Tagovi

E-Izvadak

Okidač za nominaciju, pa onda i nagradu World e-Democracy Foruma grupnom blogu Pollitika.com bio je popis birača. Na neki način javna knjiga. Koju prije izmjena u pristupu/pozivanju baze podataka nismo mogli pretraživati po proširenim kriterijima. A željeni kriteriji očito nisu samo naši osobni JMBG-ovi i/ili OIB-ovi. Jer načini/ kriteriji/ ključne riječi pretrage javne knjige u demokratskoj zemlji podrazumijevaju da možemo pogledati sve stranice. Od prve do zadnje. Pa kad znamo da postoji više glasača nego stanovnika po popisu/statističkim podacima, naše je i pravo i dužnost otkriti kakva je to vrsta anomalije, koje je veličine, koji su joj uzroci i kakve posljedice...

Slična je stvar i s popisom branitelja. Zbirna elektronska baza svih zavedenih, njih/vas/nas preko pola milijuna, sigurno postoji na više mjesta. Na više računala. Možda zaštićena višestrukim zaštitama. Kažu - možda i Zakonom o zaštiti osobnih podataka. Ali u biti - ta je baza u rukama većeg broja informatičara. I neće u budućnosti javna objava ovisiti o dozvoli tamo nekoga iz nekog ministarstva. Već će se baza pojaviti kad informatičar odlučiti/zaključi da je siguran, da neće biti otkriven i/ili sankcioniran, da nema bojazni za njegovu egzistenciju...

No, ovaj put bih se usmjerio na bazu podataka koja može pomoći u raspetljavanju mnogih drugih nepoznanica...

Naime, još prije par godina, tada ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt, omogućila je na internetu dohvat podataka iz zemljišnih knjiga. Tako ćete, znate li broj katastarske čestice, odnosno ZK uloška zemljišta/nekretnine koja vas zanima, na stranicama e-Izvatka dobiti istog trenutka prikaz svih podataka iz predmetnog uloška. Posjedovnicu, vlastovnicu, teretovnicu, te povijesni prikaz prethodne tri kategorije.
U posjedovnici ćete vidjeti broj kat. čestice, adresne podatke, opis zemljišta te površinu. U vlastovnici će biti prikazani svi vlasnici/suvlasnici kroz povijest, dok će teretovnica prikazivati eventualnu hipoteku ili neku drugu vrstu terećenja zemljišta/nekretnine.

Problem je što trenutno, bez obzira što se radi o na neki način javnoj knjizi, vrlo usporedivoj s javnom knjigom birača, nismo u mogućnosti pretrage vršiti po npr. prezimenu i imenu vlasnika iz vlastovnice, po adresnom podatku zemljišta iz posjedovnice, ili po nekom trećem kriteriju koji bi omogućio sljedeće:

Primjer: Želimo znati što sve u okvirima RH posjeduje Pero Perić iz Zagreba, Ulica hrvatskih heroja pretvorbe br. 1! Nemamo snage nabadati nekoliko milijuna katastarskih čestica u stotinjak katastarskih općina. Želimo dohvat svih podataka u jednom koraku.
Znamo također da je Pero pametan pa je trećinu prepisao na kćerku, a trećinu na sina. Pa u sljedeća samo dva koraka obradimo cjelokupnu familiju skupljača zemljišta/nekretnina.

I tek tada nešto možemo učiniti. Jer ako s druge strane prikupimo podatke da je Pero po izvatcima Porezne uprave mogao zaraditi milijun, dok mu nekretnine/zemljišta premašuju desetak milijuna, tek tada možemo reagirati dopisom lokalnom državnom odvjetništvu, USKOK-u ili krenuti s medijskom obradom heroja i njegovog djela...

Na koji način natjerati Ministarstvo pravosuđa na proširenje kriterija pretrage Zemljišnih knjiga na internetu?
Na koji način natjerati Državnu geodetsku upravu na proširenje kriterija za pretragu katastarskih podataka?

Ili je možda jednostavnije da se Mrak i društvo informatičara uključe u još jednu nominaciju, za još jednu, neku novu međunarodnu nagradu...? :-)

Komentari

Po meni je puno veći

Po meni je puno veći problem što se preko interneta ne može zatražiti originalni izvadak. Ovaj isprint s kompa, banke i drugi ne priznaju. Opet glupa birokracija. Morao sam oivih dana slati lovu i biljege na Pag, jer je teta bila dobra i onda je ona poslala nazad izvadak. ali sve je to neformalno. kao iamo fuckin internet e-izvadak, zašto se ne sjete retarfdi u administraciji naplatiti DODATNU uslugu. Lijepo ugovor s kartičarskom kućom, buttom ZATRAŽI IZVADAK NA ADRESU - uneseš adresu, platiš još 50 kn za poštarinu, uslugu itd ( plus naknadu proračunu - biljege i sve kao i kad dođeš na šalter ) i stigne ti doma papir. Ali NE, to se nikad ns sjeti šalterska bratija.

Što se tiče pretrage po imenu, slažem se sa Skvikijem. Imam puno imovine. Stekao sam je legalno. ali trudim se ne bahatiti se i ne pokazivati to okolo. I ne sviđa mi se da mi netko može gledati u tanjur. Ako već mora, jer su podaci javni, zašto bi mu država, o mom trošku, omogućila da pretražuje po imenu, prezimenu, po mojoj familijij itd. To bi samo olakšalo posao mafiji i reketarima.

A za USKOK, MUP, fin.policiju i slično...dajte, ne budite smiješni, pa svaka baza se pregledati može lako ili manje lako, po svim kriterijima. Dakle, ako oni to žele, oni to dobiju. Ali ne mora to gledati moj susjed, čisto iz dosade.

Ista je stvar sa podacima o tvrtkama. Možete legalno na netu vidjeti koliko ima nečija firma dobit, promet, bilancu, čak i odluke o rasporedu dobiti. Ali ako želite detaljne analize ili izvješća po tome koliko imam firmi ili slično... e tu morate imati uvid u baze koje nisu javne i koje skupljaju i obrađuju podatke. I plaćaju se.

Tko je glasao

Problem je što trenutno,

Problem je što trenutno, bez obzira što se radi o na neki način javnoj knjizi, vrlo usporedivoj s javnom knjigom birača, nismo u mogućnosti pretrage vršiti po npr. prezimenu i imenu vlasnika iz vlastovnice, po adresnom podatku zemljišta iz posjedovnice, ili po nekom trećem kriteriju koji bi omogućio sljedeće:
Primjer: Želimo znati što sve u okvirima RH posjeduje Pero Perić iz Zagreba, Ulica hrvatskih heroja pretvorbe br. 1! Nemamo snage nabadati nekoliko milijuna katastarskih čestica u stotinjak katastarskih općina. Želimo dohvat svih podataka u jednom koraku.

Kaj sve nekima ne padne na pamet. Sad bi ti po imenu i prezimenu tražil ko šta posjeduje.

Si ti državni sudac ili država?

Naj bolje da se na internetu objave sva imena i prezimena sa brojem bankovnog računa, i svi mogu vidjeti kolko je neko tekuč.

Ako želiš kupit kuču ili zemlju, tražiš od vlasnika broj čestice i imaš uvid, jel je sve čisto. Drugo te se ne tiče.

Tko je glasao

Jel te se tice Skviki to sto

Jel te se tice Skviki to sto nam zemlja propada u korupciji? Mene se tice. Pogotovo zato sto danasnji kapital vise nema legitimitet i gdje je nuzno osigurati tu vezu kako se stvari ne bi politicki pogorsale. Transparentizacija imovinskih odnosa to definitivno osigurava.

Jasno, nitko tko je pljackom, kriminalom, otimacinom i drugom necasnom rabotom osigurao svoj imovinski status time nece biti pretjerano zadovoljan. No, s tim stvarima vrijeme je da se rascisti. Isto ako i sa popisom branitelja i ostalim shemama gdje su se uvukle stvari kojima nije mjesto tamo.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

u švedskoj su primjerice

u švedskoj su primjerice porezne kartice javni dokument, tamo ama baš sve piše

mislim da je optimalna pozicija taman negdje između današnje pozicije i švedske

Tko je glasao

Tako ti nama lijepo na svoju

Tako ti nama lijepo na svoju poreznu karticu napišeš imena i prezimena žene i djeteta, pa gdje stanujete, što imate od imovine, koliko ti zlatnih naušnica ima žena, kakvo ti je stanje na deviznoj i štednoj knjžici i na računima te sve ostalo što treba. Iako mi znamo da si ti to sve stekao s tvojih deset prstiju i sivim moždanim ćelijama, jedne noći ti na vrata pokuca ekipa za odmazdu, kojoj su se prohtjele ženine naušnice, jer im nije dovoljna lova od dilanja. Mlatnu tebe, ženu i dijete po glavi, opelješe sve što nađu i nestanu u mraku. Od Mraka ostane samo javna porezna kartica kao dokument.

A da ti Mrak promijeniš hrvatski Ustav, koji jamči zaštitu osobnih informacija?! Pa da više nemamo državu, kojoj su poznati tvoji osobni podaci već da tvoje osobne podatke damo ulici na manipulaciju?!

My Soul

Tko je glasao
Tko je glasao

korak po korak, ima vremena

korak po korak, ima vremena do švedske

Tko je glasao

Zbog cega raditi kompromise

Zbog cega raditi kompromise tamo gdje su kompromisi suvisna stvar? Zbog cega ne uzimati know how sa strane onih zemalja koje su neupitni prvaci u borbi protiv korupcije, vec podilaziti neosnovanim strahovima?

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

mislim da tako strelovite

mislim da tako strelovite promjene treba ipak raditi u koracima ako želiš dobiti za to podršku
ja bih odmah glasao za švedsku ali se bojim da bi ti i ja bili poprilično usamljeni

Tko je glasao

Ali mi nismo švedska, a da

Ali mi nismo švedska, a da ne govorimo o mentalitetu njihovom i našem. Svi privatni podaci su osobna stvar i javno objavljivanje je kršenje ljudskih prava.

Ko želi svoje podatke objavit, nek izvoli. Ja nemam ništa protiv.

No tu je rječ o uvidu u gruntovno vlasništvo. Ako imaš broj čestice, možeš provjerit kome pripada i jel je pod hipotekom.

No unasti nečije ime i doznat jel on nešto posjeduje ili ne, je po mojem ne zamislivo.

Tko je glasao

Mi nismo Svedska, vec smo u

Mi nismo Svedska, vec smo u necemu do grla zbog korupcije. A najbolji lijek protiv korupcije je TRANSPARENTNOST.

Ko se ima cega sramit, ko ima sta krit, to je problem. Ko nema, nije.

BTW, Norveska je isto tako ful transparentna, a ni Svedska, ni Norveska tesko da su pale s Marsa sa tim naprednim shemama.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

Zakon o zemljišnim

Zakon o zemljišnim knjigama:

Članak 7.
(1) Zemljišna knjiga je javna.
(2) Svatko može zahtijevati uvid u zemljišnu knjigu i sve pomoćne popise u nazočnosti voditelja zemljišne knjige i iz nje dobiti izvatke odnosno ispise i prijepise.

Tko je glasao

Članak 7. (1) Zemljišna

Članak 7.
(1) Zemljišna knjiga je javna.
(2) Svatko može zahtijevati uvid u zemljišnu knjigu i sve pomoćne popise u nazočnosti voditelja zemljišne knjige i iz nje dobiti izvatke odnosno ispise i prijepise.

Pa ko to negira?

Ja sam napisal da:

Sad bi ti po imenu i prezimenu tražil ko šta posjeduje.

Plus toga i sljedeče:

Ako želiš kupit kuču ili zemlju, tražiš od vlasnika broj čestice i imaš uvid, jel je sve čisto.

Tko je glasao

zemljišna knjiga je javna,

zemljišna knjiga je javna, to znači da nema problema da se pretražuje kako ti god bilo drago

sve što nam treba je već u zakonu, samo nam treba baza podataka :)

Tko je glasao

OK, što onda sugeriraš kao

OK, što onda sugeriraš kao alternativu, ako uopće vidiš potrebu za uvidom u kriminalno zgrtanje zemljišta i nekretnina? Imaš li neki prijedlog, ili je tvoj jedini prijedlog da ne želiš da se kriminalno stjecanje otkriva?

Tko je glasao

Napravi prijavu, a stvar

Napravi prijavu, a stvar zakona je da vodi istragu.

Tko je glasao

Skviki, jel se slazes da je

Skviki, jel se slazes da je ono sto nudis identicna shema koja cijelo vrijeme funkcionira i osigurala nam je upravo ono sto sada imamo? Zbog cega ne podupires stvari koje NEUPITNO osiguravaju napredak u tom polju?

Jeli tvoja uskogrudnost (bed ti da neko zna tvoje imovinsko stanje) dovoljan argument da kajlas borbu protiv korupcije? Dapace, da cak i postojece zakone zelis zamijeniti LOSIJIMA?

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

Gale, Ti postavljaš puno

Gale,

Ti postavljaš puno pitanja i šta sa njima želiš postiči mi nije jasno. Imam moje mišljenje, i njega sam iznjel. Ima državih službi koje su zadužene za kontrolu i ispitivanje imovinskog stanja sumnjivih osoba.

Mene na zanima tvoje imovinsko stanje, a tebe se moje ne tiče.

Moja savjest je čista.

Jeli tvoja uskogrudnost (bed ti da neko zna tvoje imovinsko stanje) dovoljan argument da kajlas borbu protiv korupcije? Dapace, da cak i postojece zakone zelis zamijeniti LOSIJIMA?

Nebi o tome posebno, jel je primitivno i glupo.

Tko je glasao

1 Sweden 9.3 Ovo je

1 Sweden 9.3

Ovo je ocjena korupcijskog indexa u Svedskoj. Nema boljeg na cijelome svijetu.

Jel mislis da su Svedjani po pitanju borbe protiv korupcije vesla sisali? Jel mislis da u Svedskoj drzavne sluzbe to ne rade dobro, kada su se odlucili isfurati stvari JOT?

Koliko si spreman dati u borbi protiv korupcije? Ja sam spreman na transparentnost jer nicega se ne sramim. Sto si ti spreman dati?

I smatras li da je pitanje korupcije uopce relevantno ili ga mozemo ostaviti po strani, jer nam potezi u borbi protiv korupcije nisu previse komotni?

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

@gale, ovdje ulazis i u

@gale, ovdje ulazis i u razliku izmedju protestantsko-sjevernog i katolicko-mediterantskog mentaliteta. Na sjeveru se nitko ne srami ako ima vise nego drugi jer smatra da je do toga dosao postenim radom. Zato su i njihove kuce gradjene s onim ogromnim prozorima bez roleta ili skuri odmah uz ulicu- poruka je neka svi vide sto imamo jer smo posteno stekli, dok u mediteranskim zemljama imas manje zakracunate prozore i skrivanje pred susjedima. Koliko god ti mislio da Svedska mora biti uzor (a ja se potpuno slazem), neces nikada iz Hrvata napravit Svedjane.

Tko je glasao

Martin, Krivo ti to

Martin,

Krivo ti to tumačiš. Na sjeveru nema tog balkanskog jala, koji nekima viri iz očiju. Nema ni te gramizljivosti koja vlada kod nas i vidi se u svakom ko ima nešto potencionalnu žrtvu za prevaru.
To se je dobri izrazilo i još uvjek je vidljivo na svakom koraku, kod pokušaja ulaganja u nešto kod nas.

Ni u jednoj zemlji sjevera se ne pokazuje osobno bogatstvo na javni način ko kod nas.

Ogromni prozori su mogučnost puštanja čim više svjetla i ono malo sunca u kuču. Kod su ti sjevernjaci na jugu, zatvaraju sve rolete i zavjese, radi zaštite od sunca.

Kod nas se naprosto natjecaju, ko bu bolje svoje bogatstvo pokazal.

Pričaj ti svoje bajke u dječjem vrtiću.

Tko je glasao

Mi mozemo biti samo jos

Mi mozemo biti samo jos bolji. Samo treba Skvikiju i inima ukloniti iracionalne strahove. Nije lako, ali se isplati.

Pogotovo s obzirom da smo danas na politickoj prekretnici gdje nije vise vrijeme za vodjenje bezkarakterne politike.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

Koliko si spreman dati u

Koliko si spreman dati u borbi protiv korupcije? Ja sam spreman na transparentnost jer nicega se ne sramim. Sto si ti spreman dati?

Ja sam spreman podržat svaku vlast, koja je u stanju korupciji stati na vrat. No nisam spreman podržat svakog seronju da gleda po mojim privatnim stvarima.
Plus toga me ne zanima, ko kaj i kolko toga ima.

Imamo financijsku policiju i nek dela svoj posel.

Svugdje u civiliziranom svjetu je to tak. Privatnost je svetinja i zagarantirana ustavom.

Tko je glasao

"Svugdje u civiliziranom

"Svugdje u civiliziranom svjetu je to tak"

Svedska i Norveska znaci nisu civiliziran svijet?

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

Neupotrebljivo, moj skviki!

Neupotrebljivo, moj skviki! Zašto se vrtiš među neupotrebljivim prijedlozima? Zar nije dovoljno dvadeset godina vrtnje? Koliko je pred nama još ostalo vremena za vrtnju, prije nego konstatiramo da smo definitivno kmetovi, jeftina radna snaga međunarodnih izbljuvaka kapitalizma , onog najgoreg soja koji je ostao nakon što su padom istočnog zida i proširenjem EU uletjele kvalitetne kompanije; da smo kmetovi lokalnih velmoža, kojima eto zahvaljujući tvojoj bojazni od zloupotrebe osobnih ti podataka nećemo ući u trag još desetak godina, a tada će zaista biti prekasno; ratni i postratni profiteri proslijedit će sve djeci i unucima, pribavit će dokumentaciju koja će oprati njihove poslove, vratit ćemo se u doba dvije klase, jedne malobrojne prebogate i druge potlačene... A onda će iskra, kakvih je uvijek bilo u borbi za slobodu i ravnomjerniju raspodjelu dobara, zapaliti Balkan kao prije pola stoljeća... I to nam je sudbina, između ostalog zahvaljujući i tvojem držanju kišobrana pod motom: javni uvid u imovinu građana je kršenje prava na zaštitu osobnih podataka...

Tko je glasao

PanonVU, Izgleda da ti, ko i

PanonVU,

Izgleda da ti, ko i neki drugi, nisi shvatil,

Dok god ne najdemo zajednički jezik, nebu se niš promjenilo. A ti sam nebuš niš napravil, a pogotovo ne sa glavom kroz zid.

Uvidom u imovinsko stanje građana se otvaraju vrata manipulacijamai nastradaju uvjek oni mali. Možda ti sa takvim mogučnostima padne koja malo veča ribica u mrežu, no na drugoj strani omogučava velikim ribama gutat male.

Razmisli si o tome.

Tko je glasao

Skviki. Kako bi ti to mogel

Skviki. Kako bi ti to mogel nahebat? Ajde opisi scenarij kojeg se bojis, cisto da ga demantiramo. A ja ti garantiram da koji god scenarij da predlozio, da ce upravo pokazati suprotno od ovoga sto gore tvrdis.

Jer pravila su jednostavna. Transparentnost osigurava JEDNAKOST, a jedan sitni covjek i eventualne njegove malverzacije, upravo postaju apsurdne kada vidimo CIJELU SLIKU i kada je ta sitna malverzacija koja osigurava temeljnu egzistenciju sitnog covjeka, kap spram mora krupnih malverzacija politickih i inih mocnika.

Tko to ne bi stao iza malo covjaka kada bi krenuli ataci na njega, dok istovremeno velike ribe koje neupitno strse nisu dotaknute? Prve stvari prvo, a tu se mali covjek nema cega bojati. Dapace, moze biti siguran da ce dobiti najsiru zastitu, jerr njegov i najveci grijeh najvjerovatnije prolazi ispod rada politicki bitnog.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

Razmišljam o tome hoće li

Razmišljam o tome hoće li Mraku ili nekome drugom uspjeti doći do baze podataka :) Takva razmišljanja više volim od analiza zašto netko uporno zauzima stajalište prosječnog hrvatskog kmeta iz ne tako davne povijesti naroda kmetova; kmeta koji će pred svakom novom mogućnošću stati i reći: ček' malo, moj predak, također kmet, naučio me da poštujem poredak stvari: oni su gospodari, a ja sam kmet... Pa se sjetim prežalosnog filma "Breza", čak i činjenice da je i moje djetinjstvo u Zagorju nalikovalo na scene iz filma, a nisam baš toliko star, nisam iz vremena hrvatskih kmetova, iz dvadesetih i tridesetih godina prošlog stoljeća, kad je netom nakon ukidanja feudalnih odnosa na ovim prostorima kmet dobio kakvu takvu slobodu s kojom nije znao što bi... Srećom, te me misli brzo napuštaju, jer razmišljam o tome hoće li Mrak ili netko drugi doći do baze podataka... :-)

Tko je glasao

eh, kad bi je dobio, onda bi

eh, kad bi je dobio, onda bi napravio s njom isto što i s popisima birača

Tko je glasao

nismo u mogućnosti pretrage

nismo u mogućnosti pretrage vršiti po npr. prezimenu i imenu vlasnika iz vlastovnice
I tk,o u slučaju kad bi se otvorila takva mogućnost, ne bi upisao Ivo Sanader ili Luka Bebić ili Anto Đapić ili Josip Frišćić ili Zoran Milanović?
Sigurno bi tu najveći šok za naciju bio kad bi otkrili da ovi nemaju gotovo ništa jerbo su, dobri kakvi jesu, sve podarili svojoj užoj i široj obitelji.

Mislim da je jasno zašto se tako nešto neće pojaviti baš tako uskoro.

leddevet

leddevet

Tko je glasao

jedan od većih problema

jedan od većih problema gruntovnice je i to što mnoga vlasništva nisu upisana s pripadajućim JMBGom odnosno OIBom tako da će proći deseci godina dok se to ne riješi

Tko je glasao

Ja sam čuo da je to moguće

Ja sam čuo da je to moguće ali je onemogućeno radi "zaštite privatnosti". Inače je vlasništvo nad nekretninama javno. No nema zapreke da netko složi program koji će lagano ići od čestice do čestice i tražiti zadano prezime.

Tko je glasao

Da bi shvatili što želim

Da bi shvatili što želim reći, da bi shvatili koliko je ovo bitno, izvolite linkove prema e-izvatku i e-katastru:
http://e-izvadak.pravosudje.hr/mpweb/main.jsp
http://www.katastar.hr/dgu/ind.php

Poigrajte se s podacima koji su vam poznati (brojevi vaših čestica), pa onda zaključite da je ovo Zlatna knjiga, koja mora biti potpuno otvorena za javnost! Pretraživa po svim mogućim kriterijima! Mjesto zbirnog uvida u posjedovanje svakog hrvatskog građanina!

A jutros sam se malo poigrao i s podacima u Sudskom registru te došao do poražavajućih spoznaja. Naime, ukucanjem poznatih tvrtki, za koje znam tko je trenutno u upravi i nadzoru, za koje znam da postoje dokumenti koji su u međuvemenu morali biti upisani u registar... dolazim do spoznaje da se podaci nisu obnavljali već nekoliko godina!
Što je za kaznenu prijavu, najmanje!
Gospodo, ovo možda trenutno nije bitnije od 100km2 mora, ali je bitno cijelo vrijeme i pokazuje da idemo unatrag, svakim danom u svakom pogledu sve više...
https://sudreg.pravosudje.hr/Sudreg/index.jsp

Tko je glasao

Ne znam, meni je malo jeziva

Ne znam, meni je malo jeziva ideja da mi svaki učenik koji nije zadovoljan rezultatima testa može bez problema uletiti doma i polupati prozore, svaka bivša mi može locirati vikendicu i pokvatiti odmor, a svatko kome dugujem pare lako nađe gdje mi je kuća na moru i uleti na ljetovanje ...

Tko je glasao

Nedovoljno argumentirano!

Nedovoljno argumentirano! Svaki učenik nezadovoljan rezultatima testa može vas naći u telefonskom imeniku, može se raspitati okolo, može vas dopratiti do kuće, svaka bivša može vam nazvati suprugu umjesto lociranja vikendice pa još više pokvariti odmor, svaki zajmodavac ionako mora imati podatke o vama, a ako mu zatrebaju sigurno će ih i imati, čak i bez javne zemljišne knjige...
Možda bi po rezonu koji iznosite trebalo u zaštitu osobnih podataka uključiti i zaštitu imena i prezimena, pa da učenicima budete predstavljeni kao Profesor 28755? Ali i tad ste još uvijek eksponirani svojim izgledom. Ne bi li trebalo onemogućiti učenicima da vas vide uživo? Da komuniciraju samo preko posrednika, kao u slučajevima iz afere Index?

I sada su podaci iz zemljišnih knjiga javni. Sve Štenglove nekretnine našao sam nabadanjem, nakon prethodnog lociranja na mapi RH, nakon priče onih koji su načuli, ali sam ih našao, samo mi je trebalo ukucavati danima rastuće brojeve katastarskih čestica...
No, ako je knjiga javna, a ona to zaista i je, jer s druge strane možete otići u lokalni sud i zatražiti i dobiti sve lokalne nekretnine nekoga tko vas zanima (jer oni kao insideri imaju tu mogućnost pretrage), onda samo treba proširiti mogućnosti pretrage i javne podatke o vlasništvu privatnih osoba pojedostaviti te na taj način ostvariti još jedan, možda i ključni uvid u ono što pretpostavljamo, da su mnogi zadnjih godina otežali za velik broj nekretnina, ali da to ni djelimično ne mogu opravdati zbirom svojih zarada. Javnih, naravno!

Uostalom, trenutak zahtijeva da se pri vaganju između prava na zaštitu nekih, ne baš osobnih podataka, i prava na javni uvid u iste - prevaga da pravu na uvid javnosti radi pokretanja kaznenih postupaka... A na tom ste polju mirni i čiste savjesti, zar ne?

Tko je glasao

Hehe, profesor 28755 iza

Hehe, profesor 28755 iza tamnog stakla drži predavanje uz zaštitare. Dobra :) Iako, bojim se da bi i to moglo uskoro biti, recimo, prvi korak je napravljen, dosta kolega nema u telefonskom imeniku ... Također, dosta "zajmodavaca" kod nas ne koristi internet, njihov alat je više toljaga. Ali sad sam malo skrenuo sa teme.
Jasno mi je na šta mislite. Ako neke podatake mogu bez problema nabaviti recimo banke, bilo bi pošteno da to može i svaka "privatna" osoba. Također, to bi olakšalo kontolu lokal-šerifa i političara. Sve je to pozitivno, ali i dalje mi smeta količina podataka koja o nama kruži mrežom svih mreža. Recimo, otkrio sam da na jubitou ima mojih predavanja, a da na fejsbuku imam par grupa uredno ukrašenih slikama ... Trebalo bi mi laskati, ali valjda sam staromodan, nemam pojma ... Nekako mi ne leži ideja da i država krene objavljivati naše podatke, ona ih ipak ima najviše. Po meni, bolje bi bilo zbilja srediti imovinske kartice političara, i ozbiljno ih kažnjavati ako lažu u njima. Oni su odabrali takav posao, i žele biti javne osobe. Ja ne.

Tko je glasao

Imaš pravo. Zemljišna

Imaš pravo. Zemljišna knjiga i katastar zemljišta po Zakonu su javni. Kako Zakon ne definira pojam javnosti, ta javnost je ograničena nemogućnošću pretraživanja po određenim kriterijima. Zašto je to tako, ne znam, niti mislim da ima potrebe ulaziti u to. Pretraga zemljišnih knjiga trebala bi biti omogućena po svim kriterijima, dakle: čestica, uložakm, ime vlasnika, oib (ako je upisan), te ime nositelja bilo kakvog drugog prava upisanog u zemljišnu knjigu (hipoteke, služnosti i drugo). Katastar zemljišta također bi morao biti pregledan i putem imena, a i mape bi trebale biti svakako objavljene na internetu. Ako je GUP na imternetu, ne vidim razloga da ne bude i katastar! Isto vrijedi i za registar vozila i registar brodova koji su također javni! Registar računa također (bez stanja na računu), i to kako za poslovne, tako i za privatne subjekte.
Ne brinite za državu. Ministarstvo financija sve te podatke ima u sekundi.
Bitni su građani i posovni subjekti, i to ne radi novinarkih pitalica "tko šta ima", nego radi zaštite u naplati potraživanja!!! Kako ova država može uopće funkcionirati kao ekonomski subjekt ako nemamo zaštite vjerovnika. Kako se naplatiti od svojih dužnika ako ne znaš podatke o njegovoj imovini!? A dobro znamo da je u ovoj državi svatko svakome dužan...
Drugim riječima, građani su u tome pogledu neravnopravni u odnosu na državu po pitanju pristupa podacima radi naplate potraživanja. A upravo takva ravnopravnost zajamčena je Ustavom!

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci