Tagovi

Državni udar na demokratski način

Dok novinari smišljaju naslove vezane uz ZERP, saborski zastupnici smišljaju amandmane na proračun odnosno kako odbiti predložene amandmane na proračun, kiša opet ispire pljuvačku s ulica, a studenti love dah između dvaju ispitnih rokova, naša Vlada priprema teren za pokušaj državnog udara.
Ali ne bilo kakvog! Ovo će biti jedno novo iskustvo za nas. Iako se pod državnim udarom inače podrazumijeva nekakva vojna sila, prolijevanje krvi ili barem prijetnja time, naš državni udar bit će počinjen papirom i gumbom za glasanje (odnosno glasovanje -- da mi se ne bi neki pobunili).

Parlamentarni izbori bili su 25. studenog, prije tek nešto više od 3 mjeseca. Prije njih mjesecima je trajala predizborna kampanja koja kao da je vođena radi nadopune "antologije političke gluposti" na kojoj marljivo radimo. Since 1990.
HDZ je u toj kampanji puštao jednu ploču, ploču za sve svoje vjerne glasače, ali i za one koji bi to mogli postati. Nakon dolaska na vlast, HDZ mijenja ploču. Recimo da je u kampanji puštao Vivaldija, a sada, samo 3 mjeseca nakon izbora ostvaruje "lagani" prijelaz na Black Sabbath. Pa kom pravo, kom krivo! Da sam kojim slučajem zaokružila HDZ (broj 9??) na glasačkom listiću, bila bih sad BIJESNA. Ovako sam samo bijesna.

HDZ je svojom novom inicijativom za promjene Ustava na najozbiljniji mogući način pokazao da je stranka opasnih namjera. Svi čitate novine, svi znate u čemu se predložene izmjene sastoje. Pustimo na stranu to da li su te izmjene dobre ili loše, potrebne ili nepotrebne. Način, princip, odnos je ono što je ključno. Ključno i poražavajuće.
Tko je to izabran na vlast?! U kampanji s ugovorili o internetu, o BDP-u, o kojekakvim naknadama, o ovome i onome, ali o Ustavu... ni zuc. Zar građani, birači, nemaju pravo znati što stranka koja se kandidira smjera učiniti ako bude izabrana? Ne radi se o trivijalnim stvarima, radi se o izmjeni samog sustava uređenja države!
Ipak, naznaku toga "di stoje" vidjeli smo i nedavno, kada je gospodi iz Vlade očito prekipjelo odgovarati na pitanja saborskih zastupnika pa su izjavili kako će promijeniti Poslovnik tako da posljednju riječ ima pitani ministar, a ne zastupnik koji je postavio pitanje. Već tu vidimo jednu logičku nedosljednost. Vlada je ta koja odgovara Saboru, a ne obrnuto. Koliko god mi u našem polariziranom Saboru koji je de facto jedna figura koja koristi jedino svoje ovlasti koje mora koristiti kako bi djelovala kao mehanizam izvršne vlasti ponekad na to zaboravljamo, Sabor je taj koji Vladu postavlja, Sabor je taj kojem Vlada odgovara i Sabor je taj koji Vladu može srušiti. I zato, zadnju riječ ima SABOR, sviđalo se to Vladi ili ne.

Sada priča odlazi korak dalje. HDZ odlazi daleko sa svojim željama i nastojanjima. Zašto građani o tome nisu čuli ranije? Koga predstavlja taj HDZ; kako može predstavljati sovje birače kada oni o ovako bitnim stvarima nisu čuli niti riječi prije nego što su HDZ-ovci zasjeli u Sabor u novom mandatu?
Rado bih rekla da se radi o izbornoj prevari. Ali ne, stvar je mnogo ozbiljnija. Stranka je došla na vlast demokratskim putem, ali je nakon toga pokazala svoje nimalo demokratsko lice. HDZ se potvrdio kao stranka opasnih namjera. Što novo smjeraju?

P.s. Kako to da se nitko od HDZ-ovih birača nije očitovao o predloženim izmjenama i općenito postupanju HDZ?

Komentari

''P.s. Kako to da se nitko

''P.s. Kako to da se nitko od HDZ-ovih birača nije očitovao o predloženim izmjenama i općenito postupanju HDZ?''

Slažem se - kako ti birači uopće sudjeluju u svojoj stranci, osim glasanjem? Ali nije to slučaj samo u HDZ-u već i u ostalim strankama. ''5'' ljudi je aktivno i sudjeluje, a ostali kao ovce slušaju i rade kako im se kaže. Sramota.

Tko je glasao

Ovo je možda važno, ali je

Ovo je možda važno, ali je sigurno važnije po nečem drugom a ne po tome da li će se još malo smanjiti uloga predsjednika. nakon 2000.g. se je smanjila još više, pa vidimo ne samo da su neki problemi od toga nego više obrnuto, čak i za samog predsjednika - predsjednik je proširio rezidencije za još dvije (na Hvaru i jednu vili na Panrtovčaku), ni za što ne odgovara a uticaja ima i te kako, do pojedinih novinara i slično, odlučujuće utiče na izbornu kampanju i slaganje vlasti i razno.

Kao što je to nakon 2000.g. odigralo ulogu, namjerno ili ne ali u ovako inertnom napredovanju ništa nije slučajno, "napredovanja" u komotnije i sigurnije forme istog radi napretka u istom ite najvažnije - odvlačenje pažnje sa sada već prapovijsnih i nepostojećih i kao davni dim iščezlih pitanja tko ja hapao cijeli stambeni fond i slično od 100 mlrd dolara za ništa (sve sadašnje političke i ostale snage 100 % - tnim konsenzusom 1991.g., sadašnji predsjednik bio predsjednik Vlade i zajedno sa ostalima ponavljao da će se ostalih 80 % kasnije rješiti), banke za još uloženo, sve novačne potoke i protoke, tvrtke, neizgrađena zemljišta, medije, pečate kojima se drži za uzde bilo šta ...

Nadalje, kao što se igrama oko Ustava to non stop tako radi, isto se radi sa svim, GUP-ovi se mjenjaju 3 x godišnje, zakoni najmanje jednom godišnje a između toga se to mjenja non stop radom aparata na rekla-kazala principu, tako da stalno teče ne samo "kulturna" i pravna revolcija, nego i stvarna ukupna, u kojoj je više nego redovno da oni sa smanjenim ovlastima pa i oni davno dobačeni non stop vladaju još jače, da su i rijetki procesuirani krimeni ne problem nego baš nužni uvjet za jače nove uloge. Tako je to nužno radi širih snaga i industrije ali još više i radi "elite" - ne samo da su i vječnoj igri Sokol, Šeks, Mesić, Marina Matulović Dropulić, Jure Radić, Tomac, Barbić u vezi svega što sa industrijom novca ima veze, nego je to nužno i radi omogućavanja napretka šegrtima ... A i jedino se tako može bar amortizirati nestanak Kardelja, Tita, Bakarića i Rankovića, koji su sve to omogućili.

Tako ovakve igre već vječnost jdino tako mogu omogućavati daljnji "napredak", novu etapu toga što je odavno nužda nužde, iščeznuće prevladanih etapa i bilo kakvih pitanja s tim u vezi, regrutaciju i izobrazbu mlade krvi napretka i najvažnije - osiguravanje eliksira glavnim ulogama/likovima napretka.

U prijateljskoj Kini su eliksire osiguravali na način da su kopirali kineske careve i dvorove, jake snage liječnika i raznog je brinulo o tradicijskim sredstvima kao žen šjen ali i novim, kojima bi mrtvaci od 80 godina na sat dva ne samo oživjeli nego bili previtalni. Kod nas su Tito i kardelj uhodali ovakve povremene promjene etapa a u Hrvatskoj je to nadgradio mrtvac Bakarić, koji bi u takvim trenucima samom ćinjenicom da je živ uzbudio sve snage. Zato ovi njihovi nasljednici više nego ozebli sunce ili žedni u pustinji vodu trebaju tako nečeg bar malo, jer se tako ne samo spašavaju nego dobivaju eliksire. Zato većina blista bolje nego ikad, od Marine MD preko Luke Bebića do građanina svih građana oko čije daljnje sudbine je zabrinuto pola nacije, kao i za Šeksa koji je navodno pao a vidiš kako, zajedno sa akademskim trabantima koji kucaju na hram vječnosti ili se kao takvi javljaju iz njega.

Tko je glasao

Ali čemu nerviranje?

Ali čemu nerviranje? Ustavne promjene ne mogu proći bez oporbenih glasova (posebno SDP-ovih).

A mislim da je važno kakve se promjene predlažu, evo popis s mojom ocjenom:

Incijative
uvođenje čistog parlamentarnog sustava - bezveze, protiv sam, treba nam predsjednik koji nije fikus
smanjenje referendumske većine potrebne za ulazak Hrvatske u EU - dobro
promjena članka 97. koji propisuje davanje mandata za sastavljanje Vlade - bezveze, politički, protiv
ukidanje zastare za privatizacijske malverzacije - dobro
vraćanje Slovenaca i Bošnjaka u preambulu Ustava - dobro
dizanje Državne revizije na status ustavne kategorije -dobro
proširenje određenih ovlasti pučkog pravobranitelja i na sudsku vlast -dobro
uvođenje obvezne srednje škole u Ustav - dobro

Dakle, imamo 6 promjena koje su dobre i dvije sumnjive koje SDP uvijek može blokirati. Pa opet pitam, čemu takav bijesan post? :)

Tko je glasao

Jedina pozitivna stvar u

Jedina pozitivna stvar u priči oko HDZ-ove vlasti je to da njihovi potezi još uvijek nekoga nerviraju.

Sve češće imam dojam da nam je njihova bahatost i otsustvo bilo kakve smislene politike, prvenstveno gospodarske, toliko postala normalna da nas je počela hvatati letargija. Kao da su svjesni toga, počeli su predlagati i (ovakve) stvari koje bi nas vratile u diktaturu jednopartijskog sustava različitog od onoga iz Jugoslavije samo po tome što bismo još imali i ukras-stranke koje bi trebale dati "demokratski štih".

Upravo je s toga važno i obećavajuće za bolje sutra da svaki njihov potez usmjeren na gušenje teško stečene demokracije, ma kako slabašna bila, izaziva bar nečiji bijes.

Najgore bi bilo da postanemo ravnodušni.

B-52

Tko je glasao

Sve se slažem, osim naziva

Sve se slažem, osim naziva ove prve točke. Ne radi se o uvođenju čistog parlamentarnog sustava jer se ne ide na jačanje Sabora nego isključivo na slabljenje predsjednika RH. Kao i uvijek, radi se o manipulaciji. Oduzima se ovlast predsjedniku i daje se premijeru, a spominje se parlamentarni sustav. I to još čisti.
Ti si to isto shvatio i zato si protiv te izmjene.

Namjerno se prava namjera krije iza naziva "čisti parlamentarni sustav". Da je zbilja namjera da se uspostavi čisti parlamentarni sustav ne bi se premijer dovodio u poziciju da predlaže izmjene saborskog poslovnika kojim bi se začepila gubica saborskim zastupnicima prilikom postavljanja pitanja premijeru i članovima Vlade.
Gdje to u svijetu premijer nameće pravila igre u parlamentu, umjesto obratno?
Nešto slično ćemo vjerojatno gledati ovih dana u Rusiji kad Putin dođe na poziciju premijera.

silverci

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

U pravu si Silverci, al ja

U pravu si Silverci, al ja se nemrem nekak oteti dojmu da ono kaj slabi prvog čovjeka u državi jača drugog i trećeg... a zna se tko su ti...

Tko je glasao

Ništa mi nebi dobili da

Ništa mi nebi dobili da imamo i pet predsjednika i 50 premijera i 5000 zastupnika. Sve je to neprincipijelna koalicija, kako kaže moj dragi prijatelj hanhan. Sve su to paraziti koji žive na teret naroda i malih poduzetnika, bezočno se bogateći.

Više bi se usrećili sa poštenim i sposobnim diktatorom. Onako, grubo govoreći...

# Kad ljubav postane zapovijed, mržnja može postati užitak.

# Kad ljubav postane zapovijed, mržnja može postati užitak.

Tko je glasao

Ako ćemo picajzlit (a

Ako ćemo picajzlit (a hoćemo - Djevica sam u horoskopu - pače, rođen 11.rujna :)) onda sustav u kojem imamo jakog premijera i protokolarnog predsjednika stvarno je čisti parlamentarni sustav, teorijski.

Naravno, i budali je jasno da HDZ otvara sebi prostor za što veći utjecaj izvršne vlasti nad zakonodavnom (Saborom). U tom smjeru je i predlaganje izmjene poslovnika iz usta premijera što smatram jednim od većih gluposti koje si je dozvolio, baš za ne povjerovat. Zastupnici bi trebali biti strah i trepet za Vladu, kao što su saslušanja pred raznim kongresnim odborima u Americi noćna mora za većinu ministara i gdje ih se nemilosrdno ispituje o svemu i svačemu.

Što se tiče predsjednika Mesića, napisao sam plahte teksta o tome kako bi ga trebalo smijeniti i generalno mi je nepodnošljiv na toj funkciji. Ali ipak, predsjednik mora ostati s ovim ovlastima, pošto nemamo kralja, ne trebamo izmišljati nekakvu figuru za paradiranje. Ja bih predsjedniku dao i veće ovlasti. Biranje u parlamentu bi bila lakrdija, strah me i pomisliti koga bi izabrala trenutna većina u Saboru. Hebranga ili Šeksa, muko Isusova...

Tko je glasao

Biti djevica po horoskopu,

Biti djevica po horoskopu, ok, ali ako ste još uvijek djevica...:)))

Tko je glasao

Pa znate da su Djevice (u

Pa znate da su Djevice (u horoskopu) temeljite i ažurne u izvršavanju zadataka. Pa sam i to obavio. Na moje veliko zadovoljstvo :)))))

Tko je glasao

Moja žena je djevica (po

Moja žena je djevica (po horoskopu, naravno :) i ima puno kvaliteta.
Ali nije nimalo temeljita ni ažurna.

# Kad ljubav postane zapovijed, mržnja može postati užitak.

# Kad ljubav postane zapovijed, mržnja može postati užitak.

Tko je glasao

Silverci, Si čul , navodno

Silverci,
Si čul , navodno se našem predsjedniku zvanično predbaciva u Njemačkoj - mješanje u njihovo sudstvo.

Tko je glasao

kad kažeš "zvanično"

kad kažeš "zvanično" čovjek bi pomislio da je to neka službena nota upućena hrvatskoj, a ne obična opaska jednog suca.

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

Super, obradi to u nekom

Super, obradi to u nekom postu. Ovaj se bavi nečim drugim.

silverci

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

ma bijesna je zato jer ju

ma bijesna je zato jer ju stalno nazivaju grupe zabrinutih gradjana, ali ih ona smiruje i govori im da se problemi ne rjesavaju na cesti.

:)


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

ako ćemo kroz to gledati,

ako ćemo kroz to gledati, onda sam bijesna zato što me NE nazivaju zabrinuti građani. ok nazivaju me zabrinuti građani, ali nisu zabrinuti oko ove teme. to je nekako svima prošlo ispod radara, čini se kao nešto čisto formalno, možda čak i apsolutno nebitno. kao da nitko nije shvatio što iza toga stoji. i tu se opet vraćamo na ono što sam tupila na već nekoliko tema -- naš obrazovni sustav potrudi se naučiti djecu korjenovati, ali se ne potrudi naučiti ih osnove države, demokracije i građanskih prava. suprotan primjer je američki sustav u kojem se itekako vodi računa o tome da se kroz posebne predmete, obvezne i iizborne učenicima koji će već iz srednje škole izaći s pravom glasa, kao punopravni građani države, usade osnovni pojmovi o tome što znači biti građanin te države.
a kod nas će opet odluku donijeti u saboru da zaštite neuki narod od samog sebe.

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

mislila sam da sam bila

mislila sam da sam bila dovoljno jasna.... ali dobro.
bijesan post je prvenstveno zato što je predizborna kampanja u kojoj su trebali iznijeti što smjeraju u sljedećem mandatu prošla prije samo 3 mjeseca, a oni sada iznose neke tako (po mojoj ocjeni) dramatične prijedloge.
pri tome nije uopće bitno koji je sadržaj i koje su namjere, nego je problematičan sam način na koji nastupaju. osjećam se kao da su namjerno prešutjeli odnosno zatajlili svoje namjere koje su itekako bitne ne samo za ovaj jedan mandat kojeg su dobili, nego za sve nadolazeće generacije. ne prelazi se iz jednog sustava u drugi preko noći. radi se o iznimno bitnim stvarima i stojim iza toga da je javnost o tome trebala znati prije izbora. i koliko god HDZ bio "zbrda-zdola stranka" (nemamo ekonomsku politiku, ali ju provodimo), ne može mi nitko prodat da su se tako bitnih stvari dosjetili u ova 3 mjeseca, i to uz sve križaljke kojima su se bavili kako bi složili vladu. a ako me netko uvjeri da su se stvarno dosjetili takvih drastičnih zahvata u ustav u tako kratkom vremenu, e onda slijedi novi dnevnik... još bjesniji jer tek je to neodgovoran nastup.

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

Odličan sažetak dijela

Odličan sažetak dijela griottinog dnevnika.

Frka i bijes će biti kada se rasprava o promjenama Ustava proširi u drugoj navedenoj točki "• smanjenje referendumske većine potrebne za ulazak Hrvatske u EU" - gdje će oporba vjerovatno insistirati na popisima birača a možda i izbornim jedinicama.

Tko je glasao

to uopće nije sažetak jer

to uopće nije sažetak jer govori o stvarima koje sam ja namjerno i svjesno izostavila iz dnevnika. to je nadopuna.

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

Točno, bio sam neprecizan,

Točno, bio sam neprecizan, trebalo je reći "Odličan sažetak dijela pozadine/uzroka griottinog dnevnika"

Tko je glasao

A da ovi zahtjevi nisu prvi

A da ovi zahtjevi nisu prvi znaci slabosti. Kad gubiš igru, jednostavno promjeni pravila. Oni bi sad mijenjali pravila.
Sad oporba ili barem ono što se time smatra i stupa na scenu, i traži ne mjenjanje pravila.
Uglavnom bumo vidli.

Tko je glasao

Kod Mađara ima izraz

Kod Mađara ima izraz „ezer mester“ koji se može prevesti kao „majstor s tisuću vještina“ a primjenjeno na ovu temu parafrazirano u „tisuću lica HDZ-a i Sanadera“.

Svih tisuću lica HDZ i Sanadera rade na onome što im može olakšati vladanje i omogućiti produžetak vrste. Darwinova teorija vrsta u grafici prikazuje razvoj čovjeka završavajući slikom čovjeka za stolom i kompjuterom kod nas se modificira u (imaginiraj) hadezeovca u Vladi.

Tko je glasao

"P.s. Kako to da se nitko od

"P.s. Kako to da se nitko od HDZ-ovih birača nije očitovao o predloženim izmjenama i općenito postupanju HDZ?"
velik broj njihovih birača se nalazi na grobljima pa se nažalost ne mogu očitovati, a oni koji su živi uglavnom su ili potkupljeni ili ionako ne vide, zasljepljeni "velikim vođom", o čemu bi se to zapravo trebali očitovati. da skratim - njima je to normalan nimalo sporan zahtjev, a svi oni koji ne misle tako ionako će biti proglašeni komunistima, crvenima, neprijateljima domovine i sl.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci