Tagovi

Dvadeset godina bespuća Hrvatske?

„Složna braća kuću grade, nesložna je razgrađuju!“ stara je poslovica koju je većina nas naučila još u osnovnoj školi. Ta misao nameće mi se ovaj Dan kada se obilježava 20 godina državnosti RH, zapravo ovih dana kada rekapituliramo „prijeđeni put“ od dvadeset godina. Godine 1961. Titova Jugoslavija, nakon kataklizme u Drugom svjetskom ratu, obilježene ogromnim životnim i materijalnim gubicima, dvadeset godina od napada nacista na Jugoslaviju, već je imala što pokazati sebi i svijetu. Pokušavam naći neko idejno uporište, neku ključnu ocjenu kako bih najsažetije opisao 20 godina razvoja hrvatskog društva uokvirenog „samostalnom i neovisnom državom“, i ne pronalazim je lako. Pitanje da li smo uistinu nezavisni i samostalni može nas asocirati na tzv. nezavisnu državu Hrvatsku, koja, znano nam je kakva je bila i kako je završila. Zatim, zbog naslova ovog dnevnika padale su mi naum razne zloguke teze iz knjige „Bespuća povijesne zbiljnosti“ dr. Franje Tuđmana kojom kao da je prorekao da će „Njegova Hrvatska“ ili lutati ili tapkati na mjestu punih dvadeset godina.

ZATVORENO – OTVORENO DRUŠTVO?
Onda sam zamalo slučajno, listajući „Globus“ od 24. lipnja 2011. naišao na tekst Georga Sorosa naslovljen s „Moja oporuka“, prijevod iz časopisa „The New York Review of Books“ i pasus gdje stoji:
„Moje iskustvo u bivšem Sovjetskom savezu naučila su me da slom zatvorenog društva ne znači automatski da će se stvoriti otvoreno društvo; pad može djelovati kao da nema dna, a onda se može uspostaviti novi režim koji će više nalikovati onome koji se srušio, nego otvorenom društvu!„ Naravno, dio ovdašnje publike na spomen Georga Sorosa odmahnut će rukom jer, eto citira se taj „Antihrvat“ koji je rušio Tuđmana i nikada se nije iskazao prijateljem Hrvatske. Na stranu što se poklonima ne gleda u zube, na stranu i to što je taj gospodin Amerikanac židovsko-mađarskog porijekla, u više od 30 godina odvojio preko 8 milijardi am. dolara za zaklade Otvoreno društvo i njihovu globalnu mrežu koja je onda pomagala ostalim svjetskim i lokalnim organizacijama, bez naglašavanja da je kulturna, nevladina scena u Hrvatskoj preživljavala zahvaljujući nesebičnim donacijama, skloni smo brzo zaboravljati pomoć iz inozemstva. Naime, broji se samo pomoć državotvornih Hrvata najčešće HDZ-u, ili pak stranaca koji daruju bezuvjetno, a takvih gotovo da nema ni u jednoj zemlji prema drugoj zemlji. Po gledanju na strance, zapravo, i 20 godina poslije, kao da smo u natalnom razdoblju Hrvatske, kao da nam je presudno tko podržava vlast i vladu u Hrvatskoj, a ne koliko se pomažu određeni ekonomsko-politički projekti u korist svih građana“lijepe naše“?!

Čak i na Dan državnosti upućuju se strelice prema oporbi, premijerka nije u stanju izdići se iz „ego“ pozicije, održati govor bez samohvale, pripisujući si i zasluge koje nema, čak i na svečanoj sjednici vlade, govoriti kao na predizbornom skupu, naglašavajući neke otpore i zluradost okoline, kao da glavni otpori nisu ipak bili u zemljama EU i u Bruxellesu. Čista je floskula da je te otpore svladala samo ova vlada, ili pak osobno, premijerka Kosor, čisti je samohvalospjev pričati da neka tehnička vlada ne bi zgotovila ovo što je zgotovio – Bruxelles. Monitoring koji ide uz primanje Hrvatske u EU se podcjenjuje, teoretski datum od 1. srpnja 2013.,može se čak relativno lako prolongirati. Osim toga, treba izdržati do tada – radi se o gotovo dvije godine daljnjeg čekanja na punopravno članstvo u EU, i još godinu dana punopravnog članstva da se počnu osjećati stvarni efekti pristupanja EU!??

HRVATSKA DRŽAVA I DEMOKRACIJA - PRO FORMA?
Kada bi trebalo ocijeniti “prijeđeni put“ Hrvatske dva su temeljna kriterija: prvo, životni standard građana i drugo, stupanj demokratskih prava i sloboda.
Pođimo od ovog drugog: ukratko 20 godina poslije imamo hrvatsku državu pro forma, s demokracijom koja me se doimlje formalnom.Deklarativno i formalno pravno, dosegli smo slobode na razini prosječne evropske zemlje dok u stvarnosti prava i slobode građana izravno su povezana s debljinom njegova konta, imovinom koja mora biti impresivna – kuća ili poveći stan na odličnoj lokaciji, ljetnikovac na popularnoj jadranskoj destinaciji, super auto plus mnoštvo drugih statusnih simbola – od jahti do raznih kolekcija… Bezbroj je primjera u proteklih 20 godina da su tatini sinovi i mamine kćeri imali i pred sudovima prednost (privilegije), od popusta pri odmjeravanju kazni do tretmana u zatvorima. Onog trenutka kada je postalo jasno da ne funkcionira hrvatska pravna država, da postoje jednakiji od drugih bjelodano je da se nismo izvukli iz jarma dvostrukog socijalističkog morala. Već u pretenciozno nazvanom Domovinskom ratu bilo je jasno da je on jednima paravan za brutalnu privatizaciju i pretvorbu generacijama stvaranog društvenog bogatstva, a drugima velika nesreća za koju satisfakciju nisu dobili do današnjih dana, usprkos velikom novcu utrošenom za te svrhe, ogromnim dijelom pristiglom iz inozemstva te terminu za ulazak u EU. Jer, taj termin, gotovo da ništa ne znači ako ne jača svijest (i pravna djela) koja će pokazati da se država ne brani pljačkom i ubijanjem civila!

Politička podobnost, toliko omražena u socijalističko vrijeme, transformirana je u mjerenje količine domoljublja, i svatko onaj koji se prikazivao većim domoljubom od ostalih, imao je brži prilaz radnom mjestu i drugim, ranije društvenim resursima. Naravno, nekada legitimacija SK zamijenjena je iskaznicom HDZ-a, građani su podijeljeni na „naše“ i „druge“(drugoklasne, pa i trećeklasne), jedna pogrešno izgovorena riječ, jedan srbizam mogao je čovjeka koštati cijelo bogatstvo. Kvalifikacije i stvarna znanja i sposobnosti, pa i za najzahtjevnije i najodgovornije poslove, došla su u drugi plan a stranačka pripadnost i stranački ključ postali alfa i omega zapošljavanja, a kasnije i davanja otkaza. Rak - rana hrvatskog društva postala je korupcija – koja je, usput cvala i u socijalističko vrijeme – naime, tamo gdje nisu pomagale iskaznice i VIP (veze i poznanstva) sustav pomagao je novac, pokloni, usluge… U nemoralnom društvu sve je postalo predmet trgovine – i čast, i poštenje, i prošlost, i budućnost. Umjesto takmičenja po izvrsnosti probudili smo se u društvu takmičenja po – nemoralu i drskosti. Onaj tko nije znao (ili pristajao) na prijevaru, zamalo da je postao društveno neupotrebljiv, čudak, smušenjak,reklo bi se, pregazilo ga vrijeme… Veći dio tih pojava mogao bi se vezati za vijetnamski sindrom, s tom razlikom da - u usporedbi sa SAD - ovaj naš traje duže i obuhvaća šire slojeve društva te je – razorniji! Metastazirao je u silno napuhanim brojkama branitelja a krescendo doživljava ovih tjedana kada bi u skupljanju glasova, trebao biti cementiran i – Ustavnim zakonom! Tako nešto nije padalo na pamet ni ranije moćnom socijalističkom establishmentu koji je imao ipak mjeru u naplati „borbe za slobodu“.

TOLERANCIJA?
Otvoreno društvo, dalje, karakterizira velika tolerancija prema drugačijem, manjinskom a temelji se na zdravoj ekonomiji, na balansu prava i obveza većine i manjine. U Hrvatskoj tog balansa još nema, niti je, s ovom vladajućom garniturom, na vidiku a splitski gay pride pokazao je nadmoć primitivnog, nadmoć ruralnog nad urbanim.
Niti je na vidiku rasplet krize koja ovu zemlju potresa najduže od zemalja zahvaćenih svjetskom krizom 2008. godine. Neistina je da postoje pozitivni indikatori izlaska iz krize – od nezaposlenosti, platne bilance, snage proračuna, unutarnje likvidnosti, do zaduživanja u inozemstvu. Ono što posebno brine je drastično smanjenje investicija, jer kapital je prvi koji ne ulazi u rizične zone, novac je plašljiviji od najplašljivijeg zeca.
Sve ovo napisano, dalo bi se potkrijepiti i konkretnim brojkama. Recimo, vanjski dug u prosincu 2010. nadmašio je ukupan hrvatski BDP, natalitet je u padu, sve ankete o (ne)zadovoljstvu građana životnim standardom i državom su poražavajuće. Hrvatska najavljivana devedesetih kao "Švicarska jugoistoka Evrope" ulazi u EU na koljenima i velika je zabluda da će ulazak u EU riješiti u 20 godina nagomilane probleme – deindustrijalizaciju, zastarjelu tehnologiju, odljev sive kore, korupciju, skupu cijenu rada, strah od otkaza, posvemašnju birokratizaciju s nevjerojatno skupom državom, strančarenje...

Jesam li katastrofičar? Opterećen strahovima, kompleksima…? Jesam li jugonostalgičar, crveni, nepopravljivi ljevičar, rob prošlih shema i autoriteta? Što predlažem?
U ovoj godini života, s iskustvom kojeg imam, ne poznajem neki naročiti strah - autoriteti (ili tzv. autoriteti) su za mene odavno mrtvi, strahujem samo od sebe i strahujem za ovu lijepu zemlju koja ni 20 godina državnosti nije obilježila na jedinstven, složan način. Upravo današnji dan pokazao je da su podjele u Hrvatskoj duboke, da postoje oni koji bi naprijed (Pantovčak), i oni koji bi natrag (vlada HDZ-a odnosno vlada Jadranke Kosor). Ona vlada koja izbjegava, sada kada nam je poznat tajming ulaska u EU, predočiti javnosti datum izbora za Sabor, slaba je vlada, vlada koja nije licem okrenuta hrvatskom narodu, i koja samo naizgled drži do općih hrvatskih interesa, a ne svojih partikularističkih.

PREDSJEDNIK TREBA POTPISATI UGOVOR S EU!
Premijerka kaže da sada više nije važno tko će potpisati pristupni sporazum s EU krajem godine. Kako bi se riješila te brige definitivno, predlažem da to potpisivanje prepusti predsjedniku dr. Ivi Josipoviću koji ionako po Ustavu prije svega predstavlja i zastupa Hrvatsku, koji je obilazio europske prijestolnice, SAD…, lomeći led, stvarajući u regiji ozračje pomirbe i suradnje, a ona neka se posveti pripremi izbora za Sabor, čiji datum, očekuje se, treba obznaniti što prije. Upravo je iritirajuće da na današnji dan Pantovčak ostaje bojkotiran od premijerke i HDZ-a, taj Pantovčak, iako ne idealan, kojem se više vjeruje nego Banskim dvorima. I ma koliko bilo rezervi prema Borisu Tadiću, ovaj nije ni u primisli Slobodan Milošević, i mjesto mu je uz mađarskog i talijanskog predsjednika, na koncertu u dvorani HAZU, mjesta ima i za BiH predsjednika…Oni koji misle drugačije, naravno, imaju pravo na svoje mišljenje, ali dva prazna mjesta opomena su kočničarima promjena… Kada bi barem hrvatska oporba bila jača, vjerodostojnija?? Kada bi bar oni poslanicu Predsjednika uoči Dana državnosti, posebno njene kritičke tonove, uzeli za ozbiljno?
Ovaj tjedan koji predstoji mogao bi biti konačno tjedan razbistravanja na političkoj sceni, tjedan ISTINE i OKRETANJA EGZISTENCIJALNIM PROBLEMIMA HRVATSKOG ČOVJEKA, i moja je nada da će ti događaji biti važniji od sjena dvadeset godina, koje ni ja, ni mnogi drugi ne mogu izbjeći. Valja nam zasukati rukave i krenuti kuću graditi od temelja, bistre glave i s pogledom u daljinu.
Negdje, u daljini - u budućnosti - ipak postoji kraj ovom bespuću!??
Kako bilo da bilo, kazao bi Mak Dizdar, valja nama preko rijeke!

Komentari

Podizanje svijesti građana o zemlji u kojoj žive

Divim se Vašoj hrabrosti u spočitavanju grešaka vladajućima. Sve što ste napisali je istina i ne razumijem zašto su ljudi toliko pasivni i puštaju da im se domovina uništava. Nadam se da će hrabri ljudi uskoro pronaći način suprotstavljanja onima koji vladaju u 'demokraciji' koja je oblikovana samo da bi bila na usluzi 'podobnima, te da će uspjeti probuditi narod i potaknuti ljude da iskažu svoje mišljenje i želje. Ako ne prije, onda barem na izborima za koje se još uvijek bojim da će se povijest istih ponoviti i da će glasovati postojeći i nepostojeći. Tražimo PRAVU DEMOKRACIJU!

istina* ljubav* sloboda* mir*

Tko je glasao

Jedino gore sto se moze

Jedino gore sto se moze dogoditi od HDZ-a je SDP.
Tragicno je da oni barem po mom misljenju manje petljaju sa lovom, ali su toliko prokleto nepismeni i glupi da je steta kud i kamo veca.
Par baba i par klipana kojima je jedini posao braniti lik / djelo druga koji misteriozno nestaje i pojavljuje se, je dobro za Drugov ego.
Ali bojim se lose za sve ostale -ponajprije glasace.
Gledam samo primjer Rijeke i Zupanije po kojoj jasu vec 20 godina.
Dakle nisu u stanju uvesti reda ni u prometu i omoguciti Opatiji, Krku, Losinju, Crikvenici Selcu bilo kakvu zaradu od najboljih turista.
http://www.novilist.hr/hr/Vijesti/Rijeka/Air-Berlin-otkazao-70-letova-pr...
Osim toga od njihovog pristanista gdje ce kao dolaziti cruiseri, se do sad nije pojavio - niti jedan ili ce uskoro 1 ( jedan)
http://www.novilist.hr/hr/Vijesti/Rijeka/U-Kopru-ove-godine-79-cruisera-...
Autobusna i Zeljeznicka stanica im izgledaju kao da su u Irkutsku 1953 godine.
http://www.novilist.hr/hr/Vijesti/Rijeka/Gradnja-autobusnog-kolodvora-Za....
Kako se vidi nema ni krov, pa je ispod razine autobusnog kolodvora u Novom Marofu i jos 50 drugih u 10 x manjim gradovima.
Obecavaju taj novi kolodvor jedno 15 godina, cak imaju neki nacrtani projekt kojime masu pred svake izbore....
Do sad su u 10 godina iz gradskog proracuna potrosili barem 5 mld €.
Da su samo 10% te svote ustedjeli, sad bi rijesili barem 2 ova obecana objekta.
Nisu u stanju naplatiti trosak propale hrdjave kremsnite koju su neki samozvani arhitekti isprojektirali i koja samo srecom nije potonula i zagadila more.
Demontazu toga ce platiti gradjani.
http://www.novilist.hr/hr/Kultura/Ostalo/Iza-teglenice-ostao-dug-od-350-...
A trebalo bi je izvuci na kopno i postaviti negdje kao spomenik ljudskoj gluposti
I osim samo pogleda na jedan segment, prometa,na nacin SDP-a, na kraju i najvece dostignuce:
Podignuli su prirez za 90% !
To valjda neta prica o socijalnoj osjetljivosti.
Rijeka je dakako zasluzila sve ovo jer su tako stalno glasali i jos u negdje u 1946. godini, od kud im ne daju pobjeci sve deblji rukovodioci tog kazacoka.
http://www.novilist.hr/var/novilist/storage/images/vijesti/rijeka/prosla...

E sad ti i takvi bi kao znali, htjeli, mogli bolje.Da, ali u crtanim filmovima.
A ovo su im "reference kako ce voditi cijelu Hrvatsku....Prestrasno!

Vjerojatno i hoce i sto sad?
Znaci kad Murta zajasi na grbe nesretnika koji misle da su bolji od HDZ-a za 0,3%, ceka nas Grcki scenarij nakon cekanja od 10 mjeseci dok se oni bacajuci kocku ili izvlaceci sibice dogovore oko fotelja.
U to nema uopce sumnje!
Ako im prvi posao ne bude ponistenje pretvorbe, oni su otpisani u startu i prije nego su dobili vritnjake, kad je Racan lagao da ce to napraviti i dobio izbore onda pokazao svima srednji prst sletio je sa grba na sljedecim izborima.
Nista nije napravio po tom pitanju!
Imaju sad 2 priliku. ( jako sam skepitican....ali)
Izmotavanje tipa "nismo mi oni, su", "mi bi ali" i sl. ne treba ni slusati.
Kog briga tko je provaljivao, a tko drzao ljestve?!
To neka rijesava pravosudje.
Baviti se time od slucaja do slucaja bi bilo presporo i beskorisno.

Politika u cijeloj Europi ako ne i sire treba transformaciju za 21 stoljece.
Ovakva ocito ne moze nista ponuditi u vremenima kad se svijet "smanjio" i usao u vece stanje medjuzavisnosti.
Nasa je boljka js ista kao i 1991.
Nije problem toliko u Partijama koje sve odredjuju, nego u tome da te svoje ulizice i prisipetlje biraju po osobnoj naklonosti, bez obzira sto nemaju pojma o nicemu sto je bitno za one koje ih tako kvarne izabiru i hrane:
- zaposljavanje, razvoj i reforma poljoprivrede, reforma obrazovanja, zdravstvenog, nove tehnologije, nve proizvodnje, reforma pogotovo mirovinskog sustava i jos puno toga.
Uopce da se ne govori o izvozu a tko danas u ovim "uvjetina" izvozi osim ispiljenih stabala ili kamenjara, vrijedi barem kao nekakav general po svim kriterijima.
A treba i preduhitriti grcki scenarij.
Grcka je dobra skola i za nas, a ovaj bi tjedan mogla prouzrociti europski Lehman Brothers, ako se ne prime posla i strahovito srezu birokraciju.
Samo pratite njih sto ce im se dogoditi ako nastave gurati prazne tikve u pijesak.
Pogledajte i tecaj CHF-a, pogledajte krizu koju ce izazvati na nivou Lehman Brothersa na podrucju i sirem od EU i sve ce vam biti jasno.

Treba se prigodno sjetiti i Orbana koji je nasim diletantima uzor jer ne slusa MMF?!
I sad vraca 5 mld € i bez njih.
Kako?
Jednostavno:
Razbijanjem kasice prasice mirovinskog fonda.
http://www.poslovni.hr/vijesti/madarska-planira-smanjiti-drzavni-dug-za-...

Mozda ne moramo sve nauciti iz vlastite gluposti, ako vec mozemo iz tudje.

.

Tko je glasao

E, sad sam ljubomoran. Tri

E, sad sam ljubomoran. Tri puta manje čitanja, trinaest puta manje komentara, a ova dosada na naslovnici... :-)

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Dobro, nije sve tako loše.

Dobro, nije sve tako loše. No, američka zabluda da je demokracija spas se pokazala kao zabluda. Demokracija ne jamči prosperitet.

Prosječnog građanina je uvijek zanimao samo prosperitet. Zato su svi voljeli Tita.

Malo obrazovanije zanimaju i ljudska prava itd. Zato malo obrazovaniji, ako nisu bili dio sustava, o Titu nisu imali visoko mišljenje.

Sve ostalo je stvar usporedbe. Hrvatski BDP je u usporedbi s 1991. dosta narastao. Da nije došla ova kriza, drugačije bi ocjenjivali gospodarske domete.

Što se tiče dometa sloboda itd u SFRJ, nisu bili nikakvi. "Domet" je bio što su ljudi dobili pasoše da mogu ići u Trst po odjeću.

Za sve ostalo, pa 1945. je gomila ljudi bila nepismena, do mnogih mjesta nije bilo ceste, ne asfaltirane, nego nikakve. Kretalo se s vrlo niske razine i svaka promjena je bila vidljiva.

Tko je glasao

@Daniel N.

Hrvatski BDP je u usporedbi s 1991. dosta narastao. Da nije došla ova kriza, drugačije bi ocjenjivali gospodarske domete.
Današnji hrvatski BDP je danas realno znatno niži od onoga iz 1991., povećanje je privid uvjetovan ogromnim dugom.

Tko je glasao

BDP sam po sebi govori malo

BDP sam po sebi govori malo toga. Do velikog porasta BDP-a u Hrvatskoj je npr. doslo zbog gradnje auto-cesta- medjutim kolikoje neki prosjecan stanovnik Hrvatske bogatiji zbog toga je drugo pitanje.

Tko je glasao

ispravka

"Malo obrazovanije zanimaju i ljudska prava itd. Zato malo obrazovaniji, ako nisu bili dio sustava, o Titu nisu imali visoko mišljenje."

Skoro svi obrazovaniji su bili u SK, retki nisu, jer je to bio jedini način da postaneš uspešan u nekoj firmi.

Zašto bi studirao, pa posle bio bez mogućnosti napredovanja.

To je važilo i za solidan broj srednje obrazovanih.

Slabo obrazovanih je bilo malo, bar u gradovima, jer je školovanje bilo besplatno.
Njihovo mišljenje o Titu se nije čulo.

Nisam nikada pripadao SK, da me pogrešno ne razumeš, samo pišem kako je zaista bilo.

Retki su uopšte hteli razmišljati drugačije.

Jedini veći (bezuspešan) otpor režimu je bio od filozofa, umetnika, književnika i sl

Zato su i bili na vlasti 50 god.

"Što se tiče dometa sloboda itd u SFRJ, nisu bili nikakvi. "Domet" je bio što su ljudi dobili pasoše da mogu ići u Trst po odjeću."

Sve si mogao, sem da se baviš politikom koja je u suprotnosti sa SK!

Ovo pogotovu važi od 70-ih pa do kraja.

.

Tko je glasao

Sve si mogao raditi,

Sve si mogao raditi, osim...

- osnovati firmu i zaposliti više od 10 ljudi
- imati više od 10 ha zemlje
- osnovati vlastite novine, izdavati knjige (to je bilo moguće u Srbiji, u Hrvatskoj ne)
- davati intervjue za strane novine (ljudi su završili u zatvoru radi toga)
- isticati određene simbole (zapravo bilo koje osim službenih)
- trgovati devizama
- pjevati određene pjesme
- propagirati javno religiju
- kritizirati driga Tita
itd

Jedini veći (bezuspešan) otpor režimu je bio od filozofa, umetnika, književnika i sl

Pa na to sam se i referencirao. Nije obrazovan čovjek samo onaj koji završi neko strojarstvo, nego onaj tko ima široko obrazovanje i interese. A takvih je bilo malo u SK.

U dosta velikom dijelu Hrvatske je taj sistem bio dosta omražen. Najviše zbog toga što su ljudima uzimali imovinu 1945, zgrade, zemljište. Tako su se ljudi koji su bili ideološki protivnici, ljudi koji su bili separatisti i ljudi koji su oštećeni ekonomski našli na istoj strani. Pa dvije od te tri osnove se tu našla i Katolička crkva (oni nisu bili separatisti, ali su se borili za moć nad ljudima, a izgubili su i dosta imovine).

Sve to zajedno je pritajena bomba koja je samo čekala. Dok je bilo nekakvih ekonomskih rezultata sve se podnosilo (iako se dosta ljudi iseljavalo) a kad je krenulo sranje 1980. kraj je bio izvjestan.

Mi govorimo o velikim ekonomskim uspjesima SFRJ, ali moramo znati da su sličan rast ostvarivali i Njemačka, Austrija, skandinavske zemlje, da ne govorimo o Francuskoj za De Gaullea. Nije SFRJ ostvarila ništa veći napredak nego druge razvijene zemlje.

S tim da je taj napredak bio jako neravnomjeran. Razlika između Slovenije i Kosova se od 1945. do 1990. jako povećala.

Tko je glasao

@Danijel N.

Sve što si nabrojao je bilo u suprotnosti sa politikom tadašnjeg SK !

Sistem je bio socijalističi,a kao početak - otimačina posle rata koja je bila zastupljena svuda podjednako.

Ovde očekujemo restituciju, ali se bojim da će biti malo od toga.

SFRJ je bila ubedljivo ekonomski najuspešnije socijalističko društvo.

Tko je glasao

Ekonomski najuspjesnija

Ekonomski najuspjesnija (prema onom klasicnom parametru- rast BDP-a) -je bila (iako zvuci nevjerojatno) Istocna Njemacka. Krajem osamdesetih je (statisticki) dosla medju petnaest najvecih ekonomija na svijetu, a po broju stanovnika je bila dosta manja od Jugoslavije.
Sto se visoko-obrazovanih tice, Jugoslavija je bila na dnu Europe. U Hrvatskoj je broj visoko-obrazovanih od 1991 skoro udvostrucen, ali taj broj jos uvijek zaostaje za vecinom zapadno-europskih i srednje-europskih drzava.

Tko je glasao

@BaneBGD Kako je stvarno bilo? I budućnost?

Godina 45 je dugo razdoblje i trebalo bi ga ocjenjivati po razdobljima. Prvo razdoblje Titove Jugoslavije, negdje do 1955. bilo je staljinističko, dalje, do 1971-2 postojao je, nakon godinu-dvije zastoja, lagani liberalni trend do smrti Tita, 1980. Najkritičnije razdoblje bilo je od 1980. do 1990. kada se stvaraju klice raspada Jugoslavije - ekonomski se nazaduje, novo, kolektivno vodstvo Jugoslavije nije se snalazilo, a republike se sve više osamostaljuju. Katastrofa je započela s jakim bujanjem nacionalizama...Da se zaustavilo Miloševića kao temlejni izvor nestabilnosti i da je Ante Marković i njegova stranka krenula ranije u akciju, raspad bi se vjerojatno dogodio, ali sigurno ne bi bio tako krvav.
Činjenica je da ankete u svim državama bivše Jugoslavije pokazuju da građani nisu previše zadovoljni sadašnjim stanjem, od Slovenije do Makedonije. Moja je prognoza da će već za 5-6 godina nezadovoljstvo s EU biti vrlo prisutno i u Sloveniji i u Hrvatskoj, a u nekoj budućnosti, za dvadesetak godina, negdje oko 2030-te., doći će opet do neke vrste povezivanja država jugoistoka Evrope...

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

BaneBGD Pojašanjenje...

Zabrljao sam u kronologiji. Dakle, liberalni trend ide od 1955. do 1971-72. Vrhunac liberalizma su hrvatsko proljeće i liberali u Srbiji te Sloveniji. Tada, godinu-dvije imamo stagnaciju, a onda opet do Titove smrti, fazu liberalizacije. Zadnjih deset godina, do raspada Jugoslavije, su kritine.. Ostalo uglavnom znamo s tim da su ocjene događanja od 1990. do danas zamalo uglavnom suprotne...a rat 1991-95, jako opterećuje sadašnje odnose među nasljednicama SFRJ... Ovisno o tome koliko se brzo budemo oslobađali hipoteke tog rata, ovisit će i poboljšanje životnih uvjeta građana i naroda! Ovaj u biti stupidni BIG BROTHERS pokazao je da bez politike u prvom planu ljudi ovog prostora mogu sasvim solidno koegzistirati...

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Ne izmišljaj

Malo obrazovanije zanimaju i ljudska prava itd. Zato malo obrazovaniji, ako nisu bili dio sustava, o Titu nisu imali visoko mišljenje.

I ovo ti nazivaš akademskim znanjem. I kaj smatraš pod malo obrazovanijima - ove kaj mjere visinu kukuruza!?

Tko je glasao

Dakako da ne. No to je stvar

Dakako da ne. No to je stvar afiniteta.

Oni što mjere visinu kukuruza nisu voljeli ništa nakon 1945.

I gdje sam napisao da to smatram "akademskim znanjem"?

Tko je glasao

Za dnevnik +, a s pogledom u budućnost...

Slijedećih 20 godina bespuća Hrvatske, neće mirno spavati svi podobni politički poslušnici i vlastodršci, koji su uz pomoć politike (koristeći povjerenje naroda, institucije države i proračunske jasle) organizirali i aktivno sudjelovali u krađi Hrvatske, stvarajuči bogatu "složnu braću" kriminalaca zaštičenu i zakonima.

Živi bili pa vidjeli, dali su uspjeli?

Svako dobro, uz dužno poštovanje i sjećanje na plemenitost Vlade Gotovca.

mali

Tko je glasao

Istina ili laž

@LJ.R.W.
Bilo je potrebno 5 godina mukotrpne, herojske borbe da bi se došlo do samostalnosti.
Narednih 15 godina utrošeno je u "velikoj borbi" za samostalnost i povlaštenost određenih slojeva društva. Ne želim dirati u onih prvih pet na koje sam ponosan. Dajem ti za pravo i +
za onih ostalih 15.

Tko je glasao

Istina ili laž

@LJ.R.W.
Bilo je potrebno 5 godina mukotrpne, herojske borbe da bi se došlo do samostalnosti.
Narednih 15 godina utrošeno je u "velikoj borbi" za samostalnost i povlaštenost određenih slojeva društva. Ne želim dirati u onih prvih pet na koje sam ponosan. Dajem ti za pravo i +
za onih ostalih 15.

Tko je glasao

@boltek

Zanima me na što si ti to tako silno ponosan u tih prvih pet godina?
Na uludo utrošeno vrijeme i bespotrebno prolivenu krv i suze?
U tih prvih pet godina počinjena su sva zla kojih danas pomalo postajemo svijesni.

Tko je glasao

@boltek INA, Sanader, MOL?

Pokušao sam pronaći dio iz poslanice Josipovića povodom Dana državnosti, a u svezi Domovonskog rata i pretvorbe i privatizacije, te ti tako odgovoriti, ali zanimljivo, u nekoliko verzija poslanice koju nalazim preko googla, ne nalazim taj dio. A možda i bolje, time bi mogli otvoriti i neželjeni smjer rasprave ispod ovog dnevnika u koji sam uložio dosta truda i rada.
Uglavnom, najnovije vijesti o mogućem podmićivanju bivšeg premijera Sanadera od strane MOL-a, krajnje su iritirajuće! Možemo li mi iz tog posvemašnjeg gliba?

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci