Tagovi

Dva brata u Boga i njihova debata

TV-debata dvojice političkih lidera, čelnika najvećih hrvatskih stranaka, Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića, mene upućuje samo na jedno, a to je da će se i u narednom razdoblju, neznano dokad, voditi teške rovovske bitke za bolju i neizvjesniju prošlost.

Na to me upućuje činjenica da niti jedan niti drugi ne znaju točno ni tko su bili Tito ili Tuđman, iako Milanović zna da bi Trg sv. Marka trebalo preimenovati i nazvati ga po Franji Tuđmanu, da ne znaju što je to ZDS niti kako se odnositi prema njemu, nemaju stava o istospolnim brakovima, ne znaju što se zapravo dogodilo u Srbu 27. 07. 1941., ali obojica znaju da se to ne treba obilježavati, vjerojatno ne bi, ni nakon Bandićeve objave, točno znali kako je završio 2. Svjetski rat, iako je Milanović, pomalo srameći se spomenuo antifašizam i velik broj Hrvata u redovima antifašističkih boraca.

Strah me je i pomisliti da ih je Togonal upitao za mišljenje o Alojziju Stepincu, ali pitao ih je o Miri Barešiću i spomeniku tom razbojniku u Dragama, nisu znali tko je bio Barešić, osim što je Plenković znao da se „borio za domovinu“.

Obojica međutim znaju za udbaška progone hrvatskih emigranata i udbaška ubojstva političkih neistomišljenika iz redova hrvatske emigracije. I znaju da tim udbašima treba suditi, s time da Milanović misli da bi im trebalo suditi u Hrvatskoj, a Plenković misli da je baš dobro da im se sudi u Njemačkoj i da upravo Nijemci započnu proces lustracije u Hrvatskoj, dok je Milanović sramežljivo protiv provedbe lustracije, rekavši i zašto. I tim „zašto“ taknuo je u samu bit onoga na čemu bi trebao inzistirati u predizbornoj kampanji i dobiti izbore.

Zanimljivo je da o suđenju Perkoviću i „onom drugom“ obojica sve znaju, pa da bi im kao „udbaškim ubojicama“ i trebalo suditi, samo postavlja se pitanje kako suditi samo vojnicima, a ne suditi zapovjednicima koji su i donosili odluke i zapovijedali vojnicima što da rade. Znači nikoga niti ne taknuti od čitave vertikale nalogodavaca zaduženih za sigurnost u državi na čelu sa Saveznim savjetom za zaštitu ustavnog poretka.

I otkud im samo volja da se bave tim ludostima, kao da se bivša država nije imala pravo braniti od terorističkih ugroza, pogotovo onih s njemačkog tla, lažući o tome kako je SDS bivše države, boreći se protiv terorizma, zapravo obračunavala s hrvatskom političkom emigracijom.

Međunarodni terorist Miro Barešić ubije jugoslavenskog ambasadora, a naši junaci nikako da shvate da je to bio teroristički čin, a ne nikakva borba za slobodu niti domovinu.

Uostalom, valjalo bi ih zapitati, ako su već tako revni, zašto ne istraže nalogodavce političkih ubojstava u RH od Milana Krivokuće, Josipa Reihl Kira, Ante Paradžika … kad za Krivokuću ne znaju ni izvršitelje, zašto se ne pozabave zločinačkim divljanjima Tomislava Merčepa, Branimira Glavaša, Đure Brodarca … kao da su se oni ponašali autonomno bez znanja onoga čije ime bi trebalo dati Trgu sv. Marka?

Zašto se ne pozabave brojnim ubojstvima civila, paležom, rušenjem i pljačkama za vrijeme VRO „Oluja“ i neposredno poslije nje?

Jer Hrvatska nije „muljevito dno Evrope“ ni radi „jugokomunističkog zločinačkog totalitarnog režima“, ni „političkih ubojstava“ u režiji i izvedbi jugoslavenskih udbaša, ni radi neprovedene lustracije, već radi svega onog zla što je u njoj napravljeno od dolaska na vlast onog čije bi ime trebalo dati Trgu sv. Marka.

A onda i sam Mislav Togonal se izgleda nije baš najbolje pripremio, tako da je uz izostavljeno pitanje o Stepincu, izostalo i pitanje o gradnji „najvažnijeg infrastrukturnog objekta“, „hrvatskog ponosa“, Pelješkog mosta.

Pa nećemo valjda dopustiti onima koji su pokupovali okolne terene i terene na trasi pristupnih cesta da ostanu bez očekivane i enormne zarade, pa radi toga Pelješki most i treba graditi.

Obojica znaju da je hrvatski prioritet i ustavna obaveza hrvatskih vlasti briga o Hrvatima u dijaspori, gdje se sve svodi na one Hrvate koji dijaspora nisu, jer su konstitutivni narod u državi BiH, kojem će u BiH biti to gore što će mu više oči biti uprte u Zagreb i što će više tražiti rješenje svojih problema u Zagrebu.

Jedine odgovorne hrvatske vlasti bit će one koje će Hrvatima u BiH sugerirati da svoje probleme mogu rješavati i riješiti zajedno s druga dva konstitutivna naroda prvenstveno u Sarajevu, a onda i u Banja Luci i Mostaru.

Dijaspora su primjerice Gradišćanski i Moliški Hrvati i drugdje u Evropi, a onda Hrvati u Sjevernoj i Južnoj Americi, Australiji, Novom Zelandu …

No dobro, dečki me nisu impresionirali, volio bih kad bi bilo prilike suočiti se s njima, na otvorenoj sceni na nekakvoj tribini kao što su bile one u Evropskom domu početkom devedesetih.

Pa da malo „utvrdimo gradivo“ u uvjetima kad ne bi mogli ni laprdati što ih volja bez reakcije, niti vrludati poigravajući se s definicijama pojmova.

Da priupitam malo mlatimudane ne bismo li mi konačno trebali prihvatiti našu prošlost onakvom kakva je ona bila, a ne je svakodnevno pokušavati mijenjati, popravljati i činiti je neizvjesnom, jer prošlost niti možemo promijeniti niti učiniti neizvjesnom.

A i zašto bismo to radili?

Otužno i uglavnom bezsadržajno!

Komentari

Nakon presude u Munchenu Milanović je morao odstupiti,zbog Lexa

Nakon presude u Munchenu Milanović je morao odstupiti,zbog Lex Perkovića i namjere mijenjanja Hrvatskog ustava da mu pruži zaštitu od pravosuđa.

HDZ mora tražiti odlazak Milanovića iz hrvatske politike, zbog Lex Perkovića, jer je Milanović štitio ljude potom osuđene na doživotni zatvor, a čak je htio i promjenom ustava takvima dati i ustavnu zaštitu.

U svakoj državi takve osobe bi morale odstupiti, jer su najvećim pravnim aktom države pokušavali zaštititi one koji su osuđeni za sudjelovanje i oganiziranje najtežih kaznenih djela za koje su kažnjeni doživotnim zatvorom.

Kakve priče o tome kako je Milanović brbljao?
Bitno je što je taj besprizorni čovjek radio u Hrvatskoj!

Taj zaštitnik zločinaca mora odstupiti s hrvatske političke scene.

Plenković je morao zatražiti od Milanovića da odstupi zbog pokušaja da najvišim državnim aktom zaštiti ljude koji su za sudjelovanje u ubojstvu kažnjeni doživotnim robijama.

Tko je glasao

Nema goreg od domaćih pušikarića

Još od zrinskofrankopana, preko zadomspremnog poglavnika sluge i izdajnika, pa eto i do današnjih dana, pušikarićarstvo je tradicija i konstanta hrvatske politike.

Eto, i predsjednica je prvo otišla na noge Merkelici, nakon čega se recimo odmah prestala spominjati planirana nacionalna brza mreža u nadležnosti OIV. Tako smo i nadalje najsporomrežnija država u EU, na radost (njemačke) državne tvrtke T-com.

Sad je malo zbunjola, nakon što je halala diktatora Erdogana, eto njega kako se ljubaka s Putinom uz namršteno čelo amera.

Pušikarići više vole jednostavne i jasne situacije koje im obično drugi objasne, sad je malko vakuum.

Nikako se ne mogu naviknuti da smo opet pušikarićarska zemlja, a taman se činilo da nismo...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Svi koji su štitili osuđene na doživotnu, hitan odlazak

Dok se ne riješimo zločinačke komunističke organizacije i njene sljedenice SDP-a , procesuiramo komunističke zločince, RH ne može krenuti naprijed. Budući da si ti sljednica Zločinačke organizacije SDP-a- što govore tvoji komentari na pollitici , (pokušali su u Ustav unijeti zaštitu zločinaca osuđenih na doživotnu robiju-samo zato što smrtne kazne nema, i proglasili su se sljednicima SKH, te preuzeli imovinu SKH i arhivu također) ti jednostavno ne želiš dobro ovoj državi.

Da ne zaboravimo ti si, kao i ta ZO SDP gradila Hrvatskoj i hrvatskim braniteljima Zajednički Zločinački Poduhvat, a teroriste , ubojice i jatake ubojica , agresore na RH si proglašavala žrtvama.
Za Kukuriku vlasti ta Zločinačka organizacija izvršila je niz napada na hrvatrske branitelje, HRVI, usudila se svastikama srbočetnika oskrnavljivati Vukovar i onda podmuklo optuživati HDZ, iako su ucjenama i svojim špijunima u njemu upravo SDP-ejci promijenili potrebnih 50% u Ustavu, na Račanovih 33% za dvojezičnost
Sud u Munchenu, svojom presudom i obrazloženjem pokazao je što je bio Račan, a time i što su njegovi sljednici.

Milanović i svi koji su sudjelovali u donošenju Lex Perković i poveli promjenu ustava da takvima daju zaštitu kroz Hrvatski ustav (dakle Bajić, Cvitan, DORH i svi vodeći ljudi u njemu) nakon presude hitno bi morali biti udaljeni iz političkog i pravosudnog života RH.

Tko je glasao

Čuj stara, čini mi se da si zakasnila na neko hodočašće

Što se mene tiče, ja odlazim i dolazim kad hoću i gdje hoću, za razliku od tebe koja ima limitirani radijus kretanja, pa ti tek preostaje mahati tvojim sugrađanima koji masovno odlaze. Isto tako, imam i tu sreću, opet za razliku od tebe, da ne moram strahovati hoće li mi se omaknuti srbizam ili ekavica kojima si potkožena.

Moram priznati da me oko Perkovića puno više zanima njegovo šurovanje s kanadskim svinjarem, Arkanom i ostalom brojnom KOSovskom žgadijom koju je oko sebe okupio neumrli, negoli njegova njemačka epizoda. Ali, kako na ovim našim prostorima govna često i dugo isplivavaju, doći će i to na red.

Evo ti malo štiva kad se vratiš s ruba toplotnog udara, ali duhovno okr(j)epljena uz napomenu da ćeš smjeti čitati samo ako si i danas bila poslušna - http://www.slobodnadalmacija.hr/novosti/hrvatska/clanak/id/282590/hrvats....

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

@Bigulica

Vidim, ti još uvijek ustrajavš u nastojanju popravljanja idiota, ja sam od toga odustao, jer kad bi se idiote moglo popraviti, oni ne bi ni bili idioti.

Tko je glasao

Ma kaki...

U potpunosti se slažem da se idioti ne mogu popravljati, ali mislim da je važno markirat im trag, da drugi ne ugaze, pokazati da na svijetu ne postoje samo idioti, te demonstrirati da se idiotima i treba i može suprostaviti.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Prihvati da jeTito i KPJzločinačka organizacija masovnih ubojica

Da priupitam malo mlatimudane ne bismo li mi konačno trebali prihvatiti našu prošlost onakvom kakva je ona bila, a ne je svakodnevno pokušavati mijenjati, popravljati i činiti je neizvjesnom, jer prošlost niti možemo promijeniti niti učiniti neizvjesnom.Pa prihvati ti da su tvoji jugokomunisti i njihov vođa Tito besprizorni masovne ubojice, zločinci, kojima treba suditi ne samo za ubojstva, nego i za strašno mučenje rodbine pobijenih kojima do dana današnjeg nisu dali pravo na ukop najmilijih, a mrtvima pravo na grob.

Tek kada ubojice i njihovi komunjarski simpatizeri prihvate da ubiti Hrvata nije partijska dužnost ,nego zločin (možda vam u tome pomogne presuda u Munchenu) tek tada će moći drugima savjetovati da prihvate prošlost.

Nikada ne možemo prihvatiti zločinačko tumačenje hrvatske prošlosti od strane onih koji zaštićuju komunističke masovne ubojice!

Zato je lustracija minimum koji će pročistiti hrvatsko društvo od obožavatelja masovnih zločinaca- Tita i njegovih komunističkih krvnika nad hrvatskim narodom.

Tko je glasao

Đureković

Za desničara imam čudan način razmišljanja o slučaju Đureković pa je red da ga objasnim...

Što bi po Vama na portalu pollitika trebala učiniti Hrvatska kada bi otkrila da je neki njen dužnosnik prebjegao u Tursku (primjer) i tamo je prodao/prodaje Hrvatske državne tajne ?

Tko je glasao

Ako sam dobro shvatila priču,

on nije "prebjegao". Naime, imao je putovnicu jedne zemlje iz koje se s putovnicom moglo slobodno otići..... Pa je tako naprosto otišao..... Jedino je sa sobom, navodno, ponio i koferčić love, ukradene u INI..... Što će reći da je bio lopov.....

Tko je glasao

lova

Nije stvar u lovi niti u tome da li ju je maznuo ili nije (ta tematika je još otvorena).

Stvar je u činjenici koju nitko ne osporavao da je otišao u Njemačku i tamo surađivao s njemačkom tajnom službom kojoj je prodao državne tajne Jugoslavije.

Općenito suđenje smatram sramotnim jer je Hrvatska dala svoje dokumente u Đurekoviću dok je s druge strane Njemačka tajna služba odbila dostaviti svoje podatke o Đurekoviću njemačkom sudu.

UDBA je ubila puno, puno nevinih ljudi, ali jugoslavenski dužnosnik koji je postao agent njemačke tajne službe je puno toga, ali nije nevin.

Da budem ponovno jasan isto mišljenje imam i nekom tko bi prodavao danas Hrvatske tajne na primjer Kini.

Tko je glasao

A to priču ukratko svodi na sljedeće:

Jedan iz dugog niza naših, hrvatskih lopova, odlazi s koferom ukradene love u Njemačku, tamo čini ovo što si ti naveo da je činio, država ga tamo smakne....

Godinama poslije, čovjek koji je navodno organizirao smaknuće dotičnog lopova i prodavača državnih tajni, postaje važna "premosnica" od mračnog komunističko-zločinačkog režima prema demokratskom režimu neovisne Hrvatske......

Lopov i prodavač državnih tajni nekako je prerastao u hrvatsko-domoljubnu političku žrtvu, dočim čovjek koji je organizirao njegovo smaknuće čitavih 2o i kusur godina usprkos tome nije smetao "državotvornom korpusu" neovisne Hrvatske.....

I na kraju dolazi veličanstveni zaključak: Zorana Milanovića treba spaliti na lomači!

To zvuči kao film nekog trećerazrednog, netalentiranog Bunjuelovog epigona...... :)

Tko je glasao

navodno je foma kurbetina

foma

ključ je u navodno
navodno je foma kurbetina
navodno
nije dovoljno dobro
da bi donijeli bilo kakvu prosudbu

ono što sigurno znamo
da je u hrvatskoj bila demokratska vlast, sloboda govora, za koju se danas zalaže milanović
kao vođa sdpa, sljednik račana
đureković bi svoje ideje bio mogao iznijeti u domovini
dakle, ljudi koji su držali nedomokratsku vlast silom
odlučili su, (to nije bio ni onaj kako se zove ni onaj drugi kako se ono zvao, dakle ni perković ni mustać)
odluku je morao donijeti šef komunističke partije u hrvatskoj,dakle jedan od niza ljudi, na kojem je kraju račan,
kojega je na čelu iste stranke naslijedio milanović
odluka koju je donio jedan od predhodnika milanovića
da će političkog protivnika kojem ne dozvoljavaju da govori i brani svoje ideje u hrvatskoj
ušutkati i u drugoj zemlji
ubiti

radi se o ubojstvu političkog protivnika
kao da sutra luka izvrši državni udar
pronađe feniksa, fomu koji su izbjegli u sjevernu koreju i pošalje ubojice da ih likvidiraju
nije to nešto baš strašno
ko hebe feniksa i fomu
suprug, supruga, par potomaka
a uvijek se može prodat priča da su bili lupeži
a luka je uvijek bio istaknuti borac za pravdu i slobodu
naš čovjek
i na kraju nije to uradio za sebe
nego za očuvanje poretka

luka

Tko je glasao

Državni udar i ubojice

Sve si baš lepo iskonstruirao:

kao da sutra luka izvrši državni udar
pronađe feniksa, fomu koji su izbjegli u sjevernu koreju i pošalje ubojice da ih likvidiraju

jedino nije, u tvojoj priči, jasno kakva je to zemlja u kojoj ‘jedan luka sutra izvrši državi udar’ radi pronalaženja feniksa i fome; koji su to uzroci/razlozi (osim što hrvatske dešnjake i ustašuljke smatraju genetskom greškom) da apostrofirani dvojac mora izbeći u ‘sjevernu koreju’.

Tko bi bili ti ubojice – ljuti hosovci, domoljubni udbaši, netko baš tvojim semenom začet, ili pak slavonski ludi Srbin s nepriznatim PTSP, bez kuće i mirovine?

Feniks i Foma bi ti mogli i odgovoriti, baš onako remetilački.

Tko je glasao

Ki bi da bi -

to je jedini odgovor :)

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci