Tagovi

Dva dana pred referendum: UK ipak ostaje u EU?

Istraživanja javnoga mnijenja nekoliko dana pred referendum o istupanju Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske iz Europske unije daju vrlo tijesne rezultate, uz znatan postotak neodlučnih.

BrexitStručno mrežno sjedište UK Polling Report daje dnevni pregled svih objavljenih istraživanja, uz detaljnije podatke i komentare o metodologiji i drugim čimbenicima.

Osnovni podaci pojavljuju se na wikpiediji, članak Opinion polling for the United Kingdom European Union membership referendum.

Financial Times objavljuje Brexit poll tracker, srednju vrijednost na osnovu svih objavljenih istraživanja.

Posljednja brojka, dva dana pred glasanje, daje potpunu izjednačenost: 44% za izlazak, 44% za ostanak.

Možda najvažniji podatak pritom jest, da još uvijek ima 12% neodlučnih.

Čini mi se da je to loš znak za pristaše istupanja iz EU. Jučer objavljeni komentar u FT naslovljen je EU referendum: Fight for hearts and wallets.

Ubojstvo članice parlamenta Jo Cox djelovalo je na mnoga srca, da se uznemire zbog onoga što su neki neprijatelji imigranata i pristaše izlaska spremni činiti.

S druge strane, oni koji odlučuju u posljednji čas, vjerojatnije se više vode novčanikom. Tako je bilo prošle godine na referendumu o izlasku Škotske iz UK.

Oni bi mogli biti skloni izbjegavanju očitih neposrednih nevolja i rizika, neminovnih ako odluka bude za izlazak: od pada vrijednosti funte do mogućeg raspada Ujedinjenog Kraljevstva.

Funta je porasla, u odnosu na dolar, tijekom posljednjih nekoliko dana, kad su neke ankete pokazale da bi UK ipak mogla ostati u EU. Odnos je 16. lipnja bio 1,41 a 20. lipnja došao je do 1,47, što je najveći rast u posljednjih osam godina. George Soros je rekao da bi, ako se u četvrtak odluči o istupanju, na burzama mogao slijediti "crni petak". (Pound surges as Brexit poll gap narrows).

Dok su Englezi neodlučni,Škoti su uvjerljivo za ostanak u EU (odnos je otprilike 2-1), pa bi odluka o istupu UK iz EU moglo dovesti do novog referenduma i istupanja Škotske iz UK.

Također su Sjeverni Irci većinskih za ostanak. Izlazak bi mogao stvoriti velike probleme na granici s Republikom Irskom, članicom Europske unije, i probleme u trgovini koji bi štetili obim stranama.

Trideset posto Irskog uvoza dolazi iz UK, a UK izvozi više u Irsku nego u Kinu, Indiju i Brazil zajedno. Avionska linija London-Dublin je je druga najaktivnija na svijetu. Pola milijuna Iraca živi u Britaniji, a 300.000 Britanaca u Republici Irskoj.

Također bi moglo biti ozbiljnih poremećaja u procesu pomirenja između sjevernoirskih protestanata i katolika.

Sjevernoirski Sinn Fein (druga politička snaga u Irskoj, sa 24% glasova na izborima za regionalnu Skupštinu 5. svibnja 2016.) mogao bi zatražiti referendum o istupanju Sjeverne irske iz UK brže nego Škotska nacionalna stranka. The Irish Question: What Would Brexit Mean?

Izvorno objavljeno na blogu Zelena politika

Komentari

David Cameron, sada već Prime

David Cameron, sada već Prime Minister u ostavci, hazarderskim potezom je želio zaključiti sukob i podjele u vlastitoj stranci oko britanskog EU-članstva, i tragično je izgubio u velikoj igri. Rezultat jučerašnjeg glasanja najgori je mogući za UK: Izlazak iz EU odlukom 17.5 milijuna glasača (od ukupnih oko 46.5 miljuna s pravom glasa) uz odnos 52:48, ostavlja ogroman broj nezadovoljnih ovakvim rezultatom.

Za ostanak u EU su glasali mladi i školovani, za ostanak je glasao London, kao britanska ekonomska lokomotiva i najproduktivniji dijelovi britanskog društva, za ostanak su glasali "periferni" dijelovi: Škotska, Sj. Irska, Gibraltar koji Britaniju čine Ujedinjenim Kraljevstvom...

Za Brexit su dominantno glasali umirovljenici i nezadovoljna, slabo obrazovana radnička klasa i ruralno stanovništvo, pod jakim dojmom vlastite važnosti i superiornosti nad ostalim europskim narodima...

Nimalo dobro ishodište za budućnost, uz skori zahtjev Škotske za novim referedumom o odcjepljenju ( koji će uspjeti s velikim postotkom nakon Brexita), zahtjev za ujedinjenje Sj. Irske s Rep. Irskom što potencijalno otvara tinjajući sukob, seljenje financijske moći prema centru EU u Frankfurt...

Cameron je podcjenio utjecan medija. Dok se je DA strana držala suzdržano, veliki tabloidni dnevnici vodili su besramnu kampanju punu laži koji nitko nije dematirao, a zapravo su bez ikakve ideje što će biti poslije.

Netko je istražio da je posljednjih godina u važnim britanskim medijima EU "obrađena" negativno u 82% slučajeva, Rodonačelnik takve medijske politike je Boris Johnson, donedavni gradonačelnik Londona i uz Nigela Faragea najutjecajniji zagovornik Brexita. Johnson je i sam bio novinar, dopisnik novine The Telegraph iz Brissela. On je taj koji je uspostavio standarde pisanja britanskih novina o EU, pišući senzacionalne članke o perifernim stvarima (zakrivljeni krastavci i slično), i potpuno ignorirajući pravu supstancu rada EU. To je dobro prodavalo novine, pa su i druge kuće tražile od svojih dopisnika takve materijale. Konačni rezultat je jučerašnje raspolućenje UK i bespovratna odluka o izlasku iz EU.

Sada Johnson & co. kažu a se ne misle odmah isčlaniti iz EU. Samo što se to neće pitati njih niti bilo koga drugog u UK.

The Observer

Tko je glasao

mantra se "mladi i školovani" @bet

su bili za ostanak što je obična glupost jer nitko na listiću nije napisao ja sam "mlad i školovan", a ankete su ...ankete

nezadovoljni osporavaju i racionaliziraju

"za ostanak je glasao London"..misliš Zapadni Pakistan

"za ostanak su glasali "periferni" dijelovi"..kao naši Krajinaši za Jugoslaviju

"umirovljenici i nezadovoljna, slabo obrazovana radnička klasa i ruralno stanovništvo,"...ovo ti je esencija rasizma. U Engleskoj elite žive na ladanjima u provinciji a ne guraju se u zagušenom Londonu

"zahtjev za ujedinjenje Sj. Irske s Rep. Irskom"--i RS bi se ujedinila sa Srbijom ali eto nije im dano

"(zakrivljeni krastavci i slično), "..sitnice koje život znače, ono kad vrate čovjeku 2 kamiona dimljenog lososa jer na pakovanju ne piše da paket- sadrži ribu

"pravu supstancu rada EU"..što bi to bilo objasni meni provincijalcu

Da rezemirim...glupo je bilo očekivati da će neki birokrata iz Belgije određivati Britima njihov način života.

sve dobro...

Tko je glasao

Emisija Otvoreno

Kako je britanska vlada dopustila takav rezultat ?
Jedini razlog koji mi pada na pamet je da su bili podijeljeni. Jedni su bili za van drugi za ostat.

Bilo je zanimljivo gledati jučerašnje Otvoreno. Svi su bili za ostanak Velike Britanije u Europskoj uniji. Ugasio sam televiziju nakon 5 minuta gledanja.

ps. Rezultat je za mene ugodno iznenađenje.

Tko je glasao

bez iznenađenja molim

Nadam se da nitko neće biti iznenađen ako se referendum ponovi za 2-3 godine jer su glasači donijeli "pogrešnu odluku"

Norvežani su na 2 referenduma odbili ulazak u EU,
Pošto su Irci pogriješili 2008 godine, sljedeću godinu su ponovili referendum i donijeli "ispravnu odluku".
Danci su pogrešno glasovali 1992, pa su imali priliku da ispravno glasuju 1993. Druga ponovna glasovanja u Danskoj nisu dali sličan "pozitivan" rezultat. Zadnji NE Europskoj uniji su Danci dali 2015 godine (Danski status u EU je sličan onome Velike Britanije)

Red je da se sjetimo i Švicarskog referenduma iz 2014 godine čije odluke o odnosu Švicarske i Europske unije još uvijek nisu provedene zbog EU prijetnji.

Tko je glasao

Danci su pogrešno glasovali

Danci su pogrešno glasovali 1992, pa su imali priliku da ispravno glasuju 1993. Druga ponovna glasovanja u Danskoj nisu dali sličan "pozitivan" rezultat. Zadnji NE Europskoj uniji su Danci dali 2015 godine (Danski status u EU je sličan onome Velike Britanije)

Danska je jedna od zemalja koje su vjerojatno najviše profitirale članstvom u EU. To se ne može mjeriti (jer ne znamo što bi bilo da nisu u članstvu), alis obzirom da su jako izvozno orijentirani, prednosti zajedniškog tržišta su ogromne.

Ipak, na većini referenduma danski glasači su se izjašnjavali negativno o EU s manje ili više racionalnim argumentima. Ovaj posljednji NE znači isključenje iz Europola, agencije koja je ključna za suzbijanje medjunarodnog kriminaliteta. ukupno "Ne" (glasalo se o više pitanja) je došlo na nagovor desnišarske nacionalističke Danske Narodne Stranke (DF) i nikma privrženih medija, uz obećanje da će se poslije lako ispregovarati novi ugovor s EU, jer su svi svjesni da je suradnja s Europolom jako važna. Medjutim, od toga nema ništa, jer je EU rekla da uopće ne želi pregovarati.

Sve to govori da referendumi nisu najbolji demokratski alat, jer su "crno-bijeli", bez mogućnosti nijansiranja političkog procesa. Rezultati dovode do oštrih podjela u društvu, a odluke se donose na temelju emocija koje su pod utjecajem medija.

The Observer

Tko je glasao

pa baš i NE

Iako se vremenski posljednji referendum u Danskoj reklamirao kao ZA ili PROTIV Europola to pa baš i nije bila istina.

Na tom referendumu se glasovalo u tome da li će Danska prihvatiti u referendumskom paketu 21 Europski zakon (ili Direktivu).

U tom paketu je na primjer bila i EU uredba:
"o uvođenju postupka za pregovaranje i zaključivanje sporazuma između država članica i trećih zemalja o posebnim pitanjima u vezi važećeg prava za ugovorne i izvanugovorne obveze"

Tko je glasao

Kad već inzistiraš, da vidimo

Kad već inzistiraš, da vidimo o čemu se radi. I da – naravno da je to bilo pitanje ZA i PROTIV Europola, kao najmarkatnije posljedice rezultata referenduma.

Predmet referenduma bila je promjena danske apsolutne „zadrške“ (forbehold) o policijskoj i sudskoj suradnji s ostalim članicama EU u povoljniji izborni režim (tilvalgsordning), gdje parlamentarna većina može odlučiti da se priključi suradnji u onim dijelovima EU zakonodavstva koji Danskoj pašu. Dakle, jedan povoljniji i fleksibilniji režim pod kontrolom danskog parlamenta (po principu občne većine).

Ta pravno-policijska „zadrška“ pokriva jedno od četiri područja (ostala tri su: EU državljanstvo, 3. faza monetarne unije, tj. EURO i zajednička obrana) koje je Danska ispregovarala s EU kao uvjet prihvaćanja Maastricht-skog ugovora 1992. godine. Naime, u prvom pokušaju, Danci su na referendumu odbili Maastrichtski ugovor rezultatom 50.7% : 49.3%, što je praktično značilo isključenje iz EU. Na ponovljenom referendumu, s ova četiri područja isključena, Danci su prihvatili Maastrichtski ugovor rezultatom 56,7 % ZA i 43,3 % protiv.

U medjuvremenu, s novim EU ugovorima, neke od ovih zadrški su postale irelevantne, a uvedena je mogućnost selektivnog prihvaćanja EU zakona za preostale zadrške. Npr. UK i Irska obilato su koristile tu mogućnost upravo za sudsko-policijsko područje, jer su tamošnji političari smatrali potpuno isključenje iz EU suradnje štetnim za svoje države. I u Danskoj politička većina smatra da bi uvodjenje selektivne primjene EU zakonodavstva na tome području bilo korisno za Dansku i njene gradjane, i najavljeno je prihvaćanje 22 of ukupno 32 EU pravnih akata, medju njima i onaj o suradnji s Europolom. Ne znam zbog čega si izdvojio uredbu „o uvođenju postupka za pregovaranje i zaključivanje sporazuma između država članica i trećih zemalja o posebnim pitanjima u vezi važećeg prava za ugovorne i izvanugovorne obveze“. Taj zakon regulira proceduru kada zemlja članica sklapa sporazum s nekom trećom zemljom, kako bi se osiguralo da taj sporazum ne šteti Uniji kao cjelini. Kao i svi ostali akti iz ove grupe, to manje ili više zadire u suverenitet države.

Odluku o ukidanju „zadrške“ i prelazak na selektivni režim danski parlament može donijeti s 5/6 većinom, ali kako to nije bilo moguće postići, odluka je poslana na referendum, koji je, kako je poznato, završio s negativnim rezultatom. Glasači su odlučili da Danska treba ostati potpuno izvan sudsko-policijske suradnje s ostalim članicama EU, umjesto da se prepusti parlamentarnoj većini da odluči u kojim dijelovima će se Danska toj suradnji priključiti. Takvu odluku su mnogi donijeli zavedeni lažnim obećanjima nacionalističkih političara da će, usprkos negativnom rezultatu, biti moguće ispregovarati pojedinačna područja (kao npr. Europol) s EU, po modelu Norveške. Medjutim, sada se pokazuje da to neće biti moguće (Tusk je u Kopenhagenu to otvoreno rekao), posebno ako EU zauzme tvrdi stav prema UK u procesu razdruživanja.

Najmarkatnija posljedica neuspjeha referenduma je da Danska „ispada“ iz Europola (u kojem je btw. Jedna od najaktivnijih članica), jer Europol iz sadašnje medjudržavne izrasta u naddržavnu ustanovu.

The Observer

Tko je glasao

očekivati da će

ponosni Briti, lordovi i grofovi dopustiti da im neki luksemburški birokrat odlučuje što će pisati na pakovanjima dimljenog lososa ili veličinu krastavaca ili da će im neki sa strane određivati njihovu imigracijsku politiku sada kad su već postali Zapadni Pakistan, maltene...a sve pod nekom nejasnom idejom...bilo je iluzorno.

Naravno, oni će koristiti pogodnosti i tržište , e ali takve neke boleštine neće dopustiti.

Jednostavan primjer, princeza Diana se kurvala s neki bogatim muslimanom.

Jednostavno su je uklonili. Postoje crte koje se ne prelaze.

Jako volim obuku i način kako se stvari rješavaju kod njihovog SAS-a.

sve dobro...

Tko je glasao

Jako volim obuku i način kako

Jako volim obuku i način kako se stvari rješavaju kod njihovog SAS-a.
Hmmm;
.... mislim da na s iam koji biu slijedećih preostalih nam godina lako ustrojili i odgojili takve
.... npr. zašto naša županija (tj. nas par malo iskusnijih) za početak ne pokrene Hrvatski sokol SMŽ?

Tko je glasao

ma za 3 mj

sve dobro...

Tko je glasao

Brexit nije prvenstveno ekonomsko pitanje

To je prvenstveno pobjeda malog čovjeka kojega su NWO projekt i AAA os dugoročno stavili u tor.
Problem nastaje kada se zna da globalni scenarij vode Bilderberg & Co koji posjeduju 99,9 svega vrijednog na zemlji i da će oni u obrani svojeg svijeta primijeniti silu bez obzira koliko miliona žrtava to iziskuje - u tuđem dvorištu.
Glasnogovornica NWO-a je i Cokolinda koja će Kruni sada sigurno poslati saučešće.

Tko je glasao

Ipak odlaze

Konačno, 51,8% je glasalo za izlazak. Protiv izlaska su London, Škotska i Sjeverna Irska, a za izlazak cijela Engleska osim Londona i Walless. Engleska, osim Londona, glasala je za izlazak s većim postotkom od očekivanog i to je prevagnulo.

Jedan radni komentar:

Laura Kuenssberg

BBC political editor

Posted at 07:31

David Cameron's closest colleagues say that he's a lucky politician. When it comes to the biggest gamble of his career, his luck has dramatically run out.

In a snub to him, a snub to the status quo, and a snub to the entire political establishment, the UK has voted to leave the European Union, to tear up the settlement the country's had for decades, unleashing, perhaps huge opportunity, or perhaps huge risk, perhaps both.

All the traditional political rules have been broken - that voters tend to vote for what the consensus tells them is in their economic self interest. And that referendums, those votes were there is only black and white, no shades of grey, tend to produce the status quo. And it could now shatter the prime minister's career.

Despite public protestations to the contrary, letters from loyalists, promises of support, the prime minister's time in office may well be curtailed.

The tension - can he stay in office with his authority drained by a defeat, or will he endeavour to stay in order to provide stability at a time of tumultuous change?

Tko je glasao

tehnički se nije dogodilo

tehnički se nije dogodilo ništa, a još dugo se i neće dogoditi ništa što se tiče istupanja iz Unije. Veze su takve da se i ne mogu raskinuti preko noći. Sada tek počinje period miješanja karata ispočetka.
Brexit kampanja je i vođena na način - ajmo na referendum, ako prođe onda ćemo vidjeti što ćemo.
Ni Johnson, ni Farage nemaju pojma što bi oni sada sa Britanijom izvan Unije.
Grenland je 1985 imao referendum o izlasku iz Unije, rezultat je bio 53 posto "za", a pregovori o tehničkom istupanju iz Unije su trajali dvije godine.
Ali ovo danas je, naravno, nešto sasvim drugo. Njemačka je izgubila svog velikog saveznika na području austerity politike, i mislim da bi to moglo dovesti do značajnog smanjenja njemačkog entuzijazma oko daljnjeg širenja Unije, i općenito oko jačanja federalnih inicijativa u Uniji.

No, optimisti uvijek nađu neku šansu u svemu. Pa, recimo, da mi imamo vladu i premijera, pa da se uputimo u Japan u Toyotu, Hondu i Nissan, i ponudimo savršene uvjete za transfer njihove velike automobilske industrije, sada locirane u Britaniji, iz jedne nečlanice Unije, u drugu zemlju, koja je članica Unije i nudi poseban status japanskoj industriji automobila, tko zna šta bi bilo.....

Ukratko, proces transformacije Unije je započeo izlaskom Britanije iz Unije.
Građani Republike Hrvatske, obratite pažnju na svoje kunske račune(tko ima), čuvajte kunu kao zjenicu oka svoga, i polagano zaboravljajte eurizaciju i vanjsko zaduživanje. Tko zna,šta se valja iza brda....

Tko je glasao

Monty Python i Del Boy su pobijedili

Na simboličkoj razini meni je žao jer Brexit znatno narušava snagu i značaj EU, a ja volim snažne i značajne političke zajednice :P

S druge pak strane, ovo je početak kraja nečega što počinje ličiti na Četvrti Reich.

Što će sada biti, kako i zbog koga, već je lijepo opisano u ovom, sad već starom članku - http://www.dailymail.co.uk/news/article-3637610/John-Cleese-backs-Brexit...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Dejan Jović

sve dobro...

Tko je glasao

Haha, moš mislit...

Slavi eventualno Srbija, sad će ih puno manje ucjenjivati, a i pitanje je hoće se previše trsiti oko ulaska. Mogla bi ti se ostvariti želja da neće više svi biti u EUroslaviji.

Deana Jovića boli đon.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Mogla bi ti se ostvariti

Tko je glasao

evo baš slušam na tv-u

sve dobro...

Tko je glasao

ma ko jebe pussipičku...

Tko je glasao

S druge pak strane, ovo je

S druge pak strane, ovo je početak kraja nečega što počinje ličiti na Četvrti Reich.
Zanimljivo!
Kada su neki pred referendum za ulazak Republike Hrvatske (lažiran i nevažeći) u EU ovdje pisali i tvrdili to isto tada si ih nazivala ..., - ma da ne nabrajam! I ne samo ti.

Sada ste vi eurofili počeli EU nazivati nacističkom tvorevinom!
Zanimljivo!
... a tak ste paaametniiiii

Tko je glasao
Tko je glasao
Tko je glasao

Uze mi riječi iz usta :-)

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

demokratski deficit

Osnovni problem ove i svih drugih priča je demokratski deficit.

28 % državljana Velike Britanije smatra da će vlada varati na rezultatima referenduma.

Nema više povjerenje između vladajućih i onih kojima se vlada u većini članica EU, a razloga za tu situaciju ima bezbroj.

Tko je glasao

moj je dojam na kraju Brexit

moj je dojam na kraju Brexit kampanje, da ni jedni ni drugi nemaju valjane argumente i prave razloge ni za "In", niti za "Out" . To je utješno za nas, jer ponekad se čini da smo mi rekorderi u zbunjenosti u vođenju države.

Dilema je zapravo uvijek ista. Svako udruživanje u naddržavne zajednice znači gubitak jednog dijela državnog suvereniteta. Pitanje je samo da li određeni demokratski potencijal neke države može tolerirati takav gubitak suverenosti svoje države, posebno onda kada se taj suverenitet transferira na zajednicu koja nije organizirana i ne funkcionira na demokratski načun, kao što je Europska unija.
Inače, s praktične razine eventualnog Brexita zanimljivo je kako će se uopće tehnički provesti, jer Ugovori o osnivanju Unije uglavnom su vrlo neprecizni o tehničkim detaljima istupanja iz Unije.

Došla su vremena za svaku članicu Unije da ima i exit strategy. Izlazak UK iz Unije bi mogao postati zarazan primjer ako se ispostavi da se situacija u državi nije bitno pogoršala nakon istupanja iz Unije.. Ako ništa drugo, kažu skeptici, bar će se znati da su torijevci krivi za sva sranja u državi, jer sad više neće moći prebacivati krivnju na Uniju i na Brisel.

Tko je glasao

ma

nema od brexita ništa, već godinama se u Uniji bore da srežu budžet koji ide na otok, a koji su isposlovali ima više desetaka godina. ne sjećam se detalja i ne da mi se guglat, ali dobivaju nesrazmjerno puno para i nikad nisu dali dirat u to.

a i orban ih je oglasom u daily mailu dirljivo pozvao da ne izlaze, a tko će odbit takvog čoeka http://i.imgur.com/WJbHb1h.jpg

Tko je glasao

orban?

pa naravno, ako prođe Brexit, stotine tisuća Mađara, Rumunja i Poljaka ide doma. Preplaviti će Mađari jadnog Viktora.
što se tiče rebate-a, ako si na to mislio, nije to presudna stvar. Europski budžet je vrlo mali ukupno, jedva 1 posto ukupnog BDP-a, naspram državnih proračuna, koji su od 30-40 posto, ili američkog federalnog koji je negdje oko 12 posto.
Što se tiče internacionalnih financija u City-u i njihovih migracija prema Frankfurtu, e, to je već nešto što bi moglo doprinijeti UK ostanku u uniji.
Moje osobno mišljenje je da su sva tektonska gibanja u EU uzrokovana odnosima sa Kinom, odnosno nepostojanjem zajedničke europske politike prema ekspanziji kineskog utjecaja i kineskog kapitala.
U UK ima vrlo utjecajnog svijeta koji kao prioritet britanske vanjske politike zagovara jačanje ekonomskih veza s Kinom, a onda tko j...e Europsku uniju.
Ni Nijemci, ni Francuzi neće previše plakati za Britanijom, što se tiče ujka Sama, njima Britanija treba u europskoj uniji. O tome da bi UK, izvan Unije trebala imati neke special relationship sa Amerikom, kao što Britanci sanjaju, kaj god.....

Tko je glasao

što se tiče tehničke provedbe @hlad

to je najmanji problem. GB je velesila. Oni nisu oni kojima se nešto može uvjetovati. Oni uvjetuju.

Mi Hrvati da pokušamo izići iz EU birokrate bi nam odmah pobunili domaće Srbe, jugošljam i pederoliberale, a Srbija i RS bi odigravali "vojne vežbe" u blizini granice.

Istovremeno bi muslimani iliti Muslimani koji se danas vole zvati Bošnjaci počeli žešće maltretirati Hrvate u BiH, a "sud" bi najednom presudio da su Slovenci u pravu po pitanju Savudrijske vale.

Istrijani bi počeli drviti o autonomiji a Dalmatinska akcija i orjuna bi izišli javno sa svojim idejama. Plus iredenta i krajinska vlada u izbjeglištvu, kao i KOA ( krajinska oslobodilačka armija) koje je glavni staž u Beogradu - Čukarica.

Tako će biti dok na neke otoke i u Velebit ne ukopamo rakete koje nose nuklearne bojeve glave.

Da, da ne zaboravim..sve dok ne prenesemo Antu Pavelića u Aleju velikana na Mirogoju i tako svima pošaljemo poruku da smo SPREMNI ne samo poginuti nego i ubijati za Hrvatsku. U svakom pogledu.

sve dobro...

Tko je glasao

dobro, ti si odmah u

dobro, ti si odmah u militantnom raspoloženju, ali u gornjem slučaju se radi o administrativnim ratovima koje alijansa Germany-France može striktno početi provoditi dan nakon referenduma s rezultatom "out", npr uvođenju carina na uvoz britanskih proizvoda, ili tek nakon dvije godine, kad se dogovorno urede svi detalji istupanja neke države iz Unije.
UK će tražiti status Norveške u Uniji, praktički članstvo bez obveze prihvaćanja briselskog zakonodavstva. U međuvremenu će Škoti, Velšani i Sjeverni Irci održati referendume o istupanju iz UK, tako da Englezi na kraju ostanu samoupravljači svoj na svome, a United Kingdom više neće postojati.
Onda slijedi katalonski referendum, pa možda baskijski, pa korzikansi, a ni Grčka neće ostati ovakva kao sada, tako da će na kraju Angela Merkel, ako ostane kancelarka, izgubiti živce sa svima nama i prva istupiti iz Unije (nakon Britanaca), a liderstvo Unije će preuzeti Italija. Što ja toplo pozdravljam ako Talijani započnu praksu biranja onakvih mladih i zgodnih cura kao ova nova gradonačelnica Rima. Odmah sam se upisao u u Pet zvjezdica. Pa pogledaj, kakvog mi starog prdonju imamo. Skoro kao ja.

Tko je glasao

Ali, hoce li trazit status

Ali, hoce li trazit status Norveske. Ako si pratio njihovu kampanju, Brexit kamp je govorio prakticki samo o imigraciji. Ne o imigraciji s Bliskog istoka, vec o hordama Poljaka, Madzara, Estonaca, Slovaka i Hrvata koji kradu postenim britanskim muzevima britanska radna mjesta, siluju britanske djevojke i koji su razlog sto su britanske skole i bolnice prepune,a cijene kuca i stanova narasle u nebo. Eto, to je srz kampanje.
Postane li VB clanica EEA kao i Norveska i Svicarska, ja uistinu ne znam sto ce se promijeniti. Slobodno kretanje ljudi vrijedi i u EEA, EEA mora prihvatiti ogromnu vecinu EU zakonodavstva bez da ima utjecaj na donosenje tog zakonodavstva (o tome stalno govore norveski premijeri i sad premijerka) i mora platiti za pristup zajednickom trzistu priblizno onoliko koliko je sad u minusu sto se tice izdvajanja i dobivanja iz EU proracuna.

Tko je glasao

Proizvoda

Kakvu pobogu carina na uvoz kakvih pobogu britanskih proizvoda ?

Hrvatska industrija je u banani, ali mi smo za Veliku Britaniju industrijska velesila ili u prijevodu udio naše industrije u BDP-u je 16 %, dok je udio britanske industrije u BDP-u 11 %.

Ako Velika Britanija želi graditi industriju ona treba izaći iz EU i staviti uvozne carine Njemačkoj (to vrijedi za puno EU država).

Kada uz put govorimo o Velikoj Britaniji kao velesili riječ je sjetiti se kako su kineski mediji dočekali britanskog premijera kada je došao u Kinu:
"Došao nam je u posjet države koja je nekada bila velesila"

Tko je glasao

podcjenjuješ ih

Na 2 200 milijardi dolara GDP-a 460 milijardi dolara izvoza, od toga 50 posto u EU.
British Petroleum, Rio Tinto, Astra Zeneca, GlaxoSmithKline, RollsRoyce motori, Mondi Group,Smith & Nephew, BAT, SAABMiller samo su neke perjanice britanske export industrije. O bankama i industriji naoružanja da i ne govorimo.

Tko je glasao

ne

Pa baš i ne.

Ti si gledao podatke o sveukupnom izvozu Velike Britanije dok sam ja gledao podatke Svjetske banke o industrijskoj proizvodnji u Velikoj Britaniji.

Tko je glasao

vidiš @hlad

"administrativnim ratovima " ti si ekonomist i sve 5

Velike ideje i mali narodi.

Tako je i Slobodan Milošević zajedno sa SANU današnje tzv. zavnohovske granice proglasio administrativnim granicama.

Nema pregovaranja ako nemaš u rukama ili bar iza leđa skrivenu batinu.

Povjest Europe je historija klanja i ubijanja pod raznim izgovorima. Može vjerski. Može tzv. bračni. Svi protiv svih su ratovali i svi sa svima su bili u savezništvu.Tridesetgodišnji rat. Stogodišnji rat.

Što Hrvatska ima. Hrvatska ima prekrasan teritorij i resurse na koje kese zube sve moguće hijene na svim stranama svijeta.

Pitanje perspektive u pregovorima ti je pitanje batine koja u krajnjem slučaju stoji. Sjekira iza vrata ili kod kamina u kući.

Zašto su se onako propeli na zadnje noge Beograđ-seljačine kad su vidjeli da imamo haubicu koja dobaci do Bgd.-a.

Hrvatska od te perspektive koja stoji iza diplomacije ima što..ovakve poput mene koji su SPREMNI ne samo umrijeti za Hrvatsku nego i ubijati.

Samo zato nas se pomalo i boje.

Saznaj koliko je udbaških agenata ustaška emigracija pretvorila u utege za rastezanje klavirske žice.

Kad je još i zašto Hrvat oteo avion u USA e da bi bacao letke. Mi Hrvati ubijamo krunjene glave. Ne jugošljameri, orjunaši i pederoliberali.

Akcija Raduša. Bugojanska skupina.

Evo malo od Srbića:

"Ustaša Miljenko Hrkač razneo je bombom bioskopsku salu “20. Oktobar” na početku Balkanske. To se dogodilo 13. jula 1968 godine kada je poginuo Savo Čučurević, devojka Magdalena Novakovićostala je bez obe noge, a 76 ljudi je ranjeno. Za ovaj napad Hrkač je od ustaške tajne organizacije Hrvatski oslobodilački pokret dobio 2.500 maraka. Uhapšen je u oktobru 1969. i osuđen na smrt.

Pripadnici Hrvatskog oslobodilačkog otpora upali su 7. aprila 1971. u ambasadu SFRJ u Stokholmu i usmrtili ambasadora. Razlog tome bilo je izdržavanje zatvorske kazne devetoro Hrvata koji su bili uhapšeni zbog neprijateljskog delovanja. Oni su tadašnjeg ambasadora, Vladimira Rolovića, prvo držali sat vremena kao taoca a zatim ga gušili kaišem. U ovom napadu ranjena je i službenica Mica Stempiher.

Hrvatski revolucionari su se predali policiji a onaj koji je pucao u njega osuđen je na doživotnu robiju. Međutim, ubrzo je pušten kada je grupa hrvatskih ekstremista otela avion na liniji Geteborg-Stokholm i tražila od švedskih vlasti njegovo puštanje u zamenu za putnike. Švedske vlasti su pristale na ovu ucenu i oslobodile razbojnika.

Ubijen je 1991. godine u Hrvatskoj i veruje se da su njegovo ubistvo naručili visoki funkcioneri Hrvatske obaveštajne službe jer je znao mnoge mračne tajne hrvatske emigracije.

U “Jatovom” avionu bila je postavljena bomba 26. januara 1972.godine na letu Stokholm-Kopenhagen-Zagreb-Beograd. Bomba koja je bila u koferu eksplodirala je dok je avion bio u letu. Poginula su 22 putnika, 5 članova posade a preživela je jedino stjuardesa Vesna Vulović. Napad je ponovo organizovan od strane Hrvatskog narodnog otpora.

Posle raspada SSSR, u novembru 1990. godine, Evropski parlament priznao je postojanje višedecenijske tajne operacije CIA pod imenom “Gladio”, u okviru koje su ultradesni teroristi, među njima i ustaše, bili angažovani za rušenje komunističkih vlada.

Grupa od 19 članova Hrvatskog revolucionarnog bratstva u leto 1972. pokušala je da podigne ustanak u SFRJ. Verujući da je nezadovoljstvo komunističkim vlastima u SFRJ toliko veliko da je dovoljan mali podsticaj da izbije pobuna, grupa od 19 pripadnika ustaške emigrantske organizacije Hrvatsko revolucionarno bratstvo (HRB) u leto 1972. upala je na teritoriju SFRJ kako bi izazvala ustanak. HRB su osnovale ustaše koje su posle Drugog svetskog rata uspele da prebegnu u Austriju i Italiju, i ova je organizacija bila odgovorna za pedeset odsto svih terorističkih i diverzantskih napada na Jugoslaviju.

Svi članovi te pobunjeničke grupe, njih 19 je ubijeno.

Grupa hrvatskih revolucionara iz Hrvatske preotela je “Jatov” boing 26. septembra 1981. godine. Na liniji Titograd-Beograd bilo je 98 putnika i 8 članova posade,međutim svi su uspeli da im pobegnu. Zanimljivo je da su u avionu bili poznati glumci Miša Janketić i Žarko Laušević kao i kompletan tim FK Budućnost.

( napomena by @drvo: da nije bilo crnogorskih nogometaša svi bi stradali)

Avion je poleteo kasno uveče i, čim se odvojio od zemlje, ustala su tri dugokosa mladića. Dvojica su izvadila pištolje, a jedan nož, i uz galamu i pretnju stjuardesi, kojoj su stavili nož pod grlo, ispraznili sedišta u prvim redovima. Zatim su pilotu Ljubomiru Zekavici naredili da avion usmeri ka jugu Italije.

Iznad Italije otmičari su promenili plan i naredili pilotu da ih vozi u Izrael, a pilot je uspeo da kontroli letenja pošalje signal da je avion otet. Posle dužeg natezanja, grčke vlasti su im dozvolile da u Atini uzmu gorivo i nastave let, ali su im Izraelci zabranili ulazak u svoj vazdušni prostor. Pod pretnjom dva „fantoma“ izraelskog ratnog vazduhoplovstva, u zoru narednog dana sleteli su u Larnaku na Kipru.

Na tom aeorodromu putnici su uspeli da im pobegnu kada je neko u avionu viknuo “požar”! ( haha, nisu htijeli velike žrtve nego samo skretanje pozornosti na hrvatsku borbu)

Otmičari su bili Borivoje Jelić, Mirko Križić i Milan Prpić. Svi su osuđeni na osam, pet i tri godine zatvora. Neki stručnjaci za bezbednost tvrdili su da je iza ove otmice stajala teroristička grupa Bader-Majnhof. ( moš si mislit ).

Ima nas; od Braće hrvatskog zmaja, preko Hrvatskog revolucionarnog bratstva do -otporaša.

Da ne spominjem BiH i one koji sanjaju Hrvatsku do Zemuna i Drine.

Para se uglavnom ima. Ljudstvo nije problem. Pitanje je motiva.

Trenutno nema potrebe, e ali..ukoliko budu ugroženi hrvatski interesi s bilo koje strane; mađarske, talijanske, švapske ili pravoslavno- srpske Hrvat će znati odgovoriti izazovu.

Da nije tako ne bi opstali kao mali narod preko tisućljeća.

Zato sam ja ukupno optimist.

sve dobro...

Tko je glasao

Teroristi, ubojice, kukavice i šljam

bili i ostali...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

@hlad i @drvosjek, zapravo

@hlad i @drvosjek,
zapravo ste u pravu i jedan i drugi, svaki sa svoje točke motrišta.
UK je svjetska ekonomska sila vrh vrhova) a politički je apsolutno No1 u EU. U svjetskim razmjerima jedna USA ama baš ništa ne radi bez UK i njenog političkog i inog stava.

Gospodin Oštrić nije možda do kraja rekao što izlazak ili ostanak UK u EU znači za samu EU i kako se to može odraziti na RH.
Naime, Londonski City i dalje svjetska financijska prijestolnica, a to za zemlju koja je na rubu bankrota kao što RH jest može itekako ubrzati raspad ove zemlje.

Logična mi je zainteresiranost mislećih Hrvata za ovaj referendum.

Tko je glasao

Gospodin Oštrić nije možda do

Gospodin Oštrić nije možda do kraja rekao što izlazak ili ostanak UK u EU znači za samu EU i kako se to može odraziti na RH.
Naravno, ovo je tek kratki zapis o trenutnoj situaciji javnoga mnijenja, ne neka velika analiza. Što bi značio izlazak za City kao financijski centar, ja naravno ne mogu procijeniti. Malo sam više napisao o odnosu prema Irskoj, jer se o tome manje piše.

Čini mi se logičnim, da će oni koji se odlučuju u zadnji trenutak u većoj mjeri željeti izbjeći rizik.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci