Tagovi

Društvena odgovornost

HRT: Potukli se članovi Vijeća

U sinoćnjim informativnim emisijama HTV-a kao i u današnjem tisku senzacionalna vijest: Potukli se članovi Vijeća Hrvatske radiotelevizije. Prema izvještajima Danko Bljajić i Jadranka Kolarević su nakon međusobnih optužbi i verbalnog prepucavanja nakon glasovanja o kandidatima za ravnatelja HTV-a, uljudbeni dijalog zamijenili «štiklanjem» i «šaketanjem». Zbog toga je na Prisavlju, uz hitnu pomoć, intervenirala i policija.

Ovom prigodom uopće ne želim raspravljati o ulozi i strukturi Vijeća HRT-a, kao ni o pitanju nadzora nad radom Vijeća i njegovoj odgovornosti. Želio bih vas samo podsjetiti na način izbora članova Vijeća. Dakle, članove Vijeća HRT-a bira i razrješava Hrvatski sabor a izbor se obavlja na temelju javnog poziva Odbora za informiranje, informatizaciju i medije. Javnim pozivom pozivaju se institucije, udruge i građani da podnesu obrazložene prijedloge o kandidatima za članove Vijeća HRT-a. Potom Odbor razmatra sve podnesene prijedloge te popis kandidata koji ispunjavaju uvjete šalje klubovima zastupnika na usuglašavanje. Sabor o njima glasa i to je to.

Postoji li društvena odgovornost onih koji su članove Vijeća HRT-a predložili? Nakon skandala oči javnosti uprte su u politiku, Vladu i Sabor. No što je sa onima koji su te ljude predložili? Treba li se i njih dotaknuti u ovom slučaju? Podsjećam da je Zakonom o Hrvatskoj radioteleviziji jasno rečeno da članovi Vijeća HRT-a trebaju biti javni djelatnici koji su se u javnom životu istakli zalaganjem za poštivanje demokratskih načela i vladavinu prava, izgradnju i unapređenje najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske, razvitka civilnog društva, obranu ljudskih prava i sloboda, kao i zaštitu slobode izražavanja.

Jadranku Kolarević predložio je «Potrošač» Hrvatski savez udruga za zaštitu potrošača, kojeg čine «Potrošač», Društvo za zaštitu potrošača Hrvatske i «Potrošač», Društvo za zaštitu potrošača Slavonije i Baranje, sa svojim podružnicama. Prijedlog je potpisao predsjednik Saveza mr.sc. Ilija Rkman.

Danka Bljajića predložili su (i prijedloge potpisali): Veslački Savez Zagreba (predsjednik Branimir Bašić), Veslački klub Trešnjevka (predsjednik Josip Djelmiš), Udruga za uvođenje hipoterapije u sustav rehabilitacije Bela (predsjednica Marija Koračević), Europsko udruženje studenata medicine EMSA (predsjednik udruge od 2001.-03. Hrvoje Vražić i predsjednik EMSA Hrvatska Marcel Marijanović Kavanagh), Hrvatski perinatalni fond (dopredsjednica Marina Ivanišević), Udruga za prevenciju i borbu protiv ovisnosti «Klin» (predsjednik Božo Poljak), Škola narodnog zdravlja «Andrija Štampar» (predsjednik Stipe Orešković) i Hrvatski savez dijabetičkih udruga (predsjednica Mensura Dražić).

Da li će ti koji su predložili Jadranku Kolarević i Danka Bljajića reagirati na ovaj skandal ili su samo iskoristili svoje demokratsko pravo predlaganja? Imaju li namjeru postaviti pitanje njihovog opoziva sa jednakom spremnošću kojom su potpisali i prijedloge njihovih imenovanja? Ili jednostavno nemaju niti malo društvene odgovornosti?

Komentari

Potom Odbor razmatra sve

Potom Odbor razmatra sve podnesene prijedloge te popis kandidata koji ispunjavaju uvjete šalje klubovima zastupnika na usuglašavanje.
Piše li u tim uvjetima što o «štiklanju» i «šaketanju»?

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Čekaj da vidim ....

Čekaj da vidim .... štikla... štikla... šaka...šaka..
ne, nema ništa takovog u zakonu i uvjetima.

Tko je glasao

A bilo je i u Saboru

A bilo je i u Saboru sličnih situacija. Bobetko-Tanjga, Rojs-Debeljuh, Krpina-ne sjećam se tko. ;-)

Da preformuliram pitanje. Postoji li mogućnost da Sabor povuče ovo dvoje iz vijeća?
Eh da, a zašto ne bi i zastupnici bili odgovorni, a ne samo oni koji su predložili ove ljude?

P.S.Odgovorom na moje pitanje pokušavaš biti duhovit ili radiš na vjerodostojnosti?

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Da, bilo je. Postoji. Nikoga

Da, bilo je.
Postoji.
Nikoga ne amnestiram ali idem logikom: onaj tko je predložio izbor mora prvi predložiti i smjenu.
Zakon sam jutros ponovno češljao, u arhivi tražio dokumente iz 2003. kada su birani, u Odboru nisu imali ništa, Informacijsko-dokumentacijska samo konačni prijedlog, tek su u arhivi pronašli orginale prijedloga. I, zar malo duhovitosti nije dobro?

Tko je glasao

OK je duhovitost, ali sam

OK je duhovitost, ali sam nakon duhovitosti i odgovor očekivao.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Trebali bi, ali po svemu

Trebali bi, ali po svemu sudeći neće. Uporište im daje praksa koju predvodi Sanader. Ni jedan hadezovac ili hadezeovka na visokom položaju nisu za ništa morali odgovarati, osim u slučaju kada su piknuli, kao primjerice Cigelj...

Tko je glasao

postoje trenuci kada je

postoje trenuci kada je nasilje neizbježno, a zna se da je nasilje sastavni dio ovih prostora

Tko je glasao

Nasilje je neizbježno? Koga

Nasilje je neizbježno? Koga nad kim? Zašto? Nasljeđe prostora ili ljudi?

Tko je glasao

Po prvim vijestima je taj

Po prvim vijestima je taj liječnik Bljajić napadnut oštrim štiklama pa se izgleda ponavlja slučaj Miljenka Mesića i štaka, kad je većina dugo bila uvjerena u obrnuto, da Vesna Pusić, oštrija frakcija lezbijskog kruga SDP-a i svi drugi hitnom intervencijom brane Mesića a ne obrnuto. Koja naivnost.

Dalje, i ta Kolarević i mr Rkman nešto rade, bar se javljaju.

Uvijek imamo višak društvene odgovornosti pa i sada, od predsjednika države do niže, pa nek se bave.

Tko je glasao

A da se malo skockaš? Koga

A da se malo skockaš?
Koga je Vesna trebala braniti, Mesića ili Mamića? ILi oboje? Ili ni jednoga?
I kažu da žene lezbijkama najčećše proglašavaju pederi.Anonimni, dakako.

Tko je glasao

Oko Mamićeva i Kordićeva

Oko Mamićeva i Kordićeva nebodera su se lomila bitna pitanja prostornog uređenja Zagreba, pa i Hrvatske, naravno i u vezi ključnog pitanja da li se to utvrđuje prostornim planovima kao najsloženijom procedurom društvenog usuglašavanja i civilizacijskog odabira ili se to radi tako da politika na vlasti gazi osnove društva i civilazcije i odlučuje sama.

Ovdje su na vlasti bili zajedno SDP i HNS, pri čemu je Miljenko Mesić, dipl.ing.arh., imenovan od HNS-a, bio zajednički čuvar prostornog plana, osnove društvenog uređenja. Pod zajedničkim se podrazumijeva zajednički za sve, pa i za oporbu, apstinente a i za strance. Na primjeru namjeravane gradnje u središtu Zagreba i drugdje se bolje vidi šta znači bilo kakav plan i poimanje vlasti.

To se odigrava u uvjetima otvorenih pa i uzavrelih pitanja, gdje su deformacije vladajućih stranki i više nego evidentne, do stupnja da više i ne postoji ništa i nije bitno ništa nego njihovi međusobni odnosi, tko je koga i s kim, te odnosi sa poslovnim partnerima, pa i Mamićem, pri čemu ni partneri nisu sigurni u išta zbog prethodnog. Svi ostali su stavljani u poziciju budala i zamisli gdje, u Zagrebu.

Zbog razvoja takve interne drame, kod obje stranke eskalira radikalizam.

Kod HNS-a frakcija umjerenih i javno priznatih homoseksualaca biva dograđena agresivnim homoseksualcima, koji su javno rasturali neke javno ugledne institucije i sve redom. To je ujedno nanijelo bitnu štetu dotadašnjem trudu iste manjinske spolne zajednice. Isto i kod frakcija pretežne spolne orjentacije. Ali to sa HNS-om je sankcionirano i sada pustimo to.

Kod SDP-a umjerena lezbijska frakcija također biva dograđena oštrijim primjercima. Te su i danas aktivne i na vlasti pa zaslužuju više pažnje. Tih nešto inicijativnijih i oštrijih primjeraka je, sigurno usmjeravano od nekog i za nešto, poreokrenulo i umjereni dio, tako da doslovno grizu sve pred sobom, do zareza a ljude bez iznimke. To je ujedno nanijelo bitnu štetu dotadašnjem trudu iste manjinske spolne zajednice. Izraz "oštrija frakcija lezbijskog kruga SDP-a" ne održava dobro stanje i nešto primjereniji bi bio "bjesne kuje" i slično.

Dolazi do okršaja štakama, kao finale širih i duljih stvari. Sazvan je službeni sastanak u uredu gradonačelnice Vlaste Pavić oko pitanja 2 nebodera, svi sudionici osim javnosti i profesionalnih. I u najgorim vremenima su se takva pitanja rješavala dozvolama i/ili planom. Nikola Pašić, Pavelić, Tuđman i Tito zajedno nisu uspjeli rješiti ni jedan slučaj bez toga. Ovdje je sazvan sastanak rješiti bez toga. Miljenko Mesić je, po vlastitom priznanju, dotad slijepo izvršavao takve zahtjeve. Prvi put se je stavio u ulogu koju obnaša. Kad se je uspio obraniti od štaka i kad je situacija rekonstruirana, ta točka je postala bitna hrvatska povijesna točka. Pri tome je

Mladi neplaćeni novinari su reagirali odmah. Prof.dr.sc. Vesna Pusić, u ulozi predsjednice HNS-a, je reagirala prva od političara, odmah, i oštro napala za incident i zaprijetila odlučnim mjerama. Drugi us reagirali brzo. Sva profesionalna, politička i druga društveno misleća javnost je bila uvjerena u obranu osnove društva i civilzacije. U Zagrebu je oko toga čvrsto preko 150 godina. Koja naivnost. To je bila obrana štaka protiv osnova društevnog uređenja i civilizacije.

Stvar se nastavlja. Svi smo mi pederi a ovih nešto histeričnih pasa i kuja su in. Koji pogledi! Koji novi modernitet! Nije to baš tako.
Koga je Vesna trebala braniti? Očigledno najprije sebe. Ona je bila napadnuta. Mi drugi se ne osjećamo slabi i napadnuti. Obranom sebe bi obranila i još koga, ovako to ne pomaže. Ili je i Vesna upala u probleme agresije, pa svatko ima slabosti, u tom slučaju vi trebate braniti nju od same sebe.

To vi morate odgovoriti, zbilja poštovani g. Lesar. Vi ste u debelom minusu a vaša stranka još bitno više. Ja i kao anonimni peder nisam u minusu, samo ovim sam u debelom plusu. A ima ponešto i drugog. Nije igra "ad hominem", pa ni u pitanju oštrijeg djela lezbijske frakcije SDP-a u Zagrebu (to je dobra naznaka a puno ljudi zna o čemu se radi). Vraćam stvar na bit.

Tko je glasao

Shvatio sam samo pola ovog

Shvatio sam samo pola ovog komentara :-))). I što god kažeš protiv Vesne Pusić mo'š okačiti mačku o rep što se mene tiče.
Ali, ALAL TI VERA :-))) Čista petica - onako, za literarni užitak čitanja i poneku zanimljivu informaciju.

Tko je glasao

Radi se o veoma javnim

Radi se o veoma javnim stvarima koje imaju čista značenja i veliku važnost, gdje ničija osobnost nije bitna nego šta jest. Tako možemo biti ili ne biti za Vesnu Pusić ili bilo koga drugog, isto je.
Rasprava je krenula jer sam se ja izrazio oko jednog specifičnog delikatnog djela, lesar je to ocijenio kao osobno o tome i jako nezgodno a ja dajem obrazloženja da to označava jednu nezgodnu pojavu i odgovaram na neke njegove bitne kvalifikacije i pitanja. Nismo bitni ni ja ni lesar nego društvena odgovornost oko bitnih tema i šta te teme jesu. Teme se tiču svih, od najšireg su interesa.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci