Tagovi

Državno poticana piromanija

Prije nekoliko dana na pollitici, savjesni je napisao blog zapis pod nazivom Veni, Vidi, Izgorjelo. Negdje u komentarima diskusije o požarima, sakrio se komentar Dragutina Lesara koji je napisao slijedeće:

Bez namjere da insinuiram podsjećam na odredbu zakona da se opožareno područje iz šumskog može prenamjeniti u građevinsko i to bez plaćanja naknade za prenamjenu. Besplatno, brzo i jednostavno.

Dakle ovo što sada slijedi nije baš za one osjetljiva srca, a i treba malo kreativnosti da bi razumjeli o čemu se radi. Osnovna ideja je da bi svoju djedovinu na kojoj je djed uzgajao neku poljoprivrednu kulturu ili neku šumu i šumicu u kojoj je tražio hladovinu htjeli pretvoriti u građevinsko zemljište. To želite napraviti zato jer građevinsko zemljište vrijedi 10x više od poljoprivrednog, zato jer na poljoprivrednom zemljištu morate raditi na suncu a u sjeni urbane vile ili apartmana možete lagodno piti bevandu i fureštati furešte.

Naravno, postoje odredbe zakona koje vas priječe u takvom naumu, primjerice Zakon o poljoprivrednim zemljištima, koji točno definira pod kojim se uvjetima može poljoprivredna površina pretvoriti u građevinsko.

Ono što proizlazi iz ovoga je da su u naš zakon ugrađene odredbe koje kažu da ako vam se eto, nekim slučajem sudbine, vaše zemljište zapali da potom imate mogućnost to isto zemljište (primjerice neku šikaru ili šumu) prenamijeniti u građevinsko zemljište i na njemu izgraditi neki objekt.

I doista, ako pogledate neke od zakona, primjerice u Zakonu u poljoprivrednom zemljištu (NN 66/01) u odredbama zakona od članka 17 do 21 navedeni su uvjeti pod kojima se poljoprivredno zemljište može pretvoriti u građevinsko (specifično su definirane odredbe koje govore o tome kako to provesti bez ikakvog plaćanja, u normalnim uvjetima konverzija se plaća kao 5% tržišne vrijednosti poljoprivrednog zemljišta koje je predmet konverzije).

A u Zakonu o šumama, u članku 53. piše slijedeće:

Opožarene površine šuma ne mogu se privesti drugoj kulturi 5 godina od opožarenja.

To je odredba koju je uzakon ugurao HNS a kojime se priječi situacija da se izgorena površina odmah pretvori u građevno zemljište.

Šumski požar

U jednom drugom komentaru, Lesar pak govori o analizi šumskih požara u 2005 godini i sudbini zemljišta:

Podaci dobiveni praćenjem u 2005:
Od 48 požara u blizini naselja, njih 26 bilo je na područjima koja su kasnije prenamjenjena u građevinska.

Ukratko, ako ste spremni povjerovati u ovu cijelu priču, ako imate šumsko zemljište koje inače nije namijenjeno građevini (ali bi moglo biti kada gore ne bi bilo šume koju je u normalnim uvjetima nemogućee prenamijeniti u građevinsko) onda ako se, eto, nedaj bože, desi neki šumski požarčić onda su sve prepreke skinute.

Slučna situacija se dogodila i u Grčkoj, koju Lesar spominje, a gdje je zbog velikog pritiska na dodatno građenje i uz zakonske rupe kojima se omogućilo legaliziranje takvih situacija, paljevina postala praktički legalna metoda za prenamjenu zemljišta:

Another factor that led to increased forest arson in the 1980s and 1990s is a spin-off of the demand for land to build secondary summer housing and to develop tourist accommodations. This demand far exceeded supply, as most forests in Greece are public and protection laws make change –of use very difficult. Furthermore, an exact and complete land register has only recently started to be developed. The lack of land for development drove prices extremely high, and the lack of a land register and poor law enforcement allowed those burning forested lands to illegally occupy them. On more than one occasion, many years later, when the number of people in this category became too many and it was evident that it would be practically impossible to evict them from the areas they had occupied, the Greek government legalized these occupied lands. In this way, a motive for arson was created.

Nije totalno identična situacija ali je dovoljno slična. U svakome slučaju, ako vam se dogodi da vam susjed zapali zaraslu borovu šumu, teško je da ćete se buniti što je i vaš komad izgorio iz jednostavnog razloga što i sami imate priliku skoro pa bezvrijednu šumu pretvoriti u apartmansko naselje.

Živio kapitalizam i zakoni koji to omogućuju. Još jedna od nelogičnosti koja je moguća samo u Hrvatskoj.

Komentari

Zanimljivo da Vlada neće

Zanimljivo da Vlada neće zabraniti prenamjenu opožarenih područja, iako je cijela oporba oko toga složna - Novi list 13. kolovoza.

IAKO SVE OPORBENE STRANKE PODRŽAVAJU INICIJATIVU VESNE ŠKARE OŽBOLT, U BANSKIM DVORIMA NE ODUSTAJU OD SVOGA STAVA

Radi se o sadnji vinograda i maslinika na zemljištu koje je bilo prekriveno makijom, objašnjava glasnogovornik Vlade Ratko Maček, dok oporba ukazuje na veliku mogućnost manipulacije s opožarenim zemljištem

ZAGREB – Većina oporbenih političkih stranaka slaže se s inicijativom Vesne Škare Ožbolt, prema kojoj bi u Zakon o šumama trebalo »ugraditi« odredbe kojima bi se izrijekom zabranila prenamjena opožarenih šumskih područja u poljoprivredno ili građevinsko zemljište. Glasnogovornik Vlade Ratko Maček, pak, rezolutno odbija ovu ideju i tvrdi da do njene realizacije neće doći iz prostog razloga jer se, kaže, radi o – »bedastoći«.
– Inicijativa Vesne Škare Ožbolt neće proći jer to bi bilo suludo. Pa mi smo u protekle tri godine podigli 16 tisuća hektara novih trajnih nasada na šumskom zemljištu s pravom služnosti. Radi se o sadnji vinograda i maslinika na zemljištu koje je bilo prekriveno makijom. Naravno da nitko neće saditi ništa u šumi s borovima, kaže glasnogovornik Vlade.
HNS-ov saborski zastupnik Dragutin Lesar, koji je putem našeg lista i otvorio problem prenamjene opožarenog šumskog zemljišta u poljoprivredno, odnosno građevinsko, spreman je podržati inicijativu DC-a.
– Svakako ćemo podržati taj prijedlog, ali moram istaknuti svoje veliko žaljenje što Vesna Škare Ožbolt istu stvar nije podržala kad smo je mi predlagali. Mi smo to, naime, predložili pri prvom čitanju Zakona o šumama, ali sretan sam što je danas došla na tu ideju. Naš prijedlog je, napominjem, odbijen bez obrazloženja, jer kad HDZ odbija onda obrazloženja jednostavno – nema, kaže Lesar.
Saborski zastupnik SDP-a Ivica Pančić također smatra da prijedlog DC-a ima smisla, te upozorava na negativna iskustva Španjolske, Italije i Grčke s prenamjenama opožarenog šumskog zemljišta.
– Imam primjer iz Splita, gdje je Vladin ured za raspolaganje državnom imovinom dao u koncesiju šumsko zemljište za sadnju maslinika, a onda je osoba koja je dobila koncesiju zatražila dozvolu za gradnju određenih nastambi, odnosno vila, navodno za potrebe agroturizma. Moje je pitanje koliko je bilo takvih primjera i tko prenamjenu uopće kontrolira? U zakonu izrijekom treba zabraniti prenamjene, a Hrvatske šume konačno bi trebale reći kako misle obnoviti opožarena područja, kaže Pančić.
Ideju načelno podržavaju i u HSP-u.
– Potrebno je poraditi na općinskim planovima zaštite od požara, sustavu obavješćivanja, civilnoj zaštiti... Slažem se s tim da se opožarene šume moraju obnavljati i da treba zabraniti prenamjene takvog zemljišta, zaključuje HSP-ov zastupnik Pero Kovačević.

L. TOMIČIĆ

Tko je glasao

Upravo se u Dubrovniku gradi

Upravo se u Dubrovniku gradi heliodrom na opožarenom zemljištu u zelenoj zoni.

cvjetići

Tko je glasao

Ključna odredbe zakona

Ključna odredbe zakona su;
- članak 17. stavak 1. Zakona o poljoprivrednom zemljištu "Promjena namjene poljoprivrednog zemljišta u nepoljoprivredne svrhe provodi se u skladu s dokumentima prostornog uređenja i drugim propisima.",
- članak 53. Zakona o šumama "Opožarene površine šuma ne mogu se privesti drugoj kulturi 5 godina od opožarenja.",
- članak 34. Zakona o prostornom uređenju "Svaki zahvat u prostoru provodi se u skladu s dokumentima prostornog uređenja, posebnim propisima i lokacijskom dozvolom."
U prijevodu, ključni su prostorni planovi koje donose lokalne uprave i samouprave uz suglasnost resornog ministarstva i tako je to praktički neprekinuto već skoro vječnost. Razne igre, pa i ova s požarima u mjeri koliko je ima, ključni dio imaju u donošenju prostornog plana i otud veliki manevri i bitke oko toga.

Tko je glasao

Ta praksa paljenja vatrica

Ta praksa paljenja vatrica radi stvaranja novih građevinskih zona je u dalmaciji svima poznata već 30-ak godina i vrlo je efikasna, ne toliko što će se baš svako to područje pretvoriti u građevinsko, već radi toga što će se dok se o opožarenom podrućju naveliko i bučno prića u tišini i preko noći stvoriti nova zona gradnje. Slijedeći put u građevnu zonu naravno ulazi ono što smo prije godinu ili dvije popalili, i ako se malo vratite uantrag vidjeti ćete da je tako stalno u zadnjih 30-ak godina. Uostalom zar nisu nove zone na otocima i priobalju niknule upravo na mjestima koja su opožarena tijekom prethodnog perioda, jer ne zaboravimo, bilojetu i "pametnih" požara koji su se dogodili prije desetak i više godina, ali sa dugoročnim planom, pa ma koliko vas egod to činilo nemogućim i nevjerojatnim, a opet, ako se slažete da je istina najnaevjerojatrnija stvar onda bi stvar mogla biti vatrena baš kako j e"iskreni" vatrogasac skidajući vijesti objavljuje gotovo svaki dan ........

Tko je glasao

U Dalmaciji i na Jadranu je

U Dalmaciji i na Jadranu je u RH najjrazvijenija i druga totalna igra sa širenjem građevinskog područja, gradnji i posebno evidentno štetnih i bespravnih gradnji. U kontinuiranoj igri već 35 godina prednjače najistaknutiji drugovi i gospoda, najistaknutiji stručnjaci su kreatori a najistaknutiji borci za pravdu to zamagljuju. To je razumljivo jer je to viskoprofitabilna igra karaktera lutrije u kojoj neki sigurno dobivaju a svi sigurno plaćamo, pa zato čvrsto traje.

Da je tome tako, dovoljno je laički pogledati bilo šta u živo, čak i bilo kakve službene analize i podatke. To je igra većinskih razmjera a ne nekih rubnih.

Širenja požarima ima, ali to je sitna igra i čemu kad je još lakše ovako.

Tko je glasao

U stvarnosti kod nas to ipak

U stvarnosti kod nas to ipak nije glavni način prenamjene poljoprivrednog i šumskog zemljišta u građevinsko, i po 50 pa čak i 100 puta skuplje, jer se je uhodala sustavna praksa i navika da se to stalno uspješno radi po posnovnoj zakonskoj proceduri i praktički plebiscitarno izglasava. Oko toga do različitih pogleda dođe češće kod jedne te iste osobe ili manje frakcije nego među strankama i općenito većinom. To je razumljivo, jer su odavno takvi interesi biračkih i drugih interesnih baza a s druge strane nema globalnih koncepcija i mjera koje bi to priječile (nema državnih, lokalnih, stranačkih pa niti strukovnih).

Npr. prošlo proljeće su država i Grad Zagreb potpuno harmonično i bez i jednog javnog glasa protiv u građevinsko zemljište prenamjenili ogromne površine istočne polovice parka prirode Medvednica i zelenih površina u granicama grada. Cijena se mijenja sa 2-5 na 100-300 EUR/m2.

Npr. po Jadranu, uključujući da je Istra krenula prva, teku brojne velike prenamjene pod izlikom razvoja. Cijena se mijenja slično kao u Zagrebu.

Ne treba umanjiti značenje požara, i to se radi, ali skrećem pažnju na puno masovniji model, od kojeg zajednici godinama ostaju samo troškovi za servisiranje toga.

Tko je glasao

slažem se s tobom

slažem se s tobom apsolutno, ali mi to nekako vjerojatnije za urbana podrućja gdje se u ime razvoja može progurati novi plan, ali što je sa onim podrućjima koja eto samo ometaju širenje turistićkih kapaciteta samo zbog nedovoljne površine za gradnju i gdje se ne morate pretjerano žuriti
jedan mogući naćin samo kao primjer naveo sam na mrakovom blogu pa ću ga iznijeti i ovdje

uzmimo ovako
članak 53 zakona o šumama i privedem nakon pet godina drugoj kulturi a usput ga prebacim u poljoprivredno zemljište recimo masline i za to npr
jedan hektar (10.000 kvadratnih metara) površine i 220 sadnica maslina
(državni poticaji su 20.000,00 - 27.000,00 kuna)
nakon nekog vremena mi neuspije kultura i prenamjenim u građevinsko zemljište
dakle uzeo od države novce za poticaj, dobio sadnice i zaradio na razlici cijene građevinskog zemljišta u turističkoj zoni

dakle ćemu žurba osim toga Lesar je dao krasan primjer Pakoštana gdje od 48 opožarenih podrućja 26 je postalo građevinsko, dakle piromana ima ali se među njima kriju i neki drugi

savjesni

Tko je glasao

Pakoštane je jedno od

Pakoštane je jedno od rjeđih područja gdje je praktički sve legalizirano za male novce i gdje je u više navrata skoro pa svatko mogao proširiti što je htio i gdje je htio u građevinsko područje. Ujedno je to područje, i uz takvo postupanje, najneizgrađenije područje na Jadranu, sa najviše očuvanih šuma, poljoprivrednih kultura i površina za razvoj. Dakle, i u uz elemente loše prakse, pa i u gradnjama, to područje ima najviše očuvanih resursa.

Skrećem pažnju da na Jadranu i sada upravo teku masovne prenamjene poljoprivrednih i šumskih područja po starom receptu - zajednici će ostati financiranje velikih troškova infrastrukture a spretni i sretni će potrpati kakve milijarde u džep. Toga je bar 100 puta više nego pomoću požara.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci