Tagovi

Dvadeset kila mesa

Temu o Milasu najavio sam još pred godinu i pol u dnevniku „Život je pjesma“, ovdje na Pollitici. Kilu mozga po dvije marke početkom devedesetih „prodavao“ je taj famozni Ivan Milas, čuvar državnog pečata i bečki gostioničar u čijem sam „Agram grillu“ na bečkom Gürtlu jednom (već nakon zatvaranja) slučajno i sam bio. Bilo je to otužno prazno bivše okupljalište hrvatskih gastarbajtera i nacionalista s obaveznim kariranim stolnjacima.

No, iako će Milasa povijest najviše pamtiti po toj „bisernoj“ izjavi i čuvanju državnog pečata, što god to bilo, Milas je ipak bio više od toga. Završio je pravni fakultet, a u Beču se silom prilika našao zbog bijega pred jugoslavenskim pravosuđem koje ga je osudilo zbog nacionalizma. Odležao je prethodno 6 mjeseci u istražnom zatvoru.

Vrativši se iz emigracije, obnašao je brojne važne funkcije u tek osnovanoj mladoj hrvatskoj državi početkom devedesetih. Bio je zamjenik ministra obrane, ministar pravosuđa, predsjednik kluba zastupnika HDZ-a u Saboru, pa čak i potpredsjednik vlade i član savjeta Hrvatske narodne banke. Zaključili bismo – svestran lik sa svakojakim znanjima. Ipak, radi se tek o predstavniku prvog vala HDZ-ovaca koji su u sljedećih dvadesetak godina evoluirali u neočekivanim smjerovima, a „kila mesa“, vjerujem, potječe iz Milasove ranije faze kad je, u vrijeme Jugoslavije, bio glavni kadrovik u mesnoj industriji „Sljeme“.

Početkom devedesetih Milasa sam doživljavao kao suviše ekstremnog nacionalista vjerujući da nam takva politika ne može donijeti ništa dobro, ali taj je Milas bio protiv rasprodaje hrvatskih strateških kompanija.

Zaključno, još malo Krležinih misli iz „Zastava“:

Ak se praf zeme, ja sam optimist ili još bolše, svi bumo mi ostali, prosim lepo tak dugo optimisti dok nema razloga za gorše. Stvar je, prosim lepo maligna, jer sve ovo do danas moglo je biti ovak ili onak, ali sad prosim ne treba se više šaliti, jer stvar prestaje biti witzig (smiješna).

Komentari

Bogme ti svoj mozak planiraš

Bogme ti svoj mozak planiraš skupo prodat: http://postimage.org/image/uyem9rwpx/

Kao da si nešto u rodu s onim notornim HDZenjarom Milasom :)))

Tko je glasao

rbrt hrc,

jbn smrdljv "ntfšst" l blj rć jgnstlgčr kj sv zl vd strnc njzslžnjj z hrvtsk držvnst. njm j drž slbdn mlšvć bz bzr št j pb n dstk tsć hrvt stlh nsrb jr j slb m vzj kk d sčv njgv npržljn srbslvj.
kd nkn dmk d dvdst gdn tkv lkv ppt rbrt tp jdn t st prč, čvjk s mr zptt nj l Tđmn pk s tkvm trb rsčstt jdnm z svgd, n m pržt rk pmrnj.

Svjt rp plk shvć d j HDZ s Tđmnm n čl bl njdmkrtskj njpštnj strnk n vm prstrm nkn št s rspl tmnc nrd jgslvj, l n "nš" ntfšst. zt vs s n mž n zvt Hrvtm.
Bl st stl zdjnčk jgflsk rjnšk smć.

Tko je glasao

- + -

Samo da bude čitljivo....Antologija...

Tko je glasao

Može neki link...

Svijet i Europa polako shvaća da je HDZ s Tuđmanom na čelu bila najdemokratskija i najpoštenija stranka na ovim prostorima

a koji se ne odnosi na HDZove mokre snove ?

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

I to u jeku obrane od premoćnog agresora

Neće ta gamad još dugo to javno priznati, tek će povijest doći do istih zaključaka. Sve će više biti Hartmanica koje će kao insideri progovoriti o detaljima koji će potpuno razotkriti moćnike ondašnje svjetske političke scene. Već je sada svijetu jasno da je haški tribunal politički sud koji nepravedno progoni hrvatske domoljube i da je u doba Tuđmana sloboda govora bila veća nego li je danas. A bili smo u ratu.

Tko je glasao

Neće ta gamad još dugo to

Neće ta gamad još dugo to javno priznati, tek će povijest doći do istih zaključaka. Sve će više biti Hartmanica koje će kao insideri progovoriti o detaljima koji će potpuno razotkriti moćnike ondašnje svjetske političke scene.

Ma čemu čekati belosvetske povjesničare i insajdere, evo bi nam ga i Karamarko mogao reći kako stvari stoje.

Em je povjesničar, em insajder obavještajac koji o tome jako puno zna.

Ma ne smi kazat. ;)

B-52

Tko je glasao

Bravo Robert! U potpunosti se

Bravo Robert! U potpunosti se slažem sa svime što si napisao. Moram još komentirati da sam sretan kada pročitam pismeno napisan dnevnik, jer nažalost ima svakakovih.
Pozdrav, Darko (von)

Tko je glasao

@Robert Hirc

Dnevnik ti je za plus, ali od novih nema također puno vajde... Prebrzo troše naše kredite, a i kase su bile prazne...Bojim se da neće stopama HDZ-a, kada se kase napune....Nisu isti, ali su vrlo slični: sve je to, uz časne iznimke, isti ili sličan lonac odnosno epruveta...Mojoj guzici (debeloj) mora biti dobro, a narodu ćemo prodavati kojekakve priče odnosno loše, jedva probavljivo meso...

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Karamarko

Vjerojatno idući predsjednik HDZ-a.
Neću ga analizirati.
Evo u jutarnjem link na članak:
http://www.jutarnji.hr/karamarko-u-karlovcu--mi-smo-nacionalisti-i-sprij...

Iz njega izvlačim ovo:

"- Narod tada nije na izborima kaznio Tuđmana, već sve koji su u njegovoj sjeni radili ono što nisu smjeli. Tada dolaze naši crveni prijatelji na vlast, iz mišjih rupica promatrali su što se događa, ali su skupljali greške HDZ-a i tada HDZ prvi puta pobjeđuje sam sebe. Mi protiv sebe nemamo respektabilnog protivnika koji nešto može ponuditi ovom narodu, jer 60 posto naroda diše onako kako diše duh HDZ-a. Mi smo narodna stranka, imamo iste navike, nedjeljom smo išli na mise i vjeronauk. Naši lijevi drugovi to nemaju, oni nikada nisu ni htjeli hrvatsku državu, dijelili smo se onda, a i danas na one koji su htjeli i na one koji nisu htjeli hrvatsku državu - kritizirao je Karamarko."

Poruka Karamarku:

E moj Karamarko nije se po tome narod dijelio devedesetih godina.
Nije bilo priča o lijevici i desnici niti je bilo prića o strankama osim u glavama takvih budala.
Budaletino jadna.

Tko je glasao

nije se po tome narod dijelio devedesetih godina

@grdilin našaa se tragedija i dogodila upravo zato što smo dozvolili da Tuđman i njegova lupeška banda stalno ponavljaju tu povjesnu neistinu!

Kako je u njihovoj službi bila, nažalost i ostala, potpuznička klika s prisavske maloumnice, tu stalno ponavljanu laž, lupeži i dan danas koriste kao trojanskog konja.

HDZ nije nikada prerastao iz pokreta za pljačku države i naroda u stranku, što dokazuje ne samo aklimacijski dekret kojim je Drivo naredio nominaciju svoje gubernatorice Jace za svoju nasljednicu, već i popis stanovnika Remetinca, a na koji bi se popis da kukulele koalicija nije i sama kompromitirana istim zlodjelima, (iako u manjoj mjeri) našli Jaca, Karamarko, .Šeks, Milinović, Hebrang, Jarnjak, Kalmeta, i gotovo cijeli vrh HDZ-a, uz naravno one poznate mangupe griješne strukture koji su činili okosnicu i srž Tuđmanove ideje o stvaranju 200 bogatih obitelji, među kojima bi dinastija Tuđman naravno vodila glavnu riječ.

No kukulele koalicija se ne usudi odlučno i beskompromisno krenuti u lov na krupnu divljač privatizacijsko-pretvorbene pljačke, jer zna da bi u tom lovu stradalo i puno zećeva iz vlastitih redova.

Zato su se lupeži brzo dogovorili da je najbolje ne dirati u košnicu, već nastaviti s čerupanjem naroda.

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

@Grdi, Grdi...???

E moj Grdi, tko će tebe spašavati od Karamarka??? I od 60 % hrvatskog naroda kojeg će ON, na čelu HDZ-a, predstavljati?? Možda i Milinović, vidjet će se tko će biti desnije?
Ostali kandidati po svemu, nemaju veće šanse. Još bi, s "naše" točke gledanja, bilo najbolje da pobijedi Jaca, ali to se neće dogoditi...

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Ljubo

Ne razumim ovo tvoje pitanje "Tko će tebe spašavati od

Tko je glasao

@Grdilin

Evo, nestao ti komentar upravo zato što Karamarko i Karamarkovi dečki rade svoj posao: upadaju u Net sustave i brišu kritiku koja se odnosi na Karamarka, ha, ha.. No, ozbiljno. Karamarko je navodno poznat kao zlopamtilo, godinama je bio na osjetljivim pozicijama moćnig službi, i nikada ne možeš biti siguran da on razumije DEMOKRACIJU...U sjećanju su mi još scene kadaje njegova policija pretukla brutalno prosvjednike u Radićevoj, u Zagrebu... Tašt je, zna biti vrlo nezgodan...Osim toga, kada si vidio na njegovu licu iskren, otvoren osmijeh?? Brrrrrr!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Ljubo

Ono po Karamarku nisu bili prosvjednici nego indijanci.
Vjerojatno ih je tako nazvao jer je sebe smatrao glavnim kubojom.

Ljubo da me je strah ne bih pisao.

Još neke slagalice slažem oko pračenja te uhićenja Gotovine.

Tko je glasao

grdi...

..vidi tamo na forumu moje pitanje/tezu oko hvatanja gotovine..
(p.s. znaš moj nick, a ne da mi se tu to elaborirat, jer me pollitika opet pomalo počela nervirat, ne znam do kada će to stanje trajat, ali, istina je da i nemam više vremena piskarat..)

CC

Tko je glasao

Prebaci ti pitanje/tezu vamo,

Prebaci ti pitanje/tezu vamo, ne trebaš elaborirati.

Baš me zanima jer ovdje "stručnjaci" vrte uglavnom neistine tek garnirane poluistinama.

B-52

Tko je glasao

nestao skoro cijeli komentar

Ne da mi se sada pisat po ure, ljubo.
Nestao mi je veliki komentar.
Dakle ono gore se odnosilo na Karamarka.

Tko je glasao

60 % hrvatskog naroda kojeg će ON, na čelu HDZ-a, predstavljati

Daj Ljubo napiši dnevnik o tome kako je šačica kukulelekovaca uspjela pobijediti 60% lupeža koji pokradoše i uništiše državu!

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

@Kukljica

Već napisano: pogledaj na www.virovitica.info (kao nogometaš, prešao sam na drugi portal - eto, sada znaš gdje me još ima, pa izvoli s daljnjim rešetanjima.., he, he..? Kolumna ima naslov BOS PO TRNJU)

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Ljubo ti si ne ne samo lažljiv, već i slijep!

@Ljubomire dok je vino što starije to bolje, ti si što stariji to lažljiviji! Naravno teško je pod stare dane priznati da te je vlasnik virovitica.net spašavajući propast virovitica.net morao nogirati.

Od tada u samo dva tjedna od kada si nogiran na portal se vraćaju stari korisnici, a čitanost portala porasta iz dana u dan.

Inače dobri nogometaši prelaze u bolje, a ne trećerazredne klubove, odnosno marginalne portale.

Usput o tome koliko si bio uspješan "kolumnista na virovitica.net govori http://www.virovitica.net/arhiv2/najcitaniji.asp gdje na listi od 50 najčitanijih nema ni traga ni glasa od slavnog, učenog diplomiranog novinara sveznadara Ljube Rubena Weissa.

PS. Ljubo od kada si dobio nogu s virovitice.net čitanost je porasla za 300%! Dobro je činiti dobro moj Ljubomire i zato ostani gdje jesi. Ah da čuo sam da si tame prnijeo i svoje klonove i sada si u miru titraš jojćeke!

Zato Ljubo ne prodaji muda pod bubrege i bolje da si sutjeo ne povlačeći vraga za rep!

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

@Kukljica

Već napisano: pogledaj na www.virovitica.info (kao nogometaš, prešao sam na drugi portal - eto, sada znaš gdje me još ima, pa izvoli s daljnjim rešetanjima.., he, he..? Kolumna ima naslov BOS PO TRNJU)

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

@Ljubomire dok je vino što

@Ljubomire dok je vino što starije to bolje, ti si što stariji to lažljiviji! Naravno teško je pod stare dane priznati da te je vlasnik virovitica.net spašavajući propast virovitica.net morao nogirati.

Od tada u samo dva tjedna od kada si nogiran na portal se vraćaju stari korisnici, a čitanost portala porasta iz dana u dan.

Inače dobri nogometaši prelaze u bolje, a ne trećerazredne klubove, odnosno marginalne portale.

Usput o tome koliko si bio uspješan "kolumnista na virovitica.net govori http://www.virovitica.net/arhiv2/najcitaniji.asp gdje na listi od 50 najčitanijih nema ni traga ni glasa od slavnog, učenog diplomiranog novinara sveznadara Ljube Rubena Weissa.

Zato Ljubo ne prodaji muda pod bubrege i bolje da si sutjeo ne povlačeći vraga za rep!

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

Retorika za internu

Retorika za internu upotrijebu i nema potrebe da se oko toga brineš. ;)

Tko je glasao

Krek

Vidi krek, ja nisam čovik koji želi HDZ-u naj gore.
Dapaće volio bih da izaberu najboljeg kandidata i da se stranka osovi na noge.
Moja razmišljanja su takva da se samo uz jaku i kvalitetnu opoziciju demokracija može razvijati.
Samim tim i Hrvatska bi mogla krenuti naprijed.

Kako se radi o izuzetno važnoj "stranki" na Hrvatskoj političkoj sceni kandidati za predsjednika si ne smiju dopustiti onakvu gore navedenu retoriku (kako ti kažeš za internu potribu).

Kako znamo budući predsjednik HDZ-a bi vjerojatno bio i kandidat za premijersko mjesto.
Misli li on da će tako dobiti onih svojih 60% podrške?

A sad još nešto, i ti i ja vrlo dobro znamo sve Karamarkove promjene.
Jedna od najvažnijih je da kreće od "detuđmanizacije " prema "retuđmanizaciji".

On se jasno izjasnio da je iz HDZ- "izašao" zbog neslaganja sa Tuđmanovom politikom prema BiH.
Tada pristupa HND-u to jest grupi koja se okuplja oko Manolića i Mesića.
Triba li tu što više pričati?
Fantastična škola za daljne skokove u svojoj karijeri.
Zatim je pobočnik Mesiću u izbornoj kampanji.
S jedne strane Manolić, a sa druge Karamarko.
Prisjeti se da je Manolić rekao nedavno na završetku parlamentarnih izbora "Ja sam uvijek uz pobjednike".
Tako nekako koliko pamtim.

Dalje možemo progovoriti i o Mesićevom dilanju transkriptima ali i o nečijem dilanju audio zapisa. (slučaj Gotovina i ostali)

Odlaskom Sanadera mnogi HDZ kadrovi su na sudu.
Ali zašto baš oni?
Čiji naputak je slušao Karamarko?
Jel to sebi unaprijed sredio situaciju za svoje napredovanje?

Oni koji su ostali,a imaju i te kako maslaca na glavi boje ga se kao guje otrovnice.
Samo gledaj kako mu daju potporu.

Vidi Kalmete i njegove podpore.

Jedino se nadam da će im uspijeti ono: Jedan član- jedan glas. To je HDZ-u jedini spas.

grd & lin

Tko je glasao

@grdi, ma sve to stoji samo

@grdi,
ma sve to stoji samo ja i dalje ostajem pri svom. Karamarko prije svega mora dobiti HDZ da bi imao odskočnu dasku za dalje, a da bi ga dobio odlučio se na retoriku kakvu slušamo, vjerojatno iz razloga što je procijenio da većina HDZ-ovih birača puši upravo to. Ali kad dobije HDZ, tada će lako promijeniti spiku kao i svi političari. Ova njegova taktika očito daje rezultata jerbo je stalno u fokusu medija i napadan od raznih strana prije svega s lijeva što ne može ostati neprimjećeno.
Koliko je Karamarko iskren kad tako govori trenutno je manje važno i pitanje je hoće li ako nedajbože jednog dana postane premijer, išta od toga što je pričao provesti u djela.

Ja ga podržavam samo iz jednog razloga, a to je što je jedini koji je pokušao istražiti i procesuirati zločine Tita i partije.

Tko je glasao

a da bi ga dobio odlučio se

a da bi ga dobio odlučio se na retoriku kakvu slušamo, vjerojatno iz razloga što je procijenio da većina HDZ-ovih birača puši upravo to. Ali kad dobije HDZ, tada će lako promijeniti spiku kao i svi političari. Ova njegova taktika očito daje rezultata jerbo je stalno u fokusu medija i napadan od raznih strana prije svega s lijeva što ne može ostati neprimjećeno.

Ja mislim da on ima na raspolaganju i koristi neke druge metode da bi bio u fokusu medija.

Takve retorike je bilo u raznih političara, još gore u ekstremnijih desničara, pa nisu "stalno bili u fokusu medija".

Što se tiče posljednjeg tvojeg, ni u želji za najboljim nije dobro činiti zlo.

B-52

Tko je glasao

Kurta-Murta

S obzirom da svi, pa i na ovom portalu, govore o Kurta-Murta modelu vladavine partitokracije, gdje se malo promijeni manifestno perje hofiranja glasačkom tijelu, ne znam po čemu je HDZ opozicija, pogotovo po čemu je kvalitetna opozicija.

S druge strane, raspadom ili marginalizacijom HDZ-a riješili bi se bipolarnosti političke scene koja je ionako smrt čak i iluzije demokracije i otvorili prostor "outsiderima", kao što se donekle dogodilo i na ovim izborima - oslabljeni HDZ otvorio je vrata Lesaru i Grubišiću, ojačao utjecaj regionalističkog HDSSBa (što mi doduše nije drago).

Na političkoj sceni treba osvježenja - već 20 godina gledamo rotaciju jednih te istih pljesnjivih političkih lica...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

kao što se donekle dogodilo i

kao što se donekle dogodilo i na ovim izborima - oslabljeni HDZ otvorio je vrata Lesaru i Grubišiću, ojačao utjecaj regionalističkog HDSSBa (što mi doduše nije drago).

Ovo za HDSSB može donekle stajati ali, pobogu, otkuda si izvukla ovaj zaključak o Laburistima i Grubišiću?

Pa ne pokrivaju oni HDZ-ov spektar već onaj na koji pravo polaže SDP. Odricanjem od interesa maloga čovjeka, građanina vulgaris, SDP je širom otvorio vrata za ulazak laburista i Grubišića u prostor koji je SDP napustio.

Slabljenje HDZ-a je otvorilo vrata tzv. desnici koja zbog razjedinjenosti nije bila u stanju zauzeti od HDZ-a napušten prostor.

Tako nekako mu to dođe.

Grubišić i Laburisti ne pašu s HDZ-om ni u istoj rečenici a kamoli da bi dijelili isti politički prostor ili birače.

B-52

Tko je glasao

No nemoj se vrijeđati

Neprecizno sam se izrazila ;) Upravo zbog slabljenja HDZ-a ljudi su uopće počeli malo šire razmišljati o mogućim opcijama, umjeto da glasaju "uobičajeno"... Bez obzira što HDZ, laburisti i Grubišić ne treba stavljati u istu košaru, smatram da su baš zgađeni glasači HDZa razmišljali o alternativama, a kao što znaš, mnogi bi od njih prije krepali nego glasali za "bivše komunjare"... To što je Lesar pokupio njihove glasove, ne ide kontra Lesara.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Prevladavajuće je uvjerenje

Prevladavajuće je uvjerenje da su birači zgađeni HDZ-om, njihovi, apstinirali ili, manjim dijelom, dali glad nekima s desnice. Nije zabilježeno da bi se značajnije okrenuli Kukuriku koaliciji. Među pravim HDZ-ovcima i pravim SDP-ovcima, da ne govorimo o HNS-u, HDZ i SDP su kao vatra i voda pa nikako ne idu zajedno. Zato je malo vjerojatno da se preskakalo iz jednog u drugi od tih tabora.

No ima još nešto vrlo logično što valja znati kad se razmatra popularnost Lesara i Grubišića. Prema mojim saznanjima, iz kruga ljevice, postojao je i postoji dio birača zgađen Kukuriku koalicijom, onim gastro prošencijama i uopćenim frazama tijekom kampanje. Ti su birači u pravilu glas dali prvo i najviše Laburistima, a oni s juga, Grubušiću. Ti birači također znatno utječu na rezultate anketa. Zato se i događa pad popularnosti vladajućih, stranaka i pojedinaca, i rast laburista, također kao stranke i pojedinačno.

Zaključak, vjerojatnije je da Lesar i Grubišić beru s ljevice nego desnice.

B-52

Tko je glasao

Bigi

Ćemu onda od raspada čuvati i SDP kao drugu najjaču stranku?
Kao da u Americi čuješ za ikoga drugom osim za demokrate i republikance, ili je i tamo samo iluzija demokracije?

Tako i u mnogim drugim zemljama.

Obično su tu dvije jake stranke i više ili manje manjih stranaka koje plivaju između njih.

Tko je glasao

Čemu?

Ćemu onda od raspada čuvati i SDP kao drugu najjaču stranku?

Ničemu! Ali ona za sad nije u raspadu;)

Kao što u Americi ne čujem ni za koga osim D/R, ne čujem bogme niti o nekim značajnim promjenama ovisno o tome tko uzjaši. Zna se uostalom o kome ovise ovi koji vladaju i njihovi uspjesi, a o tome je indijan tu negdje priložio poučan graf.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Plus za

jezično domoljublje, tj. za "upotrijebu". Naravno - :))))))

Tko je glasao

Bljak

Interna retorika koja kontaminira javni prostor?

Tko je glasao

Bolje i tako nego otići

Bolje i tako nego otići Beograd i u republiku srpsku pod noge srpskim zločincima i tamo drviti o konglomeratu loših politika ili otići u Knesset i drviti o ustaškim gujama.

Tko je glasao

Odgovornost za javnu riječ?!?

Osnovni roblem hrvatskog društva je pristajanje na retoriku "za internu upotrebu" pa onda na retoriku "za predizborne potrebe" pa i druge vrste retorika.

Kod toliko retorika, više je nemoguće znati koja je za koje potrebe pa se političari previše lako izvlače od odgovornosti za izrečeno. Naime, kad ih se slučajno i pozove na odgovornost ili ukaže na neizvršavanje obećanog, uvijek se izvuku da je to bilo "rečeno u drugom kontekstu" ili "u drugoj situaciji".

Zato i imamo pojavu da se blebeće sve i svašta uz potpuno otsustvo odgovornosti za izgovorenu riječ. Postalo je, nažalost", potpuno nevažno što političari govore.

Retorika je u politici važna vještina ali bi morao postati važan i sadržaj, ne samo forma, stil za određenu i ograničenu upotrebu.

B-52

Tko je glasao

Ako zanemarimo činjenicu da

Ako zanemarimo činjenicu da Milas uopće nije rekao to što mu se pripisuje, fora o kili ljudskog mozga za dvije marke zgodno zvuči. Imajući u vidu impozantna postignuća naše politike, čovjek bi se zapitao vrijedi li im mozak i toliko.

No sve o HDZ-u ti ne stoji. Više puta sam isticao da se grozim opsega i kapilarnosti korupcije i kriminala u Hrvatskoj i naravno da je za to najodgovornija stranka koja je najduže obnašala vlast. Tu spora nema.

Jednako tako se slažem da aktualna bitka za predsjedničku fotelju sve više sliči na gladijatorsku borbu, onu do smrti. Ovdje naravno političke. Svašta ćemo tu još vidjeti i čuti. Slažem se i s time da je izbor praktično nikakav. Nema kandidata kojem se ne bi našlo veliku mrlju a jedini za kojeg mi nije poznato da je ima, Prgomet, se povukao na poziciju kandidata za zamjenika iako se taj ne bira u paket s predsjednikom.

No budimo realni, puno veći ili puno bolji izbor nije bio ni u drugim strankama. Ne mislim pri tom na isti broj afera koje opterećuju kandidate već izostanak bilo kakve predizborne neizvjesnosti. Tu HDZ čak prednjači. Najmanje je izbora bilo upravo u tvom HNS-u dok u SDP-u barem za mjesta u predsjedništvu i Glavnom odboru postoji jaka konkurencija.

U odnosu na mogućnost da unutarstranači izbori donesu neku novu kvalitetu, neki pozitivan iskorak u odnosu na već viđeno, jednako je nemoguće u svim strankama. Kao građani smo dakle još najmanje jedan izborni ciklus osuđeni na ovo što imamo.

Činjenica jest da će HDZ-u izbor bilo kojeg od kandidata predstavljati balast na sljedećim izborima, balast različite vrste, ali ne stoji teza da će čak i u slučaju osuđujuće presude cijeli HDZ biti obilježen i bez šansi da u budućnosti dobije parlamentarne izbore. Pametno rukovodstvo uz pomoć bilo koje PR agencije će vrlo lako štetu ograničiti na Sanadera i najbliskije suradnike.

Ako je prolazilo za Tita i Tuđmana, da nisu znali što se događa, ako i sad prolazi kad se kaže "nisam znao" i "sorry" u slučaju nekih imenovanja, ili pak "shit happens", ne vidim zašto za neko vrijeme ne bi prošlo i HDZ-u.

Smatram politički vrlo pogrešnim uljuljkati se u sigurnost osude HDZ-a i gubitak njegovih šansi na sljedećim izborima. Potonje tim više što je nezadovoljstvo građana prvim potezima nove vlasti vrlo nezadovoljno. S buršikoznošću pojedinaca pogotovo.

Za osvajanje još jednog mandata, rekao bih čak i za završavanje ovog, trebat će puno više od ionako upitne sudske presude stranci HDZ. Trebat će ne samo najaviti, ne ni samo početi već napraviti određene reforme. Građani su još u šoku, neki od starih a neki i u strahu od novih poskupljenja, pa im se nije sve razbistrilo. Čini se kako je dosta šokiranih i u medijima, zato što šute i još uvijek ne postavljaju prava pitanja i zato što su očito produžili onih prvih 100 dana. Koji btw. ne samo da nisu traženi već i najavljeni kao nepotrebni jer se s reformama kao kreće od prvoga dana. Nitko u medijima da se toga sjeti.

Zaključno, i sam kao ogromna većina građana dajem podršku Vladi ali imam i neka očekivanja. Neću se zadovoljavati samo najavama reformi ili činjenicom da još nisu izostale plaće i mirovine. Kao društvo smo vrlo jadni ako si samo redovitu isplatu plaća u javnoj upravi i mirovina postavimo kao cilj.

Siguran sam da će do sljedećih izbora na sličan način razmišljati ogroman broj birača. I da Kukuriku koalicija neće dobiti glasove na lijepe oči. Ne zaboravimo da je i na ovim izborima dobar broj građana birao "protiv" a ne "za". Ne zasluže li njihov glas djelima, vladajući moraju znati da se na drugim izborima motiv "protiv" ili gubi ili mijenja predznak, ne bi trebali spavati miran politički san.

B-52

Tko je glasao

Ja sam tvoj komentar doživio

Ja sam tvoj komentar doživio dobronamjerno i zahvaljujem na komentaru.

Tko je glasao

Robert

Smaćev komentar je bio i više nego dobronamjeran

Tko je glasao

Ne znam kako bi se drukčije i

Ne znam kako bi se drukčije i mogao shvatiti.

O pojedinim sam tezama spreman diskutirati ali trudio sam se biti realan i objektivan. Olako otpisivanje HDZ-a nije ni realno ni ozbiljno.

Prava iskušenja za Kukuriku koaliciju tek dolaze.

Ima ovdje nekoliko mojih analiza stanja unutar HDZ-a, zaboravljene su u sveopćem deficitu političke analize tijekom duge predizborne kampanje, u kojima sam, pokazalo se dobro, predvidio Karamarkove namjere pri ulasku u HDZ.

Pobijedi li i ostvari li se drugi dio koji sam predvidio, neće vam/nam biti nimalo lako. Bit će to sve samo ne "u HDZ-u se kralo pa nema šanse da se u dogledno vrijeme više približe vlasti".

Niti za državu niti za nas nema nikakve koristi od toga da se međusobno tapšemo po ramenu i tepamo si kako smo najbolji i kako nas nitko ne može ugroziti.

Kod nas je nažalost prilično uvriježeno da se svaka kritika shvaća neprijateljski i dočekuje na nož.

B-52

Tko je glasao

Mislim na sve to skupa i još

Mislim na sve to skupa i još puno onoga što tu nema.

Čudim se samo što neki dobro upućeni, bliski pa i aktivni u političkim zbivanjima olako prihvaćaju opasan zaključak da je s HDZ-om gotovo. On pokriva ogroman dio političkog spektra u kojem je jako puno birača. Nekad jesu pasivni, trenutno i vrlo razočarani pa i ljuti ali takvo stanje neće potrajati vječno. Postoje načini da ih se ponovno zainteresira, motivira i aktivira. To bi trebao znati svaki političar, pa i početnik, a siguran sam da vrlo dobro znaju agencije koje se biračima profesionalno bave.

Karamarko se vrlo dobro i najozbiljnije od kandidata pripremio za izbore, u tišini i bez pompe. Oko sebe ima ogromnu mašineriju. Nije logično da će ukoliko postane predsjednik stranke to sve rasputiti i početi raditi pacerski. Bila bi to vrlo loša politička procjena ako netko tako misli. Za dobrobit svih, volio bih da je takvih što manje.

Utoliko je dobro što je Hirc otvorio temu o HDZ-u ali bih volio da je više usmjerio u pravcu o kojem govorim. No to je samo moje mišljenje.

B-52

Tko je glasao

Karamarko je ocigledno

Karamarko je ocigledno dugorocni projekt, kao i Milanovic. To sto se prijetio senilnim partizanima (+ dijalektika oko prestanka pokroviteljstva za Bleiburg) je ocigledno bila pripremna paljba za ovo sto sad gledamo, da se osvoji vlast u HDZu. Asocijacije: revolucija ide dalje, kotrljajuce kamenje, Hrvatska lakoca postojanja,..., ono malo jada i bijede na vlasti i vrhu toliko je samozadovoljno svojom pozicijom da ih uopce nije briga niti za propustene prilike, zapustene nevidene potencijale,... , a kamoli za stete zbog svih ovih manevriranja kojima nas maltretiraju kontinuirano, sramota nevidena. Trebalo bi ih sve redom na luk i vodu i teski prisilni asketizam.

Tko je glasao

I poslije nas, mi

Da, ili drugim riječima, mijenjajmo da se ništa ne bi promijenilo.

B-52

Tko je glasao

HDZ stranka opasnih namjera ali nažalost i akcija

Naravno da je HDZ itekako opasan. Kad druge stranke vrište od sreće ako uhvate pokoji mandat u Saboru, HDZ u situaciji kad je sve protiv njih i kad bi trebali biti potučeni do nogu uhvate de facto 47 mandata. Onaj tko ne smatra da su itekako opasni ne procjenjuje dobro političku scenu. Uz malu konsolidaciju i poslovično slabo pamćenje birača i njihova prijemčivost na manipulacije (s kojima je Karamarko već krenuo, možemo očekivati daljnji porast tema oko partizana i ustaša) itekako su opasni kako za RH tako i za mentalnu higijenu.

Tko je glasao

Oprosti drug seneka, ali

Oprosti drug seneka, ali ovdje nekoga pamćenje baš i ne služi, a nisu birači. Ustašoidi, ustaške guje, klerofašisti, nacisti itd. to su pojmovi odavno u upotrebi i korišteni u izbornoj kampanji za izbore na držvnoj razini, a ne stranačkoj. I ti onda ideš Karamrku imputirati kako manipulira.

Usput, tko je stranka opasnih namjera na svojoj koži ovih dana to najbolje osjećaju obični građani i ako se nekoga trebate bojati, trebte se bojati njih, a ne HDZ-a.

Tko je glasao

Alat

@ drug krrrrekani
Nitko sretniji od mene da se ta tema posteno i pravedno rijesi jednom za sva vremena, no to se nije dogodilo tako da ce biologija svoje uraditi.
Cinjenica je da je otvaranje i pozivanje na ovu temu snazan motivacijski predizborni alat desnice tako da im se nikad i nije lisavalo istoga. Na taj nacin se zrtve uvijek iznova ubijalo.

Zamisli recimo da se u Britaniji iza II svj.rata u kampanji prebrojavalo ciji je djeda sudjelovao u Burskom ratu, a ciji nije. Get the point?

Tko je glasao

Ta se tema neće riješiti jer

Ta se tema neće riješiti jer to ne odgovara prije svega ljevici. Pretpostavka za konačno rješenje leži u lustraciji i kažnjavanju ratnih zločina koje su počinili Titini partizani, a mi vidimo da se te snage ne žele odreći ni nazivlja trgova i ulica s imenom tog zločinca. Bez obzira na biologiju tom ideologijom zaluđeni su i njihovi potomci, pa se nestankom stare garde ništa neće promijeniti.
Što bi po tom pitanju trebala učiniti desnica? Šuiti i mirno promatrati da joj takvi ne bi imputirali kako su zbog toga fašisti, ustaše, nacisti...
Uostalom inicijativu progona svih koji ne misle kao vi što je identično "prebrojavanju krvnih zrnaca" pokrenuo je Tito i partija i ta haranga kako vidimo traje do dan danas pa uopće ne moram zamišljati kako je bilo u Britaniji iza ww2.

Tko je glasao

Logika naša nasušna

Tzv. desnica je ta koja koristi neriješenost oko toga i koristi na izborima. Još nije viđeno da bi tzv. ljevica u kampanji bubala npr. podignimo 88 spomenika za Tita ili srušimo spomenike suradnicima fašista ili razrušimo obilježja žrtava s križnog puta. Zato je jasno kome koristi a kome ne perpetuiranje ove priče. Kad bi se riješila, o čemu bi se talambasalo na tzv. desnici.

Što bi trebala učiniti desnica?

Predlažem okretanje životnijim temama, u konkretnom, kako misli da bi se bolje i brže riješili naši gospodarski problemi i podigao životni standard građana.

Oko toga Karamarko očito nema što reći.

U sigurnosnim službama i policiji se time nije ni bavio. Ali zato jest grijesima protukandidata i delegata pa u kampanji, kao i drugi kandidati, najviše koristi ono što zna najbolje.

Na vrhuncu kampanje se očekuje da ljudi s kojima nikad nije ni kavu popio počnu javno govoriti "da su oduvijek smatrali kako je baš on najbolji za predsjednika". I to baš oni koji su bili najveći poltroni svima redom od Tuđmana do Kosorice.

B-52

Tko je glasao

Zato je jasno kome koristi a

Zato je jasno kome koristi a kome ne perpetuiranje ove priče. Kad bi se riješila, o čemu bi se talambasalo na tzv. desnici.

Ako je tako, kome je onda u interesu da se ta pitanja konačno riješe? Pa valjda ljevici jer bi se desnici konačno izbio argumenat oko kojeg okupljaju i nabrijavaju svoje biračko tijelo.

Zamisli da ljevica koja je trenutno na vlasti pokrene sudske procese po kaznenim prijavama za ratne zločine iz ww2 koje se godinama već kisele u Bajićevim ladicama. Ili da pokrene procese protiv Bandića i raskrinka tu njegovu kriminalnu mrežu koju je izgradio u proteklih deset godina?! Pa odmah bi im porastao rejting čak i u mojim očima .
E, ali da nije dvostrukih mjerila i da ljevica nema jednako koristi od nabrijavanja svojeg biračkog tijela ustašoidima i ustaškim gujama to bi i učinili.
Ovako se samo nadopunjavaju kao prst i naprstak.

Karamarko ne govori o ekonomiji i gospodarskim problemima zato što se ne natječe u izborima za parlament, ali to ne znači da o tim stvarima nema pojma. Kao bivši poduzetnik, siguran sam da o tome zna više od trenutnog premijera i polovice njegovog kabineta.
Nego meni se čini da se Karamarka iz istih razloga boje njegovi stranački protivnici u HDZu i protivnici iz Kukuriku koalicije jer kao bivši prvi špijun i bivši ministar unutarnjih poslova, sigurno je o svima njima prikupio dosta interesantnih informacija.
Ako dobije stranačke izbore, lako je vjerojatno da će dobiti i palamentarne, a onda idu čistke. Prvo maknuti ono đubre Bajića pa sve redom ;)

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci