Tagovi

Dvostruki poraz ili pirova pobjeda

Stavit ću na trenutak na stranu to što neki osporavaju pravo SDP-a da putem koalicija pokuša izboriti mandat za sastav Vlade.
Ovo su ipak parlamentarni izbori pa pogledajmo malo sastav Sabora kakav je po rezultatima koje trenutno imamo (slika postoji na web stranici Večernjeg lista, ali ne nema direktnog linka). Možemo se poslužiti i prostom matematikom - HDZ i SDP ukupno odnose vjerojatno 115 mandata, i to od njih ukupno cca 155. Vidimo da se radi o 75% (iako je bilo govora i o čak 85%).
Ono što mene brine je koliko je to dobro i poželjno za jednu mladu demokraciju. Najjednostavniji primjer imamo u samom zakonodavstvu, gdje je jedna od pretpostavki da je zakon predložila pozicija; opozicijski prijedlozi odbacuju se samo zato što dolaze s one druge strane dvorane. Onda imamo slučaj da nakon nekog vremena vladajući predlažu posve sličnu stvar i prijedlog naravno prolazi. Takvim postupanjem u Saboru se gubi dragocjeno vrijeme i energija, ali se istodobno pokazuje nezrelost političke scene, ali usuduila bih se reći i nezrelost vodećih osoba stranki kao osoba.
Iz toga razloga, mislim da nam ovakva snažna bipolarizacija političke scene i opredjeljenja birača ne donosi ništa dobro. Odrazit će se loše na učinkovitost, ali bojim se, i na hrvatsku demokraciju i višestranačje. Osobno se grozim činjenice da postanemo (poput SAD-a) podijeljeni na dva tabora - crveni i plavi i da to postane konstanta u hrvatskom političkom životu. Ekstremost situacije odrazila se na "treću stranku po snazi". Tragikomično je da "druga stranka po snazi" ima 57, a "treće stranka" čitavih 7 mandata. Postoji duuboki procjep između dvije najjače stranke i svih ostalih.

No, da objasnim napokon naslov.
Građani su se opredijelili za jednu od dvije najsnažnije opcije i takav je i rezultat izbora. Iz pozicije SDP-ovog glasača, za mene je ovakav omjer snaga ili dvostruki poraz ili pirova pobjeda.
Dvostruki je poraz u slučaju da na kraju HDZ oformi vladu i završimo još 4 godine po satom doktora Ive, a sve to uz po meni štetnu strukturu Sabora. Ako ipak SDP s partnerima oformi vladu, radit će se o pirovoj pobjedi - imat ću vladu koju želim, ali uz visok trošak - Sabor podijeljen na dva podjednako snažna dijela koja će se 4 godine natezati poput djece u pješčaniku, a sve to na štetu građana.

Komentari

Ako ipak SDP s partnerima

Ako ipak SDP s partnerima oformi vladu, radit će se o pirovoj pobjedi - imat ću vladu koju želim, ali uz visok trošak - Sabor podijeljen na dva podjednako snažna dijela koja će se 4 godine natezati poput djece u pješčaniku, a sve to na štetu građana.

To bi se raspalo u godinu dana.
Jurčić bi bio premjer (ako i bi). Slušao bi Milanovića koji bi Saboru dao veću ulogu i preko Sabora usmjeravao razvoj države. Uloga vlada bi bila smanjena anyway, to je Milanović i najavio.
Čačić bi bio vice-premijer. Ali on ne bi da se smanji uloga vloda, on treba potpunu samostalnost za ispunjenje svoje vizijie (i što je najvažnije, pravo za poptisivanje natječaja za građevinu i faktura). Čačić bi ustvari vladao, onako bahato i operativno kako samo građevinarci znaju, Jurčić bi slušao Milanovića i vladao na način i tempo koji bi Zoran Milanović određivao)

To čudovište od vlade bi se raspao u godinu dana.
Za napredak hrvatske treba nam jaki premijer i vrlo čista i prohodna vertikala od Vlade prema niže (i tu se vraćam na listu mojih razloga zašto glasam za HDZ, gdje je upravo ova efikasnost jedan od razloga

youtube.com/bijesdrugi
4hdz.com

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen

Tko je glasao

moj se dnevnik odnosi na

moj se dnevnik odnosi na odnose u saboru, na omjere stranka.
čačić sebe proziva vice-premijerom, ali to je čisto neko njegovo razmišljanje, aposlutno irelevantno za sve, pa i za ovakva nagađanja.

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

Jos se nista ne zna

Jos se nista ne zna definitivno.Prije svega!
No, ako SDP popusi, onda to znaci samo jedno:
Glasaci su odlucili da ce i dalje gledati bahatog Sanadera umjesto bahatog Zokija.
Konkretno u Zagrebu, je Zokica bacio do 53.000 glasova!
Po mom misljenju vto su glasovi vecine onih koji su potpisali peticiju protiv planiranih gradnji na Cvjetnom Trgu.O stanarima Vrbana, Galjufove, Kupske i sl. da se i ne govori.
Osim toga jako je grdo ispalo bahato odbijanje dolaska na chat T-HT-a, radi nekakvog rogatog principa i tvrdoglavog ega.Mislim da tisuce potencijalnih glasaca na chatu, zasluzuju da mladi lider protegne noge tih stotinjak metara.
Ima toga jos, ali ovo je meni najsimptomaticnije.

Tko je glasao

Odličan naslov. Jadna smo

Odličan naslov.

Jadna smo mi zemlja u kojoj koalicija HSS-HSLS sa osvojenih ~7 zastupničkih mjesta odlučuje o tome kako će se trošiti ogroman dio proračunskog novca...

Tko je glasao

Jadna smo mi zemlja u kojoj

Jadna smo mi zemlja u kojoj koalicija HSS-HSLS sa osvojenih ~7 zastupničkih mjesta odlučuje o tome kako će se trošiti ogroman dio proračunskog novca...

A tek dodaci jadu kad prije toga odlučuju teatrolog i Marina MD koja je oko love poznata od početka sedamdesetih pa dalje (vječnost), pa prije toga Račan koji nema pojma o tome i Čačić koji je dugo godina furija za državnom lovom, pa prije toga cijela plejada kombinacija potpunih netalica i najvećih hapača love i kad je to sve skupa projsečno više od 30 godina na sceni i drma neizmjernom količinom milijardi pa im je doza još puno veća nego ova veoma ligh varijanta HSS (sjeti se Tomčića) i HSLS (Fižulić, Granić, Vlahušić ... koliko su ti trošili).

Tko je glasao

isto tako mozes reci i za

isto tako mozes reci i za srpskog zastupnika kojem treba samo 300 glasova
to je demokracija i visestranacje.....
jadan je SDP...ponasaju se ko razmazeno deriste a osvojili su 25 mandata vise...nikad mi nece biti jasan taj mentalni sklop

Tko je glasao

Jedino rješenje koje ja

Jedino rješenje koje ja vidim, a u kojem ne bi svi mi bili totalni gubitnici, jest da (možda i nakon dva mjeseca uzaludnih pokušaja) SDP i HDZ, idealno uz podršku ostalih pro-EU parlamentarnih stranaka oforme novu "vladu nacionalnog jednistva" kojoj će mandat biti ulazak Hrvatske u EU. Ako se dogodi prije isteka redovnog mandata, tada bi se raspisali izvanredni izbori. Jer to jest ključno pitanje oko kojeg bi sada naši političari trebali zapeti i za što su zapravo dobili mandat na ovim izborima. A oko tehnikalija, neka jedan bude premijer a drugi zamjenik pa neka se mijenjaju svakih šest mjeseci.

Ako to postave kao cilj (i ograničeno trajanje) te vlade, pogotovo u kontekstu ucjena sitneži i spina "ovako ih bar možemo nadgledati da ne kradu" - moja je procjena da bi i oni koji su glasali za nekog od njih da budu protiv onih drugih to mogli prihvatiti kao nužno zlo. I iskreno me zanimaju komentari te ideje onih koji su na ovim izborima glasali za nekoga.

Tko je glasao

Cini se da su Friscic i

Cini se da su Friscic i Cehok sasvim posteno zasamarali HNS.Najbolje bi HNS-u bilo da stave sapun u usta i drze za cvrsto zatvorenih usta do kraja trgovine.Da na dalje ne provociraju HSS-HSLS da izivciran skrene prema HDZ-u.

Tko je glasao

Friščić mora ozbiljno

Friščić mora ozbiljno trgovati a Čačić igra hazardnu igru na velike dobitke sa velikim rizicima. Obzirom da su tu šerifi (Sanader, Linić ...), moglo bi završiti tako da reveolveri dolučuju a možda i tako da šerifi uvedu red.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci