Tagovi

Drugi čin

Predstava je otvorena spektakularno. Zvona su zvonila, kamere zujale, a publika je ispustila glasno “aaaaaaa”. Tri potpredsjednika Fonda završila su u pritvoru, a predsjednik je ustanovio da je hardware razotkriven, a sad se traži software. Glavni režiser ustvrdio je da ništa nije znao, ali da je za predstavu ipak on najzaslužniji i da nam je od sada pa nadalje (sve do izbora a po mogućnosti i kasnije) vikati mu “Bravo!”. Tko to ne viče niti je dobar patriot niti je zahvalna publika. I najbolje bi mu bilo da se odseli na Južni pol. S pingvinima i ostalom zamrznutom zvjeradi.

U prvom se činu pojavljuju i drugi glavni i poluglavni glumci. Tu su ministri koji nisu ništa znali jer nisu ni smjeli znati, ali su znali da je sve sumnjivo pa nisu htjeli kvariti predstavu micanjem statista. Tu su i drugi ministri koji imaju svoje šofere i svoje predstave pa u ovoj predstavi glume samo palmu. Tu su i ministri koji sve mogu objasniti oko novaca i novčanih tokova, a kad im se kaže da lažu, onda se jako uzrujaju i gotovo da izmlate kamermana. Tu je i jedan ministar koji uopće ne zna da je u predstavi pa se unezvjereno okreće po pozornici, a nitko mu neće reći što se događa. Nema petog ministra koji gradi brodove i dijeli milijune dolara okolo. Njega nitko ništa ne pita. Njega i inače nitko ništa ne pita. Tu je scenarist koji je kaznenu prijavu za poteze oko izgradnje trgovačkog centra Kaufland u Karlovcu protiv ovog petog ministra imao u ladici dvije godine, pa ju odbacio kad je ministar postao ministrom. Tu je i njegov pomoćnik. Sporednu ulogu u prvom činu imaju i ministar policije, koji ne zna što policija radi i vrlo je zbog toga sretan i ministrica pravosuđa zbunjenog lika.

U drugom se činu uvode novi igrači. Najprije se najavljuje, krajem prvog čina, da bi se radnja mogla i trabala odnositi i na one koji su u prethodnom mandatu gazdovali Fondom. Pa se u pohode po saborskim hodnicima šalje zastupnik Slaven Letica koji več danima priča kako su Čačića upravo uhapsili, a Linića (koji je rukovodio Fondom u prošlom mandatu) samo što nisu. Jer, oni su, za razliku od sadašnjih ministara, znali što rade i što se oko njih radi. Oni su, da tako kažem, bili glumci-režiseri. Istina, Letica to već priča godinama, ali njega i onako nitko ozbiljan ozbiljno ne shvaća. Dakle, Čačića i Linića treba uhapsiti. Prema riječima Letice. Režiser predstave, veliki mag kazališne režije i negdašnji intendant kazališta u Splitu i sam govori slično. Naravno, bez imena. On, naime, ništa ne zna.

Na sceni se sad pojavljuje novi glumac. Talentiran i dokazan. Ante Markov. Razgovara s novinarom i izjavljuje da je u Fondu i u prošlom mandatu bilo brdo manipulacija, marifetluka i nezakonitosti. Samo je on o tome šutio zbog nekih, samo njemu poznatih, razloga. Pa on misli da bi to sad, ipak, sve trebalo pohapsiti. Ne znam samo da li i one koji su u to vrijeme sjedili u nadzornom odboru Fonda i danas u njemu sjede (a Markov je jedan od njih). Da li samo one koji su krali ili i one koji su imali zadaću da čuvaju imovinu, a šutjeli su na krađu? Glumac Markov ništa ne govori o događanjima u Fondu prije njegovog vremena. Ne zna, valjda. Ne pada mu na pamet da kaže kad je to 90% imovine hrvatskih građana ukradeno i tko je smislio tu krađu. Ne pada mu na pamet da spomene pokojnog i njegovu ekipu.

Sve u svemu, drugi čin zaoštrava radnju i nalazi nove (očekivane) negativce. Hoće li to značiti da aktualni negativci u liku ministara dobivaju oprost? Ili samo da je potrebno zavrtiti igru do izbora bi režiser dobio šansu koju kao premijer nije zaslužio?

Sljedeći čin odigrava se u Saboru. Rasprava o nepovjerenju vladi. Tu ćemo barem vidjeti tko gdje stoji i tko kako misli.

Komentari

Zgodno ste to sve usporedili

Zgodno ste to sve usporedili s kazališnom, ili barem scenskom predstavom. No, kao stari kazališni moljac, moram vas upozoriti da je najvažnije ono što se događa iza kulisa. To obično publika ne vidi.

Tko je glasao

Kaj se događa iza kulisa to

Kaj se događa iza kulisa to svi naslučuju i uvjek dojde nakaj van kaj ne paše onima koji zakulisano delaju. Onda nastane uzbuna i okarakteriziraju se na sva moguče načine oni koji to spomeneju, naravno uvjek od onih kojima se je pogledalo u karte.

Tko je glasao

Dodao bih samo dio jednog

Dodao bih samo dio jednog mojeg razmišljanja, koje sam već napisao pod jednim drugim postom, a odnosio se na temu oko HFP-a.

Ćini mi se da od toga neće biti ništa, barem ne u onom obimu u kojem bi trebalo biti.... a to je zna se svi koji su sumnjivi, povezani sa sumnjivima i za koje se sumnja da su sumnjivi se moraju maknuti ,dok im se ne dokaže suprotno.
Na kraju krajeva u politiku bi trebalo uvesti presumciju krivnje, kao što je to u medicini, pa neka dokazuju da su stručno obavljali svoj posao. Presumcija krivnje upravo i postoji zato da bi se preventivno djelovalo, a ne da bi se nekoga okrivilo bez dokaza. Taj dio procesa neka ide normalnim putem i neka nevini idu kući. Ali, da se sada možda bolje izrazim, politička odgovornost (presumcija krivnje) mora postojati

savjesni

Tko je glasao

Dobro je ovo selektivno

Dobro je ovo selektivno pamćenje, o nekim bitnim stvarima pojma nemaju, ali se zato sjećaju detalja oko bivše vlade:

Tko je glasao

A što misle građani?

A što misle građani?

Tko je glasao

Evo, kazes da su ministri

Evo, kazes da su ministri zbog ovoga kazneno odgovorni. Ako HNS dodje na vlast, hoce li podrzati procesuiranje doticnih?

Tko je glasao

Naravno.

Naravno.

nvuljanic

Tko je glasao

Isti ovaj komentar sam

Isti ovaj komentar sam greškom stavio na drugi
post,tako da se ponavljam.Naime, u RTL-ovoj emisiji Sanader reče da je znao za cijeli slučaj( a nije trebao)
Drugo,akcija je morala biti ubrzana jer je netko skužio da ga se prisluškuje.Tko i kako? Možda je ovo odgovor na pitanje,zašto baš sada,mjesec dana prije izbora.

Tko je glasao

U drugom cinu se kaze: Pojeo

U drugom cinu se kaze: Pojeo vuk magare a sve ovce na broju. Samo ne znam koliko ce nas dugo sisati?

Tko je glasao

Sanjam, vjerujte mi da

Sanjam, vjerujte mi da sanjam, Hrvatsku u kojoj će svi takvi brzo i bez puno procedura završiti iza rešetaka.

Tko je glasao

Ne sanjaj prijatelju,

Ne sanjaj prijatelju, stvaraj drugačiju stvarnost.

Tko je glasao

Mladi gospon, meni je

Mladi gospon, meni je stvarati mjesto na groblju, a vi radite ostalo.

Tko je glasao

Ne znam zašto svi dođu

Ne znam zašto svi dođu pameti kad iz nečega izađu. To se dešava sa ministrima, članovima nadzornih odbora, upravnih odbora…. No želim ih podsjetiti što kaže kazneni zakon i dati im do znanja što su trebali napraviti.

Neprijavljivanje počinjenog kaznenog djela
Članak 300.
(1) Tko zna da je počinjeno teško kazneno djelo pa to ne prijavi iako zna da bi takvom prijavom bilo omogućeno ili znatno olakšano otkrivanje djela ili počinitelja, a za to djelo je zakonom propisana kazna dugotrajnog zatvora,
kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine.

Vrlo brzo nakon što shvate da bilo kakvo njihovo saznanje predstavlja kazneno djelo, počinje priča kao pričalo se, govorilo se, sumnjalo se i sl., a oni odmah sve zaborave.
Kad bi danas pohapsili 5% onih koji rade u javnoj upravi. Vjerojatnost da uhapsimo nekog tko ne zna ni za jedno namještanje posla, neko pogodovanje, primanje mita, nelegalno zapošljavanje…bila bi stvarno mala.
Znam svi su nevini dok im se ne dokaže suprotno.

Tko je glasao

Neke stvari oko toga se ne

Neke stvari oko toga se ne znaju a neke veoma dobro znaju.

U nekim drugim područjima ljudi se masovno ne drže dogovora ne zbog neodgovornosti i navika nediscipline nego radi pristojnosti i nevinosti, ne mogu reći ne ni kad potpuno znaju da neće moći doći u dogovoreno vrijeme niti izvršiti dogovoreno.

Tako je i kod nas nekoliko čvrstih pristojnih i naprednih pravila takve praksu, koje zajedno sa nepristojnima (pohlepa i strah od opasnosti, sprege, eliminacije i likvidacije, nadmenost bez pokrića, karijerizam itd.) čine veoma disciplinirani zakon šutnje i sudjelovanja.

To su:
- pristojnost i pažnja (vrvi od toga pa ćeš ozbiljno povrjediti nekog, čak bliskog);
- najbolje namjere i očekivanja (obzirom da je sustavno, očekuje se da će se to baš zato poboljšati, kad nije sada sigurno novom prilikom);
- izbjegavanje pogreške (svatko se je uvjerio da je ne jednom pogrješio, od očekivanja i glasanja do konkeretnijeg sudjelovanja, pokazalo se gore do obrnuto, mora se izbjegavati);
- briga za najosnovnije (za djecu i bližnje, bez toga ne ide ...);
- ostali normalni životni porivi i izbjegavanje prekomjernog hazarda (suočavanje s tim je hazard, veoma zahtjevna i neizvjesna vožnja);
- odanost (partiji i stranci, lokalnim interesima, oni drugu su lopovi i nesposobni a mi smo bolji i primjerenije je nama dati malo veći značaj i nešto love i vlasti itd.);
- spremnost za novo (zahtjevnosti novog još jače pa se ne smije pokleknuti na ovome).

Dakle, radi se u biti uobičajenim široko rasprostranjenim pojavama koje, i iz običnih razloga pristojnosti i napretka, iskusno i sustavno vuku napredovanje stvari, više kao lokomotive nego kao kočnice. Za slučaj razmatranja nekih promjena oko toga, preporučljivo je to bar minimalno uzeti u obzir.

Tko je glasao

Markov teško može biti

Markov teško može biti glumac. On je lutak na koncu.
Uvijek ga netko poteže. A kada se i otrgne s konca ima nepogrešivi instinkt. Po mirisu raspoznaje gomilu gdje je lova.
A Letica? Nikada ne znaš tko je pametniji. On ili konj.

Tko je glasao

Ipak je to dio puno dulje i

Ipak je to dio puno dulje i šire "meksikanske" produkcije, ne samo jedne sapunice. I po ovome se vidi, da nešto prethodi a sigurno i slijedi, da se prožima sa nekim paralelnim radnjama itd. Mogu se i izdvojiti pojedine scene, čak detaljno analizirati kadrovi, ali se ostalo ne da izbjeći i sva publika to zna i baš to održava taj "meksikanski" duh stvari, patos na pojedinim kadrovima i pouzdanje da je toga napretek.

Nema sumnje da će stvar biti zgodna i za dulje eksploatacije, kad je sva masovnija praksa zgodna kako ne bi i ova "meksikanska". I po ovoj obradi se odlično vidi da su svi likovi i sve uloge iskusni za druge trakavice, i oni ovdje rubno fokusirani (Tomčić, Linić, Čačić) i oni koji se naziru. Kad samo jedno jedino afričko šekspirijansko kazalište u Nairobiju i sa nešto ishlapjelih glumaca nosi bitni dio zabavne jednog cjelog kontinenta, gdje ne bi ovakva moćna i iskusna mašinerija uspjela zabaviti nas.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci