao neki izbor, pa narod biro eto, onoga koji zna govoriti makar saptom.. da ga se ne bi previse culo.. i da ne uznemiruje javnost svojim utjecajem..

jer stvarno, ovaj narod bi se nasao u cudu da se na politickoj sceni pojavi neko pametan i sa "mudima" (makar bila i zena). To nikako ne uspijevamo spojiti pri odabiru.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

@Luna Ne zatvarati poglavlje 23 bar još godinu dana...

Ozbiljnom, politički svjesnom narodu ne treba odvjetnik, ni naručeni, ni po slubenoj dužnosti. Međutim, kako smo mi indolentan narod, politički još neosviješten nama ne bi pomoglo ni deset Josipovića. Mislim da je pametan i ne gura svoju glavu pomahnitalim hadezenjarama i još nekima koji stvaraju silnu buku, a zapravo, ne rade ni upola kao on.U toj hrvatskoj močvari ili kaljuži on se začudo još trudi, dok karavane prolaze utabanim stazama 1991. uvjerene da je to ispravan put.
A bespuće bilo, bespuće je uglavnom i danas, mada neki pomišljaju da ako smo na vratima Evrope, da smo na vratima raja.
Draga Evropo ne zatvaraj poglavlje 23 bar još godinu dana...!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

to bi bilo krivo.. poglavlje

to bi bilo krivo.. poglavlje 23 treba zatvoriti u par mjeseci, no prije toga mora hdz otici, pa bi se moglo u par mjeseci dogoditi cuda..

ako hdz ne raspise izbore, onda smo stvarno u problemu jer ne zatvaranje poglavlja 23, s cim se ekipa iz hdz igra na ekonomskoj strani priziva katastrofu hrvatske.. koja je i ovako na vrlo klimavim nogama..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci