Tagovi

Đurđino liberalno shvaćanje pojma "sukob interesa"

Prije desetak dana u emisiji Otvoreno gostovala je Đurđa Adlešić, predsjednica HSLSa. Donekle nepovezano pitanje odnosilo se na njenog supruga Staška Adlešić, inače lika koji je svoj obol povijesti dao tijekom novoga vala kao basista grupe Patrola, a koja je poznata po sjajnoj stvari "Ne pitaj za mene" - pa je stoga Bagino pitanje donekle ironično.

Đurđa naime nije bila u cijelosti iskrena. Da bi započeli priču, potrebno je zaviriti na stranice povjerenstva za sukob interesa gdje njezin suprug ima deklarirana primanja od 4.020,00kn (vidi link). Potom treba uočiti kako je Staško od ulaska HSLSa u koaliciju s HDZom postao član uprave Croatia tehničkih servisa i mislim da nije realno vjerovati da mu je plaća doista 4.000kn? Što vi mislite? Kada bih bio jako zločest, zapitao bih se da li je kojim čudom, prilikom odluke o kupnji Tehničkih servisa od strane Croatia osiguranja bilo kakvu težinu imala činjenica da je naš basista Staško zaposlen upravo tamo? Zašto se Đurđa pokušala izvući na ovako čudan način nije mi jasno, no u svjetlu ove emisije dobro mi je sjela jedna starija kolumna Sandija Blagonića na Net.hr-u. No, moram priznati da se Đurđa definitivno pokazala kao liberal, ako ništa drugo onda po shvaćanju fraze "sukob interesa".

Komentari

U Hrvatskoj se Zakon

U Hrvatskoj se Zakon ospriječavanju sukoba interesa primjenjuje samo na Radimira Čačića.U posljednjoj izmjeni Zakona iz njega su izbrisani i pomoćnici ministara i još pet-šest dosadašnjih dužnosnika.
Očekujem i hitnu izmjenu Zakona o prijenosu vlasti tako da se on odnosi samo na predsjednika Vlade a da svi drugi ostaju na svojim funkcijama kada god HDZ izgubi izbore.

Tko je glasao

Ovakvu neinformiranost nebih

Ovakvu neinformiranost nebih očekivao od osobe koja sjedi u Saboru.

U Hrvatskoj se Zakon ospriječavanju sukoba interesa primjenjuje samo na Radimira Čačića.

No, jel`da se ne radi o neznanju?

Ta svi znamo da je Povjerenstvo, koliko god primjedbi na njegov rad imali, istraživalo još mnogo ljudi (Čehok, Bagarić, Ronko, .....itd.).

Citirano mi pomalo sliči na pokušaj da se kampanja "Čačića za premijera!" lagano proširi i na ovaj forum. Legitiman pokušaj, ali preproziran.

Plasiranje floskula poput citirane ovdje ne može proći.

Na ovom ozbiljnom forumu prolaze samo argumentirane rasprave i na argumentima zasnovane tvrdnje.

B-52

Tko je glasao

Ne radi se o nikakovom

Ne radi se o nikakovom pokušaju, to je citat iz moje rasprave o izmjenama zakona od prije par dana. Kompletnu analizu triju zakona (državni dužnosnici, sukob interesa i prijenos vlasti) radim i do kraja tjedna ću je završiti.
Ako je činjenica da su iz zakona o sukobu interesa 15. prosinaca ove godine izbrisali desetak dosadašnjih dužnosnika za tebe floskula onda sam doista zabrinut.
A za argumente molim par dana strpljenja, stižu.

Tko je glasao

Da ne citiram sam sebe, ali

Da ne citiram sam sebe, ali napisao sam "Citirano je pokušaj..."

Ono na što se riječ citirano odnosi se nalazi u sivom pravokutniku.

To jest pokušaj i to jest neistina (floskula).

B-52

Tko je glasao

Jesmo li mi

Jesmo li mi politicki-kulturalno sazreli da nadidjemo raspravu na nivou floskula, uopce?

Tko je glasao

Hmm, možda je Đurđa

Hmm, možda je Đurđa htjela staviti naglasak na to da njezin suprug ne radi nego je samo član Uprave, a opće je poznato da takvi u državnim firmama ništa ne rade nego samo primaju plaću! lol

Tko je glasao

đurđa adlešić tehnički

đurđa adlešić tehnički gledano nije lagala (barem u ovome dijelu da njezin suprug ne radi u croatia osiguranju), no morala bi znati da nekome manje upućenome to neće značiti previše - naime čovjek koji radi na benzinskoj stanici ne radi u INAi nego i tvrtci koja se zove INA trgovina d.o.o.; no to je nepogrešivo i svima INA; baš kao što je netko tko radi na nekoj od onih crno žutih stanica za tehnički pregled nepogrešivo djelatnik euroherca

drugo, ovo da je preuzeo funkciju koju nitko nije htio je glupost (mislim, čovjek je član uprave tvrtke u vlasništvu COa i kapitala koji se mjeri milijunima)

mislim da je ovo samo vrh sante leda i da je pitanje što bi se otkrilo da se kopa malo dublje

p.s. ono što ću napomenuti u komentaru, a što nemam načina dokazati je da čovjek navodno prima plaću od 20.000kn (što je moraš priznati ogromni skok s deklariranih 4020kn), napominjem da ne znam kolika mu je plaća, no rang člana uprave tvrtke tog profila sasvim sigurno vrijedi toliko - pitanje je kako je samo vrijedni Staško napredovao u 3 godine i svoja primanja upeterostručio?

Tko je glasao

Mislim da ovo ne treba

Mislim da ovo ne treba dodatno komentirati...
Zato su Slovenci u EU, a mi na Balkanu

Zahuktava se afera oko šopinga gospođe Rupel
Čini se da se afera oko jednog šopinga supruge slovenskog ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela tek zahuktava jer je predsjednik državnog povjerenstva za suzbijanje korupcije izjavio da je nabavka kućanskih potrepština automobilom iz vladinog voznog parka i to još uz pomoć službenog vozača nesumnjivo koruptivan čin, a u slučaju da se radi o uobičajenoj praksi možda i kazneno djelo zloporabe službenog položaja
Meta Rupel vraća se iz trgovine Foto: www.dnevnik.si
Meta Rupel vraća se iz trgovine Foto: www.dnevnik.si
Ljubljanski dnevni list Dnevnik u ponedjeljak je objavio seriju fotografija na kojima se vidi ministrova supruga Meta kako uz pomoć službenog vozača ministarstva odnosi u svoj stan kućne potrepštine poput higijenskih pomagala i praška za pranje rublja, navodeći da su ih na neobičnu praksu ministra i njegove supruge upozorili vladini službenici.

Na to se ogorčeno preko svog kabineta odazvao Rupel, ustvrdivši da se ni iz čega pravi afera kojom se želi difamirati sadašnja vlada, te ustvrdio da supruge visokih dužnosnika na korištenje službenog automobila imaju pravo, ako je to aktivnost u sklopu njihovih protokolarnih obveza, uz niz ironičnih opaski na račun lista čiji je fotoreporter snimio ministrovu suprugu.

Naizgled nedužna medijska afera ipak bi čini se mogla imati političke posljedice. Nakon što su predstavnici vlade zaduženi za provedbu tzv. etičkog kodeksa koji regulira ponašanje članova sadašnje vlade odbili komentirati slučaj, reagirao je predsjednik državne protikorupcijske komisije Drago Kos.

Njegova je komisija, javili su u subotu slovenski mediji, prihvatila načelno stajalište da je korištenje službenih automobila u privatne svrhe u suprotnosti sa zakonom o suzbijanju korupcije.

'Ministarstvo vanjskih poslova je time što je supruzi ministra dopustilo korištenje službenog automobila prekršilo propis koji regulira korištenje službenog voznog parka', ocijenila je komisija.

'Bez sumnje je riječ o koruptivnom činu', rekao je u subotu za komercijalnu televizijsku postaju POP-TV predsjednik komisije za suzbijanje korupcije Drago Kos.

Uz to, dodao je da bi se moglo raditi i o zloporabi službenog položaja ako bi se ustvrdilo da su privatni odlasci u kupovinu automobilom ministarstva češća ili uobičajena praksa.

Rupel je međutim i dalje uvjeren da se radi o pokušaju medijskih i političkih sila da i na tom banalnom slučaju ugroze sadašnju vladu.

Medijsko eksponiranje toga slučaja Rupel je u subotu u svojoj kolumni za ljubljansko Delo naveo kao detalj grube kulturne revolucije protiv sadašnje vlade u kojoj se, kako dodaje, ne štede niti članovi obitelji istaknutih predstavnika vlade.

Slučaj difamiranja svoje supruge Rupel je čak usporedio s medijskim eksponiranjem u međunarodnoj javnosti slučaja iseljene romske obitelji Strojan i iz arhiva izvučenog slučaja izbrisanih neslovenaca bez državljanstva.

Rupel je ustvrdio da se u pozadini takvih napada na sadašnju vladu možda nalaze 'frustrirani slovenski političari s ljevice, nostalgičari ili neprincipijelni šverceri', a možda čak i 'slovenska varijanta mafije'.

'Radi se o ofenzivi koja sije opći nemir i pokušava stvoriti kaos, a što su naši uspjesi (euro, schengen i predsjedavanje EU-u) bliže, to ta ofenziva sve više eskalira', ocijenio je Rupel u ljubljanskom Delu od subote.
Hina
subota, 16.12.2006.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci