Tagovi

Državna tvrtka od strateškog značaja pred bankrotom - pa tko je tu lud?!

Čitam bizarne naslove, poput ovog na Net.hr: "HEP pred bankrotom" i pitam kako bi državno poduzeće od strateškog značaja moglo na bilo koji način bankrotirati. Znaju li ti novinari zapravo o čemu pišu?

Čitava je priča koja je kulminirala "bankrotom" zapravo potekla iz Slobodne Dalmacije koja je iz "pouzdanih izvora" dobila informaciju kako će HEP iduće godine poslovati s gubitkom od 600 milijuna kuna ukoliko Vlada ne odobri povišenje cijena električne energije od 20%, što je Dragutin Lesar već odavno najavio na Pollitici. Eh, kako si vlada ne ni smjela dopustiti ovakav udar na građane, pogotovo ova u ovom trenutku kada su cijene porasle gonjene povećanom inflacijom, pa poskupljenje možemo očekivati u ljeto. Nadalje, Uprava HEP-a dala je mandat na raspolaganje i to mandat koji joj ionako istječe 29. veljače, a činjenica jest da se trenutno dijele fotelje u državnim poduzećima, tako da je sada i HEP vjerojatno došao na red. Jer ipak, HEP je državna tvrtka, vlasnik je država i svrha HEP jest ispunjavanje njenih interese.

A sada, idemo malo racionalnije sagledati stvari. Za to nam je potrebno malo prekopati internet, pa malo, recimo, pogledati Poslovni.hr gdje ćemo naći podatak kako je zahvaljujući kresanju fiksnih troškova u 2007. godini HEP grupa poslovala pozitivno, iako je godina bila izrazito nepovoljna (povećani troškovi zbog uvoza električne energije, proizvodnja hidroelektrana u iznosu od svega 70% planirane i meni omiljena isprika: porast cijena energenata). Nadalje, najavljeno je da će se trend rasta varijabilnih troškova nastaviti što odgovara onoj priči o 600 milijuna kuna mogućeg gubitka, a uzroke potrebi za porastom cijena električne energije osim u povećanju troškova možemo potražiti u činjenici da cijena električne energije nije rasla od 1. rujna 2005. godine i kako HEP unatoč većim troškovima ne namjerava odustati od kapitalnih investicija kaoš što su novi bloka TE-TO Zagreb, TE Sisak, HE Lešće ili pak 400 kV dalekovoda Ernestinovo - Pécs.

Sada, kad smo razjasnili zašto će doći do rasta cijena i zašto je uprava HEP-a dala mandate na raspolaganje, molim cijenjene novinare da me poštede medijskih nebuloza ovakve vrste...

Tagovi

Komentari

Državna tvrtka od

Državna tvrtka od strateškog značaja pred bankrotom - pa tko je tu lud?!
Mi.

silverci

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Čitam bizarne naslove,

Čitam bizarne naslove, poput ovog na Net.hr: "HEP pred bankrotom" i pitam kako bi državno poduzeće od strateškog značaja moglo na bilo koji način bankrotirati. Znaju li ti novinari zapravo o čemu pišu?

A čuj, ako se zalažeš za liberazliaciju tržišta onda je i takav rasplet događaj moguć... U Caloforniji, npr, privatizirali su elektro sustav i jedno ljeto (ima 5-6 godina) je nastalo rasulo i California je imala velikih problema sa strujom...

youtube.com/bijesdrugi
4hdz.com

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen

Tko je glasao

Da, ali poanta je u tome da

Da, ali poanta je u tome da nećemo tako lako govoriti o bankrotu dok je HEP u državnom vlasništvu... :-))

bezkomentara.org

Odabrali smo ih na ponos i diku, na svoju priliku i sliku...

Tko je glasao

Mozda bi bilo tocnije reci

Mozda bi bilo tocnije reci da se drzavi razbilo od glavu otimanje i nacionalizacija HEP-a. Naime HEP je trebao biti rascijepakan u dionice koje su pak trebale biti podijeljene svima koji uopce imaju eletricne prikljucke. Zasto?
Pa zato sto su ih placanjem gradnje mreze i hidrocentrala korisnici vec i otplatili. Ako ne tako onda i otplacivanjem kredita koje je ondasnja drzava uzimala za gradnju tih kapaciteta.Naravno drzava koja nije znala uspostaviti pravilan trzisni odnos pa i visestranacki sustav drugacije nego je to radila Partija, je umjesto dionicarstva K napravila vec davno vidjenu - nacionalizaciju.Tj. pljacku tudje imovine!
U ovom slucaju su to ne samo zaposleni u HEP-u vec i svi koji su platili prikljucak na el. energiju.
Stoga ne cudi da se drzava kao novi silom-vlasnik ne brine za ono sto je otela ili bolje reci opljackala od naivnih vlasnika.Tudje i oteto se uglavnom rijetko pazljivo cuva i skoro redovito se vrati otimacu sa problemima kao bumerang.Zbog drzavnog su vlasnistva vec ionako propale sve komunisticke drzave.
Ovo isto vrijedi i za INU i pogotovo za HT.Pa kad je to oteto vec prodato strancima bez suglasnosti stvaraoca, onda nije ni cudo da se u nedostatku novih meta nacionalizacije posegnulo u zaduzivanje stavljanjem maltene drzavne teritorije pod hipoteku.Od rasprodaje zemljista do naprasne prenamjene poljoprivrednog u gradjevinsko.Kako od drzavne razine tako do najmanje opcine.Zderanje supstance do potopa.

Tko je glasao

HEP jos dobro i posluje s

HEP jos dobro i posluje s ovakvim " velicinama " u upravi:
http://www.index.hr/vijesti/clanak/procitajte-nevidjeno-ulizivanje-direk...

A sad odoh povracati :/

Tko je glasao

Kad je već riječ o

Kad je već riječ o troškovima, evo i jednoga primjera.
Nakon izvanrednih županijskih izbora 2006.g. došlo je do smjene garniture. Kratkotrajni župan, prethodno dva mandata općinski načelnik (HEP-ov kadar) 'zbrinut' je na način da je izmišljeno mjesto savjetnika Uprave HEP-a za područje Dalmacije (ili nekako slično). Kažu da ima plaću dvadesetak tisuća kuna (neprovjereno), ima službeni auto, a što radi - ne zna se.

ragusa

Tko je glasao

A da pokusaju prije s

A da pokusaju prije s rezanjem fiksnih troskova npr. janjetine, dnevnica i tzv. 'dezurstava' po kucama?

Tko je glasao

Nisu nebuloze, u HEP-u je

Nisu nebuloze, u HEP-u je svašta moguće. Nedavno sam pisala o tome...
http://pollitika.com/nesposobnost-hep-ovih-direktora-platit-ce-gradani

Tko je glasao

Nebudu bankrotirali jer se

Nebudu bankrotirali jer se bude umiješala Vlada, a i ostavke u HEP-u se spremaju.... Jedino ako to nije patka da se dignu cijene... 20% kolko već traže... Ili 10% ove godine a 10% sljedeće...

Tko je glasao

Pa situacija je upravo takva

Pa situacija je upravo takva jer se umješala vlada. HEP nabavlja energiju na tržištu, kao i INA goriva. INI je dopuštena korekcija cijena prema kretanjima na tržištu, a HEP-U nije. HEP ima svoju proizvodnju, koja nije uopće dovoljna tako da dnevno kupuju energiju.
Zapravo imamo situaciju u kojoj država svoju socijalnu politiku prvenstveno provodi kroz cijenu energije. Da li zbog toga ne žuri s privatizacijom, ili s otvaranjem tržišta?

Tko je glasao

Po mom mišljenju, vrlo lako

Po mom mišljenju, vrlo lako moguće. Do otvaranja tržišta će formalno doći sredinom ove godine, no realno gledano upitno je da li je ikome u interesu ući na naše tržište u trenutačnim uvjetima.

bezkomentara.org

Odabrali smo ih na ponos i diku, na svoju priliku i sliku...

Tko je glasao

pa u samom postu ti je

pa u samom postu ti je pojašnjeno da do porasta cijeno mora doći.. ostavke uprave su tu tek performans za javnost...

a zanimljiva mi je recimo i još jedna stvar, kad se već govori o (financijskoj) krizi u HEPu, a to je sponzoriranje boktepitaj kojih sve ne sportaša i sportskih klubova i koja se tu lova vrti...

Tko je glasao

Kaj se tiče HEP-ovog

Kaj se tiče HEP-ovog sponzorstva to je i meni bilo zanimljivo, zašto se netko tko ima monopol i drži cijelo tržište treba uopće reklamirati i sponzorirati.... u jednom takvom razgovoru dobio sam odgovor da su na tržište već ušli neki privatni ili kakvi već distributeri koji dilaju struju pa sad tko lud a tko pametan... neznam... Istina da mi se ne sviđa monopol HEP-a ali ni privatizacija jedne od rijetkih firmi koja nam je još ostala nije mi baš nekak....

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci