Tagovi

Dvije vrste ljudi

Novine su izabrale osobu tjedna.Kažu da je to Vlatko Marković.Zovu ga Bosanski latin iz Hlebina.Svi smo ljuti što nas je Marković uvjeravao da će Hrvatska i Mađarska prvenstvo sigurno dobiti. Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza ispao je nakon svega naivan i lakovjeran. Razlog? Precijenio je trajnost, pouzdanost i čvrstinu svojih prijateljstava i istodobno podcijenio moć novca i politike. Sasvim dovoljno razloga da njegovi protivnici,zatraže Markovićev glavosjek. Nitko ne postavlja pitanje jeli Marković jedini krivac ili samo pedro?
U siječnju prošle godine bila sam kao član hrvatske vlade nazočna na zajedničkoj sjednici hrvatske i mađarske Vlade u Budimpešti na temu zajedničke kandidature za Europsko nogometno prvenstvo 2012. godine.
Bilo je tada vrlo lijepo i spektakularno najavljena zajednička kandidatura. Obje vlade su bile u znaku nogometa, bacale su se lopte, zajedničko slikanje, izjave, bio je tamo i Vlatko Marković, a Sanader je dobio i mađarskog psa na poklon.
Nakon sjednice premijer Sanader je izjavio:
„Možda možemo povući i novac iz europskih fondova u tu svrhu. Neke procjene govore kako će se na obnovi i izgradnji novih objekata u Hrvatskoj zaposliti 40 tisuća ljudi. To bi mnogo značilo i za EU koja bi na taj način pokazala koliko cijeni tranzicijske zemlje. Doduše, imamo jake konkurente za organizaciju natjecanja, ali sam siguran da ćemo dobiti to natjecanje“.
U rujnu prošle godine premijer je razgovarao sa Ueffinom inspekcijom u Zagrebu. Nakon sastanka izjavio je:
„Iako sam tek stigao iz New Yorka i prilično sam umoran, inzistirao sam da budem nazočan na današnjem sastanku jer svi moramo dati sve od sebe kako bi dobili domaćinstvo“.
Na sastanku su bili i potpredsjednik Vlade Damir Polančec, ministri Šuker, Primorac i Kalmeta.I u Cardiffu su bili premijer i ministri. Nakon prezentacija, dan uoči odluke, premijer je izjavio:
„Napravili smo sve i po mom dubokom uvjerenju nema ništa što smo mogli, a nismo učinili – od politike do sporta, od financija do sigurnosti, od lobiranja do istinske kvalitete naše kandidature. Učinili smo sve da dobijemo domaćinstvo. Ne mogu sebi, a ni nogometnoj organizaciji predbaciti da nismo učinili sto posto dogovorenog. Sada je na Ueffi da odluči. Mirne savjesti čekamo sutrašnju objavu kandidature.“
Nakon ovako samouvjerene izjave sredinom dana, premijer je zbog javnosti još nepoznatih razloga navečer napustio Cardiff.
Dakle,u svojim izjavama prije odluke o domaćinu, naš premijer je:
- najavio povlačenje novca iz EU fondova,
- najavio zapošljavanje 40 tisuća ljudi,
- najavio da će EU pokazati koliko cijeni RH,
- tvrdio da on i ministri daju sve od sebe.
- tvrdio da je učinjeno sve u području politike, sporta, financija, sigurnosti,
- tvrdio da je učinjeno sve i u području lobiranja,
- tvrdio da sebi ni nogometnoj organizaciji ne može predbaciti da nisu učinili sto posto dogovorenog,
- od početka do kraja tvrdio da ćemo natjecanje dobiti.
Tvrdio je i da mirne savjesti čeka objavu kandidature, ali je na žalost nije čekao, otišao je prije objave odluke.
Vjerovatno je već saznao za „nula bodova“. Za razliku od mađarskog premijera nije imao petlju hrabro se suočiti sa porazom.
E sad čini mi se da bi nakon ovakvih svojih najava i obećanja, poslije „nula bodova“, bilo korektno da je sa svojim ministrima na zajednički sastanak pozvao vodstvo nogometnog saveza. Na sastanku su trebali analizirati što se dogodilo, a potom davati izjave o odgovornosti. Umjesto toga, premijer je na sjednici Vlade nekorektno i iza leđa, dojučerašnje partnere iz nogometnog saveza pozvao na odgovornost.
Nije nogometni savez najavljivao novce iz EU, zapošljavanje 40 tisuća ljudi niti da će EU pokazati koliko nas cijeni.
I„nula bodova“ je isto dio ukupnog imagea RH u EU.Nakon što nas EU kao organizatore cijeni s„nula bodova“, premijer sada neprincipjelno govori da je nogometni savez „druga strana koja je zakazala jer je morala voditi računa da se za ulazak u troboj trebalo učiniti puno više“. Samo dan prije odluke bio je na istoj strani i tvrdio da nogometnoj organizaciji nema ništa za predbaciti.
Da smo dobili europsko prvenstvo naš premijer bio bi kao elementarna nepogoda u RH. Svakodnevno bi pričao kako su njegovo lobiranje u EU i sposobnost naše Vlade bili presudni, a za nogometni savez bi govorio da je obavio tehnički dio kandidature.
Ja tvrdim da su Premijer, Vlada i HNS i u debaklu na istoj strani. Zajedno su uvjerili 87% građana RH da će naša zemlja imati koristi od europskog nogometnog prvenstva. Sada zajedno za to moraju snositi odgovornost ili dijeliti zasluge jer smo nedobivanjem natjecanja uštedjeli dosta novca.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci