Tagovi

Džamahirija Hrvatska

Na Badnju se večer, ničim izazvana, prije centralnog TV Dnevnika na prvom programu javne TV građanima RH ukazala premijerka Kosor.
U par minuta s blesimetra i prigodno odjevena ( crveni kostimić s prigodnim brošem) istrtljala je nekoliko uobičajenih floskula o brizi za građane, ulasku u EU , borbi protiv korupcije te izlasku iz recesije...
Pitanje glasi "Kojem se to dijelu građana premijerka oglasila i zašto?"
Naime, riječ je o vjerskom blagdanu koji slavi, doduše većina, ali ipak ne svi građani RH.
Gospođa Premijerka ponijela se potpuno neprimjereno pa čak i nepristojno jer je preuzela "čestitku" vjerskom vođi koji se oglašava svake godine, ali izvan centralne informativne emisije.
Koliko mi je poznato RH je sekularna država i Ustavom je svima zagarantirana jednakost pa pitanje i dalje stoji. Što s ateistima, agnosticima, pravoslavnim , islamski, židovskim vjernicima i svima koji nisu u kategoriji kojoj se Premijerka "obratila"?
Premijerka je nastupila u maniri vođa vjerskih država tzv. džamahirija iako voli o sebi misliti upravo suprotno.
Usprkos crvenom kostimiću i slatkim riječima, žena pojma nema što govori, a shodno tome i što radi!
Zanima me hoće li se tako obraćati i manjinskim vjerskim skupina povodom njihovih blagdana i to u centralnoj informativnoj emisiji? Naravno da neće i zato je ovo obraćanje presedan koji je pokazao da Hrvatska jest džamahirija ma koliko mi šutjeli o tome!

Komentari

Pogled s pomanjkanjem pameti

Različitost kao bogatstvo kultura je breme koje dopušta da se jedan događaj vidi na previše različitih načina. Slijedi jedan od previše mogućih pogleda na dnevnik:

Opća scena – sekularna država Republika Hrvatska, Europa, svijet

Glavni lik  - Predsjednica vlade Jadranka Kosor u crvenoj haljinici

Mjesto – glavni dnevnik javne televizije

Vrijeme trajanja – 5 minuta

Ciljna grupa

1.  građani koji su katolici ali poruku (o tome tko vodi ovu zemlju) nisu mogli primiti od Crkve u crkvama jer a) ne idu u crkvu b) koji dolaze zadnji, stoje na ulaznim vratima, pa ne mogu dobro čuti redovite crkvene naputke o političkoj stvarnosti c) gluhi  (dnevnik s txt 888 nudi tekst vijesti ili dnevnik za gluhe)

2.) ostali manje važni građani (nevjernici, manjine i slični dotepenci) koji nemaju predstavu o jedinstvu HCK i HDZ, koji bi prepoznavanjem snage ovog jedinstva mogli prići neumitnoj budućnosti u vjeri i blagostanju  duha.

Cijena emitiranja – prema cjeniku iznosi najmanje 50 kn/s

Budžet – donacija HTV, prvi program, informativna redakcija

Kratki scenarij namjera i izvedbe – Božić je najbolji trenutak za sugestije bilo koje vrste, ljudi tada najmanje misle a najviše vjeruju. Odmah na početku udarnog dnevnika osigurati nastup predsjednice HDZ i premijerke Jadranke Kosor u crvenoj haljinici. U govoru staviti HDZ i Vladu uz bok vjerskog vođe većine građana* kako bi svi građani prepoznali jednakost u stavovima HKC i HDZ. HDZ i HKC je snaga koja će ovu republiku i njene građane voditi bolje nego ih je do sada vodila. Jedinstvo HDZ i HCK će neodlučne natjerati da se opredjele. Snaga ovog jedinstva vodi neumitnoj budućnosti u vjeri i blagostanju duha. Za one poljuljane vjere (npr. odnos popovi i djeca) između redova poručiti kako za razliku od njih mi, Vlada, jebemo manje.

(Naputak: Glavni lik ne plješće na kraju i ne moli za autograme. Najmanje dva ili više puta dići pogled put neba a jednom se značajno nakašljati.)

* vjerski vođa većine građana je Kardinal Bozanić koji će zasebno dati svoju poruku jednu na misi a drugu na HTV.

Tko je glasao

Minus

"Pitanje glasi "Kojem se to dijelu građana premijerka oglasila i zašto?"
Naime, riječ je o vjerskom blagdanu koji slavi, doduše većina, ali ipak ne svi građani RH."

Eto vidiš, obratila se većini građana.

Zašto? zato što je premijerka ove naše države, ma koliko mi šutjeli o tome.

"Koliko mi je poznato RH je sekularna država i Ustavom je svima zagarantirana jednakost pa pitanje i dalje stoji. Što s ateistima, agnosticima, pravoslavnim , islamski, židovskim vjernicima i svima koji nisu u kategoriji kojoj se Premijerka "obratila"?"
Valjda misliš na ono pitanje: zašto se obratila većini građana povodom blagdana Božića? Ateisti nemaju blagdana, prema svojom volji. Pravoslavni vjernici imaju zakonom zagarantiranu jednakost i slobodu, te razmjerno tome, i zastupljenost na nacionalnoj TV. Zar se ne sjećaš da je Sanader pozdravio sa Histos se rodi? Ostale manjine također imaju svoje blagdane koje slave, samo je stvarno pitanje koliko članova pojedina vjerska zajednica mora imati da bi im se premijerka obratila preko tv-a.

"Premijerka je nastupila u maniri vođa vjerskih država tzv. džamahirija iako voli o sebi misliti upravo suprotno." Glupost.

(Usprkos crvenom kostimiću i slatkim riječima, žena pojma nema što govori, a shodno tome i što radi! - s ovim dijelom se slažem, samo je naslov dnevnika onda pogrešan)

Kojoj ti manjini pripadaš, tako da ti mogu čestitati tvoje blagdane ako te premijerka zaboravi?

Petar Macut

Tko je glasao

Vjerski vođa Kosorica

Vjernicima se obraćaju vjerski vođe u džamahirijama (na način na koji ih mi shvaćamo - opaska za Z.O.:), a ne premijerka u najudarnijem terminu nacionalne televizije jedne sekularne države.

Božić ujedno, kao simbol mira, nade, svjetlosti i rođenja ne zaslužuje da ga prljaju ovakvi naši političari koji se podmuklo "ušlepavaju" u božićnu čestitku i osvajaju njima posve neprimjeren prostor.

Ako postaneš premijer, sigurno će nas zanimati kako i kome i ti čestitaš vjerske praznike.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Bigulica, malo se smiri.

Bigulica, malo se smiri. Bozic na javnim televizijama cestitaju i kazu par rijeci skoro pa svi premijeri ili predsjednici u Europi. Bozic je drzavni praznik u svim zapadno i srednje-europskim drzavama. Sekularna drzava i spominjanje Bozica (koji je opet drzavni, a ne samo vjerski praznik) na javnoj televiziji nisu u nikakvoj suprotnosti.

Tko je glasao

Baš me briga za "skoro sve premijere i predsjednike"!

U nabujalom konzervatizmu, ograničenju osobnih sloboda, pojačanoj kontroli društva i pojedinca, sveopćem licemjernom moraliziranju, petljanju u privatnost itd. (što obilježava moderno zapadno društvo), kao crvena nit provlači se - jačanje uloge crkve, tj.sve bitnije uloge crkve u javnom životu i relativizacija vrijednosti sekularizma. Ovo moje mišljenje rado bih uputila "skoro svim premijerima i premijerkama".

"Caru carevo, Bogu božje" (Isus)
http://www.sekularizam.org/sekularna-drzava-drzava-zvana-ceznja.html

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Bozic i vjera nemaju puno

Bozic i vjera nemaju puno toga zajednickog. Bozic se slavi kao praznik rodjenja neceg novog, i vecinom ga slave i agnostici i ateisti i vjernici. Slavi se na isti nacin na koji se u komunizmu slavila nova godina koja je opet praznik zapadnog krscanstva. Djed Bozicnjak, Laponija, jelka i vecina danasnjih simbola nema nikakvu vjersku simboliku. Sekularizam ne znaci i odustajanje od bilo kakve tradicije, zato vise zavezi s tim pricama o Bozicu i dzamahirijama. Da, svi u Europi zive u dzamahiriji by bigulica jer im je na javnoj televiziji na Bozic premijer zazelio sretan Bozic. Joj, kako strasno i grozno. Umjesto lupetanja po onome o cemu ocito nemas pojma- bavi se podrucjima gdje je sekularizam uistinu ugrozen- vatikanskim ugovorima.

Tko je glasao

Hrpa gluposti - ne da mi se

Hrpa gluposti - ne da mi se ni secirat riječ po riječ! U svjetlu razmišljanja "božić by martin" svačija je čestitka prigodna u udarnom terminu nacionalne televizije. Posebno ti je dobra ova o komunizmu i novoj godini...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Da, jako mi je dobra.

Da, jako mi je dobra. Slavljenje nove godine u komunizmu je bilo potpuno jednako slavljenju Bozica na zapadu- i po ritualima i po estetici i po simbolima. Jugoslavenska ekonomija je isto kao i zapadne ekonomije trebala praznik darivanja i trosenja gdje ce se opeljesiti ducani i rijesiti zaliha prije pocetka nove godine. Inace, nisam bas to ja izmislio, o ovome se napisalo vec i prilicno knjiga, al' lupetat nesto onako napamet je ipak puno lakse.
U svjetlu razmisljanja 'drzavni praznik (pa cak zvao se i Bozic) by martin',nije svacija cestitka prigodna, vec samo ona premijera ili predsjednika.

Tko je glasao

Slavljenje nove godine u

Slavljenje nove godine u komunizmu je bilo potpuno jednako slavljenju Bozica na zapadu- i po ritualima i po estetici i po simbolima. Jugoslavenska ekonomija je isto kao i zapadne ekonomije trebala praznik darivanja i trosenja gdje ce se opeljesiti ducani i rijesiti zaliha prije pocetka nove godine.

U ovom kontekstu, priznat ću, čestitke državnih svjetovnih poglavara su prikladne!

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

StarPil, to nije poanta

StarPil,

to nije poanta ni svrha Falkušinih retoričkih pitanja;

a najmanje je bitno kojoj manjini naša Falkuša pripada.

Po mom mišljenju, a sa kojim se ti naravno ne trebaš složiti;

važno je ovaj kratki dnevnik pročitati u njegovu prenesenom značenju;

nikako doslovno.

Pozdrav
Mirtaflora

Tko je glasao
Tko je glasao

Gaddafi, definitivno! ;-)))

Gaddafi, definitivno! ;-)))

Tko je glasao

stvaranje problema tamo gdje ga nema

Bozic je praznik koji se vec odavno sekularizirao, komercijalizirao i nacin na koji se slavi nema neke vece veze s vjerom. Prilikom cestitanja i poslanice bilo koga za Novu Godinu, isto tako napomenite da ne slavite Novu Godinu buduci da se radi o zapadno-krscanskom prazniku, i malo se pobunite zbog uvodjenja dzamahirije jer se radi o Novoj Godini samo za katolike i protestante, a ne i za pravoslavce, muslimane, budiste i sve ostale. I ako netko zeli otici na ponocku, pa cak i ako se deklarira kao agnostik, pustite ga da otidje jer se radi o njegovom, a ne vasem izboru!

Tko je glasao

Manjina

Ne mogu manjine imati isti medijski prostor kao i većina.
Lijep pozdrav, Pointer

->Pointer

Tko je glasao

Ne treba koristiti strane riječi, kojima ne znaš značenje

u maniri vođa vjerskih država tzv. džamahirija
Riječ "džamahirija" je neologizam koji je uveo libijski vođa M. el. Gadafi, znači otprilike "republika koju vode mase", a prevodi se obično s "narodna republika". Skovana je od riječi "džumhurija" koja je arapski prijevod za "republika". Nema nikakve veze s vjerskim državama - Gadafijev režim je sekularan.

Tko je glasao

U tom smislu, falkuša je

U tom smislu, falkuša je možda formalno propustila staviti precizniji naslov - Katolička džamahirija Hrvatska!

(Ne treba se uvijek praviti pametan kroz primjer isticanja formalne obaviještenosti uz mlitavu primjenu iste)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

originalno je to, u stvari,

originalno je to, u stvari, katoličko-braniteljska džamahirija hrvatska by @feniks

:)))))

Tko je glasao

Skovana je od riječi

Skovana je od riječi "džumhurija" koja je arapski prijevod za "republika". Nema nikakve veze s vjerskim državama

riječ džamahirija se vjerojatno poistovjećuje s vjerskom državom zbog Irana koji u svom imenu države ima islamska džamahirija...odnosno Islamska Republika Iran...

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

Iran nije "džamahiri"...

.... nego upravo "džomhuri", republika, a naziv "islamska" ide uz to ("Džomhūrī-je Eslāmī"). I to, kada ime napišemo na arapskom - što, naravno, nije službeni jezik Irana!

"Džamahirija" je postao popularan termin, evo vidim s googlom da i drugi prave tu grešku da poistovjećuju s "islamska republika", a zapravo postoji isključivo u imenu Libije, sekularne države.

@Bigulica: "katolička džamahirija" značilo bi "katolička država koju vode mase". Nije baš u skladu s temeljnom tezom dnevnika. :)

A ja se ne pravim pametan. I zapravo, ne znam mnogo činjenica. Ali pazim.

Tko je glasao

Upravo na "katoličku državu

Upravo na "katoličku državu koju vode mase" sam i mislila.

I mi drugi znamo guglat.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Ali to nije sve...

Browsam jutrost teletekst, s TV-om na "mute", u pozadini prema očekivanju prizori s raznoraznih misa - sve sami biskupi ozbiljna lica i namrštenog čela drže misu u slavu rođenja svjetla i nade. Ne znam o čemu su govorili, ali ne bi me čudilo da su pozivali na praštanje i pomirenje, a znamo kome ovaj narod treba oprostiti!

A, evo i Josipovića, podjednako zabrinutog, agnostik kojemu sigurno nitko ne bi zamjerio na izjavi da je, kao i obično, dočekao Božić u obiteljskoj atmosferi, svirajući i pjevajući zahtjevne božićne pjesme, ne, evo se i on pridružio sveopćoj predstavi smjernih, pokornih i pokajanih.
(http://www.jutarnji.hr/pogledajte-tko-je-od-politicara-dosao-na-polnocku... - "Koliko pravokutnika vidite?")

E, pa sretan ti Božić, Predsjedniče!

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

živili pravokutnici!

živili pravokutnici!

Tko je glasao

Ne treba PRH zamjerati

Ne treba PRH zamjerati odlazaka na polnoćku,

jer je to vjerojatno bio simboličan čin.

Agnostici ne negiraju postojanje Boga, koliko znam, pa tu ne vidim nikakav problem.

Pozdrav
Mirtaflora

Tko je glasao

Draga moja Ljiljana, Ponovno

Draga moja Ljiljana,
Ponovno neka je Tebi i Tvojima Sretan Božić. No, sada uz drugu pjesmu.
I samo mala opaska. Teško je rašunam, diskutirati sa Bigulicom. Nije ni ona bolja od Aishe, samo je puno lukavija i inteligentnija.
Živjela mi!
Pavle Jelović

___________________________________________________________________________

Kasna je večer, prilično mi se drijema,
Zato izađoh na zrak ispod staroga trijema,
Pa u mislima ugledah zvonike Betlehema,
Ponoć je blizu, svečanost nam se sprema.

I ljudi idu na misu, u povorke se skupljaju
Mjesec ih miluje, a zvijezde pozdravljaju
Uz pjesmu, molitvu, radosni u zagrljaju,
Dolazak Božića sa čestitkama si javljaju.

Misleći o tomu, zastadoh pokraj prozora,
Sjetih se slavonskih njiva i ličkih izvora
Kordunskih potočića, zagorskih gora
Zagrebačkih trgova i Jadranskoga mora.

Na um mi onda padoše baranjski ribnjaci,
Međimurske livade, podravski pašnjaci,
Dalmatinski maslinici, prigorski voćnjaci,
Bosanski šljivici i srijemski strnjaci.

Snuždio sam se tada, zgrabio bokal vina,
Pred očima mi iskrsla zelena Moslavina,
Dalmatinska Zagora, Primorje, Banovina,
Te Gorski kotar, Istra i Hercegovina.

Razmišljajući nijemo kanule su mi suze,
Što dugo u tuđini uživam okrutne uze,
Potamnijele su mi ikone i utihnule muze
Kada mi domovinu zlosilje oduze.

Da, ostadoh bez nje daleko od svoga roda
Božiće zato slavim ispod stranoga svoda
Iscrpljujem se radeći, a ne ubirući ploda,
Tek se uokrug vrtim na putu bez prohoda.

No, ne čudi me ništa, naviknuo sam gubiti
Jer što god sudbina odluči, to će se i zbiti,
Tko zna, možda će mi prepreke produbiti,
Pa nikad više neću u svojoj Hrvatskoj biti.

Neće mi bit svejedno obistine li se slutnje,
Ali ću sakriti tugu, prekriti velom šutnje,
Trpjeti preostala mi ljeta bez truna ljutnje
I zadovoljan usnuti čim sva protutnje.

Mukotrpno je živjeti u svijetu pohlepnika,
Bez roditelja, rodbine prijatelja i poznanika,
Zbog toga preplačem vrijeme praznika.
Sretan vam Božić od vječnog prognanika!

Tko je glasao

Da mi je znati sto rade

Da mi je znati sto rade Bosanski sljivici i Hercegovina u ovoj pjesmi.
Ne u ovom furgonu nego ona gore..
Zar se ovo ne moze rijesiti da komentar bude objavljen ispod komentara kojemu je namijenjen.Naknadno dodano.

Tko je glasao

A tko ste to vi, molim vas,

A tko ste to vi, molim vas, da pjesnicima određujrte što će, kako će i o čemu će pisati? Zar biste nas, radi pisanja, željeli ponovno preodgajati u preodgojnim ustanovama? Dajte, zaboga, ušutite.
Uz vrlo štovanje

Tko je glasao

Zavičajna geografija

G. Pavao - u Godini Novoj iskreno želim da izdate vaše pjesme u papirnatom obliku.

Svako dobro i hvala na komplimentima, koje srdačno uzvraćam!

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Bigulica, Hvala za čestitku i

Bigulica,
Hvala za čestitku i na nju uzvraćam jednakom. Također se zahvaljujem radi izražene želje, te se nadopunjavam ovako:

CRNI FURGON

Isteklo je vrijeme, presahnule nade,
Spustio se suton, zvijezda nigdje nema,
Neki crni furgon uza me već stade
I vodič ga marno za vožnju priprema.

Prekobrojne godine, cio život burni,
Snatrio sam povratak rodnomu ognjištu
Al' dani su bili bezlični i tmurni,
Pa moradoh ostati u stranom sidrištu.

Zato neka nitko ni ne brine o meni,
Kad ne htjede ranije, prekasno je sada,
Naći će se jama na glečerskoj stijeni
Za prognano grlo nekog divljeg stada.

Tko je glasao

Sretan ti božić pavo

Ja te u potpunosti razumim .U stranom svitu među stancima i ja se tako osjećam . Meni je gore jer imam osjećaj da sam smješten u ludaru otvorenog tipa sa jedno četir miliona luđaka.

Tko je glasao

Predsjednika krase simbolički činovi...

...a i ovaj je na tragu toga. Cijela nam je država prepuna simbolike.

Predsjednik kao agnostik vjerojatno svoje uvjerenje preispituje stalno. Poručujem mu da Boga u crkvi naći neće.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Bog se povuka na neko tiho

Bog se povuka na neko tiho misto da razmisli šta učinit sa ovim projektom humanizacije svemira. Je da je svemoguć ali stvar mu je izmakla kontroli.
Potop - promašaj, Sodoma i gomora- promašaj. Vlastiti sin- promašaj. Katolici-promašaj . Muslimani - promašaj. Pokuša je čak i sa ovim komunistima ka negacijom samog sebe pa opet promašaj.
Ja da san na njegovom mistu već bi s ovim projektom puka pet puta i zapalijabi cili projekt i humanizaciju benzinom.

Tko je glasao

ispravka: dehumaniziranu

ispravka:

dehumaniziranu civilizaciju!

i bez brige: sami smo se pobrinuli za vlastito uništenje.

Tko je glasao

to je bio uobičajen

to je bio uobičajen populističko-predizborni nastup

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci