Tagovi

Dva vala različitih suđenja, put do razvijene države*

* Priča o entitetu 00x850 se odvijala početkom sedmog tisućljeća. Podudarnost priče s živim bićima i događajima je slučajna.

1. Teorija razvoja države, dio pravosuđe i vlastodršci
Stupanj razvoja države se može odrediti i na temelju vrsta suđenja, broja postupaka i presuda te pravomoćnim kaznama. U razvoju države su važna suđenja vlastodršcima ili bivšim vlastodršcima.

Jednak obrazac u dva vala različitih suđenja
Privremeni uglednici, vlastodršci iz vrha države i privrede za mandata ili poslije mandata postaju osuđeni kriminalci različitih vrsta.
I za jedan i za drugi val suđenja postoji zakonska osnova, ali za drugi val suđenja je zakonska osnova namjeno nedovoljno regulirana, oslabljena, nije razvijana u potrebom obujmu za razvoj države. To je utvrdila analiza zakona iz razdoblja tridesetak godina prije početka drugog vala suđenja, a koja su napisali vještaci za svrhu dokazivanja kaznenih djela na suđenjima.
Namjera dijela vlastodržaca je bila da se nedovoljnim obujmom i nejasnim zakonima zaštitite od sankcija. No, da je to dvosjekli mač uvidjet će tek godinama kasnije na suđenjima.

I prije prvog i prije drugog vala istraga i suđenja vlastodršci su smatrali da je normalno ono što čine, da su marljivi, najbolji, ali sve veći broj građana je mislio drugačije pa su počela suđenja.

Kad su vlastodršci saznali da će biti uhapšeni, prvi obrambeni mehanizam je bio, to je glupost, oslobodit će me. Kad se istražni zatvor odužio nevjerica se pojačavala sve do trenutka kada su shvatili da drugi misle da oni jesu kriminalci i štetočine te da će biti kažnjeni.

Dio tipova vlastodržaca važnih za suđenja
Tipove vlastodržaca je važno prepoznati dok su na vlasti ili još bolje prije ili za izbora. Ovdje vlastodršce dijelimo prema ishodima njihove vlasti.

Vlastodržac ovca i kriminalac je medijski kreiran uglednik, ne radi u korist države već protiv pa završi u zatvoru zbog kriminala i korupcije.

Vlastodržac ovca i glumac upravljača, sam sebe hvali, a hvale ga i dio medija, završava osuđen u zatvoru jer nije radio sukladno zadaćama i ovlastima i prema zakonima, odnosno svjesno i odgovorno na vrijeme poduzimao potrebne mjere ili je postupao s grubim nemarom pa je uzrokovao državi velike štete.

Vlastodržac ovca je zalutao u hijerarhijski vrh vođen ambicijom i nesposobnošću stranaka te pasivnom javnosti. Njegove sposobnosti ne odgovaraju zahtjevima radnog mjesta i rješavanju situacije. Često prođu nekažnjeni iako se činili štete propuštanjem radnji i štetnim radnjama.

Vlastodržac birokratski aparatčik je uvježban za komuniciranje u medijima, govori o procedurama, pristojan, uvježbani govornik fraza, koristi prednosti položaja na vlasti, a državi daje mnogo manje i šteti joj. Iako bi trebao biti osuđen zbog nedjelovanja, često prođe nekažnjen.

Mnogi vlastodršci ovce kriminalci i ovce glumci upravljača prođu bez kazne. Ali kada je situacija u državi loša i kada dođe do uspostave novih odnosa i vlasti dio tih vlastodržaca snosi kazne.
Vlastodršci ovce, budući kriminalci nisu ni sanjali da će biti pod istragama te da će im biti suđeno.

2. Prvi val suđenja
Svojstva prvog vala
Prvi val suđenja ukazuje da se država iz faze divljaštva pretvara u državu predprava.
Sprječava se kriminal bivših vlastodržaca te vlastodržaca na vlasti. Prvi val može potvrđivati
da se demokracija razvija i ne mora, a što ovisi o obujmu zahvaćenih kriminalaca i kvaliteti kazni.

Događaji za prvog vala
U entitetu, u godinama 7004. do 7008., unatoč brojnim aferama koje su razotkrivali nezavisni mediji, građani nisu mogli ni naslućivati da će biti suđeno vlastodršcima iz vrha države i privrede za djela kriminala i korupcije. Iako su to mnogi priželjkivali.

Za vlastodršce je sve izgledalo normalno i lijepo, uživali su u moći, bahatili se, govorili neistine, povećavali privatno bogatstvo. Vlastodršci ovce kriminalci nisu ni sanjali da će biti pod istragama te da će im biti suđeno.

Nekoliko godina kasnije započeo je prvi val suđenja koji je trajao dugo zbog loših institucija i zbog brojnik postupaka.
Mnogi građani su bili zatečeni početkom i brojnosti suđenja te kaligulskim bogatstvom istraživanih. Građani su znali da postoji još mnogo sakrivene imovine.

3. Drugi val suđenja
Svojstva drugog vala
Drugi val suđenja ukazuje da se država pretvara u pravnu i razvijenu državu. Institucije i pravosuđe imaju dovoljno znanja da razumiju događaje te da se bave procesima razvoja države i uklanjanjem devijacija.
U entitetu u godinama 7013. do 2016. mediji su malo izvještavali o teškoćama demokracije, kapitalizma, socijalne države te zadaćama, ovlastima državnih upravljača.
Građani nisu mogli ni naslućivati da će biti suđeno privremenim uglednicima iz države i privrede. Građanima su mediji uvid u taj dio stvarnosti blokirali pa nisu mogli to ni vidjeti teškoće, a kamo li priželjkivati da vlastodršci budu suđeni.

Događaji za drugog vala
U entitetu u godini 7017. su započele objave u medijima, prvo nezavisnim, a onda su i neki novinari iz kontroliranih medija, koji su shvatili što će se desiti, počeli objavljivati afere.

Vlastodršci ovce - glumci upravljača nisu ni sanjali da će biti pod istragama te da će im biti suđeno. Oni su vjerovali da rade marljivo i najbolje što mogu, da su pošteni. Ali građani su mislili potpuno drugačije.

Nekoliko godina kasnije započeo je drugi val suđenja koji se odvijao relativno brzo iako je broj postupaka bio velik. Čak su i neki predlagači zakona i mjera koji su u svojoj nadležnosti imali zadaće oblikovanja zakona o državnoj vlasti bili suđeni i osuđeni za slabljenje državnog integriteta i podrivanja države.

Mnogi građani su bili iznenađeni razmjerima štete koji su uzrokovali vlastodršci na državnim pozicijama i u privredi javnog sektora svojom neradom, ne obavljanjem dužnosti prema zakonima, aljkavošću i nebrigom te neistinitim procjenama koje su iznosili u javnost i prema kojima su radili.
Presude s drugog vala suđenja ukazale su na razmjere štete koje su bile ogromne i koje su državu dovele u zaostajanje od više desetljeća te uvele siromaštvo.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci